Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Poll

11reacties

Lodewijk den Breejen scoort

“Wij roepen maar voren” Lodewijk den Breejen, die afgetekend de lauwerkrans voor het slechtste raadslid van Helmond krijgt. Hij krijgt in onze verkiezing 9,7% van de uitgebrachte stemmen. Berry Smits en Michael Rieter volgen met ruim 8%.
Maar zoals Den Breejen terecht zei: “Ik eindigde in de poll voor het beste raadslid als 3e dus waar praten we over?”
Waar praten we over inderdaad? Want bij de verkiezing voor het beste raadslid, hebben ongeveer 3 keer zoveel mensen gestemd. De Helmonders zijn misschien veel positiever of beleefder dan we allemaal denken.
Want de grootste winnaar én verliezer van onze poll voor het slechtste raadslid, is de Helmonder zelf. Van de 536 stemmen ging 13,4% naar ‘geen mening’. Helmonders foeteren (een net woord voor een heel wat minder net woord) zoals bekend graag en zeker op ‘de politiek’. Tenminste, thuis of in de kroeg. Want zelfs in onze anonieme poll, is het aantal mensen dat ‘geen mening’ geeft opvallend hoog. Geeft, want in het algemeen hebben mensen best een mening over allerlei zaken, al dan niet op basis van argumenten.
Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden: Den Breejen, Rieter en Smits zijn Bekende Helmonders geworden. Dat geldt natuurlijk ook voor Yalcin Yeyden, Theo van Mullekom, Henk Bekkers en Theo van de Ven waarvan er 2 op de valreep nog een eindspurt inzette. Goed of slecht, als je maar bekend bent is hier het adagium. De meeste zorgen moeten zich de politici maken die in onze beide polls weinig stemmen gescoord hebben.
Met ruim 500 uitgebrachte stemmen zijn we heel tevreden. De verkiezing van het slechtste raadslid in deze vorm was een experiment dat geslaagd is. De Helmonder heeft de kans gekregen zijn gemopper hard te maken en daar naar behoefte gebruik van gemaakt. De beste of de slechtste blijven relatieve begrippen. Volgende week mag iedereen officieel met het rode potlood gaan stemmen op de voor hem of haar beste kandidaat.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
18reacties

Poll: Damir Ibrovic scoort het hoogst

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in HelmondDe kiezer heeft gesproken. PvdA’er Damir Ibrovic is met een ruime meerderheid van de 1437 stemmen tot het beste raadslid van Helmond gekozen. Met Joke de Bruijn-van der Vleuten en Lodewijk den Breejen als afgetekende 2e en 3e. Zij zijn er kennelijk in geslaagd hun achterban het beste te mobiliseren.
Aanvankelijk leek het een strijd te worden tussen PvdA’er Den Breejen en Michael Rieter van Helder Helmond, tot Ibrovic aan een inhaalslag begon. Vervolgens ontwikkelde zich een nek aan nek-race tussen beide PvdA-leden, die door Ibrovic de laatste weken ruim gewonnen is. Rieter eindigt uiteindelijk op de 5e plaats en moet daarmee Rudi van der Made van GroenLinks voor zich laten gaan.
De 2e plaats voor Joke de Bruijn is ook opmerkelijk. Zij heeft in de jaren dat ze in de raad zit nauwelijks de media gehaald. Misschien is haar populariteit te verklaren uit haar nevenfuncties in onder meer de Rijpelberg, Brouwhuis en het Tienerhuis.
Opvallend is ook wat onder aan de lijst gebeurt. Bekende raadsleden als Henk Bekkers, Wynus Dams, Chris Davies, Ellen Niessen-Noordraven en Lex Pellemans kregen nauwelijks stemmen. Met als treurig dieptepunt Emmie de Voogd-van Dortmont van de gelijknamige lijst, voorheen Helmondse Seniorenpartij, die zelfs op 0 bleef staan. Datzelfde geldt voor Marie-Anne Mattheij-Van Woensel van het CDA, ondanks haar inzet voor Stiphout en Helmond-Oost. Overigens heeft mevrouw Mattheij al laten weten na 8 jaar een punt achter haar raadswerk te willen zetten.
De lage scores van bekende en actieve raadsleden zouden te maken kunnen hebben met hun bekendheid op het internet, of juist hun gebrek aan bekendheid op en met dit medium. Ofschoon bijvoorbeeld Niessen om de 6 weken lezenswaardige columns op onze weblog plaatst. Deze bekende voormannen en -vrouwen zijn hier kennelijk niet de stemmentrekkers waarvoor zij vaak aangezien worden of die ze in 2006 misschien nog waren.
Het meest frappant is natuurlijk dat het nu tot beste raadslid verkozen Damir Ibrovic zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor de PvdA. Lees daar hier alles over.
Omdat ieder raadslid hieronder zelf de mogelijkheid heeft te reageren op zijn of haar winst, het verlies of bijvoorbeeld om de stemmers te danken, heeft de weblog zelf geen contact met hen opgenomen voor een reactie.

Alvast ter informatie: half januari volgt de verkiezing van het slechtste raadslid.

24reacties

Kies jouw beste en slechtste wethouder

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

Kees Bethlehem, Jos Boetzkes, Trix Houthooft-Stockx, Frans Stienen, Seyit Yeyden; wie kent ze niet? Het zijn de 5 wethouders die de afgelopen jaren onze stad bestuurd hebben. Met goede en slechte ideeën, met concrete zaken en vage plannen kwamen zij onder de mensen, voor de gemeenteraad én in het nieuws.
Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar zal opnieuw de rondedans beginnen wie dan wethouder van Helmond wordt.
Daarop vooruit lopend, krijg jij nu de kans om jouw mening te geven. Welke wethouder deed het volgens jou goed en welke slecht?
Je kunt je mening deze keer geven via 2 polls. Die staan in de groene kolom links bovenaan. In de bovenste poll kun je aangeven wie jij de beste wethouder vindt. In de poll daaronder kun je stemmen op de slechtste wethouder. Ja, bij onze verkiezing kun je dus 2 keer stemmen!

Het stemmen is heel eenvoudig:
1. Zet een vinkje bij de wethouder van je keuze.
2. Klik daarna op de felrode button Stem om je stem te activeren.
3. Nadat je stemde zie jij bij elk weblogbezoek de actuele tussenstand.
4. Herhaal het bovenstaande bij de andere poll.

Je kunt je mening over onze wethouders natuurlijk ook hieronder op de gebruikelijke wijze geven.

20reacties

De uitslag van de internetronde

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmondsTwee weken stonden de 28 WilHelmonds-inzendingen centraal. Elke Helmonder kon die muziek beluisteren én antwoorden op de vraag “Dé vertolker van hét Helmonds lied is?” door zijn of haar stem uit te brengen in de poll.
Toen we twee weken geleden schreven “luister en stem!!!” hadden wij zeker niet verwacht dat daar zo massaal gehoor aan zou worden gegeven: in 14 dagen tijd werden de 28 nummers in totaal 23.729 keer beluisterd en werd er 3.583 keer gestemd. Kortom: het WilHelmonds leeft!

Maar goed, nu de uitslag van dit eerste deel van de wedstrijd. Welke 8 inzenders kregen de meeste stemmen? Wie gaan dus door naar de Live-ronde en spelen vrijdag 29 mei in café Zeezicht hun nummer en strijden dan voor een plek in de finale?

De inzenders met hun nummers die doorgaan:
• Cassette Bandje – Ik Wil Helmond’s vergaan

• Theo van Mullekom – Groetjes uit Helmond

• Monald Aben – Ons Hellemond

• Veul Skik – Ons skon Helmond

• De Helmvlegels – Hellemonder

• ’t Akkoordje – M’n Stad

• Gebroeders Tel – Helmond Mijn Stad

• Helmondshoop – Helmond is van ons


Van harte gefeliciteerd!

In totaal hebben deze 8 inzendingen samen 68,90% van de stemmen gekregen, een waardig rijtje (dat je hiernaast ziet) dus.

Maar niet alleen deze 8 inzenders gaan door naar de Live-ronde. Zoals bekend krijgt één van de overgebleven 20 inzenders de wildcard. Met de wildcard gaat die inzender als negende door naar de Live-ronde in Zeezicht. Begin volgende week maken we bekend wie de gelukkige is.

We bedanken nogmaals alle inzenders. Hulde voor zoveel kwaliteit, luistergenot én de spannende strijd!

23reacties

Koopavond op donderdag of vrijdag?

Sinds jaren is de koopavond op vrijdag. Die avond mogen alle winkels in Helmond tot 21.00 uur geopend zijn. Om Helmond voor het winkelende publiek aantrekkelijker te maken, wordt overwogen de koopavonden te verplaatsen naar de donderdag.
De komende weken houdt centrummanager Peter Tielemans daarom een enquête. Blijkt daaruit een voorkeur voor de donderdag dan wordt aan het gemeentebestuur gevraagd om (voor een proefperiode van 1 jaar) de koopavond naar de donderdag te verplaatsen.

Heb jij de koopavond liever op donderdag of op vrijdag? We willen dat ook via een poll graag peilen. Die poll staat bovenaan in de gele kolom aan de rechterkant.

54reacties

Moet Fons Jacobs herbenoemd worden?

Burgemeester van Helmond, Fons JacobsIn juli 2008 loopt de ambtstermijn van onze burgemeester, Fons Jacobs, af. Hij wil graag herbenoemd worden voor een tweede termijn. Dat vertelde hij zeer recent aan de fractievoorzitters in de gemeenteraad tijdens een vertrouwelijke vergadering. Voor Jacobs is nu het wachten op de mening van de beslissers.
In Nederland is het nog altijd zo geregeld dat personen als de minister van Binnenlandse Zaken en de Commissaris van de Koningin en de gemeenteraad min of meer in samenspraak een herbenoeming regelen. In Eindhoven besloten ze om ook de bevolking te laten meebeslissen. Daar houden ze in januari een raadgevend referendum over hun nieuwe burgemeester. Maar het ziet er hier in Helmond niet naar uit dat wij dat ook krijgen.
Kortom, met de eventuele herbenoeming van Jacobs als onze burgemeester hebben wij gewone burgers eigenlijk niets te maken. Toch kán het zo zijn dat wij Helmonders daar ook een mening over hebben. Vandaar dit log én de poll rechts bovenaan in de gele kolom.

Update op woensdag 21 november:
Vandaag is de Poll (met de vraagstelling “Moet burgemeester Jacobs herbenoemd worden in 2008?”) afgesloten met onderstaande uitslag:

uitslag poll burgemeester Jacobs Helmond

Bedankt voor al jullie stemmen.
Stemmen is dus niet meer mogelijk. Reageren hieronder natuurlijk wel.

57reacties

Sluitingstijd van de horeca (Stadsdebat)

Nadat vele Helmonders en kasteleins er al jaren over praten (waaronder in het log Is er uitgaansleven in Helmond?), gaat nu ook de gemeente er iets over vinden. Dit najaar gaan zij namelijk een discussie starten over het vrijgeven van de sluitingstijden in onze stad.
Niet meer verplicht allemaal om 03.00 uur de straat op, maar blijven zolang het gezellig is. Dat zou dan een mogelijkheid kunnen worden. Willen we dat?

Update op vrijdag 2 februari:
Zoals hierboven al aangekondigd, zou de gemeente een discussie starten over de sluitingstijden van de horeca in Helmond. En hoewel iets verlaat, is het dan nu zover! Het stadsdebat met alle Helmonders en belanghebbenden kan starten.
Ons gemeentebestuur bedacht 4 varianten. De volledige beschrijving daarvan vind je hier, de samenvatting hieronder.
Variant 1: De sluitingstijden met 2 uur verruimen
Variant 2: Het huidige regime handhaven
Variant 3: Het afschaffen van de sluitingstijden
Variant 4: De droge horeca (shoarmatenten ed.) sluit gelijk of na de natte horeca

Wij zullen er voor zorgen dat de verantwoordelijke personen van de gemeente de reacties die vóór 16 maart geplaatst worden, zullen meenemen. Dus gebruik je toetsenbord. Want daarna wordt een besluit genomen.
Rechtsboven in de gele kolom staat een Poll.
Met 1 klik kun je stemmen op de sluitingstijdvariant die jij wil.

Update op woensdag 7 maart:
Vandaag is de Poll afgesloten met onderstaande uitslag:

Stemmen is dus niet meer mogelijk. Reageren hieronder natuurlijk wel.

333reacties

Gemeenteraadsverkiezingen

Dinsdag 7 maart kun je Helmond via de gemeenteraadsverkiezingen zoveel mogelijk de juiste kant op sturen. Deze verkiezingen willen we op 2 manieren behandelen.
De eerste manier is de Poll aan de rechterkant. Door 1 klik kun je stemmen op de partij van je keuze. Zodoende krijgen we een indicatie van de verkiezingsuitslag in Helmond. Via de Helmondse stemwijzer kun je een persoonlijk stemadvies krijgen.
De tweede manier is via reacties hieronder. De eerste insteek daarvan is dat we vragen aan te geven op welke partij je zeker niet gaat stemmen en dat kort te motiveren. We willen de discussie op deze (wat tegendraadse) wijze starten omdat je zodoende gemakkelijker op elkaar kunt reageren. Het is immers vaak eenvoudiger aan te geven wat je tegenstaat bij een partij. En dat stimuleert de discussie weer. Want voor een ander is het weer gemakkelijker om daarop een reactie te geven. Natuurlijk kiezen velen een partij op basis van standpunten en verkiezingsprogramma van een partij. Klik daarvoor op de onderstaande logo’s.
Omdat dit het enige log zal zijn dat we aan deze verkiezingen in Helmond besteden, kun je natuurlijk ook je mening geven over alles wat daarmee te maken heeft.
Maak je daarbij reclame om op jou of je partij te stemmen: geen probleem.

 

                                                            

           

                     

Met dank aan Solveg

 

Aanvulling op 7 maart:
Hieronder de uitslag van de hierboven genoemde Poll: