33reacties

Amy neemt het op tegen de gemeente

Woensdag 24 augustus 2022 reed Amy Franssen met haar scooter over de Vossenbeemd op het industrieterrein. Op weg naar het centrum, nadat ze kort ervoor op de nabijgelegen Ringdijk een pakketje voor haar stiefvader had afgeleverd. Gewoon een karweitje waar je je hand niet voor omdraait. Het was half 1 in de middag, zonnig en het wegdek was droog. Ideale omstandigheden om op je scooter te rijden. Niet dus!

Er zat namelijk een losliggende tegel in het fietspad van de Vossenbeemd ter hoogte van het bedrijf Stiho. “Dat was niet te zien”, aldus Amy. De 21-jarige reed met haar scooter over die losse tegel. Die schoot omhoog en kwam via het voorwiel tegen de standaard van haar scooter. Amy werd gelanceerd en belandde enkele meters verder op de tegels. Op de foto links zie je de gebroken tegel na haar eenzijdig ongeval.

Na haar val was hersenletsel het eerste waar Amy bang voor was, maar dat bleek niet het geval. Wel liep ze flinke verwondingen op aan haar knie en voet. Die voet raakte ontstoken doordat asfalt in haar wonden terecht kwam. Verder ontstond er achter haar knieschijf een zwelling.
Amy werkt als kassière bij de Jumbo in Brouwhuis, de wijk waar ze woont. Bij dat werk heeft ze vooral als ze staat, veel last van haar knie. Ze kon 3 weken de trap niet op en moest daarom beneden slapen. De jonge dame hoopt dat de opgelopen littekens door lasertherapie minder worden. 
Wat Amy echter heel erg vindt is dat ze door dit voorval niet meer op de scooter en fiets durft. Als ze op pad gaat, doet ze dit met de auto of te voet. Om weer op een fiets of scooter te durven, volgt ze therapie bij een assistent van haar huisarts.

Het is niet de eerste keer dat een fietspadtegel een scooterongeluk met letsel in onze stad veroorzaakt. Zie bijvoorbeeld deze op de Binnendongenstraat en deze op het Nieuwveld. In de weblogreacties bij dat laatste ongeval werden verschillende gevaar zettende plekken op fietspaden genoemd. Korte tijd later zorgde gemeente voor het herstel daarvan.
We vroegen de gemeente hoe zij handelt wanneer een fietspad gebreken blijkt te hebben. De woordvoerder: “Een melding wordt binnen 2 dagen of direct, afhankelijk van de urgentie, beoordeeld door een medewerker. De medewerker bezoekt de locatie en toetst de situatie of deze voldoet aan het vereiste kwaliteitsniveau. Bij constatering dat er urgentie is, dient de locatie veiliggesteld te worden door middel van afzetting en waarschuwingsborden. De bestrating wordt binnen 5 dagen gerepareerd.” De woordvoerder liet verder weten dat de gemeente om het jaar een inspectie uitvoeren bij al de bestratingen in Helmond. Indien er maatregelen noodzakelijk zijn worden deze ingepland en uitgevoerd. Vanwege capaciteit moeten er wel eens prioriteiten worden gesteld. “Hierdoor kan het voorkomen dat niet alle locaties direct opgepakt worden.”

Volgens Franssen staan er wel heel veel van die verkeersborden in Helmond waarmee wordt gewaarschuwd voor slecht wegdek. Zij vindt dit slecht beleid van de gemeente. “Maar op de plek waar ik het fietspad opreed stond er niet zo’n verkeersbord.”
Amy is inmiddels een procedure gestart tegen de gemeente. Zij heeft advocaat mr. Joost van Stiphout van Knopper & Van Stiphout Advocaten in de arm genomen. Omdat Mr. Van Stiphout ondanks meerdere pogingen niet voor de weblog bereikbaar bleek, licht het slachtoffer zelf een tipje van de sluier op wat betreft de te volgen gang van zaken. “Eerst treden we wederom in overleg met de gemeente en verzekering met de vraag of ze alsnog een schadeloosstelling willen betalen. Ik ben al een hele poos samen met mijn advocaat in overleg met de gemeente over een vergoeding van de schade. Ze zijn nog steeds niet overstag en bij deze geven we ze nog een kans. Betalen ze mij geen schadevergoeding dan starten we een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter en gaan eventueel in hoger beroep bij de rechtbank.”