14reacties

Hittestress en vaker water op straat

In de nabije toekomst krijgt Helmond vaker te maken met water op straat als gevolg van hevige regenbuien. Ook komen er meer hittegolven voor zoals afgelopen zomer. Met name de temperatuur in gebieden met veel verharding, zoals het centrum en de bedrijventerreinen, stijgt dan fors en zorgt voor hittestress. De droogte maakt de koelste plekken in de stad met veel groen en bomen, kwetsbaar. Dit zijn een aantal conclusies uit de klimaatstresstest die gemeente vorig jaar liet uitvoeren door het gerenommeerde adviesbureau Arcadis.

In een zogenaamde ‘klimaatstresstest’ werd de ‘stress’ van extreem weer nagebootst met behulp van rekenmodellen, satellietbeelden en andere gegevens. Zo is onderzocht welke zwakke plekken in onze stad een rol spelen bij het ontstaan van hittestress, droogte, wateroverlast en overstroming. Aanleiding voor dit rapport over Helmond (pdf) is de wereldwijde klimaatverandering en de opgave voor alle Nederlandse gemeenten om in 2050 klimaatbestendig te zijn.
“Dat het klimaat verandert, merken we ook in Helmond”, vertelt wethouder Erik de Vries (Stedelijk Beheer, Natuur en Water). “Denk maar aan de enorme hittegolf van de vorige zomer en de droogte van de afgelopen 2 zomers. Maar ook aan de hoosbuien van een paar jaar geleden waarbij tunnels en kelders onderliepen. In de komende jaren neemt de kans op hitte, droogte en wateroverlast alleen maar toe.” Hij vindt het belangrijk om onze stad weerbaar te maken tegen het veranderende klimaat.
foto door Harrie FotografieDe stresstest geeft inzicht in de gevolgen van extreem weer. Wat kunnen de Helmonders verwachten? Water op straat zal vaker voor komen zo blijkt. Enerzijds omdat er meer water in een kortere periode valt, anderzijds omdat we veel verharding hebben. Onze spoortunnels zijn een knelpunt bij forse buien. Ook kan in sommige situaties het water binnenlopen in huizen. Bij hoogwater kunnen Helmondse beken buiten hun oevers treden, maar de laatste jaren is daarvoor al bergingscapaciteit gecreëerd.
Wat betreft de hitte gaan we van gemiddeld 7 naar meer dan 18 dagen van 30°C en hoger. Ook het aantal tropische nachten boven de 20°C stijgt. De hitte zorgt met name in het centrum én op al onze bedrijventerreinen voor hittestress. De extreme hitte geeft ook droogte, waardoor de koelste plekken in de stad met groen en bomen, kwetsbaar zijn. En denk ook aan groter bosbrandgevaar, gevaarlijke tegels op fietspaden en (met name vervelend voor de boeren:) de onttrekkingsverboden uit het oppervlaktewater.
Op weg naar een klimaatbestendig Helmond organiseert de gemeente komende weken een aantal klimaatdialogen. De datums daarvan worden nog bekend gemaakt. Wethouder De Vries: “We willen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties de gevolgen van klimaatverandering bespreken. Vinden we het bijvoorbeeld acceptabel dat een bepaalde weg een paar dagen onder water staat? En zo niet, hoe lossen we dat dan op? En wat kunnen we doen om de hoge temperaturen in het centrum te temperen?” De ideeën die naar voren komen tijdens de klimaatdialogen, werkt de gemeente uit in actiepunten.

In de reacties hieronder staan updates.