55reacties

Rieter: een versneld klimaatcontract?

Eindhoven en Helmond zijn geselecteerd als 1 van de 100 koplopers voor de Europese klimaatmissie. In ruil voor verschillende subsidiestromen willen beide gemeentes de al lastig te realiseren klimaatambities nog verder verhogen Wat betekent dat we de Europese doelstelling van 55% CO2 vermindering niet gaan hanteren. Nee, Helmond wilt het beste jongetje van de klas zijn en gaan voor 100% klimaatneutraal. Over 7 jaar!

Een glashelder streven wat door verantwoordelijk wethouder Bonte niet concreet wordt uitgelegd wat de gevolgen hiervan zijn. Klimaatneutraal betekent dat er geen CO2 vrijkomt als je energie gebruikt. Niet verwarren met energieneutraal, wat betekent dat er evenveel energie wordt verbruikt als het wordt opgewekt.

Hoe dan? Want geen CO2 uitstoot in de industrie betekent dat fabrieken geen bestaansrecht meer hebben en naar het buitenland verkassen. Geen CO2 uitstaat betekent dat hele wijken gedwongen van het gas moeten. En geen CO2 uitstoot op het gebied van mobiliteit betekent geen ruimte meer voor brandstofauto’s, enzovoort. Met dit laatste gegeven in ons achterhoofd zijn de doelstellingen uit de Helmondse mobiliteitsvisie meteen wat duidelijker. Brandstofauto’s moeten dus wijken vanwege zelfopgelegde klimaatdoelstellingen!

Even terug naar de vraag of Helmond überhaupt wel zo’n versneld klimaatcontract wilt. Van januari tot heden is er door de gemeente met verschillende inwoners en partijen in onze stad gesproken over de manier Hoe we versneld klimaatneutraal kunnen gaan worden. Een belangrijke partij is hierbij alleen over het hoofd gezien, namelijk: De gemeenteraad. Het stadsbestuur heeft zich hierover nog niet uitgesproken. Het hele proces geeft ons het gevoel dat het klimaatcontract ons door de strot wordt geduwd. En dat gevoel werd niet bepaald onderdrukt toen er op korte termijn een extra avond over dit onderwerp moest worden ingepland. De agendacommissie en onze eigen vergadercyclus werden gepasseerd. Uiteindelijk bleek de opkomst zo laag dat deze avond toch is geannuleerd, maar het gaf weer tekenend aan dat alles moet wijken voor dit doel.

Dinsdag 4 juli staat het klimaatcontract wel gewoon op de agenda voor de commissievergadering. Daar zal voor het eerst de gemeenteraad aan zet zijn. Het is wat ons betreft niet de vraag HOE we versneld klimaatneutraal gaan worden, maar OF we dit als stad wel willen. Helder Helmond heeft er grote vraagtekens bij. 100% klimaatneutraal lukt namelijk niet in 2030, niet in 2040 en ook niet in 2050. Dat we als stad hier stapsgewijs onze bijdrage aan willen leveren is natuurlijk goed, maar we moeten naar onze inwoners wel haalbare doelen stellen.

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond