Buiten is het -2 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.590 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
13reacties

Na een koud en stormachtig begin van april lijkt nu toch eindelijk de lente aan te breken. De tuin begint weer tot leven te komen en de tuinmeubels kunnen weer onder het zeil vandaan gehaald worden. De dagen beginnen weer te lengen, de temperatuur wordt weer aangenamer en de achterdeur kan weer opengegooid worden. Kortom; het buitenleven kan weer beginnen. Heerlijk vind ik dat na de hele winter “opgesloten” te hebben gezeten.

Voor mij als hondenliefhebber is de lente mijn favoriete seizoen. Wandelingen zonder door en door nat en koud te worden zijn voor hond en baasje toch
een stuk prettiger. Ook het hondenveldje, waar ik elke dag te vinden ben, begint weer tot leven te komen. In de herfst en winter zijn daar toch aanzienlijk minder bezoekers.
Zo ook in het Hortensiapark waar ik tegenover woon. Het valt me elk jaar weer op dat ik in de lente en zomer veel puppy’s zie, die ik vervolgens in de herfst en de winter nooit meer tegenkom. Mensen lijken niet te beseffen dat een hond het hele jaar door beweging nodig heeft.

De gemeente Helmond voert al jaren een intensief hondenbeleid. In de hondenwijzer (pdf) worden hondenbezitters hierover geïnformeerd. In juni 2013 is er een evaluatieonderzoek gepubliceerd  “Honden in Helmond” (pdf), met de mening van de bevolking over het hondenbeleid en de uitvoering daarvan. Uit dit onderzoek blijkt dat de tevredenheid over het beleid ten opzichte van 2007 gestegen is.
Persoonlijk vind ik ook dat het beleid de laatste jaren een stuk verbeterd is.
Er zijn meer voorzieningen gekomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar hierbij is natuurlijk wel medewerking van de hondenbezitters nodig. Zoals bij een van de grootste ergernissen, hondenpoep. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. Het is echt zo’n kleine moeite! En als je een beetje je best doet kun je je hond heel gemakkelijk aanleren om zijn behoefte op de uitlaatstrook te doen.

Een van de grootste aanwinsten van de afgelopen jaren in Helmond vind ik de omheinde hondenveldjes. Het is o zo belangrijk dat een hond zich kan uitleven, rennen en met andere honden spelen. Op deze velden kunnen de honden ook van pup af aan socialiseren met andere honden en mensen. Hierdoor krijg je een sociale, evenwichtige en gelukkige hond. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van allerlei overlast. Zo zal een hond die zich heerlijk uit heeft kunnen leven na thuiskomst tevreden ergens gaan liggen, in plaats van te blaffen of janken. Ook de baas kan zich ontspannen omdat de veldjes veilig zijn. Door de omheining hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je hond de weg op schiet.
Na de afgelopen maanden heel wat uurtjes te hebben afgezien in de kou, is het hondenveld voor mij nu weer een heerlijke plek om wat langer te vertoeven. Samen met de andere baasjes op een bankje in de zon genieten van de blije honden. Ik kan het alle hondenbezitters aanraden!

Om Helmond een leefbare, schone, hondvriendelijke stad te laten zijn hebben we
verantwoordelijke baasjes nodig. Ik hoop dan ook dat alle mensen die in de lente en zomer met een leuke pup in het park wandelen beseffen dat een trouwe viervoeter een betrouwbare baas nodig heeft!

Lonneke Maráczi
Raadslid SP

13 reacties:

Daar ben ik het niet mee eens door het hondeveldje bij de braak heeft mijn hond tot 2 maal toe zijn kruisbanden afgescheurd door de konijnen gaten die er in zitten en gemeente is hier heel erg nalatig in

Beantwoorden

Mooi gesproken!
Lekker de honden weer buiten, idd helemaal geen probleem.
Tenminste hier in de wijk, hebben we totaal geen last van honden (ook geen hondenstront etc etc).
Wel kun je misschien beter het onderwerp veranderen, in de baasjes van katten?
En waarom hier geen regels voor zijn, nogmaals persoonlijk geen last van honden.(en die baasjes moeten zelfs belasting betalen duhh).
En de kattenstront in je tuin mogen wij opruimen, ipv waar die kat van is.
Heb nog nooit een hond op mijn schutting gezien, of op mijn tuintafel zien zitten schijten haha.
Als hier nou eens 1 lijn zou worden getrokken, denk ik dat het veel eerlijker is.
Maar jah wie ben ik? iemand met een mening

Beantwoorden

Kom maar eens wandelen rondom de 2 eerste vijvers in de Vondellaan ( bij Bakkerij De Swart ), gewéldig om daar de eendjes te voeren.
Niet dus, het is alleen heel goed uitkijken waar je loopt met je kleinkinderen, terwijl er op de hoek van het fietspad een afgebakende honden uitlaatplaats ligt.

Terwijl je aan het wandelen bent zie je mensen uit de flat komen boven de winkels ( of van de zijstraten ), roefff … de weg over, hond los en net doen of je niet ziet dat er wat gedeponeerd wordt.
Waarom niet even aan de lijn houden en naar de honden uitlaat plaats gaan ?

Heb ik een hekel aan honden ? Nee hoor en ook niet aan katten, maar mag ik gezellig gaan wandelen zonder een hernia te krijgen om alles te ontwijken met een peuter van 3 jaar + de 2 anderen ?
Je blijft zeggen kijk uit, íé… íé… kkk … en thuis de poep van de schoenen af schrapen, fijn hoor wandelen op zondag en eventjes de eendjes voeren.

Beste hondenbezitters, hou het voor ons ook gezellig a.u.b.

Beantwoorden

@Lonneke, misschien moeten de honden nu hun eigen verantwoordelijkheid eens gaan nemen. 😉

Beantwoorden

@mopje op maandag 13 april 2015 om 15:49:

Zullen we er ‘baasjes van honden, katten en paarden’ van maken? Zo jammer, die paardenpoep midden op de paden of op de weg… Sommige honden zijn sociaal en gaat uit zichzelf schuilen in de bosjes bij het doen van hun behoefte. Katten kijken je heel vies aan als je ze betrapt tussen je AH-kruidentuintje. Maar paarden… Die poepen gewoon terwijl het baasje er bovenop zit en schamen zich nergens voor. Zelfs niet als je achter ze loopt of rijdt.

Beantwoorden

Kijk maar eens om je heen wat de mens dagelijks vervuild. Langs de wegen, het water, blikjes, bakjes, ander afval. Wat de dieren laten vallen is biologisch afbreekbaar. Wat de mens al tientallen jaren vervuild zal uiteindelijk de ondergang betekenen van deze aarde. En dat is misschien maar goed ook. De mens heeft van deze aarde één grote vuilnisbelt gemaakt. Al voor de mens er was waren er dieren, die hebben in miljoenen jaren nooit vervuild in dat wat de mens de laatste 50 jaar alleen al kapot gemaakt heeft. Dus hou op over dat beetje poep dat op straat ligt………………. En kijk maar eens om je heen wat mensen met………hun kinderen dagelijks op straat gooien……….

Beantwoorden

Bedankt voor de reacties!

@Diana Ik ervaar zelf ook dat er veel (konijnen)gaten in de veldjes zitten en dat kan inderdaad gevaarlijke situaties opleveren. Of de gemeente dit goed bij kan houden (gezien het grote aantal konijnen overal) weet ik niet maar ik heb het in ieder geval gemeld. Ik heb zelf een Amerikaanse bulldog gehad die in twee weken tijd allebei zijn kruisbanden scheurde, niet niet op een hondenveldje maar gewoon tijdens een wandeling. Hij heeft daarna nooit meer fatsoenlijk kunnen rennen. Hopelijk gaat het met jouw hond beter.

@mopje In het evaluatieonderzoek wordt jouw mening zeker gedeeld.
Ook wordt er vaak aangegeven dat kattenbezitters ook belasting zouden moeten betalen. Maar de gemeente kan geen kattenbelasting heffen omdat de Gemeentewet dit niet toelaat.

@Dinie Zo ook hier in het park!

@Irma Ha,ha, geweldig!

@Henkje En honden zijn ook nog eens dol op paardenpoep….Gatver!

@Twan Peters Goed gesproken!

Beantwoorden

@ Twan, op de top van de vervuilers staan de fabrikanten en niet de massa. Die vonden het plastic uit en spreidde het over de hele wereld uit met diversen toepassingen.
Biologische hulpmiddelen of andere oplossingen waren niet aan hun besteed ( te duur ), plastic zakjes hadden ook gewoon katoenen zakjes kunnen blijven of alles in de normale boodschappentassen deponeren.
Er zijn ook landen waar al tientallen jaren een biologisch afbreekbaar tasje meegegeven wordt in de supermarkten, maar Nederland loopt daar niet mee voorop, die denkt eerst aan de fabrikanten en legt de schuld bij de massa neer.

En wat betreft het reageren op het beetje poep op straat, slapend wandelen is geen goede hobby voor U.

Beantwoorden

Nu we de poepende honden, katten en paarden de schuld geven, moeten we ook ons eigen soort noemen, vind ik.

http://www.deweblogvanhelmond.nl/gefundenes_fressen/this-guy-just-doesnt-give-a-shit/

Beantwoorden

Wat ik nog niet snap is dat de gemeente de uitlaatstroken dóór de speeltuinen en trapveldjes aan heeft gelegd. Iedereen snapt wel dat die combinatie niet werkt, kijk maar eens naar uitlaatstrook op het Peppellaantje (https://www.google.nl/maps/@51.497675,5.668351,3a,75y,182.2h,88.16t/data=!3m4!1e1!3m2!1sq6Dpmrm3QrI6CepGXB29YA!2e0!6m1!1e1)

Kinderen moeten door de uitlaatstrook (waar poep ligt) om bij de speeltuin of trapveld te komen! Da’s toch raar?!

Waarom wordt er rond een trapveldje of een speeltuin niet een hekwerk geplaatst om de honden daar weg te houden? Er kan wel geld worden uitgegeven voor “omheinde hondenveldjes” om het veiliger en schoner en gemakkelijker te maken, maar aan de kinderen wordt niet gedacht.

Ik heb dit ook al een aantal keren bij de gemeente Helmond aangegeven, en dan wordt er standaard gezegd dat zij er niets aan kunnen doen dat de honden daar poepen. En een hekje is te duur. Te duur voor kinderen dan, voor de honden kan het wel.

Een gefrustreerde en teleurgestelde bewoner van Helmond-Noord en vader van kinderen die niet lekker buiten kunnen spelen…

Beantwoorden

@Erik,

Wat denk je van de hondenloslaatstrook langs een fietspad!
(ook nog daar! waar je met een vaart van een steile brug af komt dierdonk in)
Hoe dom kan de gemeente dan zijn? een hond tussen je spaken, en jij breekt je gestel en je valt in de hondenstront van je enkels tot je kruin.

Hier is het dus dubbel maf, en nog eens gevaarlijk ook.
En ben het ook eens, met jouw verhaal.

Beantwoorden

Even los van alle overlast erger ik me voornamelijk aan mensen die niet snappen hoe een hond in elkaar zit. Honden hebben een andere “taal” dan wij en de meeste mensen snappen dat niet.
Paar lesjes bij een hondenschool (en dan niet de trucjes “zit, “af”, etc zou wonderen verrichten.
Ben er al jaren voorstander van de hondenbelasting te verdubbelen voor iedereen; met een 50%-korting indien een certificaat overlegd kan worden van een erkende hondenclub waarop aangegeven is dat minimaal 5 lessen gevolgd zijn door (vooral) eigenaar en hond.

Beantwoorden

@Chris,

Weet je waar ik mij aan erger? bepaalde baasjes die hun hond idd niet onder controlle hebben.
Of loslaten lopen langs een fietspad, ik heb geen hond! maar weet als de beste dat een hond ook onvoorspelbaar is, net als een klein kind die geen handje krijgt en voor je auto loopt.
Wie is er dan schuld? de ouder of het kind.
Laten we gewoon met zn allen ons verstand een beetje gebruiken aub, iets meer honden uitlaatplekjes en gewoon als je een hond hebt even de poep opruimen.
Ik laat mijn kind toch ook niet op straat poepen haha

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *