Buiten is het 27 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.259 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
24reacties

Afgelopen week konden we in het ED lezen dat onze stadskunstenaar Rocco Verdult een beeld bedacht heeft dat bij kanaal/Traverse zou moeten komen staan. Wethouder Frans Stienen hoopt dat het beeld er eind 2018 zal staan.
Een leuk idee zonder meer, ik wil ook best positief over het idee zijn, maar ik wil toch ook wel wat kanttekeningen plaatsen.

De afgelopen jaren hebben we op cultuur flink bezuinigd, iedereen kent de diverse populaire culturele evenementen die het loodje gelegd hebben. Artimond is al een aantal jaren geleden verdwenen, maar het valt me altijd weer op, hoeveel mensen ik nog steeds hoor over hoe leuk dat toch elk jaar was. Ook het jazzfestival, waar mensen elk jaar naar uitkeken is niet meer en ook festival Impact is verdwenen. En dit zijn dan nog maar 3 voorbeelden.
Het zal allemaal niet enkel aan het geld gelegen hebben, maar zeker is dat dat bij alle genoemde evenementen zeker een hot issue was.
Iedereen die in Helmond een evenement organiseert weet hoe er de afgelopen jaren bezuinigd is op de evenementensubsidie en hoe moeilijk het is om subsidie te krijgen.
Als ik dat even allemaal op een rij zet, is een beeld van €250.000,= toch wel een forse investering en hoewel dit geld niet enkel door de gemeente betaald zal gaan worden, men zoekt co-financiers, zal toch zeker een gedeelte van het cultuurgeld naar het beeld moeten.

A.s donderdag is de behandeling van de begroting 2018, het huishoudboekje waar in staat waar we volgend jaar ons geld aan uitgeven. Vorige week was daarvoor al de hooravond (waar helaas maar een inspreker gebruik gemaakt heeft van het recht om zijn/haar mening duidelijk te maken) en konden wij, raadsleden, technische vragen stellen over die begroting. Op mijn vraag waar ik in de begroting de €250.000,= kon vinden, kreeg ik het antwoord dat die er niet in stond, dat had ik al verwacht, want de begroting was al klaar voordat het idee voor het beeld geopperd werd, maar een uitspraak als die van Frans Stienen lijkt toch alsof we er wel geld voor willen gaan uitgeven

Bij het hoofdstuk over cultuur wordt een subsidieplafond voorgesteld. Dat betekent dat er niet meer dan dat bedrag aan subsidie mag worden verstrekt aan evenementen en dat wie dus later alsnog met een fantastisch evenementidee komt al bij voorbaat nul op rekest krijgt, wat Lokaal sterk betreft een erg slecht idee; een evenement moet op zijn merites worden beoordeeld en niet op hoeveel we al hebben uitgegeven. We moeten ons niet blind staren op grote en (inter)nationale evenementen, of grote beelden, maar ook de kleine pareltjes in onze stad waarderen, koesteren en behouden.
Cultuur mag wat kosten, het is de jus die het leven wat leuker maakt.

Henriëtte Verouden
Raadslid Lokaal sterk

24 reacties:

Beter een ijsbaan voor de jeugd

Beantwoorden
Jacqueline van Duijnhoven

Dus door het vastgestelde subsidieplatform kan er dus nooit een nieuw voetbalstadion komen.

Beantwoorden
Karin van der Werff

Een mooi groot beeld of het razend populaire Artimond… Tja, wat is belangrijker?

Maar dat beeld is iig veel te duur, want op https://www.deweblogvanhelmond.nl/nieuw-helmonds-nieuws/helmond-krijgt-een-eigen-stadskunstenaar/ staat:

De stadskunstenaar moet in een jaar minimaal 1 groot artistiek project realiseren. Dat kan van alles zijn: film, muziek, vormgeving, hiphop, foto, theater, community art, mode, illustratie of taal. Het totaal budget is 10.000 euro all in.

Beantwoorden

Ik vind een beetje kunst wel leuk.. maar Helmond draait een beetje door… die 250.000 euro kunnen ze beter aan andere zaken uitgeven. Voor mensen in de uitkering en mensen die uit hebben gekeken naar bijvoorbeeld de ijsbaan.. kinderen van arme ouders die ook eens iets leuks willen, gezondheidszorg.. ik noem maar een paar dingen op..

Beantwoorden

@Jacqueline van Duijnhoven op maandag 30 oktober 2017 om 07:13:

Dan moet je dat wel onder het kopje volkscultuur plaatsen, dan mag dat. 😉
https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/105660-schaatsen-is-de-enige-echte-nederlandse-volkscultuur.html

Beantwoorden

Afschuwelijk beeld..
Ze kunnen het wel beter besteden 250.000 pfff..

Beantwoorden
Miranda van der Steen

Idd Natas Bee helmond kan dan beter het geld in de put gooien want mensen die het minder goed hebben kunnen idd niks met hun kinderen ondernemen want een schaatsbaan is te duur maar zo’n lelijk beeld gaat voor

Beantwoorden

Besteed dat geld aan dingen die nut hebben ipv Zo’n onding
Zet of bouw iets waar heel Helmond iets aan.heeft

Beantwoorden

‘de spelende mens’ vertolkt door een grote, sterke, blanke man die de Helmondse cultuurzone in kaart moet brengen: foeilelijk en niet van deze tijd!

Beantwoorden

Is een stienen project. Komt er toch wel…

Beantwoorden

Imago van de stad wordt er niet beter op. Deal with it gemeente! Investeer het geld liever in onderwijs zorg en ouderen

Beantwoorden

Da kon ik oe van te veuren wel zeggen dat da een hoop geld ging kosten voor dieën onzin…..
#geldnuttigbesteden

Beantwoorden

Te belachelijk voor woorden!

Beantwoorden
Meggy van Laarhoven

25 jaar geleden zou de luchtbrug nog plat gaan en waren er wilde plannen.

Beantwoorden

En wat het kost om daar elk jaar de duivenstront af te poetsen . Nee laat maar mooi weg.

Beantwoorden

The Stienen Statue.
Nog ff en dan staat het in New York direct langs het Vrijheidsbeeld.
Stelletje egootjes allemaal daar bij B en W

Beantwoorden

KUNST IS MOOI !

maar knap eerst de heistraat maar eens op..slopen maar niks terug zetten
dan alleen hekken plaatsen ..meer groen ..en bomen
korst ook geld ..dan een bilt boven de luchtbrug plaatsen geld verknoeien
onder laten Schijten voor €250.000,=
dat heet nu geld over de balk gooien ! of in het Kanaal

Beantwoorden

Hoezo investering??? Meestal bij een investering is er sprake van meerwaarde, die zie ik hier dus echt nie, fijn voor de gasten van west-end als ze wakker worden en ze kijken tegen zo’n achterlijk lillik beeld die mi touwtjes de traverse brug probeert vast te houden, zullen er veel die stoeprand van halve meter hoog raken van verbazing, wat een geld verkwisting zijn toch wel betere dingen waar je de subsidie aan kan uitgeven dacht ik zo

Beantwoorden

Weg met die rommel overbodig????

Beantwoorden

alsjeblieft jullie kunnen toch wel iets meer cultureler voor Helmond verzinnen als dit afschuwelijk monster van beeld. hopelijk krijgt iemand in het bestuur van Helmond nog het verstand om te luisteren naar de inwoners en dit project op de schop te doen voordat Helmond de grap van Brabant is.

Beantwoorden

3 euro per Helmonder is een hoop geld, maar lelijk kan ik het beeld niet noemen. Ik vind het idee op zich wel grappig.

Beantwoorden

Zonde van ons mooie kasteel, volgens mij zijn er wel goedkopere en mooiere oplossingen voor!

Beantwoorden

En voor een schaatsbaan is geen geld????????????????????????????

Beantwoorden

Ik zeg en en. En beeld en culturele evenementen. En wat het geld betreft. Crowdfunding. Daar worden we blij van. Mooi de focus leggen op dat wat Helmonders bindt en verbindt. De Traverse in zijn lelijkheid. Het hart van een mooie stad. Daar moet een pluim op. Een beeld dat zijn weerga niet kent. Niemand die nog om Helmond heen kan. Een beeld met ballen. Mag ook een vrouw zijn. Elly is al voorgesteld door Marijn, de striptekenaar. Ik zeg opblazen en eerlijk alles laten zien. Dat is waar een Hellemonder voor staat. Met een dosis gezonde humor en scepsis. Recht voor zijn raap. Lelijk. De Traverse? Dan zetten we er toch een prachtig beeld neer. Ginne skrik!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *