Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

De afgelopen weken heeft het Coronavirus veel zaken noodgedwongen stilgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, sportwedstrijden en cultuur. Ook in de Helmondse politiek lag de besluitvorming voor een groot deel stil. We hebben inmiddels in april de eerste digitale raadsvergadering gehad en hebben op 12 mei de eerste commissievergadering die live gestreamd zal worden. Op 19 mei bespreekt de gemeenteraad de gevolgen van de Coronacrisis voor Helmond, maar het is nu al duidelijk dat de economische gevolgen voor Helmond groot zijn.
Ondanks deze crisis werd afgelopen donderdag bekend gemaakt dat er een nieuwe coalitie in Brabant is gevormd. Voor het eerst in de geschiedenis zal ook Forum voor Democratie in het provinciebestuur plaatsnemen. De coalitie bestaat verder uit de VVD, het CDA en Lokaal Brabant. Vanwege de grote verdeeldheid binnen de CDA-achterban over de samenwerking met Forum voor Democratie, heeft de partij een enquête onder de leden gehouden. Daaruit bleek dat maar een krappe meerderheid (56%) voor de coalitie was. Het is de vraag of zo’n wankele basis met ook maar 1 zetel meerderheid in Provinciale Staten een gezonde basis voor deze onzekere toekomst is. Daarnaast zitten we nu midden in een gigantische crisis waarbij het belangrijk is dat er ervaren en ingewerkte bestuurders zitten. De provincie speelt bijvoorbeeld een grote rol als het gaat om het natuur- en landbouwbeleid, waar de komende jaren belangrijke beslissingen genomen worden, ook voor Helmond.

Zo hebben we nog steeds te maken met een stikstofcrisis en is door de grote brand op de Deurnese Peel nogmaals benadrukt hoe kwetsbaar de natuur is. Verder blijkt uit onderzoek dat het Coronavirus een stuk harder toeslaat in gebieden met veel intensieve veehouderijen, zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg. Het aantal coronadoden is in sommige gemeenten zelfs meer dan tien keer zo groot als in veel andere provincies. Er zijn aanwijzingen dat luchtkwaliteit een rol speelt. Het RIVM en universiteiten gaan verder onderzoek doen naar de mogelijke invloed van de intensieve veehouderij en luchtvervuiling op de impact die corona heeft op de gezondheid van mensen. De Wereldbank en de Vrije Universiteit van Amsterdam stellen in een net uitgebracht rapport dat er in elk geval een statistisch verband is tussen Covid-19 en de concentratie van fijnstof. De conclusie: wanneer de concentratie fijnstof met 20 procent stijgt, verdubbelt het aantal coronaslachtoffers in een gemeente bijna. Hier moeten de gemeente Helmond en andere overheden rekening mee houden en onze inwoners nog beter beschermen tegen luchtvervuiling. De bescherming van de volksgezondheid moet prioriteit krijgen; een mooie eerste opdracht voor het nieuwe provinciebestuur.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond

9 reacties:

Beste jochem,

Volgens mij zit jij in de gemeenteraad van helmond
Om dan de stokpaardjes naar boven te halen van die stikstof en zo, waar je niet over gaat is niet gepast.
Het is maar een aanname of zoals iemand zei op de tv, in new york lopen geen koeien.
Ik zou me meer bezig houden met de helmondse problemen, overlast door drugs em lachgashandeltjes, scooters die over de stoep racen, geluidsoverlast hierdoor tot 4, 5 uur snachts enz. Ik weet wel dat jullie partij dit wil legaliseren maar dat is het nog niet. Dan zul je toch moeten gaan handhaven. Of zoals de koning zei in zijn toespraak, niet het niet normaal, normaal gaan vinden.
Daarom richt je op je taak als helmonds raadslid en laat de provincie en landelijk over aan de mensen die daarvoor op die plek zitten.

Beantwoorden
Bezorgde helmonder

Het verband tussen de luchtvervuiling, mede veroorzaakt door de intensieve veehouderij , en het grote aantal corona – slachtoffers wordt steeds duidelijker, al wil dat veel te boerenvriendelijke CDA daar niets van weten. En dan de coalitie; het is mijns inziens de voor onze provincie slechtst denkbare; niet alleen omdat Forum lak heeft aan natuur en milieu; het is ook een racistische, antisemitische en homofobe club en ik hoop dan ook van harte dat de drie partijen, die deze coalitie vormen, t.z.t. zullen worden afgestraft. Vooral het CDA mag wat mij betreft de status van marginale groepering bereiken.

Beantwoorden
Christ Beekmans

Het CDA zal de belangen van de veeboeren wel bovenaanzetten dan pas die van de bevolking. Dit was ook zo tijdens de q koorts epidemie. ????

Beantwoorden
Joseph Gruyters

Ik zou me het net zo hard afvragen of D66 een gezonde basis is voor een onzekere toekomst.

Beantwoorden

Een krappe meerderheid is een meerderheid. Forum is zo slecht niet maar dat willen mensen ons doen geloven omdat hun eigen partijen zetels verliezen en dan gaan ze demoniseren en ze racistisch, anti-semitisch en homofoob noemen.

Beantwoorden

Ja hoor…meteen weer een demoniserend vingertje naar een partij (FVD) die zaken benoemd die voor een groot deel van het gewone voetvolk herkenbaar zijn….

Waar staat de D in D’66 voor ???

Op voorhand uitsluiten van een partij….echt DEMOCRATISCH….pfff….

Beantwoorden

Wat een goedkope en simpele kletspraat. Beetje stampij lopen maken om iets wat nog bewezen moet worden. Zo typisch dit.

Beantwoorden

Hoe meer je afzet tegen hoe interessanter het lijkt te worden. Veel aannames. Jammer slechte column deze keer.

Beantwoorden

Eens met ‘bezorgde helmonder’. Schoenmaker blijf bij je leest.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *