Op vrijdag 24 juni 2011 mocht ik de gastheer zijn van het D66 kamerlid Stientje van Veldhoven. Zij houdt zich onder meer bezig met duurzaamheid, milieu, landbouw en voedsel. Dat laatste is een thema dat eigenlijk alleen in de belangstelling staat als het weer eens mis gaat, zoals onlangs nog met de EHEC-bacterie.
Helmond is op meerdere plekken toonaangevend aanwezig en bezig om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van ons voedsel. En dat is zeer belangrijk omdat we met elkaar nog steeds vast moeten stellen dat we niet alle mondjes van de wereld kunnen voeden. Nog steeds gooien we dagelijks heel veel goed eten weg hetgeen zonder meer jammer is.
Zo houdt men zich op De Groene Campus bezig met de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit zal aan het einde van het jaar nog meer gestalte krijgen als men het nieuwe ‘food en fresh’ laboratorium zal openen. In dit laboratorium zullen steeds wisselend proefopstellingen geplaatst worden door diverse bedrijven waarmee de studenten heel veel praktijkervaring op kunnen doen. Daarnaast zal Triple E op De Groene Campus een Myco- en Thermolab opzetten. Het Mycolab is gericht op mycorrhiza schimmel: de natuurlijke samenwerking tussen schimmels en plant in de bodem. Deze basisfactoren van bodemleven spelen een belangrijke rol voor al het bovengrondse leven en voor het milieu waar wij gebruik van kunnen maken, in situaties in de stad, in de landbouw en de natuurbescherming. Een goede inzet van de mycorrhiza schimmel zal beteken dat we veel en veel minder kunstmest nodig hebben. Immers door de schimmel zelf worden in de wortels van de planten de juiste voedingsstoffen aangemaakt.
Maar het Helmondse bedrijfsleven laat al zien op vele terreinen actief te zijn als het gaat om het introduceren van nieuwe producten en een juist gebruik van voedsel. Zo kennen we in onze stad een productiebedrijf waar men de claresse kweekt. Dit is een vissoort die zeer smakelijk is en voorziet in een groeiende vraag in de markt. Maar door deze productiewijze hoeven we dus minder vis uit de zee te halen, wat dus winst betekent voor ons milieu.
Lees verder »