Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.609 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
58reacties

Draaiorgelman Alfons Gehlen die op woensdag en zaterdag in het centrum staat, heeft te horen gekregen dat de financiële ondersteuning van 2.500 euro per 1 januari 2015 vervalt.
De Stichting Jan Verspaget Foundation zei de draaiorgelman eind 2013 toe te hem te ondersteunen met een bedrag van 2.500 euro. Kort daarvoor had de gemeente laten weten hem niet te kunnen subsidiëren. Alfons Gehlem had namelijk aangegeven te moeten stoppen omdat de kosten niet meer opwogen tegen de baten. De te lage inkomsten met het “bakkie” en de te hoge reiskosten (Alfons is woonachtig in Heerlen) waren hier debet aan. Jan Verspaget van voornoemde Stichting trok zich zijn lot aan en zegde hem de financiële ondersteuning toe.
Zoals afgesproken, werden vervolgens gesprekken met betrokken gevoerd om te bekijken hoe het draaiorgel zou kunnen bijdragen aan de sfeer in het centrum. Na enkele evaluaties concludeerde Jan Verspaget dat het doel zoals hij dat voor ogen had, niet of onvoldoende werd gehaald. Vorige maand werd de knoop doorgehakt en aangegeven dat 2014 financieel nog zou worden afgemaakt, maar dat vanaf 2015 de bijdrage zou vervallen.
De teleurgestelde draaiorgelman beraadt zich nu over de verdere gang van zaken. Sinds kort heeft hij ook een vergunning in de gemeente Roermond (dus dichter bij huis). Toch wil hij Helmond niet laten vallen. Zeker omdat hij in 25 jaar, zoals hij dat zelf aangeeft, een Helmonder onder de Helmonders is geworden en dat niet graag wil loslaten.

58 reacties:

Dat je die muziek speelt oke, maar dat bakkie voor je neus continue, pfff. Ben blij dat ie oprot.

Beantwoorden

Zonder deze man met orgel word het helemaal een dooie boel in het centrum. Daarnaast heb ik 100 maal liever deze man, dan de jongeren met enquêtes, goede doelen wervingen.

Zonde dat oude tradities moeten wijken. De gemeente spendeert liever geld op een verkeerd en onnodige manier zoals bijvoorbeeld het ameideplein ‘opknappen’ en dergelijke.

Beantwoorden

@Annie,

Mag hij dan bij jou voor de deur komen staan? met zijn kl…. herrie.
Niks tegen de man persoonlijk, maar ik loop snel om, ivm die herrie.’Wordt er spontaan sjaggie van, eindelijk gaat hij weg!
Niks dooie boel, wij willen gewoon lekker rustig winkel in winkel uit kunnen gaan ipv telkens dat geschud met die geldbak, en die kermis herrie aan ons hoofd.

Veel succes in Roermond zou ik zeggen!

Beantwoorden

Trekt hij toch aan het kortste eind. Geen gejengel meer en gerammel met het bakje onder de neus! Howdoe, toedeloe!!

Beantwoorden

Helmonder onder de Helmonders?? Tjaja, dat zal wel. Dat kan nooit, want een “glimlander” of schoemvlaai (mijn namen voor Limburgers) kan nooit een Helmonder worden. Maar goed de liefhebbers zullen tranen met tuiten janken. De tegenstanders hangen allemaal de vlag uit. Eindelijk rust!!

Beantwoorden

@ Mopje Ik werk in een winkel in de stad, precies waar deze man met orgel voor staat.

Beantwoorden

@ Mopje blijkbaar ga je dan ook nooit winkelen in Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Duitsland, Engeland enz. Daar heb je hordes met straat muziekanten.

Beantwoorden

De afgelopen 25 jaar werd de Veestraat gesierd door een draaiorgel.
De komende 25 jaar wordt de Veestraat gesierd omdat er geen draaiorgel staat.
Mij lijkt dat best een eerlijke verdeling tussen de voor- en tegenstanders van draaiorgels.

Beantwoorden

@annie,

Grappig, deze lieve man lijkt je te achtervolgen met zn herrie!
Werk jij dan in verschillende winkels?
Maar goed, dan sponsor jij hem toch, ken vele winkeliers die blij zijn als die herrieschopper weg is voor hun deur!!!
En ja winkel wel eens op meer plekken, maar ik hoor liever iemand wat gitaar spelen dan met een blik geld in mn oor rammelen en draaiorgel muziek pffffff.
Leef je nog in t stenen tijdperk.
Hahaha, en internet is gelukkig ook nog een optie om die mafketel te ontlopen, incl parkeergeld.

Beantwoorden

@ Mopje Ik hou nou eenmaal van oude tradities 😉

Beantwoorden

Mopje,

Wat is er mis aan het Stenen tijdperk? Niks mis mee met die muziek.Een draaiorgel van dat kaliber is pure traditie en nog steeds prachtig. Nee, die tering herrie die uit de uitgangscentra komt en dus allemaal voor de jonge generatie. Net als de radiozenders in Nederland die alleen maar op de jeugd staan afgestemd. Ik vind draaiorgelmuziek nog steeds nostalgie. De winkeliers moeten eens nadenken over de muziek die uit hun luidsprekers komt, óók allemaal op de jongeren afgestemd. Geen draaiorgel meer straks, dan is er voor mij geen binnenstad meer. Zwarte Piet moet weg, de draaiorgel moet weg. Alle tradities worden in dit land verkwanselt. Ik kan zo een aantal projecten opnoemen in Helmond die kapitaalvernietiging van deze gemeente zijn geworden. Miljoenen die verloren zijn gegaan aan (leegstaande) gebouwen en verkeerde calculaties. Hier gaat een traditie verloren, om wat, 2.500 euro???schande!!!

Beantwoorden

Als je als ondernemer op 2500 euro niet meer kan komen dan doe je toch zelf iets fout, schouders eronder ipv handje open houden. Ik moet als winkelier in de stad zeker het 3 dubbele in een week draaien, en het enige wat de gemeente bij ons doet is hun handje openhouden

Beantwoorden

Gek dat je als gemeente een draaiorgelmuseum wilt hebben enpromoten en er ” toeristen” mee naar de stad wilt halen inclusief alle bjibehorende en nog te komen kosten,

Echter je wil de enige orgelman niet tegemoet komen voor 2500,- euro, ( lees 1 maandsalaris van een ambtenaar)
En we praten niet over een maandsalaris hier voor een orgelman, maar een jaarlijkse tegemoetkoming. Noem het reiskosten.

Helmond is een Nederlandse stad, daar horen een carrilon bij, en orgelmuziek.

Nogmaals voor een stad als Helmond die zich ( met museum) wil profileren als Orgelstad, is dit weer een misser van jewelste.
Wellicht wil Pieter van Geel het voorschieten nu hij bij Helmond Marketing zit.

Haal je die traditie weg voor 2500 euro per jaar, dan begrijp je niks van traditie en marketing van de stad.

Beantwoorden

Heel goed Frutje,

Heb ik niets meer aan toe te voegen.

Beantwoorden

@Twan Dank!

De man komt 2 maal per week met z’n orgel naar Helmond gereden.
Ik zou zeggen betaal zijn ” redelijk” gevraagde onkosten uit de duizenden euro’s
winst die gemeente weet te halen uit de voorjaars en zomerkermissen.

Daarbij heb ik afgelopen jaren de Veestraat doorlopen met toeristen aan Helmond uit Duitsland,Engeland,Ijsland, Honduras en Japan.
Ze blijven er allemaal stilstaan om foto’s te maken of video.

Je moet die mensen in ere houden die de Nederlandse traditie al meer dan 25 jaar een gezicht geven in het Centrum.
Ik ben benieuwd naar Pieter van Geel zijn mening in deze!!

Beantwoorden

Helmonders vorig jaar nog over “hun” orgelcollectie! (filmke)
En dan stuur je nu je enige orgelman de laan uit voor een luizige 2500,- Euro?

Te gek voor woorden!!

Beantwoorden

Daarbij moet het niet uit het potje subsidie komen waarnaar het artikel verwijst maar uit het potje cultuurbehoud van de gemeente.

Beantwoorden

Via twitter een vraag hierover gelegd aan diverse mensen in de Helmondse politiek. Nieuwsgierig naar hun reacties!!

Beantwoorden

@Frutje Frot op dinsdag 4 november 2014 om 15:21:

Heb je er al eens aan gedacht dat je misschien appels met peren aan het vergelijken bent?

Beantwoorden

@Frans,

Nee had ik nog niet aan gedacht!
Wellicht kun je me verder uitleg geven op dat gebied?

Beantwoorden

Nou Frutje;

Ik kan genoeg wantoestanden aantonen in deze gemeente. Ik had het al eens over de lokale omroep van Helmond die jaarlijks meer dan een ton subsidie krijgt. En dat al vele jaren lang. Een omroep waar nauwelijks naar wordt geluisterd en die geen enkele levensvatbaarheid heeft. Het werkt met veelal vrijwilligers die niet capabel zijn zich in een radiostudio te bevinden, laat staan programma’s maken. Je kan er met goed fatsoen op een aantal dagen niet naar luisteren, zo slecht. Het wordt via belangenverstrengeling in stand gehouden door leden van bestuur, (die ook meewerken aan programma’s) kerk, koren en gemeente die er belastinggeld aan verkwanseld. Het commissariaat voor de media is het orgaan dat toeziet (moet toezien) op de naleving van de mediawet. Dat is lachen, de gemeente Helmond heeft de zendververgunning en die wordt automatisch na iedere 5 jaar verlengd, zonder ook maar één onderzoek. Er wordt al vele jaren niet meer voldaan aan de normen die een lokale omroep dient te hanteren. En met de gemeentelijke insteek in dit alles gaat dit nog wel even door. Het is maar één voorbeeld van velen die ik u hier kan noemen. En die orgelman voor 2.500 euro in de kou laten staan? In en in, diep triest. Ik hoop dat er velen zullen zijn die hier tegen in zullen gaan.

Beantwoorden

@Frans,

Dus enlight me, zou ik zeggen!

Beantwoorden

Dus we praten over 48,07 Euro per week!
Gedeeld door 2, aangezien hij 2 maal per week naar Helmond komt toegereden vanuit Heerlen.

Dus we praten over een bedrag van de gemeente van 24 euro wat betreft gemaakte onkosten.

Och mensen, waar hebben we het nog over!!

Beantwoorden

@Frutje Frot op dinsdag 4 november 2014 om 15:47:

Volgens mij gewoon lezen.Er is geen sprake van een gemeentelijke bijdrage. De stichting JV is niet de gemeente. De gemeente is al een jaar eerder gestopt met bijdragen.

We, Helmond, hebben zelf een orgelcollectie. Waarom niet meer reclame maken voor deze orgels door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hier kennis van nemen? Waarom niet nagaan met welke orgels ik evenementen kan opluisteren?

Beantwoorden

@Frans.

Verschil is 1 miljoen euro gemeentegeld mbt orgelcollectie te verplaatsen, tegen 24 euro reiskosten per week de enigste orgelman in Helmond te behouden.

Maar het lijkt me dat dat een zinloze discussie met je is.

Beantwoorden

Huh?

Beantwoorden

@Frutje Frot op dinsdag 4 november 2014 om 16:09:

Waar dan niet op wordt ingegaan, kan deze ‘ondernemer’ niet zelf iets bedenken om 25 euro PER DAG extra te verdienen

Dat de (helmondse) politiek met geld smijt dat staat vast, maar als een ondernemer zonder maatschappelijke belangen (ik bedoel hiermee als hij weg valt doet dat zeer weinig voor de burgers, wanneer bv Helmond sport weg valt dan heeft dat meer impact) niet genoeg omzet dan moet hij daar zelf voor boeten, dat is het risico van ondernemer zijn

Als alternatief zullen er echt wel andere orgeldraaiers willen komen of gewoon het klokkenspel laten spelen wat je wel vaker hier hoort in het centrum

Beantwoorden

1,9 miljoen kijkers voor Michael Rieter met de draaiorgelman
Donderdag was gemeenteraadslid Michael Rieter van Helder Helmond op tv bij het programma Man bijt hond. In een 3 minuten durend item besteedde hij als lokaal verslaggever aandacht aan draaiorgelman Alfons Gehlen die wellicht gaat stoppen. Naar dit NCRV-programma keken donderdagavond 435.000 mensen De daarin genoemde Facebook-pagina kregen inmiddels 114 likes.
Gisteravond was een klein deel van dat item bij Man bijt hond ook te zien bij DWDD. Bij dat programma van Matthijs van Nieuwkerk zagen 1.449.000 kijkers in het item De TV Draait Door Michael enkele vragen stellen aan Nick. Zie vanaf 04.52 minuut: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/327063

Beantwoorden

Dan vandaag allemaal naar de Gavioliezaal, kleine orgels van uit Nederland België en Duitsland te zien vanaf 13.00 uur tot 18.00 uur.

de insteek afgelopen woensdag was idd @frans om ook de Gavioliezaal te
bezoeken, maar dan heb je het weer, de tv beslist, dus er was wel degelijk aandacht hiervoor gevraagd. Zelfs de vrijwilligers van de Gavioliezaal waren afgelopen woensdag hierbij aanwezig. Altijd aardig als je er niet zelf bij bent, of bij kan zijn, om vanaf de zijlijn zoals op deze weblog regelmatig geschreven wordt af te geven op alles en iedereen.

@frans het is niet persoonlijk bedoelt, maar dit wil ik dan nu toch wel even kwijt. Ik baal ervan vanwege al die nicknames, zoals weleens eerder gezegd word geef gewoon je eigen identiteit prijs. En dat “Man bijt Hond” naar Michael Rieter gebeld heeft zal ook wel een rede gehad hebben, hij wil in ieder geval het culturele erfgoed wat er nog overblijft van Helmond hoog houden en behouden. Vandaar idd dat de Gavioliezaal niet afgebroken is en er een nieuwe start gemaakt is met een goed bestuur en vele activiteiten, zoals vandaag weer.

Afgelopen donderdag was ik in Utrecht, ben daar naar het museum Speelklok geweest, wist ook niet dat dit bestond, ik zou zeggen als je er dan toch bent met een dagje uit het is de moeite waard, hoe zij daar mee omgaan. http://www.museumspeelklok.nl mocht je geïnteresseerd zijn neem maar een kijkje zou ik zeggen

Was getekend Jolanda Kampert.

Beantwoorden

@Jolanda:

Ik weet niet of jij inderdaad Jolanda Kampert bent, maar als dat zo is, dan weet ik wel wie jij bent. Maar jij zult mij niet kennen, ook al zeg ik dat mijn achternaam Klaassens is. Dat is de makke of het voordeel van forums als deze. Hier geldt wat je schrijft, gaat het puur om de inhoud dus. Die kun je fout of goed vinden, prijzen of bestrijden of gewoon links laten liggen. Maakt niet uit of het door de rijkste of de armste van de stad werd geschreven, alleen wat je schrijft dat telt. Daar hou ik wel van!

En over het onderwerp: ik vond dat Michael Rieter het bij Man bijt hont op TV goed deed. Duidelijk en precies zoals hij is. Hij heeft de gave van het woord vind ik. Net als in zijn columns vroeger. Maar als je al kritisch bent over dat redactionele stukje hier, dan ben ik wel heel benieuwd wat je dan van Jan Traverse vond afgelopen zaterdag in het ED hierover. Ik vond het nogal zurig, zoekerig en erg klein. Jan Traverse is trouwens ook een nickname. 😉

Beantwoorden

Heb niks tegen de beste draaiorgelman maar er zouden wel regels moeten zijn zoals:
*altijd evenwijdig aan de Veestraat staan, dus nooit dwars
*niet ter hoogte van straat meubilair, i.v.m. de doorloop
*maximaal stellen aan muziek volume eventueel met forse boetes (nu veel te hard)
*maximaal 5 minuten voor een winkel verblijven
*geen rammelbakken voor de mensen houden (ze komen toch wel geven als ze dat al van plan waren)
*het hele centrum gebruiken als alleen de Veestraat

Beantwoorden

@Toon, ja ik ben idd Jolanda Kampert, klopt ook wat jij schrijft mij maakt het ook allemaal niets uit wat iemand wel of niet is, het feit dat er meer gezeverd wordt is sinds het opstarten na de nieuwe weblog wel wat meer geworden. Dat vind ik dan zelf, ondanks ik zeker wel tegen kritiek kan, maar doe het dan eens een keertje wat opbouwende.

Maar afijn, afgelopen zondag in de Gavioliezaal,met al die orgeltjes was het toch weer hartstikke druk,zelfs bij AH op de parkeerplaats stond men met wat orgeltjes te draaien, dit mochten alle mensen die dat graag wilde dan ook weer eens proberen. ben benieuwd wat er in het ED geschreven is.

Al met al dus een geslaagde zondagmiddag voor en door Helmonders samen met onze Belgische en Duitse buren. o,ja het stuk van Jan traverse, ik weet dat dit ook niet zijn echte naam is, vond ik enigszins zo gek nog niet, dat is typisch onze Jan Traverse zoals altijd ten voeten uit.

En even op de reactie van Twan, helaas zitten er op de orgels geen volume knoppen op die zachtjes kunnen. En die regels die zijn er ook gemaakt door de gemeente, zoals ze er nu zijn.

Jolanda Kampert

Beantwoorden

Vanuit de info die ik van Alfons afgelopen zaterdag heb gekregen zijn de dagen van de draaiorgel in het centrum geteld. Hij vertrekt naar zijn Limburg. ( Roermond en Venlo )
Zijn ervaringen bij die gemeenten waren veel beter. Zodoende komt er een eind aan het draaiorgel in het centrum! Ik weet dat sommigen staan te juichen maar ik weet ook dat velen het jammer zullen vinden. De één noemt het gezelligheid en de ander verfoeit het vanwege de (soort en harde ) muziek. Hoe je het wendt of keert; er gaat een stukje nostalgie verdwijnen. Alfons was heel stellig in zijn voorgenomen besluit. Acties om hem te behouden, die ik destijds heb gedaan, zijn onbegonnen werk. ( ik ga dat dus ook niet meer oppakken !) Zoals gezegd een stukje nostalgie verdwijnt en de ambitie om als Helmond draaiorgelstad te worden loopt hiermee een gevoelige deuk op!
Een stukje Helmond gaat verloren. Wat volgt na het draaiorgel ? Gr. Berry

Beantwoorden

Ik denk dat de mensen zich ergeren aan dat bakje waar ze mee staan te schooien niet zozeer om de muziek.

Beantwoorden

@Berry Smits op woensdag 1 juli 2015 om 14:27:

‘n Draaiorgel uit de eigen Helmondse collectie?

Beantwoorden

@Frans op woensdag 1 juli 2015 om 15:26:

Ik weet niet of er een Helmonds draaiorgel is, maar hoewel ik geen liefhebber ben, vind ik dat wel een goed idee. Dan kan dat zonder die centenbak, want daar hebben net als Mark en ik erg veel Helmonders een bloedhekel aan.

Beantwoorden

@Jan op woensdag 1 juli 2015 om 16:42:

7 Stuks….Waarvan er een paar best wel de straat opgestuurd kunnen worden voor het goede doel. Het promoten van de Helmondse orgels!

Beantwoorden

Update met weer 2 video’s:
Draaiorgelproblematiek in de Veestraat nu in de landelijke media

Vandaag PowNews:

Vorige week Hart van Nederland:

Beantwoorden

Het is ook irritant

Beantwoorden

Ach het valt reuze mee. Je kan er ook gewoon voorbij lopen..

Nog irritanter is al die klagende mensen in de stad

Beantwoorden
Rachel van Stiphout

Ohh dit had ik niet aan zien komen 🙂

Beantwoorden
Stefan van den Heuvel

Het is nog een aso ook. Gisteren begon het ineens te regenen en wat doen ze? Trekken een zeil over het draaiorgel en parkeren het orgel gewoon onder de overkapping van de elzas passage en mensen konden amper de elzas uit komen lopen. blokkeerde gewoon de hele ingang.

Beantwoorden
Alex van der Velden

Heb al x meegemaakt dat ik er langs liep en ze zowat dat potje met geld tegen men gezicht sloegen zo opdringerig dat ie was

Beantwoorden
Samantha Schattevoet

Rot-herrie

Beantwoorden
Paul-Ivo Burgers

Het wordt tijd dat de gemeente eens luistert en het orgel laat verdwijnen uit de Helmondse binnenstad.

Beantwoorden

Sorry … maar ik vindt dat de draaiorgel in Helmond thuis hoort ( tenminste zaterdags )

Beantwoorden
Mareike Schreiber

@Mareike Schreiber op zondag 19 juni 2016 om 20:56:

Dat vind ik dus ook..hoort bij de binnenstad

Beantwoorden

@Mareike Schreiber op zondag 19 juni 2016 om 20:56:

Ja het hoort er gewoon bij op een zaterdag????

Beantwoorden

Zonde als hij weg gaat, dan is weer een stukje Helmondse nostalgie weg. Iets wat we toch al niet veel meer hebben. Mensen die zich er aan ergeren kunnen er ook gewoon voorbij lopen. Daarnaast word iemand zijn terras wel steeds groter en daar word dan niets van gezegd?

Beantwoorden

@Mareike Schreiber op zondag 19 juni 2016 om 20:56:

Ja vroeger stond mijn opa altijd in de stad in Helmond met zijn draaiorgel ‘t spulhois….hij werd altijd de Helmondse sinterklaas genoemd en heeft nooit geen problemen of klachten gehad! Dit heeft die jaren met zoveel plezier gedaan en ik vind dat het moet blijven bestaan vooral op zaterdag…

Beantwoorden

Een beetje stad heeft een draaiorgel. Dat hoort gewoon in de stad. Al dat gezeur. Men wil in dit land toch geen tradities om zeep helpen? Toch? Daar is veel verzet tegen. Ik vind een draaiorgel ook een oernederlandse traditie.

Beantwoorden

@Annie op maandag 20 juni 2016 om 00:11:

Ben het voor een groot gedeelte wel met jou eens.
Een draaiorgel in het centrum kan best gezellig zijn, maar dit figuur is zo opdringerig met zijn centen bakje dat het gewoon aso is en daarom krijgen
mensen er een hekel aan.
Een wat de terrassen betreft heb je helemaal gelijk, de horeca kan hier
in Helmond wel heel veel gedaan krijgen, op de Havenweg en kasteellaan
kun je nog amper door als voetganger of als fietser. de vlonders in het kanaal
zijn toendertijd aangelegd dat je daar over kon wandelen maar op de havenweg
zijn ze helemaal ingepikt door de horeca net als het voetpad en de Gemeente vind het allemaal wel goed.

Beantwoorden

Als hij gewoon niet bij il borgo gaat staan om de rust te bewaren.

Beantwoorden

@Mark op maandag 20 juni 2016 om 13:36:

Waarom niet bij il borgo en wel ergens anders voor de deur?
Zit je daar zelf vaak Mark? of heb je aandelen in deze zaak?
Zo ja, dan is dit wel een erg egoistische reactie.

Er zijn in het centrum wel meer plekken waar de mensen rustig binnen of
op het terras willen zitten.

Beantwoorden

@Lenie Weijnen op maandag 20 juni 2016 om 09:15:

Wanneer tradities niet meer bijdragen aan de leefbaarheid van een samenleving, of die leefbaarheid zelfs ondermijnen, dan mogen ze best doorbroken worden. Ik heb zelf geen last van dat doorgedraaide orgel maar dat komt omdat ik op zaterdag niet in de stad kom.

Beantwoorden

@Rachel van Stiphout op zondag 19 juni 2016 om 14:42:

Nog irritanter dan klagende mensen over draaiorgels is klagende mensen over klagende mensen over draaiorgels.

Beantwoorden

Een draaiorgel hoort er een beetje bij (ook al vind ik het zelf afschuwelijk om naar te luisteren). Maar het wordt wat anders als het ding tegen je tafeltje aan geparkeerd wordt als je daar gezellig zit. Het orgel maakt ontzettend veel lawaai.

Kan het orgel wat zachter? Dat is toch technisch wel mogelijk te maken? En kan het orgel wat verder af staan van de plekken waar mensen gaan zitten of achter een marktkraam staan?

Kan hier nou echt geen oplossing verzonnen worden, gewoon met gezond verstand en wat fatsoen?

Beantwoorden

Het probleem is het volume de opdringerige centenbak en de ruimte, wat Hein hierboven zegt, er zou toch wel een (technische) oplossing voor kunnen komen?
Als ik zelf langs het orgel loop (ik heb tinnitus) dan wordt ik ook niet goed nee, laat staan als ik goed zou horen, als het volume drie kwart naar beneden zou gaan heb ik nergens last van en ik denk niemand niet, is dit technisch niet mogelijk?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *