In een zogenaamde ‘klimaatstresstest’ werd de ‘stress’ van extreem weer nagebootst met behulp van rekenmodellen, satellietbeelden en andere gegevens. Zo is onderzocht welke zwakke plekken in onze stad een rol spelen bij het ontstaan van hittestress, droogte, wateroverlast en overstroming. Aanleiding voor dit rapport over Helmond (pdf) is de wereldwijde klimaatverandering en de opgave voor alle Nederlandse gemeenten om in 2050 klimaatbestendig te zijn.
Wat betreft de hitte gaan we van gemiddeld 7 naar meer dan 18 dagen van 30°C en hoger. Ook het aantal tropische nachten boven de 20°C stijgt. De hitte zorgt met name in het centrum én op al onze bedrijventerreinen voor hittestress. De extreme hitte geeft ook droogte, waardoor de koelste plekken in de stad met groen en bomen, kwetsbaar zijn. En denk ook aan groter bosbrandgevaar, gevaarlijke tegels op fietspaden en (met name vervelend voor de boeren:) de onttrekkingsverboden uit het oppervlaktewater.
Op weg naar een klimaatbestendig Helmond organiseert de gemeente komende weken een aantal klimaatdialogen. De datums daarvan worden nog bekend gemaakt. Wethouder De Vries: “We willen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties de gevolgen van klimaatverandering bespreken. Vinden we het bijvoorbeeld acceptabel dat een bepaalde weg een paar dagen onder water staat? En zo niet, hoe lossen we dat dan op? En wat kunnen we doen om de hoge temperaturen in het centrum te temperen?” De ideeën die naar voren komen tijdens de klimaatdialogen, werkt de gemeente uit in actiepunten.
In de reacties hieronder staan updates.