6reacties

Janssen: raadsvragen

De taken, maar natuurlijk ook de plichten van een raadslid zijn met name die van volksvertegenwoordiger, het bepalen van het beleid en het controleren van het beleid. Maar een raadslid kan ook aan het College van B&W om nadere informatie vragen. Dit laatste kan in tal van zaken. In de gemeente Helmond wordt ook behoorlijk vaak gebruik gemaakt van het recht om vragen te stellen aan het college.

Sedert de laatste verkiezingen in maart 2014 zijn er door de verschillende fracties in de Raad zo ongeveer 130 schriftelijke vragen gesteld over allerlei diverse onderwerpen. Het zal wel erg ver gaan om al die vragen hier de revue te laten passeren, maar u kunt ze terugvinden op de website van de gemeente Helmond. Daar kunt u dan rustig bezien welke vragen onze raadsleden in de afgelopen jaren gesteld hebben aan het College.

Als je nu inzoomt op het aantal vragen per fractie dan komen de coalitiepartijen uit op een kleine 40 vragen. Dat de oppositiepartijen schriftelijke vragen stellen ligt natuurlijk meer voor de hand en zij komen uit op ruim 90 schriftelijke vragen.

Is dit nu erg zult u zich afvragen!

Op zich lijkt het van niet, maar je kunt je afvragen of alle schriftelijke vragen wel nodig en nuttig zijn. Als u het overzicht op de voornoemde site doorneemt komt een aantal onderwerpen vaker terug en van andere onderwerpen kan men zich afvragen of de fractie niet op een andere wijze, een telefoontje naar een ambtenaar achter de informatie had kunnen komen?
Maar er is nog een ander ding, wat mij in tijden van bezuinigingen ook van belang zou moeten zijn: de kosten. Helemaal exact is het natuurlijk moeilijk te becijferen, maar elke schriftelijke vraag maakt toch wel een ronde door het ambtelijk apparaat. Hij komt allereerst binnen bij de griffier, dan komt het bij de verantwoordelijk wethouder c.q. de burgemeester en wordt vandaar uit gedropt in de organisatie. Afhankelijk van het onderwerp en het aantal vragen buigen zich één of meerdere ambtenaren over de vragen. Er komt een (concept) antwoord en ook dat maakt een rondje door het ambtelijk apparaat, waarna er uiteindelijk vaststelling plaatsvindt door het College van B&W en de griffie kan zorgdragen voor de afronding.

Het is en blijft natuurlijk een beetje gissen maar als ik naar de vele schijven, inclusief secretariaat kijk dan lijkt het mee redelijk aannemelijk dat er gemiddeld toch wel minimaal tien uren werk zit in de beantwoording van een schriftelijke vraag. Zet dit weg tegen een kostentarief (waarover natuurlijk ook te discussiëren valt) van € 75 bruto per uur dan kom ik bij 130 vragen zo op een bedrag van een kleine 100.000 euro, en dat is best veel geld toch!

Neen, ik wil raadsleden niet het recht ontzeggen om vragen te stellen, maar ik denk dat het ook een beetje slimmer kan en dan bezuinigen we ook nog eens een behoorlijk bedrag. Een bedrag waar best wel goede invullingen voor te vinden zijn! Of is het zo dat schriftelijke vragen (veelal) gesteld worden uit publicitaire overwegingen, laat ik daar net niet aangedacht hebben!

Tot slot, dit was mijn laatste bijdrage op De weblog van Helmond. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan maar mijn voltijdse baan bij de Eerste Opvang Anderstaligen in Eindhoven en mijn studie hebben me gedwongen keuzes te maken, een mens kan niet alles doen toch!

Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal sterk