Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

11reacties

De rook van de provinciale verkiezingen is opgetrokken. De stemmen zijn geteld met als uitkomst dat er geen enkele Helmonder op het pluche van het provinciehuis mag plaatsnemen. Opmerkelijk dat er vanuit onze zeer ambitieuze stad, die samen met Eindhoven en Veldhoven het hart van de snelst groeiende regio van Nederland vormt, niemand voldoende stemmen heeft behaald. Waarom hebben wij geen stemkanonnen? Wat is de reden dat de kwaliteiten van onze kandidaten op provinciaal niveau onvoldoende zijn gewaardeerd? Of zijn deze Helmonders gewoon te bescheiden geweest en hebben zij de kaas van het brood laten eten?

Wie de kieslijst en de uitslag naast elkaar legt (zie helemaal onderaan), ziet dat de zetels naar de kandidaten gaan die bovenaan de lijst staan. In die top staat alleen de Helmondse Patty Spoek, hier raadslid voor Forum voor Democratie. Zij werd voor haar inzet met 600 stemmen beloond. Een opsteker op persoonlijk niveau die teniet werd gedaan door het grote verlies van haar partij. Irma Koopman, voorzitter van onze lokale afdeling van de SP en tweede op de Brabantse kieslijst, kreeg dankzij deze positie wèl een zetel. Zij gaf Hans van Gemert (tiende op de lijst) die 111 stemmen meer behaalde het nakijken. Irma is geen Helmondse, maar wil dit graag zijn. Wie in Helmond een woning voor haar heeft, kan zich melden!

André HofEenzelfde lot als Hans overkwam André Hof (negende op de stemlijst) die voor zijn Partij voor de Vrijheid maar liefst 1309, ofwel bijna 47% van de Brabantse PVV stemmen kreeg en toch niet naar Den Bosch mag. We kennen André inmiddels als strijdvaardige commentator op de artikelen en columns van deweblogvanhelmond.nl. Hij maakt zich op deze manier ‘wereldberoemd in Helmond’.
Onze jonge raadsleden Sanae Yahia (GroenLinks) en Rick Koolen (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) gaven met 487 en 459 stemmen hun fractievoorzitters (Thomas Tuerlings en Theo Manders) het nakijken! Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar nu nog niet. Zij kregen beiden geen zetel. En ook uit de Helmondse afdeling van het Christen-Democratisch Appèl gaat er niemand naar de provinciale staten. De score van Pieter Vervoort (396 stemmen) is te weinig om vanaf plaats 33 een claim te leggen op één van de 4 zetels die zijn partij behaald heeft.

Tot slot nog drie opmerkelijke uitslagen: wethouder Marita van Lierop behaalde met 428 stemmen de tweede score in haar partij 50 Plus. Sandra van den Braken, oud raadslid en voorheen beter bekend als Sandra Strijkel, behaalde binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie 845 stemmen, wat ook goed was voor een tweede plek in Helmond, maar onvoldoende voor een zetel in Den Bosch.
Hetzelfde geldt voor Nathalie Peijs, voormalig raadslid voor de Partij van de Arbeid. Zij kreeg 365 stemmen en liet daarmee partijgenoot Stijn Smeulders, die 176 stemmen kreeg, een straatlengte achter zich. Nathalie is vorig jaar met haar actieve rol in de politiek gestopt terwijl Stijn, nog graag een nieuwe termijn als gedeputeerde (ofwel wethouder in de provincie) aangaat. Hij moet afwachten of dit gaat lukken. Het woord is nu aan de BoerBurgerBeweging, de grote overwinnaar, die op basis van ‘gezond verstand’ een nieuwe Brabantse coalitie gaat formeren. De verkennende gesprekken zijn onder leiding van Sacha Ausems (helaas geen Helmondse) inmiddels gestart.

Hanneke Hegeman

11 reacties:

Nou, Hanneke, het is maar eenderde van de Helmondse stemmen voor de PVV.
Gelukkig valt de schade voor de PVV mee, het was ook wel wat gek alsof de PVV in het kabinet zit.
Het aantal stemmen voor PVV nam zelfs wat toe, maar minder hard dan het gemiddelde.

Ik ben ervan overtuigd dat het PVV geluid broodnodig blijft, niet alleen om stikstof of klimaat, maar ook asiel en woningnood en veiligheid gaat volkomen uit de klauwen lopen met huidige beleid.

Beantwoorden

@Andre op maandag 27 maart 2023 om 12:14:

Dag Andre,

Je hebt gelijk, die 4 had een 3 moeten zijn. Typfoutje. Goed opgemerkt.
Overigens is het toch nog een geweldig percentage dat je hebt behaald met bijna 38%. Gefeliciteerd!

Hartelijke groet.

Beantwoorden

Houdt moed, mogelijk komen er kandidaten voor BBB (3×beter) op een verkiesbare plaats bij de komende verkiezingen. U weet wel, de verkiezingen die voor het einde van het jaar gehouden gaan worden.

Beantwoorden

Het zou democratisch niet meer dan redelijk zijn, wanneer dit kabinet valt, als u daar op doelt Bert.
BBB heeft vast een enorme landelijke lijst, en ik kan me voorstellen, ook vast een Helmonder.

Beantwoorden

Ik kan niet voor andere partijen spreken, maar bij D66 mag je niet twee publieke functies bekleden. Je mag niet èn raadslid èn statenlid zijn. Dit om baantjesjagers te voorkomen en integriteit te bevorderen. Het was voor mij reden om mijzelf provinciaal terug te trekken; ik wil in Helmond nog te veel bereiken. Wellicht hebben andere partijen ook zo’n regeling?

Beantwoorden

Ik weet dat BBB zoiets had bedacht, maar dor het doorslaand succes daar een paar maal van af moet wijken.
Ik vind ‘t een stomme regel. Je kunt ‘t best allebei af, en anders moet je niet tweemaal op verkiesbare plek staan, hoe lastig is dat voor de lijstsamenstellers. Immers kennen de meeste partijen een enorme lijst van totaal aantal zetels plus 5.
De regel is ook niet hard te maken want wie gekozen wordt, die zit zonder last. Vergelijk je zetel inleveren bij vertrek uit fractie. Ondanks regels houd niemand zich er aan omdat het geen geldend recht betreft.
Dat je je bij voorbaat niet verkiesbaar stelt is prima te verkopen.
Ik weet bv bij PVV dat Alexander van Hattem in zowel eerste kamer, provinciale staten en gemeenteraad zit.

Beantwoorden

De Helmondse media hebben het met uitzondering van DIH geheel laten afweten. Dat geldt ook voor de waterschapsverkiezingen. Gelukkig zijn er sociale media!

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@Lodewijk den Breejen op zaterdag 1 april 2023 om 22:00:

Een opmerkelijke waarneming.
Wellicht zag je deze weblogitems over het hoofd. Daarvan zijn er 7 (met een aantal updates) van de weblogredactie. Aan de Helmondse invalshoek van de provinciale verkiezingen hebben we dit jaar juist erg veel tijd en aandacht besteed. Wat DIH deed weten we niet, dat mag de weblog niet zien en daarom hebben zij de weblog geblokkeerd.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 2 april 2023 om 10:03:

Lodewijk heeft een beperkte vaardigheid.

Beantwoorden

Okay. Dat is dan inderdaad geen terechte kritiek. Als het om PS gaat. Ik dacht in de eerste plaats aan De Loop. En aan het ED!

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

De media focusten op sensatie en de landelijke thema’s en de uitslag mbt eerste kamer.
Aan ene kant begrijpelijk, maar ook kritiek van Lodewijk is dus terecht, al is er hier ( en daar) wel wat aandacht geweest.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *