Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
129reacties

De gemeente heeft BAM Wonen en QX Real Estate de opdracht gegund om in het Havenpark (dat tegenwoordig het Burgemeester Geukerspark heet) respectievelijk 65 appartementen en een horecapaviljoen te ontwikkelen. 
BAM komt met De Weef: 3 in hoogte verschillende gebouwen met daarin de stadsappartementen die begin volgend jaar in de verkoop gaan. “Het ontwerp kenmerkt zich door organische lijnen en veel ruimte voor groen. Zo gaan de gebouwen op in het park en vice versa.” Zo meldt de gemeente die ervan overtuigd is dat er prachtige gebouwen komen.
De naam De Weef verwijst naar het textielverleden van onze stad. Het appartementencomplex met halfverdiepte parkeergarage is bestemd voor het midden- en hogere koopsegment, met grote buitenruimtes, en toepassing van de nieuwste duurzame technieken en toevoeging van veel groen. Na het doorlopen van de benodigde procedures en voorbereidingen verwacht dit aan de beurs genoteerde Nederlands bouwconcern eind 2020 aan de noordzijde van het park te kunnen starten met de bouw en kunnen medio 2022 de appartementen worden opgeleverd aan haar bewoners.
Aan de zuidzijde van het park (bij het Havenplein) komt een horecapaviljoen. In deze aanbesteding is aan de inschrijvers maximale vrijheid gegeven om een aansprekend ontwerp te maken, dat goed past in het park en de omgeving. QX Real Estate heeft als enige partij ingeschreven. Zij voldeden ruimschoots aan de voorwaarden en het is een prachtig, duurzaam ontwerp zo meldt de gemeente. QX Real Estate heeft voor het horecapaviljoen ook een beoogde exploitant: restaurantketen De Beren met tientallen vestigingen door het hele land.
Het ontwerp van het horecapaviljoen is eenvoudig maar krachtig. Het paviljoen wordt gevormd door 2 gesloten volumes en een groot overstekend dak. Tussen de volumes komen grote glaspartijen, zodat je van beide kanten wordt uitgenodigd naar binnen te komen. In het dak zijn uitsparingen opgenomen voor bomen. Door het vooral groene dak gaat het paviljoen op in het park. De verwachting is dat de bouw van het paviljoen in september 2020 start en zal ongeveer 8 maanden in beslag nemen.
Het horecapaviljoen en de appartementen komen beide voort uit het centrumperspectief. Dit centrumperspectief is nu volop in uitvoering. Zowel achter de schermen als op straat gebeurt er veel. Zo wordt de Kanaaldijk N.O. vanaf Keyserinnedael tot aan de Havenweg vanaf maandag voor altijd afgesloten. De aannemer gaat aan de slag om straat parallel aan het kanaal te transformeren naar een boulevard waar iedereen volgend jaar kan wandelen. En maandag tussen 17.30 en 21.00 uur organiseert de gemeente in de Cacaofabriek een informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is in de laatste ontwikkelingen in het centrum.

In de reacties hieronder staan updates.

129 reacties:

Daar wil ik wel wonen

Beantwoorden

Ziet er mooi uit, maar hopelijk blijft er ook wat groen over ….. ????????

Beantwoorden

Alweer een restaurant?? Dacht dat we die wel genoeg hebben onderhand. Ik wil gewoon een pool café met flipperkasten en airhockey tafels en zo, zo’n cafe waar ik een lekker sigaretje of sigaartje kan roken en een simpele hamburger kan eten, wishful thinking, i know 😉

Beantwoorden

Oh een beetje groen en weer eens voor de gewone Helmonder niet haalbare cq betaalbare woningen. Goed bezig Helmond (sarcasme uit).

Beantwoorden

Yesss Restaurant de Beren ???????? eindelijk en zeer welkom

Beantwoorden

Willen little Miami worden zeker

Beantwoorden

zitten we straks misschien met een overaanbod aan horeca?

Beantwoorden

@Ludgarde Jilesen op woensdag 4 december 2019 om 12:41:

ze zijn daar toch ook dat nieuwe park aan het aanleggen, of niet?

Beantwoorden

Lijkt wel een vakantie resort…

Beantwoorden

Super mooi

Beantwoorden

koop ..jammer ..geen geld voor ..

Beantwoorden

weer een restaurant ? hebben we wel genoeg Vreettenten..
op de markt komt er ook weer 1 .eten en drink Cafe ..
maar alle kroegen zijn dicht op de Markt ..op 1 na dan ..
in weekend rond 00.30 is er niks meer te doen op de Markt ..!

Beantwoorden

Ben benieuwd hoe dat park er een jaar na aanleg uit ziet… Denk helaas hetzelfde al de gemiddelde andere parkjes in helmond.. Onkruid een meter hoog en niks bijgehouden

Beantwoorden

Wauw????
Helmond op de kaart
Mooi hoor

Beantwoorden

Sorry echt lelijk!! En dan allemaal klagen over het uitgaanspubliek?? Horeca gaat al niet top! Ook geen mooie evenementen meer dan?

Beantwoorden

Nou daar zullen veel Helmonders naar kunnen kijken, oftewel niet kunnen betalen dus!!!
Waarom bouwen ze geen sociale huurwoningen, dat is wat zijn groot tekort aan is.
Als je een jaar of 10 ingeschreven staat heb je misschien kans op zo’n woning in Helmond.
Bravo B&W in Helmond

Beantwoorden

Sorry, klote woordenboek op mijn foon haha.
Ik bedoel dus te zeggen over de sociale huurwoningen dat daar een groot tekort aan is

Beantwoorden

Mooi
Maar onbetaalbaar
denk ik

Beantwoorden

Wonen bij de haven.

Weer nadelig ivm geluid overlast voor de horeca ondernemers.

Mogen ze nog minder geluid maken.

Beantwoorden

Jammer dat niets meer te doen is dan eten en wonen,beter als er meer activiteiten te doen waren voor jong en oud…

Beantwoorden

Nou daar gaan jullie evenementen op het havenplein, wand geheid dat de onwomers die daar gaan wonen geheid gaan klagen ????
Dus Kan er dadlijk nog geen verzoenlijk evenement worden gehouden… Helmond is niet slim bezig!

Beantwoorden

Mooi! ????????

Beantwoorden
Sylvia van der Zanden

Chique! ik denk 3 ton voor 80 m2 ongeveer.

Beantwoorden

Beetje zoals de walk of fame met van die sterren van BH’ers, bekende helmonders :p

Beantwoorden

in de overeenkomsten laten zetten dat ze dan geen aanspraak kunnen maken ivm muziek opgelost

Beantwoorden

Prachtig ????

Beantwoorden

Mooie betonblok erbij
Dacht word mooi natuurpark

Beantwoorden

Apart hopelijk is er ook iets voor de kinderen om lekker te spelen

Beantwoorden

zoals gebruikelijk weer de gebruikelijke negatieve opmerkingen (oh ja, er is ook positief gereageerd). Mensen, wees eens wat positiever. Of is dit typisch “Helmondse chagrijn”? Allerlei soort plannen de grond in boren!

Beantwoorden

En ik maar hopen dat er eindelijk eens wat sociale huurwoningen gebouwd zouden worden.

Beantwoorden

Dacht dat daar een mooi gewoon park kwam, ben benieuwd hoeveel zuurende bewoners komen in verband horeca gebeuren.

Beantwoorden

Dus geen mooi park !!!

Beantwoorden

Zo te zien niet voor jan met de pet en de horeca op het havenplein zal ook wel afgelopen zijn muziek te hard en dergelijke. ????

Beantwoorden

Pffft…dag evenementen terrein / natuurpark …lekker kijken tegen een betonnen blokkendoos met straks van die azijnpissers die klagen dat de muziek te hard staat tijdens het foodstock festival ..

Beantwoorden

Het lijkt me heel mooi, ik zou daar wel willen wonen.

Beantwoorden

Zou toch een wandelpark worden

Beantwoorden

Da wil ik wel wonen ????????

Beantwoorden

Dure appartementen, dan staan ze aan de verkeerde kant van het kanaal. Stop er maar mensen in die doof zijn tussen al die horeca, want klagen kunnen ze hoor daar in die buurt. Ik had er een mooi evenementen terrein van gemaakt.

Beantwoorden

Sjips, en ik maar tegen mijn dementerende schoonmoeder vertellen dat er een mooi park zou komen, waar we fijn kunnen wandelen met de rolstoel.
Ik wist dat er 1 flatgebouw tegen Keyzerinnedael zou komen te staan, maar 3???

Beantwoorden
Karin van der Werff

Het ziet er prachtig uit. Maar alles behalve welkom. Stenen afgewisseld met gras. Een grote trap naar de waterkant toe. Hoop maar dat ook dat goedkomt. Hoe meer we verbouwen hoe meer mensen er geen gebruik meer van lijken te kunnen maken.

Beantwoorden

Dacht dat er een stadspark kwam, maar dr komen gewoon hele hoge gebouwen

Beantwoorden

Ik dacht dat ik tegen een foto aan k e e k van Spanje Baba

Beantwoorden

Hoezo mooi wandelpark met waterpartijen? Gewoon weer appartementen!!! Gemeente Helmond houdt zich weer niet aan de afspraken! Schaam je diep, gemeente Helmond!!!

Beantwoorden

Ziet er niet uit

Beantwoorden

Projectontwikkelaars,ambtenaren….broekzak vestzak

Beantwoorden

Weer zo’n belachelijk prestigeproject van een megalomane gemeente
Enige vorm van sociaal gevoel en dus broodnodige sociale woningbouw komt in de zelfingenomen hoofden van B en W niet voor…..

Beantwoorden

Wijkpark?!

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Waarom niet een heel park met alleen groen. Waarom weer gebouwen. Groen zorgt voor minder stikstof meer zuurstof meer toekomst voor onze kinderen

Beantwoorden

al die klagers moeten ze in een bejaardeflat duwe heel ver weg van alles da is het beste……laat de mensen gvd toch es een bietje leve hier joh alles wordt al afgepakt en huizen bouwen daar ??? het is een stad geen woonwijk….laat dat zo en bouw je torens ergens anders want hier wordt totaal weer NIET logisch na gedacht……da mag allemaal geld kosten maar armoede aanpakken ho maar…..

Beantwoorden

Ziet er mooi uit

Beantwoorden

Ik zit naar die foto te kijken en ik zie alleen maar beton, beton en nóg ‘s beton! Is er in Helmond niet één iemand die eens een keer als Helmonder kan inleven?
De Helmonder heeft meer behoefte aan ontspanning, evenementen, plezier én…….het oog wil óók wat!

Beantwoorden

lijkt wel een vakantiefoto uit spanje. mooi is het niet.

Beantwoorden

Ziet er goed uit. En zoals wethouder Wethouder De Vries op Twitter zei: de gebouwen komen aan de rand van het Burgemeester Geukerspark. Dat park komt er gewoon zoals beloofd.

Beantwoorden

Kunnen ze live muziek op het havenplein ook wel vergeten !

Beantwoorden

Zyn ze ook voor mensen met een uitkering dan wil ik er ook wel een

Beantwoorden

Ik vind het een mooi project, nadat het havenpark klaar is doorpakken.

Beantwoorden

@Joke Heyne op zondag 8 december 2019 om 11:17:

Natuurlijk! Ook Helmonders met een hond, homo’s, Afrikanen en zelfs wethouders zijn welkom. Als je de koopsom maar betaalt.

Beantwoorden

Mooi, hoop dat het betaalbaar is

Beantwoorden

Bah, woontorens.

Beantwoorden

Dan is het dus ook geen park meer he! En we hadden eindelijk iets waar we muziek konden organiseren gaat dat ook weer weg.

Ik vind echt dat Helmond meer locaties voor evenementen mag gaan regelen, anders is er dadelijk in Helmond niks meer te doen.

Beantwoorden

@Joey Wijnen op zondag 8 december 2019 om 12:05:

ga door Joey, zeur maar lekker door. Een positieve opmerking zit er bij jou zeker niet in? Zijn er locaties dan weren de naaste bewoners zich wel!

Beantwoorden

3 woontorens, 1 paviljoen met restaurant én experience center… Weinig park meer over volgens mij….

Beantwoorden

Oh maar dat lukt wel van die elfhonderd e dan kan ik eindelijk weg uit de getto

Beantwoorden

Zal wel mooi worden

Beantwoorden

Mooi zeg

Beantwoorden

Is toch niet te betalen voor de gewone man

Beantwoorden

Wist het wel,het ging helemaal niet over dat zogenaamde nieuwe park waar we 2 van hebben….het gaat om bouwen en geld onder het mom van……

Beantwoorden

Echt mooi

Beantwoorden

Het lijkt wel op Spanje .

Beantwoorden

Wordt nog een hulle sjieke stad, da Hellemund! Skon penthauwze, past moi bij ut neie stadskantoor. Ginne sesjale hoiskes hor, de sesjalen Hellemonders die Gan mar op de kanthoeve zitten, ik zeg goi plat, goi plat die sesjale zoi!

Beantwoorden

GEzellig als t alleen maar koop is een hoop gezeik en geen gezellig uitgaansleven… Centrum is al kut en nu t uitgaansleven nog naar de knoppen!

Beantwoorden

Opnieuw het midden en hoger financieel segment. Daar is in Helmond al genoeg van. ????????????

Beantwoorden
Lies van de Westerlo

Update 1:
Morgen start de verkoop van 67 appartementen in het Havenpark
BAM Wonen start morgen met de verkoop van de koopappartementen in het project De Weef in het onlangs geopende Burgemeester Geukerspark (dat de meeste Helmonder het Havenpark noemen). In 3 in hoogte variërende gebouwen komen 67 appartementen van circa 80 m² tot 125 m² en enkele exclusieve appartementen van circa 145 m² tot 158 m². Alle woningen in het appartementencomplex met halfverdiepte parkeergarage hebben buitenruimten, een eigen parkeerplaats en extra berging in het souterrain. De koopsommen zijn vanaf 299.000 tot en met 709.000 euro vrij op naam. Er komen geen huurwoningen.
BAM Wonen: “Het ontwerp is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen VFO architecten, buro Lubbers en BAM Wonen en kenmerkt zich door organische lijnen en veel ruimte voor groen. Zo gaan de gebouwen op in het Burgemeester Geukerspark en vice versa”.
Morgen start online de verkoop van de appartementen. Voor het beantwoorden van vragen is er zondag een Meet & Greet bij hotel West-Ende. In verband met de COVID-19 maatregelen is het reserveren van een ticket voor deze Meet & Greet verplicht. Voor meer informatie verwijst het bedrijf naar de projectwebsite.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 7 juli 2020 om 10:00:

Passen daar mooi bij dat water. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. 😉

Beantwoorden

De prijzen zijn absurd hoog

Beantwoorden

En wéér komen er lelijke gebouwen! En de prijzen niet normaal! Zorg dat er meer huurwoningen komen zodat men niet 6 tot 8 jaar op een woning moet wachten! Schandalig dit!!

Beantwoorden
Mariella van Lierop

Prachtig 😍

Beantwoorden
Charlotte Boerekamps

wel mooi maar alleen voor de rijken weggelegd maar ja die zijn schijnbaar ook wat meer

Beantwoorden

Ha ha die prijzen , met maar 1slaapkamer , en met 2 slaapkamers zijn helemaal niet te betalen

Beantwoorden
Annemie Verschuren

Zonde van het mooi, recent aangelegde park.

Vraag me af of je het lekker wonen vindt (helemaal voor dit geld) als je in de weekenden tot laat in de nacht in het lawaai van het uitgaansleven zit.

Beantwoorden

Zo zonde vind ze niet mooi en keijserinnedael valt nu helemaal in het niet🤨

Beantwoorden
Mariëlle de Kimpe

De locatie van appartementencomplex De Weef in het Havenpark:

Beantwoorden

@Maria die hebben in elk geval meer geld 🙂

Beantwoorden

Echt heel jammer dit

Beantwoorden
Roxanne van Hees

@Christ Beekmans op woensdag 4 december 2019 om 12:56:

ik denk het niet Christ, want er staan er zeker op knappen en zeker als er een nieuw golf Corona op komt zetten. Dan hebben we ineens een hele boel lege panden. Ik zou me maar niet zo druk maken. De tijd zal het ons leren, maar een paar mooie flats is altijd welkom. Maakt indruk!

Beantwoorden

Wat jammer dat het keijserinedal zo verstopt word

Beantwoorden

Tis toch niet normaal. Wat een lelijke gebouwen. Hopelijk komt er niemand op af.
Als die woningen er komen is het definitief gedaan met de evenement op de haven.
De mensen die daar komen te wonen gaan alleen maar zitten klagen.

Beantwoorden

Heel mooi….👌

Beantwoorden

Denk even na het Burgemeester Geukerspark heeft veel geld gekost en zal toch weer ergens terug verdient moeten worden.
Overigens iedereen kan niet elke gebouw mooi of lelijk vinden.

Beantwoorden

@Twanneman op woensdag 4 december 2019 om 12:49:

Monroes 2.0

Pand staat weer leeg sinds (I’ve lost my) MoJo daar weg is.

Beantwoorden

Jonge stellen maken geen kans meer

Beantwoorden

@Twan op dinsdag 7 juli 2020 om 12:04:
Daar zal de gemeente en Bam Wonen heus wel een bepaling voor hebben opgenomen. Wie daar midden in het centrum gaat wonen, weet natuurlijk zelf ook wel dat ze in de weekenden wat lawaai gaan horen!

@Antoine de Man op dinsdag 7 juli 2020 om 12:27:
Ik heb gehoord dat Mojo daar weer een nieuwe horecazaak beginnen. Die Mojo op de Markt blijft er gewoon.

Beantwoorden

En ze bouwen maar is niks als apartementen mensen kunnen onderhand niet meer betalen wir die lelijke appartementen maar maar helmond is geen helmond meer 🤬🤬

Beantwoorden

wat raar maken ze n mooi park plaatsen ze er grote koopapartementen voor de elites n gewone mens kan die niet betalen

Beantwoorden

Goed bezig Helmond. Kan de gemiddelde helmonder zeker betalen .😫

Beantwoorden

@A.de Leest op dinsdag 7 juli 2020 om 13:38:

Ja, drie tot zeven ton hebben we allemaal onder onze matrassen liggen. 😛

Beantwoorden

@Antoine de Man op dinsdag 7 juli 2020 om 12:27:

Ja! Laat maar komen die Monroes 2.0!

Beantwoorden

Iemand die meer dan 3 ton kan betalen gaat daar echt niet wonen.
En dan is het hele park bedorven met die lelijke gebouwen erin.

Beantwoorden

Wat vreemd. Zo’n mooi nieuw park. En dan maar weer hoge gebouwen er in zetten? Ik kan dit niet waarderen. Ik dacht, Helmond is goed bezig, maar nu twijfel ik hier weer aan. Zijn er eigenlijk wel potentiële kopers? Als ik zo’n bedrag op kon brengen, zou de binnenstad van Helmond wel de laatste plaats zijn waar ik dat ging spenderen.

Beantwoorden

Echt prachtig maar zou voor geen goud meer in de stad zo dicht bij het Havenplein willen wonen, helemaal klaar met die herrie. Ben dan ook bang dat het te pretentieus is voor die locatie!

Beantwoorden

Te duur zeg. Ben benieuwd wie er koopt

Beantwoorden

Wat een verloedering van het nu zo mooi uitziende park, de senioren worden verstopt en starters/mensen op zoek naar een huurwoning staan weer buiten spel. De gemeente snapt echt niet, wat in Helmond belangrijk is 😔.

Beantwoorden

Die prijzen echt belachelijk da ken een echte helmonder toch nie betale😂😂Hadde er beter huurhuizen neer kenne zette voor de mensen hoop da ze niks verkope😧

Beantwoorden

Och ze zijn maar 3 tot 7 ton 🤪

Beantwoorden

Weer koopappartementen 😡 ook nog eens schandalig duur! Weer voor de elite hé, want een normale Helmonder met een gewoon inkomen, daar is dat park niet voor hè! Vertel mij maar eens waar een normale Helmonder een huisje of appartementje kan huren hier in Helmond voor een betaalbare prijs! Sommige mensen staan al 10 jaar ingeschreven en die krijgen dan huizen aangeboden in Budel, Gemert,Eindhoven enz. Terwijl ze in Helmond willen blijven wonen. Maar dat kan niet, want er staan meer huizen en appartementen te koop dan te huur. Ik vind het ronduit schandalig. Ze jagen ons weg ( de gewone Helmonder ) en de elite komen hier naartoe.! Klopt echt helemaal geen klote van,

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 7 juli 2020 om 10:00:

Doet me denken aan vakantie hotels in Spanje/Turkije 🧳

Beantwoorden
Martin Coldeweijer

Update 2:
Q&A over verkoopprijs van deze woningen in zogenaamde “yuppentorens”
Nathalie Peijs van de PvdA stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over de nieuwe koopappartementen in het Havenpark, zie de informatie en vele reacties hierboven. Zij vindt dat minstens 30% van die woningen betaalbaar moet zijn voor starters en mensen met een modaal inkomen.
Hieronder staan haar 2 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.

Deze week gaan de 67 koopappartementen in het project De Weef, in het onlangs geopende Burgemeester Geukerspark, in de verkoop. Op de site van de ontwikkelaar lezen we dat de 67 nieuwe koopappartementen, verdeeld over drie gebouwen, variëren van 3 tot 4-kamer appartementen (van circa 80 m² tot maar liefst 125 m²) tot enkele exclusieve appartementen (van circa 145 m² tot 155 m²). Ook lezen we dat de prijzen variëren van € 299.000 tot € 709.000. Een woning van € 299.000 betekent dat je circa € 60.000 moet verdienen om de hypotheek rond te krijgen en tenminste € 10.000 aan eigen middelen moet kunnen inbrengen. Dan spreken we dus over twee maal modaal. En daar schrikken we van. Dat druist in tegen wat wij betaalbaar wonen vinden. En we zien dit bij veel van de nieuwbouwprojecten op dit moment in onze stad, zoals op Suytkade, aan de Oranjekade en in Stiphout.
Om die reden stellen wij de volgende vragen aan het college:

 1. Tijdens de raadsdebatten over de appartementencomplexen in het Burgemeester Geukerspark is door meerdere raadsfracties steeds nadrukkelijk aangegeven dat er geen sprake mocht zijn van zogenaamde “yuppentorens”. En dat we op deze locatie juist zouden moeten streven ook naar betaalbare appartementen voor jongeren en ouderen. Hoe oordeelt het college in dat licht over de door de ontwikkelaar gestelde vraagprijzen? Is het college het met ons eens dat deze woningen voor veel starters en huishoudens met een modaal inkomen niet betaalbaar en toegankelijk zijn?
 2. De PvdA Helmond pleit ervoor dat de gemeente Helmond bij zo veel mogelijk projecten de voorwaarde stelt dat minimaal 30% van de woningen (koop en/of huur) betaalbaar voor mensen met een modaal inkomen moet zijn. Hoe staat het college tegenover een dergelijke richtlijn? En ziet het college andere manieren om de woningmarkt ook toegankelijk te maken voor starters en huishoudens met een modaal inkomen?
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 8 juli 2020 om 17:15:

Behalve dat die appartementen veel te duur zijn voor een stad als Helmond, vind ik eigenlijk ook wel dat ze voor een deel voor de gewone Helmonders te betalen moeten zijn. En ja: ouderen tellen daar ook onder. 😉

Beantwoorden

Betaalbaar en toegankelijker bouwen zou prettig zijn. Als je ziet wat er nu voor plannen liggen her en der. Meer levensloop bestendig voor meerdere doelgroepen. Het woord levensloop zegt het ook. Beperkingen zijn er in alle leeftijden. Niet alleen de ouderen. Al neemt deze doelgroep zeker heel snel toe. Maar zeker ook in het licht van het onlangs gepresenteerde plan over de binnenstad. Meer verspreiden van. Dan zul je ook moeten zorgen dat er verspreiding kan plaatsvinden.

Beantwoorden

We waren heel enthousiast en gingen er een kopen. Dachten we. Maar we hebben de komende 4 a 5 jaar nog twee kids thuis wonen en dan blijft er eigenlijk maar een appartement over wat een beetje betaalbaar is en dat is al ruim 5 ton op de eerste verdieping. Alle andere grotere appartementen zijn helemaal niet te betalen. Als we alleen waren geweest hadden we het serieus overwogen, toch 4,5 ton voor net iets meer dan 100 m2 is erg veel.. Over de servicekosten nog maar te zwijgen. Wat dat betreft wordt dit inderdaad een yuppen flat. Er zijn een paar kleinere appartementen beschikbaar, maar daar kan een starter niet in logisch toch. Het is een AAA locatie en dat betaal je nu eenmaal.

Beantwoorden

De bouwkosten zijn de afgelopen jaren ontzettend gestegen (neem de prijzen die loodgieters en metselaars vragen maar ook de materialen) en dat vertaalt zich in huizen prijzen mn van de nieuwbouw. De vraag is hoeveel goedkoper het kan ; misschien moet er dp een andere wijze ( systeembouw) gebouwd worden. Misschien heeft de PvdA daar ook ideen over?

Beantwoorden

Wist PVDA Helmond dit niet dan? Lijkt me onwaarschijnlijk.
Of is het zo omdat er nogal wat weerstand is vanuit den Hellemonder op deze site, ze pas achteraf vragen gaan stellen om zelf in een goed daglicht te komen…
Ik vraag het me af.
De vragen aan het college zijn goed dat dan weer wel, maarja wellicht te laat.
Is er dan zo weinig overleg in Helmond? Zo weinig transparantie?
Ik heb het al zo vaak gezegd op De weblog, ambtenaren….

Beantwoorden

De ene politieke partij maakt zich hartje zomer druk over een non-item als Zwarte Piet en de ander reageert op ” te hoge” prijzen van appartementen in hartje centrum. Alsof er geen belangrijkere zaken te bespreken en aan te pakken zijn.

Beantwoorden

@nathaliepeijs Wat waren de kaders die de @gemeenteraadhelmond heeft geaccordeerd en meegeven aan B & W?

Beantwoorden

@Luc op woensdag 8 juli 2020 om 20:50:

Dat is precies de goede vraag!

Beantwoorden

De mens wikt, de vrijemarkteconomie beschikt. Tenzij de overheid ingrijpt.

Ik ben benieuwd wat het college gaat antwoorden op de vragen van de PvdA.

Beantwoorden

@Piet De Wilde

Ouderen willen daar niet wonen, het is recht tegenover het Havenplein.
In het verleden klaagde mensen uit de Orangerie al over geluidsoverlast.

De Prijzen zijn hoog, maar men zal zien of deze marktconform zijn, investeerders
gaan echt geen jaar wachten totdat alles verkocht is.

Beantwoorden

In reactie op de vragen naar de kaders: in de raad is het vooral gegaan over de stedenbouwkundige kaders (ligging en omvang). Daarnaast spraken verschillende fracties uit een “yuppentoren” niet wenselijk te vinden.
In de Woonagenda 2019-2021 is betaalbaarheid opgenomen als thema, maar gaat het daarbij vooral over huur. Los van deze vragen, waarop we uiteraard hopen een positieve reactie te krijgen, zullen we hier ook bij het debat over de nieuwe Woonagenda voor pleiten. Want dit is geen incident meer. In alle nieuwbouwprojecten vind je nauwelijks nog een koopwoning meer onder de € 300.000.

Beantwoorden

Heb nog een aanvullende vraag/opmerking voor de PVDA.
In de e-mails die we in het verleden van BAM inzake het project hebben ontvangen worden totaal andere prijzen genoemd! Hoe kan het dat de prijzen van de “goedkoopste” appartementen €15.000 duurdere zijn geworden en de appartementen van € 450.000 zelfs € 50.000!!!
De bouwkosten etc zijn duurder geworden maar zoveel….?
Kan het zo zijn dat er eerst de interesse geïnventariseerd is door BAM? Ja een prestigieus project waar extra geld aan verdiend moet worden omdat er veel interesse is…?
Kijk eens naar de gemiddelde verkoopprijzen per m2 van appartementen in Helmond en naar de prijzen per m2 van de Weef!

Beantwoorden

Update 3:
De nieuwe koopappartementen in het Havenpark zijn voor de hogere inkomensgroepen, elders in het centrum komen betaalbare woningen 
Dat en meer antwoordde B&W op de raadsvragen van de PvdA, hieronder hun volledige beantwoording.

 1. Vraag: Tijdens de raadsdebatten over de appartementencomplexen in het Burgemeester Geukerspark is door meerdere raadsfracties steeds nadrukkelijk aangegeven dat er geen sprake mocht zijn van zogenaamde “yuppentorens”. En dat we op deze locatie juist zouden moeten streven ook naar betaalbare appartementen voor jongeren en ouderen. Hoe oordeelt het college in dat licht over de door de ontwikkelaar gestelde vraagprijzen? Is het college het met ons eens dat deze woningen voor veel starters en huishoudens met een modaal inkomen niet betaalbaar en toegankelijk zijn?
  Antwoord: Ons college streeft naar evenwichtige woonwijken en naar een inclusieve samenleving, hetgeen verankerd is in ons coalitieprogramma. Dit geldt ook voor het Centrum van Helmond. Dit betekent dat daadwerkelijk iedereen moet kunnen wonen in het Centrum: jong en oud; lagere en hogere inkomensgroepen; een- en meer gezinshuishoudens. Via afspraken met marktpartijen en woningcorporaties geven wij invulling aan dit beleid.
  De betreffende appartementen in het project “De Weef” bieden een kans om de hogere inkomensgroepen in Helmond te huisvesten en geeft een mogelijkheid om deze groepen naar onze gemeente te trekken of er juist voor te behouden.
  Om ook te voorzien in het betaalbare segment zijn wij onder meer met woningcorporaties in gesprek om hieraan invulling te geven. Zo wordt in het Centrum door de woningbouwcorporaties onder meer nieuwbouw toegevoegd op Oostende, Beugelsplein en aan De Waart – zowel bij het Burgemeester Geukerspark als het te realiseren Watertorenpark. Verder willen we verwijzen naar de diverse transformaties van kantoorpanden in het Centrum waardoor er betaalbare woningen voor starters en alleenstaanden zijn toegevoegd.
 2. Vraag: De PvdA Helmond pleit ervoor dat de gemeente Helmond bij zo veel mogelijk projecten de voorwaarde stelt dat minimaal 30% van de woningen (koop en/of huur) betaalbaar voor mensen met een modaal inkomen moet zijn. Hoe staat het college tegenover een dergelijke richtlijn? En ziet het college andere manieren om de woningmarkt ook toegankelijk te maken voor starters en huishoudens met een modaal inkomen?
  Antwoord: Zoals reeds in het bovenstaande antwoord staat aangegeven streeft het college naar evenwichtige en inclusieve woonwijken. Hiertoe behoort vanzelfsprekend een mix van verschillende soorten woningen en een gemêleerde bevolking. Dit betekent evenwel niet dat iedere wijk eenzelfde verhouding tussen koop- en huurwoningen en inkomensgroepen kan hebben.
  Bij nieuwbouwwijken (denk aan BSD en Suytkade) is dit vooraf gemakkelijker te realiseren door dit als voorwaarde mee te nemen. Ook kijkt ons college nadrukkelijk naar kansen om segmenten aan de woningvoorraad toe te voegen die in bepaalde wijken ondervertegenwoordigd zijn, maar waar beschikbare locaties kansen bieden.
  Bij bestaande wijken is in de loop van tientallen jaren soms een minder evenwichtige situatie ontstaan. Op termijn kan hier wel naar meer evenwicht toegewerkt worden via o.a. sloop, nieuwbouw, woningsplitsing, transformaties van locaties en door afspraken te maken met woningcorporaties over huurdifferentiatie en woonruimteverdeling. Dit is ook opgenomen in de Woonagenda. Zo willen we nadrukkelijk wijzen naar de Binnenstad Oost en Helmond West waar een andere mix is ontstaan en waar diverse doelgroepen kunnen wonen. Dit beleid passen we thans ook toe in onze planvorming en afsprakenkader voor de Leonardusbuurt.
Beantwoorden

Weer van die lelijke gedrochten in de stad, hadden we een beetje groen door het stadspark…….wordt het weer vol gestampt met beton.

Beantwoorden

En straks gaan de bewoners allemaal klagen dat er teveel geluidsoverlast is van bv de kermis of terassen…

Beantwoorden

Nou zet maar meer betaalbare woningen in dierdonk , brandevoort en stiphout bijvoorbeeld!!! Wij hebben er hier genoeg in de binnenstad en moet je kijken wat dat teweegbrengt 😓… een beetje beter verdelen over heel Helmond misschien een beter idee !!! Denk daar maar eens over na 😉

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 27 augustus 2020 om 11:49:

Natuurlijk weer voor de hogere inkomens ! Schandalig denk ook eens aan de burgers met een laag inkomen die tellen zeker weer niet mee.

Beantwoorden

Die mooie plekjes zijn niet voor de lage inkomens.
Wij mogen tegen zo’n lelijk ding aankijken.

Beantwoorden

Mooi plan! samen met de Oranjekade gaat Helmond er zeker op vooruit. 👌🏻

Beantwoorden

Met andere woorden.. niet voor helmonders bedoeld😂🥴😂

Beantwoorden

ik vind het jammer dat er gekozen is voor hoogbouw .
dit levert op korte termijn wel euros op, maar op de lange termijn kost het Helmond euros.
De afgelopen jaren is Helmond er echt wel op vooruit gegaan qua uiterlijk, en toch gaan ze nu hoogbouw plaatsen zo goed als midden in het centrum .
Dit is niet duurzaam .maar wel erg lelijk. en sfeer bepalend. Dat was o.a. ook de reden dat Eindhoven tot meest ongezellige stad van Nederland was verkozen . GEEN HOOGBOUW AUB !

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *