Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.572 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

33reacties

Afgelopen maand stond de begrotingsbehandeling op het programma. Burgemeester, wethouders en raadsleden spraken met elkaar over waar het geld naartoe gaat. De begroting werkt als een spiegel: het laat zien welke onderwerpen je als stad belangrijk vindt.
En dat zijn er nogal wat. De woningnood, verduurzaming en schaalsprong krijgen topprioriteit. Maar ook aan veiligheid en participatie hechten we waarde. Hoe kun je aan al die belangrijke onderwerpen tegemoetkomen? Als het aan CDA Helmond ligt, denken we niet in moeilijkheden maar in mogelijkheden.

Helmond wil ontmoeting voor jong en oud stimuleren, vindt welzijn van alle inwoners belangrijk, constateert dat in sommige wijken de levensverwachting een stuk lager is dan gemiddeld en maakt werk van vergroening. CDA Helmond voegt nog een onderwerp toe aan die lijst: sport.
Want ga maar na: sport betekent in- en ontspanning en draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van onze inwoners. Iedereen zou in onze stad moeten kunnen sporten. Een eerdere motie om gelden uit de Crisisnota te reserveren voor sportclubs en -verenigingen in acute nood haalde het niet.

Als dat gebeurt, kun je je verlies nemen. Of omdenken. CDA Helmond koos voor dat laatste. Want de energiecrisis heeft sportclubs en -verenigingen hard geraakt. Verhoging van contributies is voor veel clubs en verenigingen een ‘no go’. De douches afsluiten om kosten te besparen? Ook dat willen clubs en verenigingen niet. Maar wat kan dan wel?

Versnelde verduurzaming biedt uitkomst. In de begrotingsbehandeling hebben we daarom een motie mee ingediend die Helmondse sportclubs en -verenigingen helpt versneld te verduurzamen. Maar urgenter nog: we denken actief mee bij hun financiële uitdagingen. En dat is goed nieuws. Het is een voorbeeld van ‘en-en’ of ‘win-win’.
Deze motie kon wél rekenen op steun. Van alle oppositiepartijen en coalitiepartij 50Plus – en dus een meerderheid van de gemeenteraad. Daarover schreef collega-raadslid Koolen (VVD) vorige maand al een column.

Focussen we dan alleen op sport? We zetten ons breed in voor actuele en belangrijke onderwerpen. Zo hebben we tijdens dezelfde begrotingsbehandeling met succes een motie ingediend om het regenwater bij nieuwbouwwoningen op te vangen. Dat komt dan niet in het riool terecht, maar wordt naar het grondwater herleid. Een relatief eenvoudige manier om bij te dragen aan de klimaatambitie van onze stad. En bovendien een goedkope.

Het goede voornemen van CDA Helmond? Om op deze manier oppositie te blijven voeren. Kritisch zijn is oké, maar we blijven vooral denken in kansen.

John van der Kant
CDA Helmond

33 reacties:

Kijk, dat is alvast één partij die heeft begrepen hoe je constructief oppositie voert. Hopelijk nemen anderen dit goede voorbeeld over.

Beantwoorden

leuk verhaal, wat was het standpunt van uw partij om HVV het tweede veld af te nemen?
En dan nu roepen dat sport voor iedereen is? Schandalig.

Beantwoorden

Inderdaad Hagenees, en dan het raar vinden dat die wijk hoog staat op de “verkeerde lijstjes” Zij kunnen in de buurt nergens meer naartoe om te sporten waardoor ze iets anders gaan zoeken. Sporten is niet alleen een fysieke bezigheid maar dient ook een sociaal maatschappelijk belang.
En dan een vereniging proberen weg te jagen die voor de wijk dat belang dient.
Hou alstublieft op met die mooie praatjes dat sporten voor iedereen moet zijn

Beantwoorden

Praatjes voor de bühne. In praktijk een coalitiepartij.
CDAers onder elkaar als het er op aan komt.

Beantwoorden

Ik ben zo moe van dat geneuzel “denken in kansen”. Alsof iedereen kansen heeft en dat alles goed komt als je die maar wilt zien. Alsof je niet mag balen als je totale sociale omgeving onder je handen wordt afgebroken, in welk opzicht dan ook, en dat moet je dan als “kansen” zien. Het sociale vangnet wordt voor de zoveelste keer uitgekleed, je weet niet meer hoe je rond moet komen met alle gestegen prijzen en je energiecontract dat elke maand verhoogd wordt, maar hé, zie het als een kans. Weet je wat de ellende is van kansen? Dat je 9 van de 10 keer verliest, met een kans. Maar blijkbaar is dat OK.

Beantwoorden

@E Betgem op dinsdag 13 december 2022 om 17:28:

Jij hebt er ervaring mee. Voorlopig geef ik jou gelijk. Gelijk hebben betekent niet altijd dat je gelijk krijgt. En politici hebben veel uitwijkmogelijkheden.

Beantwoorden

Nou, ook ik schrik van dit totaal naïeve stukje.
Het CDA is een praatjesmakers club.
Goh, voor nieuwbouw regenwater opvangen, en dat komt dan in de grond. Kan je ook letterlijk niks doen. Maar CDA denkt dat het win-win is. Hoe riool en afwatering werkt, doet er niet toe. De deur naar linkse coalitie blijft wijd open.

Ook het linkse dogma van maakbare, forceerbare samenleving krijgt weer een feestmuts. Als in achterstandswijk mensen gemiddeld minder oud worden, dan kan de gemeente met zakken geld dat tegengaan. Win win.

Ja, ik ben kritisch, maar ‘t wordt me ook wel makkelijk gemaakt.

Beantwoorden

Kansen, kansen, een wereld zonder politici, dan heb je wellicht een kansrijke wereld.

Beantwoorden

@Twanneman in bijvoorbeeld Noord Korea hebben ze geen politici. De mensen daar dromen van een wereld waarin ze zich druk kunnen maken over regenwater of sporten. Daar eten ze gras, ze sporten er niet op.

Beantwoorden

@Roland op woensdag 14 december 2022 om 10:29:

Echt?? Ben je daar geweest dan? Of geloof jij ook maar gewoon alles wat ons wordt verteld…

Beantwoorden

Heren (en wie het verder betreft):
blijf svp on topic en (voor wie het nog niet wist) op De weblog van Helmond hebben we het over… Helmond.

Beantwoorden

Van der Kant draait zijn riedeltje dat ie 20 jaar geleden heeft ingestuurd weer op.
Ondertussen is hij blind dat zijn partij juist steevast voorstemt voor afbraakbeleid.

Beantwoorden

@BERRIE, Precies dat… Geldt overigens ook voor vvd en GroenLinks, d66 en christenunie of PvdA.

Beantwoorden

@Andre op donderdag 15 december 2022 om 17:58:

Het heeft even geduurd. Maar het herkenningspatroon komt (geleidelijk en gedeeltelijk) bij je binnen.

Beantwoorden

@Pejeka op dinsdag 13 december 2022 om 17:57:

Jammer dat je er zo tegenaan kijkt. In de raad proberen wij met zijn 3-en op een positief kritische manier te blijven werken aan het welzijn van de inwoners van onze stad. Dat gaat soms met hele kleine stapjes.

Beantwoorden
CDA fractie Helmond

@Berrie op donderdag 15 december 2022 om 14:48:

Blijf bij de feiten, John is nog geen jaar raadslid. Hoe kan een riedeltje dan 20 jaar geleden al zijn afgestoken.

Beantwoorden
CDA fractie Helmond

Verduurzamen ten koste van de burger met dank aan politici die alleen maar aan het eigen ego denken

Beantwoorden

@CDA fractie Helmond op vrijdag 16 december 2022 om 17.29 uur

Ik twijfel ook absoluut niet aan de oprechte en goede bedoelingen, maar ik word er wel eens een beetje moe van als wordt gesteld dat het leven en de maatschappij vol zitten met “kansen” die je alleen maar behoeft te grijpen om je bestaan te verbeteren. Voor vele mensen ZIJN die kansen er nu eenmaal niet. Het feit dat we denken dat die er WEL zijn, is een uitvloeisel van de introductie van de participatiemaatschappij zo’n 10 jaar geleden, die de solidariteitssamenleving moest vervangen. Talloze sociale voorzieningen zijn verschraald, afgebouwd, uitgekleed. Want immers, participatie was en is het motto. Echter, sommige mensen kunnen dat niet, niet in het minst omdat de banen waarop ze waren/zijn aangewezen, zijn verdwenen of uitbesteed aan lagelonenlanden. De koffiejuffrouw, de conciërge, de arbeider aan de lopende band, noem het maar op, wegbezuinigd, vervangen door apparaten of door outsourcing uitbesteed aan externe partijen. Of, zoals gezegd, productie die is verdwenen en verplaatst naar het Oostblok of nog ergens anders waar mensen hetzelfde werk voor een paar cent per uur doen. Maar de mensen die waren aangewezen op dit soort banen, die ze vaak ook met trots vervulden, zitten nu thuis, want niet meer plaatsbaar. De koffiejuffrouw die precies wist wie zijn koffie op welke manier wilde hebben en die elke dag weer met plezier op haar fiets stapte om “haar” mensen te verwennen, is vervangen door een automaat. De mensen zijn vervangen door machines, hun banen in Nederland verdwenen, en er is geen alternatief voor in de plaats gekomen. Wat is dan de visie op de rol van dié mensen om alsnog volwaardig te kunnen participeren, vraag ik me af, om elke dag weer vol trots naar een weliswaar eenvoudig baantje te gaan, maar daar wel eigenwaarde aan ontleent, en het idee ertoe te doen en bij te dragen.

Beantwoorden

@Andre op vrijdag 16 december 2022 om 22:12:

Waar staat dat we willen verduurzamen ten kosten van de burgers?

Beantwoorden
CDA fractie Helmond

@CDA fractie Helmond op zondag 18 december 2022 om 12:27:

Jullie zijn nog een beetje nieuw hier. Daarom even de onderstaande informatie over die reaguurder:
Andre is een beetje de dorpsgek die alles (echt alles!) denkt te weten van Helmond en de rest van de wereld maar dat weet hij dus niet. Maar hij heeft een toetsenbord en daarmee denkt hij een held te zijn. Zijn mening is heilig, is van Forum en iedereen van een andere partij (PVV natuurlijk uitgezonderd) is per definitie fout. Hoorde pas dat ze zelf bij Forum zich voor hem zouden schamen….

Beantwoorden

@CDA fractie Helmond

Denk dat @Andre bedoeld motie verduurzamen sportclubs.

Wat uiteindelijk van belastinggeld van inwoners moet worden gedaan. Waar sportclubs voorheen liefst apart van de gemeente werden. In de “goede” jaren. Maar helaas daarvan niets geïnvesteerd hebben in duurzaamheid. Waar de CDA bijvoorbeeld ook op de MierloHout voetbalclub zit. En nu het krap word deze tijden men weer bij de gemeente aan komt kloppen. Wat betreft sporten voor iedereen zou het de partij ook sieren dat het niet alleen om de centjes van verduurzamen gaat.

Beantwoorden

Betekent ‘Denken in kansen’ iets anders dan ‘Denken aan het ontzien van boeren’?
Nuchtere ideeën zoals het opvangen van regenwater vind ik helemaal niet verkeerd en constructief opositie voeren ook niet. Ik heb het alleen nog zelden gezien bij het CDA.
Tip: probeer de aloude boerengeitenpaatjes te voorkomen en kies voor de gemiddelde Helmonder.

Beantwoorden

Sorry: boerengeitenpaaDjes…

Beantwoorden

@Pejeka op zondag 18 december 2022 om 11:07:

Bedankt voor je verheldering. Je schrijft in je antwoord dat je moe wordt “als er gesteld wordt dat de maatschappij vol met kansen zit”. Dat is echter niet waar ik in mijn bijdrage op doel. Ik heb het over de wijze waarop we als lokale fractie (zo kansrijk mogelijk) te werk willen gaan en initiatieven succesvol hopen te laten landen in onze raad. We kiezen in onze stad voor een positief-kritische benadering, proberen te denken in ‘win- win’ en zoeken de samenwerking op met andere partijen.

Beantwoorden

@Frans op zondag 18 december 2022 om 14:54:

Kijk, een helder blik van Frans, top!

Beantwoorden

Politiek blijft een ambivalent vak waarin de partijbelangen altijd een belangrijke rol blijven spelen.
Zo zal ook dhr vd Kant in zijn overwegingen uiteindelijk de kant van de CDA burgemeester kiezen.
Dualisme is slechts een slogan.

Beantwoorden

Misschien kan de CDA of dhr vd Kant mij ook nog even antwoorden hoe ze ‘sport voor iedereen’ rijmen met de hetze tegen voetbalclus uit ‘t Haagje? Moeten wij maar gaan sjoelen in de westwijzer?

Beantwoorden

@Hagenees op dinsdag 20 december 2022 om 14:22:

Van een hetze tegen welke vereniging dan ook is geen sprake. Dat dit zo ervaren is dan betreuren wij zeer. Een aantal jaren geleden is door de gemeenteraad de meerjarenvisie op amateurvoetbal vastgesteld. Die ging uit van vitale verenigingen met een spreiding over de stad. In al die afwegingen zijn besluiten genomen om bijvoorbeeld een aantal verenigingen samen te voegen. Dat is niet gelukt en daarbij het de gemeente de keuze gemaakt om vanaf een zeker moment geen onderhoud meer te plegen aan de betreffende velden. Soms moet een gemeenteraad keuzes maken in het algemeen belang en dat is met de vaststelling van de visie op amateurvoetbal gedaan.

Beantwoorden
CDA fractie Helmond

@Job op zondag 18 december 2022 om 18:54:

Beste @Job, wij zijn een lokale partij die zeker niet als een blind paard achter de landelijke partij aanloopt in tegendeel zelf. Wij hebben op onderdelen zelfs krachtig afstand genomen van de Haagse club en in een aantal gevallen zelfs met succes. Lokaal vinden wij dat iedereen zijn bijdrage aan de oplossing voor het stikstofprobleem moet leveren. Boeren, industrie, openbaar vervoer etc. E.e.a. moet met elkaar in balans zijn. Hier lokaal gaan wij zeker voor de gewone Helmonder dat hebben we de afgelopen 4 jaar laten zien met onze opstelling en dat doen wij ook in deze periode en wel vanuit de oppositie.

Beantwoorden
CDA fractie Helmond

@Frans op zondag 18 december 2022 om 14:54:

Wij zeggen in geen geval: komt u maar en wij betalen. Wij denken veel meer dat we samen slimmer zaken kunnen aanpakken. Waarom alle voetbalclubs apart LED verlichting laten aanschaffen terwijl we dat veel beter (goedkoper) in gezamenlijkheid kunnen doen. Een motie daartoe bij de begrotingsbehandeling heeft het ook gehaald. Dat zijn de concrete voorbeelden die we bedoelen als we spreken over kansen. Natuurlijk moet een voetbalclub in beginsel zijn eigen broek ophouden maar de gevolgen die nu voor iedereen voelbaar zijn (energiecrisis) die moeten we samen dragen en proberen op te lossen.

Beantwoorden
CDA fractie Helmond

@CDA fractie Helmond op dinsdag 20 december 2022 om 15:49:

Wel toevallig dat het om 2 clubs gaat uit 1 wijk, in totaal dus al 3 clubs (Haagse Boys) uit deze wijk die door de gemeente de nek omgedraaid worden. Een wijk die juist aansluit bij het verhaal van dhr vd Kant. Waar een vereniging meer waard is dan centen.

Uiteraard voelt het alsof de gemeenteraad iets heeft tegen onze wijk. Misschien houd u van tennis en besluit de raad om de tennisvereniging bij u om de hoek maar te de velden af te nemen. Stapt u en al uw buurtgenoten dan in de auto om aan de andere kant van de stad te tennissen?

Beantwoorden

@Hagenees
Ik lees net in ED dat mensen in brouwhuis komen padellen terwijl ze er niet wonen dus schijnbaar stappen mensen in die auto. En raakt de vereniging hun tennisbanen ten koste van deze ook stemgerechtigde leden kwijt. Omdat deze leden niet uit de buurt wel gaan over wat er op de vereniging gebeurt.

@CDA fractie
Wat betreft led verlichting alle begrip. Al stoort me de woorden dat de gevolgen van de energiecrisis voor iedereen voelbaar zijn en we dit samen dragen en proberen op te lossen. Dat is in mijn huishouden anders niet zo. Nergens recht op alles duurder en niemand die helpt> Niks samen dragen of oplossen.
En daarbij staat dit los van mijn opmerking dat investeringen achterwege zijn gelaten in goede tijden en nu in de mindere tijden ineens achteraf toch hard nodig blijken.

Beantwoorden

@ CDA fractie Helmond:

Bedankt voor de reactie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *