Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.609 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
34reacties

– PRIMEUR –
De gemeenteraad gaat vanaf volgende week dinsdag weer vergaderen. Zoals altijd kan elke Helmonder via internet meekijken. Vanwege de coronacrisis zullen de kijkcijfers wel stijgen, zo is onze verwachting.
Hoe dat vergaderen technisch geregeld en uitgezonden wordt, is nog even de vraag. De 37 gemeenteraadsleden en ook B&W zullen immers niet in de gebruikelijke raadzaal in Boscotondo bijeenkomen.
Later vandaag of morgen verwachten we dat B&W het e.e.a. officieel bekend maakt. Die info zullen we in een reactie hieronder plaatsen. 

34 reacties:

Mooi nieuws dat dat nu kan, wat goed! Ik hoorde dat er nogal wat wettelijk te regelen was om stemmen mogelijk te maken. Zal trouwens wel via een soort Skype-Party zijn, iedereen vanuit de luie stoel meepraten met een drankje en knabbeltje erbij. 🙂

Beantwoorden

Kan dat corona safe

Beantwoorden

Netjes ! Zal even wennen zijn. Goed! dat het kan.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Prima zaak, want er speelt links en rechts wel iets in de stad wat minder prettig is en waar politiek Helmond zich dan maar eens over uit moet spreken.

Beantwoorden

Weet iemand waarover er dinsdag vergaderd wordt? Ik denk dat het veel over corona zal gaan, maar wat voor onderwerpen dan?

Zelfs Rutte vindt dat iedereen in Nederland zich afgelopen weekend goed hield aan de 1,5 meter-regel, maar Helmond telt blijkbaar niet meer mee in Nederland. Want het was zaterdag een prutje in de Veestraat. Het was er druk met veel “kijken, kijken, niet kopen”, best veel gezinnen (want dat is niet verboden) en kleine kinderen die kriskras rond renden en veel ouders die er vaak achteraan gingen (dat doen die). En dan is de uitverkoop nog niet eens begonnen.

En dan ‘s avonds die video van Foederer. Die hakte er bij mij in. Toen ik die meteen erna nogmaals met tranen in de ogen keek, dacht ik nog dat als dit niet elke Helmonder raakt, dan weet ik het niet meer. Ik weet het dus niet meer, want een dag of wat later las ik de reacties en blijken er nog steeds ontkenners (domme maar ook eentje die best slim is) en erger. Niemand en ik bedoel echt niemand van de gemeente of politie die zaterdag ingreep of er iets van zei in de krant of bij Omroep Brabant of hier. Echt niet. Of heb ik het verkeerd?

Veel plezier dinsdag met jullie speeltje. Ik ga voor de tweede keer kijken. De vorige keer was zo saai dat ik halverwege dacht, laat Joop Vos een samenvatting maken, Marcel Stevens dat Helmonds liedje zingen of doe desnoods wat commercials. Alles beter dan dit. Zeg eens wat, wordt boos, toon ballen, maar doe iets.

Beantwoorden

@winkelmeisje op woensdag 8 april 2020 om 07:33:

Inderdaad wel handig als de weblog van Helmond meteen de agenda van deze vergadering “meeneemt” in de beloofde update.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

In het Speelhuis, kunnen ze ver genoeg uit elkaar zitten.

Beantwoorden

@winkelmeisje op woensdag 8 april 2020 om 07:33:
@Peter van Lieshout op woensdag 8 april 2020 om 09:19:

De agenda van de raadsvergadering van aankomende dinsdag. Onder de rode pijltjes rechts staan per agendapunt alle onderliggende stukken.

Beantwoorden

@Joseph Gruyters op woensdag 8 april 2020 om 12:02:

In het LAVANS-stadion. Ook publiek heeft dan voldoende onderlinge afstand van elkaar. De weersomstandigheden voor dinsdagavond zijn gunstig.

Beantwoorden

En de commissievergaderingen ?

Beantwoorden

@Frits op woensdag 8 april 2020 om 22:50:

De supportersclub heeft aangeklopt bij de gemeente voor een grotere ruimte.
Komt goed.

Beantwoorden

@Edwards op woensdag 8 april 2020 om 23:11

Gaat om meer zaken die op de raadsvergadering agenda staan. Die eerder in de commissie zouden worden besproken. Daar zat zoals we weten het vuur van discussie. Lijken nu hamerstukken te worden. Daar zitten ook stukken tussen die voor mensen in onze stad niet goed uitpakken.

Beantwoorden

@Frits op donderdag 9 april 2020 om 09:44:

In mei zijn de eerste commissievergaderingen pas. Fie zullen ze ook wel gaan uitzenden. Is gratis en D66 wilde dat altijd graag. Maar dat was toen te duur, iets van 1000 euro per vergadering als ik het goed begreep. Dat argument vervalt nu. 🙂

Maar laten we eerst eens kijken hoe het dinsdag gaat. Wordt wel interessant en zeker lachen denk ze bv de microfoon aan of uit te zetten in hun MS teams. Ze hebben gisteren bijna allemaal geoefend hoorde ik.

Beantwoorden

@José donderdag 9 april 2020 om 10:59

Natuurlijk erg goed en heel positief dat dit nu wel kan. En daarom de hoop dat er dinsdag (ook bij D66) nog even genoeg weerstand is tegen de wijziging verordening wmo. Lachen zal voor veel om die reden weleens kunnen vergaan. Dit zou voor een doelgroep, die nu al weken thuis binnen zit in deze zware tijd, weleens negatief uit kunnen pakken.
In de commissie zou daar juist over gedebatteerd kunnen worden. Dus laten we die dan doorschuiven. Rechterlijke uitspraken genoeg daarover in oa. ook Eindhoven. Ook veel gemeenten die, om die reden, juist daarom er weer van zijn afgestapt.

Beantwoorden

Ik ga dadelijk kijken.

Beantwoorden

We gaan er eens goed voor zitten, er is toch geen voetbal.

Beantwoorden

Wethouder Gaby en de 2 PvdA-gemeenteraadsleden zitten er klaar voor.

Beantwoorden

Beantwoorden

Vergadering die in feite veel te tam is, mensen zijn het veel te zeer met elkaar eens. Slappe hap terwijl het over belangrijke onderwerpen gaat. Hopelijk wordt het in de toekomst wat pittiger.

Beantwoorden

Ik moet eerlijk zeggen dat het keurig in beeld is allemaal, maar ik vind het heel heel erg mager. Is dit de politiek tijdens het coronatijdperk? Ze mogen allemaal gaan kijken in het EdAH-museum, o wat leuk!

Beantwoorden

In meerdere opzichten teleurstellende uitzending.
Ik hoop dat ze mevrouw Bach terugvinden 🙂

Beantwoorden

Leuk momentje voor de vergadering begon was dat gemeenteraadslid Van Lierop van PLAN! zorgde dat de affiche Voor Iedere Wijk Een Ton goed in beeld zou worden gebracht. Hij had er echter totaal geen erg in dat de camera al liep. Het moest spontaan lijken maar het was dus met een voorbedacht plan. Dat bleek toen het over de renovatie van de Annawijk ging waar een ton goed van pas zou komen. Toen het ging over de herhuisvesting van onder andere het Orgel- en EDAH Museum in het oude gebouw van Van Gend & Loos en Van Lierop hierover het woord voerde vroeg burgemeester Blanksma heel gevat of hij hiervan toevallig ook een afbeelding had. Nee, Van Lierop had helaas geen plaatje van een orgel. Dit was het enigste noemenswaardige wat er tijdens deze vergadering gebeurde. Ik moest even denken aan de applausmachine in de Chinese politiek onder leiding van Mao Ze Dong.

Beantwoorden

Beantwoorden

Ik heb het teruggekeken, maar met deze mensen gaan wij in Helmond de corona-oorlog niet winnen. Het zijn lieve en welopgevoede mensen, maar dat is het nu net: lieve mensen maar geen ballen. Sorry voor de paar mensen die ik zag die het wel probeerden. Die van de PvdA en D66, maar de rest: onze gemeenteraad is niet geschikt voor deze corona-oorlog naar mijn oordeel. Of snap ik het nu niet?
Met Blanksma hebben we een goede burgemeester. En die vrouwelijke wethouder van GroenLinks praat alsof dit haar vierde coronacrises is die ze meemaakt, dat mag ik wel en het lijkt inderdaad dat ze weet waar ze over praat.

Beantwoorden

Digitale liefde

Het eerste wat mij gisteravond na het volgen van de digitale raadsvergadering te binnen schoot was ‘digitale liefde’. Ik kan geen andere lading aan mijn impressie van deze historische, formele bijeenkomst van het Helmondse stadsbestuur geven. In exact 50 minuten loodste voorzitter Blanksma 35 raadsleden (2 waren er afgemeld) en 6 wethouders (4 zijn er in beeld geweest, de andere 2 heb ik niet gezien) door de 18 agendapunten, 26 ingekomen stukken, 7 adviesstukken voor het college, 5 stukken die het college moet afhandelen en 9 hamerstukken. Via een venster waren telkens 3 raadsleden plus de burgemeester in beeld. De Helmonders die thuis via de computer het allemaal goed wilden volgen, kregen niet eens de gelegenheid even naar de keuken te lopen voor een kop koffie. De burgemeester ging als een speer door de agenda en de rest volgde.

O, wat was iedereen toch ontzettend lief voor elkaar. Dat bedoel ik niet negatief of positief. Het viel me gewoon op. Elk agendapunt werd zonder noemenswaardige slag of stoot afgewerkt. Wie een aanvulling of opmerking wilde maken, had dat van te voren kenbaar gemaakt. Hij of zij kwam op het moment suprême in beeld om het zegje te doen, mits de spreker zelf de microfoon had aangezet. En daar ging het af en toe niet goed. De burgemeester moest diverse keren wachten op de verbinding en ze deed dat steeds vriendelijk en behulpzaam: “Meneer …. bent u daar? U moet de microfoon aanzetten.” En als het dan lukte en kwam de opluchting “Daar bent u dan! Ga uw gang.” En gelukkig slaagde iedereen die iets wilde zeggen erin contact te maken. Behalve mevrouw Bach van de gelijknamige lijst. Ze wilde op het laatste moment onaangekondigd haar visie geven over het afsluitende onderwerp, de herhuisvesting van het Edah Museum en het Orgelmuseum, maar het lukte haar niet in beeld te komen. Jammer. Ondanks het getoonde geduld restte de burgemeester niets anders dan de vergadering te sluiten. De verbinding werd verbroken en juist op dat moment konden we in een flits de keurig gekapte haren van mevrouw Bach zien en haar teleurgestelde gezicht. En weg was ze weer…

Helmond heeft gisterenavond waarschijnlijk als eerste gemeente in Nederland gebruik gemaakt van de noodwet die het mogelijk maakt dat overheidsbesturen (tijdelijk) digitaal besluiten kunnen nemen. Deze wet is pas op 8 april van kracht geworden en 3 werkdagen later is die in onze stad al toegepast. Dat is een goede zaak want “Helmond moet door” zoals onze burgemeester aan het slot van de raadsvergadering zei. Ter voorbereiding op deze digitale sessie heeft de voltallige gemeenteraad vorige week al vanuit de thuissituatie geoefend. Daarbij zijn ook ‘huishoudelijke’ afspraken gemaakt met het doel structuur in de vergadering te brengen. Interrupties, die de vergadering soms zo smakelijk maken, waren niet gewenst. Via de digitale weg zouden die slechts tot een kakofonie van niet te volgen meningen en visies leiden. Die repetitie heeft zijn waarde bewezen.

Mijn conclusie: het was gisteren een ontzettend brave vergadering. Alle partijen waren lief voor elkaar. Nog nooit heb ik in 50 minuten zoveel complimenten gehoord. Moeilijke vragen of opmerkingen waren er nauwelijks. De PvdA had enkele financieel technische vragen bij het onderwerp ‘huisvesting en participatie statushouders en vluchtelingen’ waarop wethouder Dortmans het antwoord schuldig moest blijven maar beloofde via een Raadsinformatiebrief hierop terug te komen. En dan was er nog de kwestie hoe het nu verder moet met de unieke accordeonverzameling van wijlen Arie Willems. Kan die worden ondergebracht in het nieuwe museum in het Van Gendt en Loospand waar ook het Edah- en het Orgelmuseum naar toe gaan?

De noodwet die de digitale besluitvorming mogelijk maakt, vervalt op 1 september 2020. Bij koninklijk besluit is verlenging met 2 maanden mogelijk. Laten we hopen dat dit niet nodig is. Dat we in september de coronaproblematiek achter ons hebben gelaten. Tot die tijd moeten we het in Helmond doen met raadsvergaderingen via de digitale snelweg. De primeur gisteren was goed. De inhoud mag wat mij betreft een beetje spannender.

Hanneke Hegeman

Beantwoorden

Gisteravond zat burgemeester Elly Blanksma vanuit de raadszaal in Boscotondo deze digitale raadsvergadering voor. De eerste reacties over die vergadering staan hierboven.

Beantwoorden

Iedereen bedankt voor zijn/haar reactie en feedback. Zoals wel duidelijk was, was het voor ons nog behoorlijk wennen. Dus alle tips voor verbetering zijn erg welkom. En ja, het was geen spectaculaire vergadering. Daar hadden we voor deze eerste met elkaar ook bewust voor gekozen. We kozen onderwerpen waarvan we wisten dat ze niet tot veel debat zou leiden. Maar ik ben het heel erg met jullie eens dat dat zo niet kan blijven. Als we onszelf als Gemeenteraad ook maar enigszins serieus nemen, moeten we ook de meer ingewikkelde punten weer gaan oppakken en bespreken. Dat gaat ook gebeuren. Net als dat ook de commissies weer opgepakt gaan worden. Voordeel van de huidige manier van vergaderen is dat deze dan ook te volgen gaan zijn voor iedereen. En de commissies zijn vaak veel inhoudelijker. Dus wordt vervolgd.

Beantwoorden
Nathalie Peijs (raadslid PvdA)

Een brave vergadering. Er werd ook, naar het leek, snel door gegaan. Maar dat is natuurlijk ook omdat van te voren moest worden aangegeven of men iets wilde toevoegen. En bewuste keuze ook. Zo leek dat de burgemeester er erg snel doorheen ging. Dualisme ontbreekt daardoor nog. Dus nu snel de commissies. Waar anderen er juist weer op moeten gaan letten dat het verhaal weer niet te lang is. Waardoor je er helemaal niet meer in word meegenomen, en het te maken punt blijft hangen.Sommige kwamen al wel direct goed over. Die hadden duidelijk al geoefend. Mis ook de controlerende taak. Immers tijd genoeg de documenten door te nemen en te controleren. Maar positief, er is een start.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 15 april 2020 om 09:11:

Alleen en eenzaam maar toch verbonden.

Beantwoorden

Hallo allemaal,

Beste Eddy, ik ben weer terecht ik was uiteraard niet echt weg, ik wilde toch ook nog wat zeggen, wat ik eigenlijk niet van plan was. Inderdaad alles wat er gezegd werd was niet zo spannend! Dus ik wilde als Bach Plus toch onze stem laten horen, toen ging er iets fout met mijn IPad geen beweging meer in te krijgen! Digitaal in kinderschoenen zullen we maar denken.
Volgende keer weet ik de goede knoppen te vinden digitaal en anders maar in de [politiek] zelf.
Jacqueline

Beantwoorden

@Jacqueline Bach op woensdag 15 april 2020 om 14:38:

Goed te horen, succes Jacqueline!

Groeten,

Beantwoorden

Het is inderdaad even wennen ik begrijp de reacties op de weblog er moet inderdaad meer inhoud gegeven worden aan de onderwerpen op de agenda, de kijkers moeten weten waarover het gaat. Ook waren er strakke regels afgesproken hoe er vergaderd moest worden dit zal ook wat losser moeten zodat interruptie mogelijk is. We zullen dit zeker met elkaar nog overleggen hoe het beter kan en moet. Toch hoop ik dat jullie volgende vergadering weer allemaal aanwezig zijn en dat wij beter inspelen op het gevraagde van jullie wensen op de weblog.
Jan van Aert

Beantwoorden
Jan van Aert 50PLUS

In ieder geval mooi dat het thuis was te volgen.
Teleurstellend omdat ik verwacht had dat er meer nieuws te horen zou zijn omtrent het coronavirus in Helmond.

Dat vind ik helaas een gemiste kans voor de mogelijkheid die men gisteren had.
Had m.i. meer mogen gaan over wat speelt er in de stad, hoe staat het er voor in onze verzorgingshuizen, waar kunnen we helpen etc etc.
De vergadering had hieraan meer prioriteit mogen geven wat mij betreft.

Ook de geluiden uit de horeca mogen doorklinken nu tijdens een raadsvergadering.
Qua inhoud viel het me zwaar tegen, wel blij met het initiatief dat men neemt met deze online mogelijkheid.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *