Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

3reacties

Brood en Spelen
De Romeinen hadden de uitdrukking ‘brood en spelen’. In tegenstelling tot de kritische Romeinse context, gebruik ik het in deze column om het belang van basisbehoeften en vermaak voor de burgers te benadrukken. Dit is vooral relevant in een tijd waarin steden zoals Helmond zoeken naar manieren om hun gemeenschap te versterken en hun imago te verbeteren.

Feestjes: Niet Alleen Voor Carnaval!
Evenementen zijn meer dan alleen vermaak; ze vormen een essentieel onderdeel van de sociale en culturele infrastructuur van een stad. Ze zijn het ‘spel’ dat het ‘brood’ – de basisbehoeften van een gemeenschap – aanvult en verrijkt. Ze zijn de lijm die een gemeenschap bij elkaar houdt. Ze brengen mensen samen, geven de lokale economie een boost.

Een Ambitieuze Stad?
Helmond scoort vaak laag in vergelijkingstests, ook als het gaat om uitgaven per inwoner voor evenementen. Het is hoog tijd dat we een koppositie in deze lijstjes nastreven. Dat kost natuurlijk geld, maar dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Zeker in een stad waar miljoenen worden uitgegeven aan zaken als bloembakken en dassentunnels. Onze fractie is daarom van mening dat we ook evenementen moeten gaan organiseren of inkopen die het nieuws halen. Denk aan een ELE-rally of evenementen met een bewezen succesvol format die worden uitgezonden op radio en/of tv, zoals The Passion of Het Glazen Huis.

Gemiste Kansen
Afgelopen jaar misten we in Helmond de kans om een groot evenement te hosten: het ‘Sterren Muziekfeest op het Plein’. Het is jammer dat dit afgewezen werd zonder eerst te overleggen met lokale ondernemers en vrijwilligers. Onze stad zit vol met betrokken, gemotiveerde en professionele organisatoren die wellicht een belangrijke bijdrage hadden kunnen leveren, waardoor de kosten misschien geen probleem waren geweest.

Het Belang van Flexibiliteit
De VVD-fractie vindt dat we als stad bereid moeten zijn om creatieve oplossingen te vinden voor dit soort uitdagingen. Of het nu gaat om logistiek, financiën, het aanwijzen van extra evenementenlocaties of het aanpassen van bestemmingsplannen.

Conclusie
“Brood en spelen,” in de positieve zin van het woord, vormt een tijdloze boodschap die ons eraan herinnert wat een gemeenschap echt nodig heeft. Terwijl we ons inzetten voor de basisbehoeften van onze stad – zoals goede huisvesting, werkgelegenheid en onderwijs – mogen we het belang van ‘spelen’ niet onderschatten. Evenementen die ons samenbrengen en ons leven verrijken zijn net zo cruciaal. Dus, Helmond, durf te dromen! Of op z’n minst te dagdromen over een stad waar het brood altijd vers is en de ‘spelen’ niet stoppen omdat we daarvoor te weinig willen uitgeven.

Theo Manders
Fractievoorzitter VVD Helmond

3 reacties:

Het Glazen Huis en Zanger Rinus als voorbeelden van basisbehoeften in een van de armste steden van Brabant. Je moet het maar durven terwijl je zelf jaren aan de knoppen hebt gezeten.

Beantwoorden

Laten we eerst eens gaan waarderen wat er is!

Nergens wordt zoveel gedaan en georganiseerd als in Helmond!
Ieder weekend kan je kiezen uit vele verschillende georganiseerde activiteiten, bijna altijd nog gratis ook.

Maar t lijkt wel of de Helmonders t niet willen zien.
Klagen over te weinig en groener gras bij de buren is volgens mij topsport nr1 …
En dat is super jammer!!

Gek genoeg lijken de Helmonders van begeerte hier meer oog voor te hebben dan de Helmonders van geboorte.

Beetje meer kijken naar wat er allemaal al is!!! Helmond doet t echt zo rot nog niet, zeker niet mbt evenementen/activiteiten!!

Beantwoorden
Helmonder van begeerte

We hebben al een glazen huis in aanbouw wat schijnbaar duurder is dan gepland en rally’s of beter gezegd wegwedstrijden zijn er al voldoende. Waar de gemeente aan moet werken is de leefbaarheid, meer groen en meer ruimte en niet zoals nu alles volplempen met appartementen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *