Buiten is het 23 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.202 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

De taken, maar natuurlijk ook de plichten van een raadslid zijn met name die van volksvertegenwoordiger, het bepalen van het beleid en het controleren van het beleid. Maar een raadslid kan ook aan het College van B&W om nadere informatie vragen. Dit laatste kan in tal van zaken. In de gemeente Helmond wordt ook behoorlijk vaak gebruik gemaakt van het recht om vragen te stellen aan het college.

Sedert de laatste verkiezingen in maart 2014 zijn er door de verschillende fracties in de Raad zo ongeveer 130 schriftelijke vragen gesteld over allerlei diverse onderwerpen. Het zal wel erg ver gaan om al die vragen hier de revue te laten passeren, maar u kunt ze terugvinden op de website van de gemeente Helmond. Daar kunt u dan rustig bezien welke vragen onze raadsleden in de afgelopen jaren gesteld hebben aan het College.

Als je nu inzoomt op het aantal vragen per fractie dan komen de coalitiepartijen uit op een kleine 40 vragen. Dat de oppositiepartijen schriftelijke vragen stellen ligt natuurlijk meer voor de hand en zij komen uit op ruim 90 schriftelijke vragen.

Is dit nu erg zult u zich afvragen!

Op zich lijkt het van niet, maar je kunt je afvragen of alle schriftelijke vragen wel nodig en nuttig zijn. Als u het overzicht op de voornoemde site doorneemt komt een aantal onderwerpen vaker terug en van andere onderwerpen kan men zich afvragen of de fractie niet op een andere wijze, een telefoontje naar een ambtenaar achter de informatie had kunnen komen?
Maar er is nog een ander ding, wat mij in tijden van bezuinigingen ook van belang zou moeten zijn: de kosten. Helemaal exact is het natuurlijk moeilijk te becijferen, maar elke schriftelijke vraag maakt toch wel een ronde door het ambtelijk apparaat. Hij komt allereerst binnen bij de griffier, dan komt het bij de verantwoordelijk wethouder c.q. de burgemeester en wordt vandaar uit gedropt in de organisatie. Afhankelijk van het onderwerp en het aantal vragen buigen zich één of meerdere ambtenaren over de vragen. Er komt een (concept) antwoord en ook dat maakt een rondje door het ambtelijk apparaat, waarna er uiteindelijk vaststelling plaatsvindt door het College van B&W en de griffie kan zorgdragen voor de afronding.

Het is en blijft natuurlijk een beetje gissen maar als ik naar de vele schijven, inclusief secretariaat kijk dan lijkt het mee redelijk aannemelijk dat er gemiddeld toch wel minimaal tien uren werk zit in de beantwoording van een schriftelijke vraag. Zet dit weg tegen een kostentarief (waarover natuurlijk ook te discussiëren valt) van € 75 bruto per uur dan kom ik bij 130 vragen zo op een bedrag van een kleine 100.000 euro, en dat is best veel geld toch!

Neen, ik wil raadsleden niet het recht ontzeggen om vragen te stellen, maar ik denk dat het ook een beetje slimmer kan en dan bezuinigen we ook nog eens een behoorlijk bedrag. Een bedrag waar best wel goede invullingen voor te vinden zijn! Of is het zo dat schriftelijke vragen (veelal) gesteld worden uit publicitaire overwegingen, laat ik daar net niet aangedacht hebben!

Tot slot, dit was mijn laatste bijdrage op De weblog van Helmond. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan maar mijn voltijdse baan bij de Eerste Opvang Anderstaligen in Eindhoven en mijn studie hebben me gedwongen keuzes te maken, een mens kan niet alles doen toch!

Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal sterk

6 reacties:

Maarten, jammer dat dit jouw laatste column op de weblog is. Bedankt voor de maar liefst 46 columns die je sinds 2010 schreef en die hier en hier terug te lezen zijn. En ook bedankt voor de prettige samenwerking in de afgelopen 6 jaar.

Henriëtte Verouden volgt Maarten op en keert daarmee terug als columnist op de weblog. Zij moest aan het begin van het jaar stoppen als weblogcolumnist na haar overstap naar Lokaal sterk.

Beantwoorden

Maarten bedankt, weer een mooie laatste column heb ervan genoten.

Beantwoorden

Dus de directe raadsvragen aan B&W worden eigenlijk door de ambtenaren beantwoord of begrijp ik dat verkeerd Maarten?

Jammer dat je stopt hier op de weblog overigens!
Maar er zal wel weer een vervanger komen!
Het ga je goed!

Met vriendelijke groeten,

Beantwoorden

Beste Maarten,

Democratische controle mag iets kosten. Neem nou bijvoorbeeld de gang van zaken rond de hoogspanningsleidingen in Brandevoort. Daar worden vrolijk door B&W de richtlijnen aan de laars gelapt. Na meerdere series vragen wordt nog steeds ontwijkend geantwoord. Raadsvragen leggen daar de vinger op de zere plek. En ja als er onduidelijk gecommuniceerd wordt, laat gecommuniceerd wordt of dingen zelfs worden verzwegen, dan is het goed dat je als oppositie het college publiekelijk aan de schandpaal nagelt.

Beantwoorden

Beste Maarten,

Bedankt voor de vele columns die ik vaak met plezier las.
Een aantal jaar geleden las ik dit artikel over raadsvragen en de kosten: http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/raadsvragen-horen-bij-controlerende-rol-raad.9074095.lynkx In Rotterdam kwamen ze iets hoger uit qua kostenniveau.
Ik ben benieuwd of je een aantal raadsvragen zou willen noemen waarvan jij vindt dat die niet zo zinvol waren omdat het antwoord ook op een andere wijze verkregen had kunnen worden.

Beantwoorden

Zet je er meteen het aantal vragen bij dat je zelf stelde Maarten? 😉

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *