11reacties

Geen Helmonders naar Den Bosch

De rook van de provinciale verkiezingen is opgetrokken. De stemmen zijn geteld met als uitkomst dat er geen enkele Helmonder op het pluche van het provinciehuis mag plaatsnemen. Opmerkelijk dat er vanuit onze zeer ambitieuze stad, die samen met Eindhoven en Veldhoven het hart van de snelst groeiende regio van Nederland vormt, niemand voldoende stemmen heeft behaald. Waarom hebben wij geen stemkanonnen? Wat is de reden dat de kwaliteiten van onze kandidaten op provinciaal niveau onvoldoende zijn gewaardeerd? Of zijn deze Helmonders gewoon te bescheiden geweest en hebben zij de kaas van het brood laten eten?

Wie de kieslijst en de uitslag naast elkaar legt (zie helemaal onderaan), ziet dat de zetels naar de kandidaten gaan die bovenaan de lijst staan. In die top staat alleen de Helmondse Patty Spoek, hier raadslid voor Forum voor Democratie. Zij werd voor haar inzet met 600 stemmen beloond. Een opsteker op persoonlijk niveau die teniet werd gedaan door het grote verlies van haar partij. Irma Koopman, voorzitter van onze lokale afdeling van de SP en tweede op de Brabantse kieslijst, kreeg dankzij deze positie wèl een zetel. Zij gaf Hans van Gemert (tiende op de lijst) die 111 stemmen meer behaalde het nakijken. Irma is geen Helmondse, maar wil dit graag zijn. Wie in Helmond een woning voor haar heeft, kan zich melden!

André HofEenzelfde lot als Hans overkwam André Hof (negende op de stemlijst) die voor zijn Partij voor de Vrijheid maar liefst 1309, ofwel bijna 47% van de Brabantse PVV stemmen kreeg en toch niet naar Den Bosch mag. We kennen André inmiddels als strijdvaardige commentator op de artikelen en columns van deweblogvanhelmond.nl. Hij maakt zich op deze manier ‘wereldberoemd in Helmond’.
Onze jonge raadsleden Sanae Yahia (GroenLinks) en Rick Koolen (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) gaven met 487 en 459 stemmen hun fractievoorzitters (Thomas Tuerlings en Theo Manders) het nakijken! Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar nu nog niet. Zij kregen beiden geen zetel. En ook uit de Helmondse afdeling van het Christen-Democratisch Appèl gaat er niemand naar de provinciale staten. De score van Pieter Vervoort (396 stemmen) is te weinig om vanaf plaats 33 een claim te leggen op één van de 4 zetels die zijn partij behaald heeft.

Tot slot nog drie opmerkelijke uitslagen: wethouder Marita van Lierop behaalde met 428 stemmen de tweede score in haar partij 50 Plus. Sandra van den Braken, oud raadslid en voorheen beter bekend als Sandra Strijkel, behaalde binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie 845 stemmen, wat ook goed was voor een tweede plek in Helmond, maar onvoldoende voor een zetel in Den Bosch.
Hetzelfde geldt voor Nathalie Peijs, voormalig raadslid voor de Partij van de Arbeid. Zij kreeg 365 stemmen en liet daarmee partijgenoot Stijn Smeulders, die 176 stemmen kreeg, een straatlengte achter zich. Nathalie is vorig jaar met haar actieve rol in de politiek gestopt terwijl Stijn, nog graag een nieuwe termijn als gedeputeerde (ofwel wethouder in de provincie) aangaat. Hij moet afwachten of dit gaat lukken. Het woord is nu aan de BoerBurgerBeweging, de grote overwinnaar, die op basis van ‘gezond verstand’ een nieuwe Brabantse coalitie gaat formeren. De verkennende gesprekken zijn onder leiding van Sacha Ausems (helaas geen Helmondse) inmiddels gestart.

Hanneke Hegeman