Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.680 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

12reacties

Dat het de laatste tijd rommelt in de opvang van onze gasten uit Oekraïne moge duidelijk zijn.
Ik heb daar al eerder aandacht aan besteed in mijn column Doornroosje en ook de kranten stonden er eerder deze maand vol van. We zijn nu een paar weken verder en nog altijd ontbreekt een duidelijke reactie van de gemeente Helmond op de problematiek. De burgemeester heeft met verschillende partijen gesprekken gevoerd, zie deze impressie (pdf), maar maatregelen die de klagers tegemoet komen zijn nog altijd niet getroffen. Elly Blanksma, die zich zo graag profileert als crimefighter, is tot op heden niet verder gekomen dan wat vage toezeggingen waar niemand iets aan heeft.

Het lijkt me ook geen eenvoudige klus die de burgemeester nu moet klaren. Zij merkt nu dat er al langere tijd klachten vanuit de bewoners zijn die door haar ambtenaren onvoldoende zijn opgepakt. Hierdoor is een gezwel ontstaan dat is doorgewoekerd tot een vieze stinkende wond die opengesprongen is. Foutje van haar eigen staf.

De klagers wijzen als oorzaak de houding en het gedrag van de medewerkers op de opvanglocaties aan. Dit zijn veelal extern ingehuurde krachten (bewakers) of professionals (?) met een tijdelijk contract (de beheerders). Al deze mensen vallen buiten de normale personeelsformatie, maar de gemeente is wel voor hun doen en laten verantwoordelijk. En dat breekt de burgemeester ook op. Het zou haar sieren deze verantwoordelijkheden uit te spreken en op te pakken. Een ‘mea culpa’ met daarbij excuses zou misschien het grootste leed kunnen verzachten. Of zou dat te veel gevraagd zijn?

Aan de andere kant: sinds mei van dit jaar kent de opvang in het oude Knippenbergcollege een bewonersraad die wordt gevormd door 3 dames. Wat zij als taak zien, wat hun bevoegdheid, werkwijze, communicatiekanalen en kwaliteiten zijn, is binnen de groep klagers niet bekend. De vraag is of ze het zelf wel weten en ze, niet gehinderd door enige vorm van beïnvloeding, hun werk naar behoren kunnen doen. Toch wijst de gemeente op het bestaan van deze bewonersraad. En zelfs een handtekeningenactie die 101 positieve reacties op het gevoerde beleid in de Knip opleverde, wordt bijna triomfantelijk als bewijs ‘dat het allemaal wel meevalt’ opgevoerd. Dat voorbij wordt gegaan aan het gegeven dat zo’n 200 Oekraïners van dezelfde locatie deze actie niet hebben ondersteund, wordt ‘vergeten’. Het zit mogelijk niet in de ‘actieve herinnering’ van de burgemeester wat het voor haar een stuk gemakkelijker maakt.

Dezelfde bewonersraad wordt nu opnieuw ingezet om de leden van de gemeenteraad bij hun bezoek van dinsdag 5 september aan de locatie Knippenbergcollege te begeleiden. Het moet immers een aardige avond worden met als het mogelijk is een hapje van onze Helmondse frietbakkers die in Oekraïne recent zoveel goed werk hebben verricht. In deze sfeer van gemoedelijkheid kan de burgemeester dan verder de raad vertellen dat Vluchtelingenwerk Nederland voortaan met regelmaat hand- en spandiensten gaat verlenen en er een vertrouwenspersoon wordt ingehuurd.

Wat er met de klachten over de beheerders wordt gedaan, moeten de klagers maar afwachten. Ze hebben inmiddels het vertrouwen in deze groep ingehuurde krachten opgezegd (pdf). En de kleine groep vrijwilligers die hen met raad en daad bijstaat, is niet uitgenodigd voor het feestje van de burgemeester van 5 september.

Hanneke Hegeman

In de reacties hieronder staan updates door Hanneke Hegeman.

12 reacties:

Wat jammer of moet ik zeggen wat triest?
Het begon zo mooi.
Is het nou zo moeilijk om die problemen op te lossen?
Slava Ukraini!

Beantwoorden

De gebruikelijke “mantel der liefde” van onze burgemeester.

Een Burgermoeder die problemen het liefst zo snel mogelijk sust, zelf de regie neemt als het dreigt te escaleren en vooral bezig is de 37 furbies in onze gemeenteraad dom te houden.
Dat laatste is niet heel moeilijk.

Maar toch zijn er een paar raadsleden (toevallig oppositie?) die zich in dit dossier niet in het rookgordijn laten lokken! CDA, Helder Helmond, VVD hou vast.

Maak duidelijk dat dit niet kan, onze gemeente niet in staat is NOG meer vluchtelingen op te vangen. We hebben al genoeg problemen!

Beantwoorden

Ik denk dat ik uit ‘t stuk haal dat verreweg ‘t meeste gewoon goed gaat en er oplossingen geboden worden.

Laatste alinea, ik roep Elly ook op om de betrokken vrijwilligers er bij te betrekken.

Beantwoorden

@Andre op vrijdag 1 september 2023 om 20:58:

Dag Andre,

De vrijwilligers zijn vandaag alsnog uitgenodigd. Achter de schermen is vanuit de raad met succes “wat gelobbyd”.

Hartelijke groet

Beantwoorden

Dat de nu toch nog uitgenodigden vrijwilligers maar hun zegje gaan doen. Er is daar genoeg onvrede en gerommel te zien en horen , wat opgelost moet worden. Het mag blijkbaar niet aan het daglicht komen.
En wie op vakantie !! gaat naar het door hem / haar ontvluchtte land , raakt hier gewoon alles kwijt. Klaar. Je gaat toch je eigen dood niet opzoeken. 🤬😯

Beantwoorden
Leo en Rita van Laarhoven

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of mensen zich ook zo kritisch zouden uiten als vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan enz zoiets betreffen….

Of zijn t dan ineens klagende gelukzoekers?

Beantwoorden

Zouden de Oekrainers wel allemaal terug gaan, als de oorlog daar over zou zijn.
Moeten daar alles weer opbouwen, denk dat er veel hier blijven. Krijgen hier een uitkering of hebben een baan een huis, en gaan dan naar de Oekraïne op vakantie om wat te helpen opbouwen. 2e huisje, super toch.

Beantwoorden

@freek
Ook dit verhaal doet me denken dat Elly de keizer is. De keizer uit “De nieuwe kleding van de keizer’
Zichzelf laven door mooie verhalen. En ambtenaren die gebruik maken van dat gegeven, zodat die op allerlei vlakken hun gang kunnen gaan.
En zo kan Elly mooi op de rode loper blijven lopen. Terwijl ze door velen wordt uitgelachen. Echter nog weinig die je hardop haar hoort uitlachen.
Misschien krijgt Elly het zelf een keer door, voordat dat ene ‘kind’ het heel hardop roept.
Zodat alle inwoners van Helmond gehoord gaan worden.

Beantwoorden

@Debbie. Zo eens. Elly en haar autonome ambtenaren.

Beantwoorden

Update situatie Oekraïners in de Helmondse opvang:
Een deel van de gemeenteraad (degenen die vrij konden maken in de agenda) is gisteren op bezoek geweest in de opvang aan de Nachtegaallaan. Na een rondgang door de accommodatie waarin de gemeente Helmond veel geld en tijd heeft gestoken (en dat mag ook best eens gezegd worden) is er een aardige discussie ontstaan met de bewoners. De problemen zijn toegelicht en opgepakt. De oplossing zit hem niet in de huisvesting (die is gezien de omstandigheden goed op orde) maar veel meer in het feit dat er weinig aandacht is geweest voor de communicatie tussen de bewoners onderling en de afstemming met het beleid en degenen die dat moeten uitvoeren. Daardoor zijn er allerlei ongewenste processen ontstaan zoals irritaties en onduidelijkheden en eigen interpretaties hoe de orde te bewaken. Met name de omgang met kinderen die veelal de vrije hand nemen omdat hun ouder(s) aan het werk is, verdient geen schoonheidsprijs. Dat moet beter geregeld worden.

Hoe nu verder? Vluchtelingenwerk komt op korte termijn met een aantal aanbevelingen/adviezen. Het lijkt me dat de gemeenteraad hier in wordt betrokken. Wat er gebeurt met het inhoudelijke commentaar op de houding en het gedrag van de beheerders is niet besproken. Zij zijn ook niet bij de rondleiding en de discussie aanwezig geweest. Een tactische en mogelijk ook begrijpelijke zet van de burgemeester die de ingehuurde medewerkers wil beschermen. En misschien was dat ook wel verstandig want nu kon iedereen vrijuit praten. Het mag niet betekenen dat deze ploeg op de ingeslagen weg mag doorgaan. Dat zou onacceptabel zijn. We mogen er hopelijk in vertrouwen dat de gemeenteraad ook hier de vinger aan de pols houdt.

Tot slot: de sfeer tijdens dit ‘evenement’ was prima, mede dankzij de inzet van onze vrolijke Helmondse frietbakkers Franky en Coen.

Beantwoorden

Zal iemand op andere soortgelijke plaatsen, bijvoorbeeld Nuenen, met Oekraïners praten? Waarom doen de Russen zich voor als Oekraïners en waarom worden ze daar geaccepteerd? Dit zijn mensen zonder papieren, ze spreken er openlijk over, en als de gemeente bij hen op bezoek komt, luistert niemand naar de menigte die om hulp smeekt? De gemeente weet heel goed wie de documenten niet heeft, en toch worden er geen verificatieprocedures uitgevoerd. En dankzij hen is er op zulke plaatsen geweld, vandalisme en dronkenschap…

Beantwoorden

Update 2:
De vrijwilligers die de Oekraïense vluchtelingen bijstaan, hebben vandaag de raadsleden bedankt en de conclusies van de bijeenkomst op een rij gezet.
In deze brief (pdf) kun je dat lezen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *