3reacties

In 2018 veel geld naar De Braak en scholen

Goede voornemens, meer samenwerking, meer gebruik maken van de mogelijkheden die automatisering biedt en een toenemend vervangen van goede Nederlandse woorden door Engels jargon. Dat is het eerste wat ons opvalt in de begroting 2018 die de gemeente vanmiddag presenteerde. Het meeste geld in deze laatste begroting van dit College van B&W gaat naar ‘Sport en (be)leefcampus’ De Braak: 25 miljoen. Daarvan was al 9 miljoen euro gereserveerd. Naar onderwijs gaat 14,2 miljoen, onder meer voor uitbreiding van de Jan van Brabant aan de Deltaweg en De Taalbrug voor speciaal onderwijs aan de Hortensialaan.

De derde grote investering is het vervangen van sluis 8 à 7 miljoen euro.
Ondanks die voorgenomen investeringen, stijgen de gemeentelijke belastingen met slechts ongeveer 0,4%, een inflatiecorrectie. Ook zaken als paspoorten, hondenbelasting en andere gemeentelijke producten en diensten worden nauwelijks duurder. Het aantal buurtbeheerders gaat zoals bekend van 6 naar 8. Helmond-West krijgt er 1 bij en ook Mierlo-Hout krijgt 1 buurtbeheerder. In Brandevoort en Stiphout-Warande is slechts ‘incidentele inzet’ van deze functionarissen nodig.
Vanaf 2018 wil de gemeente in Brandevoort zo’n 200 woningen per jaar bouwen. De vraag naar woningen in de hele stad neemt naar verwachting toe. Tot 2029 groeit Helmond (volgens prognoses) naar 97.000 inwoners, waarvoor zo’n 400 woningen per jaar nodig zijn. Wel verandert de vraag naar woningen. De stad heeft te maken met een sterke groei van eenpersoonshuishoudens en het aantal 65-plussers in onze stad neemt met 24% toe. Tegelijkertijd gaat Helmond meer aandacht besteden aan het verduurzamen van de woningvoorraad én van de hele stad. Er wordt o.a geld vrijgemaakt voor het planten van 200 bomen per jaar. De nieuw Braak wordt nagenoeg energieneutraal en er komt geld voor het verduurzamen van sportcomplexen en wijkhuizen. Gasloze en andere ‘groene’ bouwprojecten en –initiatieven krijgen daarbij ook meer aandacht.
Helmond wil bovendien weer een fietsstad worden: komend jaar wordt 1 miljoen geïnvesteerd in fietspaden. Op het programma staan onder andere een fietsbrug bij station Brandevoort en het vervangen van de fietsbrug in het Janus Meulendijkspad.
Op cultureel gebied springen er 2 projecten uit: een tentoonstelling over Lucas Gassel, de Helmondse schilder die dan 450 jaar geleden overleed en de Cacaofabriek, die tot 2021 extra geld krijgt. Cacaofabriek en ‘t Speelhuis moeten bovendien (nog) meer gaan samenwerken. Daarnaast wordt onderzocht of een verzelfstandiging gunstig is voor het functioneren van het theater.
Ten laatste maar niet ten leste moeten de bedrijventerreinen worden onderhouden en opgeknapt. Daar is om te beginnen 1 miljoen euro voor uitgetrokken. Een onderzoek naar nut en noodzaak van het inrichten van BZOB-Oost is dit jaar begonnen. Na afronding daarvan besluit het College of het bestemmingsplan al dan niet in procedure wordt gebracht. Oftewel: blijft het daar tegen Brouwhuis aan een bos of wordt het industrieterrein?
De grootste investeringen op een rijtje:
• Sportcampus de Braak (2019-2022): 24,95 miljoen euro
• Onderwijshuisvesting (2018-2022): 14,2 miljoen euro
• Vervanging sluis 8: 7 miljoen euro (rond 2020 is sluis 9 aan de beurt)
• Herinrichting Mierloseweg: 1,8 miljoen euro
Aanpak De Waart: 1 miljoen euro
• Revitalisering Annawijk (2018-2019): 650.000 euro
• Verduurzaming sportaccommodaties (2018-2020) 430.000 euro
‘Onze agenda is ambitieus,’ schrijft het College in deze begroting. Wie zelf wil zien hoe ambitieus, kan de volledige begroting (216 pagina’s!) online (pdf) lezen. De gemeente Helmond nodigt inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen uit om ook dit jaar tijdens een hooravond op woensdag 25 oktober hun mening te geven over de begroting. De inhoudelijke behandeling in de gemeenteraad vindt plaats op donderdag 2 november.