Buiten is het 3 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.804 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
44reacties

– PRIMEUR –
Ter vervanging van het afgebrande Speelhuis, wil het college van burgemeester en wethouders het theater tijdelijk onderbrengen in de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming. De gemeente voerde eerder daarover gesprekken met het bisdom Den Bosch die van deze kerk afwil. De daarachter gelegen Mariaschool aan de Kromme Steenweg zal dienst gaan doen als huisvesting voor de ondersteunende functies (zoals kantoor). Dat besluit hebben wij van doorgaans zeer goed ingevoerde bronnen vernomen. Per wanneer en hoe precies dat zou moeten plaatsvinden is ons nog niet bekend.
Daarmee wordt deze kerk aan de Wilhelminalaan (na de Sint Annakerk) de tweede kerk in Helmond die als theater dienst gaat doen. In de nabij gelegen parkeergarage Boscotondo kunnen de bezoekers van dit tijdelijk theater (dat ook in het centrum ligt) hun auto’s parkeren.
De gemeenteraad moet nog met dit plan instemmen en wordt over dit voornemen van het gemeentebestuur nog uitgebreid schriftelijk geïnformeerd.

In de reacties hieronder staan updates.

44 reacties:

Mariaschool gaat naar verwachting ergens in 2013 samen met oa. de Troubadour verder in de brede school aan de Cortenbachstraat.. dus het zal nog wel even duren neem ik aan.. Alhoewel.. de Mariaschool heeft steeds minder leerlingen, en moet hierdoor zelfs klassen gaan samenvoegen..

Beantwoorden

Wat gaat dat kosten?

Beantwoorden

Kunst en theater in hogere sferen. Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Ik hoop bevlogen.

Beantwoorden

Geweldig! die kerk staat daar te verpieteren. Mooi gebouw, mooie akoestiek en mooie locatie; ik zeg doen!

Beantwoorden

Start verkoop voor nieuwe seizoen, nu nog een theater!
We weten nu nog niet waar de Grote Zaal voorstellingen zich af gaan spelen, zo laat theater ‘t Speelhuis in hun persbericht zojuist weten. Opvallend dat zij nog niet weten dat ze naar de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming aan de Wilhelminalaan gaan, zie hierboven.
Zelf schrijven ze letterlijk “Misschien wel nooit vertoond. Op 19 mei om 11.00 gaat onze verkoop beginnen voor seizoen 12-13, een seizoen vol met aantrekkelijke voorstellingen maar we weten op dit moment nog niet waar de “Grote Zaal’ voorstellingen zich af gaan spelen.” Wellicht een flinke hint van ‘t Speelhuis richting het gemeentebestuur?
Verder weet ‘t Speelhuis ook dat ze doorgaan in de Scalazaal aan de Steenweg volgend jaar. Daar zullen artiesten als Jandino Asporaat, Klaas van der Eerden, Saskia & Serge en Leon van der Zanden optreden. Allemaal artiesten die het grote podium gewend zijn maar in de eerste helft van het seizoen in de kleine zaal staan. Ook de Blind Dates en Zondagochtendconcerten zullen komend seizoen doorgang vinden.

Beantwoorden

Wat is dat nu weer voor belachelijke iets van het gemeentebestuur. Iedereen weet het, maar die Speelhuis-mensen weten weer van niks. Zo ga je toch niet met mensen om! Dat kan beter!!!

Beantwoorden

ik zeg niet doen want het is de kerk waar ik ben gedoopt en communie heb gevolgd en vormsel zoals vele mensen

Beantwoorden

Ik ken zelfs een kerkgebouw( waar vele doopsels, huwelijken, uitvaarten en andere plechtigheden hebben plaatsgevonden) waarin een supermarkt of gezondheidswinkel gevestigd is. Gezien her kostenplaatje: kiezen voor een andere bestemming, bijv een theater, of sluiten/afbreken. Doe mij maar het eerste.

Beantwoorden

Zolang de raad nog nog niet heeft beslist over de kerk weten wij inderdaad niet waar de grote zaal voorstellingen zullen zijn. Wij vertrouwen erop dat dit goed komt maar we zullen even de beslissing af moeten wachten. Zo simpel is het.
Marloes Hakvoort
Theater ‘t Speelhuis

Beantwoorden

Ach gossie, de Mariakerk, zoals wij parochianen haar noemden. Vergeleken met de pronkzuchtige moccataarten die in de negentiende eeuw gebruikelijk waren, is zij een wonder van architectuur; meer een kapel dan een kerk. Ik ken in Helmond geen gebouw met een hogere aaibaarheidsfactor, ook al lijkt de toren ontworpen door iemand die nog nooit van Freud heeft gehoord. Hoeveel liefde en eerbied hebben zich in de afgelopen honderd jaar niet verzameld in de muren ervan? En dan nu weggegeven aan ijdelheid…

Beantwoorden

@stefan op 3 mei 2012 om 16:19:

Dat is dan een hele goeie reden!

Beantwoorden

Kom ik dan toch nog eens wat vaker in de kerk waarschijnlijk.. en nog eentje die ik nogal vaak van binnen heb gezien… heb er ook nog eens toneel gespeeld als klein misdienaartje… raar hoe sommige dingen kunne lopen…

Beantwoorden

Ook de gemeenteraad is nu op de hoogte gebracht

Gistermiddag werd de gemeenteraad ook op de hoogte gebracht van het nieuws dat de weblog op 25 april hierboven bekend maakte. Zoals we toen schreven zouden zij nog uitgebreid worden geïnformeerd. En ook dat gebeurde gisteren.

Na rijp beraad zag het college van burgemeester en wethouders 2 serieuze mogelijkheden voor een tijdelijk theater:
• in een bestaand gebouw, dus de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming met de ondersteunende ruimtes in de gymzaal van de Mariaschool.
• in een nog te bouwen semi-permanent theater in het centrum van de stad.
Die 2 mogelijkheden zijn inhoudelijk en financieel met elkaar vergeleken.
De kosten van de bovengenoemde mogelijkheden verschillen nauwelijks. Omdat de aankoopprijs van de kerk en de kosten van de bouwgrond niet bekend zijn, bedragen in beide gevallen de geschatte kosten zo’n 4,7 miljoen euro. Deze raming wordt later verfijnd.
De inhoudelijke vergelijking tussen die 2 kun je lezen op de laatste pagina van het rapport “Onderzoek mogelijkheden voor een Tijdelijk theater” (pdf). Het gehele rapport kun je vanaf pagina 1 lezen. 😉

Er werd dus gekozen voor de kerk OLV Tenhemelopneming.
Pluspunten: de kerk heeft binnen een prachtige ambiance en een prima uitstraling, de kerk heeft een centrale ligging, de hoogte en de omvang van het toneel zijn voldoende en het gebouw kan minimaal 400 stoelen herbergen. Parkeren kan in Boscotondo. De investering zou doelmatig zijn en in het belang van de rijksmonumentenstatus.
Minpunten: de monumentenstatus brengt ook beperkingen met zich mee. Daarnaast is de kerk ook nog in gebruik.
Een mogelijke inrichting van het theater in die kerk is hier te zien.

Omdat er in de stad veel gebouwen leeg staan (en komen) werd er ook gekeken naar andere panden, voordat de keuze op de OLV-kerk viel. Plusminus 20 panden passeerden de revue. In een snelle beoordeling werd getoetst of deze qua technische eisen en algemene criteria en uitgangspunten zouden kunnen voldoen als tijdelijk theater. Alle aula’s, buurthuizen, theaters, zalen, leegstaande kantoor- en bedrijfsgebouwen, de kerk de Middelares, sporthal de Braak, de Wissen, de 2e verdieping van de voormalige V&D en de HTAC vielen snel af.
De overgebleven mogelijkheden werden vervolgens verder beoordeeld:
Conclusie inzake St. Lambertuskerk:
Hoewel de kerk op een fantastische plek gelegen is en een prima ambiance kan genereren zijn er ook minpunten. Er is niet genoeg ruimte voor het benodigde aantal zitplaatsen en het maximaal te maken speelvlak is te klein. Er zijn verder te veel beperkingen vanwege klimaat en logistiek. Geconcludeerd is dan ook dat deze kerk na nader onderzoek niet geschikt is gebleken.
Conclusie inzake de City Sporthal:
Deze optie is mogelijk, maar ingewikkeld. Dit pand moet nog 2 jaar zijn sportfunctie behouden en dat is niet (volledig) te combineren met het tijdelijk theater. Verder is niet exact in te schatten hoe lang er een tijdelijk theater nodig is, waardoor het gebouw de verdere ontwikkeling van het Centrumplan in de weg kan zitten. Door de sloop ten behoeve van het Centrumplan is elke investering uiteindelijk een desinvestering, daarom wordt deze optie uiteindelijk als niet nastrevenswaardig gekwalificeerd.
Conclusie inzake de Cacaofabriek:
Deze optie versterkt de culturele hotspot, maar er zijn nog geen plannen voor de periode na het tijdelijk theater. Om een theater in de Cacaofabriek te integreren lijkt meer iets voor de lange termijnafweging. Verder vertraagt het nu de huidige plannen voor de Cacaofabriek met financiële risico’s en verschillende organisatorische bezwaren als gevolg. Daarom valt ook deze oplossing af.

Naast de mogelijkheid in een bestaand gebouw, is ook gekeken om een semipermanente setting nieuw te bouwen. Geïnspireerd door het voorbeeld in Spijkenisse. Toen in die stad het theater moest wijken voor stedenbouwkundige ontwikkelingen, kozen zij om een tijdelijk theater te bouwen. De omvang van het theater is gelijkwaardig aan Helmond. De zaal is opgetrokken uit goedkope materialen en de facilitaire ruimten zijn ingevuld met tweedehandse portacabins. Dat theater is inmiddels al 6 jaar in gebruik en zal in gebruik blijven tot het nieuwe theater gereed is.
In Helmond zijn daarvoor 4 braakliggende terreinen serieus beoordeeld:
1. terrein watertoren, 2. terrein Kanaaldijk NW, 3. Obragasterrein en 4. terrein Kasteelpark.
Strikt qua ligging gaat de voorkeur uit naar het Obragasterrein. Echter, gelet op de vele werkzaamheden die de komende jaren op en nabij het Obragasterrein (bodemsanering, verlegging kabels en leidingen, X-World) moeten plaatsvinden is dat onmogelijk. Bovendien zou dat de keuze om het definitief theater te bouwen op het Obragasterrein uitsluiten. Dat lijkt de gemeente in dit stadium van de besluitvorming niet gewenst. Om die reden zou het dan meer voor de hand liggen een ander terrein te kiezen. Het terrein bij de watertoren lijkt het best te scoren.

Op 14 mei zal dit alles worden besproken in een vergadering met alle 4 de commissies. Op 29 mei weten we of de gemeenteraad instemt met de keuze voor de OLV-kerk en dus instemt met dit voorstel (pdf).

Beantwoorden

Huh De wissen ?!?! Gaat dat ookal weg ? Gaat wel lekker in helmond zeg….

Beantwoorden

Klinkt als een goed besluit vind ik. Laat daar toch altijd het theater zitten, prachtig gebouw en dat kost het minste, want je hoeft maar een keer een theater te maken.

Beantwoorden

De preview van het nieuwe seizoen van ‘t Speelhuis is nu online te bekijken!
Ga naar http://www.theaterspeelhuis.nl/programma en op 20 september zie je dat Wim Daniëls (met zijn dialectvoorstelling Een ons komma’s) als eerste genoemd wordt.

Dit weekend krijgt iedereen de nieuwe brochure in de bus en kan het programma dan ook op papier zien. Hieronder alvast de kaft.

Speelhuis-brochure

Beantwoorden

In aanvulling op het bovenstaande berichtje laat ‘t Speelhuis weten dat alle voorstellingen voor het volgende seizoen nu vaststaan.
“We hebben dit jaar een andere brochure dan u van ons gewend bent. Er staat in deze brochure iets minder informatie dan in voorgaande brochures. Maar vanaf nu is ook onze website up-to-date voor volgend seizoen. Hier kunt u over iedere voorstelling meer informatie vinden.” aldus ‘t Speelhuis. Zaterdag 19 mei start om 11.00 uur de verkoop voor het volgende seizoen.

Beantwoorden

‘t Speelhuis eerste helft komende seizoen in Scalazaal
“De eerste helft van het seizoen zal starten in de Scalazaal in de Traverse aan de Steenweg in Helmond. Dè kans om een groot artiest in een kleine setting te zien! Vanaf januari komt daar de Grote Zaal bij, waar dit plaats zal vinden is op dit moment nog onbekend maar we hebben er goede hoop op dat de beslissing eind mei, begin juni zal vallen.”
Dat liet ‘t Speelhuis zojuist in een persbericht weten.
De mogelijke BTW-verlaging van de kaartjes zal ‘t Speelhuis (als dat door mocht gaan) compenseren.

Beantwoorden

Aanvulling van het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van de gecombineerde commissievergadering van 14 mei 2012 voor de raadsvergadering van vanavond.
Onderstaand de integrale tekst van het college.

Rapportage
In de rapportage is de weerslag van het onderzoek beschreven. De uitgangspunten en randvoorwaarden zijn beschreven evenals alle mogelijk in aanmerking komende alternatieven. Naar aanleiding daarvan is de Taskforce gekomen tot een aantal voorkeursalternatieven. Grofweg bestaan er twee mogelijke varianten nl. de bouw van een semi-permanent theater (Spijkenissevariant) op een van de momenteel braakliggende terreinen in het centrum dan wel het onderbrengen van de theaterfunctie in een bestaand gebouw. Van deze laatste variant (bestaand gebouw) heeft het college het kerkgebouw van de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming aan de Wilhelminalaan als enige geschikt bevonden.

Voorkeur college
Beide varianten (Spijkenissevariant en OLV-kerk) zijn op inhoudelijke en financiële aspecten verder met elkaar vergeleken. Voor het volledige verslag wordt kortheidshalve verwezen naar de rapportage en specifiek naar het overzicht op blz. 13 van de rapportage. Op basis van de uitkomsten van deze vergelijking hebben wij een duidelijke voorkeur voor het onderbrengen van het tijdelijke theater in genoemde kerk. Wij vragen uw gemeenteraad om deze voorkeur te onderschrijven zodat verdere stappen kunnen worden gezet. Mocht om welke reden ook, uiteindelijk deze optie niet kunnen doorgaan dan zullen wij bij u terugkomen voor de locatiekeuze voor de realisatie van de Spijkenissevariant.

Opzet
In de uitgevoerde quick-scan bleek dat het kerkgebouw als zodanig te gering van afmetingen was dat de foyer en ondersteunende functies zouden moeten worden ondergebracht in de naastgelegen gymzaal van de belendende Mariaschool. Uit nadere gesprekken met architect en theateradviseur is gebleken dat het naar verwachting mogelijk is om de foyer toch in de kerk onder te brengen nl. onder de tribune die dan onder een sterkere helling zou moeten glooien. Het zal duidelijk zijn dat onze voorkeur daarnaar uitgaat en we zullen daar in het vervolgtraject op sturen. Het past beter bij de tijdelijkheid, de gymzaal kan in gebruik blijven bij de school, betere ambiance en minder kosten).Het kan zijn dat voor wat aanvullende behoefte aan ruimte een aantal portakabins op het kerkterrein moeten worden geplaatst.

Onderhandelingen bisdom
Tijdens de gecombineerde commissievergadering hebben diverse fracties ingebracht om de mogelijkheid van huur nader te onderzoeken omdat dit beter aansluit bij de insteek van de tijdelijkheid van de theatervoorziening. Ook de risico’s voor de gemeente in vergelijking met eigendom zijn dan een stuk overzichtelijker. Wij hebben deze optie nadrukkelijk in het onderhandelingsproces met de parochie en het bisdom ingebracht. Ondanks dat er vanuit het bisdom een sterke voorkeur is voor langjarige erfpacht stonden zij voor deze optie open. Wij hebben op 25 mei jl. in principe overeenstemming bereikt over de hoofduitgangspunten van een huurconstructie om niet.

Financiën
In de rapportage is op bladzijde 13 een overzicht opgenomen van de financiële gegevens. Het betreft een globale raming van de verbouwingskosten en de kosten van techniek. Onder deze bedragen liggen berekeningen maar moeten toch als globaal worden aangemerkt aangezien er uiteraard nog geen uitgewerkt bestek is. Ingeval van huur is er uiteraard geen sprake van verwervingskosten. Wel is er achterstallig onderhoud dat moet worden aangepakt. Dat hebben we middels inspectie laten vaststellen door een gespecialiseerd bedrijf. M.n.is het noodzakelijk om werkzaamheden te verrichten aan de koepel, de transepten en het middenschip. Het gaat dan om timmer- en metselwerk, dakbedekking en beglazing. Het exacte bedrag zal moeten worden vastgesteld aan de hand van een te maken restauratieplan waarin de ingrepen worden geplaatst in het perspectief van de tijdelijke exploitatie van de kerk als theater.
Ingeval van de “Spijkenissevariant” zal, naast de in de rapportage genoemde kosten, rekening moeten worden gehouden met extra kosten van sanering van de bodem en rente op basis van geïnvesteerd vermogen in de historische verwervingsprijs.
In beide gevallen zullen de totale kosten om en nabij de 5 miljoen bedragen welke kosten voor het grootste gedeelte kunnen worden gedekt door een combinatie van de verschillende verzekeringsuitkeringen zoals de extra kostenpolis, de inventarisdekking en de huurdervingsclausule. Uiteraard zal ook worden geprobeerd om voor de restauratie een subsidie te verkrijgen. Een eventueel gering tekort zou kunnen worden gedekt uit het eventueel jaarrekeningresultaat 2012 van ’t Speelhuis, rentewinst uit de uitkering van de opstalverzekering dan wel door een (taakstellende) bezuiniging in te maken materiaalkeuzes. In het kader van de lopende onderhandelingsprocessen acht ons college het niet verstandig om in de openbaarheid over detailbedragen te debatteren en vraagt het vertrouwen van de gemeenteraad om dit adequaat op te lossen. De insteek van ons college zal uiteraard zijn om een onrendabel tekort te voorkomen.

Communicatie
Van verschillende zijden is in de commissievergadering aangedrongen op een zorgvuldig communicatieproces in de richting van de parochianen en de buurtbewoners. Uiteraard onderschrijven wij deze zorg volledig. Met het kerkbestuur alsmede het bisdom is reeds de afspraak gemaakt dat zo spoedig mogelijk na de raadsvergadering een gezamenlijke informatiebijeenkomst worden georganiseerd.

Beantwoorden

Per 1 januari 2013 zal theater ‘t Speelhuis in de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming aan de WilHelminalaan hun Grote Zaal voorstellingen hebben. Voorlopig ‘tijdelijk’ voor 5 jaar. Conform de titel van dit log besloot de gemeenteraad dat zojuist unaniem.

Beantwoorden

Ik hoop dat we met rolstoelen hier ook terecht kunnen en dan beter regeld dan scala. Tot januari geen helmonds theater voor ons. Hopelijk wel vanaf januari, we kwamen een keer in de maand in het speelhuis

Beantwoorden
hennie.de.gooijer

Leuk dat ‘t Speelhuis nu in die kerk komt! Maar ik ben benieuwd wat de trouwe katholieken ervan zullen vinden.

Op twitter zei wethouder Van de Heuvel gisterenavond: “Complimenten aan de raad van #Helmond #0492 vanwege het besluit om de OLV kerk aan te wijzen als tijdelijk theater.”
Hij kon er niet bij zijn vanwege zijn ziekte. Mooi dat hij dus iets van afstand laat weten!! Maar waarom de complimenten??? Is dat niet heel denigrerend richting de gemeenteraad??? Zo lijkt het net of hij weet wat goed is voor hen en Helmond (of erger nog dat ze netjes naar hem geluisterd hebben) en dat hij dus een complimentje mag uitdelen, vind ik. Had hij ze niet moeten bedanken voor dat besluit of zeggen dat hij er blij mee was?

Beantwoorden

‘t Speelhuis door B&W op de vingers getikt
Het College tikt ‘t Speelhuis op de vingers omdat ‘t Speelhuis ten onrechte had aangekondigd dat het tijdelijke theater definitief in de OLV-kerk zou komen.
Hieronder de vraag van Jos Boetzkes en Mirjam van der Pijl van de PvdA, daaronder het antwoord aan het college van burgemeester en wethouders.

——————————————————–
PvdA Helmond op maandag 4 juni:
De nieuwsbrief van Het Speelhuis van 1 juni jl. had als kop: “De kogel is door de kerk” …. Er werd in het daarop volgende schrijven gesuggereerd dat de keuze voor de OLV-kerk definitief zou zijn.
De fractie van de PvdA heeft zich hierover zeer verbaasd.
In de raadsvergadering van 29 mei 2012 is een aangepast voorstel aangenomen waaraan op ons initiatief nadrukkelijk was toegevoegd dat de keuze voor de OLV-kerk in principe was zodat het college de mogelijkheid heeft de onderhandelingen met verzekeringsmaatschappij en bisdom te continueren. Pas nadat de financiële dekking goed in beeld is kan de raad een definitieve keuze maken voor de OLV-kerk. Dit neemt dus niet weg dat een principeakkoord altijd omkeerbaar is.
Het hele proces heeft al diverse keren een onvoldoende gekregen voor de wijze van communiceren. Wij vragen ons af hoe in dit geval de communicatie met het Speelhuis is geweest. Is hen verteld dat de keuze definitief is, is slechts deze suggestie gewekt, hebben zij dit verkeerd begrepen of is er iets anders aan de hand?
Kortom: hoe kan het dat het Speelhuis haar bezoekers kaartjes aanbied voor de locatie OLV-kerk.
Wij verwachten op zeer korte termijn, voor donderdag a.s., een antwoord i.v.m. het van start gaan van de kaartverkoop van het Speelhuis op die dag.

Antwoord College op donderdag 7 juni:

Naar aanleiding van uw bovengenoemde brief, delen wij u het volgende mede.
Gemeente en directie van het Speelhuis delen samen de ambitie om begin januari 2013 de programmering te kunnen hervatten in een – tijdelijk – theater. Op basis van de door alle partijen in de raad uitgesproken standpunten heeft de directie – onbedoeld en niet terecht – de conclusie getrokken dat het genomen besluit over een definitieve aanwijzing voor een tijdelijk theater al genomen is en vervolgens hierop positief en voortvarend gereageerd met een bericht op de site en aan haar klanten, overigens zonder daarbij een definitieve locatie te vermelden.
Natuurlijk beseft de directie dat uw raadsbesluit pas definitief is nadat alle financiële consequenties met bijbehorende dekking in beeld zijn en door de gemeenteraad bekrachtigd. Anderzijds mag u van een flexibele organisatie verwachten dat zij zich voegt naar de situatie van het moment. De directie van het Speelhuis bereidt zich voor op de aanstaande programmering in 2013, waaronder de verkoop van kaarten.
Mocht er echter aanleiding zijn het programmeringsbeleid te moeten aanpassen, dan zal hier flexibel op gereageerd worden. Deze flexibiliteit liet de organisatie ook zien, nadat het Speelhuis was afgebrand en de voorstellingen onverhoopt verplaatst moesten worden naar zaal Traverse en Scalazaal. Houders van gekochte (Speelhuis)kaarten hebben hier toen nauwelijks tot geen last van ondervonden.

Beantwoorden

Staan wel wat spelfouten in de officiële stukken, foei! 🙂

Beantwoorden

Informatieavond omwonenden OLV-kerk
De Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming Kerk aan de Wilhelminalaan is in beeld als tijdelijk theater voor Helmond. De gemeenteraad heeft in principe ingestemd met dit voorstel. In afwachting van het definitieve raadsbesluit worden de omwonenden aanstaande maandag wel alvast geïnformeerd.

Op maandag 18 juni organiseert de gemeente Helmond een informatieavond voor de omwonenden en ondernemers in de buurt van de OLV-kerk. Tijdens die avond doet de gemeente verslag van het onderzoek en de plannen om het tijdelijk theater in de kerk onder te brengen. De gemeente zal toelichten op welke wijze zij het plan zou willen verwezenlijken en wat dat betekent voor het kerkgebouw en de omgeving. Wethouder Tielemans (Centrum, Verkeer, Stedelijk Beheer en Milieu) zal de avond voorzitten. De projectleider, de heer Van Duren, en de architect, dhr. Schleurholts van CePeZed, zijn ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom in de Raadzaal van Boscotondo (FransJozef van Thielpark 1, te Helmond). Vanaf 19.00 uur is de ontvangst. Om 19.30 uur start het inhoudelijk programma. We verwachten de bijeenkomst rond 21.00 uur te beëindigen.

Brand
Op 29 december is ’t Speelhuis in Helmond door brand verwoest. Vanaf dat moment is de gemeente Helmond langs drie sporen gaan werken:
– de sloop van de restanten van ’t Speelhuis
– het onderzoeken van de mogelijkheden om een tijdelijk theater te realiseren
– en het proces om te komen tot een definitief theater.
Deze informatieavond past in het tweede spoor.

Beantwoorden

Vergunning tijdelijk theater vanaf 5 juli ter inzage
Door de brand in theater ’t Speelhuis eind 2011, moet een nieuwe plek gevonden worden voor de ‘grote-zaal-voorstellingen’ van ’t Speelhuis. Hiervoor is de kerk Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming aan de Wilhelminalaan 18 gekozen.
Vanaf donderdag 5 juli ligt voor twee weken de vergunningaanvraag voor het gebruik van deze OLV-kerk ter inzage. De aanvraag richt zich op de functiewijziging: van maatschappelijke doeleinden en kerk naar tijdelijk theater met horeca. U kunt de stukken vanaf 5 juli inzien op deze website. De papieren exemplaren liggen vanaf 5 juli ter inzage in de Stadswinkel. Inzage is alleen mogelijk op afspraak. U kunt uw afspraak maken via http://www.helmond.nl/afspraak of tel. 14 0492. De stukken worden dan voor u klaar gelegd.
De officiële bekendmaking kunt u vinden in weekblad De Trompetter van woensdag 4 juli. Indien u hierover vragen heeft, kunt u bellen met het Klant Contact Centrum van de gemeente, tel. 14 0492.

Aldus de gemeente Helmond.

Beantwoorden

@stefan op donderdag 3 mei 2012 om 16:19: Vind ik
ook ! Laat de kerk behouden blijven voor diensten.

Beantwoorden

“Goed nieuws! De provincie wil tijdelijke huisvesting van theater ’t Speelhuis steunen met subsidie ter hoogte 840.000 euro voor de restauratie van OLV Kerk” zo laat wethouder Jan van den Heuvel zojuist weten.

Beantwoorden

Aanvulling van de gemeente op bovenstaand bericht van de wethouder:

Provincie steunt Helmond met oplossing theater ‘t Speelhuis
De provincie wil een subsidie van 840.000 euro verstrekken voor de restauratie van de OLV-kerk, zodat daar een tijdelijk theater gevestigd kan worden.
De provincie wil de tijdelijke huisvesting van theater ’t Speelhuis in Helmond steunen. Aan de commissie Cultuur en Samenleving van de provincie wordt voorgesteld een subsidie van 840.000 euro te verstrekken. Het geld is bestemd voor de restauratie van de OLV Kerk Tenhemelopneming, dat daarna het theater tijdelijk kan huisvesten.
De gemeenteraad van Helmond heeft besloten theater ’t Speelhuis, dat in december 2011 door brand werd verwoest, tijdelijk te huisvesten in de kerk. Om deze optie te realiseren, moeten extra kosten worden gemaakt voor het restaureren en technisch geschikt maken van de kerk. De restauratie van het monument komt in aanmerking voor subsidie.
Bij de behandeling van de Voorjaarsnota in juni heeft een meerderheid van Provinciale Staten mondeling opdracht gegeven aan Gedeputeerde Staten (GS) om te kijken of de provincie mee kan werken aan een oplossing. “GS konden zich vinden in de afwegingen van de Staten, we hebben daarom graag gehoor gegeven aan het verzoek”, meldt gedeputeerde Ruud van Heugten.

Beantwoorden

Kritiek op de 840.000 euro subsidie voor tijdelijke Speelhuis
De fracties van de PvdA en GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben kritiek op het voorstel van Gedeputeerde Staten om 840.000 euro subsidie te geven voor de tijdelijke huisvesting van ’t Speelhuis (zie het bericht van gisteren hier (pdf) en hierboven). De indieners van de vragen Paul van Liempd (namens de PvdA) en Paul Smeulders (namens GroenLinks) vinden dat te veel subsidie omdat de gemeente Helmond bewust voor deze duurdere oplossing heeft gekozen.
Zij zijn bang voor precedenten en wijzen naar het eveneens monumentale gemeentehuis in Waalre, dat recent afbrandde. Ook vonden zij het raar dat zij het voorstel via de media moesten vernemen. In de Provinciale Staten vertegenwoordigen deze 2 oppositiepartijen 10 van de 55 zetels.

Beantwoorden

Zojuist meldt de website van de provincie:
Oplossing voor theater ‘t Speelhuis Helmond
De provincie wil de tijdelijke huisvesting van theater ’t Speelhuis in Helmond steunen. Aan de commissie Cultuur en Samenleving wordt voorgesteld een subsidie van 840.000 euro te verstrekken.
Het geld is bestemd voor de restauratie van de OLV Kerk Tenhemelopneming, dat daarna het theater tijdelijk kan huisvesten.
De gemeenteraad van Helmond heeft besloten theater ’t Speelhuis, dat in december 2011 door brand werd verwoest, tijdelijk te huisvesten in de kerk. Om deze optie te realiseren, moeten extra kosten worden gemaakt voor het restaureren en technisch geschikt maken van de kerk. De restauratie van het monument komt in aanmerking voor subsidie.
Bij de behandeling van de Voorjaarsnota in juni heeft een meerderheid van Provinciale Staten mondeling opdracht gegeven aan Gedeputeerde Staten om te kijken of de provincie mee kan werken aan een oplossing. “GS konden zich vinden in de afwegingen van de Staten, we hebben daarom graag gehoor gegeven aan het verzoek”, meldt gedeputeerde Ruud van Heugten.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 16 augustus 2012 om 14:39:

En wat was dan de goedkopere oplossing, tentenkamp? Waarom zou een stukje historie niet gerenoveerd mogen worden? Waarbij tegelijk 2 partijen baat van kunnen hebben?

Maar beste hr. Smeulders. Uit het Oog uit het Hart?

“Zonder kunst en cultuur geen bezieling, vernieuwing en vooruitgang. Helaas staat het cultuurbeleid en subsidiëring veel meer ter discussie dan andere beleidsterreinen.”

https://www.deweblogvanhelmond.nl/ps2011/helmond-culturele-hoofdstad-europa/

Beetje jammer van je…

Beantwoorden

Ook PVV kritisch op de 840.000 euro subsidie voor tijdelijke Speelhuis
De PVV in de Provinciale Staten van Noord-Brabant stelde donderdag net als de PvdA en GroenLinks ook schriftelijke vragen. Deze 3 partijen samen zijn goed voor 17 van de 55 zetels in de volksvertegenwoordiging van de provincie.
Hieronder integraal hun introductie en vragen omdat met name de introductie een aardig inkijkje geeft.

Geacht college,

In de Statenvergadering van 22 juni jl. heeft het CDA -gesteund door SP en VVD- tijdens de behandeling van de voorjaarsnota het college gevraagd in contact te treden met de Gemeente Helmond inzake een oplossing voor de tijdelijke huisvesting van theater ‘t Speelhuis in Helmond in de Onze Lieve Vrouwekerk. Dit voorstel kwam voor de meeste partijen volkomen uit de lucht vallen, maar niet voor het CDA. Letterlijk wist CDA reeds alle ins en outs van de met de huisvestingsoplossing samenhangende kosten al te melden: “Er ligt een plan voor de hele kerk dat globaal €3 miljoen kost. Helmond wil niet de hele kerk gebruiken voor het tijdelijke theater maar alleen het middenschip. Het college schat dat daarmee een restauratiebedrag van €1,5 miljoen gemoeid is. Helmond wil en kan een deel daarvan zelf betalen maar niet het hele bedrag. Helmond vraagt of het bespreekbaar is dat de provincie in dezen een flinke handreiking doet. Ik heb gevraagd hoeveel dat concreet is. Het antwoord was dat men ongeveer 60% met een maximum van €1 miljoen dringend nodig heeft om het überhaupt te kunnen doen.”

De verbazing bij een aantal oppositiepartijen was groot over dit plotseling ingebrachte nieuwe punt, een heel duidelijk verzoek om een heel grote zak belastinggeld. Het onderwerp maakte geen deel uit van de agenda en werd ook niet ondersteund door onderliggende documenten. Een dergelijk majeur bedrag eventjes op een vrijdagmiddag zonder verdere dossiers of zonder een concreet voorstel ‘regelen’ is nogal wat. De tegenwerpingen van diverse partijen werden door uw coalitiepartijen CDA-VVD-SP afgedaan als onzin, zij zouden ‘niet goed luisteren’ want ´het enige wat CDA doet, is een vraag voorleggen aan het college om er eens naar te kijken’, en zelfs dhr. Heijmans (SP) verweet de oppositie hardhorendheid: ‘Ik vind het ontzettend jammer, mijnheer Wagemakers (PvdA), dat u niet luistert. U luistert niet naar mevrouw Kerkhof (CDA), u luistert niet naar mevrouw Geeraedts (VVD) en u luistert niet naar mij. Niemand van ons heeft gezegd dat er geld wordt gevraagd.’

Het college, bij monde van CDA-Gedeputeerde Van Heugten, antwoordde op het CDA-verzoek: “Het college is graag bereid in overleg te treden met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond om de actuele situatie te bezien in relatie tot het monument Onze Lieve Vrouwe kerk en het inrichten van een tijdelijk theater aldaar. Wij zullen samen met het college bekijken welke opties er zijn om het ontstane probleem aan te pakken en welke rol de provincie daarbij zou kunnen spelen. Het college wil zich daarop graag beraden. Als de situatie duidelijk is en er mogelijk voorstellen worden ontplooid, zullen wij dat zo snel mogelijk met de Staten delen. Wij hebben wel het idee dat het urgent is. Het kan best zo zijn dat wij daarover ver voor de begroting met de Staten in overleg moeten treden.” Ook meldde hij dat als de situatie daartoe aanleiding zou geven, het college PS schriftelijk zou informeren over de mogelijkheden zodat de Staten ook in de recesperiode actie zouden kunnen ondernemen.

Op 15 augustus werd een persbericht door de Provincie verspreid, waarin de Provincie aankondigt een subsidie van maar liefst €840.000 beschikbaar te stellen.[1]

Dit persbericht toont het gelijk aan van de oppositiepartijen die op 22 juni een kritisch geluid lieten horen.

Naar aanleiding hiervan heeft de PVV fractie vragen aan het college.

De Gedeputeerde is zijn toezegging aan Provinciale Staten “Als de situatie duidelijk is en er mogelijk voorstellen worden ontplooid, zullen wij dat zo snel mogelijk met de Staten delen” niet nagekomen.

1. Waarom is het college deze toezegging niet nagekomen?

2. Sinds wanneer wordt via persberichten gecommuniceerd naar Provinciale Staten?

3. Bent u het eens met de PVV dat deze manier van communiceren niet de schoonheidsprijs verdient, om geen andere termen te gebruiken? Zo nee, waarom niet?

4. Deelt u de mening van de PVV dat door het college de leden van Provinciale Staten vooraf geïnformeerd hadden moeten worden over de uitkomsten van het overleg met de Gemeente Helmond, voordat het persbericht werd verspreid? Zo nee, waarom niet?

5. Kan het college de notulen aan PS overhandigen van het met de gemeente Helmond gevoerde overleg, zoals aangekondigd in de PS vergadering van 22 juni 2012? Zo nee, waarom mogen PS geen kennis nemen van deze openbare informatie?

6. Op welke datum heeft de gemeente Helmond een subsidieverzoek bij de Provincie ingediend? Kunt u de PVV een kopie van dit subsidieverzoek overhandigen? Zo nee, waarom niet?

In het persbericht is beschreven: “Volgens Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten bij de behandeling van de voorjaarsnota eerder dit jaar opdracht gegeven om te kijken of de provincie kan bijdragen aan een oplossing voor Helmond.” En vervolgens: “GS verstrekt de subsidie voor de restauratie van de koepelkerk. We konden ons vinden in de afwegingen van de Staten en hebben daarom graag gehoor gegeven aan het verzoek”.

7. Kunt u in de notulen van de PS vergadering duiden waar PS een afweging hebben gemaakt om subsidie te verstrekken? Zo nee, op basis waarvan achtte GS het legitiem om gehoor te geven aan een verzoek van de gemeente Helmond en een toezegging van bijna een miljoen euro aan Brabants belastinggeld te doen?

In de notulen van de PS-vergadering van 22 juni is duidelijk te lezen dat de coalitiepartijen ontkennen dat er geld wordt gevraagd, dat daarover ook de discussie op dat moment niet gaat en dat het enige verzoek aan GS is om met de gemeente te gaan praten om te kijken welke rol de provincie zou kunnen spelen.

8. Kunt u de PVV uitleggen waarom u het verzoek van PS heeft genegeerd en toch reeds financiële toezeggingen heeft gedaan aan de gemeente Helmond? Zo nee, waarom niet?

9. Kan het college het standpunt van de PVV onderschrijven dat deze handelswijze de schijn heeft van minachting voor de volksvertegenwoordiging, in dit geval Provinciale Staten? Zo nee, hoe zou het college het handelen in strijd met de wens van PS dan wel willen kwalificeren?

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie,

Ronald Dol
Patricia van der Kammen
Mariëtte Frijters-Klijnen

Beantwoorden

Spoeddebat over de 840.000 euro subsidie voor tijdelijke Speelhuis
De PvdA, PVV, D66, GroenLinks, 50PLUS, PvdD en OSN – de gehele oppositie in de Provinciale Staten van Noord Brabant – hebben een spoeddebat aangevraagd over de door de provincie aan Helmond toegezegde subsidie van 840.000 euro voor de restauratie van de Onze Lieve Vrouwekerk. Die subsidie was voor de gemeente Helmond reden om Theater ‘t Speelhuis voorlopig in die kerk onder te brengen. Naar nu blijkt werd de subsidie al in mei aan de gemeente Helmond in het vooruitzicht gesteld, zonder dat Provinciale Staten daarvan op de hoogte waren.
De 7 partijen willen in het spoeddebat tekst en uitleg van het provinciebestuur over deze gang van zaken. Zij willen in het bijzonder weten waarom Provinciale Staten niet zijn geïnformeerd. PvdA-fractievoorzitter Annegien Wijnands: ‘Het kan niet zo zijn dat het provinciebestuur gemeenschapsgeld uitdeelt zonder de volksvertegenwoordiging te raadplegen.’ Het spoeddebat zou op vrijdag 24 augustus moeten plaatsvinden.

Beantwoorden

In reactie op het aangevraagd spoeddebat is wethouder Jan van den Heuvel vanmiddag een waar Twitter-offensief gestart. In maar liefst 8 Tweets (sreenshot) schreef hij richting de partijen die dat spoeddebat willen, teksten als
“Extra vergadering hiervoor? Belachelijk.Alleen een niet onderbouwd,suggestief artikel in ED is er oorzaak van” en
“Geen sprake van dat “iets in vooruitzicht is gesteld” bij subsidie #Helmond #OLV kerk #Speelhuis #suggestiefartikelED”.

Beantwoorden

en nu heeft de wethouder (voor een keer) gelijk. Er kan nooit iets beloofd zijn, in de trant van dit krijgen jullie. Er is simpelweg geen besluit genomen. En zonder besluit, goedgekeurd door Provinciale Staten, geen subsidie. Is nu alleen het Ed de schuldige. Absoluut niet, ik verwijs naar de verkeerde woordkeuze van de heer van de heer van Heugten.

Beantwoorden

Acht ton voor een niet rendabel te krijgen kerktheater. Nee dank je. Steek die acht ton maar in een stadion op Berkendonk, daar komen tenminste Helmonders op af.

Cultuur… tja. Wat is cultuur.

Beantwoorden

Inzake de hierboven beschreven kwestie “840.000 euro provinciale subsidie voor ‘t tijdelijke Speelhuis”

Helmondse fractievoorzitters unaniem; Geen sprake toezegging subsidie provincie
In reactie op mediaberichtgeving over de gang van zaken rond een provinciale subsidie voor de restauratie van de OLV-kerk die in 2013 als tijdelijk theater moet gaan dienen, wensen de fractievoorzitters van de gemeenteraad Helmond unaniem het volgende te verklaren:
Het college heeft de raad inzake de dekking van de restauratie van de OLV-kerk ten behoeve van de huisvesting van een tijdelijk theater steeds goed geïnformeerd en niet misleid. Dit geldt nadrukkelijk ook over de status van de eventuele Provinciale subsidie. Het gemeentebestuur van Helmond heeft in dezen correct gehandeld. Alle fractievoorzitters zouden het betreuren dat de onzorgvuldige berichtgeving in de pers zou leiden tot het niet toekennen van de Provinciale subsidie van € 840.000.

De fractievoorzitters:
B. Smits (SDOH-D66-Helmondse Belangen)
Th. Van Wetten (CDA)
E. Niessen-Noordraven (VVD)
J. Boetzkes (PvdA)
E. de Vries (SP)
M. Rieter (Helder Helmond)
L. Ko (GroenLinks)
J. van Aert (Trots)
Th. Van Mullekom (Helmond Aktief)

———————————————–

Subsidie OLV-kerk: hoe zit het nu echt? (volgens de gemeente)
De laatste dagen is de gemeente Helmond geconfronteerd met onjuiste en onvolledige berichtgeving rondom een mogelijke subsidie van de Provincie Noord-Brabant aan de gemeente Helmond.
Door het verloren gaan van ’t Speelhuis, is de gemeente op zoek gegaan naar een alternatieve locatie voor een tijdelijk theater. Die alternatieve locatie hebben we gevonden in de OLV-kerk. Dit monumentale pand moet deels gerestaureerd worden. Mogelijk kan de Provincie een financiële bijdrage leveren aan die restauratie.
De suggestie wordt nu echter gewekt dat het democratisch besluitvormingsproces met voeten getreden is. De discussie richt zich op de vraag of er in het voorjaar wel of geen toezegging van Gedeputeerde Staten aan de gemeente Helmond lag voor een financiële bijdrage. Die toezegging was er niet. De Commissaris van de Koningin heeft op verschillende momenten sinds het afbranden van ’t Speelhuis aangegeven te willen meedenken met Helmond. Niemand heeft dit kunnen opvatten als een toezegging voor een geldelijke bijdrage.

Graag publiceren wij de documenten die opgesteld zijn rondom de financiering van de OLV-kerk. Ook het enige vertrouwelijk stuk publiceren wij volledig. Uit deze stukken blijkt nadrukkelijk dat er geen sprake was van een toezegging van Gedeputeerde Staten.

Kijk hier voor het volledige overzicht (in een tijdlijn van documenten) dat de gemeente verstrekte.

Beantwoorden

Nou nou, de gemeente heeft er wel werk van gemaakt. Zou de krant nu wat zorgvuldiger worden? Of moet de krant verkopen?

Beantwoorden

Aanpassen OLV-kerk tot theater start in oktober
Het bouwplan om de OLV-kerk geschikt te maken als theater is gereed. Behalve de architectonische, stedenbouwkundige en functionele inbreng hebben vele disciplines daaraan hun bijdrage geleverd om uiteindelijk te komen tot een integraal afgewogen technisch ontwerp. Denk hierbij aan constructieve zaken, brandveiligheid, installatietechniek, akoestiek, theatertechniek etc.
Hurks Bouw Zuid BV uit Eindhoven zal de bouwkundige werkzaamheden gaan uitvoeren. De eerste bouwteamvergadering vond inmiddels plaats. De werkzaamheden staan gepland in de tweede week van oktober. Ondanks de korte periode, zal de gemeente er alles aan doen om het theater in januari 2013 klaar te krijgen en in gebruik te nemen.

Tegen de vergunning voor het gebruik van de kerk als theater hadden ondernemers van de (Kromme) Steenweg bezwaren gemaakt. Na overleg met een afvaardiging van de ondernemers en de belendende gebruikers zijn er afspraken gemaakt waarin zij zich volledig kunnen vinden. Deze afspraken hebben vooral betrekking op het compenseren van de vervallen parkeerplaatsen, de bereikbaarheid van hun winkels, ook tijdens de bouw en het verduidelijken van de bewegwijzering. Die werkzaamheden zullen binnenkort al worden uitgevoerd in het kader van de afronding van de kwaliteitsimpuls Steenweg/Kromme Steenweg. De extra parkeerplaatsen zullen gerealiseerd zijn voordat de oude buiten functie raken..
Het huurcontract met het parochiebestuur is inmiddels bisschoppelijk goedgekeurd en definitief rond. In goed overleg met het parochiebestuur is het kerkgebouw ontruimd en de overdracht plaatsgevonden.
De bouw- en monumentenvergunning is nog in behandeling maar zal binnenkort worden afgegeven. Belangrijk element daarin is dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke monumentencommissie akkoord zijn met het initiatief en het plan. Afgelopen maanden is er al diverse malen overleg geweest met vertegenwoordigers hiervan, ook in het gebouw zelf.
Nu definitief duidelijk is dat de provincie een bijdrage levert aan de restauratie kan gewerkt worden aan een restauratieplan. De eerste gesprekken zijn daarover al gevoerd. Het zal nog wel enkele maanden duren voordat zo’n plan rond is en kan worden aanbesteed. Wij zullen de uitvoering van het plan zodanig plannen, voor een groot deel buiten het theaterseizoen, dat het theater daarvan geen hinder ondervindt.

Beantwoorden

Extra informatie over Speelhuis in OLV-kerk
Eigenlijk is Speelhuisdirecteur Theo Inninger al met pensioen. Maar na de brand is er voor het Speelhuis (en de directeur) werk aan de winkel. Alle voorbereidingen voor het theater in de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming (OLV) kerk worden nu getroffen.
Theaterbezoekers kunnen (als ze na het sluiten van de winkels een voorstelling bezoeken) in parkeergarage Boscotondo de hele avond parkeren voor 1,50 euro. Daarvoor moet je je aanmelden op http://www.parkerenhelmond.nl (online vanaf 1 november). Na enkele dagen krijg je dan de parkeerpas van Gepast Parkeren thuisgestuurd.
De entree van de kerk wordt uitgebreid met 2 bijgebouwen. Het linker bijgebouw is voor de aan- en afvoer van goederen en voor de artiestenkleedkamers. Aan de rechterkant van de kerk gaan de bezoekers naar binnen, in een bijgebouwtje tussen de kerk en de Mariaschool.
Daar zijn het kassagebied en de toiletten. Via de vroegere biechthokjes loop je dan de kerk binnen. De foyer en het horecagedeelte zijn onder de tribunes. Die tribunes lopen schuin omhoog, opgesplitst in 2 delen. Het hoogste deel kan worden afgesloten, zodat bij kleine voorstellingen een gezellige en knusse zaal ontstaat. “Het voordeel van deze tribune is dat de zichtlijnen altijd goed zijn. Je kunt het vergelijken met een bioscoopopstelling, alleen is deze tribune nog wat steiler. Daardoor kijk je gemakkelijk over het hoofd van degene voor je heen”, vertelt de directeur.
In het tijdelijke theater kunnen 430 theaterbezoekers terecht. Meer plaatsen dan voorheen dus, maar het mogen er van Theo Inniger over een paar jaar (in het nieuwe theater) nog wel wat meer worden. “Alleen door een groter toneel en een grotere tribune kun je ook andere en grotere artiesten en shows naar het theater trekken.” Het toneel is iets groter dan voorheen. “Wat ook prettig is voor ons theater, is dat de akoestiek zeer goed is.” Maar er zijn uiteraard niet alleen voordelen te benoemen, er moesten ook concessies worden gedaan. “De foyer is wat kleiner dan voorheen. We hopen dat dat in een definitief theater anders is. Mensen vragen zich wel eens af of het realistisch is om een groter theater te bouwen. Omdat Eindhoven op een steenworp afstand ligt. Maar uit onderzoek blijkt dat we genoeg publiek kunnen trekken uit de Peel, een gigantisch gebied.”
“Voor de komende 5 jaar zit het theater in ieder geval goed. Voor alle duidelijkheid, het wordt echt een volwaardig theater. Niet te vergelijken met het tijdelijke gebruik van de Gaviolizaal tijdens onze vorige verbouwing.”

Het bovenstaande staat woensdag in een stuk van de gemeente in de Trompetter en is nu al hier (pdf) te lezen.

Beantwoorden

Zou de heer Inniger mij kunnen vertellen hoe het zit met de toegang voor mensen in een rolstoel, met een rollator of moeilijk ter been zijn. Als ik lees over een steile gang naar boven dan komt die vraag bij mij op.

Beantwoorden

3D Tour tijdelijk theater
Bekijk nu in 3D hoe de theaterzaal in de OLV-kerk eruit komt te zien. Klik met je pc muis op het plaatje en houdt de linker muisknop ingedrukt. Beweeg de muis dan naar links of rechts. Zo stuur je als het ware door de zaal.

http://media.xkp.nl/CPZ/v2.0/

Beantwoorden

@eva op woensdag 2 mei 2012 om 00:09:

Beste Eva,
Wat ik nou zo VREEMD vind aan jouw opmerking dat is dat jij schijnbaar nooit op zondag in de Onze Lieve Vrouwe kerk kwam en ook de andere bijeenkomsten daar nimmer bezocht hebt. Was dat namelijk wel het geval geweest dan had je meegemaakt hoe graag de mensen op zondag naar de Onze Lieve Vrouwe kerk kwamen en hoeveel verdriet het de geloofsgemeenschjap daar gedaan heeft dat eigenlijk zonder dat zij er iets over mochten beslissen die kerk door het bisdom aan de gemeente is overgedaan. Je kunt wat tegen hebben op hoe in Rome en ‘s Hertogenbosch de kerkheren de organisatie regelen, maar je weet totaal niets van speciaal de geloofsgemeenschap die graag in de O.L.Vrouwekerk samenkwam. Dat blijkt uit de loze kreet die je slaakt! (Kletse zonder ECHT te weten is een groot euvel in deze tijd! Voor de O.L.Vrouwe kerk gemeenschap van mensen stond deze kerk beslist en zeker NIET te verpieteren. En wat erger is, nu zijn deze mensen wat dat betreft DAKLOOS. En Eva, heb je daar ook nog wat zinnigs op te zeggen?!
Wees gegroet,
Maria

Beantwoorden
Maria van de Looverbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *