Buiten is het 11 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 86.916 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

“We gaan verder bouwen op Suytkade.” Dat liet de gemeente aan het eind van de middag verheugd weten. In 2012 werd in die vinexwijk de laatste woning gerealiseerd. In de jaren daarna kwamen de Cacaofabriek, Fitland en de Lidl.
Bouwbedrijf Van Wanrooij gaat in het plan Suytkade-Noord 28 nieuwbouwwoningen ontwikkelen, te koop vanaf ± 230.000 tot 350.000 euro (vrij op naam). En in het nieuwbouwproject Boulevard Suyt zorgt de Van Grunsven Groep voor 46 woningen. De koopsom daarvan is nog niet bekend gemaakt. Vorig jaar oktober hield wethouder Frans Stienen een informatieavond (pdf) over deze 2 projecten.
Om te gaan bouwen worden eerst een aantal terreinen bouwrijp gemaakt. Dat betekent dat de grond wordt opgehoogd (zie pdf-kaartje) en vervolgens de aanleg van bouwwegen en riolering. In november kunnen de bouwbedrijven en projectontwikkelaars aan de slag met het bouwen van de 74 woningen.
Vanaf half mei beginnen de bulldozers en graafmachines op het terrein tussen Kanaalboulevard, Timpaanstraat, Palladio, Frontonstraat, Suytboulevard en de Hoogeindsestraat. Eerst zullen zij het grondwerk verrichten. Deze grond moet vervolgens een aantal maanden ‘rusten’ zodat de weg later niet verzakt. Daarna volgen de riolering, kabels en leidingen. De gemeente verwacht dat dit eind oktober gereed is. Zij belooft haar best te doen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Voor je eigen veiligheid wordt geadviseerd de bouwterreinen niet te betreden.
“Uitzicht op de Boerenbond en andere industrie”, “huurprijzen belachelijk hoog” en “één grote flop.” Of met deze nieuwe woningen dergelijke geuite grieven bij het (via Google nog steeds drukbezochte) artikel Suytkade: kat in de zak? uit 2008 nog steeds hout snijden… “Ik krijg juist het idee dat er nu een beetje schot in de zaak zit” schreef Kris in de eerste reactie destijds. De gemeentelijke website nu over deze wijk: “Suytkade in Helmond is een bruisende centrumwijk in wording.”

In de reacties hieronder staan updates.

12 reacties:

Is alles wat er nu staat al verkocht dan ?

Beantwoorden

Mooie wijk die alleen maar mooier wordt. Hoorde dat er ooit Segways reden van en naar het centrum.

Beantwoorden

Fijn dat er meer huizen gebouwd worden, maar ik blijf bij Suytkade het vieze bijsmaakje van prestigeproject houden. Het is een mooie wijk, maar op de een of andere manier valt Suytkade in Helmond ontzettend uit de toon.

Er wordt in Helmond de laatste tijd flink gesloopt en gebouwd, maar het zijn vooral sociale huurwoningen die gesloopt worden en koopwoningen die ervoor in de plaats komen. Als je in Helmond een huis wilt kopen slaag je bijna altijd op korte termijn, maar wie op sociale huur is aangewezen kan rekenen op een wachttijd die kan oplopen tot meer dan tien jaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door het beleid vanuit Den Haag, waar zowel de Helmondse gemeenteraad als de woningbouwverenigingen helaas weinig tot geen invloed op kunnen uitoefenen.

Overigens kan ik me ontzettend ergeren aan de quasi-historische spelling van de naam “Suytkade”. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de straatnaam “Oude Huys”, de naam van een kasteel dat daar ooit gestaan heeft, heeft “Suytkade” totaal geen historische achtergrond; de naam is compleet verzonnen. Verder heeft de naam “Suytkade” een zekere pretentie die Helmond niet waar kan maken, omdat Helmond van oudsher een stad van industrie en arbeiders is. Daar is helemaal niks mis mee, en daarom vind ik het zo jammer dat Helmond die geschiedenis niet met gepaste trots uitdraagt, maar in plaats daarvan . Wat mij betreft hadden ze het gewoon “Zuidkade” kunnen noemen, da’s sjiek genoeg.

Beantwoorden

@Mus op zaterdag 13 mei 2017 om 20:55:

maar in plaats daarvan probeert iets te zijn dat het niet is.

Beantwoorden

Toe ik destijds in Helmond een woning zocht en mijn oog eigenlijk al op Suytkade was gevallen, waarschuwde iemand me voor de problemen in die wijk. Door wat googlen las ik best wel wat klachten die ik begreep toen ik nog een keer door die nieuwbouwwijk rondreed. Toch maar niet daar gaan wonen en eigenlijk heb ik daar nooit spijt van gehad. Lang leven Google. 🙂

Beantwoorden

Update 1:
Zoals aangekondigd worden een aantal terreinen op Suytkade bouwrijp gemaakt. Op onderstaand filmpje zie je dat het bedrijf Mourik aan dat werk is begonnen.

Beantwoorden

Update 2:
Bouw Waterburcht Luyvestein op Suytkade gaat nu wel van start
Maandagmiddag is de feestelijke start van de bouw van Waterburcht Luyvestein aan de Dortmunderkade op Suytkade. Namens de gemeente is wethouder Gaby van den Waardenburg daarbij aanwezig.
Het gebouw wordt door Van Wijnen gebouwd en telt 60 middeldure huurappartementen (75 en 128 m2) en 68 parkeerplaatsen. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de elektriciteit in de gemeenschappelijke ruimtes. De oplevering staat gepland in het tweede kwartaal van 2019. In februari tekenden Van Wijnen Projectontwikkeling en Syntrus Achmea daarvoor al de overeenkomst.
Eigenlijk zou de bouw van deze derde waterburcht medio 2011 starten. Dat werd echter niet gehaald want de afgelopen jaren lag woningbouwproject Suytkade stil. De komende tijd komt Suytkade echter weer volop in beweging. Zo staan er nog meer projecten bij Suytkade op de rol, zo laat de gemeente vanmiddag weten.

Beantwoorden

Mooie wijk, prachtig asn de Kanaalzone!

Gerrie vd Berg

Beantwoorden

en hoe zit het met de vervuilde grond

Beantwoorden

ik kom regelmatig langs die wijk af ..mooie wijk
wie weet is daar voor mij ook leuker om er te wonen.
zit nu omg Heistraat heb het daar hele maal gehad

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 25 september 2018 om 14:21:

Het startsein met wethouder Gaby van den Waardenburg:

Beantwoorden

Update 3:
@De weblog van Helmond op dinsdag 25 september 2018 om 14:21:
De eerste steen van Luyvestein werd gistermiddag symbolisch gelegd. Het startsein van de bouw van de derde waterburcht op Suytkade.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *