Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

29reacties

Woensdag 24 augustus 2022 reed Amy Franssen met haar scooter over de Vossenbeemd op het industrieterrein. Op weg naar het centrum, nadat ze kort ervoor op de nabijgelegen Ringdijk een pakketje voor haar stiefvader had afgeleverd. Gewoon een karweitje waar je je hand niet voor omdraait. Het was half 1 in de middag, zonnig en het wegdek was droog. Ideale omstandigheden om op je scooter te rijden. Niet dus!

Er zat namelijk een losliggende tegel in het fietspad van de Vossenbeemd ter hoogte van het bedrijf Stiho. “Dat was niet te zien”, aldus Amy. De 21-jarige reed met haar scooter over die losse tegel. Die schoot omhoog en kwam via het voorwiel tegen de standaard van haar scooter. Amy werd gelanceerd en belandde enkele meters verder op de tegels. Op de foto links zie je de gebroken tegel na haar eenzijdig ongeval.

Na haar val was hersenletsel het eerste waar Amy bang voor was, maar dat bleek niet het geval. Wel liep ze flinke verwondingen op aan haar knie en voet. Die voet raakte ontstoken doordat asfalt in haar wonden terecht kwam. Verder ontstond er achter haar knieschijf een zwelling.
Amy werkt als kassière bij de Jumbo in Brouwhuis, de wijk waar ze woont. Bij dat werk heeft ze vooral als ze staat, veel last van haar knie. Ze kon 3 weken de trap niet op en moest daarom beneden slapen. De jonge dame hoopt dat de opgelopen littekens door lasertherapie minder worden. 
Wat Amy echter heel erg vindt is dat ze door dit voorval niet meer op de scooter en fiets durft. Als ze op pad gaat, doet ze dit met de auto of te voet. Om weer op een fiets of scooter te durven, volgt ze therapie bij een assistent van haar huisarts.

Het is niet de eerste keer dat een fietspadtegel een scooterongeluk met letsel in onze stad veroorzaakt. Zie bijvoorbeeld deze op de Binnendongenstraat en deze op het Nieuwveld. In de weblogreacties bij dat laatste ongeval werden verschillende gevaar zettende plekken op fietspaden genoemd. Korte tijd later zorgde gemeente voor het herstel daarvan.
We vroegen de gemeente hoe zij handelt wanneer een fietspad gebreken blijkt te hebben. De woordvoerder: “Een melding wordt binnen 2 dagen of direct, afhankelijk van de urgentie, beoordeeld door een medewerker. De medewerker bezoekt de locatie en toetst de situatie of deze voldoet aan het vereiste kwaliteitsniveau. Bij constatering dat er urgentie is, dient de locatie veiliggesteld te worden door middel van afzetting en waarschuwingsborden. De bestrating wordt binnen 5 dagen gerepareerd.” De woordvoerder liet verder weten dat de gemeente om het jaar een inspectie uitvoeren bij al de bestratingen in Helmond. Indien er maatregelen noodzakelijk zijn worden deze ingepland en uitgevoerd. Vanwege capaciteit moeten er wel eens prioriteiten worden gesteld. “Hierdoor kan het voorkomen dat niet alle locaties direct opgepakt worden.”

Volgens Franssen staan er wel heel veel van die verkeersborden in Helmond waarmee wordt gewaarschuwd voor slecht wegdek. Zij vindt dit slecht beleid van de gemeente. “Maar op de plek waar ik het fietspad opreed stond er niet zo’n verkeersbord.”
Amy is inmiddels een procedure gestart tegen de gemeente. Zij heeft advocaat mr. Joost van Stiphout van Knopper & Van Stiphout Advocaten in de arm genomen. Omdat Mr. Van Stiphout ondanks meerdere pogingen niet voor de weblog bereikbaar bleek, licht het slachtoffer zelf een tipje van de sluier op wat betreft de te volgen gang van zaken. “Eerst treden we wederom in overleg met de gemeente en verzekering met de vraag of ze alsnog een schadeloosstelling willen betalen. Ik ben al een hele poos samen met mijn advocaat in overleg met de gemeente over een vergoeding van de schade. Ze zijn nog steeds niet overstag en bij deze geven we ze nog een kans. Betalen ze mij geen schadevergoeding dan starten we een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter en gaan eventueel in hoger beroep bij de rechtbank.” 

29 reacties:

Ik hoop dat ze wint want het is inderdaad slecht gesteld met de fietspaden op het industrieterrein. Kijk alleen eens kritisch naar het fietspad op de lagedijk, ziet er niet uit. Het is wel zo dat een gemeente afhankelijk is van meldingen maar goed dan blijven ze volgens mij nog steeds verantwoordelijk.

Go Amy.

Beantwoorden

@Mark op dinsdag 16 mei 2023 om 18:47:

Het beste kun je contact opnemen met de Wethouder Arno Bonte die gaat over de fietspaden

Beantwoorden

@Wout,

Ja hij wil het autoluw maken en fietsvriendelijk, dan zouden ze eerst de bestaande fietspaden moeten onderhouden.

Beantwoorden

Een gemeente van bijna 55 vierkante kilometer en duizenden kilometers aan fietspaden en stoepen kan natuurlijk niet voorkomen dat er ergens een tegel scheef ligt. Het lijkt mij juridisch wel een hele lastige klus om in deze aan te tonen dat de gemeente nalatig is geweest. De foto’s zeggen niks, er zijn veel meer factoren die meewegen. Meestal wordt er gewezen op de eigen verantwoording van de bestuurder om ongevallen te voorkomen. Ik was er niet bij en weet dus niks van de exacte omstandigheden maar zo simpel als het lijkt is het vast niet om schade vergoed te krijgen.

Beantwoorden

@roland

Ergens staat mij haar Facebook bericht nog bij waarin mensen in de reacties aangaven daar weken van te voren al meldingen van gemaakt te hebben.

Beantwoorden

Zelf kan ik al een aantal jaren niet meer fietsen. Ik herinner me dat toen ik dat nog wel kon er veel van die losliggende tegels op het fietspad naar Stiphout waren. Dat fietspad werd uiteindelijk (gelukkig maar) geasfalteerd maar er waren toen veel meer van die gevaarlijke fietspaden en die zullen er nog steeds wel zijn.
@Amy Franssen: Goed dat je jouw verhaal doet. Ik wens je een spoedig herstel toe en wens je heel veel succes in je strijd tegen de Gemeente Helmond.

Beantwoorden

Succes, hopelijk lukt het jou wel🍀
Helaas deed Gemeente Helmond er niks mee toen wij ons ongeluk kregen, op exact hetzelfde stuk fietspad.

Beantwoorden
Tiffany Cornelissen

Op een industrieterrein met (zwaar) kruisend vrachtverkeer zijn tegels op fietspaden vaak stuk (gereden). Het traject Vossenbeemd kent dat probleem al jarenlang.
Je moet je daar als fietser/bromfietser bewust van zijn en je extra voorzichtig gedragen. En je snelheid aanpassen.
Een procedure tegen de gemeente heeft weinig kans van slagen.

Beantwoorden

De fietspaden in het algemeen zijn slecht onderhouden, zeker aan de vossenbeemd, maar ook op Brandevoort zijn ze slecht.
De bouwwegen zijn een doorn in het oog voor de bewoners.
De gemeente stopt alleen geld in het nieuwe gemeentehuis en die sportcampus op de braak, die zijn belangrijk vanwege de prestige.
Ik hoop dat je de zaak gaat winnen, en er nog vele hellemonders mogen volgen als die schade gaan ondervinden.
Gemeente neem je verantwoordelijkheid en ga onderhand de stad is beter onderhouden.

Beantwoorden

Ik ben vorig jaar in April ook gevallen op de Vossenbeemd ter hoogte van Jansen recycling.
Gevolg mijn heup gebroken, ik had eigenlijk niet in de gaten dat het aan het slechte fietspad kon liggen.
Daar op dezelfde plek waar ik was gevallen heeft de gemeente een noodreparatie gedaan.
Ik ben een jaar met revalideren bezig geweest.

Beantwoorden

Er zijn heel veel slechte paden , niet alleen fiets paden ,
Kom regelmatig slechte plekken tegen .

Beantwoorden

Ik heb al eens doorgeven bij de gemeente toen ik als gast daar was uitgenodigd alle fietspaden met rode asfalt te asfalteren

Beantwoorden

Rechtzaak aanspannen!! Ik deed het 4jaar later pas en had de rechtzaak gewonnen.. ik heb toen wel 1/4deel maar gekregen, omdat ik enkele bewijzen miste.

Beantwoorden

Er zijn zoveel dingen aan het verloederen in Helmond, niet alleen fietspaden en asfaltwegen.
De gemeente kan geen prioriteiten stellen en is meer bezig prestige projecten zoals eerder genoemd hierboven.
Geld wordt schaars, het vliegt er aan alle kanten uit door onzinnige en overbodige uitgaves, mislukte projecten, en je weet wel….

Ik wens Amy veel succes en hoop dat ze het wint.

Beantwoorden

Advies aan Amy, stap zo snel mogelijk die fiets en scooter weer op. Dat zal ijn het begin heel erg lastig zijn, doe het dan met begeleiding. Dat is de beste manier om van je angst af te komen. Anders kun je straks nergens meer heen en dat is zonde en niet nodig.

Beantwoorden

Heel veel succes ermee hopelijk word je schade vergoed . En ja gemeente Helmond het is wel een grote taak voor u om voor een goed begaanbaar fietspad heeft liggen want een val door deze kut tegels das echt shit en er liggen er heel veel los .

Beantwoorden

@Bonte – fietspadgebruikers pesten is niet de beste manier om automobilisten te verleiden zich wat vaker op een andere manier te verplaatsen. Mocht het tot een gerechtelijke procedure komen, en mocht de kantonrechter Amy in het gelijk stellen, wees dan sportief en ga niet in hoger beroep. Ook als de gemeente onder het juridische vergrootglas nog mogelijkheden ziet om onder schadevergoeding uit te komen, moet je als sterkere partij de burger het voordeel van de twijfel gunnen.

@Amy – voor mijn rechtvaardigheidsgevoel heb je gewoon gelijk. Je moet ervan op aan kunnen dat de wegbeheerder het fietspad heeft ingericht op horizontaal reizen zonder verticale lancering.

Beantwoorden

Het is gewoon belabberd gesteld met al het onderhoud hier in ons Helmond. Of het nou gaat om fietspaden, openbaar groen, wegen enz…, alles ligt er belabberd bij. V.w.b. de fietspaden zijn er idd stukken bij die behoorlijk link zijn. De laatste tijd zie ik de trend ontstaan dat tegels verwijderd worden en dat daarvoor in de plaats een laagje ‘bitumen’ of zoiets komt met een partij los grind er op……. Nou, daar wil je helemaal niet onderuit gaan denk ik !!!
Zoals anderen al aangeven, kan de nieuwbouw van het ‘Huis van de stad’ of het zwembad rekenen op ongelimiteerde financiële steun (lijkt het), terwijl de rest van de werkzaamheden in de stad maar moeten wachten.
Het lijkt mij dat onze belastingeuro’s hier veel beter besteed kunnen worden……

Beantwoorden

Als de gemeente de reacties hier leest, zou ze zich soms af moeten vragen wat haar (kern)taken zijn en voor wie zij ooit door Thorbecke bedacht is.

De overheid is er voor de burger, niet andersom.
Onderhoud de infrastructuur, gemeente.

Overigens doe ik geen uitspraken over dit ongeval; geen idee wat de omstandigheden waren. “Ketchupfoto’s” zeggen mij niet veel.

Beantwoorden
Helmond Groeistad

Ook voetpaden, zijn slecht. Onderhoud laat te wensen over.

Beantwoorden

Gemeente aansprakelijk stellen, ze zijn dan verplicht om deze zaak te melden bij hun Aansprakelijkheidsverzekeraar en die zal de aansprakelijkheid beoordelen

Beantwoorden

Ja das hier op Broekwal ook vrouw op leeftijd viel over losliggende tegels. Paar operaties gehad maar de tegels liggen nog overhoop en de mevr is nog niet hersteld kan haar vinger niet meer gebruiken

Beantwoorden

In de reacties lees ik dat het al redelijk vaak fout ging op de slecht onderhouden Helmondse fietspaden. Zelf heb ik over het betreffende fietspad aan de Vossenbeemd al diverse meldingen gemaakt aan de gemeente. Blijkbaar zonder succes…….

Wellicht kunnen de slachtoffers zich verenigen en samen één vuist maken tegen de gemeente?

En Amy, sterkte! Hopelijk knap je snel weer helemaal op.

Beantwoorden

Fietspad bij Leonardus speeltuin W. Ebbelaan, alle tegels spleten ertussen, met de fiets bijna gevallen vorige week, wiel schiet ertussen!!

Beantwoorden
Annemarie Flori-Croon

@Annemarie Flori-Croon op maandag 22 mei 2023 om 14:55:

Wat zul je geschrokken zijn. Heb je het gemeld bij de gemeente? Voordat iemand anders iets dergelijks overkomt en het minder goed afloopt.

Beantwoorden

op 24-mei 2023 ben ik op de fiets zwaar gevallen op de vossenbeemd dit fietspad is levensgevaarlijk door slechte reparaties en gaten ook in de reparaties en losse steen slag schande dit fiets pad is al 20jaar slecht
Albert ketelaars

Beantwoorden

@a ketelaars
een gewaarschuwd mens telt voor 2

Beantwoorden

@Amy: Er staan goede tips hierboven, zeker iets mee doen!
Of je met jouw advocaat de juiste advocaat hebt? Ik weet het niet, maar dat kun je natuurlijk zelf het beste beoordelen.

Beantwoorden

Een stadion bouwen voor een club die ergens onderaan bungelt voor vele miljoenen, ondanks ik van de club houdt, slaat nergens op. Een nieuw gemeentehuis bouwen voor weer eens vele miljoenen terwijl ze al goed zitten waar ze zitten. Komt er nog een nieuw politiebureau van weer teveel miljoenen. Gaan ze een 24 uurs opvang voor verwarde mensen vlakbij de wijk brouwhuis opstarten zodat ze lekker verward door de wijk kunnen zwalken. En zo nog meer onzinnige projecten. Maar fietspaden zo maken dat er veilig op te fietsen enz is, ho maar. En dat noemt zich dan Helmond fiets stad. En dan heeft er iemand hieronder het erover dat men op de fiets maar rekening moet houden dat tegels los kunnen liggen daar waar vrachtwagens in en uit rijden! Dat is toch helemaal de omgekeerde wereld. Dan verhard je die stukken al jaren geleden met asfalt of betonplaten. Het is namelijk al jaren zeer slecht gesteld met vele fietspaden. En weet men wel degelijk wat er aan te doen is. Ga ervoor Amy. Je Pa.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *