Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.486 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
27reacties

Het lijkt erop dat de vergaderingen van de Helmondse gemeenteraad binnenkort wereldwijd live te zien zullen zijn. Over 12 dagen buigen raadsleden zich over een concreet voorstel van B&W, 5 dagen later kan er een besluit worden genomen.
B&W stelt voor om de raadsvergaderingen via een zogenoemde livestream uit te zenden waardoor ze live via internet zijn te volgen. Die beelden kunnen vanaf een half uur na elke vergadering per agendapunt (inclusief de betreffende vergaderstukken) terug te zien.
De totaalkosten bestaan uit software- en hardware-kosten. Voor de benodigde software zijn in het eerste jaar ruim 10 duizend euro en in de 3 jaar daarna telkens zo’n 7 duizend euro.
Behalve de software zijn er ook technische voorzieningen nodig: een vaste camera, 3 bewegende camera’s en beeldschermen. De hoogte van deze eenmalige hardware-kosten wordt bepaald door het te kiezen beeldscherm. Kiest de gemeenteraad voor 2 beeldschermen (die aan de zijkanten in de raadszaal worden opgehangen) met een schermdiagonaal van 190 cm, dan kosten alle technische voorzieningen samen 41 duizend euro. Wordt gekozen voor 2 beeldschermen van 229 cm, dan kost dat pakket het dubbele. In plaats van het ophangen van grote schermen is er een derde mogelijkheid: ieder raadslid krijgt een 10″-scherm op zijn tafel in de raadszaal. Met deze derde mogelijkheid kost het hele pakket 100.500 euro. Zie de uitgebreide toelichting (pdf) op het voorstel de ‘Raad in Beeld’ van B&W.
Het voorstel van Omroep Helmond om de raadvergaderingen live op tv uit te zenden, heeft het niet gehaald. Naar nu blijkt, raadt B&W af om gebruik te maken van hun aanbod: “De hoge kosten voor een individuele vergadering à 2.000 euro en een initiële investering van 20.000 euro, het feit dat deze manier van streaming geen archief- en terugzoekmogelijkheden functionaliteit biedt en de aanwezigheid in de raadszaal van 4 bemande camera´s, leveren geen meerwaarde op.”
Als de raad beslist dat hun maandelijkse vergadering (ook buiten de zaal) live te zien is, eindigt een lange discussie daarover. In 2008 pleitte columnist Perry Vermeulen daar al voor, in 2012 schreef Gijs Meulenmeesters een gastblog dat veel reacties losmaakte en dit jaar liet Eddie in juni en juli zien dat je de raadsvergadering semi-live gratis kon uitzenden. Om maar eens enkele weblog-topics te noemen.

In de reacties hieronder staan updates.

27 reacties:

Die HD… IP camera’s afgebeeld in de PDF ‘hebben we zelf ook’ gebruiken wij als babyfoon… en kinderkamer monitor. je vindt ze al 60 euro per stuk… echt HD voor 200 euro?

Dus mag ik aannemen dat de afgebeelde camera’s in de PDF slechts als voorbeeld dienen?

“Om een uitzending naar het internet te brengen is een hardware onderdeel nodig, de zogenaamde encoder.”

Jah, dat is dus hetzelfde als een ICT bedrijf dat nog steeds adviseert dat je als bedrijf een eigen email server nodig hebt… €€€

Beantwoorden

Gewoon geen gemeenschapsgeld hier aan besteden, niemand gaat dat kijken. Voor de misschien 1 of 2 personen die dan kijken is het nogal veel geld.

Beantwoorden

Kan het niet op z’n technische merites beoordelen.Maar vind het wel heel veel geld.Vaak op twitter gevolgd.Bijna net zo vaak tot de conclusie gekomen dat het zeer teleurstellend was.Burgers betrekken bij de politiek begint met integriteit en transparantie.Dat is er niet.Een camera’s lossen dat niet op.

Beantwoorden

Dat kan lachen worden! Een soap als op dinsdag 7 juli toen de Raad maar liefst 4,5 uur vergaderde over een weinig spectaculaire agenda met in de hoofdrol de bedenker van dit plan D66-er Zarroy zit Helmond daar op te wachten?

Hoe jaag ik de burgers weg van de politiek of gaan ze nu allemaal een cursus presentatietechniek en welsprekendheid volgen?

Beantwoorden

hoi eindelijk komt er gas op de plank,
zoals een kattemepper aangeeft dat de bedenker van d66 Zarroy dan moet in eerste instantie die kattemepper eens goed alles na lezen want het komt niet van hem af. maar van mij.

En er wordt gezegt dat er weinig animo is door de burger, maar als de burger er van kennis krijgt dat men dit thuis kan volgen. dan weten ze ook wat er zich afspeelt en hoe ze moeten gaan stemmen de volgende keer.
Dan is het zaak dat de Traverse, de loop , en andere wekelijkse kranten dit bekent maken.
Gijs Meulenmeesters

Beantwoorden
Gijs Meulenmeesters

Waarom moeten er beeldschermen in de vergaderzaal komen? Als de dames en heren raadsleden willen zien of hun haar goed zit, kunnen ze toch gewoon een spiegel gebruiken?

Beantwoorden

Misschien een optie om Eddie een vergoeding (pak ‘m beet €500?) per vergadering te geven en te vragen of hij opnames wil blijven maken? Mogelijkheid op youtube bestaat om in de beschrijving van het filmpje tijden aan te geven per agendapunt. Semi-live, stukken goedkoper…

Beantwoorden

Er zitten wel erg veel toeters en bellen aan dit voorstel. Vooral de te hoge en oplopende kosten voor hosting zijn idioot. Dat gedeelte moet echt opnieuw onderhandeld worden, want daar wordt de gemeente een poot uitgedraaid. Hosting gaat niet om de hoeveelheid opslag (een GB kost 10 cent), maar om hoe vaak het materiaal geraadpleegd wordt. Dat zal niet schrikbarend toenemen door de jaren heen. Die 15 euro per vergadering is volstrekt arbitrair en nergens op gebaseerd.

Verder is het een kwestie van keuze. Die schermen zijn bijvoorbeeld een leuk extraatje, maar echt noodzakelijk zijn ze niet. En ook is niet duidelijk of in de begroting nou ook het uitbesteden van de regie is opgenomen. Ik zie nog te veel open eindjes en addertjes onder het gras.

Ik had graag een goedkoper alternatief gezien in de vorm van livestreaming en hosting via YouTube, zonder al te veel toeters en bellen. Het blijft immers gemeenschapsgeld, hoe belangrijk het opnemen van die raadsvergaderingen ook is.

Beantwoorden

Ter aanvulling:

De raadsvergaderingen kosten per jaar al 225 om te hosten. Als de commissievergaderingen daar bij komen is dat (gerekend met 4 commissievergaderingen per raadsvergadering) 1125 extra per jaar. Als je een archief 16 jaar (2 raadsperioden) wil bewaren, dan komt dat neer op een jaarlijks bedrag van 18000 per jaar aan alleen hostingkosten…

Beantwoorden

Het belangrijkste is een archief dat altijd en overal vandaan kan worden geraadpleegd. En dan gaat het niet in de eerste plaats om de beelden, maar vooral om wat er gezegd is. Sommige gemeentes publiceren op hun site geen beelden maar wel het geluid van hun vergaderingen, opgesplitst naar agendapunt. Lijkt mij een stuk goedkoper, en is in elk geval voor hoe ik het gebruik een prima oplossing.

Zo wilde ik laatst weten wat er in Deurne bij de behandeling van de ingekomen brieven is gezegd over die van mij. Welnu: http://www.deurne.nl/document.php?m=4&fileid=1363024&f=24cd1a22cee12cb02e0c91a0d557e330&attachment=0&a=658

@Michiel van Geel op zondag 13 september 2015 om 22:28:

Scherp opgemerkt. Als je eenmaal aan dit avontuur begint, gaan de kosten steeds verder oplopen. Zestien jaar lijkt lang, maar een archief moet in principe onbeperkt toegankelijk blijven. Dus die 18.000 euro per jaar is pas het begin.

En wat als de gemeente het abonnement opzegt, of als het hostingbedrijf failliet gaat, is er dan voorzien in een duplicaat van het archief op de gemeentelijke servers?

Ik zou zeggen: laat het technische fundament leggen door professionals, maar houd de rest in eigen beheer. Zeker nu de gemeente moet zoeken naar zinvol werk voor participeerders en tegenpresteerders is er geen reden om onderhoud en ontsluiting van het archief uit te besteden.

Beantwoorden

@Sander Lam op zondag 13 september 2015 om 15:26:

Helemaal met je eens. Ben benieuwd hoe duur het is zonder die beeldschermen.

Beantwoorden

@Toon op maandag 14 september 2015 om 21:16:

Vooral de duurste variant (iedereen een eigen schermpje) is kolder, want als ze in het kader van het papierloos vergaderen straks allemaal een tablet hebben, kunnen ze daar de live stream op volgen.

Beantwoorden

Update 1:

Beantwoorden

Update 2:
Hoewel het op de agenda stond, is dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering op verzoek van de PvdA-fractie besloten om het onderwerp Raad in Beeld nog niet te behandelen. Het college c.q. de griffie hebben de opdracht gekregen om het raadsvoorstel aan te vullen met potentiële bezuinigingen die zouden kunnen worden bereikt.

Beantwoorden

Update 3:
‘Live uitzenden is zelfverheerlijking, in januari was het Poolse landdag’
Het live uitzenden van raadsvergaderingen zou terecht de benaming “zelfverheerlijking” kunnen dragen. Dat vindt VVD-raadslid Joan Damen en schrijf hij in de Gazet van deze maand. In dat wijkblad van Dierdonk vervolgt hij met “Mensen die zich politiek inzetten voor het algemeen belang dienen zich in mijn ogen zeer nederig en gedienstig op te stellen. Daar hoort een bepaalde gedragscode bij die voldoet aan waardigheid en respect. Pas dan kan de kloof tussen politiek en burgers verkleind worden.”
Sinds dag 1 is zijn partij tegen het B&W-voorstel de ‘Raad in Beeld’ omdat zij het te duur en onnodig vinden. Joan Damen (bezig aan zijn vierde periode als raadslid) vond de raadsvergadering in januari rommelig en wanordelijk: “De Raad treedt haar eigen raadsverordening met voeten en houdt zich absoluut niet aan de regels die ze zelf vastgesteld heeft. De vergelijking met een Poolse landdag is meer dan treffend! Dit is nu precies de manier om de Helmondse inwoners weg te jagen van de politiek, daar kan geen livestreamuitzending tegenop!”
Het onderwerp ‘Raad in Beeld’ werd in september uitgesteld. Een aangepast voorstel wordt opnieuw besproken door de gemeenteraad. Het is nog niet bekend wanneer dat is. Het staat in ieder geval (nog) niet op de agenda van deze maand.

Beantwoorden

Jammer. Ik ben heel blij dat in Eindhoven de commissie-en raadsvergadering via internet (raad in beeld) te volgen zijn.

Beantwoorden

En zo is de herhaling van zetten compleet. Voorstel komt. Wordt opgetuigd met alle toeters en bellen in het kader van “we willen wel kwaliteit”. En wordt vervolgens weer doodleuk afgeschoten omdat het te duur zou zijn.

Tip aan de voorstanders: Ga voor de ultra-goedkope variant en hang die toeters en bellen er later aan als het nodig blijkt of zodra het gebruik toeneemt.

Beantwoorden

Dat een raadsvergadering wel eens rommelig is kan zijn. Daarentegen, een raadsvergadering is een discussie c.q. debat waarin elk punt waarover men wil beslissen uitvoerig wordt besproken. Dan kunnen de gemoederen natuurlijk ook wel eens verhit raken.

Dat burgers daardoor én door de raad in beeld verder van de politiek af zijn gaan staan klopt niet. Het enige waardoor burgers dat deden is omdat ze het gevoel kregen dat hun mening er toch niets toe doet. Ze voelen zich niet gehoord…
De partij die dit heeft begrepen en oppakt (er dus iets mee doet) zal succes hebben. Let wel, ik verwijs hier expliciet niet naar een of andere partij maar in algemene zin.

Bovendien, een ieder kan toch ook live in de raadszaal komen zitten en de vergaderingen aanschouwen? Waarom dan niet thuis op de PC? Voortschrijdende digitalisering maakt het enkel gemakkelijker. Daarlangs, regionale dagbladen zijn er eveneens vaak als de kippen bij om verslag te doen over raadsvergaderingen. Zelfverheerlijking is dan ook niet aan de orde, enkel transparantie. Dan lijkt mij “de raad in beeld” een mooie optie.

En de prijs… tja die is altijd aan onderhandeling onderhevig. Mag niet het uitgangspunt zijn.

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Het hoeft helemaal niet veel te kosten. Live-streaming. Kwestie van tijd dat het er alsnog komt. Ik denk dat de Raad van Elf er nog niet aan toe is. Ha, ha.

Beantwoorden

Nee de VVD heeft de wijsheid uit gevonden deze vereniging van dieven doen er alles aan om de voortgang af te breken en al het goede wat er nog is

Beantwoorden
Peter van der Vrande

Update 4:
Gemeenteraadsvergaderingen (nog) niet live op internet
De gemeenteraad heeft er (nog) niet mee ingestemd dat hun vergaderingen live worden uitgezonden via internet. Vanavond werd daarover namelijk gestemd en de stemmen staakten: 18 voor en 18 tegen (CDA-raadslid Jan Roefs was afwezig). Dat betekent dat het voorstel bij de volgende gemeenteraadsvergadering opnieuw in stemming zal worden gebracht.
De gemeenteraad heeft een amendement (pdf) aangenomen om te onderzoeken of het mogelijk is om tegen beperkte kosten notulen van de raadsvergaderingen te krijgen via audiotranscriptie.

Beantwoorden

Update 5:
Gemeenteraadsvergaderingen voortaan live te volgen via internet
De gemeenteraad heeft vanavond besloten dat hun vergaderingen voortaan live (en ook daarna) via internet te volgen zullen zijn. Dit keer staakten de stemmen niet: de meerderheid stemde voor het verbeterde Raadsvoorstel 35 (pdf). Wie alle ins en outs wil weten, leest de bijbehorende Raadsnotitie (pdf).
Het had allemaal nogal wat voeten in aarde (zoals je hierboven kunt lezen), maar het is dus toch zover gekomen. Wanneer de eerste raadsvergadering via de livestream te volgen is, weten we nog niet.

Beantwoorden

de aanhouder wint, gelukkig is het rond gekomen toch blij dat ik de eerste steen geworpen heb

Gijs Meulenmeesters

Beantwoorden
Gijs Meulenmeesters

Gefeliciteerd iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.

Beantwoorden

@Gijs Meulenmeesters op dinsdag 28 juni 2016 om 21:29:

Ik hoop dat je alle felicitaties al hebt kunnen verwerken! Want dit voorstel met het genomen besluit haalt zeker de Helmondse geschiedenisbuil. Nogmaals bedankt Gijs!

Beantwoorden

Goed besluit. Zo snel mogelijk invoeren.

Beantwoorden

Retriever ‏@DutchRetriever 25 okt.
Ik had een volgende vraag voor u @RaadHelmond @gemeenteHelmond Kunt u mij een update geven hoe het momenteel staat mbt “De Raad in beeld?”

Antwoord:

Gemeenteraad Helmond
‏@RaadHelmond
@DutchRetriever @gemeenteHelmond Volop bezig met voorbereidingen voor plaatsing van camera’s en uitzendsysteem. Eind 2016/begin 2017 live!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *