36reacties

Ervaring met het stemproces in Helmond

Helmond heeft gestemd! En hoe! We zijn met een grote groep pal achter Caroline van der Plas en haar BoerBurgerBeweging gaan staan. Een opmerkelijke keuze die ik niet had verwacht. Helmond is immers een industriestad en de laatste boer is hier al jaren geleden weggekocht om plaats te maken voor woningen. En zelfs ‘ijsbaan boer Kuijpers’ wil zo niet meer genoemd worden: “Ik heet Freek!”. Stemgerechtigde burgers daarentegen hebben wij er met ruim 68 duizend genoeg. Hoe de eclatante overwinning van BBB in de provincie uitpakt, zal de toekomst uitwijzen. Ik laat de speculaties graag aan de politiek analisten die hier verstand van hebben.

De weblog heeft samen met een aantal kandidaten geprobeerd de Helmonders te motiveren naar het stembureau te gaan. Zoals het er nu naar uitziet, is de opkomst gelijk gebleven aan die van 2019. Het is wel even spannend geweest. Om 10.00 uur was de opkomst hier voor de provinciale verkiezingen nog maar 7%, om 14.00 uur 21%, om 17.00 uur 29%. Voor het waterschap kropen de getallen nog trager omhoog. Uiteindelijk brachten 48% van de stemgerechtigde stadsgenoten hun stem uit voor de provincie en bijna 40% voor het waterschap. (Bron: gemeente Helmond.)

Of we trots op deze getallen moeten zijn, weet ik niet. Is het glas half vol of half leeg? Dat is de vraag. Ik vind stemmen nog altijd een morele verplichting en bovendien is het leuk. Het hele stemcircus zit vol met tegenstrijdigheden die je met een doses humor kunt bekijken. Zo kreeg buurman Henk geen gelegenheid voor zijn vrouw te stemmen. Hij had weliswaar haar ID meegebracht plus haar ingevulde stempas, maar ze was vergeten de handtekening te zetten. Henk wilde even terug naar huis om de fout te herstellen, maar dat mocht niet. Haar stem ging dus verloren. Aan de andere kant van het land knoeide BBB-voorvrouw Caroline met haar rode potloodje en zij kreeg doodleuk een nieuw stembiljet! Uh…..

Over stempas gesproken: in mijn geval klopte de gegevens niet. Het aangegeven stemlokaal het Valkennest (Bethlehemkerk) heet al een jaar Kaudenzaal… Op de kandidatenlijst die iedereen heeft gehad, stond dezelfde fout. Het was trouwens een heel grote lijst met 20 politieke partijen en op de achterkant de gegadigden voor 2 waterschappen. En dat leidde weer tot vergissingen op het stembureau want hoe kan het nou dat de stemlijst voor het waterschap veel kleiner is? “Omdat we in Helmond alleen voor Aa en Maas kunnen kiezen, want de Dommel stroomt hier niet!” Die kleinere lijst was wel wat gemakkelijker te hanteren dan het exemplaar van de provincie. De grootte was lastig maar vervelender was dat het rode potloodje niet pakte. En het volgende niet en het derde ook niet. Een beetje spuug dan maar? Toch maar niet… Caroline was niet de enige die stond te knoeien. Nu snap ik ook waarom er ’s morgens om 9.00 uur al zoveel rode potloodjes in mijn stemkokje lagen…

Tja die entree bij de Kaulenzaal viel mij ook wel wat tegen. Het was een kale bedoening zonder uitnodigende reclameborden, partijlogo’s of portretten van kandidaten. Er stond slechts een neutraal banier opgesteld dat de ingang naar het stembureau markeerde. In de vroege ochtend was slechts één bord te zien, dat van Lodewijk den Breejen, nummer 5 op de lijst Water Natuurlijk (Aa en Maas). Het heeft er maar eventjes mogen staan…en weg was Lodewijk weer. Jammer, want hij stond er zo uitnodigend op.

Omdat niet bekend was hoe de verkiezingsuitslag in onze stad zou worden gevierd (wellicht via een gezellige publieke bijeenkomst in het Speelhuis of in de Cacaofabriek) belde ik met de gemeente Helmond: “Er zijn nog 5 wachtenden voor u”. Dan maar naar de website… Helaas geen enkele mededeling te ontdekken. Er restte mij, net als alle Helmonders niets anders dan de hele avond de uitzending op NPO I te volgen. Ach ja, thuis smaken de bitterballen net zo goed.

Hanneke Hegeman