Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.061 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
39reacties

Vorige week vrijdag tekende de gemeente Helmond en woningcorporatie woCom een intentieovereenkomst. Die overeenkomst geeft richting aan de samenwerking om te komen tot een gebiedsvisie voor Houtsdonk (Helmond West). De herontwikkeling van de HeBoMa-flats en de naastgelegen HVV-velden zijn daar onderdeel van. De huidige 170 appartementen van de flats, gebouwd in 1974, zijn op termijn aan vervanging toe zo liet de gemeente vandaag weten.
“De herontwikkeling van de HeBoMa-flats biedt kansen om te kijken naar andere woonvormen die meer aansluiten op de huidige woonbehoefte.” De gronden onder en rond de flats zijn eigendom van woCom en de gemeente. Daarnaast is de gemeente eigenaar van de naastgelegen, braakliggende velden van voetbalvereniging HVV waardoor extra ruimte ontstaat voor toevoeging van (sociale huur) woningen. Onder andere voor de eventuele herhuisvesting van de huidige flatbewoners. Kijk hier eens als je de discussies over voormalige HVV-velden nog eens wil teruglezen. 
Het streven is om eind dit jaar de gebiedsvisie te kunnen afronden. Een eerste, belangrijke stap volgens de gemeente, is nu het ophalen van informatie bij de bewoners zelf. Op dinsdag 5 april wordt een informatieavond georganiseerd voor de bewoners. Een belangrijk vraagstuk in de op te stellen gebiedsvisie is bijvoorbeeld de wijze waarop de stedelijke verkeersring vanuit de Kasteelherenlaan richting Kanaaldijk-Zuid kan worden doorgetrokken.

39 reacties:

Ja snel en rechtstreeks ontsluiten op Kanaaldijk en dan gewoon super rotondes zoals bij A67 werken veel beter dan verkeerslichten die worden niet voor niets STOPlichten genoemd

Beantwoorden

Lekker voor mijn bejaarde tante die daar ook woont. Die wist nog van niks zei ze me net.

Beantwoorden

Goed als die flats zo snel mogelijk gesloopt worden!

Beantwoorden

Karel de gemeente helmond heeft dat plan al jaren klaar liggen , maar ze zijn zo stiekem dat de mensen er zich niet meer kunnen verzetten , en daar bij hvv helmond , heeft een eigen terrein en de gemeente kan de grond nooit kopen , gemeente moet 50 m uit de grens van hvv blijven dus er blijft niet veel meer over !!!!

Beantwoorden

Waarom de appartementen slopen, is renoveren geen optie dan!!

Kijk maar eens naar de appartementen Helmond – Noord ( Woonpartners )
Mercuriuslaan 1 en 2 . Jupiterlaan 1 en Venuslaan 1 en 2 regelmatig vinden daar aan passingen / renovatie plaats, goed onderhoud, ze verkeren in een perfecte staat, naar eisen van deze tijd.
Dus sloop niet, neem de Woonpartners appartementen als voorbeeld

Beantwoorden

Ik woon hier zelf, ze zijn nu van Dusol hier buiten aan het schilderen dus vraag ik me af waarom? 🤔🤔

Beantwoorden

Fijn dat wij dat als bewoners zo te horen krijgen

Beantwoorden

Wij leggen ons hier niet bij neer dus met zijn allen naar de vergadering en wie betaald al verhuis kosten schande dat we dit via andere te horen krijgen ipv de woonbouw zelf .

Beantwoorden

@Hans van hoof op donderdag 17 maart 2022 om 11:11:

Volgens mij kan de gemeente gewoon onteigenen, en dan ga je.
Ze zijn er toe in staat vergis je niet.

Beantwoorden

Waar moeten we allemaal heen 170 appartementen

Beantwoorden
Maijke Van Den Berg

“De huidige 170 appartementen van de flats, gebouwd in 1974, zijn op termijn aan vervanging toe zo liet de gemeente vandaag weten.” Op de juiste termijn is ALLES aan vervanging toe. Wat een nietszeggende uitspraak weer van “de gemeente”. De politiek onder leiding van heer Rutte heeft de taak van de overheid om te zorgen voor goede betaalbare woningen als heel lang geleden uitbesteed aan de markt. We zitten nu met onbetaalbare koopwoningen en huurwoningen en een heel grote woningnood. Bedankt politiek. En nu weer grootschalige sloopplannen van een of andere ambtenaar (of projectontwikkelaar ?). De huurders van WoCom zijn monddood gemaakt en op afstand gezet en de politiek deelt de lakens uit via de ingehuurde bestuurders. Bepalen zonder te betalen. En de huurder zucht, steunt en betaalt.

Beantwoorden

Dit gaat nog jaren duren, jammer genoeg!!
Ik praat voor mijzelf, dus andere bewoners kunnen er heel anders over denken en dit “Woongenot”  heel anders ervaren.

In de zomer heerlijk om te wonen hier.
Prachtig uitzicht over het park.
Mooie grote appartementen.
Leefkeuken, waar vind je dat nog, mooie living grote master slaapkamer en 2 kleinere kamertjes.
Kortom. GEWELDIG.

MAAAAAAAR!

Zeer slecht onderhouden.
Je waait uit je stoel als het stormt, was dit als je op het balkon zou zitten oke maar nee, dit beleef je binnen in je woonruimte wel teverstaan.
De gordijnen waaien op en neer de wind guurt langs je gezicht. ramen, kozijnen, en deurdorpels.
Zeer tot bijna niet geïsoleerd, fijn,!!zeker nu met de onbetaalbare hoge gasrekeningen die aanstaande zijn.
Het warme water wat het telkens niet doet, fijn hoor, sta je opeens onder een koude straal.
Verwarming die je bijna niet warm krijgt, moet uren aan staan voordat je het een beetje warm krijgt.
Liften die vaak tot zeer vaak stuk zijn.
Niet makkelijk als je niet kunt lopen.
Scheuren in wanden, gekomen van het heien toen de prachtige nieuwe doorgang is gemaakt.
(De Mahatma Gandhi tunel)
werd nooit iets aan gedaan, moesten wij zelf maar doen!

Jaren ben ik verveeld, ja zelfs opgejaagd door Wocom dat ik mijn scootmobiel NIET op de galerij mocht plaatsen. Zelfs niet in het lifthok waar plek genoeg was en een betonnen ruimte is…..
Heb ik begrip voor, ik sta idd op de galerij in de weg en is niet veilig. Want deze kunnen in brand vliegen!!
Ondertussen heb ik €500- moeten investeren om mij een kleinere scootmobiel aan te schaffen om naar beneden en naar boven te kunnen rijden en ik deze in mijn woning kan rijden ( ik kan nl niet meer dan 5 meter lopen) ook deze kan in brand vliegen maar is opeens minder erg want dit gebeurd dan bij mij in huis🥴
Er zou, omdat we meer mensen hebben wonen met een beperking en gebruik maken van een scootmobiel een prachtig gebouwtje komen om ons, maar vooral mijn probleem opgelost te zien gaan worden. Na jaren en jaren wat wijs gemaakt te zijn zitten we nog met hetzelfde probleem.
Waardeloze Wocom, ik kan niet anders zeggen. Dus. Gooi plat gooi plat die ouwe meuk. Geef mij maar een lekkere tochtvrije andere woning waar alles wel naar behoren werkt.
Maar nogmaals, dit is mijn ervaring!

Wel wil ik mij richten tot de Wocom. Ik denk dat ik dit wel namens vele medehuurders kan zeggen, hoop dat jullie wel aan een mooi compensatie bedrag gaan denken
want veel mensen hier hebben veel, heel veel aan de flats gedaan om er een leuke oude dag te kunnen gaan hebben.🤔

Verder wacht ik af, we lezen het wel uit een krant oid

Beantwoorden

Ik leef met je mee Anja, erg als het zo is in deze tijd.
En dit terwijl je er erg graag wilt blijven wonen.
Tijd komt raad misschien.

Beantwoorden

@Fieke de Vries op donderdag 17 maart 2022 om 10:26:

Jij woont hier vast niet?
Er moeten toch meer woningen bij komen, niet minder?

Beantwoorden

@Anja van der Vorst op donderdag 17 maart 2022 om 17:51:

als jij zo zit te klagen en niet goed ter been bent waarom ga jij dan op een flat wonen

Beantwoorden

Woningnood Huisbazen brood !! Eerst bouwen dan slopen??? In een tijd van grote woningnood is dit geen optie, zeker niet met een wachttijd van vele jaren op een sociale huurwoning.Dat er plannen moeten worden gemaakt in onze stad is prima. Maar een Poetinriaanse methode en stijl van besturen schiet bij veel bewoners in het verkeerde keelgat!! . Het is met de democratie anno 2022 ver te zoeken in Helmond!!!. De bewoners van onze flats worden als onnodig woonvee ter zijde geschoven! En kennelijk als minkukels aan de kant gezet.Als bewoner zou ik graag zien dat er een actiecomité wordt gevormd om de strijd aan te gaan en op te komen voor de belangen van alle huurders .

Beantwoorden

Zo’n actiecomité is een goed idee Edward.
Aanvullend op mijn reactie van gisteren: moet trouwens wel ff zeggen dat bij mijn tante een brief in haar brievenbus bleek te liggen. Daar kijkt ze niet elke dag in.

Beantwoorden

Ik zie een hoop geschrokken reacties in de comments. Ik mag aannemen dat de bewoners van de flats netjes een uitnodiging hebben gekregen voor de informatieavond. Dit is pas het begin van het proces. De gemeente en de woningbouw hebben daarbij een richting aangegeven, maar uiteindelijk gaan de bewoners in de gebiedsvisie heel duidelijk meepraten over hoe het er in de toekomst uit zal moeten zien.

Dus adem in adem uit en ga eerst eens naar die informatiebijeenkomst. Misschien valt het wel 100% mee.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op vrijdag 18 maart 2022 om 11:38:

Ja Michiel weet het altijd mooi te vertellen, nou bewoners zijn NU ongerust geworden en ze moeten maar wachten volgens jou tot volgende maand.

Beantwoorden

Hele stuk daar moet plat en vernieuwd. En dat hoeft niet verkeerd te zijn, zoals Anja ook aangeeft.
Goed informeren en communiceren, heeft Michel ook weer gelijk in.
Voor alle Helmonders, deze flats en achterliggende buurt zijn sterk verouderd en renoveren kost over de jaren meer dan 1 keer goed vernieuwen.

Voor Anja hoop ik dat ze niet neer op een galerij hoeft te wonen.

Ik hoop dat de afhankelijke sociale huurde rs ook begrip blijven houden voor evt duurdere of koopappartementen, dit om een diverser beeld en betaalbaarder totaalplaatje te krijgen.

Laat Helmond nu eens als eerste zo’n project goed doorlopen.

Beantwoorden

Als je die omgeving ziet en zoals Anja het omschrijft is slopen toch de enige optie?

Beantwoorden

Zo’n informatieavond van de gemeente Helmond klinkt goed, maar is natuurlijk grotendeels een wassen neus. Er wordt bij dergelijke avonden gedaan alsof de meningen van de aanwezigen tellen en vaak komt zelfs de wethouder om te laten zien hoe belangrijk het allemaal is. Maar als het puntje bij het paaltje komt, doet de gemeente en gemeenteraad (niet eens onterecht vind ik want daarvoor zijn ze respectievelijk aangenomen en gekozen) wat zij denken dat goed is voor Helmond. Ze kiezen de welgevallige argumenten van de aanwezigen uit en ‘bewijzen’ daarmee geluisterd te hebben. Vraag maar eens aan de buren: de leden van HVV.

Als het de bewoners interesseert en ze enige kans willen maken op bijvoorbeeld het behoud van de flats of (zoals Anja vraagt) compensatie, adviseer ik de Houtsdonk-bewoners drie acties:
– Laat je mening horen waarmee je de publieke opinie beïnvloedt.
– Verenig je snel (liefst nog vóór die eerste informatieavond).
– Bennader gemeenteraadsleden want die beslissen uiteindelijk.

Beantwoorden

@Jan de Vries op vrijdag 18 maart 2022 om 15:12:

Zo gaat het inderdaad Jan, exact zo, ik heb het persoonlijk meegemaakt.

Beantwoorden

Tuurlijk is alles al bekokstooft.
Maar je kan toch maar beter geïnformeerd zijn, en wellicht kan op delen nog gestuurd worden.
Eens met Roland… Sloop is echt onontkoombaar.

Beantwoorden

Vreselijk voor velen, het is bij de oudjes het gesprek van de dag. Zoals ik het begrepen heb gaan ze eerst nieuwe woningen op de oude HVV-velden bouwen en daarna de flats een voor een slopen. Dan kunnen de flatbewoners die er nog over zijn naar die nieuwe woningen toe verhuizen. Ik ga alvast op zoek naar een andere woning, want dit zal niet fijn wonen blijven.

Beantwoorden

@Berti Verhoeven:

Rustig aan, niet druk maken is niet goed voor de gezondheid. Het is nog lang niet zo ver….. en mocht t wel heel snel gaan kun je nog altijd een huisje huren bij jullie Patrick 🙂 die hebben er zat in de aanbieding.

Beantwoorden

Flats liggen dd in de planning.
Huizen zijn goed onderhouden en nog in heel goede staat, en heel erg gewild, daar wil Wocom.niet vanaf.
Hoop dat de weg niet door de wijk komt. Er ligt veel beschermd natuurgebied omheen.
Wat goed is moet je goed houden.

Beantwoorden

Als die flats echt zo slecht zijn wegens slecht onderhoud door WoCom dan is dat wanbeleid. WoCom is opgericht door huurders voor huurders. Het was ooit een vereniging waar huurders de baas waren omdat ze ook alles betalen. Er werd personeel (directie en bestuur) ingehuurd om te bouwen, onderhouden en beheren. Maar inmiddels zijn het Stichtingen geworden waar de huurders die de salarissen en hypotheken afbetalen niets meer te zeggen hebben. En heer Rutte haalt ook nog eens miljoenen van de huur op voor de schatkist als extra belasting. En als dan de hypotheken zijn afbetaald dan wordt je geen eigenaar maar slopen ze je huurwoning onder je kont vandaan. Niks eigen huis, niks een plek onder de zon. Huurders zijn melkkoeien geworden. Vraag maar eens aan WoCom wat die flats nu echt gekost hebben (dus rekeningen er bij) en wat ze opgeleverd hebben aan huur. Dan zal blijken hoe “sociaal” WoCom nog is.

Beantwoorden

Dit plan bestaat allang. Welke veranderingen zijn er in het plan in de loop der jaren al aangepast en of doorgevoerd?
Wij, Voetbal vereniging HVV Helmond de buren van dit project willen ook op de hoogte worden gehouden.
Graag uitnodiging voor de informatie avonden!!!!

Beantwoorden

@Wim op zondag 20 maart 2022 om 09:26:

Gewoon naar die informatieavond gaan. De gemeente staat echt niet bij de deur te controleren of jij er wel of niet woont.

Beantwoorden

Op zich goede huizen slopen en daarna nieuwe bouwen? Dat is natuurlijk geen duurzaam beleid van GroenLinks, ik ga ervanuit dat die als grootste partij van Helmond tegen stemmen.
Veel bewoners wonen fijn in die flats, maar het wordt door Wocom gewoon al jaren slecht tot zeer slecht onderhouden. Doe daar iets aan. Of kan Wocom door ze te slopen meer geld vangen omdat er hogere huren gevraagd worden en een deel verkocht wordt?

Beantwoorden

WoCom werd ooit door en voor huurders opgericht als Vereniging om te voorzien in goede betaalbare woningen voor mensen met een klein inkomen zonder winstbejag (non-profit). De huurders waren toen de baas en het doel. Nu de vrije jongens de corporatie hebben overgenomen en omgetoverd tot Stichting staan de huurders volledig buitenspel en met lege handen. Door huurprijsopdrijving worden winsten gemaakt die heer Rutte in de vorm van miljoenen (miljarden ?) verhuurdersheffing afpakt. De huurder is verdienmodel geworden en staat na afbetalen van de hypotheek met lege handen zonder eigen huis. De eeuwige huurder.

Beantwoorden

Jagershoven 2.0
Sterfhuisconstructie door stop verhuur. Te triest voor woorden dat goede huisvesting op deze manier teniet gedaan wordt. Bewoners kom in verzet!!!!

Beantwoorden
Frans van der Zanden

Als woCom het een goed idee vindt om de woningen te slopen, is daarmee gezegd dat woCom ze € 0 waard vindt. Misschien is het een nog beter idee dat de gemeente ze voor € 1 overneemt, het achterstallige onderhoud laat verrichten en de woningen aan de huidige bewoners te huur of te koop (naar keuze van de bewoners) aanbiedt voor een tarief dat de door de gemeente gemaakte kosten dekt.

Beantwoorden

Sta volledig achter de reactie van Jan de Vries.
In augustus 2009 werd een gedeelte van Helmond West opgeschrikt door de plotse bekendmaking en wijziging van plannen van de completering van de verkeersring rondom Helmond. In Helmond West ontbrak deze nog.
Dertig jaar lang was het beoogde traject de Cortenbachstraat … en het werd … de Itterestraat. Er was toentertijd ook sprake van het op een later tijdstip doortrekken van de nog aan te leggen Kasteelherenlaan, dwars door de Houtsdonk, om een aansluiting te maken op de weg langs het kanaal.
Gelukkig hebben de laatste plannen geen doorgang gevonden. Flats en woningen zouden afgebroken zijn en in het natuurgebied ‘t Goor zouden heel wat bomen, flora en fauna verloren zijn gegaan.

Onteigening van de flats in samenspraak met gemeente en woCom gaat heel pijnlijk worden. Voor alle partijen. Heb onteigening zelf meegemaakt. Over dat proces (wat het met mensen en omgeving doet) heb ik een persoonlijk en kritisch blog geschreven op deze website. Zie: https://www.deweblogvanhelmond.nl/amp/columnisten/helmond_west_under_construction/

Omdat hier duidelijk sprake is van een alternatieve keuze, OPKNAPPEN / RENOVEREN, kunnen de centjes beter gestopt worden in nieuwe (sociale) woningbouw. Ook gezien het tijdsbeeld waarin we leven. Ik zeg tegen de bewoners en andere betrokken partijen, ga er voor. Ga naar de meeting, laat je niet gek maken en onderneem SAMEN actie. Een hoop leed blijft dan achteraf bespaard.

Succes!

Beantwoorden

In nieuwe (sociale) woningbouw ELDERS … (Uiteraard!)

Beantwoorden

Op termijn aan vervanging toe? En dat uit 1974?
Wat een lachertje de huizen waar ik in woon de badkuip stammen af uit 1953 en 1956 tegenover het spoor.
Die zouden ze moeten vervangen!! Elke keer dikke scheuren kleine scheuren en nieuwe scheuren etc veel trillingen door treinen voel je gewoon in je kont als je op de bank zit .
En hier doen ze niks,gewoon schandalig!

Beantwoorden

@Sandra op maandag 21 maart 2022 om 13:58:

Nieuwe kussens in bankstel 🙂
Neen alle gekheid op een hoopje, het is inderdaad schandalig dat woningen uit midden 70 jaren gesloopt worden en maar zeveren lees zeuren over duurzaamheid.

Beantwoorden

Weet iemand toevallig waar en hoe laat de informatieavond van 5 april plaats vindt?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *