Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.141 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Het lijkt erop dat de vergaderingen van de Helmondse gemeenteraad binnenkort wereldwijd live te zien zullen zijn. Over 12 dagen buigen raadsleden zich over een concreet voorstel van B&W, 5 dagen later kan er een besluit worden genomen.
B&W stelt voor om de raadsvergaderingen via een zogenoemde livestream uit te zenden waardoor ze live via internet zijn te volgen. Die beelden kunnen vanaf een half uur na elke vergadering per agendapunt (inclusief de betreffende vergaderstukken) terug te zien.
De totaalkosten bestaan uit software- en hardware-kosten. Voor de benodigde software zijn in het eerste jaar ruim 10 duizend euro en in de 3 jaar daarna telkens zo’n 7 duizend euro.
Behalve de software zijn er ook technische voorzieningen nodig: een vaste camera, 3 bewegende camera’s en beeldschermen. De hoogte van deze eenmalige hardware-kosten wordt bepaald door het te kiezen beeldscherm. Kiest de gemeenteraad voor 2 beeldschermen (die aan de zijkanten in de raadszaal worden opgehangen) met een schermdiagonaal van 190 cm, dan kosten alle technische voorzieningen samen 41 duizend euro. Wordt gekozen voor 2 beeldschermen van 229 cm, dan kost dat pakket het dubbele. In plaats van het ophangen van grote schermen is er een derde mogelijkheid: ieder raadslid krijgt een 10″-scherm op zijn tafel in de raadszaal. Met deze derde mogelijkheid kost het hele pakket 100.500 euro. Zie de uitgebreide toelichting (pdf) op het voorstel de ‘Raad in Beeld’ van B&W.
Het voorstel van Omroep Helmond om de raadvergaderingen live op tv uit te zenden, heeft het niet gehaald. Naar nu blijkt, raadt B&W af om gebruik te maken van hun aanbod: “De hoge kosten voor een individuele vergadering Ć  2.000 euro en een initiĆ«le investering van 20.000 euro, het feit dat deze manier van streaming geen archief- en terugzoekmogelijkheden functionaliteit biedt en de aanwezigheid in de raadszaal van 4 bemande cameraĀ“s, leveren geen meerwaarde op.”
Als de raad beslist dat hun maandelijkse vergadering (ook buiten de zaal) live te zien is, eindigt een lange discussie daarover. In 2008 pleitte columnist Perry Vermeulen daar al voor, in 2012 schreef Gijs Meulenmeesters een gastblog dat veel reacties losmaakte en dit jaar liet Eddie in juni en juli zien dat je de raadsvergadering semi-live gratis kon uitzenden. Om maar eens enkele weblog-topics te noemen.

In de reacties hieronder staan updates.

0 reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *