44reacties

Rieter: Wij van Groen Links adviseren…

Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst waar de plannen van de Leonardusbuurt werden gepresenteerd. Lang verhaal kort: Huizen worden beter geïsoleerd en gerenoveerd, er komt meer groen en ook meer parkeerplekken. Op zich mooie plannen, waar de wijk ook echt aan toe is. Vooral de ‘’meer parkeerplekken’’ in combinatie met ‘’meer groen’’ triggerde mij om het gesprek aan te gaan met de verschillende sprekers. Want beide realiseren in de nu al schaarse ruimte is bijna onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen.

Al snel bleek dat de parkeernorm hetzelfde bleef en dat parkeerplekken die voor eigen gebruik werden gebruikt, nu naar de openbaarheid worden getrokken. Op zich een creatief plan, maar om de problemen in de wijk te tackelen dienen we ook de parkeernorm te vergroten. Er is in de piekmomenten nog amper een auto te parkeren in de wijken waardoor er veel foutief wordt geparkeerd!

Toen ik in dezelfde week las dat Wethouder Bonte de parkeernorm ging vergroten. Dacht ik: eindelijk! Hier is echt behoefte aan. Helaas bleek deze parkeernorm niet voor auto’s maar voor fietsers. Minstens zes stalplekken voor fietsen per huis wordt verplicht in Helmond. Dit wordt begonnen bij de Slimme wijk in Brandevoort om dit vervolgens uit te rollen over heel Helmond. De parkeernorm voor auto’s wordt juist omlaag gebracht om plaats te maken voor de fiets. Naast een norm voor woningen komt er ook een norm voor scholen, horeca etc. Dat je het in de Slimme wijk doet prima, maar ga de rest van Helmond dit niet door de strot duwen. De ruimte is al zo beperkt. En dit gaat nog meer problemen veroorzaken in de wijken. En ook niet onbelangrijk, projectontwikkelaars staan hier ook niet om te springen.

Niet opvallend is dat het alle lof kreeg van de Fietserbond. Wim Raaijmakers van de Fietsersbond geeft aan: ‘’Het is nieuw voor mij, maar chapeau voor deze aanpak’’. Dit zinnetje staat er zo pontificaal dat het meteen begint te jeuken. Wim is al jarenlang Groen Links-prominent en nadrukkelijk betrokken geweest bij de opkomst van deze partij. Het is daarom dan ook moeilijk voor te stellen dat beiden Groen Links-prominenten niet eerder met elkaar het gesprek hierover gevoerd hebben. Wij van Groen Links adviseren… Groen Links. Om maar in de WC-eend terminologie te spreken. Voor de duidelijkheid ook Helder Helmond wil het fietsen stimuleren, maar wel met doordachte plannen en niet om autogebruikers te pesten.

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond