3reacties

Manders: Helmond, Durf te Dromen!

Brood en Spelen
De Romeinen hadden de uitdrukking ‘brood en spelen’. In tegenstelling tot de kritische Romeinse context, gebruik ik het in deze column om het belang van basisbehoeften en vermaak voor de burgers te benadrukken. Dit is vooral relevant in een tijd waarin steden zoals Helmond zoeken naar manieren om hun gemeenschap te versterken en hun imago te verbeteren.

Feestjes: Niet Alleen Voor Carnaval!
Evenementen zijn meer dan alleen vermaak; ze vormen een essentieel onderdeel van de sociale en culturele infrastructuur van een stad. Ze zijn het ‘spel’ dat het ‘brood’ – de basisbehoeften van een gemeenschap – aanvult en verrijkt. Ze zijn de lijm die een gemeenschap bij elkaar houdt. Ze brengen mensen samen, geven de lokale economie een boost.

Een Ambitieuze Stad?
Helmond scoort vaak laag in vergelijkingstests, ook als het gaat om uitgaven per inwoner voor evenementen. Het is hoog tijd dat we een koppositie in deze lijstjes nastreven. Dat kost natuurlijk geld, maar dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Zeker in een stad waar miljoenen worden uitgegeven aan zaken als bloembakken en dassentunnels. Onze fractie is daarom van mening dat we ook evenementen moeten gaan organiseren of inkopen die het nieuws halen. Denk aan een ELE-rally of evenementen met een bewezen succesvol format die worden uitgezonden op radio en/of tv, zoals The Passion of Het Glazen Huis.

Gemiste Kansen
Afgelopen jaar misten we in Helmond de kans om een groot evenement te hosten: het ‘Sterren Muziekfeest op het Plein’. Het is jammer dat dit afgewezen werd zonder eerst te overleggen met lokale ondernemers en vrijwilligers. Onze stad zit vol met betrokken, gemotiveerde en professionele organisatoren die wellicht een belangrijke bijdrage hadden kunnen leveren, waardoor de kosten misschien geen probleem waren geweest.

Het Belang van Flexibiliteit
De VVD-fractie vindt dat we als stad bereid moeten zijn om creatieve oplossingen te vinden voor dit soort uitdagingen. Of het nu gaat om logistiek, financiën, het aanwijzen van extra evenementenlocaties of het aanpassen van bestemmingsplannen.

Conclusie
“Brood en spelen,” in de positieve zin van het woord, vormt een tijdloze boodschap die ons eraan herinnert wat een gemeenschap echt nodig heeft. Terwijl we ons inzetten voor de basisbehoeften van onze stad – zoals goede huisvesting, werkgelegenheid en onderwijs – mogen we het belang van ‘spelen’ niet onderschatten. Evenementen die ons samenbrengen en ons leven verrijken zijn net zo cruciaal. Dus, Helmond, durf te dromen! Of op z’n minst te dagdromen over een stad waar het brood altijd vers is en de ‘spelen’ niet stoppen omdat we daarvoor te weinig willen uitgeven.

Theo Manders
Fractievoorzitter VVD Helmond