22reacties

Chahim wint maar treedt terug

Mohammed Chahim HelmondMohammed Chahim (PvdA) staat zijn zetel in de gemeenteraad af ten gunste van zijn partijgenote Mirjam van der Pijl. Na hertelling bleken beide kandidaten op 253 stemmen uit te komen. Bij loting werd Chahim als raadslid aangewezen. Na deze vaststelling  trok hij zich na een emotioneel betoog terug als kandidaat: “Het kan eigenlijk niet dat de verkiezingen zo afgerond worden,” aldus Chahim. “Het is bizar dat we als PvdA geen vrouw in de raad krijgen dus ik trek me terug.” Hij benadrukte dat dit zijn eigen beslissing is na een slapeloze nacht nadenken, zonder overleg met fractie of partij.
Lodewijk den Breejen (PvdA) en Jeanne Janssen-Jansen (VVD) kwam na de hertelling van afgelopen weekeinde allebei op 202 stemmen; 1 te weinig om in de raad te komen. Naar verluidt is mevrouw Jansen het kandidaat-raadslid dat de hertelling aangevraagd heeft.
Ondanks de verschillen per kandidaat, blijft de verdeling van de raadszetels tussen de partijen gelijk aan de eerste uitslag. Zeer opvallend is wel dat bij de hertelling bleek dat op kandidaatsniveau in 52% van de gevallen verschillen zijn genoteerd. Die verschillen wijken af van 1 tot 27 stemmen.
Burgemeester Fons Jacobs toonde zich na afloop ‘echt teleurgesteld’ over de lage opkomst. Bij in totaal 4 kandidaten scheelt het slechts 1 stem of zij al dan niet verkozen werden. Daaruit blijkt maar weer dat elke stem heel letterlijk telt, aldus de burgemeester.