Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

36reacties

Helmond heeft gestemd! En hoe! We zijn met een grote groep pal achter Caroline van der Plas en haar BoerBurgerBeweging gaan staan. Een opmerkelijke keuze die ik niet had verwacht. Helmond is immers een industriestad en de laatste boer is hier al jaren geleden weggekocht om plaats te maken voor woningen. En zelfs ‘ijsbaan boer Kuijpers’ wil zo niet meer genoemd worden: “Ik heet Freek!”. Stemgerechtigde burgers daarentegen hebben wij er met ruim 68 duizend genoeg. Hoe de eclatante overwinning van BBB in de provincie uitpakt, zal de toekomst uitwijzen. Ik laat de speculaties graag aan de politiek analisten die hier verstand van hebben.

De weblog heeft samen met een aantal kandidaten geprobeerd de Helmonders te motiveren naar het stembureau te gaan. Zoals het er nu naar uitziet, is de opkomst gelijk gebleven aan die van 2019. Het is wel even spannend geweest. Om 10.00 uur was de opkomst hier voor de provinciale verkiezingen nog maar 7%, om 14.00 uur 21%, om 17.00 uur 29%. Voor het waterschap kropen de getallen nog trager omhoog. Uiteindelijk brachten 48% van de stemgerechtigde stadsgenoten hun stem uit voor de provincie en bijna 40% voor het waterschap. (Bron: gemeente Helmond.)

Of we trots op deze getallen moeten zijn, weet ik niet. Is het glas half vol of half leeg? Dat is de vraag. Ik vind stemmen nog altijd een morele verplichting en bovendien is het leuk. Het hele stemcircus zit vol met tegenstrijdigheden die je met een doses humor kunt bekijken. Zo kreeg buurman Henk geen gelegenheid voor zijn vrouw te stemmen. Hij had weliswaar haar ID meegebracht plus haar ingevulde stempas, maar ze was vergeten de handtekening te zetten. Henk wilde even terug naar huis om de fout te herstellen, maar dat mocht niet. Haar stem ging dus verloren. Aan de andere kant van het land knoeide BBB-voorvrouw Caroline met haar rode potloodje en zij kreeg doodleuk een nieuw stembiljet! Uh…..

Over stempas gesproken: in mijn geval klopte de gegevens niet. Het aangegeven stemlokaal het Valkennest (Bethlehemkerk) heet al een jaar Kaudenzaal… Op de kandidatenlijst die iedereen heeft gehad, stond dezelfde fout. Het was trouwens een heel grote lijst met 20 politieke partijen en op de achterkant de gegadigden voor 2 waterschappen. En dat leidde weer tot vergissingen op het stembureau want hoe kan het nou dat de stemlijst voor het waterschap veel kleiner is? “Omdat we in Helmond alleen voor Aa en Maas kunnen kiezen, want de Dommel stroomt hier niet!” Die kleinere lijst was wel wat gemakkelijker te hanteren dan het exemplaar van de provincie. De grootte was lastig maar vervelender was dat het rode potloodje niet pakte. En het volgende niet en het derde ook niet. Een beetje spuug dan maar? Toch maar niet… Caroline was niet de enige die stond te knoeien. Nu snap ik ook waarom er ’s morgens om 9.00 uur al zoveel rode potloodjes in mijn stemkokje lagen…

Tja die entree bij de Kaulenzaal viel mij ook wel wat tegen. Het was een kale bedoening zonder uitnodigende reclameborden, partijlogo’s of portretten van kandidaten. Er stond slechts een neutraal banier opgesteld dat de ingang naar het stembureau markeerde. In de vroege ochtend was slechts één bord te zien, dat van Lodewijk den Breejen, nummer 5 op de lijst Water Natuurlijk (Aa en Maas). Het heeft er maar eventjes mogen staan…en weg was Lodewijk weer. Jammer, want hij stond er zo uitnodigend op.

Omdat niet bekend was hoe de verkiezingsuitslag in onze stad zou worden gevierd (wellicht via een gezellige publieke bijeenkomst in het Speelhuis of in de Cacaofabriek) belde ik met de gemeente Helmond: “Er zijn nog 5 wachtenden voor u”. Dan maar naar de website… Helaas geen enkele mededeling te ontdekken. Er restte mij, net als alle Helmonders niets anders dan de hele avond de uitzending op NPO I te volgen. Ach ja, thuis smaken de bitterballen net zo goed.

Hanneke Hegeman

36 reacties:

Feest voor de democratie.
Wel gek dat buurman Henk niet terug mocht, of was ie na de sluiting pas aan de beurt. Anders had hij mi best even thuis de handtekening kunnen halen.

Beantwoorden

Hoi Hanneke, Jammer dat je de borden mist. Juist in het kader van prikkel arm en toegankelijk is het erg prettig dat deze borden er niet meer staan. Ook stonden ze vaak nog in de weg.

Ook was Helmond nog een van de weinige gemeenten die een uitzondering op de APV maakte om toch nog borden te plaatsen. We hopen dat je hier ook begrip voor hebt. Om de verkiezingen voor iedereen toegankelijk te maken.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Alsof het door die borden niet toegankelijk was, echt nonsens. Vroeger zeurde er niemand over, tegenwoordig is overal een klaagclubje voor.
Straks nog anderhalve meter en mondkapjes.
Waanzin.
Overigens blinkt Helmond weer uit door niet ( op tijd) de uitslagen te publiceren. Dat moet volgens de kieswet vandaag gebeuren.

Beantwoorden

@Andre ik moet je deze keer helemaal gelijk geven. Helmond toegankelijker komt op mij ook over als een klaagziek zanikend clubje. Ze hebben het onlangs klaar gemaakt om te klagen over de opdruk op de deur van een invalidentoilet in een restaurant. Daar stond alleen maar een rolstoel symbool op. Was niet helemaal duidelijk of er mannen of vrouwen naar toe konden. Wat een gezanik.

Beantwoorden

Sorry @Jonnie en @Andre, dat jullie dit zo ervaren.

Op dat toilet stond geen symbool. Maar een bordje met het woord mindervaliden. Plaatsing van een rolstoelsymbool was hier de vraag ter vervanging van het woord. Alsof er valide en mindervaliden zouden mensen zijn. Over mannen en vrouwen ging dat onderwerp helemaal niet. Naar dit toilet gaan namelijk altijd al mannen en vrouwen met een beperking. Daar word nooit onderscheid in gemaakt in dit type toilet.

Een klaagclubje zijn we zeker niet. We proberen juist te zorgen dat iedereen mee kan doen. De borden stonden bijvoorbeeld op de blindengeleidelijnen geplaatst. Of zorgden dat de weg naar de stembus gang werd verhinderd voor hulpmiddelen. Doordat ze op diverse plekken de stoepen letterlijk blokkeerde.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Leuke column Hanneke, en ben het helemaal met je eens dat de uitnodigende reclameborden, partijlogo’s of portretten van kandidaten horen bij verkiezingen.

Louis vd Werff van HH gaf het al eerder aan; het is betuttelend om deze weg te halen.

Dat doet niets af aan het punt dat het stembureau toegankelijk moet blijven. Zorgen dat iedereen mee kan doen is belangrijk. Maar dat kan ook zonder een steriele ziekenhuisomgeving te creëren. Ik zou Helmond Toegankelijker willen uitdagen om eens te kijken hoe dat zou kunnen. Geen Nee Tenzij, maar een Ja mits……

Beantwoorden

@Fred

Wij zijn juist degene die hebben geprobeerd om dingen te veranderen vanuit een positieve zin. En hiermee een ingang hebben gecreëerd om verschillende samenwerkingen aan te gaan.

De borden hoorden er letterlijk alleen in Helmond bij. Helmond was de enige gemeente die een uitzondering maakte in het fractievoorzittersoverleg. Om hiermee een uitzondering in de APV te maken. Waar volgens de APV dit geheel al niet mag.

Wat HH vd Werff zegt over betutteling staat dan ook haaks op hun verkiezing standpunt dat iedereen mee moeten kunnen doen in onze stad.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

@Helmond toegankelijker.

Waar zit precies dat positieve in? U kiest in deze bijdrage voor een slachtofferrol. U overdrijft dat mensen niet kunnen stemmen als er borden worden geplaatst en bekijkt het alleen vanuit uw eigen blik op de wereld. Waarom kunnen er geen borden staan zonder dat deze de toegang verhinderen. Waarom geen constructief voorstel waarin mensen die graag borden willen ook mee kunnen doen?

Ik denk dat Andre en Jonnie gelijk hebben, u bent wel een beetje een klaagclubje.

Daarbij is het “nep-nieuws” dat Helmond de enige gemeente is die een uitzondering maakt. Allereerst is de APV een PLAATSELIJKE verordening en dus iets van de gemeente zelf. Ten tweede er zijn voldoende gemeente waar BUITEN het stembureau nog borden worden geplaatst. Een paar woorden in Google leveren u al gauw meerdere voorbeelden op.

Beantwoorden

@Fred

Een meedenk clubje. Het positieve zit erin dat we proberen om mee te denken hoe het voor iedereen een verbetering oplevert. En niet klagen of alles juist negatief bekijken. Zoals velen dat wel doen. Door middel van een gesprek waarom iemand juist wel of niet mee kan doen. En iedereen kan hierin deelnemen. Ook jij Fred. Bewustwording. Denk aan elkaar. We bekijken het zeer zeker niet vanuit de slachtofferrol. En proberen een oplossing voor iedereen te maken. Zodat iedereen kan meedoen.

We willen proberen zelfstandigheid en mogelijkheid tot meedoen te creëren waar mogelijk. En natuurlijk tot zekere hoogte. Het is ook wel aan de stemuitslag te zien in de breedste zin van het woord dat mensen het beu zijn niet gehoord te worden op allerlei gebied. Dat geld dus ook voor mensen die beperkingen hierin ervaren. Waar niemand voor opkomt.

Natuurlijk kunnen er borden staan zonder dat ze de toegang verhinderen maar dit begint wel bij fatsoen van de politiek zelf. Die vroeg in de ochtenduren borden plaatsten met ijzerdraad aan palen op de geleidelijnen voor blinden. En d.m.v. borden proberen deze weer voor andere borden te plaatsten. Om zo vooraan in het zicht te komen. En vervolgens niet genoeg “loop” overlaten. Of zelfs de drempels of toegang blokkeerden. En dat is helaas telkens weer gebleken dat dit er niet is. Meerdere jaren hebben we dan ook stemlokalen getest, toegang verbeterd, borden verzet enz. Ook dit jaar zijn weer borden weggehaald waar deze er nu niet mochten staan.

Was dit maar altijd wel netjes en ordelijk gebeurt. Maar het kan niet zo zijn dat de een vind dat het kan en moet en vervolgens de ander daar iets door word ontzegt. Iedereen heeft stemrecht. Moet je er wel kunnen komen.

Wat betreft APV is dit idd. gemeentelijk. Maar het is toch raar hier vervolgens politiek voor zichzelf een uitzondering op te gaan maken om te kunnen profileren. En zo de toegang maar te gaan blokkeren voor een bepaalde groep mensen. Nep nieuws is dan ook meteen een groot woord. Wij brengen nl. geen nieuws of zijn pers. Maar het is zeker zo dat in heel veel gemeenten dit niet meer gebeurt. Steeds meer. En Helmond hierop toch echt nog een uitzondering was. We kunnen ons dan ook niet voorstellen, Fred, dat je anderen zou ontzeggen ook mee te kunnen doen.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Huh het is die mevrouw van Helder Helmond die met gehandicapt en stemlokalen bezig is ? Maar kon hun nou niet stemmen.

Beantwoorden

@Helmond Toegankelijker – Goed dat jullie hier aandacht voor vragen.

Ik heb ooit een weekje achter een rolstoel gelopen. Van die periode zijn mij twee dingen bijgebleven. -1- De wereld zit vol obstakels die ik eerder nooit zag. -2- Toen ik niet meer achter de rolstoel liep, zag ik op slag ook al die obstakels niet meer, zelfs niet als ik mijn best deed erop te letten. Vooral dat laatste heeft indruk op mij gemaakt.

Jullie werk is bitter hard nodig, elke dag opnieuw, met eindeloos geduld omdat niet-rolstoelgebruikers oprecht niet zien waar je het over hebt.

Beantwoorden

Mensen zonder beperkingen kunnen zich helaas niet altijd inleven.
Helmond Toegankelijker jullie zijn nog steeds heel hard nodig.
En nee dat is geen zaniken en slachtofferrol maar opkomen voor gelijke rechten.

Beantwoorden

Ik vond het ook een kale bedoeling bij de stembureaus Hanneke. Hopelijk was dit eenmalig en komen deze borden gewoon weer terug bij de volgende verkiezingen zoals het altijd gegaan is. En dan zeker met goede regels zodat de toegankelijkheid niet in het geding komt. Inderdaad betutteling om dit meteen te verbieden.

In tegenstelling wat er hier eerder is gezegd, is er bij omliggende gemeentes juist verruiming van de regels. Rij maar eens rond bij verkiezingen dan zie je de borden op de gekste plekken langs de weg staan. Dat is gewoon toegestaan om de opkomst te vergroten. Hier in Helmond is dat al jaren verboden en hier is de opkomst al jaren lager dan bij de omliggende gemeentes.

Beantwoorden

@Martijn Rieter

Verruiming door borden op de gekste plekken langs de weg is inderdaad iets anders dan hinderen op de stoep voor het lokaal. Een kale bedoeling bij de stembureaus kun je zo ervaren. Je kunt het dan ook positief zien. Dus prikkel armer voor ook een grote en groeiende doelgroep, Denk aan de PTSS, autisme en LVB.
Goede regels zeker. Maar dus niet zoals het altijd is gegaan. Daar spreek jezelf in tegen. Betutteling klinkt wel erg negatief.

Of het de opkomst ook vergroot ? de borden. Ze zijn er immers wel altijd geweest en de cijfers van de opkomst liggen nu gelijk zonder borden. Of dit dan de oplossing is ? Misschien zit dat eerder in het proces verkiezingen dan de borden voor het stemlokaal.

Dien een goed voorstel in als HH hoe je dit wel kan waarborgen.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Wanneer je in een rolstoel zit dan krijg je gewoon te maken met beperkingen. Wanneer je in Valkenburg woont kun je makkelijk met de rolstoel de cauberg afrollen maar omhoog wordt een ander probleem, of moeten ze cauberg plat gaan maken? Die rolstoelers stonden me een partij in de weg bij de bieb dat ik er moeite voor moest doen om bij het stemlokaal te komen, dat is pas erg.
Rolstoelers moeten eens niet zo miepen, er wordt genoeg rekening met ze gehouden alleen niet altijd en overal.

Beantwoorden

Nee hoor @Mark daar zijn hele mooi technische oplossingen hulpmiddelen voor. De Cauberg is juist heel leuk met de rolstoel. Want naar boven zorgt ook voor naar beneden. En plat maken hoeft zeer zeker niet. De bultjes zijn juist erg leuk.
Tot zekere hoogte aanpassen, zeggen we ook. En niet alles is aan te passen. Maar niets doen is ook geen optie. Juist hierom, omdat er niet overal rekening word gehouden, bieden we ook een cursus aan om hindernissen te nemen. Om zelfstandiger te worden, uit de slachtofferrol te komen in de soms nu eenmaal ontoegankelijke openbare ruimte.

Dat ze in de weg stonden had te maken met het persmoment. En het aanbrengen van geleidelijnen. Je hebt dus even letterlijk moeten ervaren wat ontoegankelijkheid teweeg kan brengen. En dit was dus ook in jou ervaring te erg. Oprechte excuses voor het ongemak.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

@mark lezen is lastig he? Volgend mij zegt @Helmond Toegankelijker niet dat de borden voor rolstoelgebruikers lastig zijn,maar voor mensen metbijv prikkelverwerkingsstoornis zoals ptss, lvb, autisme. En ook mensen met een visuele beperking hadden er zeer veel last van.
Andere verkiezingen zijn deze mensen omgedraaid en hebben hun stem niet uitgebracht!

Zoals Helmond Toegankelijker zegt,je hebt een heel klein stukje ervaren, way ontoegankelijk nu eigenlijk is en aan je tekst te lezen, was het nogal frustrerend!

Kan je nagaan hoe mensen met een handicap (ongeacht welke) her leven moeten ervaren iedere dag.
En dan mogen ze er blijkbaar ook nog een niets van zeggen, want dan zeuren ze???

Misschien eens in de spiegel kijken?

Beantwoorden

@henby, haal er nog eens wat ij. Zullen we de hele weg bekleden met zachtgroene kussentjes?
Juist het betuttelende wordt hier aangekaart.
Ook heeft Helmond toegankelijk duidelijk hun zegje kunnen doen, wat hen motiveert en beweegt.
Het is minder scherp dan we hier met elkaar roepen.
Borden kunnen terug, onder regelgeving en voorwaarden, maar als een autist ‘t niet trekt dan laat hem iemand machtigen, of naar het autistencentrumstembureau gaan.

Beantwoorden

@Andre. Om het voor jou nog even aan te scherpen. En of dit dan betutteling is ? Mensen met een beperking hebben het recht om deel te nemen aan het politieke en openbare leven. Net als ieder ander in Nederland. Dit betekent onder meer dat zij zonder obstakels en zo zelfstandig mogelijk moeten kunnen stemmen. Het recht om te stemmen is een belangrijk mensenrecht. Het is vastgelegd in verschillende mensenrechtenverdragen. Voor mensen met een beperking is dit recht nog eens benadrukt in artikel 29 van het VN-verdrag handi­cap. Verkiezingen moeten dus voor iedereen toegankelijk zijn.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Ik had inderdaad niet mee gekregen dat een bord plaatsen bij het stembureau voor het eerst niet mocht. Bij 8 stembureaus had ik ruim een uur toch een bord staan! Beetje
de eenzame strijder! Wel gewonnen met 8 zetels. WaterNatuurlijk 8; BBB 7Aa en Maas. Nu proberen er samen uit te komen in het nieuwe bestuur van het waterschap.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Gefeliciteerd met je winst. @Lodewijk Den Breejen
Je wist vast ook niet dat het niet mocht ? Of toch wel ? Vanwege het beetje strijder. Ze zijn dan ook naar de werf gebracht. We zijn wel heel benieuwd naar je antwoorden ook gezien de discussie hierboven. En wij willen voor iedereen het zo aangenaam mogelijk maken. Dat geld natuurlijk ook voor de deelnemende politieke partijen. Ook willen we graag meedenken in (positieve) oplossingen. Je had natuurlijk ook best een goede campagne op de achtergrond.
Of denk je dat de winst door de borden komt ?

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Las het verkeerd je schrijft duidelijk dat je het niet wist. Dat verklaard ook je goedlachse humor bij het woord strijder. Zo kennen we Lodewijk ook. Zeker ook begaan met mensen met (armoede) beperking. Met het eet punt op Rijpelberg.
Wat betreft dat je het niet wist. Is er dus ook melding nodig in de evaluatie dat er ook verbetering in de communicatie vanuit de gemeente benodigd is. Omdat aan de borden te zien anderen het wel wisten schijnbaar. Nogmaals gefeliciteerd.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Alle fractievoorzitters in de raad zijn blijkbaar ingelicht. Ik had het enkel op de website kunnen lezen.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Betutteling is wanneer je doordraait, en echt gaat overdrijven.
Niemand pleit ervoor dat mensen met een beperking geen toegang mogen hebben, maar jullie misbruiken dat argument te kust en te keur.
Met een beetje normaal gezond verstand hadden er borden gestaan waar de beperkten zich op hadden kunnen oriënteren of vastklampen.
Er is heus een oplossing zonder dat je iets voor allen verbiedt om voor een paar iets te betekenen.
Dat is betutteling en lijkt hier toch aan de hand.

Beantwoorden

Wij misbruiken dat argument niet. Andre. We hebben dit meerdere jaren geconstateerd op verkiezingsdagen. We hebben actief verschillende jaren borden aan de kant gezet op verkiezingsdagen. Van geleidelijnen afgehaald en zelfs los moeten knippen. Enz. enz. En al die dagen ook alle lokalen actief bezocht en bekeken. En voorbeelden gedeeld met partijen. Dus te kust en te keur? Op de achtergrond geprobeerd locaties toegankelijk te krijgen. Maar dan kwam s’ ochtends de borden en ging het fout.Vele jaren klachten gehad. Dit jaar niet behalve dan nu hier, dat er geen borden stonden. En op een defecte schuifdeur na.
Het verbieden was niet nodig geweest als er normaal gezond verstand was gebruikt bij het plaatsen van borden. En bij plaatsen rekening werd gehouden met iedereen die wil stemmen. Schijnbaar is dit toch moeilijk als partij, bij het willen profileren op de dag zelf, om dit actief bij borden plaatsers mee te geven. Is het dan betutteling of koppig door niet te luisteren en rekening te houden met? De oplossing lag bij de partijen zelf. We willen je best voorbeelden laten zien als je ons benaderd.
We zijn wel erg benieuwd wat je denkt dat de borden wel zouden bijdragen. Behalve het roepen dat ze er moeten zijn.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Wat betreft voor een paar betekenen heb je hier al eerder over gesproken. Maar lees je eens in de hoeveelheid mensen met allerlei beperkingen. De hierboven genoemde groep komt alleen al op 2 miljoen. En dat zijn niet eens alle beperkingen die men hierin kan ondervinden. Natuurlijk geld niet voor iedereen die een beperking heeft dat er ook hinder is. Maar we denken dat je zal schrikken van de getallen. We proberen juist de drempels weg te halen en de gang vanuit thuis naar de stembus te vergroten. Doordat je weet dat je binnen kan, geen prikkels ervaart of wat dan ook. Zouden borden voor het lokaal aan de stembus gang daar aan bijdragen denk je ? Feit is dat toen de borden er wel stonden de opkomst laag was. En net zo hoog als nu zonder.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

@Andre op zondag 19 maart 2023 om 10:11:

Helemaal mee eens. Drammerig klaagziek clubje dat is het.

Echt waar; borden verbieden vanwege prikkels? Dan kunnen we alle evenementen ook maar beter meteen verbieden. En aanprijzende marktkoopmannen ook.

Jonnie heeft ook gelijk; het ging wel degelijk over een rolstoelsymbool wat bij dit restaurant al jaren op het mindervalidentoilet zit.

Drammen drammen drammen.

Beantwoorden

Ja, we lezen hierboven allemaal de overdreven reactie van de drammers, nu zien ze zichzelf ineens 2 miljoen mensen vertegenwoordigen. Echt totale nonsens.
Er zal eens een bord aan een paal staan, en dat er net iets op zo’n stippelpad staat. Mensen met beperking zijn toch niet allemaal zielige mietjes?
Kom nou toch, en autisme is heel breed, maar prikkelbaarheid, het geeft wel aan hoe radicaal dit kleine clubje dus plezier en vrijheden van iedereen wil beperken omwille van aangeleerd slachtofferdenken.

Beantwoorden

Nee hoor Liseth het was toch echt een bord met het woord mindervaliden. Ook het woord wat jij nog gebruikt. Je kunt het zelfs nog even nakijken. Want het symbool hangt er nog niet. En wil de naam van die plek niet noemen omdat ze dit direct positief oppikte en begrepen dat bijv laaggeletterden dit woord ook niet kunnen lezen. Wij klagen nooit over rolstoel symbolen. Zouden ook niet weten waarom. Erg onlogisch ook. Want hangt er een is dit toch juist positief. Wat zou het dan moeten worden ?

Wat betreft evenementen zoals kermis, kasteeltuin zijn ze zelfs op eigen initiatief van de organisators al prikkelarm. Ook Urban Matterz is er druk mee bezig. En zo nog meer. Al zal het niet opvallen als het je niet betreft. Daar hoeven wij dus helemaal niet naar te vragen of over te klagen. We proberen het juist positief te benaderen en dat word ook zo ontvangen. Iets waar veel mensen tegenwoordig juist veel moeite mee hebben. Te veel negativiteit. We worden hier juist voor bevraagd.

Wat betreft Andre is het gek dat hij als PVV voorstander hier tegenin gaat. (tenminste meen dat we dit lazen elders op weblog) Juist de partij die het in de tweede kamer heel fel opneemt als voorstander van dit verdrag. En dus voor dit soort zaken. Fleur loopt hierin voorop. Maar schijnbaar heeft hij dit nog niet meegekregen.
Helaas hebben we nog nergens het voordeel van de borden uit bovenstaande reacties mogen gelezen. Behalve sfeer en “drammen” dat het wel moet. Het voelt dus nog als alleen maar klagen dat ze weg zijn. Probeer de discussie eens positief en constructief aan te gaan.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

zondag 16 oktober 2022 om 10:10 @Andre op weblog:
Zeker kan beleid ten allen tijde rekening houden met duidelijke en veilige omgeving en openbare ruimte.

Dat beleid is er toch en was er al in de APV. Er werd een uitzondering op gemaakt. Is de uitzondering maken dan niet de betutteling. Begrijp je standpunt in je eerdere tekst en dan in verhouding tot de borden hier niet. We vertegenwoordigen geen 2 miljoen mensen dat doen zij zelf. Er zijn namelijk meer belangenbehartigers buiten wij hierbij betrokken. Lees alleen klagers, drammen en nu mietjes. Erg op de man maar geen constructieve bijdrage behalve het wegzetten daarmee van bepaalde groep mensen.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

@andre ik heb een gelezen hierboven en t valt me op dat je wel heel selectief leest en reageert.
Plus een sport lijkt te vinden om nieuwe manieren te zoeken om maar woorden te vinden om de groep (achter) Helmond Toegankelijker te benoemen.

Is het echt zo moeilijk om eens even echt te lezen wat er staat? Te lezen dat niet zij maar jij aan het drammen bent? En daar mooie hulp voor invliegt hier en daar @lisette

Volgens mij is t heel simpel. In de Apv staat al jaren: borden/campagne mogen niet voor het stembureau
Het enige wat nu gedaan is (overigens door een motie van GroenLinks en vele mede ondertekenaars) is weer de APV aanhouden ipv een uitzondering die gemaakt werd in een achterkamertje.
Wil je dat weer terug, ga t debat aan waar het moet, spreek in bij de raad. Maar ga niet in je “strijd” mensen met een beperking of chronische ziekte wegzetten op allerlei onterechte manieren, omdat jij iets anders vindt. En omdat het voor hen wel heel fijn is
Of ga nieuwe manieren zoeken voor campagne voeren, die wel werkt (en hogere opkomst genereert) en niet tegenhoudt.

Stop met t generaliseren (en beledigen) van de mensen met een handicap. En ga een echt gesprek aan. Net als zij doen. Ze zitten niet voor niets aan tafel bij grote projecten, gevraagd door de projectteams….

Beantwoorden

Niet om het een of ander: als je met een volmacht die niet is ondertekend door de volmachtgever naar het stembureau komt dan krijg je de gelegenheid om hem alsnog te laten tekenen. Tenzij je zelf al gestemd hebt, maar dat lijkt me hier niet het geval. Onzin dus. Ook onzin: het gedoe met het rode potlood. Als je een fout maakt op een biljet krijg je eenmalig een nieuw stembiljet. Dat is de regel. Tot slot: het stembiljet voor het waterschap bevatte gewoon minder partijen en was daarom kleiner. Overigens: een klein stukje van de gemeente Helmond valt wel degelijk onder waterschap de Dommel! En dan nog de bordenkwestie. Het was wel altijd een rotzooi, die borden. Krakkemikkig en illegaal met tie-rips bevestigd, of zodanig gammel opgesteld dat ze bij het eerste zuchtje wind wegwaaiden of omvielen.

Beantwoorden

En er is nog nooit iemand beperkt in de mogelijkheid tot stemmen.
En zo klopt ‘t verhaal weer.

Beantwoorden

@Andre op maandag 20 maart 2023 om 15:35:

Ik deel je gevoel dat het met die beperkingen allemaal wel meevalt, maar sinds ik heb ervaren wat ik hierboven op vrijdag 17 maart 2023 om 12:01 beschreef weet ik dat dat gevoel niet klopt.

Met een gezond lijf kun je je nooit 100% verplaatsen in iemand met een beperking. Geef Helmond Toegankelijker nou maar gewoon het voordeel van de twijfel en prijs je gelukkig dat je zelf de ervaringsdeskundigheid mist.

Beantwoorden

Ik begrijp je mediation, Sander, maar het is een heilloze weg. Dat doordraven, en tekens een schepje er bovenop om gehoord te worden.
Het gaat niet ophouden. Of ik me al dan niet goed of beter kan verplaatsen doet er niet toe. Ik laat me bovendien niet leiden door emoties.
Daarom ben ik streng naar dit soort de agogische clubs.. Ineens zijn wij niet I levens en stellen we 2 miljoen beperkten achter… Voor wat, een paar bordjes.

Beantwoorden

Jammer @Andre dat je nog nog nergens constructief en onderbouwend op hebt gereageerd. Of een mening hebt geformuleerd waarom niet. Behalve dat jij zegt dat het niet is. Wat jij ervaart als drammen waren oprechte vragen naar je over je mening. Wat de borden wel bijdragen. Als ook bijvoorbeeld het partijstandpunt van een PVV die in Den Haag sterk voorstander hierin is. Ook ontbreekt een mening over hetgeen wat jezelf publiceerde op een ander stuk op het weblog. Natuurlijk leuk van Sander dat hij het wel begrijpt. Of andere reacties die we hier lezen. Voor ons telt jouw mening, mits onderbouwd, namelijk wel mee. Alhoewel we ons nu afvragen of jij ook openstaat voor de ander zijn mening. Mogen we je vragen om nog eens terug te lezen en wel een antwoord daarop te geven ?

Wat betreft beperkingen is de doelgroep zelfs vele malen groter dan 2 miljoen. Dit waren slechts enkele voorbeelden van beperkingen. Er zijn zichtbare maar zeker ook onzichtbare beperkingen. Dit kan bijv. ook laaggeletterdheid of zelfs armoede zijn. Het gaat hier niet alleen om de bordjes. Daarbij reageer je ook niet op de zoals genoemd werd “betutteling” door juist een uitzondering op die APV te maken. Het gaat om hellingen, parkeer mogelijkheden, vervoer, soundbox, stemmal, drempels, toegangsdeuren, geleidelijnen enz enz. Het is vele malen groter.
We hebben afgelopen verkiezingen geconstateerd dat er nu mensen zijn die wel hebben durven en zelfstandig kunnen stemmen. Denk bijvoorbeeld omdat er een stemmal of soundbox aanwezig was.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *