Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.609 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
68reacties

Ruud Verhoeven van GroenLinks stelde zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over Xperience World en de ontwikkelingen van het centrumgebied.
Vandaag hieronder zijn vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.

Enkele weken geleden verscheen een artikel in ED aangaande inzaaien van gras op het terrein van De Bleek en mogelijk ook op het terrein waar voorheen Obragas stond. Dit pleidooi bevreemdt GroenLinks. Volgens ons staan er namelijk grootschalige projecten op stapel op de betreffende terreinen. Op 20 mei kwam daar nog een interview overheen met dhr. Geul, uitbater van de Gamehal in wording. Deze geeft aan dat zijn succesnummer pas eind 2014 kan starten. Dat bevreemdt GroenLinks nog veel meer, met name omdat het college in de quickscan bij de voorjaarsnota (pagina 41) noteert, dat “in 2013 (met Xperience World) kan worden gestart”.
Voorjaar 2012 liet wethouder Tielemans de raad weten dat het Obragasgebouw met voorrang gesloopt moest worden: wij moesten namelijk aan de investeerder als gemeente tonen hoe voortvarend wij in Helmond te werk gaan, om deze te overtuigen op deze locatie zijn plannen te laten landen. De raad stemde in. Wij hadden dus verwacht dat de investeerder vervolgens gezwind aan het werk zou gaan om het project Xperience World uit de grond te stampen. Niet dat GroenLinks daarop zit te wachten. Zoals u weet hebben wij ons faliekant gekeerd tegen de komst van Xperience World op deze locatie! De raad heeft echter democratisch anders beslist. Nu vinden wij dan ook dat het beloofde traject moet worden uitgevoerd. Op de website van Xperience World vinden wij nog altijd uitsluitend een promotiefilmpje uit 2012, waarop staat dat de Gamehal in 2013 operationeel zal zijn. Dat zien wij met het oog op het volstrekte gebrek aan enige ontwikkeling op het betreffende terrein niet meer gebeuren. De exploitant zelf bevestigt dus inmiddels dat 2013 niet haalbaar is en zelfs 2014 maar ternauwernood.
Daarnaast zijn er, wat GroenLinks betreft, al even zinloze plannen tot grootschalige uitbreiding van ons winkelcentrum in dit gebied. Daarvoor is Foruminvest/van Wijnen in beeld. Ook hiervan vragen wij wat de status is van dit project:
Foruminvest wilde van start na het vinden van twee grote marktpartijen (genoemd werden steeds Mediamarkt en V&D). Terwijl een groot deel van ons centrum inmiddels tot een troosteloze vlakte met puin en onkruid is verworden vragen wij ons af of genoemde marktpartijen, of andere vergelijkbare marktpartijen inmiddels gevonden zijn. Wij vrezen dat dit niet het geval is.

Dit leidt voor GroenLinks tot de volgende vragen:

 1. Op de site van de gemeente lezen wij dat de grondovereenkomst met de exploitant van Xperience World is getekend: heeft de gemeente de overeengekomen som al ontvangen?
 2. Wanneer verwacht het college dat met de bouw van de gamehal kan worden gestart?
 3. Bent u het met ons eens dat dhr. Geul zich verschuilt achter procedurele strubbelingen?
 4. Worden genoemde vertragingen veroorzaakt door de gemeente Helmond?
 5. Wat voor consequenties hebben de vertragingen voor de overeenkomst die de exploitant heeft met de gemeente Helmond?
 6. Krijgen wij als raad nog een presentatie over de definitieve plannen?
 7. Krijgen belanghebbenden nog de mogelijkheid om op de plannen te reageren, zoals de exploitant suggereert?
 8. Welk tijdpad heeft de exploitant het college eigenlijk voorgespiegeld?

En over de centrumuitbreiding:

 1. Zijn er inmiddels grote marktpartijen bereid gevonden naar de beoogde locatie te trekken?
 2. Gaat het college beginnen met de aanleg van nog meer parkeerplaatsen, zonder dat er zicht is op de bedoelde uitbreiding van het centrum?
 3. Heeft u een plan achter de hand voor het nu al kaalgeslagen terrein en zo ja hoe ziet dat er uit?

68 reacties:

Goede zaak dat deze vragen gesteld worden. Nu ben ik sowieso van mening dat er in Helmond nogal wat onzinnige dan wel slecht doordachte projecten uitgevoerd worden maar de Xperience World is toch wel een echte zwaar negatieve uitschieter.

Dit is in mijn ogen de meest kansloze ontwikkeling ooit die voor het Helmondse centrum in gang is gezet. Iedereen met een beetje gezond verstand kan wel inschatten dat dit idee gedoemd is om failliet te gaan. Het hele concept is volstrekt onrealistisch. Daar komt nog eens bij dat er onder de Helmondse bevolking 0,0 draagvlak is voor dit project. Het is dan ook meer dan schandalig dat de politiek “ja” heeft gezegd tegen dit aanstaande debacle.

Ik blijf hopen dat er ooit iemand wakker geschud wordt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zou ik zeggen. Het spuuglelijke in de toekomst leegstaande pand staat er nu nog niet dus laat iemand hier alstublieft een stokje voor steken. De stad zal eeuwig dankbaar zijn.

Beantwoorden

@Dan blijf voortaan ns van die zuurprumenvlaai af en check je informatiebronnen! Recent onderzoek toonde aan dat minder dan 5% negatief is en meer dan 89% nog geen mening heeft.

Beantwoorden

Kan niet anders dan het helemaal eens zijn met Dan. En verwar een realistische kijk niet met n zure blik.
Dit is niks, dit wordt niks. De exploitant heeft naar mijn mening een ‘wat optimistische visie’ en vd kant vd gemeente is Stienen erbij betrokken. Alle ingrediënten voor n fiasco aanwezig.

Beantwoorden

@Simone op vrijdag 31 mei 2013 om 08:58:

Welke informatiebron is dat? Want die bron kennen wij (ook) niet.

Beantwoorden

Ik ga even lekker mezelf quoten met wat ik vorig jaar al schreef over dit onderwerp:

———————————————————————————–
Laten we even eerlijk zijn, wat kan de gemiddelde Helmonder het schelen hoe de beste man, of wie dan ook het betaald? Zolang het draait en er geen vuile praktijken bij betrokken zijn zal het de meeste van ons niet uitmaken. Zolang die game-hal er komt en we er geen geld aan kwijt zijn, goed toch? Maar de vraag is, hoe realistisch is dit plan nu eigenlijk?

Er zouden 350.000 bezoekers op jaarbasis nodig zijn om dit product draaiende te houden. 350.000 is veel, heel veel zeg maar. Hier mee zou het spontaan naar de 40e plaats van meest bezochte dagattracties van ons land schieten. Voorbijgaand aan onder andere het Kröller Müller, Paleis het Loo en het Spoorwegmuseum. Science Center Nemo krijgt het niet eens voor elkaar meer dan 500.000 man te trekken op jaarbasis in het centrum van Amsterdam, waar moeten die 350.000 personen in Helmond dan vandaan komen? Met ons spetterend openbaar vervoer? Nee. 350.000 man is in mijn ogen een onhaalbare utopie.

Daar komt dan ook nog een bij, de doelgroep. Ze grijpen gamers ed aan. Mensen die in de simulatoren willen zitten en van de vele consoles gebruik willen maken. Nu weet ik niet wat de meeste willen, maar ik zit liever thuis op de bank te gamen met een flinke krat bier en snacks van de lokale supermarkt dan klauwen te betalen voor veel te duur drinken en eten op een plek die mij niet goed uitkomt. Het enige wat nog overblijft zijn dan een paar simulatoren. Sorry, maar dat heb ik na een keer wel gezien, of kunnen we een seizoenskaart kopen ergens? Dan komen er in het filmpje op de site wel mooie beelden voorbij van spetterende beurzen waar jongen flink gamen. Maar we hebben het over beurzen, waar spellen voor het eerst speelbaar zijn, waar het nieuw is en vooral je eenmalig heengaat omdat het allemaal nieuw en cool is. Dat is het in Experience World niet echt he?

Is er dan iets positiefs? Jazeker, het restaurant vind ik erg stoer. Het looping restaurant is ook te vinden in Europa Park in Rust, en daar zit het vaak helemaal vol. Maarja, dat is dan in een pretpark met 4.200.000 bezoekers per jaar. Dus eigenlijk is het nog niet echt te vergelijken.

Kortom, allemaal leuke hersenspinsels zonder samenhang. Onze politiek trapt er vast maar wat te graag in, maar ik zie dit zowel als realistisch beeld als persoonlijk liever niet komen. Het idee is leuk, maar zeer onrealistisch. Mooie beelden van leuke dingen, maar zo kan je alles wel verkopen.

Bronnen:

http://www.nbtc.nl/web/file?uuid=428c3100-8556-4456-84cf-b38418af208d&owner=388ad020-d235-4624-86a4-d899f855a216&contentid=23946

http://www.xperienceworld.nl/
———————————————————————————–

We zijn inmiddels een half jaar verder en nog helemaal niks wijzer. De voorstanders roepen nog steeds dat EW (Experience World) het centrumplan vlot moet trekken. Echter, het centrumplan ligt ook redelijk stil.

Misschien moet de gemeente eerst eens onderzoek gaan doen naar een nieuw centrumplan, wat ervoor nodig is en wat er waar ontwikkeld kan worden. Vervolgens kunnen ze de inmiddels zwaar verouderde stedenbouwkundige plannen vernieuwen en vanuit daar nog eens kijken of EW past binnen onze stad.

Sowieso is het belachelijk hoe de stad Helmond nu met zijn ruimtes omgaat. We hebben de enorme luxe een bijna leeg terrein als centrumuitbreiding te hebben en we doen er niks mee. Zo’n zonde. Ik hoop dat onze politiek in elk geval de moeite kan doen om daar wat vaart achter te zetten. Het begin is gezet, maar het door ontwerpen moet toch wel kunnen? Schrijf zo nodig een prijsvraag uit, genoeg ontwerpers die graag een opzet maken.

Als met al, ons gemeente bestuur faalt gewoon glansrijk in de case van zowel het centrum als in EW. De beste mensen daar moeten leren dat ze er zitten voor de bevolking, en voor niks anders. Al die onze en trage projecten maken het er niet beter op helaas.

Beantwoorden

@Simone: we wachten nog op je bronnen. Bronnen zoals JohanR in zijn doortimmerde reactie geeft.

Beantwoorden

De politiek moet eerst maar eens een cursus projectmanagement gaan doen, stelletje amateurs!

Beantwoorden

Ik had de afgelopen week geen tijd om te reargeren wegens JAZZ in catstown, daarom nu mijn visie:

Xperience World is een leuk idee, maar dat is dan ook het enige goede wat ik er over kan zeggen. Dat er een xperience world komt is oké, een hal voor simulatoren is iets wat nergens in de omgeving te vinden is.

De locatie van het gebouw is niet de juiste, het havenplein is het gezelligste plein van Helmond en daar moet geen groot, strak, modern grijs gebouw komen te staan. Aan het havenplein moet een theater verijzen, maar daar gaat het nu niet om. Xperience world moet samen met dat andere grote project worden gecombineerd. Het nieuwe helmond sport stadion.

Het idee om een XL jumbo in het stadion te bouwen is waanzin, niemand zit daarop te wachten. Daarom is mijn idee, Combineer het nieuwe stadion en Xperience World en maak van berkendronk het recreatie gebied van Helmond oost.

U zal wel denken: waarom zou je Xperience world en het stadion combineren, dat past toch niet bij elkaar? Ik ben het met u eens, het past niet bij elkaar, in de huidige vorm, maar daar is wat aan te doen.

Het nieuwe stadion word, de thuis haven van Helmond Sport, een voetbal vereniging, voetbal is gezond, sporten is gezond, en daar licht de sleutel. Als je het huidige concept van Xperience world een beetje aanpast/uitbreid dan kan Xperience World dienst doen als ‘ontdekplek’. Er zal dan plaats zijn voor het oorspronkelijke idee en daarnaast zaal er plaats zijn voor gezond leven, een plek waar school kinderen uit het hele land, door middel van games en digitale spelen/simulaties, kunnen leren over gezond leven, sporten en bewegen.

ik persoonlijk vind dit een leuk en haalbaar idee, maar het is niet aan mij om daar over te beslissen.

(type fouten onder voorbehoud)

Beantwoorden
Tim van der Heijden

@ Dan/Higgy,

Jullie hebben je beste jaren zeker al gehad, al achter de garaniums soms? De jeugd heeft hier zeker wel oor naar en Experience World zal een druk bezochte locatie gaan worden. Aan de haven ligt dit gebouw perfect en is absoluut een aanwinst voor de stad. Altijd weer die zanikers die niets anders te doen hebben als negatief commentaar leveren.

Suc6 met de realisering en hopelijk nog in 2013!!

Beantwoorden

@Adrie op woensdag 5 juni 2013 om 17:05:

Welke jeugd zit erop te wachten dan? Ikke in elk geval niet en de rest van de jeugd betwijfel ik zeer sterk. Gamen kan op vele plaatsen veel goedkoper en leuker.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn welke erheen gaan. Hell, zelfs ik zal een keer gaan kijken. Maar de schaal waarop de ondernemer dit wil gaan neerzetten klopt gewoon niet. Zoals ik in mijn stuk eerder al aangaf, het is gewoon te groots. Daar komt ook nog een bij dat de desbetreffende ondernemer in andere plaatsen in ons land een andere, veel te grote, concepten nooit van de grond heeft weten te krijgen. Nu zit er ook alweer vertraging in.

Verder verlaag je het niveau van jezelf wel heel erg door je laatste zinnen. Wij die er op tegen zijn zijn geen zanikers, maar mensen die de zaak realistisch bekijken. Door zonder ook maar enige onderbouwing een post als deze te maken diskwalificeer je jezelf bijna al voor de discussie.

Beantwoorden

Ergens moet er nog een artikel van mij staan, waarin ik aangaf dat dit plan niet haalbaar is, en dat de plannenmakers als ondernemer op veel plaatsen al niet geslaagd waren. Helaas lijkt het uit te komen. Ik ben benieuwd wat dit Helmond inmiddels al gekost heeft.

Beantwoorden

@ Johan R,

Als ik zo mijn zoon hoor, is er op de scholen een hoge mate van interesse in Experience World. De uitbater kan natuurlijk wel voor meer zekerheid kiezen, en kijken of hij geen mooie disco in het gebouw kan/wil onderbrengen. Het ontbreekt in Helmond nl aan een grote uitgaansgelegenheid.
Ik snap je reactie op mijn berichtgeving, maar vaak worden er negatieve reactie’s op topics geplaatst, en deze kant nog wal raken.

Beantwoorden

@Adrie op donderdag 6 juni 2013 om 16:25:

Op de beelden op de site afgaand snap ik op zich best de verwachting wel, maar als je weet waarvan de beelden zijn dan is het toch anders. Leuk al die super vette game beelden, maar we hebben het hier wel over enorme events (BV E3, Gamescon, die passen echt net of vaak zelfs totaal niet in het beursgebouw van Utrecht). Dat zijn inderdaad zaken die jongen aanspreken, maar dat doen ze wel omdat het daar echt het allernieuwste is. De uitbater verwacht zoals aangegeven een veel te hoog aantal bezoekers. Tenzij hij dus zwaar investeert in bij de tijd blijven zal de jeugd het ook zo zat zijn.

Daarbij is het concept wat de ondernemer heeft helemaal niet gericht op een uitgaansgelegenheid in de klassieke vorm (waar ik het eens ben met het feit dat we in Helmond echt veel te weinig hebben en nog eens een eigenaar die zo’n beetje alles beheerd). Vernieuwing juich ik zeker toe, en in Augustus zal ik zelf 2 dagen op de Gamescon te vinden zijn.

Maar dit totaal concept is niet enkel de games, het gaat ook om voedsel. En alles bij elkaar genomen is het gewoon een leuk verhaal met mooie plaatjes. En als student stedenbouw weet ik hoe makkelijk je groepen meekrijgt met mooie plaatjes. En persoonlijk ben ik bang dat de mensen die dit heel graag zien komen daar momenteel nog niet voorbij kunnen zien 🙂 Dit neemt niet weg dat een investering in het centrum altijd welkom en zeker nodig is, maar dit concept, de bedenker en uitbater en de wijze waarop hij zich presenteert naar de buitenwereld zijn gewoon niet correct, en daar moeten we voor waken.

Beantwoorden

@Adrie op donderdag 6 juni 2013 om 16:25:

Ik weet heel zeker dat mijn zoon (16) zijn geld hier niet aan uit zal geven. Hij zal misschien een keer gaan kijken wat het is, maar vervolgens tot de conclusie komen dat het in elk geval een stuk goedkoper is om thuis Fifa te spelen met zijn vrienden!!

Beantwoorden

De meningen zijn gewoonweg verdeeld over het onderwerp en wie gelijk heeft zal de toekomst moeten uitwijzen. Persoonlijk blijf ik hopen dat de beoogde locatie gebruikt zal worden voor een echte aanwinst voor het centrum zoals bijvoorbeeld een theater, wat in deze discussie al eens genoemd is.

Het onderbrengen van Xperience World bij Berkendonk is misschien ook nog wel een interessante optie. Persoonlijk zie ik natuurlijk liever helemaal niet komen maar als het toch moet liever niet in het centrum.

Het beoogde concept is simpelweg niet realistisch. Ja, ik kan me voorstellen dat de jeugd uit nieuwsgierigheid een keer gaat kijken. Maar uiteindelijk zullen die toch echt lekker thuis gamen want dat is stukken goedkoper. Daarnaast wordt er bezoekersaantallen genoemd dit ik ten eerste nooit zie komen en ten tweede het Helmondse centrum qua verkeersdruk helemaal niet aan zal kunnen. Op een simpele drukke zaterdag kom je het centrum al bijna niet fatoenlijk binnen.

Ik ben benieuwd waar het met dit project naar toe gaat…

Beantwoorden

Sanering voormalige Obragas-terrein
Maandag wordt begonnen met de sanering van het Obragasterrein omdat op een aantal plaatsen de grond en het grondwater verontreinigd zijn.
Die bodemverontreiniging op het nieuwe terrein van Xperience Word is vooral het gevolg van de activiteiten van de voormalige gasfabriek van Obragas, zie deze en deze Naw en Vruuger.
“In de huidige situatie vormt de bodemverontreiniging geen risico voor de omgeving” zo laat de gemeente weten. Medio oktober is volgens planning de bodem gesaneerd, enkele maanden later is de grondwatersanering gereed. De grondwaterzuiveringsinstallatie blijft daarna nog een aantal maanden staan om zo het grondwater verder te zuiveren.
De verontreinigde grond grond wordt met vrachtwagens afgevoerd. Ook worden dan meteen de nog aanwezige funderingen, kelders en funderingspalen van de voormalige Obragas-panden en het voormalige appartementencomplex ‘De Bleek’ verwijderd en afgevoerd.
Deze sanering wordt conform eerdere afspraken betaald door de gemeente Helmond.

Beantwoorden

Een mooi groot centraal kermisplein op de oude locatie van Obragas.
De zomerkermis in Helmond staat op het punt onder te gaan in een zeer slechte kwaliteit, met te weinig ruimte voor spectaculaire attracties.
Eens had de gemeente kermis na kermisprijs te pakken en er wordt niets aan gedaan om de kermis naar een hoger level te tillen. Gemeente jullie zijn echt fout bezig op dit gebied!!

Beantwoorden

Zijn er eigenlijk ooit antwoorden gekomen op de vragen van de heer Verhoeven?

Beantwoorden

@Hans Gruijters op woensdag 3 juli 2013 om 20:08:

De antwoorden van het college zijn er nog niet. Dat kan tot een week of 6 duren nadat ze ingediend werden. Zodra die antwoorden bekend zijn, plaatsen wij ze in het geheel in een reactie hieronder.

Beantwoorden

Gaat het festival impact door op de vervuilde grond?
het festival is 7 en 8 september en volgens berichten in het ED duurt het nog tot het einde van het jaar voor het terrein schoon is.

Beantwoorden

Beste gemeenteraad van Helmond,

Jullie zijn er volledig ingestonken imet deze transactie.
Met m.n een gesjeesde kermisexploitant.
Opgelicht zijn jullie, jazeker, maar hoe klets je je daar nu weer uit?

Beantwoorden

@Leny van Muijen op woensdag 3 juli 2013 om 21:38:

Of Festival Impact doorgaat weten we niet, maar het lijkt ons sterk dat het niet doorgaat. Er wordt in ieder geval hard gewerkt aan de sanering van de grond waar het voormalige appartementencomplex ‘De Bleek’ stond (tegenover de bieb). Zie onderstaande foto’s, de eerste is van 17 juni, de laatste werd vandaag gemaakt.

Beantwoorden

Misschien moeten we de milieudienst inschakelen om te kijken hoe het met de geluidsoverlast is voor bewoners van Keijzerinnedaal en de torenstraat.
Zij ervaren al veel overlast van het Havenplein nu de Bleek is afgebroken.
Zou zo’n evenement niet beter aan de rand van de stad kunnen?
Berkendonk of de grote plek bij de warande?
Maar de horeca-lobby zal het ook nu wel weer winnen!.

Beantwoorden

@Leny van Muijen op vrijdag 5 juli 2013 om 11:02:

En terecht dat ze winnen, alle evenementen verbannen naar de rand van de stad is ook een grote onzin. Een stad leeft juist bij het feit dat er grote evenementen in het centrum gehouden kunnen worden. Door deze dorpse instelling om niks toe te staan in het centrum gaat de positie van onze stad alleen maar meer achteruit.

Evenementen trekken mensen, mensen trekken ondernemers en hoe meer we die hebben in het centrum, hoe sneller we een volwaardig centrum kunnen hebben. En als je het verplaatst verplaats je evengoed de overlast. Als je in het centrum woont dan zul je moeten accepteren dat bij de ideale locatie ten opzichte van de diensten en functies extra overlast kan komen.

Beantwoorden

Maar mensen in keijsserinnedaal wonen daar niet vrijwillig, dat vergeet JohanR te vermelden. Verder ben ik het grotendeels met hem eens dat in het centrum evenementen moeten plaatsvinden. Of dit nu de juiste plek is, ik weet het niet, ik en de overlast niet in Keijsserinnedaal.

Beantwoorden

Uitgebreide antwoorden van B&W inzake Xperience World

Vandaag gaf het college van B&W antwoorden op de vragen van GroenLinks over Xperience World.
Een zeer summiere samenvatting van de antwoorden voor de snelle lezer:
De exploitant heeft het geld voor Xperience World nog niet rond. Omdat de gemeente nog niet betaald is, is de Obragas-grond nog steeds van de gemeente. Vanwege deze vertraging heeft de gemeente die grond daarom ook nog niet bouwrijp gemaakt. Als de exploitant deze maand de financiering nog rond zou krijgen, start de bouw op zijn vroegst medio/najaar 2014.

Hieronder integraal de vragen van GroenLinks en de antwoorden van B&W:

Naar aanleiding van uw bovengenoemde brief, delen wij u het volgende mede.
Op 30 mei 2013 heeft u aan het college van B&W van Helmond een brief gezonden met daarin vragen over de ontwikkelingen in het centrumgebied. Bovendien heeft u via de mail gevraagd nogmaals inzage te krijgen in de getekende gronduitgifteovereenkomst met Xperience World. De gronduitgifteovereenkomst heeft u vertrouwelijk kunnen inzien begin juni 2013. Door middel van deze brief geven wij u in deel 1 antwoord op de vragen die u stelt in de brief van 30 mei 2013 en in deel 2 op vragen uit de mail d.d. 11 juni 2013.

DEEL 1: Vraag en antwoord: brief 30 mei 2013

 1. Vraag: Op de site van de gemeente lezen wij dat de gronduitgifteovereenkomst met de exploitant van Xperience World is getekend: heeft de gemeente de overeengekomen som al ontvangen?
  Antwoord: Nee, de betaling van de grondprijs door de exploitant vindt plaats op het moment van levering van de grond.
 2. Vraag: Wanneer verwacht het college dat met de bouw van de gamehal kan worden gestart?
  Antwoord: De exploitant heeft op het moment van dit schrijven nog niet de beschikking over de noodzakelijk benodigde externe projectfinanciering. Dit heeft als gevolg dat het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de hal en de bijbehorende parkeergarage (250 pp.) door de exploitant (nog) niet heeft plaatsgevonden. Dhr. Geul geeft in een mail van 9 juli 2013 aan dat hij op z’n vroegst eind augustus 2013 meer duidelijkheid kan verschaffen over de (her)financiering van het project. Tot die tijd (zo geeft de exploitant aan) staat het proces van uitwerken van het ontwerp en indienen van de benodigde vergunning stil. Hiervan uitgaande en gebaseerd op de ervaring uit andere projecten in de stad verwachten wij dat de exploitant op z’n vroegst de benodigde vergunning zal aanvragen eind 2013. Start bouw zou dan mogelijk zijn medio/najaar 2014. Dit onder voorbehoud dat exploitant eind augustus de totale projectfinanciering rond heeft.
 3. Vraag: Bent u het met ons eens dat dhr. Geul zich verschuilt achter procedurele strubbelingen?
  Antwoord: Het college is van mening dat de oorzaak van de vertraging ligt bij het ontbreken van de projectfinanciering tot op heden.
 4. Vraag: Worden genoemde vertragingen veroorzaakt door de gemeente Helmond?
  Antwoord: Nee, zoals bij vraag 3 aangegeven ligt de hoofdoorzaak van de vertraging bij de exploitant. Hierdoor kunnen vervolgwerkzaamheden inzake zowel het ontwerp- vergunningen- en realisatietraject niet verder ter hand worden genomen zonder dat de gemeente Helmond onevenredig veel risico loopt.
 5. Vraag: Wat voor consequenties hebben de vertragingen voor de overeenkomst die de exploitant heeft met de gemeente Helmond?
  Antwoord: voor de overeenkomst zijn er vooralsnog geen consequenties, deze blijft in tact. Er is nog geen juridische grond om het contract te ontbinden indien de wenselijkheid ervan aan de orde zou zijn. Wel leidt de vertraging in beginsel tot een vertraagde levering van de bouwkavel en daarmee grondopbrengsten. Immers de exploitant voldoet niet aan de voorwaarde die bij de levering van grond horen. De vertraging van de levering van de kavel leidt logischerwijs tot een vertraagde start bouw en realisatie. Vanuit de afdeling grondzaken is, vanwege juridisch contractbeheer, een brief verzonden d.d. week 34 2013 teneinde de exploitant formeel te wijzen op zijn nog openstaande verplichtingen.
 6. Vraag: Krijgen wij als raad nog een presentatie over de definitieve plannen?
  Antwoord: Daarover zijn tot op heden geen nadere afspraken gemaakt, maar kunnen indien gewenst voor de raad georganiseerd worden. Deze bijeenkomst zal dan informatief van aard zijn. De plannen van de exploitant zullen daarnaast nog goedgekeurd moeten worden via een omgevingsvergunning waarin bijvoorbeeld ook de rol van Welstand en andere belanghebbenden is belegd.
 7. Vraag: Krijgen belanghebbenden nog de mogelijkheid om op de plannen te reageren, zoals de exploitant suggereert?
  Antwoord: Zoals eerder in deze brief vermeld is de omgevingsvergunning nog niet aangevraagd. Bovendien zal voor de bijbehorende parkeergarage nog een uitwerkingsplan zoals bedoeld in de Wet ruimtelijk ordening ter visie worden gelegd. Dit houdt in dat belanghebbenden inderdaad nog kunnen reageren op de voorgenomen plannen.
 8. Vraag: Welk tijdpad heeft de exploitant het college eigenlijk voorgespiegeld?
  Antwoord: Het contract gaat uit van levering van de bouwkavel 21 september 2013. Start bouw kan dan uiterlijk 6 maanden na levering plaatsvinden, maar zoals onder 2 is aangegeven is er vertraging opgetreden en wordt deze datum zeker niet gehaald.

Vragen m.b.t. centrumuitbreiding Foruminvest/Van Wijnen.

 1. Vraag: Zijn er inmiddels grote marktpartijen bereid gevonden naar de beoogde locatie te trekken?
  Antwoord: Nee, de gronduitgifteovereenkomst met Foruminvest en Van Wijnen is nog niet formeel rond. Deze overeenkomst zal via de voorhangprocedure besproken worden met de gemeenteraad. Indien en nadat de gronduitgifteovereenkomst rond is zal Foruminvest starten met de acquisitie van 2 grote trekkers en andere potentiele huurders van winkelruimte.
 2. Vraag: Gaat het college beginnen met de aanleg van nog meer parkeerplaatsen, zonder dat er zicht is op de bedoelde uitbreiding van het Centrum?
  Antwoord: Nee, de uitbreiding van 500 pp in het centrum is gebonden aan de realisatie van de uitbreidingsplannen van Foruminvest en Van Wijnen. Dus pas nadat duidelijk is dat de uitbreidingsplannen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden zullen de parkeerplaatsen worden gebouwd.
 3. Vraag: Heeft u een plan achter de hand voor het nu al kaalgeslagen terrein en zo ja hoe ziet dat er uit?
  Antwoord: Op dit moment is er geen ander concreet plan voor het Obragasterrein. Het college is van mening dat van een langdurig braakliggend Obragasterrein geen sprake zou mogen zijn en dat een tijdelijke invulling gewenst is. Op dit moment is de sanering nog in volle gang. Indien er brede steun vanuit de raad aanwezig is voor een tijdelijke invulling zal het college hier uitvoering aan geven. Daarnaast zullen we uiteraard de ontwikkelingen in de detailhandelsbranche en op de financiële- en vastgoedmarkt blijven volgen. Het is daarbij uiteraard niet uit te sluiten dat dit consequenties heeft voor de inhoud van het planconcept en uitvoeringstermijn.

DEEL 2: Vraag en antwoord: email d.d. 11 juni 2013:

 1. Vraag: Hoe zit de procedure in elkaar tot het moment van akte van levering? Bij welk “hoofdstuk” van de procedure is de gemeente Helmond nu?
  Antwoord: na het sluiten van de overeenkomst is tussen partijen besloten een andere procedure te volgen dan is opgenomen in het contract.
  • De gemeente draagt zorg voor een ruimtelijk uitwerkingsplan (Wro) ten behoeve van de realisatie van de parkeergarage. Koper is verantwoordelijk voor het aanvragen van de omgevingsvergunning “parkeergarage”.
  • Koper draagt zorgt voor een ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van de planologische afwijking (projectbesluit) voor de realisatie van de hal. Koper is verantwoordelijk voor het aanvragen van de omgevingsvergunning “hal”.
  • De gemeente levert bouwkavel (= het moment van passeren van de akte). Dit kavel is dan functioneel gesaneerd en bouwrijp.
  Op dit moment zit het project nog in de ontwerpfase, dus vóór de fase van vergunningaanvraag- en verlening.
 2. Vraag: Heeft de gemeente de grond al bouwrijp gemaakt, zo nee wanneer gebeurt dat? Is de bodem al gesaneerd?
  Antwoord: De gemeente heeft de grond niet bouwrijp gemaakt op dit moment. De gemeente heeft de verplichting tot het bouwrijp maken van de bouwkavel opgeschort voor de duur dat niet duidelijk is dat door Xperience World wordt beschikt over een onvoorwaardelijke projectfinanciering. Daarnaast kán de gemeente deze verplichting niet nakomen vanwege het ontbreken van een definitief ontwerp van de hal en garage en de in artikel 8.2 van de overeenkomst genoemde planning. Dit is schriftelijk gecommuniceerd met de koper. De grond wordt op dit moment gesaneerd. Rond het einde van dit jaar zullen alle werkzaamheden i.v.m. de sanering zijn afgerond.
 3. Vraag: Heeft de koper al een voorlopig en definitief ontwerp ingediend, zo nee, waarom niet?
  Antwoord: De gemeente beschikt over een voorlopig ontwerp van de parkeergarage. Er is door koper tot dit moment geen voorlopig en definitief ontwerp ingediend voor de hal. Koper geeft als reden aan dat door gebrek aan financiële middelen (lees: totale projectfinanciering) die stukken niet kunnen worden vervaardigd en ingediend.
 4. Vraag: Is koper tot op heden in enig opzicht in gebreke gebleven qua termijnen?
  Antwoord: Ja, de koper heeft geen concerngarantie en planning aangeleverd. Op dit moment wordt nog bekeken in hoeverre de koper in gebreke is gebleven voor wat betreft indienen van ontwerpen en vergunningsaanvragen.
 5. Vraag: Is de gemeente tot op heden in enig opzicht in gebreke gebleven qua termijnen?
  Antwoord: Het opstellen van een uitwerkingsplan is niet gestart vanwege vertragingen in het ontwerpfase van het project. Of dit betekent dat we in gebreke zijn gebleven wordt onderzocht en heeft relatie met het reeds in het verleden doorlopen ontwerpproces van de garage.
  Vraag 5.a: Wat zijn in beide gevallen de financiële implicaties?
  Antwoord: er zijn op dit moment geen financiële implicaties voor beide partijen.
  Vraag 5.b: Heeft een van beide partijen recht op enige vergoeding i.vm. niet nakomen van afspraken?
  Antwoord: Ja, op grond van de wet heeft de partij wiens wederpartij toerekenbaar tekort blijft schieten in de nakoming van de verplichting recht op vergoeding van de geleden schade.
  Vraag 5.c: Loopt een van beide partijen kans op vergoeding i.v.m. niet nakomen van afspraken? en zo ja wanneer?
  Antwoord: de kans is lastig in te schatten op dit moment. De gemeente Helmond zal nauwkeurig toezien op naleving van de gemaakte contractuele afspraken.
 6. Vraag: Waar is de planning van de koper, die als bijlage 5 bij de gronduitgifteovereenkomst zou moeten zitten?
  Antwoord: De planning is (nog) niet geleverd door koper o.b.v. artikel 8.2.
 7. Vraag: Hoe vaak is de koper sedert ondertekening van de gronduitgifteovereenkomst met de gemeente in contract getreden en wat is het resultaat daarvan per geval?
  Antwoord: circa 1x per maand vond er overleg plaats tussen koper en gemeente Helmond (verantwoordelijk wethouder en ambtelijke ondersteuning). Tijdens deze overleggen is gesproken over het ontwerp van de parkeergarage en de projectfinanciering. Van deze overleggen is geen verslag gemaakt en daarmee is het moeilijk de resultaten per geval te benoemen.
 8. Vraag: Is er al een PvE opgesteld inzake de parkeervoorzieningen?Antwoord: Ja.
 9. Vraag: Art 16.2. Dat is toch een dode letter of lezen wij dat verkeerd? Antwoord: De achtergrond van dit artikel is de koper te ontmoedigen binnen 3 jaar een bestemmingsplanwijziging aan te vragen en daarmee de leisurefunctie te wijzigen. De gemeente heeft immers de grond (op een goede locatie in het centrum, speciaal voor dit initiatief) tegen leisureprijs verkocht.
 10. Vraag: Volgens art 25.1 richten gemeente en koper een overleggroep op om de voortgang van het traject te borgen. Bestaat die trajectgroep? Zo ja, wie hebben daarin zitting en wat zijn de resultaten? Zo nee, waarom bestaat die trajectgroep niet?
  Antwoord: De overleggroep waarover wordt gesproken is in feite de groep zoals beschreven bij vraag 7. Zoals aangegeven hadden daarin zitting de koper, verantwoordelijk wethouder en ambtelijke ondersteuning.
 11. Vraag: Wanneer het bestemmingsplan is goedgekeurd moet de koper binnen 6 weken met een omgevingsvergunningaanvraag komen. Volgens ons ligt het bestemmingsplan er nog niet. Waarom niet?
  Antwoord: zoals onder vraag 1 is aangegeven is na ondertekening van het contract een gewijzigde procesgang met elkaar overeengekomen. Hierdoor hoeft de gemeente Helmond geen bestemmingsplan meer op te stellen voor de locatie van de hal. Voor de garage is het wel de verantwoordelijkheid van de gemeente Helmond om een ruimtelijk uitwerkingsplan op te stellen. De reden waarom er geen uitwerkingsplan is opgesteld komt omdat er vertraging is ontstaan in de ontwerpfase van het gebouw. Informatie uit het bouwplan is nodig om het uitwerkingsplan te kunnen opstellen.
 12. Vraag: Is er sprake van derving van inkomsten i.v.m. uitblijvende ontwikkelingen op het terrein van Obragas (Xperience World)? In welke orde van grootte?
  Antwoord: De grondopbrengst van Xperience World is conform het contract geraamd in september 2013. Indien de grondopbrengst later is betekent dit uiteraard een rentederving over deze opbrengst. Indien de latere opbrengst afhankelijk is van nalatig handelen van Xperience World, komt deze voor rekening van Xperience World.
 13. Vraag: Staat het terrein te boek als “verkocht” en is het dus als zodanig uit de verliescijfers van het grondbedrijf verdwenen?
  Antwoord: Binnen het Grondbedrijf is de grondopbrengst als inkomstenpost in 2013 opgenomen.
Beantwoorden

Als ik goed lees gaat het Xperience-verhaal dus niet meer door. Alle geruchten daarover in de stad klopten dus gewoon.
Helmond is een luchtkasteel armer. Mooi!!!

Beantwoorden

Wat vele weldenkende burgers al geruime tijd wisten en voorspelden is gebeurd.
Wat een miskleun weer. Maar we hebben altijd nog de wet dwangsom achter de hand. Welke wethouder had dit in zijn portefeuille?

Beantwoorden

Zoals voorspeld door velen met mij, is de financiering niet rond te krijgen. Het is allemaal teveel luchtfietserij. Hopelijk krijgt de gemeente de kans hier op een fatsoenlijke manier een eind aan te breiden. Pas dan kan de discussie starten wat er dan met het Obragasterrein moet gebeuren.
Volgens mij was de heer Tielemans de verantwoordelijke wethouder, althans hij heeft zich in het openbaar altijd zeer positief uitgelaten over Expierience. Wie dat overgenomen heeft weet ik niet, maar die heeft er niet veel werk aan.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op woensdag 28 augustus 2013 om 16:11:

Was Stienen.

Beantwoorden

Dag Eric, de verantwoordelijke wethouder was de heer Tielemans en na zijn ontslag is zijn portefeuille herverdeeld en valt centrumbeleid nu onder Wethouder Frans Stienen.

mvg. Angelique Raaijmakers- v.d. Pol

Beantwoorden

Klopt helemaal Angelique, zo is het gegaan.

mvg jolanda

Beantwoorden

Stadswandelpark Obra.:)

Beantwoorden

@Angelique op woensdag 28 augustus 2013 om 17:12:

Ik antwoorde ook op de vraag van Hans Gruijters die er niet zeker van was wie het nu was.
Ik ben goed op de hoogte.

Beantwoorden

@eric op woensdag 28 augustus 2013 om 19:05:

Toch duidelijker antwoorden eric. Ik begreep ook dat je bedoelde dat de heer Stienen altijd de verantwoordelijke wethouder was. Ikzelf wist het ook niet zeker.

Beantwoorden

Interessant nieuws. Zou mooi zijn als deze luchtkasteelgamehal er niet komt.
Zit niemand op te wachten, en ik als directe omwonende al helemaal niet.
Ik ben nog steeds een voorstander van het “oude” plan, dus uitbreiding van het havenplein, met nieuwe horeca gelegenheden (en/of winkelruimtes) met daarboven en omheen appartementen en studio’s.
Of desnoods een nieuw multifunctioneel theater en concertgebouw (a la Ziggo dome) of Imax bioscoopzaal.

En als dat op dit moment allemaal niet haalbaar is, dan zaai je er gras op en maak je er een tijdelijk sport/evenementen terrein van tot betere tijden.

Beantwoorden

Tja, dat wisten we toch al toen ex-wethouder Tielemans met dit hersenspinsel kwam. Helaas waren er maar een paar partijen in de gemeenteraad die dat ook door hadden. Met steun van de PvdA werd het plan toch doorgedrukt en nu zitten we met een stuk braakliggende grond. Waarschijnlijk was de PvdA toen al bezig om te kijken of ze weer op het pluche konden komen. Dat kwam anders uit. CDA, Groen Links en SP hadden het goed gezien. Geen fantasieverhalen op Obragasterrein. Ook dit geintje van Tielemans heeft weer veel geld gekost.

Beantwoorden

Helmond in het landelijk nieuws met stoplichten voor blinde mensen, nu nog een voor blinde bestuurders!!

Beantwoorden

https://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/xperience-world-is-definitief/

Vreemd…15 juni 2012 had Dhr. Geul de benodigde financiering rond…en nu opeens niet meer…

Beantwoorden

Erg jammer dat de financiering nog niet rond is. In deze tijd natuurlijk sowieso lastig. Het is onzin om te stellen dat er niemand om de gamehal zit te wachten. Voor de jeugd is het denk ik wel degelijk een toevoeging en het is weer iets anders, iets vernieuwends. Waarschijnlijk is het dat wat veel tegenstanders stoort: ze hebben er zelf niks mee (vanwege de leeftijd??) en dus is het slecht.
Velen hebben het plan bij voorbaat al afgeschoten en dat vind ik dan weer kortzichtig, geef het een kans. Voor de jeugd is in de stad toch al niet al te veel vermaak. Het is in ieder geval een beter plan dan het uitbreiden van het havenplein/winkelcentrum, waar je op zaterdagavond een kanon af kan schieten in sommige cafés en waar nog panden te huur staan.

Beantwoorden

Geachte burgemeester van Helmond en College,

Inzake onderhavig dossier vragen wij onmiddellijke openbaarheid van het volgende:
De zgn vertrouwelijke inzage die Groen Links heeft gehad in dit dossier over de aan en verkoop met betreffende partij.
Het moge duidelijk zijn dat dit geheel open en transparant gedeeld dient te worden met de hele raad en de burgers. U dient dit dus openbaar te maken.
Wij zullen hier desnoods een WOB verzoek van maken.

Dhr. Geul heeft geen koopsom voldaan.
Dit ondanks het feit dat er door raadsleden werd gesuggereerd dat er een bankgarantie is.
Jawel, een Zwitserse bankgarantie. En wel vorig jaar.
Leeft u n met uw college in het jaar nul en begrijpt u het niet????
Enfin, Geul voldoet niet aan zijn verplichtingen.
Snel opzouten met deze kermisexploitant die waarschijnlijk nog niet tot 3 kan tellen.
Wie heeft dit geïnitieerd en hoe kan dit in een stad als Helmond?
Schandalig!!!!!!!!!!!!!
Bovendien kan ik u nu al mededelen dat wij als burgers en comité niet van plan zijn deze geleden schade te gaan betalen. Laten we ons dan toch maar eens afvragen of we geen art. 12 gemeente willen worden toch?

Beantwoorden

@CeeDee op donderdag 29 augustus 2013 om 12:32:
Jokken en gokken scheelt maar een lettertje 🙂
Grappig om https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/gastblogger/historie-euros-van-xperience-world/ terug te lezen, die Hans Gruijters had destijds al haarfijn door dat het niks werd.

@Naomi op donderdag 29 augustus 2013 om 21:34:
Goede vragen. Als je antwoord krijgt, plak die er dan even bij hier. Ben benieuwd.

Beantwoorden

Quote
DEEL 2: Vraag en antwoord: email d.d. 11 juni 2013:

Vraag: Heeft de koper al een voorlopig en definitief ontwerp ingediend, zo nee, waarom niet?
Antwoord: De gemeente beschikt over een voorlopig ontwerp van de parkeergarage. Er is door koper tot dit moment geen voorlopig en definitief ontwerp ingediend voor de hal. Koper geeft als reden aan dat door gebrek aan financiële middelen (lees: totale projectfinanciering) die stukken niet kunnen worden vervaardigd en ingediend.

En in dit topic schrijft De Weblog van Helmond:
https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/gastblogger/historie-euros-van-xperience-world/

Architect van Xperience World ontwerpt ook nieuwe parkeergarage
De realisatie van de nieuwe parkeergarage in het centrum -op het voormalige Obragasterrein- is weer een stap dichterbij gekomen. Architectenbureau ONL [Oosterhuis_Lénárd] gaat het ontwerp hiervoor maken. Het wordt een bovengrondse parkeervoorziening voor circa 750 auto’s. De opdracht van de gemeente en Xperience World aan ONL is om geen standaard parkeergarage te bouwen, maar een gebouw te ontwerpen dat qua uitstraling perfect past bij het hoogwaardige niveau van het centrumplan van Busquets. Dit architectenbureau ontwierp eerder ook het nieuwe gebouw voor Xperience World.
De bouw van de nieuwe parkeergarage gebeurt is fases. Het eerste deel wordt opgeleverd zodra Xperience World klaar is; dit is naar verwachting in 2014. Het laatste deel wordt gebouwd als het Centrumplan Helmond gereed is. De eerste schetsen van de garage zijn begin 2013 klaar.
De ontwikkeling van de parkeergarage vormt samen met Xperience World een onderdeel van de totale ontwikkeling van het Helmondse centrum. Hiermee wordt wederom een belangrijke bijdrage geleverd aan de aantrekkelijkheid, het beter winkelen en het creëren van meer beleving voor de bezoekers van het Helmondse centrum.
ONL [Oosterhuis_Lénárd] werd in 1989 opgericht door architect Kas Oosterhuis en beeldend kunstenares Ilona Lénárd. De architectuur van ONL kenmerkt zich om haar uitgesproken signatuur en de fusie tussen kunst en architectuur. Karakteristiek aan de gebouwen van ONL is het gebruik van “powerlines”. Lange vloeiende lijnen die een relatie aangaan met de plek en haar gebruikers. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Cockpit, een autoshowroom voor exclusieve auto’s ingebed in het geluidsscherm aan de A2 te Utrecht. ONL heeft op dit moment projecten in uitvoering in Nederland, Budapest en Abu Dhabi. Kas Oosterhuis is tevens professor aan de Technische Universiteit Delft waar hij zich richt op de integratie van informatietechnologie, robotics en architectuur.
dinsdag 30 oktober 2012 om 10:20 De weblog van Helmond

Op de site van het architectenbureau staat ook een verwijzing naar hun ontwerp van Xperience world.http://www.oosterhuis.nl/quickstart/index.php?id=xperienceworld

Ben ik nou de enige die er helemaal niks meer van snapt? Waarom zijn die ontwerpen niet ingediend, als ze er zijn?

Beantwoorden

@CeeDee op vrijdag 30 augustus 2013 om 22:38:

eigenlijk is het antwoord simpel, er is geen geld. Een ontwerp indienen is het begin van een nieuwe schakel. De gemeente en de opdrachtgever (Arno Geul) moeten hun fiat geven. Maar de architect weet dat er bijna altijd wijzigingen komen. En dan begint de geldbal te rollen, aangepast ontwerp, opnieuw indienen, opnieuw met alle belanghebbenden om tafel. En wat wij niet weten is, of de architect nog vorderingen op de heer Geul (of zijn BV) open heeft staan. Als dat zo is, gebeurt er niets tot die vorderingen betaald zijn. Conclusie, het draait nu helemaal om het geld, dat er niet is.

Beantwoorden

Omdat Tielemans zich ook bij Atlant stiekem liet betalen en zijn eigen taxi niet betaalde, zou dat wat betreft het project Xpierence Word ook wel eens geval kunnen zijn geweest. Tielmans loods het door de raad en krijgt daar een stevig bedrag voor van Xperience World. Natuurlijk niet rechtstreeks, zo dom is Tielemans niet, maar ‘gewoon’ via bv zijn levenspartner die graag kunstenaar genoemd wil worden..
Is anders toch wel heel opvallend dat dit plan er toen met alle geweld doorgerost werd tegen de wil en het gezond verstand van bijna elke Helmonder. Met Tielamns bijna alleen op het schild die al kwaad naar je keek als je maar iets wilde gaan zeggen over zí’jn Xperience World. Nu Tielemans weg is, staat het project ineens op losse schroeven. Raar raar hoe kan dat?

Ik weet wel, ook hier weer geen keihard bewijs met camerabeelden en een rechter die hem tot in het hoogste beroep veroordeelde, maar het stinkt!! Moeilijk achter te komen want de betalende partij is geen overheidachtig iets, maar een bedrijf.

Beantwoorden

@Frank op zaterdag 31 augustus 2013 om 17:49:

Nu kunnen we wel overal gaan roepen, die en die zijn slinks betaald. Zonder enig bewijs vind ik dat heel gevaarlijk. Als je mijn Antwoorden hier leest, en mijn eerste blog https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/gastblogger/historie-euros-van-xperience-world/ dan is overduidelijk dat Xpierence nog niet eens het geld heeft om smeergeld te betalen.

Beantwoorden

Grote onenigheid tussen Xperience World en de gemeente
Er is een groot juridisch en financieel meningsverschil ontstaan tussen de gemeente Helmond en Xperience World, zo laat de gemeente weten. Lees er alles over in de RaadsInformatieBrief (pdf) die zojuist binnenkwam.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 31 oktober 2013 om 14:52:

Gemeente Helmond, stop toch met die XP-mannen!!! Dat wordt echt nooit meer iets.

Beantwoorden

Oké, lijkt me een duidelijke zaak…de gemeente kan fluiten naar hun centen…

Beantwoorden

Jammer, aangezien ik wel wat zag in een gamehal, maar Xperience world heeft zijn kans gehad en niet gegrepen.Nu moet de gemeente gewoon definitief besluiten om de stekker eruit te trekken en er een nieuwe bestemming voor vinden.

Beantwoorden

@Ronald.

Het duurt even maar hier heb je dan je antwoord.

Maar…. dat maakt ons extra nieuwsgierig.
Wie zitten er achter de bv’s en de bv’s i.o..
Gelukkig hebben ze nog steeds die Zwitserse bankgarantie ( Ha. ha)

En de raad slaapt zoals gewoonlijk gewoon door……..Snurk, snurk.
Is hier iemand eigenlijk ooit wakker?

@ Hein, je denkt toch niet dat de gemiddelde Helmonder dit fiasco mee gaat financieren he? Daar zal nog en pittige discussie over gaan plaatvinden.

Ik zit nu met smart te wachten op de antwoorden op de vragen die a.o. Boetskes heeft gesteld in het kader van het handelen van Marneffe over de ODZOB. Ook zo’n leuk item….. Gaat goed in Helmond jongens, ik ben op dit moment erg positief ingesteld.

Beantwoorden

Valt weinig te financieren lijkt me. Er is nog niets gebouwd, alleen maar plannen gemaakt en volgens die brief staat de gemeente in haar recht. Zoveel financiële schade zal er niet geleden worden aangezien de gemeente, wanneer Xperience world wordt afgeschoten, andere geïnteresseerde kopers kan benaderen. En aangezien het een toplocatie is zullen die er echt wel zijn. De gemaakte kosten voor de bodemsanering moesten daarbij sowieso gemaakt worden, wat er ook zou komen.

Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik er niet al te veel verstand van heb, maar ik ben allang opgehouden met me druk te maken over zaken waar je zelf toch geen invloed op hebt. Betalen doen we toch wel, of je nu wil of niet.

Beantwoorden

Misschien gaat het weer verder als Tielemans en van de Heuvel weer deel uit maken van het volgende college, want dat kan toch allemaal in Helmond.
Integere hard werkende bestuurders worden hier aangevallen.
Wie zitten er allemaal in die holdings en worden die dan ook aangepakt?
Ben het met Hein eens, de burger gaat het gelag weer betalen.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op zaterdag 31 augustus 2013 om 18:13:

Sorry, ik had je reactie niet meer gezien.
Een goed artikel dat je toen al schreef. Had de politiek dat maar gelezen. Maar geld is er wel hoor, maar niet alles staat tegenwoordig altijd op papier. 🙂
Met die brief van gisteren valt het me toch weer op dat het sinds het vertrek van Tielemans allemaal volledig mis loopt. Dat kan natuurlijk toeval zijn of betekenen dat Tielemans een ster was om zaken netjes te regelen en er geen capabele opvolger is.
Maar ik zie er een extra bewijs in dat het woord ‘netjes’ vooraf gegaan moet worden door het woordje ‘niet’. Zuiver op de graat is de Taxi-Atlant-Tielemans niet, dat is toch wel bewezen. En nog lang niet alles over hem is al boven water, denk ik en veel andere Helmonders.
Dit Xperience World had voor Tielemans de klapper moeten worden, want hij geraakt op leeftijd en geld is altijd makkelijk om leuke dingen te doen. Ik denk dat de financiële klap van Xperience World relatief het grootste is voor Tielemans zelfs, want hij kan naar zijn Xperience World-bonus fluiten.

Beantwoorden

@ Leny.

Denk jij echt dat Tielemans en van den Hevel weer in het nieuwe college gaan plaatsnemen? Van Tielemans lijkt me dat zeer twijfelachtig gezien zijn reputatie nu en met alles wat er nog moet gaan komen.
Ik vind het trouwens zeer verontrustend wat je schrijft betreffende integere en hard werkende bestuurders die worden aangevallen.
Dat geeft een sfeer weer die niet hoort en wat absoluut niet kan.
Heb je het dan over het overige college??????

Beantwoorden

Naomi.
Tielemans vertrouwt raadsleden niet en stelt nadrukkelijk geen vertrouwen te hebben in het college en met name Margreet de Leeuw.
Het is te gek voor woorden dat wanneer je je distansieert van mogelijk corrupt gedrag fractie voorzitter Berry Smits dit aangrijpt om het college te laten vallen en dat vervolgens Jan van de Heuvel die deel uitmaakt van dezelfde fractie zijn “baan”kan behouden .
Je zal hier maar burgemeester zijn, ik wens mevrouw Blanksma veel succes!.

Beantwoorden

“@ Leny Nou en….. Tielemans vertrouwd de raadsleden niet en zeker niet Margreet de Leeuw als wethouder.
Jammer voor hem… maar zij zit er en hij dus niet meer.
Die van den Heuvel met z’n manipulatieve gedrag zoekt het ook maar uit.

Tja en die Barry Smits… kijk ernaar en huiver. Als je het taalgebruik hoort weet je toch al genoeg.
Dat zo iemand ooit in de Raad is gekomen is voor Nederlandse begrippen verbijsterend.
Maar.. dat was de sterke kracht van corrupt Helmond…. zet er wat nono’s in, betaal hun drankbonnetjes en ze zijn allang tevreden.

Voorbij, alleen realiseren ze het zich nog niet.
Ik vind de reactie van Tielemans op het ED ook iedere keer ongepast.
Bovendien verdient hij geen platform
Hij gaat rechtszaken aanspannen, maar als je dan de betreffende advocaat gaat bellen kent hij Tielemans niet eens.

Tja Leny, het is veel corrupter dan jij en ik ons ooit hadden kunnen voorstellen.
Dat dit gebeurd op een dergelijke grote schaal is in Nederland is ongekend.
Oh, ja nog even dit, Eric gaat deze week een interview geven op de radio ( internet).

Beantwoorden

Om welke Eric gaat dit en welk station moet ik afstemmen?

Beantwoorden

Volgens het ED zou de gronddeal met Xperience World onder grote druk van Tielemans tot stand zijn gekomen. Tielemans herinnert zich (natuurlijk) hier niets van.

http://www.ed.nl/regio/helmond/gronddeal-xperience-world-zonder-geld-onder-druk-tielemans-1.4091953?ref=carousel

Beantwoorden

Weer een hoofdstuk aan een kansloos plan. Zet richting havenplein wat horeca, en maak er een mooi plein van. Achter de kroegen een mooi plein waar kermis, markt en evt festivals kunnen plaatsvinden. En Tielemans……… kan me die man niet herinneren, of was speelde hij samen met Jacobs voor Bassie en Adriaan. Die zijn ook alleen geloofwaardig en leuk voor kinderen.

Beantwoorden

Drank maakt meer kapot dan je lief is!!

Maar zeker je geheugen!

Beantwoorden

@Leny, ik neem aan dat je het over Tielemans hebt…….. Die zat ook vaak in de kroeg!!

Beantwoorden

Gezien de kandidatenlijst van de PvdA zou het me niks verbazen als Boetzkes geslachtoffert is voor zijn dubieuze rol in de gamehal affaire. Niet onverstandig. Met een hoofdpersoon in dit (financiele) drama als lijsttrekker heb je in verkiezingstijd weinig te zoeken.

Vraag is wel of dit dr. Mohammed Chahim aan meer dan 3 (waarschijnlijk allochtone) zetels zal helpen. Ben zeer benieuwd.

Beantwoorden

Volgens het ED zullen de initiatiefnemers deze week nog laten weten of ze nog kans zien Xperience World te realiseren. Ook B&W zullen op korte termijn een besluit nemen.

Er is een gesprek geweest tussen wethouder Stienen en de initiatiefnemers. “We hebben de wethouder verteld hoe het proces de afgelopen jaren is gelopen. Stienen wist een aantal zaken nog niet. Hij sprak af en toe zijn verbazing uit. Van onze bijeenkomsten in het verleden blijken bij de gemeente nooit notulen te zijn gemaakt.”, aldus initiatiefnemer Arno Geul.

http://www.ed.nl/regio/helmond/binnenkort-uitsluitsel-toekomst-plan-xperience-world-helmond-1.4097275?ref=category_header

Beantwoorden

Definitief geen gamehal Xperience World in Helmond

Geplaatst op
17 december 2013
Laatste update
17 december, 08:12

HELMOND – Op het voormalige terrein van Obragas in het centrum van Helmond komt definitief geen grote hal met modernste games, Formule 1-simulatoren en robotrestaurants.

Bekijk ook…
Xperience World komt verplichtingen niet na
Xperience World komt verplichtingen niet na
Binnenkort uitsluitsel toekomst plan Xperience World Helmond
Arno Geul wil van Helmond duidelijkheid over Xperience World
De initiatiefnemers van Xperience World zijn met de gemeente in gesprek over ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst en het vorig jaar getekende contract voor aankoop van de grond. De onderhandelingen gaan vooral over de hoogte van de schadevergoeding die de gemeente in hun ogen zou moeten betalen.

Wethouder Frans Stienen (CDA) wilde maandag geen commentaar geven. Later deze week zetten beide partijen de onderhandelingen voort.

Ruim 200.000 euro aan kosten gemaakt

Volgens beoogd exploitant Arno Geul heeft hij de afgelopen jaren mede in opdracht van de gemeente ruim 200.000 euro aan kosten gemaakt. Het gaat onder meer om kosten voor architecten en diverse onderzoeken. Initiatiefnemers gamehal in gesprek met gemeente Helmond over afkopen van grondovereenkomst.

Beantwoorden

Hopelijk kan de gemeente die Arno Geul een flinke poot uitdraaien voor alle kosten die hij heeft veroorzaakt in Helmond. Wat een oplichter!! En van dat miljoenenbedrag mag het Geultje dan die twee ton aftrekken. Daar doe ik dan niet moeilijk over.

Beantwoorden

Het enige geultje dat er nog mag (terug)komen is, in het nog te ontwerpen tijdelijke stadspark, de Aauw Ao. Een mooi meanderend schoon riviertje dat weer als een echte beek ook in het centrum van Helmond weer zichtbaar wordt.

Beantwoorden

JOEHOE, EXPIERNCE WORLD GAAT NIET DOOR.
HELMOND, HANGT DE VLAG UIT !!!!!!!!!!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *