Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

14reacties

Het project Kenniswijk

Bij de formele beëindiging van het project Kenniswijk zei directeur Frings van Kenniswijk vanochtend dat het project Kenniswijk in de regio Eindhoven is geslaagd.

We hopen maar dat het Eindhovens Dagblad dit goed heeft opgetekend,
anders zit ook De weblog van Helmond in deze zaak fout.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
102reacties

Wij roepen Peter W naar voren

Na een waardige strijd die in de maanden juli, augustus en september van 2005 hier in Helmond plaatsvond, kunnen wij vandaag de winnaar bekendmaken. Het zal voor niemand een verrassing zijn, wie dat is geworden: Peter W
De officiële eindstand van Het WWWWW-spel, derde kwartaal 2005
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 39 punten: Peter W
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 24 punten: Ad
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 16 punten: Porcupine (aka Noud)
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 12 punten: Angelique
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 10 punten: J.E. Mulder
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk:  5 punten: Sjaan
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk:  2 punten: Angie
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 02 punten:G-force
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk:  2punten:  Tita T
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 1 punten: Lies
zoals die de annalen zal ingaan, luidt namelijk: 1 punten: Natasjalex

Dat je gewonnen hebt Peter W, komt je méér dan toe. Je kennis over Helmond, slim gebruik van hulpbronnen en doortastendheid brachten je hier. Je grappige opmerkingen én 7 (!) geplaatste vragen maakte je tot een deelnemer waar we blij mee zijn. Van harte gefeliciteerd Peter W met je zege in Het WWWWW-spel. De eer, de eeuwige roem en de virtuele prijs komen je toe. Hierbij de virtuele prijs die je tot de eeuwigheid de welverdiende eer en roem geeft.

peterw

Deze prijs is namelijk een tegel die je als eerste op de Hellemond Walk of Fame brengt. Daarmee zul je tot in lengte der dagen op de voorpagina (en elke andere pagina) van De weblog van Helmond staan. Solveg was zo aardig dit cadeau mogelijk te maken. Omdat we niet al het gras voor je voeten willen wegmaaien én je de overgebleven ruimte in dit log gunnen, houden we het kort. Daarom nu het woord aan Peter W himself:


Hoera, hoera, hoera, de buit is binnen. De allereerste winnaar van het WWWWW-spel is bekend. Eeuwige roem en vermelding in de geschiedenisboekjes voor mij. Jan Traverse had een vooruitziende blik toen hij in zijn artikel in het Eindhovens Dagblad melding maakte van de Armstrong van het Helmond spel die er met kop en schouders boven uit stak en die niet meer in te halen was.
Dit had ik niet durven dromen toen ik op 2 juli bij toeval op Hellemond web-log stuitte en kennis nam van het gegeven dat er een quiz speelde met alles wat betrekking op Helmond had. Deze quiz en vooral de vorm waarin dit was gegoten sprak me meteen ontzettend aan. Ik had geluk dat ik slechts de eerste vraag moest missen en gelijk kon meedoen aan vraag 2. Als ik nou alles teruglees bij vraag 2 kan ik niets anders concluderen dan dat ik flink gegroeid ben in het spel. Want wat was het onhandig de eerste antwoorden die ik gaf. Helemaal geen kennis genomen van de spelregels van wat wel en wat niet mocht. De vraag waarvoor ik 3 uren nodig had om de juiste oplossing kenbaar te maken denk ik nu binnen 5 minuten wel opgelost te hebben. Ook stimuleerde het mij ontzettend dat de quizleiding kenbaar maakte dat zij zich verslikte in hun koffie toen ik na zo een korte tijd al met het antwoord kwam waarvan zij zelf dachten dat het tot de dag erop zou gaan duren voordat de oplossing bekend zou zijn. Toen ik na vraag 3, waarvoor ik de oplossing in de bibliotheek moest gaan zoeken zelfs bovenaan in het klassement kwam te staan was het hek helemaal van de dam en dacht ik, dit geef ik niet meer af. Maar ja, er kwam toch een dipje omdat ik ook niet altijd op het juiste moment mijn computer kon bedienen wegens andere verplichtingen. De echte drive om te winnen kreeg ik bij vraag 6 toen er als eerste een vraag geplaatst werd die ik ingestuurd had m.b.t. Stuw Stipdonk. Wat was ik trots.
Het mooiste van alles vond ik echter de reacties van de andere deelnemers. Deze stimuleerden mij dusdanig dat ik mijzelf beloofde om er alles aan te doen om de eerste winnaar van deze quiz te worden en zelfs nog meer vragen te gaan aanleveren. En zoals nu bekend is, heb ik het met mijn vaak te grote mond gelukkig ook kunnen waarmaken. Begrijpelijk vind ik het daarom des te meer dat als je als nieuwe deelnemer begint aan de oplossing van de vraag en dan vaak al vlug door iemand die al langer meedoet de 2 punten ziet wegkapen voor je neus, dat dit frustrerend werkt. Maar je moet maar denken al doende leert men en vooral door blijven gaan. Bewondering heb ik verder voor de mensen achter de quiz. Nu ik sinds kort een klein eigen weblog heb, denk ik te weten wat er allemaal bij komt kijken om zo een grote site als die van hun te beheren. Mijn complimenten daarvoor. Ik denk dat, als ik naar de kijkcijfers kijk, de grote belangstelling het rechtvaardigt dat zij zo een succes hebben met deze mooie en ook leerzame site over ons Helmond.
Tot besluit wens ik al diegene die in de afgelopen periode meegedaan hebben aan het WWWWW-spel en vooral ook alle nieuwkomers in de komende nieuwe periodes heel veel succes toe want het zou toch niet zo moeten zijn dat ik de volgende keer weer een overwinningsverhaal moet schrijven als winnaar van een nieuwe ronde.
Peter W op hoog niveau met Helmond aan zijn voeten:

42reacties

Het WWWWW-spel, vraag 33

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.


Deze vraag is ingezonden door Peter W. Zijn zevende geplaatste inzending. Omdat zijn inzending dus wordt gebruikt, werd hij beloond met 1 punt.

Wat is het eerste woord op de plaquette rechtsonder deze 5 regels?
(zoals altijd, 1 of meer spel- of notatiefouten: 0 punten)


Tussenstand:
38 punten: Peter W
22 punten: Ad
16 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
12 punten: angelique
10 punten: J.E. Mulder
05 punten: Sjaan…………………………………… Eindspurt-weken:
02 punten: Angie…………………………………… 6 punten: Peter W
02 punten:
G-force…………………………………. 3 punten Sjaan
02 punten: Tita T……………………………………. 2 punten: Ad
01 punt:en Lies …………………………………….. 2 punten: angelique
01 punten: natasjalex……………………………… 2 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)

N.B. De Eindspurt-weken zijn dé mogelijkheid nu al punten te
N.B. verdienen voor het volgende kwartaal dat zaterdagmiddag 1 oktober begint!

102reacties

Het WWWWW-spel, vraag 32

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.




Wat is zijn artiestennaam?


Tussenstand:
36 punten: Peter W
22 punten: Ad
16 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
12 punten: angelique
10 punten: J.E. Mulder
02 punten: Angie
02 punten: G-force………………………………… Eindspurt-weken:
02 punten: Sjaan………………………………….. 4 punten: Peter W
02 punten: Tita T………………………………….. 2 punten: Ad
01 punt:en Lies …………………………………… 2 punten: angelique
01 punten: natasjalex……………………………. 2 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)

N.B. De Eindspurt-weken zijn dé mogelijkheid nu al punten te
       verdienen voor het volgende kwartaal dat zaterdag 1 oktober begint!

75reacties

Het WWWWW-spel, vraag 31

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.


Deze vraag is ingezonden door Peter W. Zijn zesde geplaatste inzending. Omdat zijn inzending dus wordt gebruikt, werd hij beloond met 1 punt.
Onderstaand tegelmotief is te vinden op een plek die regelmatig wordt gebruikt door jongeren. Zo’n 50 meter daar vandaan is de vaste telefoonaansluiting van de organisatie waartoe zij behoren.

Wat is dat 10-cijferig telefoonnummer van deze organisatie?
(met of zonder streepje, daarover doen we dit maal niet moeilijk)


Tussenstand:
36 punten: Peter W
20 punten: Ad
16 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
12 punten: angelique
10 punten: J.E. Mulder
02 punten: Angie
02 punten: G-force
02 punten:
Sjaan…………………………………… Eindspurt-weken:
02 punten:
Tita T…………………………………… 4 punten: Peter W
01 punt:en Lies ……………………………………. 2 punten: angelique
01 punten: natasjalex…………………………….. 2 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)

N.B. De Eindspurt-weken zijn dé mogelijkheid nu al punten te
N.B.
verdienen voor  het volgende kwartaal dat zaterdag 1 oktober begint!

98reacties

Wat wordt de opkomst?

Woensdag 28 september zijn alle inwoners door de gemeente Helmond uitgenodigd om geïnformeerd te worden over het ontwerp van het Algemene Structuurplan Helmond. In het plan staan de contouren weergegeven voor de ruimtelijke ontwikkeling van Helmond voor de komende 25 jaar. Het Algemeen Structuurplan gaat als leidraad dienen voor ruimtelijke plannen in Helmond.
Het gaat daarbij om de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten, herstructurerings- en vitaliseringsplannen voor bestaande wijken, realiseren van stedelijke voorzieningen, wegenaanleg en groenvoorziening.Niet onbelangrijk voor Helmond dus, om ons gevoel voor understatement te gebruiken. Immers, élke inwoner van Helmond zal hiervan het nodige gaan merken.Wij zijn erg benieuwd hoeveel inwoners naar deze bijeenkomst zullen gaan? Daarbij even afgezien van direct, vanuit hun functie hierbij, betrokkenen natuurlijk. Hoeveel inwoners zullen nu wegblijven, maar zullen later (als ze met de gevolgen geconfronteerd worden) gaan klagen? Wat is feitelijk het nut van een dergelijke uitnodiging aan alle inwoners?Niets ten nadele van de gemeente in deze overigens, want als de inwoners niet worden uitgenodigd, wordt dáár waarschijnlijk weer over geklaagd. Kortom: wat wordt de opkomst?


…………………………………………………………….Aanvulling (woensdag 11 januari)Uit de reacties op dit log blijkt dat er regelmatig iets in het Helmondse te doen is, waarbij interesse in de verwachtte opkomst blijkt te zijn.Een leuke ontwikkeling vinden wij, waar dit log voor gebruikt wordt en kan worden. Vandaar dat je in dit log dus dergelijke opkomstverwachtingen kunt aantreffen.Omdat het geen zin heeft iets dergelijks te vragen aan je mede-bezoekers en niemand later ooit weet wat de werkelijke opkomst was, wordt er wel van je verwacht dat jij gaat tellen of dat je iemand anders de betreffende opkomst laat vastleggen.

69reacties

Het WWWWW-spel, vraag 30

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.


De feestelijke oplevering van een complex met een boog als doorgang.

Wat is er te lezen boven die boog (en zat er dus achter de ballonnen)?
(waarschijnlijk overbodig: alléén de exacte spelling en notatie
leveren de 2 punten op)


Tussenstand:
35 punten: Peter W
20 punten: Ad
16 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
10 punten: angelique
10 punten:
J.E. Mulder
02 punten: Angie
02 punten: G-force
02 punten:
Sjaan
02 punten: Tita T…………………………………… Eindspurt-weken:
01 punt:en Lies …………………………………….. 3 punten: Peter W
01 punten: natasjalex …………………………….. 2 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)

N.B. De Eindspurt-weken zijn begonnen. De mogelijkheid nu al punten te
verdienen voor het volgende kwartaal dat in oktober begint!

62reacties

Het WWWWW-spel, vraag 29

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.


Deze vraag is ingezonden door Peter W. Zijn vijfde geplaatste inzending. Omdat zijn inzending dus wordt gebruikt, werd hij beloond met 1 punt.

Wat is de naam van de straat die op deze foto zichtbaar is?


Tussenstand:
35 punten: Peter W
20 punten: Ad
14 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)recortijd
10 punten: angelique
10 punten: J.E. Mulder
02 punten: Angie
02 punten: G-force
02 punten:
Sjaan
02 punten: Tita T
01 punt:en Lies
01 punten: natasjalex

N.B. De Eindspurt-weken zijn begonnen. De mogelijkheid nu al punten te
verdienen voor het volgende kwartaal dat in oktober begint!
Tussenstand eindspurt-weken: 3 punten: Peter W

25reacties

Helmondse Belangen is te gast

De komende maanden schrijven Helmondse politieke partijen 1 voor 1 een discussiestuk over een Helmonds politiek getint onderwerp. Een mooie kans om in je eigen omgeving je mening aan ‘de Helmondse politiek’ te laten horen en met hen in discussie te gaan.



Bomen binnenkort “vogelvrij” zonder kapvergunning??

Wethouder Stedelijk Beheer dhr. J. van den Heuvel gaf in juni jl. bij de behandeling van de Voorjaarsnota aan, te gaan onderzoeken of en op welke wijze kapvergunningen konden worden afgeschaft!

Als politieke partij / raadsfractie heeft Helmondse Belangen zich enkele jaren ingezet om meer aandacht te krijgen voor ons bomenbestand. Uiteindelijk heeft dit eind vorig jaar geresulteerd in het vaststellen van een nota “Bomen in Helmond”. Een uitstekende nota die er vooral op is gericht op kwalitatieve maar ook op kwantitatieve wijze het bomenbestand in onze mooie gemeente op peil te houden. Enige jaren terug heeft de fractie Helmondse Belangen het (vorige) college zover gekregen om verleende kapvergunningen (in de openbare ruimte) te publiceren.

Wordt iedereen geïnformeerd welke bomen voor / door de gemeente worden gerooid. Omdat vaak bleek dat burgers werden “overvallen” door gemeentelijke bomenrooi acties.
Want de gemeente is de grootste aanvrager van kapvergunningen. Bij herinrichtingen / bestraten / rioleringswerken / nieuwbouw etc. komt de gemeente vaak “met bomen in aanraking”. En dan dient -ook door de gemeentelijke diensten – een kapvergunning te worden aangevraagd. Da’s soms lastig en tijdrovend. Aan het verlenen van een kapvergunning kunnen voorwaarden worden verbonden waaronder een herplant verplichting!

Door het laten wegvallen van de kapvergunning zullen naast de bescherming van bomen, het vervallen van de informatie(plicht) en de vraag op welke wijze een herplant plicht wordt opgelegd, bomen bijna als “vogelvrij” worden bestempeld. Afschaffen is wat ons betreft niet of alleen maar aan de orde als de wethouder een ander methodiek wil invoeren. Die methode dient dan minimaal gelijk te zijn aan de huidige methodiek. Want bomen zorgen o.a. voor CO2 opname, zuurstof en zijn voor onze leefomgeving / beleving van eminent belang.

Zo’n belangrijk element in de openbare ruimte, want het gaat ons niet om dat boompje bij u en ik in het voor- of achtertuintje, dien je te respecteren. Daar ga je niet aan zitten tornen.

Met politieke groeten
Berry Smits
fractievoorzitter Helmondse Belangen

47reacties

Het WWWWW-spel, vraag 28

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.


Destijds een bank, tegenwoordig zit er op de toegangsdeur een sticker met de tekst “TE VEEL IS TE VOL”. Op die sticker staat ook hoeveel bezoekers er volgens de gebruikersvergunning maximaal binnen mogen zijn.

Wat is dat maximale aantal bezoekers?
(het exacte aantal in 3 cijfers)


Tussenstand:
32 punten: Peter W
20 punten: Ad
14 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
10 punten: angelique
10 punten: J.E. Mulder
02 punten: Angie
02 punten: G-force
02 punten: Sjaan
02 punten: Tita T
01 punt:en Lies
01 punten:
natasjalex

N.B. De Eindspurt-weken zijn begonnen. De mogelijkheid nu al punten te
N.B. verdienen voor het volgende kwartaal dat in oktober begint!

438reacties

Vragen staat vrij

“Zij die niet vragen, weten niet.
Zij die niet antwoorden, weten het ook niet.”
Steeds vaker duiken er inhoudelijke vragen in de diverse logs op. Een goede zaak natuurlijk. Die goede zaak gaan we nu uitbreiden. Hier kun je jouw vragen stellen aan je mede-Helmonders over de meest uiteenlopende Helmondse zaken die je ergens anders niet kwijt kunt. Bijvoorbeeld vragen waar je al langer mee zit, maar nooit een antwoord op kon vinden. Vragen als: “Ik weet het niet, maar een andere Helmonder moet dat toch zo weten”. Vragen van zowel praktische (bijvoorbeeld om mee te helpen een poll te winnen of een verloren sleutelbos terug te vinden), feitelijke als meer beschouwelijke aard. Bij veel van die vragen moeten we met zijn allen toch kunnen helpen.
Vragen die niet echt met Helmond te maken hebben, kun je hier natuurlijk niet stellen. Dit is géén veredeld spel en ook geen tweede grappenlog, maar een serieuze rubriek die jou kan helpen én waar jij anderen kunt helpen.
Geef bij het stellen van je vraag duidelijk aan wat je precies wilt weten.
Als jij geen aandacht aan je vraag besteedt, verwacht dan niet dat een potentiële beantwoorder dat wel zal doen of dat je een zinvol antwoord zult krijgen.

138reacties

Het WWWWW-spel, vraag 27

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.


Deze vraag is ingezonden door Ad. Zijn derde geplaatste inzending. Omdat zijn inzending dus wordt gebruikt, werd hij beloond met 1 punt. Of hij meer punten voor zijn fotovraag krijgt, ligt aan jullie.



Wie was de eerste commissaris van de NV
die uit Combinatie EDAH ontstond?

(alleen de achternaam; dus geen voornaam, voorletters
of eventuele tussenvoegsels)


Tussenstand:
30 punten: Peter W
20 punten: Ad
14 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
10 punten: angelique
10 punten:
J.E. Mulder
02 punten: Angie
02 punten:
G-force
02 punten: Tita T
01 punt:en Lies
01 punten: natasjalex
01 punten: Sjaan

66reacties

Het WWWWW-spel, vraag 26

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide.


Het nieuwe televisieseizoen is weer in volle gang. Bijna was onze stad dit jaar 13 weken lang het decor geweest van een televisieprogramma. Helmond bedankte uiteindelijk waardoor een andere stad als omgeving mocht gaan dienen.

Wat is de naam van dat televisieprogramma?


Tussenstand:
30 punten: Peter W
19 punten: Ad
14 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
10 punten: angelique
10 punten: J.E. Mulder
02 punten: Angie
02 punten: Tita T
01 punt:en Lies
01 punten: natasjalex
01 punten: Sjaan