37reacties

Rieter: Wel of geen 5G in Helmond?

Helmond heeft het zwaar. Het zijn onzekere tijden waarin we elkaar missen en we toch schouder aan schouder willen staan. Covid-19 raakt ons allemaal. Sommige Helmonders zijn ziek of kennen een dierbare die in het ziekenhuis ligt. Anderen maken zich zorgen vanwege financiële problemen. Helder Helmond hoopt dat iedereen ondanks de corona-crisis toch een fijn Pasen heeft gehad. Hou vol en blijf gezond!

Een onzekere wereld vormt een perfecte voedingsbodem om onrust te zaaien. Zo gaat er veel nepnieuws rond over covid-19. Van koeienurine tot bleekmiddel, overal in de wereld worden de gekste kuren tegen covid-19 gepropageerd. Meest opvallend: covid-19 zou zijn ontstaan door de straling van het nieuwe 5G-netwerk. Deze complottheorie zou moeten verklaren waarom er zo weinig wordt getest. Misschien moet het RIVM, in het belang van de volksgezondheid, ook dagelijks monitoren hoeveel mensen besmet zijn geraakt met deze theorie.

Wat het extra triest maakt is dat deze complottheorie in de praktijk leidt tot vandalisme. In het Verenigd Koninkrijk werden afgelopen week meerdere zendmasten in brand gestoken. Ook vlakbij Helmond is het raak. In zowel Nuenen als Liessel stond afgelopen week apparatuur van een zendmast in brand. ‘Fuck 5G’ stond op een meterkast geklad. De politie gaat uit van brandstichting.

De complottheorie over covid-19 is natuurlijk onzin, maar er zitten wel degelijk nadelen aan 5G. Er is namelijk veel onduidelijkheid over de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G. Het internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker heeft een aantal jaren geleden besloten 5G-straling in te delen in de groep van mogelijk kankerverwekkend. Daarmee valt het niet uit te sluiten maar ook niet te bewijzen. Ook omtrent privacy is er nog veel onduidelijk. Hierdoor heeft Zwitserland al besloten om de uitrol van 5G te stoppen. Hiertegenover staat dat 5G door zijn snelheid veel kansen biedt voor Helmondse bedrijven. Het maakt de weg vrij voor het zogenaamde Internet of Things. Bijvoorbeeld: snellere bezorgtijden en veiligere zelfrijdende auto’s. Ook in toekomstige toepassingen die we nu niet eens kunnen bedenken kan 5G essentieel zijn.

Helder Helmond ziet de meerwaarde van 5G, maar vindt het best gek dat we een hele populatie aan technologie blootstellen zonder zeker te weten dat het geen kwaad kan. Het is daarom noodzakelijk dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gezondheidseffecten van 5G. Pas daarna kan er een zorgvuldig besluit worden genomen. Helder Helmond wil het onderwerp graag behandelen in de commissie om met de raad de voor- en nadelen van 5G te kunnen bespreken. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond