Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
26reacties

De Heistraat is volgens de burgemeester één van de onveiligste straten van Helmond vanwege de ondermijnende activiteiten die hier plaatsvinden. Deze activiteiten zijn voornamelijk druggerelateerd. Wat D66 betreft moet de illegale straathandel aangepakt worden door (soft)drugs te reguleren, controleren en te legaliseren. Een van de belangrijkste redenen waarom D66 de teelt en verkoop wil reguleren, is het beperken van de gezondheidsrisico’s. Door te reguleren kan de overheid toezicht houden op het productieproces en voorkomen dat er gevaarlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt of andere schadelijke stoffen worden toegevoegd. Op deze manier kan de bescherming van de volksgezondheid van bijna een half miljoen mensen gewaarborgd worden.

D66 wil zowel de voor- als achterdeur van de coffeeshop reguleren, hiermee wordt zowel de teelt als verkoop geregeld via een gesloten en belastingplichtige (coffeeshop)keten. Dit maakt een eind aan de huidige gedoogsituatie, waarbij je wel cannabis mag verkopen, maar niet mag telen en aanvoeren. Door het reguleren van de voor- en achterdeur van de coffeeshop beperk je de gezondheidsrisico’s, bespaar je op politiecapaciteit en de algemene veiligheid is erbij gebaat.

D66 is voor het op de lange termijn decriminaliseren van het gebruik van alle drugs. Gereguleerde productie en verkoop is daarom noodzakelijk. Hierbij dient recht te worden gedaan aan de grote verschillen tussen de verschillende drugssoorten, dus voor echt schadelijke drugs dient een veilig alternatief geboden te worden. Preventie, toezicht en controle op de markt moeten bijdragen aan het verminderen van de gezondheidsrisico’s. Goede voorlichting op scholen is hierbij ook heel belangrijk.

Onze fractie vindt een extra coffeeshop in Helmond absoluut noodzakelijk. Een extra coffeeshop zorgt voor wat minder drugsoverlast op straat en je haalt het gebruik van wiet uit de criminaliteit. Het aantal coffeeshops moet aansluiten bij de behoefte in de stad. Om te voldoen aan de vraag en de kwaliteit van de wietteelt te waarborgen, is D66 voor een tweede en eventueel een derde coffeeshop in Helmond. Helmond heeft op dit moment maar één coffeeshop en dat is niet goed voor de marktwerking (monopolie). De huidige criteria zijn op dit moment te streng waardoor een tweede coffeeshop op dit moment niet mogelijk is. Daarom is er eind 2018 al een motie door de raad aangenomen waarin de burgemeester wordt verzocht om de criteria voor het vestigen van een coffeeshop te herzien. Op 24 maart gaan we hier verder over in gesprek met een informatieve, openbare avond over drugs en ondermijning in de Cacaofabriek. Iedereen is welkom.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond

26 reacties:

Precies Jochem, een stad als Helmond moet minimaal twee coffeeshops hebben. Maar ja maak dat het CDA en de burgemeester maar eens wijs.

Beantwoorden

Weet hij wel waar de Heistraat ligt en waar de huidige, eerste en hopelijk laatste, coffeeshop ligt? Die liggen nl aan elkaar, op 20/25m van de Heistraat. Dus heb je het over dealen op straat in de Heistraat… dan ga je dat echt niet oplossen met meer coffeeshops.

Beantwoorden

Haha, wat een lachertje wéér. Denken ze nou werkelijk dat door een tweede en of eventuele derde coffeeshop de problemen weggaan? Dat gaat nog voor veel meer overlast en criminaliteit zorgen. Wat een gekke bende hier op de gemeente.

Beantwoorden

voor hun eigen behoefte ????

Beantwoorden

Ook de huidige criteria op dit moment zijn te streng om te mogen kopen in de coffeeshop.

Beantwoorden

@Jurgen Wilms op maandag 10 februari 2020 om 07:41:

Beste Jurgen,

Ik weet heel goed waar de coffeeshop in Helmond ligt. Ik woon namelijk zelf in de Heistraat, 300 meter van deze coffeeshop in de Wolfstraat. Ik heb zeker niet de illusie dat je dealen op straat oplost door een extra coffeeshop, maar het zorgt er wel voor dat softdrugsgebruikers hun wiet makkelijker bediend worden en deze niet illegaal op straat hoeven te kopen. Handel in harddrugs los je daar inderdaad niet mee op.
Daarom pleiten wij ook voor het op lange termijn decriminaliseren van het gebruik van de meeste drugs. Gereguleerde productie en verkoop van drugs is noodzakelijk, waarbij voor echt schadelijke drugs een veilig alternatief geboden moet worden. Preventie, toezicht en controle op de markt moeten bijdragen aan het verminderen van de gezondheidsrisico’s.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

@Frits op maandag 10 februari 2020 om 08:29:

Beste Frits,

Dat ben ik helemaal met je eens. D66 wil zowel de voor- als achterdeur van de coffeeshop reguleren zodat er een eind komt aan de huidige gedoogsituatie, waarbij je wel cannabis mag verkopen, maar niet mag telen en aanvoeren. Door het reguleren van de voor- en achterdeur van de coffeeshop beperk je de gezondheidsrisico’s, bespaar je op politiecapaciteit en de algemene veiligheid is erbij gebaat.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

Hebben ze paar jaar geleden ook geprobeerdt. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Paar granaten en Jeep na binnen gereden. Neej dankje al genoeg ellende hier in Helmond. Elke dag is er wel iets met de criminaliteit.

Beantwoorden

@Jochem van den Boogaard
Doelde op tonen id kaart bij verkoop. Dit beleid is strenger dan bijvoorbeeld in Eindhoven. Hiermee werk je (door)verkoop elders ook in de hand.

Beantwoorden

Goed gezegd op parkeerplaats by de lidel is het te gek

Beantwoorden

Ze willen allemaal coffeeshops tot de eind van de verkiezing. Daarna wordt het opeens moeilijk want dan moeten ze aan de rand van de wet optreden wat kan, bij een foutje of verkeerde inschatting, grote gevolgen hebben voor hun goede naam… Helmond. Waar politiek wilt problemen aanpakken zonder hun handen mee vuil te maken… ????

Beantwoorden

In Den Haag willen ze alle drugs strafbaar gaan stellen en in Helmond willen ze er koffieshops bij; waar is alle logica?

Beantwoorden

@Frits op maandag 10 februari 2020 om 09:15:

Dag Frits, dat klopt inderdaad. Dat is voor onze fractie ook een doorn in het oog. Er mag niet geen wiet verkocht worden aan mensen die niet kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen (ingezetenecriterium). Als dat, zoals in Eindhoven, wel mag voorkom je een deel van de illegale handel. In navolging van vrijwel alle andere gemeenten in Nederland met een coffeeshop zouden ook in Helmond buitenlanders weer wiet moeten kunnen kopen. Dat vermindert de drugshandel op straat. We hebben hier relatief veel Oost-Europeanen wonen die nu niet in Helmond terecht kunnen.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

Ja precies. Meer koffie shops. De kwaliteit van wiet in de Wolfstraat is echt bagger op dit moment. Alleen maar droge turf en god weet wat voor troep ze gebruiken om het te laten groeien. Klagen hierover heeft geen zin want dan maken ze als grappig bedoeld dat je maar naar Eindhoven moet gaan. En dat doen we maar dan.

Niet gek dat de (Hei)straat handel floreert.

Beantwoorden

Het kunstmatige verschil tussen hard- en softdrugs stamt nog uit 1976, da’s 43 jaar geleden. Daar waar drank- en rookwetgeving steeds strenger is geworden wil deze meneer van D66 drugsgebruik faciliteren. Als je nou eens inzet op handhaving, op strenger beleid. Blowen is voor sukkels, voor mensen die niks van hun leven willen maken. De moeder van David S. uit dat bekende boek waarschuwde al dat er geen één verslaafde is die niet ooit begonnen is met wiet roken. Het lijkt mij in het algemeen belang dat er strengere wetgeving komt, en niet van dat halfzachte wat deze meneer van plan is.

Beantwoorden

Decriminaliseren…. dan geef die shit gewoon voor niks weg, deel maar uit, op elke straathoek, opgelost!
Mensen die een sigaretje roken zijn onderhand crimineel maar coffeeshops die zijn welkom hoe meer hoe beter lijkt het wel.

Beantwoorden

Laat maar mooi achterwege. Nergens voor nodig.

Beantwoorden

zolang het op straat goedkoper te krijgen is tja

Beantwoorden

D66 snapt nog steeds niets over de aard en inhoud van de drugsproblemen.
Maar goed, als het dan moet dan nemen we een proef en komt er een coffeeshop bij: vlák naast de woning van Jochem van den Boogaard.
#D66NietGoedSnik

Beantwoorden

We weten sinds de Amerikaanse drooglegging in de jaren 1920 dat criminalisering een voedingsbodem is voor criminaliteit.

Meedogenloos legaliseren is de beste manier om de Al Capones van de jaren 2020 de wind uit de zeilen te nemen.

Beantwoorden

Roken, neeeeee dat mag niet, maar blowen of lachgas ja graag. Dat is de politiek van d66 en ook groen links. Maar handhaven, de overlast bestrijden die deze zooi geeft. Ho maar. Nee dan zijn de dealertjes zielig. Begrijpt iemand nog dat er nog op dit soort politici gestemd wordt. Ik niet.

Beantwoorden
Snap er niks meer van

Dat riep D66 al bij de laatste verkiezingen. Gelukkig is het daar bij gebleven

Beantwoorden

Het probleem bij coffeeshops en nachtwinkels is dat enkele soft drugs gebruikers en nachtelijke Red Bull drinkers ook harddrugs gebruiken. Dus een 2e coffeeshop geeft de straat dealers weer een locatie erbij om rond die plaats te gaan dealen. Kijk maar eens rond de coffeeshop in de Wolfstraat daar zie je vele geparkeerde auto’s staan met harddrug gebruikers die het vlug gebruiken voordat ze weer aanrijden.
Het is duidelijk dat D66 echt van het padje is afgeraakt zowel landelijk, provinciaal en gemeentelijk door de populistische verkiezingstaal. Zorg maar eerst dat er meer politie in de Heistraat is, zodat we weer veilig daar kunnen rondlopen zowel overdag en in de avond.

Vooraan in de Heistraat kunnen ouderen met een rollator niet eens goed langs de supermarkten Donya, Damar Noir en Bakker Ozlem lopen, omdat ze te veel hun handel op de stoep zetten. Als je dat als gemeente nog niet kunt oplossen dan weet ik het wel.

Kijk maar eens in streetview in de Heistraat op die hoogte
https://www.google.nl/maps/place/Lawadisia+supermarket/@51.4825919,5.6596544,3a,75y,101.14h,90.41t/data=!3m6!1e1!3m4!1sF9HQwFEWQpduxO6scbm64Q!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x47c723d1f2bdd805:0xd4ddf53eb4bbe451!8m2!3d51.4827647!4d5.6600296?hl=nl

Beantwoorden

@bert op vrijdag 14 februari 2020 om 10:34:

Als deze streetview-foto representatief is, zie ik het probleem niet. Je moet een wel heel brede rollator hebben wil je in deze bocht door de uitgestalde waren in moeilijkheden komen. De stoepversmalling ten gunste van parkeerplaatsen voor auto’s lijkt mij een serieuzer probleem.

Beantwoorden

Mijn vader woont in de flat waarin Donya zit. De streetview-foto is niet helemaal representatief, want er staat wel degelijk met enige regelmaat teveel uitgestalde waren op de stoep zodat je er niet fatsoenlijk langs kunt lopen. Een groter probleem zijn echter de bezoekers van die supermarkt. Ze menen overal maar hun fiets en auto neer te kunnen zetten, terwijl je op dat stuk van het Hemelrijksdijkje helemaal niet mag parkeren (er worden ook auto’s in de bocht gezet). Ik moet ook regelmatig fietsen aan de kant zetten om er langs te kunnen lopen.

Beantwoorden

@bert, @Sander Lam, @Frank Vincent en wie het betreft:

Laten we het vanaf nu weer on topic houden. Mocht iemand hetgeen jullie nu bespreken een zinvol topic vinden, dan is een gastblog daarover een mogelijkheid.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *