Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116983 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
26reacties

Explosie bij de nieuwe coffeeshop

Vannacht is er een explosie geweest bij coffeeshop Carpe Diem aan de Noord Koninginnewal. Rond de klok van half 4 deed zich een flinke explosie voor vanuit het pand. Ramen en deuren sneuvelde, glassplinters liggen tot op 30 meter aan de voorkant van het pand. Een erg ruim gebied van circa 40 meter is door de politie volledig afgezet met hoge hekken en lint. Mannen in witte pakken, de technische recherche, zijn het geheel aan het onderzoeken.
Een politieman ter plekke wees ons fijntjes op de nieuwe bewakingscamera voor de electronicawinkel BCC toen wij hem vroegen of er al iets bekend was van hoe het gebeurde.

de vernielde ramen en deuren van coffeeshop Carpe Diem in Helmond

Begin juni, net voor de opening van deze tweede coffeeshop in Helmond, reed er rond de klok van 5 uur ’s nachts al een witte Toyota Land Cruiser binnen.

In de reacties hieronder staan updates.

GGG, Picknick met barbecue

GGG Helmond

Begin juni kwam Billie bij onze technische dienst werken. Een jonge handige knul die gewapend met duck tape, een spanningzoeker of een doelgerichte trap vaak complexe problemen oplost. Een goede aanwinst dus voor de weblog.
Zondag was onze eerste 5-jaarlijkse personeelspicknick met barbecue. Billie viel dus met zijn neus in de boter. En dat realiseerde hij zich. Eenmaal aangekomen ging Billie er eens goed voor zitten.

voor zijn oplossing van dat probleem.
.

28reacties

Wie wordt vanavond tweede?

Helmond

Vanavond wordt de Bavaria Profronde Stiphout verreden. Er doet een hardnekkige gerucht de ronde dat de winnaar nu al bekend is. Daarom vragen wij wie vanavond tweede gaat worden in deze koers over 100 kilometer.

Geef zijn volledige naam (= voornaam, eventuele tussenvoegsels én achternaam).
Iedere deelnemer mag slechts 1 antwoord geven, dat kan tot vanavond 21.00 uur.
Iedereen die hieronder het juiste antwoord geeft verdient 1 punt.


Tussenstand:
2 punten: Mien
1 punt:en Twan
-2 punten: Els (met 2 minpunten gestart)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
2reacties

Rieter: de zomer kleurt oranje

Column Michael Rieter Helder Helmond

U kunt zich voorstellen dat wij van Helder Helmond – o.a. herkenbaar aan onze oranje uitstraling – vanaf 1 juni, het ingaan van de zogenaamde meteorologische zomer (wát een moeilijk woord!), tot op heden een heerlijk oranje-gevoel hebben gehad! En dat zal ook wel het geval zijn bij de bewoners van de Helmondse Oranjelaan! En waarschijnlijk hebben ze er in de hele Oranjebuurt van genoten! En ook bij voetbalvereniging Oranje-Zwart moet toch minstens de helft dat oranje-gevoel hebben, al was het maar vanwege de fusieplannen. Sowieso van 14 juni tot 11 juli vanwege onze oranje jongens (helaas deze keer géén Helmonders) achter de bal aanrennend tot in de finale aan toe! Hadden jullie je huis en tuin ook o.a. versierd met oranje vlaggetjes maar ook afrikaantjes? En natuurlijk ook vanwege de al bijna twee maanden durende zomer met vanaf zonsopgang een oranje zonnetje tot aan zonsondergang wanneer die oranje bol weer achter de horizon verdwijnt. Al dan niet genietend van (o)ranja of een oranje-bitter, een sinaasappel, wortelstamp of een oranje-paprika-salade kom je deze tijd wel door! Of niet soms? Het lijkt wel of álles oranje kleurt. Je kunt natuurlijk je leven gewoon door een oranje bril blijven bezien. Wij (van Helder Helmond) houden van oranje. Maar ook de landelijke politiek kleurt oranje. Sinds 9 juni, de dag van de laatste Tweede Kamerverkiezingen, is onze koningin Beatrix van Oranje al meerdere malen de aanstuurster geweest van meerdere kabinets-informateurs. Nadat over rechts VVD, PVV en CDA (blauw-wit-groen) maar ook paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GL) vooralsnog mislukten, is wederom over rechts in beeld. Máár ook een oranje-coalitie van VVD, CDA en PvdA al dan niet aangevuld met D66 en/of GL, berust nog tot de mogelijkheden! Het houdt maar niet op met dat oranje-gevoel! En gaat u nog met vakantie? Dan is de kans groot dat een oranje tentdoek tevoorschijn komt. En blijft u thuis? Dan is de kans even zo groot dat er wordt verpozen onder een oranje luifel, wellicht op een van die gezellige Helmondse terrassen. Inderdaad de hele wereld lijkt wel oranje te kleuren.
Voor u denkt dat ik aan een (oranje) zonnesteek lijd, wil ik u allen toch een prettige (oranje) vakantie toewensen. Tot ziens, tot mails, tot oranje…………

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

4reacties

Naw en Vruuger CLXIV

Naw zie je op het eind van de Noord Koninginnewal de zijkanten van Grieks restaurant Thessaloniki en uitzendbureau Tempo-Team. Vruuger (1965) zaten op die plek 2 voorgevels. Respectievelijk de City Bar en (het 12 jaar later gesloopte pand van) expediteur, vrachtrijder G. H. Hoebergen waren er gevestigd.

1reactie

Gemeente zoekt virtuele burgers (JC)

Het burgerjaarverslag 2009 (pdf) van burgemeester Fons Jacobs straalt van binnen en van buiten. Van buiten door een opvallende onhelmonds stylische vormgeving. Van binnen omdat De weblog van Helmond – overigens nu ongenoemd – net als twee jaar geleden een veer in de reet gestoken krijgt: Het boekje Helmondse Helden van Jef de Jager is “een absolute aanrader voor iedereen, die Helmond tot in de kleinste haarvaten wil leren kennen,” schrijft Jacobs in zijn jaarverslag. Zonder overigens te melden dat deze verzameling biografieën als eerste op onze eigen weblog verschenen is.
Daarnaast vormen de burgerjaarverslagen altijd leuk leesvoer. Het is een kunst om zaken positief voor te stellen en die kunst beheersen ze wel bij de afdeling communicatie van de gemeente of hoe die tegenwoordig ook heet. Maar wie redelijk kan lezen, vindt altijd wel wat krenten in de pap. Er valt zelfs in Helmond nog best wat te verbeteren. Wat me overigens niet verwonderd van een gemeente die een jaar nodig heeft om vervuiling in het uitgaanscentrum aan te pakken.
Om te beginnen staat in het jaarverslag dat informatie op de website van de gemeente in het algemeen slecht vindbaar is en de nodige verbetering behoeft. “Vindbaarheid en structuur schieten nog tekort. De gebruiker heeft recht op een betere website.” Grote plannen ook met virtueel Helmond, de tocht per beeldscherm door de (nu nog alleen binnen)stad. Dat moet leiden tot “instrumenten om bewoners interactief te laten participeren.” Wat dat in de echte wereld ook betekenen mag.
Intussen probeert de gemeente ook sneller, helderder en beter met haar burgers te communiceren. Sinds 2005 kent de gemeente Helmond een eigen schrijfstijl voor ‘gestructureerd en begrijpelijk schrijven’. Desalniettemin blijft het verbeteren van de leesbaarheid van brieven en formulieren een belangrijk punt. Daarom wordt deze schrijfstijl geëvalueerd. Zelfs tot en met de uitgangspunten toe. We kunnen dus binnen enkele jaren begrijpelijke brieven verwachten.
Hoe de gemeente ook haar best doet te communiceren uit haar eigen onderzoek blijkt dat “traditionele informatiebronnen nog volop meetellen.” De informatiepagina’s in de Trompetter het vaakst gelezen, door 60% van – neem ik aan – de mensen die lezen kunnen. Ook www.helmond.nl en de Stadsgids/Lokaal totaal worden door meer dan 50% van de inwoners geraadpleegd. De gemeentelijke televisie-uitzendingen worden echter door heel wat minder inwoners bekeken (circa 40%). De televisie-uitzendingen via Kanaal Helmond zijn ook het minst bekend: 61% van de Helmonders weet van hun bestaan. De kijkcijfers waar Kanaal Helmond zo kwistig mee strooit, moet je dus met enige scheppen zout nuttigen.
Intussen is het gemeentebestuur ook aan de slag gegaan met twitter en andere zo geheten ‘sociale media’. Wat meteen ook de kritische noot bij dit jaarverslag kan zijn: de plannen richten zich sterk op internet, websites, twitter en aanverwanten. Zonder internet aansluiting ben je misschien wel Helmonder maar geen participerend burger, zo lijkt het.

                                                          Was getekend,

9reacties

Grote brand bij Bowie

Op het industrieterrein bij Bowie Recycling aan de Gerstdijk 14 op industrieterrein BZOB woedt op dit moment een grote brand op meerdere stapels hout/houtsnippers. De grootste houtstapel heeft een hoogte van 40 meter en oppervlakte van 80 meter bij 40 meter aldus een woordvoerder van van de Helmondse brandweer. De brand werd kort voor 1 uur vannacht gemeld waarna de brandweer met groot materieel uitrukte.

Omdat de wind in oosterlijke/noordoostelijke richting staat gaat de enorme rookwolk nauwelijks over woningen. Toch wordt de bewoners van de Brouwhuis geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Omdat de wind kan gaan draaien verricht de brandweer uit voorzorg metingen naar gevaarlijke stoffen.

Medewerkers van Bowie Recycling assisteerden de brandweer vannacht met shovels om andere hopen recylingmateriaal te verplaatsen.
De brandweer laat de stapels hout gecontroleerd uitbranden. Uit voorzorg worden de omliggende panden en andere hopen recylingmateriaal nat gehouden. Het gevaar op overslaan van de brand naar nabij gelegen bedrijfspanden is inmiddels geweken. De brandweer denkt nu al tot zeker zaterdag nodig te hebben om de brand volledig onder controle te krijgen.

Updates middels 4 foto’s gedurende de dag:

07.47 uur, foto door Vico Hoozemans:
HelmondLees verder »

4reacties

GGG, Pincode

GGG Helmond

Zojuist zagen we een oudere dame verbaasd kijken bij de opgeheven pinautomaat aan de zijkant van het voormalige hoofdpostkantoor. Ze pinde niet zo vaak maar de vorige keer was ie er nog, zo verzekerde ze ons. Desgevraagd legden we uit waar ze wel kon pinnen.
Net toen ze aanstalten maakte om richting de Markt te lopen vroeg ze “O ja, weet u toevallig ook mijn pincode?” Toevallig hadden we die en behulpzaam als we zijn gaven we die.

voor haar pincode.
.

21reacties

Een logo-vraag:

Helmond
Welke naam van iets in Helmond hoort bij dit gedraaide logo?

Dit keer letten we niet op het hoofdlettergebruik in je antwoord,
een foute spelling blijft natuurlijk dodelijk.


Tussenstand:
2 punten: Mien
-2 punten: Els (met 2 minpunten gestart)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
13reacties

Van Mullekom: Mijn laatste column

Column Theo van Mullekom Helmond Aktief Beste Webloglezers,

Hierbij ontvangen jullie mijn laatste column als bijdrage aan de Helmondse weblog. Vanaf de eerste politieke columns die verschenen op de Helmondse weblog, ben ik gevraagd daar bij regelmaat een bijdrage aan te leveren. Dat heb ik steeds met eer en geweten en vol overtuiging getracht te doen. Het schrijven van columns is momenteel niet meer een van mijn prioriteiten.

Als politicus probeer ik altijd een bestuurlijk pad uit te stippelen en daarmee een lange termijn visie neer te leggen. Grote lijnen, toekomstgericht, voorkomen van een zwalkend beleid dat niemand kan begrijpen. Als politicus heb ik vaak de stip aan de horizon verwoord; het resultaat waar Helmond naar toe moet werken, maar wat wel een lange adem en een rechte rug vereist. Bijvoorbeeld het verplaatsen van Vlisco, het ondertunnelen van de Kasteeltraverse. Daarmee kan het kasteel weer de plaats innemen die de Helmonder nog trotser doet worden op de stad.

Ook de bereikbaarheid van Helmond is een heikel punt en verdient nu reeds grote aandacht omdat het anders in de toekomst mis gaat. Wil je Helmond blijvend goed ontsluiten, dan moet je beginnen te denken om in zuid/westelijke richting, bij Vaarle de ontsluitingswegen te laten beginnen, in oostelijke richting nabij de gemeentegrens van Deurne. Dat is mijn stip aan de horizon in dit dossier.

Ik heb u ook nog beloofd terug te komen op het parkeren in het kanaal. Helaas kan ik u hierover op het moment van dit schrijven nog geen cijfers geven, wel is men daarmee bezig. De bouwkosten van de parkeergarage Boscotondo bedroegen destijds ongeveer 9,2 miljoen gulden. Het ging toen om het prijspeil van 1998. Het genoemde bedrag was exclusief de grondkosten.

Zoals al eerder aangegeven, dit is mijn laatste column. Op politiek gebied zal ik mij altijd blijven inzetten voor het welzijn van de medemens. Vaak is het zo dat, zij die het moeilijk hebben in de samenleving, ook het meeste onrecht wordt aangedaan. Alle politici roep ik op daar blijvend aandacht voor te hebben.

Mij rest zeker te vermelden dat de samenwerking met het redactieteam van de Weblog Helmond steeds in goede harmonie is gegaan en ben hiervoor alle dank verschuldigd.

Ik hoop dat het u allen goed mag gaan in leven en gezondheid, blijf positief en geef al je liefde aan je medemens, zoals je jezelf lief hebt. Tot ziens.

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter
Helmond Aktief

20reacties

Helmondse Helden: Nol van Roessel

logo of embleem van Helmondse HeldenBijna had Helmond een beroemd auteur gehad. Of bijna? Nol van Roessel (1920 – 2001) wàs beroemd, zij het alleen in Brabant. Nol vond dat naar eigen zeggen best, waarbij een punt zal zijn geweest dat zijn voornaam hem min of meer tot de provincie veroordeelde. Een andere Brabantse schrijver, Adri van der Heijden, onttrok zich bewust aan dit lot door zich consequent A.F.Th. te noemen en bekakt Nederlands te gaan praten, alhoewel hij uit een achterbuurt in Geldrop komt. Drs. A. van Roessel bewandelde precies de omgekeerde weg. Hij werd almaar Brabantser.
Nol groeide op in Schijndel, waar zijn vader een bakkerszaak had. Het is heel lang goed met hem gegaan. Hij studeerde Nederlands in Nijmegen en Utrecht en werd leraar in Eindhoven en Hulst. In Helmond, waar hij met zes kinderen en een lieftalige vrouw neerstreek, maakte hij een vliegende start als rector van het Carolus Borromeus College èn als gemeenteraadslid. Die combinatie was teveel. Nog voor zijn vijftigste raakte hij overspannen; en daaraan danken wij een schrijver.
Lees verder »

Naw en Vruuger CLXIII

Naw de Veestraatbrug. Vruuger (circa 1910) was daar de oude smalle Veestraatbrug, de enige overgang in het centrum over het kanaal. Vanwege de grote verkeersdrukte door de fabrieksarbeiders waren er (toen al) serieuze plannen voor een tunnel. Links vooraan (waar nu Proeverij de Bank zit) zie je de Helmondsche Bank, verderop de Heilig Hartkerk en rechts het café van Van Pareren, een belangrijk schipperscafé.

Kaalslag op het kerkhof (JC)

Nederland is vol. Te vol zelfs volgens een politicus wiens kapsel ik niet door mijn strot kan krijgen. Of dat waar is, vraag ik me af maar op één plaats lijkt dat schrikbeeld werkelijkheid te worden: op onze kerkhoven. Op steeds meer plaatsen, ook in Helmond, worden in hoog tempo graven geruimd om plaats te maken voor nieuwe bijzettingen. Kunnen ze onze doden niet gewoon met rust laten, vraag ik me af. Met name op het kerkhof aan de Hortsedijk slaat de kaalslag wel heel erg toe. Hele delen zien eruit als Helmond in 1970.
Begraven is niet goedkoop. Na de kosten voor een uitvaart en wat daar allemaal aan vast zit, komen de grafrechten. Het standaardtarief voor de eerste twintig jaar is al snel 800 tot 1.000 euro. Daarna moet per vijf of tien jaar fors in de buidel getast worden voor verlenging. Tarieven die de afgelopen jaren regelmatig verhoogd zijn bovendien. Anno 2010 zien we het beoogde effect daarvan: wie die bedragen niet kan of wil betalen, ziet de resten van zijn voorvaderen, partners of kinderen naar de verbrandingsoven verdwijnen.
Grond in Helmond is (net als in de rest van Nederland) schaars. Maar moet daarom ook op kerkhoven kaalslag en ‘vernieuwing’ toeslaan? Ik vind dit ’n wel heel oneerbiedige manier van met stoffelijke resten omgaan. Wat blijft er zo over van de ‘eeuwige rust’?

                                                          Was getekend,

2reacties

AFM legt De Vestelier dwangsom op

logo De Vestelier Helmond

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dinsdag 22 juni een last onder dwangsom opgelegd aan De Vestelier financiële diensten V.O.F. Dit maakte de AFM vanochtend bekend.
De Vestelier, gevestigd op Laan door de Veste 1 in Brandevoort, bestaat sinds november 2001. Zij richten zich op de particuliere financiële dienstverlening (alle soorten van verzekeringen, hypotheken, pensioenen en financiële planning). Naar eigen zeggen hebben zij 2.500 particuliere klanten en hebben "een unieke werkwijze ontwikkeld geheel conform de behoefte van onze klanten en nieuwe wetgeving."
Die dwangsom is een pressiemiddel en is opgelegd omdat De Vestelier niet voldaan heeft aan de informatieverzoeken van de toezichthouders van de AFM. Om die informatie is verzocht om te kunnen vaststellen of en in hoeverre De Vestelier voldoet aan haar zorgplicht jegens cliënten overeenkomstig de Wet op het financieel toezicht en of er sprake is van een beheerste en integere bedrijfsvoering. De Vestelier heeft de verzochte informatie niet binnen de gestelde termijn geleverd en is daarom verplicht de dwangsom te betalen. De verzochte informatie moet nog steeds aan de AFM worden geleverd.
De AFM is de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Zij bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Met als streven het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken.

2reacties

Helmondse Heldinnen: To Hölscher

Menig leerlinge die in de eerste helft van de 20ste eeuw op de Mariaschool zat, noemt nu nog To Hölscher als iemand die in deze reeks besproken moet worden. Hölscher was in Helmond tussen 1916 en 1953 eerst onderwijzeres aan de Mariaschool en later (vanaf 1931) lerares aardrijkskunde, Engels en Nederlands aan de Nazareth U.L.O. Maar genoemd wordt zij omdat zij een veelgelezen en bekende Helmondse schrijfster is, die in heel Nederland bekend was. Vooral haar kinderboeken worden nog met vreugde herinnerd, zoals de serie De Zandmannetjes.Lees verder »

Naw en Vruuger CLXII

Naw zie je de Sint Jozefkerk vanuit de Pastoor van Leeuwenstraat. Rechts Wijkhuis-Brede School De Fonkel dat in november 2005 officieel werd geopend. Vruuger (tweede helft jaren 20) stond de Sint Jozefkerk er pas enkele jaren. Rechts stonden de toen pasgebouwde woningen van Woningbouwvereniging De Hoop. De fotograaf stond in de Tolpoststraat, want zo heette die straat Vruuger.

5reacties

GGG, Smetvrees in Helmond

GGG Helmond

Vanuit alle hoeken en gaten in Helmond liggen kleine en grote natuurrampen op de loer. Hebben we net de Q-koorts een beetje onder controle, zitten we alweer opgescheept met blauwalg in ons water.
De beheerders van de bewaakte fietsenstalling aan de Parkweg zijn voorbereid op het ergste.

voor hun drastische maatregel tegen besmetting en gezever.