11reacties

Lodewijk den Breejen scoort

“Wij roepen maar voren” Lodewijk den Breejen, die afgetekend de lauwerkrans voor het slechtste raadslid van Helmond krijgt. Hij krijgt in onze verkiezing 9,7% van de uitgebrachte stemmen. Berry Smits en Michael Rieter volgen met ruim 8%.
Maar zoals Den Breejen terecht zei: “Ik eindigde in de poll voor het beste raadslid als 3e dus waar praten we over?”
Waar praten we over inderdaad? Want bij de verkiezing voor het beste raadslid, hebben ongeveer 3 keer zoveel mensen gestemd. De Helmonders zijn misschien veel positiever of beleefder dan we allemaal denken.
Want de grootste winnaar én verliezer van onze poll voor het slechtste raadslid, is de Helmonder zelf. Van de 536 stemmen ging 13,4% naar ‘geen mening’. Helmonders foeteren (een net woord voor een heel wat minder net woord) zoals bekend graag en zeker op ‘de politiek’. Tenminste, thuis of in de kroeg. Want zelfs in onze anonieme poll, is het aantal mensen dat ‘geen mening’ geeft opvallend hoog. Geeft, want in het algemeen hebben mensen best een mening over allerlei zaken, al dan niet op basis van argumenten.
Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden: Den Breejen, Rieter en Smits zijn Bekende Helmonders geworden. Dat geldt natuurlijk ook voor Yalcin Yeyden, Theo van Mullekom, Henk Bekkers en Theo van de Ven waarvan er 2 op de valreep nog een eindspurt inzette. Goed of slecht, als je maar bekend bent is hier het adagium. De meeste zorgen moeten zich de politici maken die in onze beide polls weinig stemmen gescoord hebben.
Met ruim 500 uitgebrachte stemmen zijn we heel tevreden. De verkiezing van het slechtste raadslid in deze vorm was een experiment dat geslaagd is. De Helmonder heeft de kans gekregen zijn gemopper hard te maken en daar naar behoefte gebruik van gemaakt. De beste of de slechtste blijven relatieve begrippen. Volgende week mag iedereen officieel met het rode potlood gaan stemmen op de voor hem of haar beste kandidaat.