Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.013 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

‘En hoe was jouw tennisjaar?’ Kanoslalomster Dian Derks kijkt presentator Ardie den Hoed verbaasd aan. ‘Nou, ik doe aan kanoslalom’, antwoordt ze. Den Hoed kijkt even naar het scherm achter zich. Shit, denkt hij. Ik dacht dat het Milou van der Heijden was, met dat zwarte haar.
Het was niet Milou. Die trouwens ook niet tennist, maar squasht. En die dan wel een van de drie genomineerden was voor de prijs ‘Sporter van het Jaar’, maar die niet aanwezig bleek. Den Hoed besloot er maar niet teveel woorden over vuil te maken.

Bij een Sportgala staan de sporters centraal. Dat was donderdagavond in een goed gevuld Fitland absoluut niet het geval. De gemeente Helmond, Frans Stienen, had gekozen voor een nieuwe opzet van het van oorsprong Helmondse sportfeestje. Fast Forward, een Rotterdams bureau dat ook al het Brabants Sportgala organiseert, mocht de Helmondse equivalent er ook wel even bij doen. De begrote kosten voor het Helmondse feest konden dan ook gebruikt worden voor het échte gala. Het werd een Rotterdams feestje, met Rotterdamse artiesten en een Rotterdams, professioneel presentatieduo.

De eerste tien jaar van het gala mocht ik de presentatie doen. Samen met een groot aantal vrijwilligers maakten we er mooie avonden van. Waarin aandacht was voor de mens achter de sporter, voor de prestaties die ze hadden bereikt en voor de dromen die ze hadden. Er waren filmpjes waarin de sporters werden voorgesteld, er waren bloemen, oorkondes en er was een jury die bestond uit oud-sporters en sportjournalisten.
Na 27 jaar Sportgala moet de conclusie zijn dat er niets meer van over is. Er is nog wel een ‘vakjury’, maar wie daar in zit is totaal onduidelijk. Dat Swift, een van de winnaars van de avond, een handbalvereniging is wist de presentator niet en wat JIBB écht doet, ook dat was voor de beste man een complete verrassing. Als klap op de vuurpijl werd de uitreiking van de Sportvrijwilliger van het Jaar compleet vergeten. Dát loste Arie trouwens goed op door na het laatste lied, op een moment dat al verschillende mensen op weg waren naar de parkeergarage, te doen alsof het allemaal zo bedoeld was. Dat er drie genomineerden in de categorie waren, wist hij vervolgens niet meer. Hij vond het dus ook niet nodig om ze nog even naar voren te halen.

Het was een Sportgala zonder gevoel. Waar weinig mis ging. Alleen het confettikanon knalde al ver voor de aanvang. Verder was het glad en strak geregisseerd. De ‘neutrale’ bezoeker zal het allemaal niet opgevallen zijn. Els en Frans Luijten en Hans Raaijmakers wel. Zij maakten vele jaren deel uit van de vrijwilligerscrew die het gala mogelijk maakten. Dit jaar wilde Frans Stienen ‘iets anders’. De vrijwilligers werden bedankt. Of nee, niet eens bedankt. De tranen die ik gisteren in hun ogen zag deden ook mij pijn.

Dat het Eindhovens Dagblad een dag later elke vorm van kritiek achterwege laat, laat misschien wel zien dat de verloedering van de lokale krant al is ingezet. Naar het gala stuurde men een regiocorrespondent, Perry Vermeulen. Perry is in het dagelijks leven werkzaam bij Groep5700. En een van de belangrijkste klanten van dat bureau is de gemeente Helmond. Nee, Perry zal de kritische noot niet kraken. En wil hem liever ook niet horen. Want wie kritiek heeft op de gemeente, en zeker op Frans Stienen, die hoeft niet meer op een opdracht te rekenen. Het wordt tijd voor een ‘Sport’wethouder in Helmond.

22 reacties:

Arnold,
los van mijn mening over deze kwestie,
had mij even gebeld hierover.
Je laatste alinea klopt niet, je kent de achtergrond niet. Echt, die laatste alinea maakt me een beetje boos. Vervelend.
Wie mij kent, weet dat ik het hart op de tong heb. Je weet niet half hoeveel discussies ik graag aanga, ook publiekelijk, ook al is het lang niet altijd zakelijk even verstandig. Je hebt geen idee. Je weet niet wie ik dit jaar al aangesproken heb over mijn gevoel ten aanzien van die Rotterdamse link.
Dat doe ik dus persoonlijk, als Perry Vermeulen, los van een organisatie of dagblad.
In mijn artikel van vandaag paste die negativiteit geenszins. Met mijn artikel, in die beperkte ruimte, wilde ik eren wie eer toekomt. De winnaars van gisterenavond. Het ging voor mij om sporters. Voor de kritische noot is er een redactie. Hun opiniestukken zijn ervoor om de discussie aan te zwengelen. Niet mijn sfeerverslag over de avond van gisteren.
Ik ga me hier niet uitlaten over onze opdrachtgevers en hoe groot of klein ze zijn anno 2014. Maar je aanname klopt niet. Zoals, opnieuw, in die laatste alinea meer niet klopt. Had me even gebeld, je hebt mijn nummer. Verdorie.
Perry

Beantwoorden

Wie weet wordt het Sportgala volgend jaar ook wel wegbezuinigd, kunnen de vrijwilligers het weer oppakken, misschien in iets andere formule maar erkenning blijft erkenning is mijn mening, heb je niet veel fratsen voor nodig, gewoon bij de Braak of daarbuiten.

Helemaal niets in Helmond 2015:
Geen Artimond, geen Jazz in Catstown, geen Profronde van Stiphout, geen Helmond Winterstad, geen Nieuwjaarsduik Helmond en let op me woorden geen H2O 2015.

En ander probleem wat langzaam aan duidelijk wordt, is dat het ratio Helmonders die werkzaam zijn binnen de gemeente Helmond al jaren niet meer in verhouding staat met het aantal gemeente werknemers die van buitenaf komen.

Deze werknemers hebben naar mijn idee geen feeling met Helmond en dan krijg je dit soort toestanden. Het leek een goed idee, het scheelde kosten, de uitvoering was helaas wat minder…

Beantwoorden

Verdorie Perry, jongen. Het gaat me niet om jou. We hebben net uitvoerig gebeld. Zaak uitgesproken. Blijkt dat jij ook al behoorlijk hebt aangeschopt tegen de gemeentelijke, Rotterdamse organisatie van het geheel.
Voor wat betreft het ED vind ik dat sporters op de sportpagina’s geeerd moeten worden voor hun prestaties. Op de regiopagina’s had ik vandaag graag wat anders gezien. Die 300 woorden waren sowieso te kort om alle sporters te complimenteren. Ik hoop dat je, net als ik, het hart op de tong houdt. Deze, maar ook elke andere gemeente, is gebaat bij criticasters die niet met alle winden meewaaien. Zeker nu het ED verder wordt uitgekleed. Als de krant en de Raad niet meer controleren, zullen wij het moeten doen. We doen binnenkort een biertje!

Beantwoorden

Ik ben er zelf niet geweest, maar als het waar is wat Arnold Otten schrijft, dan is het een aanfluiting voor de Helmondse sporters.

@Perry Vermeulen op vrijdag 12 december 2014 om 12:21:
Waarom mag jij dan niet kritisch zijn en andere ED-journalisten wel?

Beantwoorden

@Jan

Ik zeg niet dat ik niet kritisch mag zijn. Maar ik onthoud me verder van commentaar, heb mijn reactie op Arnold gegeven, we hebben gebeld, we begrijpen elkaar, zaak afgedaan. Ik reageer verder niet meer hieronder.

Beantwoorden

Als genomineerde voor een sportpenning wil ik me voor een groot deel aansluiten bij de mening van Arno. Ik heb mij werkelijk verwonderd over het gebrek aan aandacht voor de sporters en zijn of haar prestaties. Er zijn dan wel veel sporters naar voren geroepen maar van driekwart is mij totaal onduidelijk gebleven wat zij nu uiteindelijk gepresteerd hebben. Welke sporter bij welke naam op het scherm hoorde bleef daarbij ook een raadsel. Het vergeten van de sportvrijwilliger vind ik werkelijk een blamage.
Ik vind het ontzettend jammer dat men gekozen heeft voor deze inslag. Het zou mooi geweest zijn als het geld en de energie niet was gestoken in artiesten (waar ik persoonlijk niet op zit te wachten) maar aan bijvoorbeeld leuke filmpjes van en over de sporters, dan staan ze pas echt centraal in dit evenement!
Als er dan in de tussentijd nog even wordt gezocht naar een presentator die zich wel verdiept in de sporter dan zijn we alweer een stuk verder!

Beantwoorden

Ben het helemaal eens met Arnold. Je had niet duidelijker onder woorden kunnen brengen.

Misha, zo denk ik er ook over.

en dan, vrijwilligers die 27 jaar het Sportgala gedragen hebben, nog geen dankwoord………………. en terwijl de Gemeente pronkt dat we zoveel vrijwilligers hebben, die we moeten eren, ik hoor gisteren nog het applaus wat voor deze mensen werd gevraagd en…. werd gegeven.

Beantwoorden
Frans een fan van het “oude”Sportga

Als ik dit allemaal zo lees moet het duidelijk zijn dat “buitenstaanders” – en zeker van elders in het land – hier niet in gemengd moeten, zelfs mogen worden. Ik wil me ook niet bemoeien met de verslaggeving, maar ook dit had écht wel anders gekund (en ik kan het weten). Meerdere ED-verslaggevers zijn absoluut niet capabel – dat is de laatste tijd bij hun verslaggeving wel duidelijk geworden (mits je de krant er goed op naleest) – en dat zal nog wel erger worden als de krant nog verder wordt uitgekleed. Tot het tot een “parochieblaadje” is verworden!
Er moeten hier in Helmond toch beslist wel mensen zijn die dit beter kunnen. Mensen die in ieder geval weten welke sport een genomineerde sporter beheerst/beoefent en zeker moet je het gezicht erbij kennen. Wat een afgang!

Met veel Helmondse zaken(evenementen) is de neergaande spiraal niet meer tegen te houden, blijkt intussen. Er zullen nog wel meer activiteiten op een lager plan komen te staan of helemaal worden opgedoekt, omdat er op bezuinigd gaat worden of omdat door miskleunen (van wie dan ook) de stekker eruit wordt getrokken. Op die manier wordt Helmond van een stads voetstuk gestoten en blijft er nog minder dan een dorps karakter over!

Beantwoorden

Overal waar Den Hoed opduikt is het drama. In Rotterdam wordt hij al niet meer serieus genomen en heeft met iedereen ruzie.

Beantwoorden

Grappig dat Arnold Perry zo aanvalt, dat Perry niet objectief kan zijn omdat de gemeente klant is bij groep5700. Ik kan me nog het grote Peter Tielemans interview herinneren tussen Arnold en Peter dat onafhankelijk zou zijn… Echter kreeg Arnold ook regelmatig opdrachten als PR man van Peter ofwel volgens Arnold zijn eigen woorden hierboven kon hij dus geen kritische vragen stellen aan Peter want tja, dan hoeft hij niet meer op een opdracht te rekenen 😉

Beantwoorden

er mag wel eens heel kritisch gekeken worden naar de opzet van dit “gala”.
De presentatie kan ook door een Helmonder gedaan worden.
Sporters werden niet of nauwelijks voorgesteld, hun prestaties en inspanningen nauwelijks belicht. Maak filmpjes met en over de sporters. Is boeiender dan een musical”ster” of een goochelact. Waarom artiesten zoals deze terwijl in Helmond veel muzikaal talent voorhanden is.
Erg genant dat de vrijwilligers vergeten worden.
Ik zat vrij achter in de zaal en zag nauwelijks wat er op het podium gebeurde.
Is er geen betere locatie in Helmond met op alle plekken goed zicht voor het publiek

Beantwoorden

Jammer dat er ook geen uitleg kwam waarom de genomineerde Milou van der Heijden, er niet bij kon zijn, dit is toch tijdig doorgegeven! Milou had namelijk verplichtingen in Egypte en ja dan is het toch moeilijk om er te zijn dacht ik zo. Maar helemaal geen woord hierover. Ik ben ook benieuwd of ze haar welverdiende stadspenning ook nog krijgt?

Beantwoorden

@Marja op maandag 15 december 2014 om 11:27:

Milou staat in ieder geval op de lijst van 16 aan wie volgens de gemeente tijdens het gala een gemeentepenning uitgereikt werd:

 1. Alwin van den Heuvel (atletiek): 3e NK 400 horden, 2e Brabants kamp. 800m heren, 1e NK voor clubteams.
 2. Shurensley Verberne (judo): Nederlands en Europees kampioen G-judo. Door de gradencommissie als 1e G-judoka gepromoveerd tot de zwarte band = 1e dan.
 3. Amy Siemons (atletiek): NK outdoor 100, 200 en 400m wheelen. 2e EK 100m en 3e EK 800m.
 4. Chantal Baartse (atletiek) 1e NK indoor 400m en 1e NK outdoor 800m masters.
 5. Nicole Loeve (atletiek): 1e NK indoor 800, 1500 en 3000m. 1e NK outdoor 1500m. 1e EK outdoor 10.000 m masters.
 6. Dian Derks (kanoslalom): Nederlands kampioen kanoslalom K1 dames senioren.
 7. Joris Otten (kanoslalom): Nederlands kampioen kanoslalom C1 heren senioren.
 8. Misha van Berlo (kanoslalom): Nederlands kampioen kanoslalom K1 heren veteranen.
 9. Milou van der Heijden (squash): Nederlands Kampioen Dames A. Kwam dit jaar voor de 1e keer in de finale en versloeg de nummer 12 van de wereld.
 10. SV Rood Wit’62 Heren 1 (voetbal): Kampioen 3e klasse district zuid 2 Promotie naar 2e klasse.
 11. Fred Deelen (pistoolschieten): Europees kampioen “Frontier Cartridge” – Cowboy Action Shooting.
 12. Swift Helmond (handbal): Kampioen Heren 1 Landelijke hoofdklasse. Promotie naar landelijke 2e divisie.
 13. Eline Koppens (turnen): Nationaal kampioen Brug, divisie 3, 2e op de vloer en 6e in totaal.
 14. Danique van Stiphout (twirl): NK Twirling 2-baton senior Elite en NK Twirling 3-baton senior level B, NK Team Imagination A. 1e plaats Europees kampioenschap Duitsland.
 15. Jessica van der Palen (twirl): NK Twirling 3-baton adult senior level B.
 16. Team Imagination A (twirl): NK Freestyle senior elite; Uitgezonden voor European Cup (5e plaats behaald).
Beantwoorden

Wat is daarvoor het criterium trouwens?
Mij valt op dat alle genomineerden zijn gedecoreerd met de stadspenning behalve Mierlo Hout B1.
Groeten, Pim Kornuyt (trainer MH B1).

Beantwoorden

Arnold, wij (ED) blijven de politiek in Helmond wel comtroleren hoor, meer dan sommigen lief is.

Beantwoorden

En dat @ Arjen ben ik niet met je eens.

Beantwoorden

Lijkt mij sterk dat Milou haar Stadspenning in ontvangst heeft genomen,
ze was er niet. Dus waar is hij?

Beantwoorden

Ik hoorde van verschillende mensen dat ze het gezellig vonden, zeker bij de borrel, maar dat de verkiezing eigenlijk een aanfluiting was.

@Perry Vermeulen op vrijdag 12 december 2014 om 13:25:

Rare reactie van iemand die voor de krant werkt en hier dan weer zegt “Dat doe ik dus persoonlijk, als Perry Vermeulen, los van een organisatie of dagblad.” Gezien je naam reageer je hier persoonlijk zou ik zeggen, maar zeg je weer bitter weinig. Maar goed.

Een tijd terug tijdens een lang weekend ziek las ik jouw en Jean Cat’s columns. Zeker de moeite, ook voor andere Helmonders. Schrijven kan je zeker en sommige columns zijn nog altijd bijster actueel merkte ik. Zie bijvoorbeeld http://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/perrys_column/perry-dure-halve-helmondse-manen/
Maar toen ik je afscheidscolumn http://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/perrys_column/perry-laatste-column/ en zeker je laatste reactie daar las, had ik toch iets van tja toch gewoon een broodschrijver. Niks mis mee en dat ben je dus ook bij een reaclamebureau en de krant geworden. Het geld zal goed zijn, de vrijheid een stuk minder.

Beantwoorden

Het wordt steeds minder met de gemeente Helmond!
Was het enkele jaren geleden nog zo dat een bijzondere sportprestatie beloond werd door een sportpenning van de gemeente Helmond, een enveloppe met een geldbedrag en het bijbehorende bloemetje en de oorkonde. Dit nu afgedaan wordt met een zeer snelle afrafeling van de sporters en als je geluk hebt wordt hun sport nog even genoemd. Vervolgens volgt de penning en kun je weer vertrekken! Niets enveloppe niets bloemetje en niets oorkonde. Daarbij vind ik als moeder van een topsporter dat als je 1e en 3e wordt op een Europees kampioenschap en je sport wordt een beetje gekscherend en lacherig genoemd door de presentator, dat dit als kwetsend ervaren wordt door de sporter en haar/zijn naasten en medesporters! Laat de gemeente Helmond zich voortaan maar eens beter inlezen in de sporters en hun prestaties in welke tak van sport dan ook, pas dan wordt het een gala voor de sporters! Amen

Beantwoorden

Heel geloofwaardig verhaal. Ardie den Hoed (Fast Forward) is ook in Zuid-Holland een person die niet meer in beeld is door ongeloofwaardige en vooral onbetrouwbare acties. Heeft ruzie met heel veel verenigingen en ook met andere media is de relatie zeer broos. Pleegt overal plagiaat en neemt elke keer weer een andere partij mee de afgrond in. Afrader om mee samen te werken, vraag maar aan FC de Rebellen van Marcel Meeuwis en Rene van Dieren. Die hebben ook recent afscheid genomen vanwege niet nagekomen beloftes. Ardie den Hoed is juist naar Brabant getrokken omdat hij in Rotterdam overal wordt uitgekotst en een zeer dramatische reputastie heeft.

Links

http://www.ad.nl/ad/nl/5619/Feyenoord/article/detail/2811446/2011/07/20/Chef-sport-Rijnmond-op-non-actief-na-nieuwe-Feyenoord-rel.dhtml

radio.nl/87243/eindredacteur-sport-a-i-rtv-rijnmond-vertrokken

http://www.svpiershil.com/archief/2003-2004/2003-2004_Seizoensoverzicht_deel7-4.html

Beantwoorden

Het is nu 10 februari 2016, en waar is het Sportgala nu???????????????, Inderdaad helemaal weg.

Beantwoorden

Inderdaad. Belachelijk dat sportgala wordt wegbezuinigd. Terwijl elders bakken geld worden verkwist.
Hoe trots is de gemeente Helmond op haar sporters?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *