5reacties

Gemeenteraadsverkiezingen 1986 (3 video’s)

De verkiezingsfilmpjes van de gemeenteraadsverkiezingen van 30 jaar geleden. Na het eerste deel met de combinatie ‘PSP, CPN, Ongebonden’, volgde het CDA en de SP in deel 2. Nu het derde en laatste deel in dit drieluik.

SDH, Sociaal Democraten Helmond
Bijna 25 minuten politiek…….voor menigeen erg lang, te lang. Maar net zoals thuis voor de buis: het is een eigen keuze om er naar te kijken en te luisteren. 🙂
Zoals gezegd zijn de filmpjes gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen 1986. De lokale sociaal democraten van SDH nemen de tijd om nog eens haarfijn uit de doeken te doen hoe het volgens hun sinds 1970 is gesteld met de sociaal democratie in onze stad.

De toenmalig voorzitter van SDH, Alphons Vogels, refereert nog eens fijntjes aan het vertrek van Jan Bungeners uit de PvdA in 1970 en aan de periode in de 80’er jaren waarin de Helmondse PvdA onder curatele stond van landelijk. Een rumoerige periode voor de sociaal democratie in het Helmondse waarin met in 1984 een verbetering in probeerde aan te brengen toen de Sociaal Democratische Groepering Bungeners een samenwerkingsovereenkomst sloot met de Helmondse PvdA.
Na de voorzitter horen en zien we de bijdragen van de overige partij coryfeeën van SDH: Piet van Bokhoven, Peter Tielemans en Nico Echteld.
De belangrijkste namen, die van de beide presentatrices, moet ik u helaas schuldig blijven. Ik trof ze ook niet aan op de aftiteling.
Zoals gezegd een hele zit, maar aan u de keus.

PvdA, Partij van de Arbeid
Eerlijk is eerlijk, gemeten naar de maatstaven van lokale TV anno 1986…: veruit het beste politieke promotiefilmpje!
Een kleine 10 jaar voordat de PvdA haar ideologische veren definitief afschudde en het kompas vanaf dat moment alleen nog maar richting het neoliberalisme wees, telde deze partij in Helmond volop mee. Ze deed ertoe en was bij tijd en wijle net die ‘factor meer’ die onze stad wel kon gebruiken.
Het filmpje vertelt niet alleen iets over het ontstaan van de partij, het neemt ons bijna letterlijk aan de hand door onze stad in de jaren 80. Voor een deel op de fiets, natuurlijk!
Alle PvdA prominenten uit die periode passeren de revue en passend wordt afgesloten met een overal shot van alle kandidaten.
Bij het zien van dit filmpje kreeg ik bij tijd en wijle wel het gevoel dat de relatie tussen Jan van der Zanden en SLOT tv toch wel heel goed was 😉 .
Geeft niets. Zoals gezegd het beste filmpje!

SLOTLIED
Met het SLOTlied komt een slot aan deze serie van 6 opnames uit de oude doos van SLOT tv Helmond.
Het SLOTlied wordt uitgevoerd door, wie kent ze niet, De Keiegalmers. Zoals gewoonlijk is de kwaliteit van zang en tekst hoog. Sinds jaar en dag is deze groep een constante factor in onze stad en enkele maanden geleden nog was ik in het Speelhuis getuige van een optreden van hun. Weliswaar is de groep in samenstelling al lang gewijzigd, maar zoals gezegd heeft klank en tekst daar niet onder geleden.
Het SLOTlied is aardig politiek getint, ja zelfs gekleurd, maar desalniettemin mooi om weer eens terug te zien en te horen.

Wellicht tot een volgende keer wanneer wij u weer wat beeldmateriaal uit het recente Helmondse verleden kunnen presenteren. Wil u meer weten over Helmond en haar geschiedenis raadpleeg dan zeker de website van onze dienst, of nog beter kom eens langs een neem zelf een kijkje in de originele documenten van het rijke Helmondse verleden.
Voor meer info, zie: http://www.rhc-eindhoven.nl/