18reacties

Poll: Damir Ibrovic scoort het hoogst

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in HelmondDe kiezer heeft gesproken. PvdA’er Damir Ibrovic is met een ruime meerderheid van de 1437 stemmen tot het beste raadslid van Helmond gekozen. Met Joke de Bruijn-van der Vleuten en Lodewijk den Breejen als afgetekende 2e en 3e. Zij zijn er kennelijk in geslaagd hun achterban het beste te mobiliseren.
Aanvankelijk leek het een strijd te worden tussen PvdA’er Den Breejen en Michael Rieter van Helder Helmond, tot Ibrovic aan een inhaalslag begon. Vervolgens ontwikkelde zich een nek aan nek-race tussen beide PvdA-leden, die door Ibrovic de laatste weken ruim gewonnen is. Rieter eindigt uiteindelijk op de 5e plaats en moet daarmee Rudi van der Made van GroenLinks voor zich laten gaan.
De 2e plaats voor Joke de Bruijn is ook opmerkelijk. Zij heeft in de jaren dat ze in de raad zit nauwelijks de media gehaald. Misschien is haar populariteit te verklaren uit haar nevenfuncties in onder meer de Rijpelberg, Brouwhuis en het Tienerhuis.
Opvallend is ook wat onder aan de lijst gebeurt. Bekende raadsleden als Henk Bekkers, Wynus Dams, Chris Davies, Ellen Niessen-Noordraven en Lex Pellemans kregen nauwelijks stemmen. Met als treurig dieptepunt Emmie de Voogd-van Dortmont van de gelijknamige lijst, voorheen Helmondse Seniorenpartij, die zelfs op 0 bleef staan. Datzelfde geldt voor Marie-Anne Mattheij-Van Woensel van het CDA, ondanks haar inzet voor Stiphout en Helmond-Oost. Overigens heeft mevrouw Mattheij al laten weten na 8 jaar een punt achter haar raadswerk te willen zetten.
De lage scores van bekende en actieve raadsleden zouden te maken kunnen hebben met hun bekendheid op het internet, of juist hun gebrek aan bekendheid op en met dit medium. Ofschoon bijvoorbeeld Niessen om de 6 weken lezenswaardige columns op onze weblog plaatst. Deze bekende voormannen en -vrouwen zijn hier kennelijk niet de stemmentrekkers waarvoor zij vaak aangezien worden of die ze in 2006 misschien nog waren.
Het meest frappant is natuurlijk dat het nu tot beste raadslid verkozen Damir Ibrovic zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor de PvdA. Lees daar hier alles over.
Omdat ieder raadslid hieronder zelf de mogelijkheid heeft te reageren op zijn of haar winst, het verlies of bijvoorbeeld om de stemmers te danken, heeft de weblog zelf geen contact met hen opgenomen voor een reactie.

Alvast ter informatie: half januari volgt de verkiezing van het slechtste raadslid.