Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

– PRIMEUR –
Het ontwerp van ‘t Speelhuis-terrein is nu wel bekend, het wordt een plein met bomen. De impressies en tekeningen:


Als je het bovenstaande in het grootst mogelijke formaat wilt zien, kijk hier (pdf). Je ziet de tijdelijke herinrichting van het terrein waar ooit ‘t hele Speelhuis stond. Die is nodig omdat dat terrein nog zeker nog enkele jaren braak zal liggen voordat duidelijk is wat er zal komen. Om die reden gaat de gemeente het terrein fatsoeneren en betrekken bij ‘de centrumbeleving’.
Het ontwerp volgt de contouren van het gebouw van ‘t Speelhuis. Het toegepaste materiaal bestaat uit vliegerstenen. In het midden op het plein komen een aantal bomen die de belijning van de theaterzaal volgen en de paalwoningen suggereren. De afdeling Ruimtelijke Ordening en Verkeer van de gemeente maakte dit ontwerp.
Over het aanvankelijk concept is overlegd met Abel Blom, de zoon van de architect van ‘t Speelhuis Piet Blom. Volgens de gemeente vond hij het een erg leuk idee. Op zijn suggestie is de bomencirkel in het ontwerp gebracht. Het idee is ook besproken met de exploitanten van lunchroom Komma (in de bieb) die er ook content mee zijn.
Op dit moment wordt het ontwerp besteksgereed gemaakt. De kosten van de herinrichting worden betaald uit de voorziening Stedelijke Vernieuwing Centrum. Het werk zal zo veel als mogelijk is, direct uitgevoerd worden nadat de sloopwerkzaamheden gereed zijn. Wanneer dat precies is, is moeilijk in te schatten. Het gebouw wordt eerst tot aan het begane grond niveau gesloopt. Vervolgens gaan verzekeringsexperts bepalen of de begane grondvloer ook total loss is en verwijderd moet worden. Met de gemeenteraad is afgesproken dat de fundering en de heipalen voorlopig blijven zitten totdat er meer duidelijkheid is over het nieuwe theater en de definitieve bestemming van het terrein.

9 reacties:

Mooi weekmarktgebied en b.v kinderattracties kermis.

Beantwoorden

Met alle respect voor de ambtenaren die dit ontwierpen, maar is dit het beste wat jullie konden verzinnen? Voor de komende jaren (zeker een jaar of vijf hoorde ik al iemand uit de politiek zeggen) is dit de oplossing van dat proninente stukje Helmond? Nou nou nou.
Dat het betaald kan worden uit een potje geloof ik meteen. Dit kost haast niks. Zet er dan tenminste wat speeltoestellen op voor de kinderen, dan heeft er nog iemand iets aan.

Beantwoorden

Het zou inderdaad mooi zijn als ze er speeltoestellen neerzetten voor de kinderen. Misschien met een stukje overdekt in de vorm van een halve kubus, zodat je nog eervol kan zeggen dat t ‘het speelhuis’ is….

Beantwoorden

Bomen planten voor een tijdelijk invulling lijkt me weg gegooid geld. Leuk op de tekening maar dat zijn 15/20 jaar oude bomen.

Beantwoorden

Bouw er een pyramide zoals ik reeds eerder heb uitgelegd

Beantwoorden

Update over de voortgang van de sloop van ’t Speelhuis-terrein
Het college van burgemeester en wethouders van Helmond laat in een update het volgende weten over de voortgang van de sloop van ‘t Speelhuisterrein.
Recentelijk hebben de verzekeringsexperts de toestand van de vloeren van ’t Speelhuis geïnspecteerd teneinde de vergoeding daarvan vast te stellen. In samenwerking met onze contra-expert Troostwijk Expertises is de te vergoeden schade van de vloeren vastgesteld op 30%. Desondanks is het noodzakelijk om deze vloeren volledig te verwijderen. Zoals eerder aangegeven is de inschatting dat het Speelhuisterrein zeker nog een aantal jaren braak zal liggen voordat duidelijk zal zijn wat er op het terrein gaat gebeuren. Om die reden is het aan te bevelen om het terrein toonbaar en toegankelijk te maken en te betrekken bij de centrumbeleving en werd het opgestelde schetsontwerp voor de herinrichting bekend gemaakt.
Nu de sloop een eind is gevorderd resteert een terrein dat zeer geaccidenteerd is, betonnen delen steken op verschillende hoogtes boven het terrein uit, maar ook zijn er verdiepte gedeelten en kelders. Verder loopt er rondom het gebouw een holle leidingkoker die samen met de vloeren aan de draagbalken zijn gestort. Wil ter plaatse een fatsoenlijke, verantwoorde en beheerbestendige afwerking mogelijk zijn dan dienen die betonrestanten eveneens te worden verwijderd. Bij een opname ter plaatse door onze bouw- en civieltechnici is gebleken dat anders het straatwerk onvoldoende zanddekking kan worden gegeven en dat de hemelwaterafvoer niet voldoende in de ondergrond kan infiltreren. Snelle verzakkingen van het straatwerk zullen het gevolg zijn. Bovendien zal het later veel extra werk en geld kosten om het zand, de puin en beton weer te scheiden.
De 200 funderingsheipalen zullen wel blijven zitten totdat meer duidelijkheid is over het nieuwe permanente theater en de definitieve bestemming en invulling van het Speelhuisterrein.
De nieuwe herinrichting van het terrein zal zo veel mogelijk direct aansluitend aan de sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd. De voorbereiding van dit werk is ambtelijk in volle gang.

De foto hieronder van de stand van zaken van het terrein, maakte de weblog plusminus 10 minuten geleden.

Beantwoorden

Hieronder 3 extra foto’s van vanmiddag van het zeer geaccidenteerd terrein met gaten en kelders.

De genoemde holle leidingkoker rondom het gebouw:

Even een verdiepinkje lager kijken:

Beantwoorden

Speelhuisterrein is nu leeg en klaar voor het plein
Sinds de bovenstaande foto’s van 25 oktober zijn, tot en met vandaag, meerdere bedrijven bezig geweest op het terrein waar ooit ‘t Speelhuis stond. Hun taak was het terrein gereedmaken zodat het plein kan worden aangelegd.
Vandaag de laatste werkzaamheden: het afvoeren van de grote stalen rijplaten die er voor zorgden dat al het rijdend materieel niet wegzakte in het zand. Het terrein is nu helemaal leeg.
Hieronder de foto’s: de eerste werd gemaakt op 26 oktober, de laatste vandaag.
Alles lijkt nu gereed om het plein met bomen aan te leggen.

Beantwoorden

Even leek het erop dat op die plaats voorbereidingen werden getroffen om een ondergronds station te kunnen realiseren voor de toekomstige Helmondse metro.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *