Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.569 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

10reacties

Helmond scoort laag als het gaat om veiligheid. Dat blijkt uit recent onderzoek van RTL Nieuws dat samen met criminologen is uitgevoerd. Veiligheid moet in Helmond topprioriteit krijgen om een aantrekkelijke en leefbare stad te zijn en te blijven.
Er tekent zich in onze stad een negatieve trend af. Een greep uit de zogeheten ‘onderwereldkaart’ laat zien dat op verschillende fronten werk aan de winkel is. Zo vinden meer diefstallen en inbraken plaats dan gemiddeld in Nederland, zijn er meer politieregistraties van overlast door dakloze personen, verwarde personen en jeugd (“bijna één op de tien inwoners in Helmond ervaart overlast van hangjeugd”) en worden meer drugsdelicten geregistreerd. Maar ook fraude en cybercriminaliteit rukken op in onze stad.

Dat is zorgelijk. Hoe kan het beter? Veiligheid is van iedereen en voor iedereen. De gemeente heeft daarin een stevige rol. Daarom stond in de laatste raadsvergadering het Masterplan Integrale Veiligheid op het programma. Dat plan is door de gemeente samen met inwoners en partners (zoals de politie en woningcorporaties) opgesteld.

Het plan geeft duidelijk richting aan waar we de komende jaren als gemeente op focussen: ondermijnende criminaliteit, gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime, maatschappelijke onrust, radicalisering, de toenemende polarisatie, personen met onbegrepen gedrag, huiselijk geweld en kindermishandeling. Er komt extra aandacht voor de wijken waar de leefbaarheid onder druk staat.

Het Masterplan (pdf) is met een ruime meerderheid aangenomen. Voorafgaand aan de stemming werd wethouder Dortmans uitgedaagd om een concrete ambitie te formuleren om het qua veiligheid beter te gaan doen dan andere gemeentes. Daar ging zij niet op in. Terecht, als je het ons vraagt. Veiligheid is geen wedstrijd tussen gemeentes onderling, maar is gewoonweg voor élke gemeente van belang.

Echter, veiligheid kan niet worden verhoogd door alleen de gemeente en partners. Ook (en juist!) inwoners zijn daarbij belangrijk. Bijvoorbeeld bij buurtpreventieprogramma’s zoals een buurtwacht. Maar ook bij melding maken van onveilige situaties. Zo was onlangs op de weblog te lezen dat er afgelopen jaar fors minder vuurwerkoverlast door Helmondse inwoners is ervaren dan in de jaren daarvoor. Terwijl zich nogal wat inwoners tot ons hebben gewend die aangeven geen melding meer te maken “omdat het toch tot niets leidt.” Juist dit soort signalen geven aan dat er nog flink wat stappen kunnen én moeten worden gemaakt. Laten we dat vooral samen doen!

John van der Kant
raadslid CDA Helmond

10 reacties:

Laat ze maar eens een volle dag in civiel gaan controleren hier in noord.
Weet zeker dat ze al veel plegers van criminaliteit in de handen krijgen.
Maar op papier staat het allemaal intersanter maar in werkelijkheid werkt het niet.
Hier in noord lopen zeker 0 agenten en 0 handhavers rond niet per dag maar een hele maand maar in de stad struikel je over de handhavers en agenten,
Dit plan kan rechtstreeks de prullenbak in zolang er niet voldoende handhavers en agenten zijn in elke wijk heeft dit plan geen toekomst

Beantwoorden

Helmond scoort laag betreffende veiligheid. De gemeente is zelf veroorzaker van meer onveiligheid. Ik bedoel naast de al genoemde soorten onveiligheid speciaal de verkeersveiligheid! Deze mis ik dan ook in de opsomming van het aangenomen Masterplan Integrale veiligheid. Want wat is er bijvoorbeeld aan de hand?
De gemeente heeft tegen de wil van de aanwonenden een gedeelte van de Saxofoonstraat smaller gemaakt onder het mom van vergroten van de verkeersveiligheid en verhogen van de leefbaarheid ondanks dat daartegen al door aanwonenden bezwaar is gemaakt op 24-09-2018 bij de presentatie van de plannen. Vóór de versmalling waren zowel de wethouder (Gaby van den Waardenburg), verkeersdeskundige van de gemeente (Rob van der Kuijlen) en de wijkadviseur (Stefan Schüller) naar eigen zeggen niet op de hoogte van de onveiligheid van de straat. Op het kruispunt van de Saxofoonstraat met de Fagotstraat is er één ongeval geregistreerd op 1-10-2015 waarbij 2 auto’s betrokken waren. Is een straat onveilig wanneer in een tijdsbestek van 7 jaar één ongeluk gebeurt? Recent (13-12-2022) heeft er binnen 2 jaar een aanrijding met een geparkeerd staande auto plaatsgevonden in het nieuw versmalde deel! Hoezo meer veiligheid?
Bij de nieuwe inrichting voldoet de gemeente ook niet aan de volgende regels:
Beleidsregels bereikbaarheid en bluswatervoorziening.
Het bouwbesluit.
De landelijke richtlijnen uit de CROW
De gemeente is niet bereid om te onderzoeken hoe tevreden de betrokkenen zijn met de versmalling.
Zie ook het artikel in het Eindhovens dagblad van donderdag 20 Okt.: Helmondse straat zit niet te wachten op meer groen! (https://www.ed.nl/helmond/helmondse-straat-zit-niet-te-wachten-op-meer-groen-ons-woongenot-wordt-verpest~ad8b294d/).
Daarom is door de aanwonenden een petitie gestart welke door een zeer groot aantal betrokkenen is ondertekend en waaruit duidelijk blijkt dat men terug wil naar de oude situatie en niet verder wil met de verder geplande rijbaanversmalling in de rest van de straat.
Ook in de Vinkelaan is de rijbaan versmald en ook daar wordt door betrokkenen enorm geklaagd over de toegenomen onveiligheid en verkeershinder vooral voor fietsers. En zo liggen er meer plannen voor bv. Helmond Noord!
Het zou de bestuurders sieren wanneer zij de burgers serieus zouden nemen en meer bij de plannen zouden betrekken. Ook zijn politici te veel bezig met elkaar en de partijpolitiek in plaats van meer rekening te houden met meldingen van onveilige situaties door bewoners. Deze geven aan dat melding maken “toch tot niets leidt” waardoor ook hun lust om te gaan stemmen verdwijnt.

Beantwoorden

Een recent onderzoek van RTL Nieuws. Nou, lekker betrouwbaar die sensatie zender. Zeker door RTL Boulevard?

Fors minder vuurwerkoverlast ?? Nou, echt niet. Nog nooit zo erg geweest hier in Brandevoort. Probleem is inderdaad dat de bewonders het nog amper melden, handhaving en politie doet toch niets.

Komt handhaving hier, bijvoorbeeld sportpark Brtandevoort, eens een keer kijken naar de drugsdealers dan rijden ze even vlug over de parkeerplaats met de autostoelen in de stand hangmat op een tijdstip dat er niets te doen is. Ze komen nog eens de auto niet uit.

Beantwoorden

Too little too late…..

Succes ermee.

Beantwoorden

Het gaat niet om een ‘wedstrijd’ met andere gemeenten, maar om het durven uitspreken van concrete intenties om iets tegen die onveiligheid te doen. Het is duidelijk dat het huidige college en coalitie een heel andere agenda hebben. Liever globalistische doelen nastreven, dan zorgen voor de veiligheid in Helmond.
Op het gebied van veiligheid is ernaar mijn mening gebrek aan visie en dus daadkracht.

Beantwoorden
Theo Heller (fractievoorzitter FVD

Iemand een parkeerboete geven omdat zijn vergunning die dag net een uur verlopen is kunnen ze wel, maar handhaven in de stad op veiligheid niet… Bahbah!!!

Beantwoorden

@Theo Heller (fractievoorzitter FVD op dinsdag 24 januari 2023 om 11:12:

Precies dat. Veiligheid heeft weinig prioriteit omdat het niet bijdraagt aan de SDG etc. Af en toe een berichtje eruit zoals van der Kant doet om het plebs te laten denken dat er iets gaat gebeuren en ze zijn weer stil.
Ook dat Dortmans geen antwoord geeft is tekenend (of eigenlijk niet). Een kijkje op haar Twitter account geeft al direct aan waar haar prioriteiten liggen, en dat is niet bij Jantje en Pietje die dagelijks overlast en intimidatie te verduren krijgen.
Het is een wereldwijd fenomeen daar waar het bestuur links is, de criminaliteit welig tiert. Hierop kunnen we ons in Helmond ook voorbereiden.

@van der Kant:
Het wemelt in de binnenstad van de projecten om “de leefbaarheid” te vergroten. Van woningbouwvereniging tot wijkorganisaties, de stadsmarinier tot wijkagenten. Dit zijn net als het nieuwe masterplan leuke ideeën op papier. Maar daar blijft het dan ook bij. Wat heeft het gebracht? De bewoners van de binnenstad zitten al decennia in dezelfde ellende.
Wanneer wordt er eens aangepakt? En dan bedoel ik niet zoals in andere steden met een GroenLinks bestuur waar een selectiepaal wordt neergezet om te selecteren wie er gefouilleerd moet worden. En juist daar gaat het mis omdat links als de dood is om voor racist uitgemaakt te worden. Jan met pet plukt daar dagelijks te vruchten van. Bedankt!

Beantwoorden

Handhavers anders inzetten. Niet alleen parkeerboetes laten schrijven om de kas te spekken. Maar op pad sturen voor de hanjgongeren en overlast van allochtonen (zeker in de binnenstad), maar die durven ze blijkbaar niet aan te spreken ivm dat ze de taal niet spreken.

Beantwoorden

@Johnny op dinsdag 24 januari 2023 om 17:07:

Beantwoorden

John van der Kant kan meteen aan de slag bij voetbalclub Feyenoord in Rottterdam.,
De functie van raadslid in Helmond past hem ogenschijinlijk nog niet:

Moedeloos?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *