Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

55reacties

Eindhoven en Helmond zijn geselecteerd als 1 van de 100 koplopers voor de Europese klimaatmissie. In ruil voor verschillende subsidiestromen willen beide gemeentes de al lastig te realiseren klimaatambities nog verder verhogen Wat betekent dat we de Europese doelstelling van 55% CO2 vermindering niet gaan hanteren. Nee, Helmond wilt het beste jongetje van de klas zijn en gaan voor 100% klimaatneutraal. Over 7 jaar!
Een glashelder streven wat door verantwoordelijk wethouder Bonte niet concreet wordt uitgelegd wat de gevolgen hiervan zijn. Klimaatneutraal betekent dat er geen CO2 vrijkomt als je energie gebruikt. Niet verwarren met energieneutraal, wat betekent dat er evenveel energie wordt verbruikt als het wordt opgewekt.

Hoe dan? Want geen CO2 uitstoot in de industrie betekent dat fabrieken geen bestaansrecht meer hebben en naar het buitenland verkassen. Geen CO2 uitstaat betekent dat hele wijken gedwongen van het gas moeten. En geen CO2 uitstoot op het gebied van mobiliteit betekent geen ruimte meer voor brandstofauto’s, enzovoort. Met dit laatste gegeven in ons achterhoofd zijn de doelstellingen uit de Helmondse mobiliteitsvisie meteen wat duidelijker. Brandstofauto’s moeten dus wijken vanwege zelfopgelegde klimaatdoelstellingen!

Even terug naar de vraag of Helmond überhaupt wel zo’n versneld klimaatcontract wilt. Van januari tot heden is er door de gemeente met verschillende inwoners en partijen in onze stad gesproken over de manier Hoe we versneld klimaatneutraal kunnen gaan worden. Een belangrijke partij is hierbij alleen over het hoofd gezien, namelijk: De gemeenteraad. Het stadsbestuur heeft zich hierover nog niet uitgesproken. Het hele proces geeft ons het gevoel dat het klimaatcontract ons door de strot wordt geduwd. En dat gevoel werd niet bepaald onderdrukt toen er op korte termijn een extra avond over dit onderwerp moest worden ingepland. De agendacommissie en onze eigen vergadercyclus werden gepasseerd. Uiteindelijk bleek de opkomst zo laag dat deze avond toch is geannuleerd, maar het gaf weer tekenend aan dat alles moet wijken voor dit doel.

Dinsdag 4 juli staat het klimaatcontract wel gewoon op de agenda voor de commissievergadering. Daar zal voor het eerst de gemeenteraad aan zet zijn. Het is wat ons betreft niet de vraag HOE we versneld klimaatneutraal gaan worden, maar OF we dit als stad wel willen. Helder Helmond heeft er grote vraagtekens bij. 100% klimaatneutraal lukt namelijk niet in 2030, niet in 2040 en ook niet in 2050. Dat we als stad hier stapsgewijs onze bijdrage aan willen leveren is natuurlijk goed, maar we moeten naar onze inwoners wel haalbare doelen stellen.

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

55 reacties:

Helmond is knetter- knetter- knettergek geworden.

100% schone energie kan niet en bestaat (nog) niet, en geeft enorme problemen en een gigantische kostenpost, zoals nu al gaande is.
Je mag blij zijn als 1% van de energie schoon is, echt schoon wel te verstaan, windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s, warmtepompen zijn NIET schoon.
Het fabriceren niet, het vervangen niet en het recyclen niet.
Dus een dikke NEE!

Beantwoorden

Niet alleen Helder Helmond heeft daar vraagtekens bij… zover ik in kan schatten heeft het merendeel van de Helmonders hier vraagtekens bij.

Beantwoorden

Dat krijg je nou als je mensen zonder enige kennis of opleiding dit soort beslissingen laat nemen, die hoeven niet na te denken over hoe het allemaal uiteindelijk gerealiseerd moet worden.

Beantwoorden

De enige die een klimaatcontract (vrij vertaald een contract wat gebaseerd is op niet realistische en onhaalbare doelen) zijn de twee Groenlinks wethouders van Helmond (Bonte) en zijn collega in Eindhoven. Voor hun tunnelvisie moet alles wijken. Kost wat kost, en het gaat wat kosten, drijven zij hun zin door. Met name in Helmond wordt het Bonte wel heel gemakkelijk gemaakt. De meelopende en klaarblijkelijk niet erg snuggere coalitiegenoten laten zich als makke schapen leiden zonder zich te realiseren wat de consequenties op langere termijn zijn. Waar zijn onze lokaal sterke coalitie partijen als het op dossierkennis, kunde en inschattingsvermogen aankomt? Laat die coalitiebom maar eens een keer ontploffen en kom eens op voor de belangen van onze inwoners in plaats van meewaaien met de Rotterdamse Groenlinks wind.

Beantwoorden

Juist @mario dit kan niet langer. Dit is geen Hellemond meer.

Grauwte Smoel ginne skrik! Laat je horen daar in de Bosconto

Helmonders zijn hard werkende mensen welke niet genaaid willen worden door de GroenLinks Hobbys uit den haag of Rotterdam ofzo

Beantwoorden

Beste Martijn,

1) “Eindhoven en Helmond … Europese klimaatmissie” (link alinea 1, regel 1):
Als je goed leest (ik citeer):
“Thijs en Bonte denken onder meer aan de aanpak van files, luchtvervuiling, het duurzaam maken van woningen, vergroening van de stad en het terugdringen van de CO2-uitstoot. ,,Negentig procent van de mensen in de regio woont op 15 kilometer van het werk. Het grootste deel gebruikt hiervoor de auto. Wij zouden een deel op de fiets willen, en daarin kun je als overheid een rol spelen.””

a) Wat is jouw bezwaar tegen de aanpak van files? Wie vindt het fijn om dagelijks tijdens woon-werkverkeer in de file te staan?
b) Wat is jouw bezwaar tegen de aanpak van luchtvervuiling? We praten hier over de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling voor de gezondheid van onze inwoners uit Helmond.
c) Wat is jouw bezwaar tegen het duurzaam maken van woningen? Mede als dit (deels; hoeveel?) gefinancierd kan worden met Europese- en/of overheidssubsidies.
d) Wat is jouw bezwaar tegen het vergroenen van de stad Helmond?
e) Wat is jouw bezwaar tegen het terugdringen (synoniemen: beperken (ww) : bedwingen, beknotten, besnoeien, beteugelen, breidelen, indammen, inhouden, inkrimpen, inperken, insluiten, intomen, limiteren, matigen, reduceren, terugbrengen, terugdringen, verkleinen, verkorten. verminderen (ww) : begrenzen, inperken, minimaliseren, reduceren, terugdringen, verkleinen, verlagen) van de CO2-uitstoot?

2) “Brandstofauto’s … klimaatdoelstellingen” (alinea 2 laatste regel)
Jij praat over wijken (synoniemen: (week, geweken), uit de weg gaan ; mijden. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: wijken (ww) : achteruitgaan, terugdeinzen, teruggaan, terugtreden, terugwijken, weggaan, zwichten.)

Dit klinkt in mijn oren anders (en minder rigoureus) dan “terugdringen”

3) kleinigheidje … energieneutraal … de Wet van behoud van Energie (leerden wij vroeger op school bij natuurkunde) is op deze aardbol wetenschappelijk erkend 🙂

4) “Van januari tot heden is er door de gemeente met verschillende inwoners en partijen in onze stad gesproken over de manier Hoe we versneld klimaatneutraal kunnen gaan worden. Een belangrijke partij is hierbij alleen over het hoofd gezien, namelijk: De gemeenteraad.” (alinea 3, regel 2)

Ik lees in jouw link https://www.ad.nl/groningen/grote-steden-willen-in-2030-klimaatneutraal-zijn-eindhoven-en-helmond-tekenen-klimaatcontract~afc4a173/
(alinea 1, regel 1) het volgende:
“In gesprekken met onder meer inwoners, bedrijven en onderwijsinstellingen worden de komende acht maanden maatregelen en mogelijkheden uitgewerkt om de doelstelling in 2030 te kunnen halen. Beide steden moeten tegen die tijd fossielvrij, duurzaam en klimaatbestendig zijn. Voor de zomer zijn er twee conferenties met inwoners, scholen en bedrijven over wat te doen. Tussendoor worden nog twee labs georganiseerd, waarvan het eerste in januari. Daarin staat de vraag centraal welke doorbraken er nodig zijn om de doelen te halen. Bij het tweede lab moeten vervolgens concrete afspraken gemaakt worden.”

Wat is jouw bezwaar dat er gesprekken geweest zijn met inwoners, bedrijven en onderwijsinstellingen?
a) Inwoners … ook wel Helmonders genoemd. Toch heel goed dat de Helmonder gevraagd wordt wat ie er van vindt?
En ja mij hebben ze persoonlijk geen vragen gesteld of uitgenodigd voor deze gesprekken. Maar goed ook want ik ben geen deskundige!
En laten we wel wezen; jij bent in de raad gekozen door Helmonders.
b) Bedrijven: wat is er mis om bedrijven met kennis en know-how te laten meedenken over de toekomst van onze stad
c) Onderwijsinstellingen; wat is er mis om de Helmondse jeugd op te voeden om de stad Helmond ook in de toekomst leefbaar te houden voor onze toekomstige kroost.

Sorry Martijn ik blijf het herhalen …
Waar is jouw visie?
In mijn optiek ben je alleen maar bezig met het winnen van zieltjes door populistisch geroeptoeter.
Wanneer kom je eens met eigen ideeën?
Wanneer ga je eens meedenken i.p.v. ‘tegen’-denken; kom eens met alternatieven i.p.v. met ongenuanceerde argumenten alles af te kraken.
Bouwen i.p.v afbreken.
Met zo’n houding zou ik jou ook niet aan tafel willen hebben zitten bij de klimaatbesprekingen in Helmond.

Nogmaals: Helmond en haar inwoners verdienen een mooie toekomst!
En dat doen we samen met inwoners, bedrijven, instanties en de gemeente.
De gemeenteraad moet daarbij het goede voorbeeld geven.
Straal eens eenheid uit … ga samenwerken … denk niet in “wij (oppositie) en zij (coalitie”) … stop met dat bestuurlijk gerollebol.

Beantwoorden

Weer luchtfietserij, kan GroenLinks nou niet gewoon een keer met een normaal voorstel komen. Natuurlijk moeten we vergroenen maar wel op een normale manier. Waarom weer zo extreem.
Vanuit mij dus ook NEE niet doen.

Beantwoorden

@Stapper op maandag 19 juni 2023 om 19:21:

Beste Stapper
Wat een gewauwel
Martijn geeft duidelijk aan dat de juiste procedure niet is gevolgd, en dat hij en de zijnen er niets op tegen heeft dat erover nagedacht wordt hoe we het klimaat beter kunnen maken, ook als Helmond.

Dat jij blij bent dat jou niets gevraagd is, omdat je geen deskundige bent, geeft ook al aan dat het weinig zin heeft om met de Helmondse bevolking hierover te debateren. Ik denk dat daar ook maar weinig deskundigen tussen zitten.
Wat de vervoegingen van wijken met de hele kwestie te maken hebben is voor mij abracadabra.
Inhoudelijk heb je met jou hele stuk totaal niets bijgedragen.
En intussen heb ik ook mijn tijd zitten verdoen.
Laat je commentaar aub voortaan achterwege als je alleen maar tracht een ander in de zeik te zetten

Beantwoorden

Och daar gaan we weer heen, met Bonte zn plannetjes … en het gedram dat we op de fiets moeten … zal niet lang duren, dan roept er hier een …die bonte die snapt het tenminste..

Nou wat ie vooral snapt is zich steeds in de picture spelen…en dan moet je je gaan afvragen waarom??? Een aantal jaar geleden heeft ie ook al een gooi gedaan om landelijke partijleider te worden van GroenLinks bron : https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/raadsleden-te-licht-voor-groenlinks

En idd prima dat er wat gedaan moet worden, maar niet overdreven alles op zn kop zetten voor 2030… en helemaal niet als je het niet eens kunt regelen dat de glasbakken op tijd geleegd worden, en de halve stad vol rommel ligt, fietspaden schots en scheef liggen, bestaand groen niet eens normaal onderhouden kan worden…en die fabriek in Brouwhuis nog steeds voor stank zorgt… regel eerst de bestaande problemen maar eens voordat het volgende SF plan de wereld in geslingerd wordt… maar ja daar speel je je niet mee in de picture…

Beantwoorden

En daarbij, de natuur, dus ook de mens en de bijtjes, vogeltjes en de insecten leven van CO2, stikstof dus….
Je kunt beter de data centers aanpakken, maar nee hoor die krijgen vrij spel.

Geld, geld, geld, ook in Helmond.

Beantwoorden

Goed stuk Martijn!
Die lui van GL hier in Helmond komen bijna elke week met absurde plannen.
50 km naar oost (D) en 50 km naar zuid (B) lachen ze ons finaal uit.
En terecht! En Helmond moet weer eens voorop staan met zulke onrealistische plannen.
Ja, we moeten waakzaam zijn voor ons klimaat maar blijf ajb een beetje realistisch meneer Bonte en consorten.

Beantwoorden

ik heb hier een wereldbol wijs helmond eens aan of sterker nog wijs nederland eens aan

Beantwoorden

Het klimaatcontract is een Europees idee, dat uitgaat van in totaal honderd Europese steden die in 2030 klimaatneutraal willen zijn. In ons land doen zes steden mee: Naast Eindhoven en Helmond, die als duostad optrekken, zijn dat nog Groningen, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Duidelijk welke steden zakken met europees geld van de burgers willen gebruiken met deze luchtfietserij.
Welke selectie er heeft plaats gevonden is eenieder onduidelijk, maar zeker is dat zoals Stapper hiervoor al eerder aangaf dat de burger in 8 maanden tijd iets door zijn strot krijgt gestopt zonder enige echte invloed.
Maar het eerste is dat gemeenteraad verkozen door de burgers deze buiten spel zet door gebruik te maken van tijdpad, vakantie, feestdagen.
Lokale politiekers laat eens wat zien voor het geld dat je maandelijks vangt en neen nu niet meer ja knikken maar gewoon affakkelen zulke ideetjes.

Beantwoorden

Dag Stapper,

Weer een lang verhaal met veel vragen. Ik heb de vorige keer uitgebreid de tijd genomen om je te antwoorden. Helaas heb ik op wedervragen verder geen reactie gekregen. Geen ramp uiteraard, maar dat doet me wel besluiten nu korter te antwoorden:

1:
A) geen bezwaar tegen aanpak van files;
B) geen bezwaar aanpak luchtvervuiling;
C) geen bezwaar tegen verduurzamen van woningen;
D) geen bezwaar tegen vergroenen van Helmond;
E) geen bezwaar tegen terugdringen CO2-uitstoot;

4:
A): geen bezwaar over gesprekken met inwoners, maar eerst moet er mandaat zijn vanuit de gemeenteraad of we dit wel willen;
B) idem, zie 4A;
C) geen bezwaar over bewustwording;

Maar, wel bezwaar over het proces en het doordrammen van versnelde klimaatdoelstellingen zoals je ook al uit de column kon lezen. Daar lees ik je verder niet op in gaan.

Inderdaad Helmond en haar inwoners verdienen een mooie toekomst! Deze toekomst kan nog steeds mooi zijn zonder dat we ons blind staren op versnelde klimaatdoelstellingen. 100% klimaatneutraal lukt namelijk niet in 2030, niet in 2040 en ook niet in 2050. We moeten als stad hier stapsgewijs onze bijdrage aan leveren en ik denk dat we op verschillende niveaus al op de goede weg zijn. Belangrijk punt (niet alleen voor Helmond overigens) is om de netcongestie uit te breiden, waardoor mooie duurzaamheidsinitiatieven niet meer hoeven te stranden.

Beantwoorden

Het vervelende is dat de Helmonder bij de laatste gemeenteraad verkiezingen massaal op GroenLinks stemde. Het overgrote deel daarvan is geïndoctrineerd door angstpropaganda op tv.

Beantwoorden

@Stapper op maandag 19 juni 2023 om 19:21:

Daar is de bekende tactiek weer; niemand heeft iets tegen natuurbehoud en energiebesparing. Hou op met mensen die kritisch zijn over de haalbaarheid schuld proberen aan te draaien.
Het is niet haalbaar. Economisch niet, maatschappelijk niet en niet wenselijk.

Om jouw tactiek even toe te passen:
Waarom ben je voor hele landschappen te vernielen door het vol te zetten met windmolens en zonneparken? Wat met de natuur die daar voorheen was?
Waarom ben je voor windmolens op zee die vele vogels het leven kosten?
Waarom ben je voor windmolens die niet gerecycled kunnen worden, en pfas uitstoten?
Waarom ben je voor windmolens die lage frequenties uitzenden tot ziekmakelijk aan toe?
Waarom ben je voor de overbelasting van het stroomnet door zonnepanelen waardoor er blackouts ontstaan?
Waarom wil je mensen hun keuzevrijheid om met de auto te gaan af nemen?
Waarom ben je voor het kappen van hele bossen (o.a. door Brabantwater in het Bakels Bos) om gezonde bomen te verbranden en dan te roepen dat biomassa groen is?

Niemand is tegen. Wel tegen het opdringen door wensdenkers zoals prof. dr. ir. Jetten.

Beantwoorden

@FJ van Dijk op maandag 19 juni 2023 om 20:42:

Gewoon meedoen met Europa.. Haal je het niet dan heeft Helmond de centen binnen . 😉

Het hele verhaal..
Het klimaatcontract is een Europees idee, dat uitgaat van in totaal honderd Europese steden die in 2030 klimaatneutraal willen zijn. In ons land doen zes steden mee: Naast Eindhoven en Helmond, die als duostad optrekken, zijn dat nog Groningen, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Beantwoorden

@Jeroen op dinsdag 20 juni 2023 om 12:15:

Moderne mensen kijken geen tv. Die luisteren naar sprookjes vertellers op bepaalde podcasts van de vrienden van ongehoord.

Beantwoorden

Tijdens de informatie avond van 15 juni jongstleden en de opiniërende raadscommissie op 4 juli aanstaande nemen we de raadsleden van Helmond en Eindhoven aan de hand van een presentatie mee:

Rieter eerst luisteren en dan oordelen.
Maar luisteren is niet je sterkste punt ,maar gewoon drammen.
Wat dat betreft is er weinig verschil met Bonte..Alleen komt Bonte met plannen waar de Raad over kan beslissen. En Rieter waar zijn jouw plannen ? Je lijkt meer en meer op een jankert als Arnold Karkens van Ongehoord Nederland-Helmond 😉

Beantwoorden

@Helmonder op dinsdag 20 juni 2023 om 17:06:

Roepen dat je in 2030 100% klimaatneutraal wilt zijn is ook geen plan.

Beantwoorden

Dat wordt dan snel beginnen als je 2030 wil halen. Begin eens met één straat bijvoorbeeld Zuidende, verder Zuiderstraat, Ameidepark. Ben benieuwd hoe de files teruggedrongen worden.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op dinsdag 20 juni 2023 om 11:46:

1:
A) geen bezwaar tegen aanpak van files;
B) geen bezwaar aanpak luchtvervuiling;
C) geen bezwaar tegen verduurzamen van woningen;
D) geen bezwaar tegen vergroenen van Helmond;
E) geen bezwaar tegen terugdringen CO2-uitstoot;

Mooi dan staan de neuzen van Rieter & Bonte dezelfde kant op.
Hopelijk de neuzen van de andere gemeenteraadsleden ook.
Laat de gedachten “links & rechts” en “coalitie & oppositie” los.
Dan kunnen nu de gesprekken gaan plaatsvinden hoe je deze uitgangspunten samen met de andere gemeenteraadsleden vorm gaat geven.
Samen bouwen i.p.v. afbreken.

Werk aan de winkel.
Alles voor de toekomst van ons Helmond en haar inwoners.

Beantwoorden

Achterlijk gezwets hierboven.

Beantwoorden

Gewoonweg onhaalbaar.
Elektrisch rijden is duur en wordt vanaf 2026 nog eens duurder gemaakt.
Het openbaar vervoer kan een toestroom van forensen echt niet aan.
Mijn werkgever zal niet akkoord gaan met 100% thuiswerken.
We gaan 100% vastlopen met GroenLinks. Met Weesperstraat Amsterdam als voorbode.

Beantwoorden

De klimaat hysterie is een religie geworden!

Beantwoorden

@Helmonder op dinsdag 20 juni 2023 om 17:06:

Ja inderdaad Martijn, kom eens met eens met een plan, openbaar vervoer Helmond

Beantwoorden

@FJ van Dijk op maandag 19 juni 2023 om 20:42:

Stapper heeft gewoon gelijk.

Het constant afgeven van Rieter op Bonte begint een beetje zielig te worden.

Beantwoorden

@stapper: top hoe je dhr Rieter bevraagd. Zo is weer duidelijk dat het gaat om roepen, schreeuwen, enz
Maar een constructief tegengeluid komt er niet.

@martijnrieter
Je schrijft: geen bezwaar over gesprekken met inwoners, maar eerst moet er mandaat zijn vanuit de gemeenteraad of we dit wel willen

Lijkt me de verkeerde volgorde! Je zit er toch namens je inwoners ofniet? Lijkt me dat je eerst hun geluid op gaat halenom aan de hand daarvan een standpunt in nemen….
Want als alle inwoners, dus ook jouw kiezers dit willen, lijkt je die stem belangrijker dan je eigen mening

Beantwoorden

@Wout. op woensdag 21 juni 2023 om 12:48:

Mee eens!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Denk dat er maar eens een Bonte fanclub opgericht moet worden.

Beantwoorden

Rieter
Nee, Helmond wilt het beste jongetje van de klas zijn en gaan voor 100% klimaatneutraal. Over 7 jaar!
Helder Helmond heeft er grote vraagtekens bij. 100% klimaatneutraal lukt namelijk niet in 2030, niet in 2040 en ook niet in 2050.

———————————–
Als je niet bij de beste wilt horen kun als politiekepartij nooit het draagvlak van de meerderheid krijgen maar van de loosers.
Klimaatneutraal zal Helder Helmond nooit halen ook in 2050 niet, omdat ze onder een steen willen gaan liggen en inzicht en kennis missen en nooit de beste in de klas willen zijn.(Hellemonders die de kantjes er af lopen !!)

Beantwoorden

Dag Martijn,

Het gaat er heftig aan toe he op deze column.

Ik zie het allemaal voorbij komen en vraag me iets af: Hoe kan het nou, dat Helmond of all places ( sorry sorry, sorry ik bedoel er niets verkeerds mee) terecht is gekomen op die lijst van 100!!! Europese steden die dat klimaatcontract
“omarmen”om het maar even netjes te zeggen. Daar heb ik even heel lang over nagedacht en zie de reacties op jouw column voorbij komen. Veel vind ik ongenuanceerd, jij wordt uitgedaagd om met een zgn. tegenplan te komen, tegen iets waarvan we allemaal bij voorbaat al weten dat het onhaalbaar is.
Wat ik veel urgenter vind is het volgende: Hoe kan het in godsnaam zo zijn dat Helmond ( middelgrote stad met veel achterstandsproblemen)op die lijst van 100 steden terecht is gekomen? Het antwoord is denk ik simpel: Enige jaren geleden was Mohammed Chahim nog lid van de gemeenteraad namens de PvdA. Inmiddels is Said ( Mohammed) vertrokken naar het Europese parlement. En daar is hij de slippendrager geworden van Diederik Samson, die weer de slippendrager is van …..Frans Timmermans. Eem grotere klimaatdrammer kan je je niet voorstellen. Aangezien groen links ( Bonte) en de PvdA recent in de 1e kamer zijn samen gegaan lijkt me dit een een tweetje te zijn…of niet? Door dit soort contacten is Helmond op die onhaalbare lijst terecht gekomen! Als ik jou was zou in mijn tijd sparen om met alternatieve plannen te komen, maar zou ik er alles, maar dan ook alles aan doen om Helmond voor deze voor de stad zo megalomane gekte te spraren!

Beantwoorden

Gelukkig zijn we al enorm opgeschoten met Lightyear.

Beantwoorden

@Tess op donderdag 22 juni 2023 om 16:59:

Weer een suggestief fakebericht van het lage iq 😉

Beantwoorden

@Tess op donderdag 22 juni 2023 om 16:59:

Interessante uiteenzetting, en dat GroenLinks PvdA verband zin we in Helmond natuurlijk ook waar broertjes Smulders (GL en PvdA) ook diep in de achterkamertjes zitten 🤔

Beantwoorden

@Helmonder op donderdag 22 juni 2023 om 18:43:

Uw reactie geeft al aan dat u geen tegenargumenten heeft.

Beantwoorden

@Helmonder Weer een zwakke argumentatie.

Beantwoorden

Het hele verhaal rondom ‘klimaatneutraal’ en CO2 is één groot ‘broodje aap’-verhaal. Het gaat dus niet om wat meer of minder en het gaat niet om 2030, 2050, of weet ik wanneer. Het gaat erom dat de mens amper of geen invloed heeft op klimaatverandering. De geschiedenis laat zien dat er altijd warmere en koudere periodes zijn geweest. Onze minister Jetten wil 38 miljard Euro uit gaan geven om 0,00036 graden opwarming te voorkomen. Als die prognose al zou kloppen…. Onze instelling is dat als je deze klimaat-hoax erkent, door o.a. mee te denken over de oplossing, dat je dan feitelijk onderdeel bent van het probleem.

Deze koers is een ramp voor Helmond, Nederland en de rest van de wereld.

Beantwoorden
Theo Heller (FVD Helmond)

@Theo Heller (FVD Helmond) op vrijdag 23 juni 2023 om 23:03:

Een inhoudelijke reactie zou hier off-topic zijn, maar de door jou aangehaalde vroegere twijfel onder wetenschappers is al lang weerlegd:

https://klimaat.be/klimaatverandering/oorzaken/invloed-van-de-mens

Beantwoorden

@Theo Heller (FVD Helmond) op vrijdag 23 juni 2023 om 23:03:

Zo, wat een uitspraak! Lang onder een steen geleefd? Ga dit maar eens vertellen in Brussel ! Of kijk eens gewoon buiten hoe hard de natuur er op achteruit gaat door toedoen van de mens.

Ow nee, zorg eerst maar eens dat de politiek in Helmond niet verder verziekt wordt. https://www.ed.nl/helmond/sfeer-in-helmondse-politiek-totaal-verziekt-coach-moet-helpen-het-lijkt-nergens-op~a72d5730/

En toon eens wat meer respect voor Bonte.

Beantwoorden

@theoheller. Uw reactie vind ik oftopic. Discussie gaat erover hoe de problematiek moer worden aangepakt.
U ontkent de problematiek. U ontkent de wetenschap.Dat is een andere insteek. Zoals die waarschijnlijk ook op de renaissancescholen gepredikt wordt.

Beantwoorden

@Theo Heller (FVD Helmond) op vrijdag 23 juni 2023 om 23:03:

Denk dat het verstandig is dat Burgemeester Blanksma eens uitleg gaat vragen over deze uitspraak van Heller.

Beantwoorden

@Helmonder op woensdag 21 juni 2023 om 22:47:

“Het constant afgeven van Rieter op Bonte begint een beetje zielig te worden.”

https://www.ed.nl/helmond/sfeer-in-helmondse-politiek-totaal-verziekt-coach-moet-helpen-het-lijkt-nergens-op~a72d5730/

Haantjesgedrag op het rode pluche.
Je zit er niet voor jezelf, je vertegenwoordigt de stad Helmond & haar inwoners!

Zoals ons’oma vruuger zee: “Gewoon normaal doen jonge, dan doe de al gek zat”

Tjonge, jonge jonge .. jullie zouden je moeten schamen … alle 37.
Alvast mijn excuses aan de gemeenteraadsleden die zich niet laten leiden door dit soort praktijken, maar die ik met mijn woorden wel over één kam scheer.

Beantwoorden

Goed punt van Rieter! Dit is niet wat Helmond wil. Het is wat enkelen willen. De enkelen tuigen ‘inspraakrondes’ op, alsof daardoor Helmond spreekt. Na afloop zeggen ze dan ‘Helmond kon meepraten’.
Die enkelingen van vooral D66 en GL denken dat zij zelf belangrijker zijn dan wat Helmond wil. Hun ideeën redden de wereld en dat mag onbegrensd veel kosten. Dat inmiddels kiezers een heel andere richting willen, het interesseert hen kennelijk niet. Kiezers willen het uitgangspunt van politieke keuzes zijn, de wet geeft hen gelijk.
Laten de gekozenen in Helmond niet de houding hebben van bijvoorbeeld minister Jetten (D66) en als een verhevene de realiteit en de dienstbaarheid aan de kant schuiven. Dit voorbeeld laat zijn kokervisie zien en is exemplarisch:

Beantwoorden

Theo het gaat hier om concrete zaken die voor (bijna) elke Helmonder van toepassing zijn:

1) aanpak van files … sta jij (bijvoorbeeld) ook elke ochtend in de file op de N270 bij Nuenen om naar je werk in Eindhoven te gaan?

2) luchtvervuiling … persoonlijke gezondheid?

3) het duurzaam maken van woningen … zou jij het fijn vinden als je maandelijks zou kunnen besparen op jouw energierekening?

4) vergroening van de stad … bomen en beplanting in je leefomgeving (straat/buurt/wijk) of kijk je liever tegen stenen en beton?

5) terugdringen van de CO2-uitstoot (lees: verminderen; klinkt en is anders dan reduceren tot nul) … persoonlijke gezondheid?

Dit gaat niet over ‘links’ of ‘rechts’, dit gaat niet over ‘coalitie’ of ‘oppositie’
Dit gaat niet over 2030, 2040 of 2050 … het gaat over het heden en het draait om de inwoners van Helmond.

En ja, dat is morgen niet opgelost en dat kan niet en dat hoeft ook niet!
Met de kennis van nu vooruit kijken naar de toekomst van Helmond en het welzijn van haar inwoners.

En daar maak je plannen voor, graag met een visie (met de kennis van nu).
Door met elkaar in gesprek te gaan over de inhoud van deze plannen (met 37 raadsleden door alle ego’s los te laten) kom je tot een definitief plan waarop je beleid gaat maken en vervolgens gaat uitvoeren.
(ik lijk een wel een LP die blie hangen)

Ge magt trots zin da ge unne Helmonder bent!

Beantwoorden

@Stapper op zondag 25 juni 2023 om 10:58:
1) aanpak van files … sta jij (bijvoorbeeld) ook elke ochtend in de file op de N270 bij Nuenen om naar je werk in Eindhoven te gaan?

Beste Stapper,

Je kunt ook met de fiets gaan als je in Eindhoven werkt. Scheelt weer luchtvervuiling, file en dubbel in de persoonlijke gezondheid.

En nu niet komen met regen en zware tas ofzo. Doe ik al jaren en zeer zelden nat geworden door de regen.

Beantwoorden

@Ikke op woensdag 21 juni 2023 om 23:28:

Als deze gesprekken open zouden zijn gevoerd dan kan ik je daar gelijk in geven. Dus: met inwoners in gesprek gaan of ze wel zo’n versnelling van klimaatbeleid willen doorvoeren. Deze openheid is er nooit geweest. Alleen over het HOE mochten ze meepraten.

Beantwoorden

@Helmonder op donderdag 22 juni 2023 om 16:45:

Beetje flauw hoe jij, maar ook anderen hier (vaak anoniem) deze stelling framen. Je moet als stad keuzes maken. Ik zou liever met Helmond het beste jongetje van de klas willen zijn op het gebied van handelen. In ieder geval dat streven hebben. Als ik alleen naar afgelopen week kijken dan is er op vele dossiers nog zat winst te boeken:

https://www.ed.nl/helmond/helmonders-die-hulp-nodig-hebben-moeten-soms-maanden-wachten-sociale-teams-kunnen-werk-niet-aan~a6c96432/

https://www.ed.nl/eindhoven/kinderen-en-ouders-in-de-knel-door-personeelsgebrek-jeugd-veilig-verder-zelfde-organisatie-haalde-eind-2021-onterecht-twee-eindhovense-kinderen-weg-bij-hun-moeder~af9758dd/

https://www.ed.nl/eindhoven/duizenden-euro-s-terugbetalen-van-je-bijstand-het-overkomt-geert-uit-helmond-en-eindhovenaar-hans-en-ze-zijn-niet-de-enige~a98565bb/

Etc.

Beantwoorden

Helmond is al hartstikke groen, de rawazzie overal is fantastisch en de fauna leeft enorm op in de stad. Het stikt inmiddels van de ratten op straat en in huis als je met het warme weer even je deur open zet. Niks meer aan doen.
Bedankt voor deze fantastische leefomgeving gemeente Helmond!

Beantwoorden

Kop in het ED
——————
Bijna twee miljoen Nederlanders hebben onvoldoende voorzieningen in de buurt

Bijna twee miljoen Nederlanders wonen in een gemeente waar het aantal voorzieningen in de buurt te wensen overlaat. Ze moeten gemiddeld meer dan vier kilometer reizen om bij een bibliotheek, zwembad, treinstation of café te komen.

Martijn Klerks 27-06-23, 03:00 Laatste update: 07:28
———————————————————————-
Bovenstaande conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) – het hele artikel kunt u terugvinden in het ED van vandaag – gaat zeker op voor Helmond ook – of juist – omdat de meest voor de hand liggende oplossing voor heel veel Helmonders al heel lang ontbreekt, namelijk een adequaat openbaar vervoernetwerk in Helmond dat ook nog eens alleen maar achteruit kachelt.

Deze conclusie staat overigens mijlenver van welk klimaatcontract dan ook en al helemaal van de daaruit voortvloeiende Helmondse mobiliteitsvisie.

Om bovenstaand lijstje voor Helmond aan te vullen geef ik de volgende voorbeelden:
– het Helmondse Elkerliek – ziekenhuis
– Crematorium Berkendonk in Helmond
– het Elkerliek – ziekenhuis in Deurne (want uitgaan van het standpunt “Helmond is the center of the universe” is de meest bekrompen visie die je maar kunt hebben).

Ik wens alle Helmondse reizigers een voorspoedige reis: Helmondse automobilisten (ik hoop, dat u een gratis parkeerplaats kunt vinden), Hemondse fietsers (ik hoop, dat u geen losliggende tegels tegenkomt) en Helmondse ov – reizigers (ik hoop, dat er voor u een Hermes – bus rijdt).

Beantwoorden
Peter van Lieshout

@Martijn Rieter op maandag 26 juni 2023 om 13:13:

Beste Martijn,

Jij haalt schrijnende zaken aan die in onze regio spelen en die verbetering verdienen; zaken die wij allen in de krant hebben kunnen lezen (en sommigen onder ons aan den lijve hebben ondervonden?).
Zaken waar wij, met de stand van de huidige Nederlandse economie (lees: welvaart), ons voor zouden schamen dat er mensen (en dus ook Helmonders) zijn die zo moeten leven, zo in de maatschappij weggezet worden.

1) het gaat niet over je column “een versneld klimaatcontract”

2) … je maakt me wel heel erg gemakkelijk … (same old song)
Wat ga jij er aan doen als raadslid en in jouw rol als voorzitter van Helder Helmond? Wat is jouw visie, wat zijn jouw plannen?

Beantwoorden

@Frits op zondag 25 juni 2023 om 13:22:

Helemaal mee eens.
Heb nu het “geluk” dat ik in Helmond werk; dagelijks met de fiets.
Voorheen nam ik vaak de trein en bij lekker weer ruim een uur fietsen naar mijn werk in Eindhoven.

Beantwoorden

Heeft Bonte wel plannen? Nee die roept ook maar iets. Klimaat wijzigingen gebeurd al door de eeuwen heen. En wie denk je wie dir allemaal gaat betalen? U en ik natuurlijk. Al war onze ouders hebben opgebouwd is dus fout geweest want wij willen met dit beleid alles afbreken. Natuurlijk moeten wij gezond gaan leven maar alles in een normaal tempo zodat het met verstand gebeurt en betaalbaar blijft.

Beantwoorden

We zitten midden in de komkommertijd!
Maar – afgaande op de columns van de weblog – columnisten en de vele tientallen en ondertussen honderdtallen reacties daarop – niet in Helmond!

Even terug naar de basis: de oorzaak van al deze ellende is de mobiliteitsvisie die regeert in Helmond (een visie hebben is per definitie een “contradictio in terminis” met regeren).

Deze visie is ontwikkeld door een aantal samenwerkende Helmondse gemeenteraadspartijen – ongetwijfeld ondersteund door het Helmondse ambtenarenapparaat – die een ambitieakkoord c.q. een coalitieakkoord hebben gesloten. Wat is het nu eigenlijk: een coalitieakkoord of een ambitieakkoord?
Ik ben benieuwd naar de mening/meningen van onze columnisten hier op de weblog!

De huidige stand van zaken: de behandeling van deze visie op de mobiliteit in en rond Helmond is “geparkeerd” tot na de zomer.”(het woord “geparkeerd” is ironisch bedoeld!) En per definitie ook de/het hieruit voortvloeiende klimaatvisie/klimaatplannen/klimaatcontract.

Een goed verstaander van de Helmondse politiek heeft maar een half woord nodig: de Helmondse mobiliteitsvisie is ondertussen zo controversieel geworden – tig individuele inwoners van Helmond én Helmondse groeperingen zijn er in de afgelopen tijd al overheen gevallen hier op de weblog en ook in het Eindhovens Dagblad – dat een druk op de pauzeknop onvermijdelijk was.

Ondertussen gaat de pennenstrijd tussen gemeenteraadsleden – die nota bene collega’s van elkaar zijn – vrolijk door. Niet alleen in deze, maar ook in andere columns.

De bemiddelaar, de coach, de mediator of hoe hij/zij dan ook genoemd/gezien wordt, wordt op deze manier – om in (deel)fiets-termen te spreken – flink in de wielen gereden. Los daarvan is dit allemaal een verre van verheffend schouwspel. En dit allemaal in het belang van de inwoners van Helmond???

Daar komt nog bij, dat al deze plannen gefinancierd worden door “crowdfunding”, maar dan wel verplichte crowdfunding via gemeentelijke, provinciale, Nederlandse, Europese belastingen en subsidies, opgehoest door – precies – de Helmondse, Brabantse, Nederlandse en Europese belastingbetalers! Kunnen de geachte dames en heren columnisten HIER ook eens op reageren?

Ik doe nu alvast een voorspelling:
Na de zomer is er niks veranderd in deze patstelling in de Helmondse politiek,
Na de zomer wordt de McDrive van McDonald’s aan de Steenovenweg in Helmond geopend, omdat de hegemonie van de auto gewoon blijft bestaan, ook in Helmond.

En in het weekend van 25 tot 27 augustus wordt de Formule 1 – race op het circuit van Zandvoort gereden. Ik wens alle bezoekers en tv – kijkers nu alvast veel plezier!
Misschien is een protestje vanuit de Helmondse coalitie wel op zijn plaats tegen de milieuverontreinigende gevolgen veroorzaakt door o.a. Max Verstappen….

Ondertussen ga ik als autoloze ov – reiziger nog steeds op reis met de treinen van de NS en met de bussen van Hermes. Vooral dat laatste wordt in Helmond een steeds groter probleem. Misschien een aandachtspuntje voor de Helmondse gemeenteraad? En er liggen nog steeds fietsen tegen de vlakte op het Helmondse Stationsplein. Volgens mij zijn er teveel fietsen in Helmond!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *