Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 85.741 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
124reacties

Namens de PvdA stelden Mirjam van der Pijl en Mohammed Chahim gisteravond schriftelijke vragen aan B&W over de nieuwe dienstregeling van het busvervoer via Bravo Flex. In december worden de meeste Helmondse stadsbussen vervangen door kleinere bussen die pas rijden als zich daarvoor passagiers via een app of telefonisch hebben aangemeld.
Hieronder hun 7 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun  inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties.

Via verschillende kanten werden wij geattendeerd op het nieuwe vervoersysteem per bus dat op 11 december in Helmond van start gaat. Wij kregen allereerst verontruste berichten van inwoners, lazen er vervolgens wat over in het ED, hoorden ervan op de raadsvergadering van 31 oktober en kregen vanmorgen per mail de folder (pdf) via de griffie toegezonden.
De folder geeft bij lange na geen antwoorden op vragen die bij inwoners, met name huidige gebruikers van de buslijnen die zullen verdwijnen en waarvoor de Bravo Flexbus in de plaats zal komen, en bij ons leven. Zo vermeldt de folder bv niet eens wanneer het systeem in werking zal treden. De website biedt iets meer informatie maar een aantal vragen blijft voor ons nog steeds onbeantwoord.
We hebben een paar vragen over de zienswijze van het college op deze nieuwe vervoersmogelijkheid.
Van inwoners hoorden we dat de Flexbus minstens een uur van te voeren besteld moet worden. Met name in geval van plotseling aangewezen zijn op openbaar vervoer roept dit vragen op. Er is in de informatie van Bravo echter niets over te vinden.

 1. Is het mogelijk om een Flexbus vervoersrit binnen een uur na bestellen te kunnen maken?

Met name forenzen maken op dit moment gebruik van de bestaande buslijnen. Voor hen geldt de volgende vraag:

 1. Hoeveel (standaard/regelmatige) ritten kunnen er tegelijk in het voren worden besteld?

Naast forenzen naar het werk, reizen er veel scholieren en studenten met de bus. De vorige vraag geldt voor hen dus ook. Nog maar kort is er ook voor MBO-ers een studentenkortingkaart. Echter, kortingkaarten blijken niet bruikbaar voor de Bravo Flexbus, ook de studentenkaart niet.

 1. Waarom zijn (kortings)abonnementen en met name de studentenkaart niet geldig?
 2. Is deze uitsluiting niet in strijd met eisen van de aanbesteding?

Voor beide bovenstaande groepen geldt:

 1. Kent u de reizigerscijfers van de geschrapte diensten (per rit)?
 2. Zou het niet logischer zijn om de ritten in de spits (als die wel drukker gebruikt worden) te handhaven?
 3. Het systeem wordt gepresenteerd als een grote verbetering maar voor de regelmatige gebruiker lijkt het een behoorlijke (financiële) verslechtering te zijn. Kan het college of kunnen we vanuit de gemeenteraad hierop enige invloed uitoefenen?

In de reacties hieronder staan updates.

124 reacties:

Goed dat jullie daar vragen over stellen!! Dank je wel namens heel veel buspassagiers!

Beantwoorden

Het bravoflex systeem lijkt me een prima aanvulling voor de stille uren waarop er nu geen bus rijdt.
Het is bizar dat Hermes het budget voor de stadsdienst voor een soort taxidienst gaat gebruiken.
Ik hoop dat beter openbaar vervoer een verkiezingsthema gaat worden, want naast het slechte busvervoer vergelijkbaar met Zeeuws Vlaanderen, rijdt de Stoptrein maar 1x per uur op zondag en is de intercity naar Tilburg Breda en Den Haag opgeheven.

Beantwoorden

3 euro per enkele reis is dus 20 cent meer dan de trein van Helmond naar Eindhoven, rond de 60 cent meer dan de bus van Eindhoven naar Eindhoven Airport. Dit zijn compleet belachelijke prijzen.

Vroeger was het zo dat de onrendabele lijnen gedekt werden door de exploitatie van de rendabele lijnen. Nu worden de rendabele lijnen maximaal uitgemolken (overvolle bussen in de spits) en de onrendabele lijnen worden zo duur gemaakt dat men met een buurtbus heel Helmond kan bedienen.

130 in de maand voor een buurtbus is gewoon veel te duur. Ik wil het kostenplaatje voor Hermes wel eens zien voor de oude en nieuwe situatie. Als die gelijk is, dan is er geen reden voor de verandering (want de nieuwe situatie is een verslechtering voor de reiziger). Als Hermes erop vooruit gaat hebben ze wat uit te leggen over de tarieven. In beide gevallen klopt dit dus voor geen meter.

Beantwoorden

Wat ik nog ben vergeten te vermelden is dat goed openbaar vervoer zorgt voor minder autoverplaatsingen. Daarmee wordt de parkeerdruk lager en stijgt de luchtkwaliteit. Bovendien is het een factor waarop bedrijven en nieuwe bewoners hun woonplaats op uitzoeken.

Beantwoorden

Ik zie in Helmond alleen maar stadsbussen die leeg of bijna leeg rondrijden. Lijkt me goed plan om de kosten wat lager te maken voor de Hermes. Maar dat er dan geen korting meer wordt gegeven aan studenten is wel vreemd.

Beantwoorden

@Jan op donderdag 2 november 2017 om 10:25:

Het is ook geen verkeerd plan om mensen gerichter te gaan transporteren, maar dat dit gepaard gaat met een enorme prijsverhoging voor de reiziger is wel een probleem.

Zie ook:
http://www.omroepbrabant.nl/?news/271093822/Onrust+door+komst+Flexbus+Een+rit+gaat+van+60+cent+naar+3+euro,+hoe+moet+ik+dat+betalen.aspx

Van 60 cent naar 3 euro is een prijsstijging van 400%. Dat is gewoon niet te rechtvaardigen, zelfs al word je van deur tot deur gebracht. Als het inzetten van die flexbussen Hermes geld bespaart, dan kunnen ze zonder problemen de oude prijs handhaven toch?

Beantwoorden

Station’s sluiten brouwhuis brandevoort mierlohout dan zullen er meer mensen gebruik maken van de bus…welke plaats heeft nu 4 stations

Beantwoorden

Dat zo’n flex-gedoe er zou komen zat er dik in, maar dat dat met zo’n belachelijke verhoging van de kosten moet gaan, is gewoon schandalig! Het zijn toch veelal jongeren en vooral ouderen die met de bus moeten reizen, omdat ze geen ander vervoer hebben. Hermes melkt waar geen melk is, want van een karig AOW’tje kunnen de ouderen de bus nu voortaan wel helemaal vergeten.

En dat bussen opgeheven zouden worden, schreef ik een jaar of zeven of daaromtrent, geleden al eens. Nu staat iedereen ineens op de achterste poten.

Het openbaar vervoer zou helemaal gratis moeten zijn. Als de Gemeente Helmond en alle politieke partijen zich nu eens er voor gaan inzetten, dan doen ze nog iets nuttigs voor de maatschappij! Schop Hermes de deur uit, schaf zelf een aantal busjes aan en zet er werkzoekenden op. Dan kunnen er misschien ook wel ’s avonds bussen gaan rijden en ook op zondag, want nu is het toch op z’n minst erg beroerd gesteld met het openbaar vervoer in een stad als Helmond met zo’n 90.000 inwoners.

Beantwoorden

Wat heeft het voor zin om vagen aan B&W te stellen als het provinciaal bestuur de verantwoordelijkheid draagt voor het busvervoer?
Op een enkele uitzondering na rijden er lege bussen door Helmond. Blijkbaar een voorziening waar weinigen gebruik van maken en velen vinden dat hij in stand moet blijven zo als het is.

Beantwoorden

Als ze lijn 51 ook herstellen naar de oude route dan wordt sportpark de Braak in ieder geval meegenomen en is bereik toch ietsje groter dan nu.

Blijft natuurlijk een diep trieste beslissing verder. En dan ook nog zo kort van tevoren melden dat een fatsoenlijk protest niet mogelijk is.

Was Hermes de Griekse God van onfatsoenlijkheid?

Beantwoorden

@Michiel van Geel op donderdag 2 november 2017 om 10:41:

je wordt niet van deur tot deur gebracht, je moet instappen bij de halte, zoals nu ook. De busjes die nu rijden zitten in de spits altijd vol, dus ik snap niet waar men het vandaan haalt: niet rendabel !

Beantwoorden

Hallo allemaal,
wij hebben als Actiecomité Veilig Verkeer Rijpelberg zondag als eerste Omroep Brabant, Weblog van Helmond, Eindhovens Dagblad en SBS6 benadert via de mail. Het ED heeft ons op maandag al benadert en zij hebben ook geprobeerd
om de desbetreffende afdelingen van de Gemeente te benaderen. Alle afdelingen waren niet bereikbaar, kon alleen via de mail.. Is dit toeval? Ook op
dinsdag was dit het geval. Het ED heeft wel Hermes kunnen bereiken voor tekst
en uitleg over de Flexbus. Dit artikel staat ook online en in de krant van het ED.
Woensdagochtend werd een wijkbewoonster benadert door Omroep Brabant
of zij wilde meewerken voor een interview. Dit heeft zij gedaan. Ook dit is uitgezonden in Brabant Nieuws op woensdag 1 november. Alleen Brabant Nieuws kwam met andere gegevens dan die waar zijn. ook zo over de lijn 555 in
de wijk Brandevoort. Dit zou al een Flexroute zijn waar Hermes en de Gemeente Helmond trots en tevreden over zouden zijn.
Onze opmerking naar Omroep Brabant na die uitzending: Een Flexroute in Brandevoort? Daar is helemaal GEEN Flexroute.. Lijn 555 is gewoon een vaste
lijndienst. Er is nu een twist tussen Hermes en OB.. wie liegt ? Hermes zegt: Wij hebben dit niet aan Omroep Brabant verteld over die Flexroute. Omroep Brabant
zegt dit gekregen te hebben van zelfs de directeur van Hermes via een persbericht. Persbericht wordt nog aan toegestuurd door OB…
Alles bij alles.. het schijnt dat de Flexbus toch komt.. dit door toestemming en de keuze van de Provincie.. want zij bepalen dit.. en niet de Gemeente. Maar of wij hier beter van gaan worden ? Als het goed is komt SBS6 het komende weekend
naar Helmond en zullen wij als AVVR en enkele reizigers wel aan het woord komen en hoe wij er als burgers over denken.
De laatste updates hierover kunt U lezen en vinden op onze facebookgroep:
Actiecomité Veilig Verkeer Rijpelberg
https://www.facebook.com/groups/115236799189522/

Beantwoorden

Het probleem met de bus hier in Helmond is dat ze te weinig rijden.. Als ik een bus wil nemen moet ik eerst een kwartier lopen voor de dichtstbijzijnde halte.. En als ik in de avond wil gaan, rijden ze niet. En dan gaan ze het nu ook nog duurder maken.. ja dat zal helpen.. NOT!

Beantwoorden

Het wordt hoog tijd, dat de Helmondse gemeenteraad zich bezig gaat houden met het openbaar vervoer in en rond Helmond. Ikzelf heb dat de afgelopen jaren ook gedaan – vaak via B & W en de gemeenteraad, soms via de weblog van Helmond – met wisselend succes.

Er zijn nog wel een paar aanvullende vragen en opmerkingen te plaatsen, bijvoorbeeld:

– wat is/wordt de rol van de ov – chipkaart (die iedereen een aantal jaren geleden “door de strot heen is geduwd”)?,

– wordt de rol van de ov – chipkaart hierdoor niet op een ontoelaatbare manier ondermijnd?. Wellicht voor de toekomst ook een interessante vraag voor bijvoorbeeld de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nationale Ombudsman, de Ombudsman voor het Openbaar Vervoer,

– worden de bestaande ov – abonnementen van Hermes op deze manier voor een groot gedeelte niet waardeloos; kunnen ov – abonnementenhouders restitutie aanvragen voor de resterende periode van hun abonnement?

Ik vertel niks nieuws, als ik opmerk, dat het openbaar vervoer in en rond Helmond in de afgelopen jaren op een ontoelaatbare manier is afgebroken:
– geen stadsbusvervoer in de avonduren en op de zondagen, waardoor bijvoorbeeld het Elkerliek – ziekenhuis op die momenten niet bereikbaar is met het openbaar vervoer;
– de stads – en streekbussen die aankomen en vertrekken op het busstation naast het NS – station sluiten voor geen meter op elkaar aan. (Als je nog in de ene bus zit, zie je de andere al vertrekken, met andere woorden overstappen: VERGEET HET MAAR!
– Helmond maakt deel uit van de belangrijke Intercityverbinding van de NS tussen Schiphol en Venlo v.v. De aankomsttijden op het station van bijvoorbeeld lijn 51 zijn zodanig, dat reizigers die in de richting van Venlo willen reizen deze trein NET missen en op andere momenten van de dag geldt dat niet alleen richting Venlo, maar ook richting Eindhoven en verder. Toeval? Ik dacht van niet!

Als Hermes meent zich in de loop van de huidige aanbestedingsperiode te kunnen veroorloven dergelijke ingrijpende wijzigingen als FLEX – Bravo laat ik in dit verband maar even weg – in te voeren, dan kan Hermes zich zeker veroorloven om wijzigingen in bestaande busdienstregelingen – verbeteringen in de bus/bus – en bus/trein – aansluitingen in Helmond – in te voeren, bijvoorbeeld in december 2017 wanneer de nieuwe Hermes – busdienstregeling voor heel zuidoost Brabant ingaat.

Het is altijd goed om een brede blik te hebben en ook over de (provincie)grens heen te kijken.In de provincie Gelderland bestaat al enige tijd deze vorm van FLEX – vervoer, namelijk BrengFlex (Breng is een dochteronderneming van Hermes). Ik noem dit bewust geen openbaar vervoer, want het IS geen openbaar vervoer. ROCOV Gelderland – het Gelderse equivalent van ons eigen Reizigersoverleg Brabant (ROB) – heeft een negatief advies uitgebracht aan de provincie Gelderland als de concessieverlener op voorstellen van Breng/Hermes om BrengfFlex uit te breiden. De concessieverlener heeft op haar beurt Breng/Hermes geen toestemming gegeven deze voorstellen uit te voeren.

Het lijkt me een goed idee voor alle betrokken partijen – Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant als concessieverlener, Provinciale Staten als gekozen volksvertegenwoordigers die Gedeputeerde Staten moeten controleren en waar nodig corrigeren, Hermes als concessieverlener, Reizigersoverleg Brabant (ROB) als vertegenwoordiger van de ov – reizigers (zogenaamd voeg ik daar maar even fijntjes aan toe) én het college van B &W inclusief de wethouder belast met mobiliteit én de gemeenteraad van Helmond – om kennis te nemen van de ov – situatie in de provincie Gelderland en daar ook van te leren.

En voor de toekomst zich op een totaal andere manier bezig te houden met de belangen van de ov – reiziger, waarbij ik voor de zoveelste keer opmerk, dat:
het openbaar vervoer een nutsvoorziening en een basisvoorziening is – die vergelijkbaar is met de eerstelijns gezondheidszorg – waarvoor de overheid – in dit geval de provincie Noord Brabant – op een integere manier de verantwoordelijkheid op zich moet (blijven) nemen. Of zich moet terugtrekken uit het openbaar vervoer en overlaten aan andere partijen. Ov – reizigers betalen en willen ook betalen voor een doodgewone, normale dienst, namelijk voor het vervoer van A naar B, via hun ov – chipkaart of ov – abonnement en hopelijk blijft dat in lengte van jaren zo

Vorige maand ben ik een paar dagen in Spanje geweest – ja, ik heb een fijne vakantie gehad, dankuwel – waarbij het interessant was om te ontdekken, dat het lokale en regionale busvervoer daar beter functioneert dan in zuidoost Brabant.

Ik ben het eens met de reactie van “Zeeuws Vlaming” die hoopt dat het openbaar vervoer een verkiezingsthema gaat worden. Ik neem aan, dat hij bedoelt een belangrijk thema voor de Helmondse gemeenteraadsverkiezingen.

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op vrijdag 3 november 2017 om 08:54:

“wordt de rol van de ov – chipkaart hierdoor niet op een ontoelaatbare manier ondermijnd?. Wellicht voor de toekomst ook een interessante vraag voor bijvoorbeeld de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nationale Ombudsman, de Ombudsman voor het Openbaar Vervoer,”

Waarom niet nu al?

Ik had er nooit zo over nagedacht maar nu je het zegt: openbaar vervoer moet je per definitie met de ov-chipkaart kunnen betalen.

Beantwoorden

Ik bedoel inderdaad de gemeenteraadsverkiezingen.
Laat de partijen maar met voorstellen komen. Het valt me van GroenLinks tegen dat ze zich nog niet in deze discussie hebben gemengd immers
Een duurzaam bereikbare stad wordt erg lastig zonder fatsoenlijk openbaar vervoer.

Ik ben in Helmond gaan wonen vanwege de mooie huizen in Brandevoort en werk in de regio. Ik kan gelukkig autorijden, maar pak liever de bus op zaterdag naar de markt, met het bravoflexbureau neem ik de auto weer in de wintermaanden en in de zomer de fiets.

De trein maak ik sinds het afschaffen van de trein naar Den Haag nauwelijks meer gebruik van.(auto op P&R), richting Den Bosch Amsterdam heb ik nauwelijks vrienden of familie wonen. Waardoor de IC naar Schiphol voor mij alleen handig is voor de vakantie.

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 3 november 2017 om 10:17:

Waarom niet nu? Het is altijd moeilijk om een voornemen – dat nog niet is uitgevoerd – aan te kaarten bij instanties als de ACM, de Nationale Ombudsman, de Ombudsman voor het Openbaar Vervoer en anderen die bevoegd zijn om een uitspraak te doen, met andere woorden: ik sluit niet uit, dat ik op een later tijdstip een uitspraak ga vragen aan bovengenoemde 3 en eventuele andere bevoegde instanties. Ik hoop, dat dat niet nodig zal zijn, omdat ik hoop dat het gezond verstand terugkeert bij de concessieverlener (Gedeputeerde Staten van Brabant), de concessiehouder (Hermes) en het adviesorgaan van de concessieverlener en NIET van de concessiehouder (het Reizigersoverleg Brabant oftewel het ROB) en deze zoveelste ov – miskleun in zuidoost Brabant niet doorgaat.

Ondertussen ben ik benieuwd naar de mening van de Helmondse gemeenteraadsleden/fracties en de mening van B & W.

Ik vind overigens al zolang de ov – chipkaart (met eventuele kortingsproducten) bestaat, dat ov – reizigers, ov – concessieverleners en ov – concessiehouders het daarmee dan ook maar moeten doen, waardoor de aandacht niet afgeleid wordt door “bijproducten” die zoals in dit geval duidelijk en aantoonbaar én een verslechtering én een prijsverhoging zouden betekenen.

Beantwoorden

Er wordt een grotere bijdrage gevraagd van de reizigers. Helmond heeft geen ‘buscultuur’. Nu schreeuwt menigeen moord en brand. Er rijden bijna uitsluitend lege stadsbussen.
Helmonders verplaatsen zich voornamelijk wandelend, fietsend en autorijdend.
Wat Hermes (Connexion) doet is is meer inspelen op de vraag van reizigers.
En individueel openbaar vervoer kost meer.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op donderdag 2 november 2017 om 08:34:

Vroeger was alles beter Michiel.

Ca. 30 jaar geleden sprak ik met de bekende Eindhovense advocaat
mr. C.J.A. Boskamp. De marktwerking die Joop den Uyl voorzag kon niet uitkomen. Dat was zijn mening toen. Ik twijfelde aan zijn betoog.

Het sprookje van Joop is te langen leste ook nu van toepassing op het Helmondse openbaar vervoer.

Beantwoorden

@Edwards op vrijdag 3 november 2017 om 16:22:

Stelling 1:
Het openbaar vervoer – dus ook in Helmond – is een basisvoorziening en een nutsvoorziening;
Stelling 2:
Het openbaar vervoer is een basis – en een nutsvoorziening die vergelijkbaar is met de eerstelijns gezondheidszorg, bijvoorbeeld bezoeken aan de huisarts;
Stelling 3: De overheid heeft de taak het openbaar vervoer – als basis – en nutsvoorziening in stand te houden en – waar nodig – te VERBETEREN;
Stelling 4: Ov – reizigers, bestaande uit forenzen, scholieren, studenten en vele anderen, betalen voor het openbaar vervoer via hun ov – chipkaart, via hun abonnement of op andere manieren (pinnen of contant);
Stelling 5: Ov – reizigers betalen voor deze dienst zoals zij en u ook voor andere diensten en producten betalen, bijvoorbeeld voor een pilsje of een patatje.

Je kunt voor of tegen deze stellingen zijn, maar feit blijft, dat ook – of juist – van de Helmondse politieke partijen die gaan deelnemen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen verwacht mag worden, dat ze zich uitspreken over deze 5 stellingen.

In de afgelopen jaren – sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2014 – heb ik me als zelfbenoemde Hermesgate Watcher op een intensieve manier beziggehouden met het openbaar vervoer in/rond Helmond via emailcontacten met het college van B & W van Helmond, met Helmondse gemeenteraadsleden, met de provincie Noord Brabant en ver daarbuiten tot de Tweede Kamer de Staten – Generaal toe. Er is dan ook niemand van B & W of van de gemeenteraad van Helmond die nu over de actie van de AVVR verbaasd kan zijn.

In een breder kader: Hermes = eigendom van Connexxion; Connexxion = eigendom van Transdev Nederland; Transdev Nederland = eigendom van Transdev S A; Transdev S A is een gigantische multinational in handen van de Franse overheid – een staatsmultinational – en het enige doel van een multinational is WINST maken. Daar is niks mee – tot voor kort was ik zzp’er en heb ik ook winst gemaakt – maar het wordt een ander verhaal als er sprake is van schizofrene, hybride, schimmige verhoudingen en relaties tussen de private en publieke sector – in dit concrete geval tussen Hermes – zoals gezegd eigendom van Transdev – en de provincie Noord Brabant als overheidsorgaan van en voor ons allemaal. (Het zou zo maar kunnen, dat Transdev ook gaat profiteren van de vrijstelling van dividendbelasting zoals afgesproken eerder deze week in de Tweede Kamer).

Hermes is eigendom van Connexxion. Connexxion komt voor in de Top 100 van de grootste bedrijven van Nederland. Dit verzin ik niet; ik citeer de Volkskrant. Connexxion heeft niet alleen een grote voorkeur voor uitzendkrachten – die daardoor deel uitmaken van het grote leger van flexwerkers en die vaste arbeidscontracten ontzegd worden – maar ook voor vrijwilligers die
(mini)busjes “bemensen”. Welk Nederlands bedrijf komt hiermee weg? En dit ook nog onder de goedkeurende blik van Gedeputeerde en Provinciale Staten van de provincie Noord Brabant. (De FNV heeft zich overigens ondertussen al uiterst negatief uitgelaten over de FLEX – vervoersvariant in verband met de werkgelegenheidsaspecten.

Ik ben al een hele tijd geleden tot de conclusie gekomen, dat Hermes/Connexxion als commercieel bedrijf nou niet bepaald de “moeder Theresa” van het bedrijfsleven is. Integendeel! Hermes/Connexxion is in mijn ogen een akelig, naar, vervelend bedrijf en dat niet alleen voor de ov – reizigers, maar ook voor haar werknemers in vaste en niet – vaste dienst. Het is de vraag of het een goede zaak is als een overheidsinstantie als de provincie Noord Brabant met een dergelijk bedrijf geassocieerd wordt.

Met alle kritiek die je kunt hebben op de NS – te volle treinen in de vroege spitsuren – kun je wel constateren, dat de NS meer klant – en servicegericht opereert dan de Hermessen en Arrivas van deze wereld.
(Als oplossing voor te drukke treinen in de vroege ochtenduren doe ik de provincie Noord Brabant de suggestie aan de hand om Hermes te vragen snelbussen tussen Helmond en Eindhoven v.v. in te zetten. Of aan Flixbus.

Voor ov – reizigers die klachten hebben over het openbaar vervoer wil ik wijzen op de mogelijkheid om deze klachten in te dienen op de site van de “Ombudsman voor het Openbaar Vervoer”. Gewoon DOEN, anders verandert er nooit iets!

Rest mij de politieke partijen die deelnemen aan de Helmondse gemeenteraadsverkiezingen succes en wijsheid – meer wijsheid dan vier jaar geleden – toe te wensen voor hun campagne!

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op zaterdag 4 november 2017 om 06:59:

Een zelfstandig functionerend openbaar vervoer is (financieel) niet haalbaar.
Niet uitsluitend in Nederland.

En overheden financieren de tekorten. Zo gaat het met veel voorzieningen.

Je zult als overheid wel moeten proberen binnen de lijntjes te blijven.
Provincies en gemeentes kunnen niet ontkomen aan het overheidsbeleid.

Binnen marges kunnen aanpassingen worden toegepast.

Als je ontwaakt vraag dan niet meteen wat anderen voor jou kunnen doen.

Beantwoorden

@Edwards op zaterdag 4 november 2017 om 13:00:

Met algemeenheden rechtvaardig je niet dat het niveau van openbaar vervoer in Helmond achterblijft bij dat in andere gemeentes van vergelijkbare grootte.

@Peter van Lieshout op zaterdag 4 november 2017 om 06:59:

Grappig dat je Hermes/Connexxion ‘nou niet bepaald de “moeder Theresa” van het bedrijfsleven’ noemt. Het werk van deze dame is dermate omstreden dat het in lijn met je betoog zou zijn om Hermes/Connexxion juist wel met haar op gelijke voet te plaatsen.

Beantwoorden

@Sander Lam op zaterdag 4 november 2017 om 13:46:

Dat zou inderdaad zo moeten zijn. Praktijk en theorie gaan niet altijd hand in hand. Dat hoeft in deze zaak ook niet.

Als je realistisch bent begrijp ik best de aanpak van Gemeente Helmond/Hermes (Connexion).
De infrastructuur blijft bestaan.

Je kunt te allen tijden afhankelijk van de vraag weer inhaken.

Beantwoorden

@Edwards
Inderdaad algemeenheden zoals @Sander Lam uw opmerkingen noemt.

Ik verwijs naar de negatieve adviezen van ROCOV Gelderland van 21 augustus 2017 met betrekking tot o.a. deze vorm van vervoer. Ik verwijs ook naar een artikel in de Gelderlander van 16 oktober 2017, waaruit ik citeer: “De gemeenten Arnhem en Nijmegen vinden het prima, als het (toevoeging: BrengFlex PvL) maar niet ten koste gaat van het lijnennet. Ook de provincie Gelderland, die uiteindelijk beslist, wil geen bezuinigingen op de buslijnen ’s avonds. De provincie zei nee tegen het voorstel van Hermes” (Einde citaat).

Wat mij opvalt, zijn de grote verschillen tussen de Brabantse en de Gelderse situatie:
– de grote verschillen tussen de adviezen van Reizigersoverleg Brabant en ROCOV Gelderland als reizigersadviesorganen voor de provincie Noord Brabant resp. de provincie Gelderland;
– de grote verschillen tussen de mening van de gemeenten Arnhem en Nijmegen enerzijds en de mening van de gemeente Helmond anderzijds;
(Met ironie, sarcasme, cynisme voeg ik daar maar even aan toe: de gemeente Helmond HAD tot nu toe totaal geen mening over het openbaar vervoer! Hopelijk gaat dat – door de actie van het Actiecomité Veilig Verkeer Rijpelberg AVVR, dat een groot compliment verdient + alle steun verdient – vanaf NU veranderen!);
– de grote verschillen tussen Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland en Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant.
– In de Gelderse situatie gaat het over de buslijnen S’AVONDS; in de Helmondse situatie gaat het over buslijnen OVERDAG;
En dan als laatste de grote verschillen in het gekozen tijdspad: voor de Helmondse situatie durf ik zonder blikken of blozen te spreken van een overvaltechniek, waarvan de Helmondse ov – reizigers het slachtoffer dreigen te worden.

@Sander Lam. Democratisch als ik ben, twee opties:
De eerste optie: Hermes is nou niet bepaald de “moeder Theresa” van het bedrijfsleven (Duimpje omhoog of Duimpje omlaag).
De tweede optie: Hermes is de “moeder Theresa” van het bedrijfsleven (Duimpje omhoog of Duimpje omlaag).

@Edwards.Voor wie is trouwens uw laatste zin “Als je ontwaakt vraag dan niet meteen wat anderen voor je kunnen doen” bedoeld? Ik proef een Amerikaanse c.q. Trumpiaanse ondertoon in uw woorden. Het zal duidelijk zijn, dat ik me door deze woorden niet aangesproken voel. Of wilt u hiermee zeggen, dat het college van B & W van Helmond en de leden van de Helmondse gemeenteraad tot nu toe hebben zitten slapen en het hoog tijd werd, dat ze eens wakker geschud werden?

Toch nog even een complimentje voor de gemeente Helmond: een familielid maakte mij erop attent, dat een ruit bij bushalte Nieuwveld gesneuveld is. Weken of zelfs maanden geleden is iemand door achterover te leunen door deze ruit gegaan, waarbij deze persoon overigens ook gewond is geraakt. Op mijn beurt heb ik de gemeente hierop attent gemaakt en binnen de kortste keren is deze bushalte hersteld. Wellicht kan de gemeente ook zo voortvarend optreden voor het volgende: bij de chauffeursruimte op het Stationsplein hangt nog steeds een A4’tje waarop SRE vermeld staat. De gemeente Helmond moet u maar uitleggen waar SRE voor staat/stond – de mensen van de gemeente worden daarvoor betaald en ik niet – en waarom dit A4’tje zo snel mogelijk verwijderd moet worden.

Beantwoorden

Met de 3 euro voor een Bravo Flex – rit zijn we er nog niet, want er is ook nog een verhoging van het lage BTW – tarief van 6% naar 9% in aantocht. TEL UIT JE WINST (als ov – reiziger) Hierdoor ontstaat een CUMULATIEVE prijsverhoging en een CUMULATIEVE aanslag op de koopkracht voor Helmondse ov – reizigers! Als de gemeenteraad van Helmond zich ook druk maakt over koopkrachtplaatjes, dan is er maar één uitkomst mogelijk: Bravo Flex binnen de Helmondse gemeentegrenzen gaat gewoon niet door.

Beantwoorden

@AVVR op donderdag 2 november 2017 om 19:20:

Lijn 555 is wel degelijk buslijn met een FLEXroute door Brandevoort (zuidelijk deel wordt alleen op afroep bediend). Een een stukje in Mierlo Hout.

Beantwoorden

@Jan op woensdag 8 november 2017 om 19:41:

Maar – als ik me niet vergis – is de normale ov – chipkaart te gebruiken op deze lijn en hopelijk blijft dat zo, net zoals voor alle andere buslijnen in Helmond.

Beantwoorden

Sinds ongeveer vier jaar – om precies te zijn sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2014 – is het openbaar vervoer in (en rond) Helmond voor mij een graadmeter voor de lokale (= Helmondse) democratie.

In die vier jaar ben ik alleen maar pessimistischer geworden door de neerwaarste spiraal waarin het openbaar vervoer in Helmond terecht is gekomen. Het laatste voorbeeld in een lange lijst is het invoeren van het flex – vervoer in Helmond. Niemand kan ontkennen – ook de leden van de Helmondse gemeenteraad niet – dat deze vorm van vervoer – in mijn ogen is het geen openbaar vervoer en al helemaal niet innovatief, vernieuwend, etc – het vervoer voor forenzen, studenten, scholieren en anderen én slechter én duurder maakt.

De Helmondse gemeentelijke politiek heeft alleen maar meegewerkt aan deze negatieve spiraal en dat is in mijn ogen ontoelaatbaar en onvergeeflijk.

Het lijkt me een prima idee om – met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 – de huidige en toekomstige gemeenteraadsleden te verplichten deel te nemen aan een cursus burgerschapskunde – je zou het een ook een inburgeringstraject kunnen noemen – waarin veel aandacht gegeven wordt aan Normen en Waarden en aan democratische besluitvormingsprocessen. En uiteraard nemen de deelnemers de kosten van deze cursus voor eigen rekening.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om – voor de zoveelste keer – te wijzen op de slechte aansluitingen tussen de bussen van Hermes en de treinen van de Nederlandse Spoorwegen:

Eerste voorbeeld: op een willekeurige doordeweekse dag komt lijn 51 van Hermes om 3 minuten voor het hele uur aan op het NS – station (voorbeeld: 10:57 u.). De NS – Intercity richting Venlo vertrekt om 10.58 u. Resultaat: je kunt met geen mogelijkheid deze trein halen.
Tweede voorbeeld: op dezelfde doordeweekse dag komt lijn 51 van Hermes om 2 minuten over het hele uur aan op het NS – station (voorbeeld 15.02 u.). De NS – Intercity richting Eindhoven en verder naar Schiphol vertrekt 15.01 u. Resultaat: je kunt deze trein met geen mogelijkheid halen en de trein richting Venlo had je al gemist.

En dan wil Hermes/Connexxion een belangrijke rol gaan spelen in het regionale TREINvervoer??? Hermes/Connexxion moet eerst maar eens zorgen, dat ze hun eigen BUSvervoer op orde krijgt, om te beginnen in Helmond.

Voor wat betreft de Helmondse gemeenteraad lijkt het me niet alleen zinvol deze twee voorbeelden van – al dan niet opzettelijk – “mismanagement” aan te kaarten bij de provincie Noord Brabant als concessieverlener en bij Hermes als concessiehouder én bij het college van B & W – ik heb dat ondertussen ook al gedaan – en bij B & W aan te dringen op snelle “Antwoorden” op de “Vragen” over het flex – vervoer van Hermes en dan uiteraard voordat de nieuwe Hermes – busdienstregeling begin december ingaat, zodat verontruste burgers – zoals ik en anderen – en groepen burgers actie kunnen ondernemen, als ze dat nodig vinden. Anders bestaat de kans, dat het openbaar vervoer in Helmond een rol blijft spelen tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op zaterdag 11 november 2017 om 07:18:

Ik veronderstel dat het tweede voorbeeld over een andere lijn dan 51 gaat. Anders kan je die trein halen met de bus uit het eerste voorbeeld.

Beantwoorden

Ik lees hier allemaal anti marktwerking retoriek.
Dankzij marktwerking zijn veel regionale spoorlijnen van sluiting gered en is er zelfs groei ontstaan op lijnen waar NS rondreed met versleten materieel.

Het grootste probleem voor NS en vroeger voor de BBA en ZWN is dat ze door de te royale cao enorme kosten hebben waardoor het openbaar vervoer niet rendabel is te krijgen.
NS personeel verdient met hun CAO met een MBO-3 functie meer dan HBO ers.

Beantwoorden

@Sander Lam op zaterdag 11 november 2017 om 08:26:

Nou, nee. Op werkdagen komt lijn 51 om 6.57 u., 7.27 u., 7.57 u., 8.27 u.,
8.57., 9.27 u., 9.57 u., 10.57 u., 11.57 u., 12.57 u. aan op het NS – station van Helmond (de Intercitytrein richting Venlo vertrekt .28 en .58, waardoor het halen van die trein niet haalbaar is) en daarna komt diezelfde lijn 51 aan om 14.02 , 15.02 u., 15.32 u., 16.02., 16.32., 17.02 u., 17.32 u., 18.02 u. en 18.32 u., aan op NS – station Helmond, waardoor niet alleen de trein richting Venlo – zoals gezegd van 2 minuten voor het hele en 2 minuten voor het halve uur – net weg is, maar ook de Intercitytrein richting Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Zuid met als eindbestemming Schiphol – die om 1 minuut over het hele en 1 minuut over het halve uur vertrekt – niet gehaald kan worden.

De Intercityverbinding tussen Schiphol en Venlo v.v – met stops op NS – station Helmond is één van de belangrijke spoorverbindingen – net zoals Eindhoven – Den Haag v.v. bijvoorbeeld – in Nederland. Het is voor mii onacceptabel, dat Hermes in Helmond – willens en wetens – dergelijke obstakels opwerpt voor ov – reizigers en daardoor ook een vlotte doorstroming in het openbaar vervoer in de weg staat. Het zal wel blijken, of Hermes bereid is wijzigingen aan te brengen in de nieuwe busdienstregeling die begin december van kracht wordt! Anders is er gewoon sprake van kwade opzet, ondersteund door de lokale (lees: Helmondse) en provinciale politieke partijen.

Ik knoop daar maar meteen een simpele vraag aan vast voor de Helmondse politici: ‘Vergroot of verkleint deze discussie over het openbaar vervoer in Helmond volgens u de kloof tussen de burgers en de politiek?”.

@Zeeuws Vlaming. Ik ben inderdaad geen voorstander van marktwerking in het openbaar vervoer. Of dat dan retoriek is, laat ik graag aan anderen over. Marktwerking heeft volgens mij niet haar intrede gedaan om lonen en salarissen omlaag te krijgen. Bovendien worden er steeds meer ??? gezet – niet alleen in Nederland, maar wereldwijd – bij de uitwassen van marktwerking als gevolg van een doorgeschoten neoliberalisme.(vroeger heette dat kapitalisme!). De gevolgen daarvan zijn ook in Helmond merkbaar: geen ov ’s avonds, geen ov op zondag en flex – vervoer, waar volgens mij niemand op zit te wachten.

Beantwoorden

Bravoflex een toekomst voor ons ?

Wij hebben onze twijfels.. maar de inwoner mag HEEL DIEP
in de buidel gaan tasten voor zijn/haar OV-rit

Laat staan dat zij per jaar 400 x gebruik zou maken van een bepaalde route waar ze nu € 1,02 voor betaald..dat zou neerkomen op jaarbasis van € 408,00 + € 12,00 abonnementsgeld = € 420,00… zoals het dadelijk wordt gaat zij 400 x € 3,00 = € 1.200,00 op jaarbasis betalen.. bijna 300% meer !!

http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/onrust-helmond-om-verdwijnen-vaste-buslijnen/

Beantwoorden

Volgens de site van Reizigersoverleg Brabant:

“Nieuwe flexibele vervoerservice
In goed overleg met de gemeente Helmond, de provincie Noord Brabant en Hermes wordt met ingang van 11 december 2017 in Helmond een nieuw flexibele vervoerservice geïntroduceerd: BravoFlex. Dit is een beproefde vorm van openbaar vervoer (regio Arnhem-Nijmegen) waarbij mensen via een app of telefonisch heel eenvoudig een voertuig kunnen bestellen die hen binnen Helmond bij elke gewenste halte op kan halen en naar elke gewenste halte kan brengen. De reiziger geeft door wat de vertrek- en de bestemmingshalte is en geeft daarbij ook aan hoeveel mensen meereizen. Als er een rolstoel of kinderwagen mee gaat kan dit ook aangegeven worden”.

De snode plannen om flexvervoer binnen de Helmondse gemeentegrenzen te introduceren – waardoor het reguliere openbaar vervoer dreigt te verdwijnen, blijft vragen oproepen, zoals:
– Betekent “in goed overleg” dat periodiek of incidenteel overleg gevoerd wordt tussen de gemeente Helmond en de provincie Noord Brabant als concessieverlener en Hermes als concessiehouder voor het openbaar vervoer?
– Op welk niveau heeft dit overleg plaatsgevonden? Op ambtelijk niveau of op het niveau van B & W?
– Wordt de Helmondse gemeenteraad vooraf geïnformeerd over dit overleg?
– Wordt de Helmondse gemeenteraad als gesprekspartner betrokken bij dit overleg?
– Wordt de Helmondse gemeenteraad via schriftelijke stukken – memo’s, notulen, overeenkomsten – geïnformeerd over de uitkomsten van een dergelijk overleg?
Wordt de Helmondse gemeenteraad in de gelegenheid gesteld mondeling vragen te stellen aan het college van B & W en haar mening te geven tijdens gemeenteraadsvergaderingen?

Of blijft de rol van de Helmondse gemeenteraad beperkt tot het stellen van schriftelijke vragen en kan het college zich beperken tot het geven van schriftelijke antwoorden, waardoor de invloed van de gemeenteraad zeer beperkt of zelfs niet aanwezig is?

De informatie van Reizigersoverleg Brabant over “de beproefde methode van openbaar vervoer in de regio Arnhem – Nijmegen” klopt overigens niet.
Verschillende partijen – ROCOV Gelderland, de gemeente Nijmegen, de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland als ov – concessieverlener en anderen gaan niet akkoord met de UITBREIDING van dit flexvervoer!

Zaak voor de gemeenteraad van Helmond om aan te dringen op snelle “ANSWERS” van het college van B & W op hun “Questions” en wel vóór het ingaan van de nieuwe Hermes – busdienstregeling! Anders bestaat het risico, dat onderwerp openbaar vervoer in Helmond blijft “doorzeuren” tot de gemeenteraadsverkiezingen van begin volgend jaar en de verkiezingscampagnes gaat overheersen!

Beantwoorden

Update 1:
Tarief BRAVO Flexbus verlaagd, studenten reizen niet gratis of met korting
Dat antwoordde B&W onder meer op de 6 gestelde raadsvragen van de PvdA. Hieronder staat de volledige beantwoording van het gemeentebestuur.

 1. Vraag: Is het mogelijk om een Flexbus vervoersrit binnen een uur na bestellen te kunnen maken?
  Antwoord: Ja, zeker. De reiziger kiest zelf het moment dat hij wil reizen en is dus niet afhankelijk van de huidige vaste vertrektijden. Er is een maximale wachttijd afgesproken van 15 minuten. In Arnhem-Nijmegen, waar dit systeem sinds een jaar functioneert, ziet de vervoerder in de praktijk een wachttijd van 8-9 minuten na het bestellen van een rit. Daarnaast is er een maximale omrijdtijd van 10 minuten. Eenmaal opgehaald bij de afgesproken halte ziet de reiziger in de bus exact hoe laat hij arriveert bij de bestemmingshalte.
 2. Vraag: Hoeveel (standaard/regelmatige) ritten kunnen er tegelijk in het voren worden besteld?
  Antwoord: De reiziger kan twee weken vooruit boeken. Op dit moment moet de reiziger dat nog per rit doen. Dit is via de app overigens een eenvoudige handeling. Het is nog niet mogelijk om in één handeling meerdere ritten tegelijk te boeken en af te rekenen. De vervoerder heeft deze optie wel voor medio 2018 op de planning staan.
 3. Vraag: Waarom zijn (kortings)abonnementen en met name de studentenkaart niet geldig?
  Antwoord: Wij zijn met u eens dat het BRAVO Flex ook beschikbaar moet zijn voor abonnementen en studenten. Wij hebben hierover indringend gesproken met de provincie en vervoerder. Het resultaat is dat reizigers met het abonnement ´Brabant altijd vrij´ nu ook gebruik kunnen maken van BRAVO Flex. Hermes gaat hierover actief communiceren met de abonnementhouders. Bij de start van het systeem in december wordt een oplossing gekozen met kortingsvouchers/actiecodes die de abonnementhouder van Hermes krijgt. In de eerste maanden van 2018 wordt deze optie technisch in de app verwerkt. Verder gaat Hermes in overleg met NS om te zien hoe een businesscard van de werkgever of de ‘OV vrij reizen kaart’ binnen het systeem herkend kunnen worden. De intentie is er om dit bij de start van BRAVO flex gereed te hebben. De overige abonnementen zijn niet geldig; dit is volgens provincie en vervoerder niet haalbaar voor een sluitende businesscase. Provincie en vervoerder hebben op ons verzoek ook gekeken naar de mogelijkheden voor het studentenreisproduct (de OV-kaart voor studenten) in BRAVO flex. Zij constateren dat de businesscase van de pilot niet sluitend is wanneer studenten gratis of met korting kunnen reizen. Het studentenreisproduct is dus niet geldig in BRAVO flex. Scholen zoals ROC ter AA en het Summa college, waar veel studenten per openbaar vervoer naar toe reizen blijven overigens bereikbaar per reguliere bus (lijn 51 en 150). Daarnaast gebruiken veel studenten vooral de fiets als vervoermiddel.
 4. Vraag: Is deze uitsluiting niet in strijd met eisen van de aanbesteding?
  Antwoord: Zoals u weet is het busvervoer een provinciale verantwoordelijkheid. Op bovenstaande vraag hebben wij van de provincie het volgende antwoord gekregen: De Provincie Noord-Brabant heeft aan Hermes een concessie verleend op grond van een Europese aanbestedingsprocedure. In het ten behoeve van die aanbesteding opgestelde Programma van Eisen is opgenomen dat de concessie niet alleen traditioneel openbaar vervoer (vaste lijndiensten) omvat, maar ook aanvullende mobiliteitsoplossingen zoals BRAVO Flex. Hiermee is dit systeem niet in strijd met de aanbesteding.
 5. Vraag: Kent u de reizigerscijfers van de geschrapte diensten (per rit)?
  Antwoord: Ja, de aantallen reizigers per rit zijn bekend. Er is vooraf gekeken of deze aantallen met het BRAVO Flex systeem vervoerd kunnen worden en dat blijkt mogelijk.
 6. Vraag: Zou het niet logischer zijn om de ritten in de spits (als die wel drukker gebruikt worden) te handhaven?
  Het systeem wordt gepresenteerd als een grote verbetering maar voor de regelmatige gebruiker lijkt het een behoorlijke (financiële) verslechtering te zijn. Kan het college of kunnen we vanuit de gemeenteraad hierop enige invloed uitoefenen?
  Antwoord: Hermes start met voldoende capaciteit om de huidige reizigersaantallen te kunnen vervoeren, ook in de ochtendspits. Mocht direct na de start of na verloop van tijd blijken dat er een hogere vraag is, dan wordt hierop geanticipeerd door bijvoorbeeld de inzet van een extra bus. Daarnaast zet Hermes in de eerste weken extra personeel in om reizigers te helpen wennen aan het nieuwe systeem. In de busjes zijn mensen aanwezig die bijvoorbeeld kunnen helpen met het downloaden van de app en het aanmaken van een account. De busjes nemen in die eerste periode ook reizigers mee die bij de halte staan te wachten, maar niet gereserveerd hebben. Op deze manier wordt er alles aan gedaan om het systeem een goede start te geven.
  Het BRAVO Flex systeem kent voor- en nadelen. Belangrijk voordeel is de grote mate van maatwerk. Men kan reizen op een zelfgekozen moment, van en naar elke halte in Helmond, zonder overstap. Daarnaast worden met dit systeem ook Dierdonk, Helmond West en BZOB met het openbaar vervoer bereikbaar; een lang gekoesterde wens van de inwoners van deze wijken. Daar tegenover staat het nadeel van een hogere prijs. Omdat de provincie verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, kunnen we daar als gemeente maar beperkt invloed op uitoefenen. Op dringend verzoek van het college is het tarief wel naar beneden bijgesteld.
  Voor alle duidelijkheid: de tarieven voor de streeklijnen en de stadslijnen 51 en 150 behouden het reguliere OV-tarief.
  Wij realiseren ons dat het hier gaat om een forse verandering in het openbaar vervoer in Helmond. Als college ondersteunen we deze proef omdat we zien dat er echt iets moet gebeuren om een vorm van stadsbusvervoer voor Helmond te behouden. Dat zijn we aan onze inwoners verplicht. We zien al jaren een terugloop in het aantal reizigers en als we niets vernieuwends doen, dreigen we de stadslijnen uiteindelijk kwijt te raken. Een vergelijkbaar systeem draait sinds ongeveer een jaar in Arnhem-Nijmegen. Het wordt daar gewaardeerd met een 8,2 en is genomineerd voor de Blije Reizigersprijs. Mocht er vanuit de gemeenteraad behoefte aan zijn, dan is Hermes graag bereid een werkbezoek aan de regio Arnhem-Nijmegen te organiseren zodat u het systeem zelf in werking kunt zien.
Beantwoorden

Jaja maar ov wordt wel meegerekend als studiefinanciering…mooi toch weer hoe de student wordt genaaid door de overheid…alsof zij het al zo breed hebben 😤😤😤

Beantwoorden

We worden allemaal genaaid door de verwerpelijke overheid ook het Helmondse college verdient in deze een dikke onvoldoende zei zijn er nu zelf de oorzaak van dat de Helmonders geen Stadsdienst meer hebben ,
college kijk eens verder als de stads grenzen echt te gek voor woorden .
Bezuinig op andere dingen maar goed openbaar vervoer voor velen ,
in een stad als Helmond dat kan echt niet .
Wel een nieuw stadion bouwen voor xxx mensen dure projecten als het Havenpark en ga zo maar door !!!!!

Beantwoorden
Peter van der Vrande

Met trots weer op 1: het beroerdste openbaar vervoer in Nederland. Dat was het al, maar het kan nog altijd slechter. En die vergelijking met Arnhem Nijmegen slaat als een tang op een varken. Dit staat op de website van Arnhem: Waarom zou ik Breng flex nemen als ik ook met de bus kan?
Neem vooral de bus als dat handig is. Breng flex is bijvoorbeeld een goed alternatief als de bus niet precies naar jouw bestemming gaat, als je veel moet overstappen, als je zeker wilt zijn van een zitplaats, of als je gewoon extra gemak wilt.
Daar is het een extra service en in Helmond is het binnen no-time de enige service, want het is natuurlijk wachten tot ze die lijn 51 en 150 ook de nek omdraaien. Maar ja busvervoer is blijkbaar niet van belang, want het past niet in het businessmodel. Dan kun je inderdaad beter het geld stoppen in een voetbalstadion waar eens in de 2 weken 1500 man komen kijken. Dat is nog geen 2% van de Helmonders, maar dan wordt niet gesproken over een businessmodel.

Beantwoorden

@Wielly Lucia op vrijdag 17 november 2017 om 13:34:

Inderdaad gaat nergens meer over kunnen net zo goed geen bussen meer laten rijden

Beantwoorden
Jacqueline van Duijnhoven

” Op dringend verzoek van het college is het tarief wel naar beneden bijgesteld”
Dus kost het geen 3 euro per rit meer, echter……????

Beantwoorden

Dat betekent nog steeds dat het hier niet om openbaar vervoer gaat.

Beantwoorden

Update 2:
Tweede Q&A over het nieuwe Helmondse busvervoer via Bravo Flexbus
Namens Lokaal sterk stelde Henriëtte Verouden vanochtend ook schriftelijke vragen aan B&W over deze nieuwe dienstregeling van het busvervoer via Bravo Flex. Haar raadsvragen volgen op bovenstaande antwoorden die B&W gaf op de PvdA-vragen.
Hieronder haar 10 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties.

Vrijdag ontvingen wij de antwoorden op de vragen van de PvdA inzake Bravo-Flex. De antwoorden die u geeft stellen ons niet gerust en roepen bij ons vervolgvragen op.
U verwijst in uw antwoorden naar het systeem in Arnhem-Nijmegen; wij willen u er op wijzen dat een vergelijkbaar systeem als in Arnhem en Nijmegen reeds jaren in Helmond draait, namelijk naast het ‘reguliere’ openbare vervoer, een flexibel systeem, in Helmond in de vorm van Taxbus, die voor elke Helmonder beschikbaar is.
De ritprijs voor zo’n taxbusrit bedraagt €4,20, weliswaar iets meer dan de €3,- van de Bravo-Flexbus, maar daarentegen kan men van deur tot deur reizen.
Dat brengt ons meteen op onze eerste vraag:

 1. Blijft het taxbussysteem zoals wij dat in Helmond kennen bestaan naast Bravo-Flex, of bent u voornemens deze vorm van openbaar vervoer voor niet-geïndiceerden te beëindigen.

In de antwoorden geeft u aan dat de provincie heeft aangegeven dat er geen sprake kan zijn van een sluitende businesscase wanneer studenten op hun OV zouden kunnen reizen.

 1. Bent u het met ons eens dat op deze manier een businesscase over de rug van studenten sluitend wordt gemaakt en dat men zich af moet vragen of een businesscase die niet sluitend is een goede businesscase is.
 2. Helmondse studenten en forenzen die dagelijks gebruik maken van het openbaar vervoer tussen thuis en station, zijn op maandbasis ± €130,= p.m. kwijt aan de extra kosten. Bent u het met ons eens dat dit een ongewenste situatie is, waardoor het openbaar vervoer in Helmond een luxe dreigt te worden ipv een basisvoorziening?
 3. Bent u bereid met de provincie verder in gesprek te gaan om alsnog tot een, voor elke Helmonder, bevredigende oplossing te komen
 4. Bent u bereid om, indien u met de provincie niet tot een bevredigende oplossing kunt komen, in gesprek te gaan met de minister, daar op deze manier het studentenreisproduct, voor studenten uit Helmond gekort wordt.
 5. Bent u bereid studenten en forenzen tegemoet te komen in deze kosten?

In Rijpelberg rijden sinds enige tijd kleine busjes in plaats van een stadsbus.

 1. Bent u er van op de hoogte dat in de ochtend tussen 7-9 uur twee busjes achter elkaar rijden omdat er een te groot aanbod van reizigers is voor een busje?
  Hoe is de verwachting dat dit in andere wijken zal gaan?

De gemeente Helmond streeft naar minder autoverkeer richting centrum om te gaan shoppen; wanneer  een ouder met twee kinderen naar het centrum van Helmond wil, gaat dit retour €18,= kosten (er bestaat geen kindertarief). Dit zal hoogstwaarschijnlijk gaan resulteren in een toename van autoverkeer

 1. Bent u het met ons eens dat deze maatregel kan gaan leiden tot meer parkeerders in het centrum en daarmee samenhangend meer parkeeroverlast in de omliggende wijken?
 2. Bent u het met ons eens dat op deze manier de kans groot is dat met name vanuit de oostelijke wijken, men eerder geneigd zal zijn naar Deurne te gaan om te winkelen, omdat daar parkeertarieven lager zijn?

In het kader van leerlingenvervoer vergoedt de gemeente Helmond in sommige gevallen ook de kosten van openbaar vervoer van thuis naar school en vice versa.

 1. Gaat u de vergoedingen aanpassen aan de hogere kosten die de Bravo-Flex met zich brengt?
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 20 november 2017 om 12:09:

Niet alleen naar de Rijpel rijdt er een extra bus in de ochtend, maar ook naar brouwhuis.
Het taxbussysteem vormt een prima aanvulling voor de stille uren zoals de avonden en zondag waarop bravoflex niet meer rijdt.

Beantwoorden

Waarom kijkt u alleen naar studenten. Wat dacht u van de mensen die geen auto kunnen betalen. Met bv kinderen of de mensen die naar ziekenhuis moeten. Daar is mijn dochter er een van ik werk thuis (als ik dit niet doe kom ik niet rond.) Zij moet bijna wekelijks 1a2 keer naar ziekenhuis dat is 12 euro. Omdat ze ziek is en dus nog niet terug naar school kan en ook niet werken heeft ze alleen wat zakgeld en kleedgeld wat ik geef. (Ze is 19) nu ging het goed voor 1.60 heen en terug is te doen. Maar nu wordt het 6 euro heen en terug. 300% omhoog.
En inderdaad nu vermijden wij in ieder geval Helmond als stad en ga naar Deurne.

Beantwoorden

@Wilma Bloemers op maandag 20 november 2017 om 14:10:

Ook de dalkorting noord brabant van 40% vervalt helaas bij bravo flex
en het gratis reizen van kinderen.

Beantwoorden

Goede vragen gesteld, maar inderdaad, het gaat niet alleen om studenten, ook de gewone man wordt hier uitgekleed onder het mom van een businesscase….. openbaar vervoer is een voorziening voor alle inwoners, niet alleen voor hen die zes euro per dag kunnen betalen…
En inderdaad, @kritischeburger, ook in Brouwhuis rijdt in de ochtend een extra bus mee.
Daarover heb ik vorig jaar maanden moeten zeuren voodat ze dat invoerden.
Nu wordt dat ineens allemaal overbodig geacht.

Beantwoorden

Ik hoop dat ze het tij kunnen keren, dit is echt een glasheldere manier om mensen uit het ov te halen en in de auto te dwingen, ik zag het vorig jaar al aankomen, toen op het station Helmond met veel tamtam de nieuwe Bravo criminelen werden binnengehaald alsof het een wereldwonder was….
Natuurlijk WEL met vertegenwoordigers van de gemeente bij, die blaten wel mee met een nieuwigheidje, maar om eens mee te denken met de burgerij is schijnbaar te veel gevraagd, alles draait om geld en winst maken. Het duurde niet lang of de eerste mensen moesten al achterblijven bij de haltes omdat de kleine busjes in de spits niet toereikend zijn. Is het werkelijk hogere wiskunde om dit vantevoren al te zien aankomen ? En nu beweren ze ijskoud en met droge ogen dat er TE WEINIG gebruik gemaakt wordt van openbaar vervoer om het rendabel te houden.
ALS IN DIT LAND NIET ALLES GEPRIVATISEERD WAS, DAN HADDEN WE DEZE ELLENDE NIET!!
Alles mag geld kosten, behalve als het echt nodig is.
Nu vragen stellen is eigenlijk het paard achter de wagen zetten, had dat eerder gedaan. Dat was misschien beter geweest.

Beantwoorden

De lokale politiek had vragen moeten stellen op het moment dat er reizigers bleven staan.
Op Lijn 25 van Helmond naar Uden blijven iedere zondag reizigers staan door de inzet van een kleine bus. Hup Helder Helmond, PVDA en Lokaal sterk, kom maar door met die raadsvragen.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 20 november 2017 om 12:09:

Hoewel ik niet ga over de agenda van de gemeenteraad, lijkt het mij niet nodig, dat een delegatie van de Helmondse gemeenteraad een door Hermes gesponsored werkbezoek gaat brengen aan de regio Arnhem – Nijmegen.

Het Eindhovens Dagblad doet namelijk in een artikel van 10 november uitvoerig verslag van het functioneren van BrengFlex in Gelderland. Één verschil tussen de situatie daar en de GEPLANDE BravoFlex in Helmond – BravoFlex is een experiment dat nog niet eens van start is gegaan en kan om die redenen nog altijd afgeblazen worden – blijkt uit dat artikel:

“Het is de vraag hoe Bravo flex in Helmond uitpakt. In Gelderland is Breng flex een aanvulling op de bestaande buslijnen. In Helmond komt Bravo flex in de plaats van alle stadslijnen, op één na.”

Mocht de gemeenteraad toch de behoefte voelen een kijkje te gaan nemen in Arnhem en Nijmegen een paar welgemeende adviezen van mijn kant:
– om niet alleen met Hermes – mensen te gaan praten, maar ook met de gemeente Arnhem, de gemeente Nijmegen, ROCOV Gelderland en – niet in de laatste plaats – met Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland als de concessieverlener voor het openbaar vervoer;
– de reis van Helmond naar Nijmegen en/of Arnhem niet met lijn/buurt/flex/bussen van Hermes te maken.(De postkoets van begin 19e eeuw was sneller!). Het is beter om dan de NS – trein te pakken. Treinreiziger.nl – die genomineerd is voor de Blije Reizigersprijs – heeft een site waarop je de beste deals kunt vinden voor het reizen met de trein;
– gratis broodjes kaas of een gratis lunch aangeboden door Hermes links te laten liggen, anders krijg je later weer een vervelende discussie over ongepaste beïnvloeding of zoiets. Als ov – reiziger moet ik mijn eerste koffie van Hermes nog krijgen bij bussen met vertraging, bij bussen die niet op elkaar aansluiten, bij bussen die niet aansluiten op de treinen van de NS (en ik heb het dan alleen over Helmond!);
– AVVR te vragen de gemeentelijke delegatie te vergezellen.

Een werkbezoek aan het provinciehuis in Den Bosch voor een indringend gesprek met het provinciebestuur lijkt me harder nodig.

Om deze levendige discussie nóg levendiger te maken: Uit het Antwoord op Vraag 4 blijkt duidelijk, dat de gemeente Helmond door de provincie “op het verkeerde been” wordt gezet. Aanbestedingen voor het openbaar vervoer zijn volgens de Europese wet – en regelgeving niet verplicht en dus per definitie ook niet volgens Nederlandse wet – en regelgeving. Het openbaar vervoer in de 4 grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – is nooit het slachtoffer geworden van aanbestedingen; het openbaar vervoer in zuidoost Brabant wel, waardoor we nu overgeleverd zijn aan de willekeur van ov – monopolist Hermes.

Ik blijf het herhalen: voor klachten over het openbaar vervoer kan iedereen terecht op de site van de Ombudsman voor het Openbaar Vervoer. (Daarvoor moet je wel eerst een klacht indienen bij de klantenservice van de vervoerder). Het is even werk, maar als je dat niet doet, moet je ook niet gaan zitten MIEPEN, niet gaan zitten PIEPEN, niet gaan zitten ZEUREN. GEWOON DOEN!
En de Helmondse politieke partijen aanspreken op het Helmondse openbaar vervoer!

PS Ik zit te wachten op de eerste Helmondse Blije Reiziger die zicht meldt op “de weblog van Helmond”….

Beantwoorden

@Wilma Bloemers op maandag 20 november 2017 om 14:10:

Volgens mij wordt ook die groep benoemd:
De gemeente Helmond streeft naar minder autoverkeer richting centrum om te gaan shoppen; wanneer een ouder met twee kinderen naar het centrum van Helmond wil, gaat dit retour €18,= kosten (er bestaat geen kindertarief).

Beantwoorden
Lokaal Sterk Helmond

@Lokaal Sterk Helmond op dinsdag 21 november 2017 om 15:03:

Ik snap het. Ik vind het niet kloppen en jullie hebben alle punten opgenoemd. Ik hoop dat dit teruggedraaid wordt.

Beantwoorden

Helaas is het de provincie die hier zeggenschap over heeft. Maar het niet accepteren van OV kaarten of bep abonnementen vind ik niet kunnen. Dat is voor mij geen OV. Zoek maar eens uit of dit niet tegen de aanbestedingsregels is.

Beantwoorden

@Lenie Weijnen op dinsdag 21 november 2017 om 21:51:

Net als de gemeente Helmond is de provincie Noord Brabant geen bedrijf met bijvoorbeeld aandeelhouders. Gemeente en provincie zijn overheidsorganen van en voor de burger, waarbij de gemeenteraad het stadsbestuur – het college van B & W – en Provinciale Staten het provinciebestuur – Gedeputeerde Staten – controleert en (waar nodig) corrigeert. En wij – als burgers – kunnen op onze beurt invloed uitoefenen door onze stem te geven aan die partij(en) die het beste opkomt/opkomen voor onze belangen. En iedereen zal het met mij eens zijn, dat een goed openbaar vervoer in Helmond in het belang van IEDEREEN is.. De eerstvolgende gelegenheid om je stem uit te brengen zijn de Helmondse gemeenteraadsverkiezingen van begin 2018.

Bravo Flex lijkt me bij uitstek een onderwerp voor Provinciale Staten om het provinciebestuur te controleren – een lid van Provinciale Staten heeft ondertussen namens alle fracties vragen gesteld over Bravo Flex in Helmond – en op basis van de antwoorden het provinciebestuur al dan niet tot de orde te roepen/te corrigeren.

En een stevig onderzoek of de aanbestedingsregels niet geschonden zijn lijkt ook mij een prima idee.

Beantwoorden

Ik heb mij oude correspondentie er eens op nageslagen. Al in oktober 1997 speelde het “opdoeken” van buslijnen al een rol (bericht in het ED van zaterdag 4 oktober). Toen hoorde daar de lijn van Straakven ook al bij. Het is dus al twintig jaar kommer en kwel met het busvervoer.

Ik heb destijds een gepeperde brief aan de redactie Stad en Streek van het ED geschreven, een soort opinie-schrijven. Geplaatst is dit jammer genoeg niet, maar de strekking is zoals we nu lezen:
a) de busdiensten op zondag zouden worden opgedoekt en vervangen door een lijn-taxi;
b) twee buslijnen stonden op de nominatie te verdwijnen: ’t Hout en Straakven;

Ik vroeg me destijds al af wanneer de Helmonders nu eens eindelijk massaal aan het protesteren zouden slaan. Ik wil niet ingaan op de gehele inhoud van mijn brief van destijds.
Ik schreef toe als afsluiting: er komt een tijd dat iedereen in Helmond (die niet in het bezit van een auto was) te voet of op de fiets zal moeten. Helmond, het blijft toch een dorp, want een échte stad heeft tenminste fatsoenlijke busverbindingen…..

Of zie ik dat verkeerd!

Nu komt er dan een soort lijn-taxi, maar daar moet je wel behoorlijk voor in de buidel tasten. Kan ik net zo goed een 55+ taxi laten komen. Ik hoef dan niet eens naar een bepaalde plek, maar wordt aan huis opgehaald.

Beantwoorden

@punt-uit voor alle duidelijkheid, de 55+ taxi bestaat in Helmond niet, wij hebben de Taxbus, en die rijdt voor iedereen, ook als je 55-min bent (€4,20 per rit); dat is al jaren zo, maar veel mensen weten dat niet.
In Helmond kan zonder vervoerspas gebruik gemaakt worden van Taxbus als vorm van openbaar vervoer van deur tot deur.

Beantwoorden

@Henriëtte Verouden op donderdag 23 november 2017 om 00:34:

Beter eerst jezelf informeren. Ik heb een geregistreerd 55+ pasje voor taxibedrijf van der Zanden. En daar maak ik gebruik van.
Wel iets duurder, maar dat heb ik er graag voor over! Iets meer privacy en naar mijn mening kortere wachttijden.

Beantwoorden

Overigens: ook andere taxibedrijven, zoals Martax en Van Helvoort hebben een dergelijke service in de vorm van 55+ vervoer of kortingstaxi. Je moet je wel laten registreren. Soms met pasfoto!

Beantwoorden

@punt-uit op woensdag 22 november 2017 om 14:33:

Het is belangrijk om af en toe terug te kijken: in 1997 reed de stadsbus – als ik me niet vergis – frequenter dan nu en óók ’s avonds en óók op zondag. Het is belangrijkER om naar het nu en naar de toekomst te kijken: op welke manier krijgen we de lokale en provinciale politiek zover om ervoor te zorgen, dat Helmond een – voor de grootte van deze stad – normaal en acceptabel ov – niveau krijgt met frequente stadsbuslijnen, met stadsbussen in de avonduren en op zondagen, om bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar het Elkerliek – ziekenhuis te kunnen gaan. (En dan heb ik het over de beide Elkerliek – ziekenhuizen (Helmond EN Deurne!) Nou, door argumenten naar voren te brengen en de gemeentelijke politiek – B & W, gemeenteraadsleden, politieke partijen – onder druk te zetten en dat geldt idem dito voor Gedeputeerde en Provinciale Staten van de provincie Noord Brabant. Druk uitoefenen kan bijvoorbeeld door te reageren via de weblog van Helmond.

Een van de groepen die het slachtoffer wordt van Bravo Flex – let wel: in mijn ogen wordt iedereen slachtoffer van Bravo Flex – zijn scholieren en studenten al dan niet met een ov – studentenkaart. Wat let deze scholieren en studenten een actie te beginnen om ervoor te zorgen, dat zij met het reguliere openbaar vervoer en ook betaalbaar naar hun onderwijsinstituut kunnen reizen. Ze kunnen ook hun ouders en hun scholen hierbij mobiliseren. De gemeente Helmond kan alvast op zoek gaan naar het Helmondse equivalent van het Haagse Malieveld voor een leuke, ludieke demonstratie voor het behoud en verbetering van het Helmondse openbaar vervoer….

@punt-uit. “Nu komt er dan een soort lijn – taxi” Een van de argumenten die tegen Bravo Flex gebruikt wordt – ook door mij – is dat deze vorm van vervoer überhaupt geen openbaar vervoer is. Het is niet de provincie Noord Brabant of de gemeente Helmond die bepaalt wat wel of geen ov is. Daar zijn andere instanties voor.

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op donderdag 23 november 2017 om 06:56:

Het is in het verleden wel gebleken dat mensen niet of nauwelijks te mobiliseren zijn. en het kan allemaal wel waar zijn.
Wat er rijdt kan me niet schelen. Ik maak gewoon gebruik van hetgeen waar ik nu gebruik van maak. En dat is de 55+ taxi. Zoals ik al zeg, wel iets duurder, maar dan wel meer privacy en rust en dat vind ik prettiger! Deze luxe kan ik me met mijn pensioentje wel permitteren! Zo dikwijls ga ik niet naar de stad……..of naar het ziekenhuis!

Beantwoorden

(Informatie afkomstig van de site van Hermes – eigenaar Connexxion):

AML flex

AML Flex voor Rijsenhout, Abbenes, Buitenkaag en Nes a/d Amstel

AML Flex is een nieuw duurzaam en flexibel OV systeem. Het vervangt de grote bus die niet frequent rijdt. AML Flex is vraag gestuurd en rijdt alleen wanneer reizigers dit willen.

‘AML’ is de afkorting van Amstelland Meerlanden, het concessiegebied waar Connexxion het Openbaar Vervoer verzorgt in opdracht van de vervoerregio Amsterdam.

Hoe werkt het?
Je kunt via de App vragen om opgehaald te worden op een bepaalde datum en tijdstip. Je geeft aan bij welke bushalte je zult staan op dat tijdstip. Je loopt (of fietst) naar de bushalte en AML Flex komt aanrijden. Je kunt ook bellen om een voertuig te bestellen. Dit doe je 30 minuten van te voren.

LET OP! De OV Flex app is beschikbaar vanaf 9 december 2017!

Je stapt in en checkt in met je OV-chipkaart. Je betaalt het normale OV tarief. Als je een abonnement hebt, reist met studenten OV of je bent 65 plusser met een persoonlijke OV-chipkaart, dan zijn deze producten gewoon geldig. Dit geldt ook voor landelijke kortingsproducten. Als je aankomt op het knooppunt, check je ook weer uit. Dat is belangrijk, want bij een overstap betaal je dan ook het opstaptarief van € 0,89 niet.
Wanneer rijdt AML Flex?
AML Flex rijdt tussen 07.00 en 21.00 uur. Je bestelt een AML Flex voertuig minimaal een halfuur van te voren. Je kunt daardoor al een halfuur voordat de eerste voertuigen gaan rijden AML Flex bestellen. In de avond kun je tot een halfuur voor de eindtijd een voertuig bestellen.

Reizen kan tussen: Telefonisch bestellen: Bestellen via de app:
Maandag t/m vrijdag 07.00 – 21.00 uur 06.30 – 20.30 uur 24/7
Weekend en feestdagen 08.00 – 21.00 uur 07.30 – 20.30 uur 24/7

Reserveren & betalen

Via de App

LET OP! De OV Flex app is beschikbaar vanaf 9 december 2017!

Als je de App op je telefoon hebt, kun je AML Flex eenvoudig bestellen en vooraf betalen via Ideal of creditcard. Dit kan door eenmalig een account aan te maken. Bij je bestelling wordt het bedrag dan automatisch afgeschreven. Ook kun je via de App feedback geven over je reis én je hebt automatisch een overzicht van al je ritten. Naast betalen met de OV-chipkaart kun je ook pinnen.

Heb je een account en al betaald? Toon je dit aan de chauffeur en ga je lekker zitten. Met de App kun je meerdere ritten vooraf reserveren. (bijvoorbeeld maandag, dinsdag, woensdag om 9:00uur ophalen). Dat geldt uiteraard ook voor je terugritten van het knooppunt. Een ander voordeel van de App, is dat je op de App precies kunt zien hoe laat AML Flex bij je halte is. Dus nooit meer onnodig wachten!
Via de telefoon

Je kunt AML Flex ook via de telefoon bestellen. Dit kan alleen een halfuur voor de rit. Wil je dus bijvoorbeeld om 14.00 uur vertrekken, bel dan om 13.30 uur om het voertuig te bestellen.
Reistijd van AML Flex
Je rijdt niet altijd alleen mee. Er kunnen ook andere reizigers zijn. Echter, het gaat nooit ten koste van de reistijd. We proberen zo veel mogelijk ritten en reizigers samen te voegen. AML flex hanteert een omrijfactor van 30%. Dit betekent dat de reistijd met AML flex maximaal 30% langer is dan de reistijd met de bus. Dit kan voorkomen als een andere reiziger ergens anders moet worden opgehaald. Als gereserveerde ritten betaald zijn, kunt je geen geld terug krijgen als je de rit toch niet maakt. Als je reserveert, kun je kiezen om niet vooraf te betalen. Je betaalt dan in het voertuig met de OV-chipkaart, pinpas of creditcard.
Voordelen

Een bus rijdt in deze gebieden vaak maar één keer per uur. AML Flex vertrekt binnen maximaal 30 minuten na het bestellen van de rit. Er is dus veel meer keuzevrijheid om het reismoment te kiezen. Daarnaast heb je een gegarandeerde zitplaats; je hebt gereserveerd en in bepaalde gevallen ook al betaald. De route is identiek aan de bus, maar AML Flex hoeft niet meer te stoppen bij elke halte en is daarom veel sneller op het knooppunt. Geef je vooraf aan dat je met een rolstoel of kinderwagen reist, dan komt er een rolstoeltoegankelijk voertuig. Zo kan iedereen mee. Bij plotseling slecht weer kun je alsnog razendsnel AML Flex bestellen. De AML Flex dienst lijkt op een taxi, maar rekent OV tarief af.

Wat verandert er?

Buslijn 163 van Rijsenhout naar Hoofddorp Station wordt vervangen door AML Flex; een auto of 8 persoonsbusje dat reizigers op afroep ophaalt bij de gewenste bushalte. Het AML Flex systeem houdt in dat reizigers 7 dagen per week vervoer kunnen bestellen. Op maandag t/m vrijdag van 06.30 tot 20.30 uur en in het weekend en op feestdagen van 07.30 tot 20.30 uur. Reserveren kan 24 uur per dag tot 30 minuten voor vertrek via de app. Je kunt ook bellen om een voertuig te resereveren. Dit doe je 30 minuten voor vertrek. Het vervoer wordt duurzaam uitgevoerd. Alle haltes van lijn 163 die nu gebruikt worden in Rijsenhout en Hoofddorp Station blijven voor dit systeem ook in gebruik. Naast bestemming Hoofddorp Station kan vanuit Rijsenhout ook gereisd worden naar Schiphol-Rijk, Beechavenue. Eenzelfde systeem werkt straks ook voor Buitenkaag en Abbenes. Hier bedient AML Flex alle haltes van de huidige lijn 164 in en tussen de dorpen en Nieuw-Vennep Station en Getsewoud P&R. In Nes a/d Amstel wordt lijn 149 vervangen door AML Flex. Vanuit Nes reist u naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen en/of Amstelveen Busstation; aan de zuidkant kan gereisd worden via industriegebied in Uithoorn Noord naar Busstation Uithoorn.

Samengevat:
•Eenvoudig boeken via App of telefoon
•Meer vertrekmomenten per uur tot 21:00uur
•Gewoon betalen met je OV chipkaart kan nog steeds
•Tarief is gelijk aan het overige OV
•Milieuvriendelijk, vervoer op maat (zitplaatsgarantie), geen grote lege bussen meer
•Je kunt precies zien hoe laat het voertuig er is
•Geen onnodige wachttijden meer bij de halte
•Sociaal veilig, je rijdt met je ‘privé-chauffeur’
————————————————————
Wellicht kunnen B&W bij hun “Answers” rekening houden met bovenstaande informatie. En wellicht kan het provinciebestuur van Noord Brabant – ook op basis van bovenstaande informatie – overwegen de plannen voor Bravo Flex in Helmond voor een heeeel lange tijd niet door te laten gaan!

Beantwoorden

Deze folder over Bravoflex wordt uitgedeeld in de bus.
1e rit is gratis.

Beantwoorden

De éérste – en ENIGE – Helmondse Blije Reiziger heeft zich gemeld op de weblog van Helmond!

Beantwoorden

Update 3:
Studenten betalen zelf de extra kosten van ± 130 euro per maand door invoering van BravoFlex
Dat en meer antwoordde B&W op de raadvragen van de Lokaal sterk. Hieronder hun volledige beantwoording.

Voordat wij inhoudelijk ingaan op uw vragen hechten wij eraan u, wellicht ten overvloede, te wijzen op het feit dat het openbaar vervoer een provinciale verantwoordelijkheid is. De provincie verleent de concessie en bepaalt onder welke voorwaarden de concessiehouder (in dit geval Hermes) moet werken. Dit betekent ook dat de provincie en Hermes verantwoordelijk zijn voor de businesscase en de keuzes die daarin gemaakt worden. Als gemeente hebben wij de afgelopen periode indringende gesprekken met Hermes en de provincie gevoerd, onder andere over het tarief, de geldigheid van abonnementen en de toegang voor studenten. Op het gebied van het tarief en de toegankelijkheid voor abonnementen zijn Hermes en de provincie ons deels tegemoet gekomen; waar het gaat om de studenten helaas niet.
De provincie en Hermes hebben in het verleden al aangegeven dat de reizigersaantallen in Helmond erg laag zijn. De stadslijnen (met uitzondering van lijn 51) zijn al langere tijd niet rendabel. Hermes kiest nu voor de proef met BravoFlex om toch openbaar vervoer in Helmond in stand te houden. Op een innovatieve manier en met bereik in de gehele stad. Het College van B&W ondersteunt de proef omdat wij zien dat er iets moet gebeuren om een vorm van stadsbusvervoer te behouden. Als er niets verandert, is de kans zeer reëel dat Hermes uiteindelijk stopt met de stadslijnen dat Helmond er niets voor terugkrijgt. Dat willen we voorkomen.

 1. Vraag: Blijft het taxbussysteem zoals wij dat in Helmond kennen bestaan naast Bravo-Flex, of bent u voornemens deze vorm van openbaar vervoer voor niet-geïndiceerden te beëindigen?
  Antwoord: Het Taxbussysteem blijft als OV-systeem vooralsnog naast BravoFlex bestaan. In de praktijk zien we dat het in de eerste plaats gericht is op WMO-vervoer. Minder dan 1% van de verplaatsingen met de Taxbus wordt door OV-reizigers gemaakt. Dat zijn gemiddeld drie verplaatsingen per dag. Ter vergelijking: Hermes heeft zich ten doel gesteld om dagelijks 175 mensen te vervoeren met BravoFlex.
  Taxbus en BravoFlex zijn twee verschillende systemen. Mede naar aanleiding van de discussie in de raadsvergadering van 28 november, lijkt het ons goed de belangrijkste verschillen voor u op een rij te zetten:
  • BravoFlex kost € 3,- per rit; Taxbus kost voor de OV-reiziger € 4,20.
  • BravoFlex rijdt van halte naar halte; Taxbus rijdt van deur tot deur.
  • De maximale omrijtijd bedraagt bij BravoFlex 10 minuten; bij Taxbus is dat 25 minuten.
  • De maximale wachttijd bij BravoFlex is 15 minuten; bij Taxbus moet men minimaal 60 minuten van tevoren reserveren.
  • BravoFlex werkt met een app, waarbij de reiziger na boeking realtime informatie krijgt over het moment dat zijn bus arriveert. Men kan BravoFlex overigens desgewenst ook telefonisch reserveren. Bij Taxbus reserveert men telefonisch of via internet. Om te weten hoe laat de bus arriveert, moet men gebruik maken van een terugbelservice of sms service.
  • Na reservering van een rit geeft de app van BravoFlex meteen aan hoe laat de bus bij de halte arriveert. Dit is meestal enkele minuten na reservering en nooit meer dan 15 minuten later. Taxbus werkt anders. Reserveert u een rit om bijvoorbeeld 13 uur, dan arriveert de bus tussen 12.45 en 13.15 uur. U moet dus 15 minuten voor het afgesproken tijdstip gereed staan en maximaal een half uur wachten.
  • Betalen gaat bij BravoFlex via de app met iDEAL of creditcard of in de bus met pinpas of OV-chipkaart; bij Taxbus betaalt men contant of op rekening.
  • BravoFlex rijdt niet in de avonduren en op zondag; Taxbus wel.
  .
  Het BravoFlex-systeem kent een aantal belangrijke voordelen. Het is flexibeler, rijdt zonder overstap van halte naar halte in heel Helmond en maakt gebruik van moderne technieken van informatievoorziening aan de reiziger. Ook wijken die tot nu toe geen openbaar vervoer hadden, zoals Dierdonk en Helmond West en industrieterrein BZOB worden met BravoFlex bereikbaar voor de OV-reiziger.
 2. Vraag: Bent u het met ons eens dat op deze manier een businesscase over de rug van studenten sluitend wordt gemaakt en dat men zich af moet vragen of een businesscase die niet sluitend is een goede businesscase is?
  Antwoord: Het openbaar vervoer is een provinciale verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de businesscase en de keuzes die daarin gemaakt zijn ligt dan ook bij de provincie en concessiehouder Hermes. Als gemeente hebben wij bij provincie en Hermes aangedrongen op een oplossing voor studenten. Zij hebben hier uiteindelijk niet voor gekozen; dat betreuren wij.
 3. Vraag: Helmondse studenten en forenzen die dagelijks gebruik maken van het openbaar vervoer tussen thuis en station, zijn op maandbasis ± €130,= p.m. kwijt aan de extra kosten. Bent u het met ons eens dat dit een ongewenste situatie is, waardoor het openbaar vervoer in Helmond een luxe dreigt te worden ipv een basisvoorziening?
  Antwoord: Zie het antwoord op vraag 2.
 4. Vraag: Bent u bereid met de provincie verder in gesprek te gaan om alsnog tot een, voor elke Helmonder, bevredigende oplossing te komen.
  Antwoord: Zie het antwoord op vraag 2.
 5. Vraag: Bent u bereid om, indien u met de provincie niet tot een bevredigende oplossing kunt komen, in gesprek te gaan met de minister, daar op deze manier het studentenreisproduct, voor studenten uit Helmond gekort wordt.
  Antwoord: Gezien het feit dat de provincie verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, is het niet zinvol om hierover met de minister in gesprek te gaan.
 6. Vraag: Bent u bereid studenten en forenzen tegemoet te komen in deze kosten?
  Antwoord: Nee, daar zijn wij niet toe bereid. Het openbaar vervoer is immers een provinciale verantwoordelijkheid.
 7. Vraag: Bent u er van op de hoogte dat in de ochtend tussen 7-9 uur twee busjes achter elkaar rijden omdat er een te groot aanbod van reizigers is voor een busje?
  Hoe is de verwachting dat dit in andere wijken zal gaan?
  Antwoord: Ja, daar zijn wij van op de hoogte.
  Het uitwerken van de businesscase en het bepalen van de aantallen busjes die ingezet worden is de verantwoordelijkheid van Hermes. Wij hebben er bij Hermes op aangedrongen om vanaf de start van het nieuwe systeem goed te monitoren hoe het gaat en snel bij te sturen als dat nodig is. Hermes heeft toegezegd dat te zullen doen.
 8. Vraag: Bent u het met ons eens dat deze maatregel kan gaan leiden tot meer parkeerders in het centrum en daarmee samenhangend meer parkeeroverlast in de omliggende wijken?
  Antwoord: Gezien de lage reizigersaantallen in de huidige bussen, verwachten wij geen gevolgen voor de parkeerdruk in het centrum door de komst van BravoFlex.
 9. Vraag: Bent u het met ons eens dat op deze manier de kans groot is dat met name vanuit de oostelijke wijken, men eerder geneigd zal zijn naar Deurne te gaan om te winkelen, omdat daar parkeertarieven lager zijn?
  Antwoord: Gezien de lage reizigersaantallen in de huidige bussen verwachten wij niet of nauwelijks gevolgen voor het bezoek aan het centrum.
 10. Vraag: Gaat u de vergoedingen aanpassen aan de hogere kosten die de Bravo-Flex met zich brengt?
  Antwoord: Wanneer zich de situatie voordoet dat leerlingen vanuit het gesubsidieerde leerlingenvervoer met hogere kosten geconfronteerd worden, wordt hier een individuele oplossing voor gezocht.
Beantwoorden

Het is nogal makkelijk en absurd van de gemeente om zich steeds te beroepen op de provinciale verantwoordelijkheid; zo iets van: wij kunnen er niets aan doen, je moet bij de provincie zijn. Als dit echt zo is dan heeft Helmond toch geen enkel bestaansrecht meer. Helmond is weer het lelijkste eendje van de klas; wat busvervoer betreft is Helmond vergelijkbaar met Bakel, Gemert, Milheeze, Boekel en noem maar op. Dus ze hebben hier 4 stations gebouwd om blijkbaar zo snel mogelijk uit Helmond te kunnen verkassen. Dan moet je ook maar ophouden over duurzaamheid, minder auto’s, meer OV etc. Zonder auto ben je in Helmond net zo slecht af als in het eerste den beste dorp. Als je meer dan 90.000 inwoners hebt, maar geen normaal busvervoer, de winkelleegstand zeer groot is in het centrum, je al 5 jaar probeert het oude bieb gebouw vruchteloos aan de man te brengen, de nieuwe bieb half leeg staat en je niet eens in staat bent om een goede aanbestedingsprocedure inzake de amusementssector te organiseren dan moet je je als gemeentebestuur afvragen in hoeverre Helmond als zelfstandige gemeente nog enig bestaansrecht heeft. Blijkbaar kan Helmond zichzelf niet presenteren en laten ze zich door de provincie als schroothondje behandelen.

Beantwoorden

Jammer dat onze motie (Lokaal sterk samen met PVDA en Helder Helmond) het niet gehaald heeft. nog een week en Bravo Flex is een feit
kijk voor de motie op: http://www.lokaalsterkhelmond.nl/lokaal-sterk-doet-ultieme-poging-om-bravo-flex-stellen/

We hebben het in ieder geval geprobeerd!

Beantwoorden
Henriëtte Verouden

Jammer dat er nog niets in het subsidieregister staat vermeld. Vermoed dat Bravoflex al snel een paar ton subsidie nodig heeft.
http://www.brabant.nl/loket/openbaar-subsidieregister/subsidies-verleend-door-de-provincie.aspx

Beantwoorden
Lijnbussen afschaffen doe je zo

Oneerlijk

Beantwoorden

Stelletje horken . Gewoon negeren deze Bravo busjes..

Beantwoorden

Waarvan? Van die ongeveer 110 euro basisbeurs per maand? Idioot besluit.

Beantwoorden
Lies van de Westerlo

Het is en blijft taxi en geen OV. Mss deugt de dienstregeling al jaren niet dat men daarom geen gebruik maakt van de bus. Erg jammer en onrechtvaardig.

Beantwoorden

Niet normaal meer

Beantwoorden
Mieke van Rijsingen

Niet alleen studenten zijn de klos
Ook degene die afhankelijk zijn van ov Hebben een groot probleem…

Beantwoorden

Wat is er mis met e fiets??

Beantwoorden

Ik denk dat er straks helemaal niemand meer met de bus gaat.. ik heb in alle jaren dat ik hier woon in totaal hooguit 1 of 2 x met de bus gereisd.. aangezien ik eerst minimaal 10 minuten moet lopen voor ik bij de bushalte ben… met de invoering van de flexbus is de behoefte aan een bus voor mij helemaal weg.

Beantwoorden

Top geregeld weer! 👍

Beantwoorden

Gewoon weg schandalig ze moeten zowiezo al studeren en lange dagen maken +bijbaantje veel uren maken voor de wat exstra geld te besteden.
Maar nee nu moeten ze het geld weer inleveren zorgverzekering studie geld.
En dat exstraatje kunnen ze nu weer in leveren voor de bus.
Goed gedaan helmond mag je weer trots op zijn zaken plunderen van onze studenten 👍👌

Beantwoorden

Het openbaar vervoer in en rond Helmond blijft “hot issues” opleveren. Het ene “issue” is nog niet eens afgesloten of zelfs ingegaan – Bravo Flex van Hermes, dat voor alle ov – gebruikers én slechter én duurder vervoer betekent, gaat maandag 11 december in. (Ik blijf weigeren om Bravo Flex openbaar vervoer te noemen, want het IS geen openbaar vervoer), of het volgende “issue” dient zich alweer aan – volle treinen in de vroege spitsuren – waarmee ik meteen kom op mijn eerder gedane oproepen:

Als ov – reizigers zijn wij consumenten en als consumenten kunnen wij klachten indienen bij de Ombudsman voor het Openbaar Vervoer met uiteraard als doel om de ov – situatie te verbeteren. Daarvoor moet je wel eerst een klacht deponeren bij de vervoerder.

Altijd goed om je ov – frustraties te “delen” op bijvoorbeeld de weblog van Helmond, maar het is nog beter om a) je klacht ook in te dienen bij de ov – vervoerder en dan b) bij de Ombudsman voor het Openbaar Vervoer en – met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen – ook c) bij je favoriete politieke partij of je favoriete kandidaat. Ov – reizigers zijn ook kiezers, dus daar wordt ongetwijfeld naar geluisterd. GEWOON DOEN!

(Ik maak er geen geheim van, dat ik persoonlijk meer klachten heb over de bussen van Hermes dan over de trein).

Beantwoorden

Artikel in het dagblad “De Gelderlander”:
“Breng Flex zorgt voor afbraak van het openbaar vervoer”

Als toelichting: Breng Flex wordt geëxploiteerd – overigens net zoals ov – reizigers “geëxploiteerd” worden – in de regio Arnhem – Nijmegen in de provincie Gelderland.

Helmond kent sinds december óók deze vorm van vervoer onder de naam Bravo Flex van Hermes. Hermes is trouwens de “moeder” van Breng + een “dochter” van Connexxion. Je zal maar zo’n familie hebben!

Maar waar het eigenlijk om gaat is:
– wat vinden de politieke partijen (lijsttrekkers, lijstduwers, leden en kandidaat – leden) die zich “aan het warmlopen zijn” voor de Helmondse gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar van het openbaar vervoer – niveau in Helmond?
– wat is hun evaluatie van een maand Bravo Flex in Helmond?
– wat zijn hun plannen voor het openbaar vervoer in en rond Helmond in de 4 jaar NA de verkiezingen (in de veronderstelling – misschien erg naïef – dat er überhaupt ov – plannen zijn)?
– wat is bijvoorbeeld hun mening over het niet langer geldig verklaren van de ov – studentenkaart voor Bravo Flex, waarbij aangetekend moet worden, dat de provincie Noord Brabant als concessieverlener en Hermes als concessiehouder niet eens bevoegd zijn om een dergelijke beslissing te nemen?

Het is een tijd rustig geweest op het openbaar vervoerfront – uiteraard afgezien van de staking in het busvervoer als hoogtepunt – of beter gezegd: als dieptepunt – maar het ov als BASISVOORZIENING is te belangrijk om – in TREIN – cq. SPOOR – termen te spreken op een ZIJSPOOR GERANGEERD te worden!

En de kiezers hebben het laatste woord….

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op vrijdag 19 januari 2018 om 08:00:

De PVDA en SP hebben iets over het openbaar vervoer geschreven in hun verkiezingsprogramma.

Beantwoorden

Je zult maar aangewezen zijn op openbaar vervoer in Helmond. Armoediger kan bijna niet! Het was al niets meer toen op de zondagen geen bussen meer gingen rijden en evenmin in de avonduren. En dat voor een stad met zoveel inwoners.

Welke partij gaat regelen dat busvervoer gratis wordt?
Er wordt door de Gemeente aan allerlei onzinnige zaken geld verstrekt. Maak een pot voor gratis openbaar vervoer. En laat de bussen zeven dagen in de week rijden tot een uur of tien of half elf ’s avonds. Zelfs op de lijnen die in het verleden weinig mensen vervoerden zal dat op de duur te merken zijn.

Of zijn we intussen zo afgestompt dat we liever de taxbus of hoe het ook allemaal heet met hun lange wachttijden, voor lief nemen?

Beantwoorden

@Zeeuws Vlaming op vrijdag 19 januari 2018 om 11:07:

Bedankt voor deze informatie. Deze twee partijen hebben inderdaad “iets” hierover gezegd, maar ik vind dit “iets” – eerlijk gezegd – “weinig” – of “niets” – zeggend!.

Maar het is niet alleen kommer en kwel in het openbaar vervoer: onlangs ben ik in het Spoorwegmuseum in Utrecht geweest. Een topattractie voor kinderen en voor volwassenen ook erg interessant. En – om bij het openbaar vervoer te blijven – een perfect voorbeeld van het “van deur tot deur – beleid”, de trein stopt voor de ingang van het museum. Een aanrader!

In Helmond is voor wat het openbaar vervoer betreft sprake van een “niks tot nergens beleid”, maar dat is al jaren zo! En hiervoor zijn de provincie Noord Brabant, Hermes en Helmond (college en gemeenteraad) gezamenlijk. verantwoordelijk.

Ik verwijs voor de zoveelste keer naar de slechte ov – bereikbaarheid van het Elkerliek – ziekenhuis in Helmond en de ov – ONbereikbaarheid van het Elkerliek – ziekenhuis in Deurne. En dit is slechts één voorbeeld!

Beantwoorden

Toeval of niet: op zaterdag 17/3/2018 – een paar dagen voor de verkiezingen van woensdag – staat er een artikel in de Volkskrant over Bravo Flex in Helmond (en wéér komt Helmond negatief in het nieuws).

Wat in dit artikel niet genoemd wordt, is de ronduit kwalijke rol van het Brabantse provinciebestuur dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in (zuidoost) Brabant – en dus ook in Helmond – maar ook van het Helmondse college en de Helmondse gemeenteraad in het openbaar vervoer- dossier.

Verplicht leesvoer voor alle lijsttrekkers, alle (kandidaat) – gemeenteraadsleden, het Helmondse college van B & W, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van de provincie Noord Brabant en “last but not least” elke ov reiziger en elke geïnteresseerde kiezer (die al dan niet aangewezen is op het openbaar vervoer als forens, scholier, student, vader en/of moeder van een scholier of student, als patiënt/cliënt/ bezoeker van het Helmondse Elkerliek – ziekenhuis. Of als oudere inwoner van Helmond.

De Helmondse ov – reizigers weten al een hele tijd hoe het is gesteld met het openbaar (bus)vervoer van Hermes in (en rond) Helmond, namelijk DEPLORABEL of zelfs NIET BESTAAND! En nu weet heel Nederland dat ook!

De grote vraag is: Wat gaan de individuele politieke partijen hiermee (de inhoud van dit Volkskrant – artikel) of – beter nog – HIERAAN doen na 21 maart (of nu al – nog voor de verkiezingen – want dat kan ook nog en zou zelfs stukken beter zijn).

Als u geen abonnement op de Volkskrant hebt en u wilt toch dit artikel lezen, dan kunt u terecht in de Helmondse bibliotheek, waar de Volkskrant, het Eindhovens Dagblad en andere kranten en tijdschriften beschikbaar zijn om te lezen. Bovendien is het er erg gezellig. En ik heb me laten vertellen, dat er zelfs koffie en thee geschonken wordt…. Wel tegen betaling, maar toch…

Beantwoorden
Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout op dinsdag 20 maart 2018 om 07:57:

Op https://www.volkskrant.nl/binnenland/de-bravoflexbus-heeft-bijna-alle-lijnbussen-in-helmond-vervangen-maar-waar-zijn-de-klanten~a4581944 staat een klein deel van dat krantenartikel. Maar de rest zit achter een slotje grrrr.
Kun jij of iemand anders het hele artikel zien en hier plakken? Dat zou fijn zijn, dan kunnen we het allemaal lezen.

Beantwoorden

@Gerard op dinsdag 20 maart 2018 om 12:16:

Ik ben ondertussen een expert op het gebied van het openbaar vervoer in Helmond en de rest van Nederland, maar computertechnisch dus duidelijk niet – twee linkerhanden – maar een van de mogelijkheden is een bezoek te brengen aan de Helmondse bibliotheek die de dagbladen een tijd(je) bewaart ten behoeve van bezoekers.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

De provincie Noord-Brabant maakte de onderstaande video over Bravoflex in Helmond:

Beantwoorden

Twee recente berichten uit het Eindhovens Dagblad, waaruit duidelijk blijkt, dat “men” – de gemeente Helmond, de provincie Noord Brabant als concessieverlener voor het ov en Hermes als ov – vervoerder – “het spoor nog steeds bijster is” als het gaat om het openbaar vervoer in Helmond. Het ziet er niet naar uit, dat de aantallen reizigers – tussen 70 en 110: waar hebben we het over? – gaat stijgen om de doodeenvoudige reden dat flexbusritten veel te duur zijn voor iedereen – forenzen, scholieren, studenten, ouderen – en ook omdat kortingsproducten niet geldig zijn in de busjes van Bravon
(Ik noem Bravo vanaf nu Bravon (= Bravo vervoert ons NIET!)
———————————————————————
Dagelijks 70 tot 110 reizigers in Helmondse flexbussen

HELMOND – Op doordeweekse dagen maken tussen de zeventig en honderdtien Helmonders een ritje met Bravo flex, de op afroep rijdende busjes. Openbaar vervoerder Hermes noemt die aantallen ‘hoger dan verwacht’.

Simon Rood 12-04-18, 03:00

Op zaterdag liggen de reizigersaantallen wat lager: tussen de veertig en zestig personen. In totaal hebben zo’n zesduizend reizigers sinds afgelopen december een ritje gemaakt met de ‘belbusjes’, meldt Hermes. „We zijn bijzonder tevreden,” aldus een woordvoerder. „Zeker gezien het feit dat onze reizigers het vervoer positief waarderen.”

Sinds december rijden in Helmond vier busjes rond die in de plaats zijn gekomen van de vaste stadslijnen. Alleen lijn 51 bleef over. De andere routes kenden zo weinig passagiers, dat Hermes het te kostbaar vond om daar grote bussen te laten rijden.

Met de kleine bussen op afroep wil Hermes Helmonders op maat openbaar vervoer aanbieden. De vraag is of nu meer mensen gebruik maken van de bus dan ten tijde van de vaste lijnen. „Dat is lastig te vergelijken,” aldus de woordvoerder. „We zien namelijk ook nieuwe reizigers.”

Oude lijndiensten

In juni houdt Hermes een onderzoek onder gebruikers. Dat moet uitwijzen hoeveel reizigers ‘nieuw’ zijn en hoeveel mensen van de oude lijndiensten zijn overgestapt naar de flexbussen. Het aantal passagiers op de verdwenen lijnen maakt Hermes niet openbaar.

Hermes kan wel vertellen dat de flexbus populair is in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis. Dat is logisch: in die wijken verdwenen vaste lijnen. Ook het ziekenhuis is een veel geboekte bestemming. In Brandevoort bestelt amper iemand een rit met Bravo flex.

Vóór de invoering van de flexbus klonk kritiek. Ritten zijn alleen telefonisch of per app te bestellen en kosten per keer drie euro. Dat is duurder dan de gewone bus. Hermes stelde daar tegenover dat mensen nu op elk gewenst moment van halte naar halte kunnen reizen.

Het concept van Bravo flex lijkt op basis van de reizigersaantallen in de eerste vier maanden aan te slaan in Helmond. De nieuwe manier van vervoeren bestaat in principe voor één jaar. Daarna besluiten Hermes en opdrachtgever Helmond of de proef voortgezet wordt.

In de stadsregio Arnhem-Nijmegen rijdt Hermes al een jaar langer met flexbussen. Volgens moederconcern Transdev is zogeheten ‘vraaggestuurd OV’ de toekomst.
—————
Het tweede bericht uit het Eindhovens Dagblad spreekt over een toename van incidenten in het busvervoer.

“Tegelijkertijd vonden er meer kleinere incidenten plaats, zo blijkt uit de cijfers van Hermes. Dit was vooral het geval in Helmond en Valkenswaard”.

Dit begrijp ik écht niet! (Ik laat Valkenswaard buiten beschouwing, omdat ik dit gewoon niet weet).
– Sinds december rijden er Bravon – flexbussen in Helmond, die reizigers moeten boeken via hun (mobiele of vaste) telefoon. Wie van die reizigers haalt het in zijn/haar hoofd om “incidenten” te veroorzaken, terwijl zijn/haar identiteit door de telefonische reservering bekend is?
– Het restant van de bussen die Helmond nog aandoen zijn streekbussen – lijn 23, 24, 25, 26, 102,320 – en ik kan me niet voorstellen, dat buspassagiers wachten met het veroorzaken van “incidenten” tot deze bussen zich binnen de Helmondse gemeentegrenzen bevinden.
– De enige echte stadsdienst die nog rijdt in Helmond is lijn 51 en dan hebben we ook nog lijn 150 die o.a. de Automotive Campus aandoet. Betekent dit volgens Hermes, dat er een toename is van het aantal “kleinere incidenten” in de lijnen 51 en 150? Of is hier sprake van “fakenews” van een Trumpiaanse schoonheid, dat bijna net zo mallotig is als het filmpje van de provincie Noord Brabant en Hermes?

Wellicht kan de gemeente Helmond de provincie en Hermes “op de vingers tikken” en duidelijk maken, dat Helmonders niet gediend zijn van dit soort nepnieuws.

En de provincie kan beter 1,8 miljoen Euro steken in het busvervoer (zonder veiliger) in plaats van een aftrekbare (?) kostenpost te creëren voor de concessieverlener – en concessiehouder.
—————————————————–

EINDHOVEN – De 22 toezichthouders die busmaatschappijen Hermes en Arriva ingezet hebben om toe te zien op de sociale veiligheid in bussen, worden op proef uitgerust met een bodycam.

Rob Burg 06-04-18, 11:34 Laatste update: 16:49

De cameraatjes zijn vooral bedoeld ter voorkoming van geweldsincidenten en om het veiligheidsgevoel onder de chauffeurs te vergroten. De bussen zelf zijn al langer voorzien van bewakingscamera’s.

Eind vorig jaar voerden de Bravo busmaatschappijen al het cashloos betalen in, waardoor het voor overvallers veel minder interessant wordt om in een bus hun slag te slaan. De directe aanleiding was een reeks overvallen op buschauffeurs in 2016. Tegelijkertijd werden toezichthouders aangesteld. De vervoersmaatschappijen constateren in hun uitvoeringsplan sociale veiligheid 2018 dat deze maatregelen succes hebben: sindsdien zijn er in elk geval geen overvallen op chauffeurs meer geweest.

Niet de eerste Arriva en Hermes zijn niet de eerste openbaarvervoerbedrijven die personeel uitrusten met de bodycams: eerder gingen busmaatschappijen RET (stadsbussen Rotterdam) en Qbuzz (streekvervoer diverse regio’s) hiertoe al over.

De aanschaf van de bodycams in Zuidoost-Brabant -het gebied dat door Hermes wordt bediend- kost 7000 euro. De helft wordt betaald door de opdrachtgever, de provincie Noord-Brabant, die in totaal 80.000 euro extra uittrekt voor sociale veiligheid. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook maatregelen om haltes waar relatief veel incidenten plaatsvinden, te beveiligen.

Alles bij elkaar steekt de provincie ruim 1,8 miljoen in veiliger busvervoer, de maatschappijen doen hetzelfde. De inzet van de toezichthouders zorgt verreweg voor de grootste kostenpost; zo’n 90 procent van het budget.

Afname

Het aantal ernstige incidenten op de bus is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral in Eindhoven was een afname te bespeuren. Tegelijkertijd vonden er meer kleinere incidenten plaats, zo blijkt uit de cijfers van Hermes. Dit was vooral het geval in Helmond en Valkenswaard. Volgens de busmaatschappij heeft dit te maken met een andere manier van registreren en vooral ook een gestegen aangiftebereidheid onder de chauffeurs. De cijfers zijn daardoor wat lastig te vergelijken met die van voorgaande jaren.

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op donderdag 12 april 2018 om 12:14:

Bijna 100 Helmonders maken elke dag een ritje met Bravo flexbussen, dat is denk ik meer dan er voorheen in die lege grote bussen zaten.
Daarbij: het flink gesubsidieerde Bravo werkt prima heb ik begrepen van iemand (toevallig uit Brandevoort) die het af en toe gebruikt. De bus duurt veel langer en een taxi is veel duurder.
Dus waar jij hier nu over klaagt begrijp ik eigenlijk niet. 🙁

Beantwoorden

@Jan de Vries op donderdag 12 april 2018 om 18:57:

Wat ik constateer – en dat is nog iets anders dan klagen – is dat het openbaar vervoer in en rond Helmond al jarenlang afgebroken wordt en dat het openbaar vervoer in Helmond zo ongeveer het slechtste is in vergelijking met vergelijkbare steden in Nederland.

En de aanleg van extra rijstroken op de A1 of de A2 en het onderhoud van de A1 en de A2 worden overigens ook “flink gesubsidieerd” en dat geldt ook voor het eerste de beste fietspad dat aangelegd en/of onderhouden wordt. Daar heb ik overigens geen enkel probleem mee.

Beantwoorden

Wat ze schrijven, is dat ook waar?
In mijn omgeving zie ik meerdere mensen (met name ouderen), die voorheen altijd de bus namen, die nu worden opgehaald door de Taxbus of iets anders. Vooral omdat de flexbus veel duurder is.

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op donderdag 12 april 2018 om 12:14:

“In juni houdt Hermes een onderzoek onder gebruikers. Dat moet uitwijzen hoeveel reizigers ‘nieuw’ zijn en hoeveel mensen van de oude lijndiensten zijn overgestapt naar de flexbussen. Het aantal passagiers op de verdwenen lijnen maakt Hermes niet openbaar.”
Vooral met die laatste zin is alles gezegd. Als er geen sprake zou zijn van een dalend aantal reizigers dan zou Hermes vooraan gestaan hebben om die cijfers openbaar te maken.

Beantwoorden

Welke gevolgen heeft de staking in het streekvervoer op maandag en dinsdag voor het streekvervoer – en evt. voor het stadsvervoer – in Helmond?

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Naar aanleiding van het onderstaande artikel in het Eindhovens Dagblad van 16 april 2018 de volgende opmerkingen:

“Flexbusjes Connexxion gaan wellicht ook in Eindhoven rijden”. “Wellicht” betekent hier “Met een 100% gegarandeerde zekerheid”. Niet alleen in het Land van Trump bestaat “fake news”; ook in Nederland (waar het “nepnieuws” heet)

“De ervaringen van Hermes met de busjes die door de reiziger op afroep via een app of telefonisch kunnen worden besteld zijn positief” – De ervaringen van HERMES zijn misschien positief, maar niet die van de Helmondse ov – reizigers (zie het merendeel van de reacties hierboven op de weblog van Helmond);

“In Arnhem en Nijmegen heeft Connexxion de flexbusjes al eerder ingezet, onder de naam Breng Flex” – Connexxion vergeet te vermelden, dat de UITBREIDING van Breng Flex (Breng is van Hermes en Hermes van Connexxion) in Nijmegen en Arnhem tegengehouden is door de provincie Gelderland als concessieverlener en de gemeenten Arnhem en Nijmegen en reizigersorganisatie ROCOV faliekant tegen deze uitbreiding waren en – hopelijk – zijn en blijven.

“We willen graag kijken of en hoe dit een toegevoegde waarde kan hebben voor Eindhoven” – In Helmond rijden de Bravo -Flexbusjes IN PLAATS VAN de reguliere stadsbuslijnen, dus NIKS toegevoegde waarde.

Connexxion/Hermes vergeten te vermelden wat Bravo Flex – ritjes gaan kosten: In Helmond kost een rit 3,00 Euro – waarbij dan ook nog de evt. telefoonkosten komen – en kortingsproducten zoals het daluren – abonnement, de 65+ leeftijdskorting en de ov – studentenkaart niet geldig zijn, dus dat belooft weinig goeds voor de ov – reizigers in Eindhoven!

Ik herhaal het nog maar even: Bravo = Bravon (Bravo vervoert ons NIET!)
Ik mag er toch van uitgaan, dat het openbaar vervoer een prioriteit is voor de gemeentelijke Helmondse – en nu dus ook voor de Eindhovense – politiek!
———————————————————————————————
Flexbusjes Connexxion gaan wellicht ook in Eindhoven rijden

EINDHOVEN – Connexxion, het moederbedrijf van busmaatschappij Hermes, onderzoekt of Bravoflex -de flexbusjes die vanaf december in Helmond rijden- op meer plekken in het land ingezet kunnen gaan worden. Een van die plaatsen is Eindhoven.

Rob Burg 16-04-18, 17:02 Laatste update: 17:49

De ervaringen van Hermes met de busjes die door de reiziger op afroep via een app of telefonisch kunnen worden besteld zijn positief, zegt een woordvoerster. ,,We willen graag kijken of en hoe dit een toegevoegde waarde kan hebben voor Eindhoven.” Hermes verwacht rond de zomer een antwoord op die vraag te kunnen geven.

Lees ook
Reizigers positief over Bravo flex in Helmond
Lees meer
Stadsbus Helmond maakt plaats voor vervoer op afroep
Lees meer
In Arnhem en Nijmegen heeft Connexxion de flexbusjes al eerder ingezet, onder de naam Breng Flex. Volgens het bedrijf zijn er inmiddels ruim 11.000 geregistreerde reizigers. Dagelijks worden 250 busritten gemaakt met 300 passagiers.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Laatste zin van Peter van Lieshout:
Dagelijks worden 250 busritten gemaakt met 300 passagiers.

Lijkt mij ook niet erg rendabel, pakweg één passagier per rit. Gewoon een fatsoenlijke stadsdienst laten rijden. Is dat ook niet in het belang van de gemeentes?

3,00 euro per rit, dat is geen bus, maar “‘melkbus”!

Beantwoorden

STAKING STREEKVERVOER ZATERDAG 19 MEI!

Ook in Helmond wordt komende zaterdag gestaakt in het streekvervoer. Dat wil zeggen, dat er op die dag geen Hermes – (streek) – bussen rijden. Niet dat dat veel verschil maakt, want de helft van de tijd rijden er al jarenlang geen bussen meer in Helmond – niet ’s avonds – ook niet op vrijdagavond = koopavond – en niet op zondagen – ook niet op koopzondagen.

De Helmondse politiek heeft overal een mening over. Wat is de mening van het demissionaire college van B & W, van het toekomstige college van B & W, van de politieke partijen die al dan niet deel gaan uitmaken van dit college over de stakende buschauffeurs van Hermes? En waar wil de gemeentelijke Helmondse politiek naar toe met het openbaar vervoer binnen en buiten de Helmondse gemeentegrenzen?

Wat ov – reizigers (forenzen, scholieren, studenten, ouderen, recreatieve reizigers) willen is van A naar B voor een betaalde en betaalbare ritprijs, waarbij abonnementen, dalurenkorting, 65+ korting, ov – studentenkaart gehandhaafd blijven en méér ov in plaats van minder.

En BravoN (= Brabant vervoert ons NIET) Flex (doet mij denken aan flexcontracten is geen zinnig alternatief voor het reguliere openbaar vervoer!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

ik zou graag meer met de bus gaan ,maar de prijzen schieten de pan uit, dus gaan we minder.
Men zegt we willen dat de mensen meer de auto laten staan ,maar in werkelijkheid is dat niet zo…Men werkt de mensen de bus uit niet in .

Beantwoorden

(Uit het Algemeen Dagblad van 11 juni)

Staking streekvervoer treft Haaglanden

De bonden CNV en FNV hebben voor dinsdag een 24 uursstaking aangekondigd in het openbaar vervoer in de regio Haaglanden. De actie maakt deel uit van de al weken durende estafettestakingen voor een betere cao, steeds in een ander deel van Nederland.

De staking van dinsdag heeft gevolgen voor mensen die voor hun vervoer zijn aangewezen op Connexxion en Arriva. De staking treft onder meer buslijnen vanuit Den Haag naar Leiden, Alphen aan den Rijn en Krimpen aan den IJssel.

De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. Het personeel wil betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauzes. Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn de eisen onhaalbaar en onbetaalbaar.
——————
Bovenstaand bericht uit het AD betreft de volgende estafette – staking in het openbaar vervoer op dinsdag 12 juni – morgen dus! – georganiseerd door FNV/CNV bij Connexxion en Arriva. Connexxion en Arriva zijn – toevallig of niet – ook de busmaatschappijen in de provincie Noord Brabant. En Connexxion is de eigenaar van Hermes, dat verantwoordelijk is voor het busvervoer in zuidoost Brabant en dus ook voor het openbaar vervoer in en rond Helmond.

Dit roept bij mij een aantal vragen op:
– Wat is de mening van het college van B &W over dit soort stakingen?
– Heeft het college van B & W een mening over het niveau van het openbaar vervoer in en rond Helmond?
– Wat is de mening van de Helmondse gemeenteraad over dit soort stakingen?
– Heeft de gemeenteraad van Helmond een mening over het niveau van het openbaar vervoer in en rond Helmond?
– Is er naar de mening van de gemeenteraad van Helmond niet alle reden om over te gaan naar een volgende set van (Q)uestions, gevolgd door een volgende set (A)nswers door het college van B & W?
– Of zijn de gemeenteraad en het college van plan te wachten tot de volgende estafette – staking die de inwoners van Helmond (scholieren, studenten, forenzen, recreatieve reizigers) en bezoekers die Helmond aandoen (scholieren, studenten, forenzen, recreatieve reizigers) misschien gaan treffen?

– En wat is de Helmondse evaluatie van Bravoflex ? Temeer, omdat er plannen bestaan om later dit jaar Bravoflex ook in Eindhoven te introduceren.
(Eindhovense scholieren, studenten, forenzen, recreatieve reizigers: JULLIE ZIJN GEWAARSCHUWD!

– En wat is er waar van het bericht van Hermes over “de toename van het aantal kleinere incidenten in de bus in vooral Helmond (en Valkenswaard)? Zonder een verdere toelichting door Hermes op verzoek van de gemeente Helmond (college en/of raad) beschouw ik dit soort informatie als FAKE NEWS oftewel nepnieuws!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout op maandag 11 juni 2018 om 13:58:

Net als iedereen – inclusief het college van B & W en de hele gemeenteraad van Helmond – volg ik met ingehouden adem de ontwikkelingen in het regionale streekvervoer.

Voor Helmond en omgeving gaat het uiteraard – want dat is al jaren zo – over Hermes de concessiehouder, de provincie Noord Brabant als concessieverlener en over de groep ov – reizigers (die bestaan uit forenzen, scholieren, studenten, ouderen, cliënten/patiënten/bezoekers van/aan het Helmondse en het Deurnese Elkerliek – ziekenhuis, met andere woorden: ALLE ov – reizigers).

En het gaat dan over de al jarenlang voortdurende/voortslepende afbraak van het openbaar vervoer in en rond Helmond.

Ik verwijs naar mijn bijdrage van 11 juni j.l. aan de discussie over het Helmondse busvervoer met maar liefst 95 reacties! Dit wordt de 96ste, dus de 100ste ligt in het verschiet, waarbij ik mijn vragen aan het college en aan de gemeenteraad maar gewoon herhaal (inclusief mijn vraag over Bravoflex en over de toename van het aantal kleinere incidenten in de bus in vooral Helmond.

Één ding is zeker: als er geen bussen rijden – zoals ’s avonds en op zondag – kan er geen sprake zijn van een toename van incidenten – hoe groot of klein ook – en ook niet tijdens de stakingen. Een geluk bij een ongeluk?

Wat mij opvalt is de volledige afwezigheid van de stem van de reizigersorganisaties. In Brabant is het Reizigersoverleg Brabant (ROB) dat de belangen van de Brabantse ov – reizigers behartigt als “officieel adviesorgaan'” voor het provinciebestuur van Brabant. Volgens mij krijgt het ROB een paar ton per jaar voor een pand en personeel, waardoor de gedachte: “Wiens (Brabants worsten) BROOD(je) men eet, diens WOORD men spreekt” al heel snel op de loer ligt.

Het ROB wil zich ook gaan bemoeien met het doelgroepenvervoer. Het lijkt me, dat het ROB en ook de provincie Noord Brabant hun handen al meer dan vol hebben aan het reguliere openbaar vervoer.

Bovendien is deze intentie een typische “non – profit” of “not – for – profit” – houding: zich bemoeien met onderwerpen waar men niks mee te maken heeft, geen verstand van heeft en waar geen behoefte aan is.

Het reguliere openbaar vervoer heeft niks met het doelgroepenvervoer te maken, omdat:
– het doelgroepenvervoer voor het grootste deel een bevoegdheid en verantwoordelijkheid van de gemeente – de gemeente Helmond – is,
– de belangen van het reguliere openbaar vervoer haaks staan op de belangen van de doelgroepen van het doelgroepenvervoer, met andere woorden: die bijten elkaar.

Volgens mij een doodgewone, ordinaire bezuinigingsmaatregel.

Rest mij alle ov – reizigers in /rond Helmond veel succes + sterkte toe te wensen bij hun reizen van A naar B, waarvoor ze – ik blijf het zeggen – betalen via hun ov – chipkaart, hun ov – abonnement, hun ov – studentenkaart (in tegenstelling tot de weg tussen Helmond en Eindhoven v.v. en het eerste het beste fietspad, waar je – bij mijn weten – niet in – en uit – hoeft te checken).

En college en raad: doe waar u voor betaald wordt!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

DE STAKINGEN IN HET STREEKVERVOER ZIJN VOORBIJ!
ongetwijfeld dankzij:
– het college van B & W van Helmond,
– de Helmondse gemeenteraad,
– Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant,
– Provinciale Staten van de provincie Noord Brabant
– Het Reizigersoverleg Brabant (ROB): het “officiële adviesorgaan” namens de Brabantse – en dus ook de Helmondse – ov – reizigers voor het provinciebestuur van Noord Brabant.

Nu kunnen college en raad zich weer bezig gaan houden met andere, ov – gerelateerde vragen, zoals:
– het (on)aanvaardbare ov – niveau in en rond Helmond;
– het succes of het mislukken van Bravoflex in Helmond;
– “de toename van het aantal kleinere incidenten in de bus in vooral Helmond” volgens Hermes. Is dit FACT of FAKE volgens het college en de gemeenteraad.
(Volgens mij is het FAKE. Maar wie ben ik?)
– WVTTK als het maar met het openbaar vervoer te maken heeft.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Ze leren het ook nooit! (Ik verwijs naar het onderstaande artikel in het ED). En met “ze” bedoel ik duidelijk de provincie Noord Brabant en Hermes.

En met de provincie Noord Brabant bedoel ik duidelijk Gedeputeerde Staten – die onze provincie besturen – en Provinciale Staten die – als door ons gekozen “volksvertegenwoordigers” – het provinciebestuur (zouden moeten) controleren. Volgend jaar zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten in heel Nederland en dus ook in Brabant…..

En met Hermes – samen met Arriva de ov – monopolisten in Brabant, waarbij ik verwijs naar Flixbus – bedoel ik ook Connexxion dat – volgens de Volkskrant – voorkomt in de Top 100 van de grootste bedrijven van Nederland, maar bij haar commerciële activiteiten er niet voor terugdeinst gebruik te maken van vrijwilligers.

En ik herhaal dan toch maar even de opmerkingen richting het Helmondse college van B & W en richting Helmondse gemeenteraad met het verzoek om een reactie:

– het (on)aanvaardbare ov – niveau in en rond Helmond;
– het succes of het mislukken van Bravoflex in Helmond;
– “de toename van het aantal kleinere incidenten in de bus in vooral Helmond” volgens Hermes. Is dit FACT of FAKE volgens het college en de gemeenteraad.
(Volgens mij is het FAKE. Maar wie ben ik?)

Ik wens alle ov – reizigers in Helmond, in Eindhoven en in zuidoost Brabant een “goeie reis” met de trein, met Flixbus en met de bussen van Hermes (hoewel dat laatste wel steeds moeilijker wordt).
———————————————————————————————————
(ED van 21 augustus 2018)

Alternatief voor lege bussen in Eindhoven: proef met busje op bestelling

EINDHOVEN – Eindhoven, Veldhoven en Waalre gaan vanaf december experimenteren met kleine busjes op bestelling: BravoFlex. Als dit een succes blijkt, dan worden een jaar later vaste stadslijnen die weinig reizigers trekken geheel of gedeeltelijk vervangen door deze nieuwe vorm van openbaar vervoer.

Vanda van der Kooi 21-08-18, 09:53

De eerste plekken waar dit experiment wordt gestart zijn de kernen van Veldhoven en Aalst-Waalre en de Eindhovense wijken Stratum en Gestel. Het eerste jaar vormt BravoFlex alleen een aanvulling op bestaande buslijnen: ‘Reizigers kunnen wennen aan het systeem en ervaren de meerwaarde van het kris-kras reizen door het gebied, iets wat in het huidige ov-netwerk vaak lastig is door een overstap’, zo staat in het voorstel dat vandaag wordt besproken in de Eindhovense raadscommissie. ‘Tegelijkertijd kan Hermes komend jaar het concept in de markt zetten en nieuwe doelgroepen aantrekken.’

Het plan is onderdeel van de busexploitatie in heel Brabant. Het provinciebestuur, beheerder van het busvervoer in Brabant, neemt hier komende maand een besluit over.

Minder geld uitgeven aan het laten rijden van lege bussen en meer inspelen op de vraag van reizigers. Met dat doel is BravoFlex ontwikkeld. Reizigers moeten per app of door te bellen aangeven waar en hoe laat zij opgehaald willen worden.

In Helmond is busbedrijf Hermes hier eind vorig jaar al mee begonnen. Hier maken op doordeweekse dagen tussen de 70 en 110 reizigers gebruik van Bravoflex. Volgens Hermes overtreft dat de verwachtingen. Sinds de invoering in december hebben in totaal zo’n zesduizend mensen een rit gemaakt met de ‘belbusjes’. De ervaringen van de gebruikers zijn positief, aldus Hermes.

Veel buslijnen in onder meer Woensel, Tongelre en delen van Stratum zijn goed bezet en blijven ongemoeid. Ook de HOV-buslijnen in de regio Eindhoven, met deels vrijliggende busbaan, kennen volgens de provincie en Hermes hoge reizigersaantallen. Als het gaat om de inzet van Bravoflex, kijken zij alleen naar de lijnen die niet rendabel zijn, of die alleen tijdens de spits veel reizigers trekken.

Weinig klanten

In Veldhoven gaat het om de buslijnen 15, 16 en 20. In Aalst-Waalre gaat het om lijn 7, die in de daluren en in het weekend weinig klanten trekt. In Gestel presteren buslijnen (1)14, 15 en 16 in de spits redelijk tot goed, maar tussen spitsen, ’s avonds en op zondag minder.

In Stratum zijn er nu vier redelijk goedlopende ov-verbindingen. Provincie en Hermes zien echter kansen om de bezetting te verhogen en de kosten te doen dalen door dit aantal terug te brengen naar drie. Reizigers moeten dan wel langer lopen naar een halte.

Beantwoorden

Ik geloof er geen barst van dat er op doordeweekse dagen 70 tot 100 reizigers gebruik maken van het “belbusje”. In de wijk waar ik woon, zie ik maar weinig passagiers vervoerd worden. Ik denk dat Hermes zelf fake-nieuw de wereld in helpt, om het ook in Eindhoven van de grond te krijgen.

Beantwoorden

De openbaar vervoer – “soap” in zuidoost Brabant gaat maar door en door…
Ik herhaal maar even wat ik al eerder gezegd heb – op de weblog van Helmond en ook op “treinreiziger.nl” (over Flexbus in Helmond, over de controverse tussen Flixbus en de provincie Noord Brabant, – waarbij de provincie in het ongelijk is gesteld – en de prijs van de ov – chipkaart);

– het openbaar vervoer is een basisvoorziening en een nutsvoorziening;
– deze basis – en nutsvoorziening is in handen gelegd van de overheid (in de meeste gevallen van de provincies);
– de provincies hebben de politieke, bestuurlijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid deze ov – voorzieningen in stand te houden en waar nodig te verbeteren;
– het openbaar vervoer en de vervoerders (in Brabant Hermes en Arriva) bestaan bij de gratie van de ov – reizigers die daar gebruik van maken en niet andersom;
– van in stand houden – laat staan verbeteren – is allang geen sprake meer, want het tegendeel is eerder het geval: de frequentie van buslijnen wordt overal teruggeschroefd en ook worden buslijnen opgeheven, bijvoorbeeld in de avonduren en in het weekend;

Als de provincie Noord Brabant geen zin (meer) heeft om het openbaar vervoer binnen de Brabantse provinciegrens/ concessiegrens te financieren/in stand te houden/te verbeteren, dan moeten ze daar gewoon mee stoppen! Het klagerige toontje van de provincie als concessieverlener met in hun kielzog de concessiehouders over de kosten van het openbaar vervoer heb ik nu wel lang genoeg gehoord.

En wat betekent dit allemaal voor het openbaar vervoer in en rond Helmond???
College en Raad van Helmond: doe uw mond eindelijk eens open!
———————————————————————————————————
(Uit ED 21/8/2018)

Grote scepsis over flexplan Hermes

EINDHOVEN – Eindhoven zit niet te wachten op een plan met flexibele buslijnen. De Eindhovense gemeenteraad reageert zeer sceptisch op het voornemen van busvervoerder Hermes en de provincie.

Hans Vermeeren 21-08-18, 21:49

Het plan busvervoerder Hermes om in Eindhoven een proef te gaan doen met flexbussen, is door de gemeenteraad met grote scepsis ontvangen. Met name de coalitiepartijen – VVD, GroenLinks, PvdA en CDA – toonden zich zeer kritisch.

Alternatief voor lege bussen in Eindhoven: proef met busje op bestelling

GroenLinks is bang dat het plan ten koste gaat van de Eindhovenaren die nu gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, de minima. De VVD ziet het plan als een door de overheid gesubsidieerde poging om goedkoop taxi-vervoer van vrijwel deur tot deur in Eindhoven mogelijk te maken, waarmee oneigenlijke concurrentie met taxi-ondernemingen in het leven wordt geroepen. ,,Onbestaanbaar”, aldus VVD-raadslid Tom Meijlink.

Grote zorgen zijn er ook over de invloed die de Eindhovense gemeenteraad nog kan hebben op het Hermes-plan. Het is samen met het provinciebestuur tot stand gekomen: de provincie is – zoals dat genoemd wordt – concessiehouder, en sluit de contracten met de vervoerders.

De vraag is daarom of de gemeenteraad er nog wel een stokje voor kan steken dat de proef in december van dit jaar ook daadwerkelijk van start gaat. ,,Dat wil ik zo snel mogelijk tot op de bodem uitgezocht hebben”, zo zei fractievoorzitter Rik Thijs van GroenLinks, die net als VVD’er Meylink geen enkele moeite deed zijn verontwaardiging over het plan te verbergen.

Het plan van Hermes om met Bravoflex te gaan werken, is ingegeven door de constatering dat er op een aantal lijnen vaak vrijwel lege bussen rijden en dat er de afgelopen jaren al lijnen zijn geschrapt danwel dat er op een aantal lijnen haltes zijn verdwenen. ,,We willen meer maatwerk leveren”, aldus de woordvoerder van Hermes, dat in Arnhem, Nijmegen en ook al in Helmond met deze constructie werkt.

,,De wereld verandert”, voegde een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant daar aan toe. ,,En de vervoerswensen van de mensen veranderen mee. Mensen willen vervoer op het moment dat hen dat uitkomt. Kijk naar de toenemende populariteit van Netflix. En wie heeft er met de opkomst van Spoity nu nog cd’s in de kast staan?”

Toch slaagden beiden er niet in de politiek te overtuigen van de noodzaak om ook met innovatieve vervoersmaatregelen te gaan werken. Des te opmerkelijker omdat de Eindhovense gemeenteraad zich er juist zo vaak op voor laat staan hij vooral voor innovatieve maatregelen te kiezen. Dinsdag 4 september praat de raad weer over het plan.

Beantwoorden

@punt-uit op dinsdag 21 augustus 2018 om 12:57:

Volgens mij hebt u meer dan gelijk! Ik zie lege FLEXBUS – busjes werkloos staan op het busstation – naast het veel drukkere NS – station Helmond Centraal – en lege FLEXBUS – busjes rondrijden door de Helmondse straten en lanen.

Dus die aantallen vallen volgens mij duidelijk in de categorie “fopnieuws”. (Fopnieuws klinkt een stuk vriendelijker dan “fake news” of “nepnieuws”).

Om met een vrolijke – c.q. ironische, c.q. sarcastische, c.q. cynische – noot te eindigen:

Onlangs heb ik op een zondag een bezoek gebracht aan het Openluchtmuseum in Arnhem, waar oude trams een toeristisch rondje rijden over het Openluchtmuseum – terrein met verschillende in – en uitstaphaltes.
Ik ben tot de conclusie gekomen, dat het “openbaar vervoer” – d.w.z. voor iedereen toegankelijk – op zondag in het Openluchtmuseum beter is dan in Helmond, want in Helmond rijdt op zondag – qua openbaar vervoer – helemaal NIKS!

Het Openluchtmuseum is trouwens absoluut een aanrader. Ook voor/met kinderen.

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op woensdag 22 augustus 2018 om 08:42:

Dat constateer ik ook: er zit vrijwel nooit iemand in zo’n busje en met de regelmaat van de klok zie ik er ergens zo’n busje staan (b.v. eind Azalealaan en dan soms wel een half uur zit er dan zo’n chauffeur te niksen).

Beantwoorden

Ik laat het deze keer aan de alerte, kritische lezers van de weblog van Helmond en/of van het Eindhovens Dagblad over (ov – reizigers of niet) om het aantal “fopnieuwtjes” in het onderstaande ED – artikel vast te stellen.

Ik noem er één (of eigenlijk twee, als je “de aanvankelijke scepsis van de gemeenteraad” meetelt.

En serieuze journalisten hadden allang eens elders geïnformeerd – bijvoorbeeld bij Reizigersoverleg Brabant (ROB) – over Bravoflex. En een serieus dagblad had ondertussen allang verslag gedaan over de controverse tussen Flixbus en het provinciebestuur van Brabant, waarbij de provincie meer dan waarschijnlijk de grote verliezer en Flixbus de grote winnaar zal worden.

Zoek het fopnieuwtje in de volgende alinea: “In Helmond is het Bravoflex-systeem een jaar geleden ingevoerd. Daar reageerde de gemeenteraad aanvankelijk ook bijzonder sceptisch. Maar inmiddels heeft de stad de flexbus omarmd”, zegt de woordvoerder (einde citaat).

(Uit Eindhovens Dagblad van 23/8/2018)
Provincie wil draagvlak voor flexbussen in Eindhoven

EINDHOVEN – Busvervoerder Hermes en het provinciebestuur gaan hun plan met de flexbussen in Eindhoven beter uitleggen, na het uiterst kritische onthaal eerder deze week door de Eindhovense gemeenteraad

Hans Vermeeren en Vanda van der Kooi 23-08-18, 16:17

Uiteindelijk beslist het provinciebestuur of de proef in Eindhoven met flexbussen van start gaat. Maar er zal wel draagvlak moeten zijn bij de Eindhovense gemeenteraad: ,,We gaan de raadsleden natuurlijk echt niet tegen ons in het harnas jagen”, zo zegt de woordvoerder van mobiliteitsgedeputeerde Christophe van der Maat (VVD).

Lees ook
Grote scepsis over flexplan Hermes

Daarom zal het provinciebestuur de komende weken een nieuwe poging doen de Eindhovense gemeenteraadsleden te overtuigen van de nut en noodzaak om met dit flexbussenplan – onder de naam Bravoflex – van start te gaan. ,,We hebben kennelijk nog heel wat uit te leggen. En dat zullen we doen ook, zo goed mogelijk”, aldus de zegsvrouwe.

Gehakt
Dinsdagavond maakte de Eindhovense gemeenteraad in korte tijd gehakt van het vervoersplan dat de provincie samen ontwikkeld heeft met busvervoerder Hermes. Kort gezegd komt dat plan er op neer dat er vanaf december een jaar lang ook flexbussen gaan rijden op routes waar dagelijks vrijwel lege bussen rondtoeren.

Die flexbussen komen alleen op bestelling – telefonisch of via een app – van de reiziger naar de dichtstbijzijnde halte in zijn buurt. De wachttijd bedraagt acht tot twaalf minuten. De bus rijdt vervolgens via de snelste route naar de halte die het dicht bij de plek van bestemming ligt. Zowel de provincie als Hermes zien de Bravoflex-plannen als ‘een innovatieve manier om op maat gesneden vervoer aan de reiziger aan te bieden.’

,,We voorkomen hiermee dat er geld gestopt wordt in het laten rondrijden van lege bussen”, vat de woordvoerder van Van der Maat het plan. ,,Wij denken echt dat dit de toekomst is. Niet op routes waar druk gebruik van de bus wordt gemaakt. Maar wel op plekken waar nu geen bus meer komt of waar er nog maar weinig mensen in de bus zitten.”

Gevolgen en concurrentie
De Eindhovense gemeenteraad viel dinsdagavond vooral over de gevolgen van het plan voor studenten en minima en over de concurrentie die de flexbus zou kunnen opleveren voor de taxi-onderneming. Zoals het er nu naar uitziet moeten ook studenten en minima straks minimaal de drie euro gaan betalen die een rit voor iedereen kost.

,,Aan een vervoersvorm die veel meer op de wensen en behoeften van de reiziger is afgestemd hangt inderdaad een prijskaartje”, is het antwoord van de provinciewoordvoerder daarop. ,,Maar dat Bravoflex zou concurreren met de taxibranche, dat zien we echt niet. Die flexbusjes rijden ’s nachts immers niet. En er is ook geen sprake van vervoer van deur tot deur, wel van halte naar halte.”

In Helmond is het Bravoflex-systeem een jaar geleden ingevoerd. Daar reageerde gemeenteraad aanvankelijk ook bijzonder sceptisch. ,,Maar inmiddels heeft de stad de flexbus omarmd”, zegt de woordvoerder. Exacte gegevens over reizigersaantallen zijn evenwel nog niet voorhanden. Ook in Veldhoven en Waalre gaat Hermes experimenteren met Bravoflex. Wanneer de kwestie in Veldhoven op de politieke agenda staat, is nog onduidelijk.

Fractievoorzitter Jo Claessen van Aalst-Waalre Belang reageert positief. ,,Op het eerste gezicht lijkt Bravoflex ons een aanwinst. Het busvervoer via de reguliere lijnen is niet al te best. We zijn voor alternatieve vormen van openbaar vervoer. Wellicht stijgt het aantal reizigers hierdoor.” In Waalre staat het onderwerp op 30 augustus op de politieke agenda.

Beantwoorden

@punt-uit op woensdag 22 augustus 2018 om 11:21:

Alleen van horen zeggen heb ik begrepen, dat “de Warande” ook een populaire pleisterplaats is voor Bravoflex – chauffeurs die “even” niks te doen hebben.

Beantwoorden

@Peter van Lieshout op vrijdag 24 augustus 2018 om 13:01:

“even” niks te doen. Laat me niet lachen! Zwendel in optima forma!
Als ik weer tijd heb en mijn dagelijkse rondjes ga fietsen, zal ik eens gaan kijken.

Beantwoorden

“Q&A over het nieuwe Helmondse busvervoer” kan vanaf nu beter
“Q&A over het nieuwe Brabantse busvervoer” gaan heten door het gezamenlijke plannetje van de provincie en Hermes om door te gaan met de afbraak van het openbaar vervoer ten koste van zo ongeveer alle ov – reizigers – forenzen, studenten, scholieren, ouderen en – ik citeer de Eindhovense gemeenteraad – de minima door een dramatische terugloop van het ov – serviceniveau en door dramatische prijsverhogingen.

De gemeenteraad van Helmond is eventjes wakker geworden, maar is daarna weer snel in slaap gesukkeld. Ik hoop, dat de Eindhovense gemeenteraad en de gemeenteraden van de andere gemeenten – Aalst – Waalre, Veldhoven en andere gemeenten die deel uitmaken van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), waaronder ook Helmond voeg ik daar maar fijntjes even aan toe én de bijbehorende colleges van B&W – zich geen zand in de ogen laten strooien door de Klaas Vaak onder de Nederlandse provincies!

Er wordt vaak gesproken over een kloof tussen “de politiek” en “de burgers”. Ik ben langzaam maar zeker tot de conclusie gekomen, dat die kloof er helemaal niet is. Politici doen hun ding en burgers doen hun ding en daartussen liggen werelden van verschil. Provinciale en gemeentelijke politici kunnen wel doen alsof zij bij verkiezingen stalinistische monsterscores halen van 100% en op basis daarvan de zetels in Provinciale Staten en de gemeenteraden verdelen, terwijl die scores eerder amper 50% zijn.
Maar … politici doen hun ding en burgers doen hun ding…

Ik verbaas me nergens meer over; ook niet als later dit jaar Bravoflex zijn intrede doet in Eindhoven en andere gemeentes in zuidoost Brabant zoals dat in Helmond eind vorig jaar is gebeurd.
En ik ga me ook niet verbazen wanneer Flixbus 1x per uur gaat rijden tussen het NS – station Eindhoven Centraal en Eindhoven Airport v.v. op trajecten die provinciegrenzen en landsgrenzen – Duitsland – overschrijden. En ik wens Flixbus daar veel succes bij…

Beantwoorden

De afbraak van de het ov – monopolie van de provincie Noord Brabant en van Hermes en Arriva is begonnen!
En nu nog het verdwijnen van Bravoflex in Helmond (niet in het minst, omdat het reizen daarmee veel te duur is. waardoor de Bravoflex – busjes van Hermes leeg stilstaan of leeg rondrijden)
———————————————————————————————————-
(Van: Eindhoven Airport 18/8/2018)

Eindhoven Airport verwelkomt FlixBus

augustus 18, 2018 by Airport-Eindhoven.com

FlixBus is vanaf nu welkom op Eindhoven Airport. De prijsvechter voor busvervoer verzorgt lijndiensten naar grote steden in binnen- en buitenland. De Eindhovense luchthaven wordt hierdoor opgenomen in een netwerk naar Amsterdam, Den Haag, Venlo en de luchthavens Schiphol, Zaventem en Brussel/Charleroi.

Beroepszaak nodig

De komst van FlixBus had wel wat voeten in de aarde. De busmaatschappijen Arriva en Hermes hadden tot nu toe de rechten in handen om het vervoer van en naar Eindhoven Airport te verzorgen. Er was een beroepszaak nodig tegen de Provincie Noord-Brabant om de nieuwe busvervoerder toegang te geven.

De reden dat de provincie zich mengde in deze discussie was dat zij eerder de concessie hebben afgegeven aan Arriva en Hermes. Eerder had de provincie FlixBus daarom verboden om diensten te verzorgen van en naar de luchthaven. De reden hiervoor was dat er een te grote overlap was met de diensten van de andere maatschappijen. Het College van Beroep heeft dit verbod laten vernietigen. Zij is van mening dat er voor de andere maatschappijen voldoende markt overblijft.

Over FlixBus

FlixBus is een aanbieder van goedkope busreizen, waarbij groene en slimme mobiliteit centraal staat. Door een combinatie van technologie, internet en klassieke bedrijvigheid werd in korte tijd het grootste busnetwerk van Europa gerealiseerd. De busreiaen zijn goedkoop, de bussen zijn voorzien van het gewenste comfort en er wordt voldaan aan veiligheids- en milieustandaarden.

Beantwoorden

(Fopnieuwtjes uit onderstaand artikel van het Eindhovens Dagblad)

Fopnieuwtje nummer 1: Proef is/wordt PERMANENT
Fopnieuwtje nummer 2: “Nee, het is zeker geen bezuiniging” moet zijn “Ja, het is absoluut een bezuiniging”
Fopnieuwtje nummer 3: “Programmamanager vernieuwing OV van de provincie” moet zijn “Programmamanager ACHTERUIGANG OV van de provincie”
———————————————————————————————-
Waalre sceptisch over ‘bus op bestelling’

Waalre – Het plan om vaste buslijnen door Aalst en Waalre te vervangen door een bus die je moet bestellen, kreeg in de Waalrese gemeenteraad gisteravond de nodige kritiek. De tegenstand was minder fel als vorige week in Eindhoven, maar duidelijk hoorbaar.

Wout van Arensbergen 31-08-18,

Vervoerder Hermes en de provincie willen in december starten met de proef Bravoflex om naast de bestaande buslijnen ook bestelbaar busvervoer aan te bieden. Die bussen rijden op tijden dat de reiziger ze via een app bestelt en volgt geen vaste route maar rijdt naar de gewenste halte in Eindhoven-Zuid, Veldhoven, Aalst of Waalre. Vanaf december 2019 komen Eindhoven-Noord en Son en Breugel er bij en moet het systeem in de gemeente Waalre in de plaats komen van de vaste busdiensten. Er komen uiteindelijk twee opties: vervoer naar de gewenste halte of een – goedkopere – rit naar een knooppunt om over te stappen op reguliere buslijnen. Het knooppunt van de gemeente komt in de Maarten Trompstraat in Aalst. Een kaartje kost zo’n drie tot 3,5 euro

Provincie wil draagvlak voor flexbussen in Eindhoven
Grote scepsis over flexplan Hermes

‘Geen bezuiniging’

Het is een bezuiniging, vermoedt AWB-raadslid Jo Claessen. ,,Ik was in eerste instantie razend enthousiast. Maar ik ben op zoek naar de meerwaarde van Bravoflex. Die is me niet helemaal duidelijk. Het leek aanvullend, maar dat is alleen het eerste jaar. Gaat alles straks verdwijnen en hebben we alleen Bravoflex? Dat zou de dood betekenen voor de taxbus en de buurtbus.”

Nee, het is zeker geen bezuiniging, maakt Arwina de Boer programmamanager vernieuwing OV van de provincie duidelijk. Het busbudget voor Oost-Brabant van zo’n 23 miljoen euro ligt tot 2026 vast. Het plan moet nieuwe reizigersgroepen aanboren en zorgen dat er minder bussen leeg door de regio rijden.

Buurtbusvrijwilligers fel tegen

Vrijwilligers van de buurtbus zijn fel tegen het plan. Ze vinden dat Hermes de buurtbus gaat beconcurreren met het lagere tarief. De twee systemen kunnen elkaar juist versterken, denkt De Boer. Doordat je na bestelling gegarandeerd een plek hebt, trekt Bravoflex wellicht klanten die normaal niet altijd een zitplek hebben, denkt ze. Het wilde er bij de vrijwilligers niet in. ,,Dit gaat ten koste van onze lokale buurtbus. Punt”, aldus een van hen.

De raad wordt later nog om advies gevraagd, maar kan het plan in principe niet stoppen.

Beantwoorden

Beste medehelmonders,
Ook vandaag zag ik ze weer staan bij de McDonald’s, een populaire pleisterplaats eens wat anders dan de Sluis bij Brouwhuis, de zomer is weer voorbij 😉

Het systeem is een gospe, heeft iemand het al aangemeld voor kannietwaarzijn. Per december zal men het nog minder nemen met het nog hogere tarief van 3,50 #bravo

Beantwoorden

Bravo flex. Het systeem blijkt nog meer geld te kosten dan de oude lijnen. En daarbij trekt het ooknog eens minder reizigers.
Sterker nog de hoeveelheid reizigers blijft zeer ver achter. Blijft steken op 45% van het verwachtte aantal.

En maar blijven roepen dat het een succes is.
EEN LEUGEN. De echte cijfers zullen nooit naar buiten komen.

En Eindhoven krijgt ook Bravoflex. Hoeveel domheid kan een Provincie bezitten.

Het wordt tijd dat de Provincie stopt. Bah

Beantwoorden

Q&A over het nieuwe Helmondse/Brabantse busvervoer:
Ik beperk me tot de fopnieuwtjes, die (dat kan toch niemand meer ontkennen) FAKE NEWS van een Trumpiaanse schoonheid zijn).
Ik beperk me ook tot de situatie in Helmond, hoewel ik het openbaar vervoer buiten de Helmondse gemeentegrenzen óók een warm hart toedraag).

Fopnieuwtje nummer 1: Proef is/wordt PERMANENT:
,,We zijn nu ruim een half jaar onderweg; het is te vroeg om er echt al iets over te kunnen zeggen”, zegt wethouder Antoinette Maas (GroenLinks, mobiliteit).

Betekent dit – volgens mevrouw Maas – ook, dat deze PROEF herroepen kan worden, bijvoorbeeld met ingang van de nieuwe dienstregeling van de Hermes – bussen in december 2018?

Fopnieuwtje nummer 2: “Nee, het is zeker geen bezuiniging” moet zijn “Ja, het is absoluut een bezuiniging” …. voor de ov – reizigers!
Bovendien gaat de prijs van het Hermes – flexvervoer in Helmond van 3 naar 3,50 Euro in december 2018 en gaat het lage BTW – tarief op 1 januari 2019. vanaf 6 naar 9%. Ook in dat opzicht – de prijs – zijn de Bravo – flexbusjes ONTZETTEND flexibel!

Fopnieuwtje nummer 3A
Reizigersoverleg Brabant (ROB), staat positief tegenover Bravoflex maar is tegen het snelle tempo van de provincie.
of
Fopnieuwtje nummer 3B.
,,We zijn nu ruim een half jaar onderweg; het is te vroeg om er echt al iets over te kunnen zeggen”, zegt wethouder Antoinette Maas (GroenLinks, mobiliteit).

Kiest u zelf maar wat fopnieuwtje nummer 3 is.

Fopnieuwtje nummer 4:
Nog steeds volgens wethouder Maas:”We hebben in Helmond vier treinstations en een heel goed fietspadennetwerk. Daardoor reizen relatief weinig mensen met de bus. Ik vind het dus logisch dat de provincie en Hermes zoeken naar flexibele vormen van busvervoer, zoals BravoFlex”.

Dit is een fopnieuwtje uit de oude doos. Deze argumenten zijn al eerder gebruikt in het rechtvaardigen van de afbraak van het openbaar vervoer in en rond Helmond. Er zijn meer steden in Brabant met meer dan een treinstation (van de NS en niet van HERMES of ARRIVA!), o.a. Tilburg en Breda. Bovendien ligt niet alleen Brabant, maar heel Nederland vol met fietspaden. (Wellicht liggen er in Brussel minder fietspaden. Dat horen we dan graag van wethouder Maas na haar bezoek aan de EU in Brussel. Kan ze ons meteen meer vertellen over het openbaar vervoer in het land van onze zuiderburen).

Fopnieuwtje nr.5:
Citaat van mevrouw Maas “Bij de gemeente zijn sinds de invoering geen vragen of klachten binnengekomen”

Ik wijs mevrouw Maas op de Questions van een aantal gemeenteraadsleden op 2 en 20 november 2017 – en vooral de Answers van het college van B &W op 17 november en 5 december 2017 naar aanleiding van deze vragen (zie hierboven) én op de vele klachten/uiterst negatieve reacties daarna – ook na de invoering – hier op “de weblog van Helmond”

Ik laat het aan de lezers van deze weblog, aan de Helmondse ov – reizigers, aan de gemeenteraadsleden van de Helmondse gemeenteraad om een inschatting te maken van de geloofwaardigheid van wethouder Maas als lokale politicus.

Fopnieuwtje nummer 6:
“Daardoor (toevoeging PvL: 4 treinstations en de fietspaden) reizen relatief weinig mensen met de bus”

Er IS geen openbaar vervoer in Helmond: Niet in de avonduren! niet op zondag!
En het nog bestaande reguliere openbaar vervoer wordt ondertussen nog eens afgebroken met als alternatief de Bravo – miniflexbusjes van Hermes, die leeg rondrijden in Helmond. Helmond is voor het ov de “risee” van Nederland!

(Uit de Volkskrant van 18 maart 2018; met dank aan de Volkskrant)
De Bravoflexbus heeft bijna alle lijnbussen in Helmond vervangen, maar waar zijn de klanten?

De dagen van chauffeurs bestaan vooral uit wachten

In Helmond zijn bijna alle lijnbussen vervangen door de Bravoflexbus. Hoewel de bus als een nieuwe vorm van OV wordt gezien, blijven de klanten weg.

Anna Lillioja 18 maart 2018, 22:18

Flexbus in Helmond.

Op een tiental eenzame reizigers na die op hun aansluiting wachten is het station van Helmond verlaten. Bij de bushaltes staan een lijnbus die geen dienst heeft en een taxibusje van het regionale vervoersbedrijf Hermes: de Bravoflex. Deze hedendaagse variant van de belbus heeft sinds begin december bijna alle stadslijnbussen van Helmond vervangen.

Algoritme
Slechts één stadsbus rijdt doordeweeks nog volgens een dienstregeling, op een route waarlangs meerdere scholen liggen. Daarbuiten dienen reizigers alle busritjes binnen Helmond te bestellen. Dat kan via een app of, voor mensen zonder smartphone, ouderwets met een belletje. De flexbus brengt de klant van een zelfgekozen beginhalte naar een zelfgekozen eindhalte. Een reiziger kan dus niet op elke gewenste plaats worden opgepikt en afgezet, maar alleen bij officiële bushaltes. De belbus is een week van tevoren te boeken, maar ook vijftien minuten voor vertrek.

In Helmond en regio Amstelland-Meerlanden, rondom Schiphol, zijn respectievelijk de Bravoflex en AML Flex ingezet omdat de lijnbussen leeg rondreden. In stadsregio Arnhem-Nijmegen rijdt de Breng Flex ook parallel aan de lijnbus. Passagiers blijken daar bereid extra te betalen voor vervoer op afroep. Woordvoerder Daan Stevens van Transdev, koepelorganisatie van Hermes, Connexxion en Breng, denkt dat een systeem met enkel grote lijnbussen niet meer van deze tijd is. Hij vergelijkt het systeem met uberPOOL, de functie van Uber waarbij reizigers een taxi kunnen delen. ‘De flexbussen rijden volgens een algoritme. Wanneer een reiziger een rit boekt geeft hij of zij de gewenste ophaaltijd, begin- en eindhalte en eventuele bijzonderheden aan, zoals het gebruik van een rolstoel of meenemen van een kinderwagen. De applicatie berekent welke aangevraagde routes en tijden overeenkomen en combineert deze tot de efficiëntste ritten.’

Wachten
De chauffeur in het rood-witte Bravoflexbusje op station Helmond zit te wachten. Het is twee uur ’s middags, ze is pas net begonnen. De eerste rit staat pas ingeboekt tegen vijven. Een aanzienlijk gedeelte van haar dagen, zegt ze, bestaat sinds de invoering van de flexbus uit wachten. Als er dan een bestelling binnenkomt, gaat het vaak maar om een of twee personen. Behalve in de spits. Dan heeft ze nog weleens vijf of zes personen in de bus. Hoewel het lange wachten niet ideaal is, denkt ze dat het efficiënter is dan de hele dag hetzelfde rondje rijden in een grote, lege lijnbus. Een andere chauffeur, die net als zijn collega liever anoniem blijft, vult aan dat hij de regeling wel gezellig vindt: ‘Je ziet de hele stad en vervoert daardoor meer verschillende passagiers.’

Van ’s morgens zeven uur tot ’s avonds zeven uur zijn er op elk moment vier Bravoflexbussen actief in Helmond. Langs de winkelstraat in het dorpscentrum staan meerdere haltes, maar ’s middags rond drie uur staat daar niemand op een bus te wachten. Op een terras zit Malfried van Eemeren (71) met haar echtgenoot in de lentezon. Ze wonen sinds kort in woonzorgcentrum Ameide aan de rand van het stadscentrum. Van de flexbus hebben ze nog nooit gebruikgemaakt. ‘Niemand op de Ameide voor zover ik weet’, zegt van Eemeren. ‘Als wij eropuit willen of naar het ziekenhuis gaan, dan nemen wij al jaren de Taxbus. Soms zit die zo vol dat de bus een behoorlijk stuk moet omrijden om iedereen weg te brengen. Maar de Taxbus brengt je voor 1,40 euro van deur tot deur.’ Bij Bravoflex kost een ritje 3 euro. Als zij met de OV-chipkaart reizen, krijgen 65-plussers 34 procent leeftijdskorting.

Jongere generaties
Is de Bravoflexbus dan een uitkomst voor de jongere generaties? Vakantiebureaumedewerker Sanne Kuijpers (22) heeft de bus twee keer genomen. Toen het regende. ‘Meestal ga ik op de fiets naar mijn werk’, zegt Kuijpers. ‘Net als mijn vrienden en kennissen.’ Jan Hendrix (72) vertelt dat zijn nichtje, dat in Arnhem studeert, voorheen nog weleens de bus naar huis nam vanaf station Helmond. In de Bravoflexbus is een studenten-OV echter niet geldig. Hendrix: ‘Nu moet ze iemand bellen om haar op te halen.’ Want dagelijks 6 euro voor de bus betalen – dat tikt aan.
————————————————————————–
(Uit het Eindhovens Dagblad van 15 september 2018; met dank aan het ED)
Provincie zet plan voor flexbusjes in Eindhoven door

In delen van Eindhoven, Veldhoven en Waalre gaan vanaf december Bravoflexbusjes rijden, net als nu al in Helmond. De provincie zet dit plan door, ondanks kritiek van de gemeenteraden van Eindhoven en Waalre.

Vanda van der Kooi 15-09-18, 07:01

Voor een deel van de Eindhovense studenten en minima kan de invoering van de Bravoflexbusjes nadelige gevolgen hebben. Anders dan gewone buslijnen zijn de flexbusjes niet gratis voor studenten (ondanks ov-kaart) en Eindhovense minima (die buiten de spits gratis reizen met de bus). Een rit in een flexbusje in Helmond kost nu nog 3 euro en met ingang van zondag 9 december 3,50. Op die datum gaat de nieuwe dienstregeling in. De ritprijs van een flexbusje in Eindhoven, Veldhoven en Waalre moeten Hermes en de provincie nog bepalen.

Provincie wil draagvlak voor flexbussen in Eindhoven

Alternatief voor lege bussen in Eindhoven: proef met busje op bestelling

Reizigers positief over Bravo flex in Helmond

Grote scepsis over flexplan Hermes

Waalre sceptisch over ‘bus op bestelling’

Stadsbus Helmond maakt plaats voor vervoer op afroep

De flexibel inzetbare busjes (oproepbaar via telefoon of app) brengen iedereen van iedere willekeurige (flex)bushalte naar een halte vlakbij zijn bestemming. De provincie denkt met deze extra service een nieuwe groep reizigers aan te boren. Zij ziet een flexbusje ook als ‘alternatief’ voor onrendabele buslijnen: na 1 jaar, vanaf december 2019, wil het ook een aantal buslijnen schrappen in Eindhoven, Veldhoven en Waalre en vervangen door flexbusjes op afroep. Studenten en minima die de pech hebben dat ze gebruik maken van zo’n slecht bezette buslijn, zullen straks dus de fiets moeten pakken of moeten betalen.

Gedeputeerde Staten hebben het Bravoflex-plan, onderdeel van de hele nieuwe busexploitatie voor Brabant, deze week vastgesteld. Dit betekent dat de Eindhovense raad er niets meer aan kan veranderen. De gang van zaken lijkt op die in Helmond: ook daar werd de raad vorig jaar overvallen door dit plan, ook daar waren kritische vragen, ook daar zette de provincie door.

Te kort
Het vaste overlegorgaan van de provincie, Reizigersoverleg Brabant (ROB), staat positief tegenover Bravoflex maar is tegen het snelle tempo van de provincie: ‘Een pilot van één jaar is te kort om een goede evaluatie te kunnen doen. Het exploitatieplan 2020 moet immers al in augustus 2019 gereed zijn. Bij een pilot van één jaar kan je dus slechts afgaan op de ervaring uit het eerste half jaar.’ De provincie zegt dat ze in gesprek gaat met ROB hierover, maar houdt vooralsnog vast aan haar planning.

Of de provincie ook een advies heeft ontvangen van Eindhoven? ,,Nee, de raad heeft tijdens een informatiebijeenkomst over Bravoflex kritische vragen gesteld en die hebben wij daarna beantwoord, in de hoop eventuele zorgen weg te nemen”, antwoordt een woordvoerster van de provincie.

Helmond

Hoe bevallen de flexbusjes in Helmond eigenlijk? ,,We zijn nu ruim een half jaar onderweg; het is te vroeg om er echt al iets over te kunnen zeggen”, zegt wethouder Antoinette Maas (GroenLinks, mobiliteit). Eind vorig jaar zette zij als toen nog raadslid vraagtekens bij het nieuwe systeem. ,,Bij de gemeente zijn sinds de invoering geen vragen of klachten binnengekomen. We hebben in Helmond vier treinstations en een heel goed fietspadennetwerk. Daardoor reizen relatief weinig mensen met de bus. Ik vind het dus logisch dat de provincie en Hermes zoeken naar flexibele vormen van busvervoer, zoals BravoFlex.”

Beantwoorden

Beste Helmonders,

Al geruime tijd valt het me op dat er op zondag kleine busjes van Bravoflex rijden op lijn 23 van Helmond naar Boxmeer en lijn 25 van Helmond naar Uden via Gemert. Helaas blijken die busjes te klein te zijn, regelmatig al over geklaagd bij Hermes, maar er zit geen schot in de zaak. Iedere zondag bijv. als studenten en andere reizigers om 19:00 richting Boxmeer (lijn 23) en Radboud reizen laat het kleine busje reizigers al bij de eerste halte achter, die kunnen dan 2 uur wachten op de volgende bus….

Beantwoorden

@Willard op dinsdag 2 oktober 2018 om 21:21:

U kunt altijd een klacht over het openbaar vervoer indienen bij “OV Loket”.
(Zie de site en daar kunt u ook lezen wat er met uw klacht gebeurt).
Gewoon DOEN! Anders verandert/verbetert er nooit iets aan het ov in en rond Helmond.

Beantwoorden

@Willard op dinsdag 2 oktober 2018 om 21:21:

Dat is balen inderdaad, ik heb zelf een paar keer juist goede ervaringen met die Bravo-bussen gehad.
Ik begreep dat deze proef als eerste in Brabant in Helmond is, dus er zijn nog kinderziektes zoals blijkt.

Beantwoorden

@Frank op donderdag 4 oktober 2018 om 11:31:

Volgens mij gaat het hier om het reguliere openbaar vervoer van Hermes
– lijn 23 tussen Helmond en Boxmeer v.v. en lijn 25 tussen Helmond via Gemert naar Uden v.v. – en niet om de Bravoflex – minibusjes van Hermes die alleen rondrijden in Helmond en die – alleen al door de hoge prijzen – in mijn ogen geen deel uitmaken van het normale openbaar vervoer. (Volgens mij rijdt Bravoflex niet eens op zondag. Volgens mij rijdt er op zondag praktisch niks qua openbaar vervoer in Helmond en wat er rijdt zit blijkbaar (te) vol!

Het wordt hoe langer hoe fraaier: Bravoflex – minibusjes die leeg en werkloos stilstaan op het busstation naast het NS station Helmond of leeg rondrijden in Helmond en Bravo minibusjes (van Hermes) in plaats van grote bussen (ook van Hermes) op de lijnen 23 en 25, waardoor er capaciteitsproblemen ontstaan en ov – reizigers niet mee kunnen.

Hermes zorgt niet voor een oplossing voor een mobiliteitsprobleem; Hermes VEROORZAAKT een mobiliteitsprobleem!

Het zou zo maar kunnen, dat dit bewust gedaan wordt om trein – en busreizigers te “ontmoedigen” en te “demotiveren” om via Helmond te reizen…
Ik blijf dit onderzoeken – ik zeg bewust BLIJF – want dat was in het verleden ook al zo – slechte of zelfs geen overstapmogelijkheden tussen trein en bus – en ik wil mijn bevindingen met alle plezier met u delen hier op de “weblog van Helmond”!

U kunt – net als Willard – uw ervaringen met het openbaar vervoer natuurlijk ook vermelden hier op de “weblog van Helmond”.

De gemeente Helmond – de wethouder belast met Mobiliteit, de leden van het college van B&W en de gemeenteraadsleden – schijnen het allemaal niet belangrijk en niet interessant te vinden, want die doen allemaal stuk voor stuk helemaal NIKS!
.

Beantwoorden

Onderstaande email heb ik op 5 februari 2014 – ja, U leest het goed in 2014 – gestuurd aan het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven – bestaat niet meer – aan wethouder Stienen van de gemeente Helmond – bestaat ook niet meer – en aan Reizigersoverleg SRE – heet nu Reizigersoverleg Brabant – om te wijzen op de (toen al!) deplorabele situatie van het openbaar vervoer in en rond Helmond ter gelegenheid van de opening van het nieuwe NS – station en het daarnaast gelegen busstation van de bussen van Hermes.

Op dat moment was er nog geen sprake van de Hermesgate Files; dat kwam later pas)
————-
Wo 5-2-2014, 10:50

[email protected];

[email protected];

[email protected]

Nu de opening van het nieuwe NS – station en het nieuwe busstation in Helmond aanstaande is, wil ik in het feestgedruis – dat ongetwijfeld zal losbarsten – toch een aantal wanklanken laten horen:

– in Helmond is er ’s avonds en ’s zondags geen stadsvervoer met de bus. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om op die momenten op ziekenbezoek te gaan in het Helmondse ziekenhuis. Bovendien is het niet mogelijk om met de bus naar het centrum van Helmond te gaan tijdens koopavonden + zondagkoopmiddagen. Lijkt me erg slecht voor de Helmondse economie en voor de Helmondse middenstand.

– gedurende de tijden, dat er wel stadsbusvervoer is, wordt totaal niet gekeken – door de busmaatschappij Hermes – naar aansluitingsmogelijkheden met andere bussen en met treinen. Deze situatie bestaat al jaren en wordt alleen maar erger.

Ik wil u twee voorbeelden noemen (maar er zijn er legio te noemen)

Voorbeeld 1: Lijn 51 vanuit de wijk Eeuwsels naar het station komt aan bij het station om 13 minuten na het hele uur en 13 minuten voor het hele uur. Dit betreft dus een halfuursdienst tot rond 19.00 uur. Zoals gezegd is er ’s avonds geen stadsbusvervoer. Lijn 52 vanaf het station richting de wijken Rijpelberg – Brouwhuis vertrekt om 10 minuten over het uur. Dit is een eenuursdienst en – ik val in herhaling – alleen overdag. Lijn 52 vanaf het station naar de wijk Brandevoort vertrekt 21 minuten na het hele uur en is ook een eenuursdienst en – u raadt het al – alleen maar overdag.

Voorbeeld 2:

Wat Hermes al jaren nalaat is naar de NS – dienstregeling en naar wijzigingen in de NS – dienstregeling te kijken. In deze dienstregeling zijn in december 2013 een aantal wijzigingen – weliswaar minimaal – doorgevoerd: De intercity Eindhoven – Venlo komt nu 13 minuten over het hele uur aan. Op zondag vertrekt lijn 23 richting Boxmeer met een paar haltes in Helmond – ook een Hermes – bus om …. 13 minuten na het uur. Zoiets verzin je toch niet! Daarbij komt, dat het op zondag een tweeuursdienst betreft.

Ik heb niet de illusie, dat de OV – situatie ’s avonds of ’s zondags zal verbeteren – ten minste niet zolang Hermes uitverkoren wordt na de aanbestedingsprocedure – maar het uitganspunt dat er adequaat openbaar vervoer in een stad van de omvang van Helmond, lijkt me een normaal standpunt.

Dit is naar mijn mening een gedeelde verantwoordelijkheid van SRE, de Gemeente Helmond en van Hermes (een politiek van elkaar de bal toespelen lijkt me nu echt wel achterhaald). In mijn ogen is Helmond al lange tijd en nog steeds het “sufferdje” van de provincie Noord – Brabant wat het openbaar vervoer betreft. Ik daag u uit te kijken hoe het openbaar vervoer geregeld is in steden als Tilburg en Breda en ook bijvoorbeeld in een stad als Venlo.

Hermes fungeerde als de gevleugelde boodschapper in de Griekse mythologie. Vandaag de dag is Hermes in Helmond eerder vleugellam te noemen.

Ik wens iedereen een feestelijke opening van het nieuwe station en busstation van Helmond!

Met vr. gr.,

Peter VAN LIESHOUT
——————————
Mijn eigen email van tig jaren geleden nog een nalezend trek ik een paar conclusies.

Ik begin positief:
de aansluitingen tussen trein en bus zijn sindsdien verbeterd.

Ik ga negatief verder:
er is in de avonduren en op zondag nog steeds geen busstadsvervoer in Helmond, waardoor shoppen tijdens de koopavonden en de koopzondagen met het openbaar vervoer niet kan – lijkt me nog steeds slecht voor de plaatselijke economie en ook voor de Helmondse middenstand.

Ook het Elkerliek – ziekenhuis is ’s avonds en op zondag nog steeds niet bereikbaar met de bus. Volgens mij wordt dit NERGENS in Nederland vertoond: een ziekenhuis, dat niet bereikbaar is met het openbaar vervoer.

lijn 52 is HELEMAAL verdwenen als regulier openbaar vervoer en daarvoor is het “succesnummer” Bravoflex in de plaats gekomen.

op de lijnen 23 (Helmond – Boxmeer v.v.) en 25 (Helmond – Uden) worden op zondag minibusjes van Bravo (Bravo = Hermes) ingezet in plaats van “grote” bussen waardoor ov – reizigers hun reis niet kunnen beginnen of voortzetten.
(zie bovenstaande melding van Willard van 2 oktober).

Mijn conclusie is, dat het openbaar vervoer sinds 2014 alleen maar op een dramatische manier verslechterd is. Mijn conclusie is ook, dat – willens en wetens – ov – reizigers “ontmoedigd” worden om via Helmond te reizen. Of ik met deze laatste conclusie gelijk heb zal de toekomst wel uitwijzen. Ik heb in ieder geval alle ov – informatie digitaal opgeslagen.

Op dit moment zijn de gemeente Helmond (en dan met name de wethouder die belast is met mobiliteit en die deel uitmaakt van het college van B&W), de provincie Noord Brabant (als concessieverlener) en Hermes (als concessiehouder) verantwoordelijk voor het Helmondse stads – en streekvervoer (en daardoor ook politiek, maatschappelijk en economisch verantwoordelijk) Ook op dit moment noem ik ze “partners in crime” die “een potje maken” van het ov in en rond Helmond en waarvan de ov – reizigers constant en structureel het slachtoffer zijn. Daarbij komt ook nog, dat de ov – reizigers (kunnen en willen) betalen voor hun reizen van A naar B en waarbij de provincie Noord Brabant als concessieverlener als co- financier fungeert.

Gelukkig neemt de NS haar klanten wél serieus!
En Helmond is nog steeds het “ov – sufferdje” van Nederland! .

Beantwoorden
Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout op donderdag 4 oktober 2018 om 13:57:

Mijn excuus, ik dacht dat het onderwerp bij dit topic het busvervoer in Helmond via Bravo Flex was. Mijn fout blijkbaar. 🙁
Ik wil geen verraaier zijn, maar dan zat Willard ook fout. 🙂

Beantwoorden

@Willard op dinsdag 2 oktober 2018 om 21:21

Naar aanleiding van uw melding over de lijnen 23 en 25 heb ik een email gestuurd aan Reizigersoverleg Brabant – en als “CC” aan mevrouw Antoinette Maas, de wethouder Mobiliteit van de gemeente Helmond – waarvan voor de volledigheid alleen de EERSTE alinea hier volgt:
—————————————————-
Peter van Lieshout

Za 6-10-2018, 08:25

[email protected];
[email protected]

Geachte heer, mevrouw,

Onder verwijzing naar onderstaande berichten – die geplaatst zijn door “Willard” op 2 oktober en door mijzelf op 5 oktober – over de problemen op de zondagen met lijn 23 (Helmond – Boxmeer) en lijn 25 (Helmond – Uden) op “de weblog van Helmond” bij het item “Q&A over het nieuwe Helmondse busvervoer”, verzoek ik u te verifiëren of deze problemen zich inderdaad voordoen en – als dat zo is – op korte termijn hiervoor een oplossing te bewerkstelligen, zodat het niet meer kan gebeuren, dat ov – reizigers/passagiers van Hermes stranden in Helmond
——————————————————————————————————-

@Frank op donderdag 4 oktober 2018 om 11:31:

Dit is in mijn ogen alleen maar een illustratie van de onduidelijkheid en de ondoorzichtigheid in het openbaar vervoer.
– in de stad Helmond rijden Bravoflex – minibusjes van Hermes tegen een hogere ritprijs, waarvan dan de stadslijn nr. 51 weer uitgezonderd is en waar het normale ov – tarief (met evt. korting tijdens de daluren, korting voor senioren en waar ook de studentenkaart geldig is),
– de lijnen 23 en 25 maken deel uit van het streekvervoer van Hermes en maken per definitie geen deel uit van Bravoflex in Helmond.

Kunt u het nog volgen?
Mijn conclusie is, dat het openbaar vervoer in Helmond en rond Helmond op alle fronten achteruitboert en dat het allemaal voor geen meter meer opschiet voor de ov – reizigers. Mijn hypothese is, dat hoe meer het openbaar vervoer – nog steeds in/rond Helmond – achteruit kachelt, er meer ov – modaliteiten en ov – producten op de markt verschijnen, waar geen mens op zit te wachten, waar maar weinig ov – reizigers gebruik van maken (met hoeveel passagiers zat u in het Bravoflex – minibusje) en waar ov – reizigers geen gebruik van KUNNEN maken (de lijnen 23 en 25 waar Willard het over heeft). .

Hermes kan wel inpakken!

Beantwoorden

Ter info

Ondertussen hebben – naast Reizigersoverleg Brabant (ROB) en de Helmondse wethouder voor Mobiliteit – ook reizigersvereniging ROVER en “Voor beter OV” (allebei reizigersconsumentenorganisaties) informatie ontvangen over de situatie omtrent de buslijnen 23 en 25 van Hermes op zondag met de dringende oproep een einde te maken aan deze in alle opzichten ONACCEPTABELE situatie voor ov – reizigers in Helmond.

Wat enorm zou helpen zijn ov – reizigers die hun ervaringen met de buslijnen 23 en/of 25 hier op de “weblog van Helmond” willen delen.

En andere ervaringen met het Helmondse openbaar vervoer zijn uiteraard ook welkom!

Beantwoorden

Slechts twee passages uit een artikel in het Brabants Dagblad van 9 oktober met als kop:

“Nieuwe busregeling West-Brabant valt niet bij iedereen in goede aarde

BREDA/DEN BOSCH – De nieuwe dienstregeling die busbedrijf Arriva in West-Brabant wil gaan rijden valt niet overal in goede aarde. Zowel in de gemeenteraad van Breda als in Provinciale Staten worden kritische noten gekraakt. Met name het verdwijnen op zondag van lijn 11 naar Bavel schiet in het verkeerde keelgat.

Nico Schapendonk 09-10-18, 17:00 Laatste update: 19:04”

en

“In Den Bosch maken Vreugdenhil, De Hoon en Van Vugt zich ook zorgen over de invoering van Bravoflex. Dat is een vervoerservice op afroep, die wordt gereden met kleine bussen. Daarmee wordt onder meer in Moerdijk geëxperimenteerd. Bij de Statenfracties leeft de angst dat dit een opmaat is voor het schrappen van reguliere buslijnen in het buitengebied”
—————————————————————————–
Helmond is – door het schrappen van reguliere buslijnen en door de introductie van Bravoflex al een buitengebied geworden c.q. “verworden tot een buitengebied”.

Voor de rest zijn de kritische reacties van Provinciale Staten (PS) – met het oog op de verkiezingen voor PS begin 2019 – niet meer en niet minder dan krokodillentranen.De leden van PS van de provincie Noord Brabant HEBBEN niet eens een verkeerd keelgat!

Ben benieuwd naar de nieuwe dienstregeling voor Helmond en voor zuidoost Brabant van de Hermes – bussen!

Beantwoorden

Onlangs heb ik op een zondag een bezoek gebracht aan Madurodam in Den Haag , waar ook een mini – exemplaar van een bus van Arriva – zelfs met remlichtjes – te zien is. Ik ben tot de conclusie gekomen, dat het “openbaar vervoer” op zondag in Madurodam beter is dan in Helmond, want in Helmond rijdt op zondag – qua openbaar vervoer – helemaal NIKS!

Madurodam is trouwens absoluut een aanrader. Zeker met kinderen.

Naar aanleiding van mijn vorige ov9292 – informatie:

Onlangs heb ik op een zondag een bezoek gebracht aan het Openluchtmuseum in Arnhem, waar oude trams een toeristisch rondje rijden over het Openluchtmuseum – terrein met verschillende in – en uitstaphaltes.
Ik ben tot de conclusie gekomen, dat het “openbaar vervoer” – d.w.z. voor iedereen toegankelijk – op zondag in het Openluchtmuseum beter is dan in Helmond, want in Helmond rijdt op zondag – qua openbaar vervoer – helemaal NIKS!

Het Openluchtmuseum is trouwens absoluut een aanrader. Ook voor/met kinderen.

Beantwoorden

Belangrijke info voor de Helmondse ov – reizigers, voor het Helmondse college van B & W en de Helmondse gemeenteraad

Van Reizigersoverleg Brabant (ROB) d.d. 1 oktober 2018
(Het hele advies kunt u terugvinden op de site van het ROB)

Wat opvalt:
– verschillen in opvatting – tussen Arriva en Hermes – wat WEL of GEEN (regulier) openbaar vervoer is. Ik roep al een hele tijd, dat het “flexvervoer” – in Helmond hebben we dan het uiteraard over Bravoflex van Hermes – GEEN regulier openbaar is. Ook op dit punt – er zijn er vele meer – een hoop onduidelijkheid die leidt tot verwarring voor de ov – reiziger,

– “gebaad” moet “gebaat” zijn. Volgens mij is er geen enkele ov – reiziger in Helmond die een rit met een van de weinige bussen van Hermes beschouwd als “een warm bad”,

– belangrijk voor de portemonnee: de ritprijs van Bravoflex in Helmond wordt verhoogd van 3 Euro naar 3,50 Euro. (Niet dat dat veel uitmaakt. Er zit geen “kiep” in de Hermes/ Bravoflex – minibusjes en van een kip – kaal of niet – die niet meerijdt is niks te plukken!)

Even iets anders:
Hoe zijn de ervaringen met lijn 23 en 25? Nog steeds minibusjes, waardoor ov – reizigers niet mee kunnen?
En ook met lijn 26, want die komt soms helemaal niet opdagen!

Ik herhaal het nog maar eens: klachten over de lijnen 23, 25 en 26 van Hermes en andere ov – klachten indienen bij Hermes en – als dat niet helpt – bij “OV LOKET”, anders leren Hermes en de provincie het nooit!
—————————————————————————
Advies: Tarieven en producten 2019
concessies Oost, West en Zuidoost
Simpel eenduidig en overzichtelijk voor de reiziger
Advies:
Adviesdatum: 1 oktober 2018
Referentie: 18.14A
Aanvraagdatum: 11 juli 2018
Aanvrager: Arriva en Hermes
Behandeld door:

Tarieven innovatieprojecten
Reizigersoverleg Brabant adviseert de vervoerders en de provincie eenduidigheid binnen de flexsystemen. Hermes beschouwt BravoFlex als openbaar vervoer. Arriva daarentegen niet. Wanneer hier geen afstemming over geschiedt, zal er een wirwar van verschillende regels komen waarbij ook de reiziger niet gebaad is. Daarnaast adviseert Reizigersoverleg Brabant uniformiteit en een duidelijk heldere communicatie naar de reiziger. Zodat deze weet wat er aan systemen is en hoe zij deze kunnen gebruiken dan wel betalen.
Reizigersoverleg geeft een positief advies op de tarieven zoals deze in het exploitatieplan 2019 voor West-Brabant beschreven staan. Het tarief voor BravoFlex in Helmond gaat in 2019 van €3,00 naar €3,50. Reizigersoverleg Brabant gaat akkoord met deze verhoging. Voor het flexsysteem in Eindhoven is een apart advies geschreven.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

(Met dank aan het Eindhovens Dagblad)
————————————————————
“Zwartrijders opgelet: Hermes controleert komende tijd extra goed in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN – Hermes gaat de komende tijd extra scherp letten op zwartrijden.

Rob Burg 16-10-18, 11:07 Laatste update: 11:11

Volgens de busmaatschappij komt het steeds vaker voor dat mensen met opzet niet inchecken óf te vroeg uitchecken. Hermes loopt hierdoor flink wat inkomsten mis.

Hoe groot die financiële strop is, wil Hermes niet vertellen. Ook over aantallen zwartrijders laat de vervoerder zich niet uit. Hoe lang de extra controles op de bus worden uitgevoerd, is nog onduidelijk: ,,Dat is afhankelijk van het effect ervan”, zegt een woordvoerster.”
——————————————–
De zoveelste klaagzang van Hermes (de ov – monopolist van het stads – en streekvervoer in zuidoost Brabant). Ik noem er een paar: over hun eigen buschauffeurs en hun plaspauzes, over de toename van het aantal incidenten in de bus in Helmond en Valkenswaard, over de NS.

Dan heb ik er ook nog wel een aantal:
– Bravoflex in Helmond (ik zag deze week weer een Bravoflex – minibusje werkloos stilstaan bij de bushalte Binderseind),
– het inzetten van minibusjes op de lijnen 23 en 25, waardoor ov – reizigers hun reis niet kunnen beginnen of voortzetten in Helmond,
– het niet komen opdagen van lijn 26.

Een geluk bij een ongeluk: de controleurs van Hermes op zwartrijden in Helmond zijn zo klaar, want er rijdt praktisch niks van Hermes in Helmond, dus is er – per definitie – niks “zwart te rijden” in Helmond….

Verder blinken de mededelingen van Hermes in het ED – artikel – weer – uit door onduidelijkheid:
– geen informatie over de misgelopen inkomsten. Niet verwonderlijk, omdat Hermes ook nooit geen informatie geeft over de niet – misgelopen inkomsten, m.a.w. de inkomsten die betaald worden door de ov – reizigers via hun ov – chipkaarten en ov – abonnementen,
– geen informatie over het aantal BETALENDE ov – reizigers afgezet tegen het aantal zwartrijders.

In mijn ogen een optelsom van gebrek aan transparantie, van desinformatie en van FAKE NEWS oftewel nepnieuws oftewel fopnieuwtjes.

Wat hier nou precies achter zit, kan ik als eenvoudige, simpele ov – reiziger niet overzien (bijvoorbeeld het creëren van een (aftrekbare) kostenpost voor Hermes zelf en/of voor de provincie Noord Brabant) kan ik niet overzien en eerlijk gezegd interesseert mij dat ook niet. Dat is de verantwoordelijkheid van de interne en externe accountants.

En – zoals gewoonlijk – bewaren het Helmondse college van B&W en de Helmondse gemeenteraad weer een oorverdovende “radiostilte” over het Helmondse openbaar vervoer…..

Hermes is een commercieel bedrijf – een kleine speler in openbaar vervoerland vergeleken bijvoorbeeld met de NS – en een commercieel bedrijf kan het zich niet veroorloven zich te gedragen als een zeurende, klagerige, chagrijnige kleuter! Dit roept alleen maar (meer) weerstand op bij ov – reiziger.

Beantwoorden

Onder verwijzing naar onderstaand bericht – met dank aan OVPRO – constateer ik, dat Bravoflex in Helmond opnieuw in het nieuws komt, met dien verstande, dat de ov – reizigers Bravoflex in Helmond allang geëvalueerd hebben: er wordt in Helmond massaal GEEN gebruik gemaakt van Bravoflex.

Hopelijk hebben de genoemde – en andere – “provinciale” partijen méér oog voor de belangen van de ov – reizigers dan hun collega’s in Helmond (het college van B&W en de gemeenteraad). En dan heb ik het over de laatste TWEE verkiezingen voor de gemeenteraad – van 2014 en 2018 en ook daarna – en over de komende verkiezingen voor Provinciale Staten van Brabant.

En ondertussen ben ik erg benieuwd naar de nieuwe busdienstregeling van Hermes voor zuidoost Brabant – en meer specifiek – voor Helmond…
—————————————————————————————–
“Kritiek op ‘uitholling busvervoer’ en rituitval in Brabant

Gepubliceerd op 16-10-2018 om 09:57

Drie politieke partijen in de provincie Noord-Brabant hebben vragen gesteld over de uitholling van landelijk gebied in West-Brabant en de uitval van busritten door het tekort aan personeel. De politieke partijen CDA, SGP en ChristenUnie vinden het vreemd dat Arriva al wil starten met een flexibele bus, terwijl de pilot in Helmond met Bravoflex nog niet is geëvalueerd. Verder twijfelen zij aan de rituitvalpercentages die eerder zijn genoemd door de provincie.

De politieke partijen trekken nu aan de bel, vanwege een verklaring van de Arriva over de nieuwe dienstregeling in West-Brabant. Deze nieuwe dienstregeling gaat in op 9 december van dit jaar en daar maakte de vervoerder bekend in Moerijk te willen experimenteren met een bestelbus.

Bravoflex
De drie politieke partijen vragen zich af of het wel past binnen de huidige OV-visie van de provincie om nu al meer en meer lijnen in dunbevolkte gebieden te schrappen en deze te vervangen door de Bravoflex? Bovendien kost een ritje met Bravoflex in West-Brabant 3 euro en de partijen willen weten of het OV hierdoor nog wel betaalbaar blijft voor reizigers in dunbevolkte gebieden, die straks geen gebruik meer kunnen maken van een traditionele bus.

Tevens willen ze meer duidelijkheid over de rentabiliteit van het OV in de provincie. Vanwege een tekort aan reizigers wordt een buslijn naar Bavel op zondag geschrapt. Het geld dat hiermee vrijkomt kan gestoken worden in drukke lijnen, zo liet Arriva weten in BN de Stem. Maar daar plaatsen CDA, CU en SGP vraagtekens bij.

Als drukke lijnen al rendabel zijn waarom moet er dan geld dat eerst besteed werd aan lijnen in dunbevolkte gebieden verschoven worden naar de ‘dikke lijnen”, vragen ze zich af. “Bent u zo niet stiekem bezig met een uitholling van het busvervoer in het landelijk gebied ten gunste van vervoer in steden?” De drie vinden dat het geld dat bestemd is voor vervoer in landelijk gebied ook daar besteed moet worden.

Rituitval
Bovendien wordt de uitval van ritten nog eens aan de orde gesteld. De meeste vervoerders worstelen momenteel met een personeelstekort en proberen op allerlei manieren nieuwe chauffeurs te werven. Maar in verschillende concessies vallen daardoor bussen uit. Ook in West-Brabant is daar sprake van, heeft de vervoerder erkend.

Dit tot verbazing van de drie fracties, die in de Bestuursrapportage 2018 hebben gelezen dat de rituitval in dat jaar nog onder de streefwaarde van 0,2 procent lag. Dat is volgens planning. Dit heeft tot twijfel aan de gepresenteerde cijfers geleid en de partijen willen de daadwerkelijke uitvalcijfers over 2018 krijgen.

Om in de toekomst problemen te voorkomen, wordt verder aan het Collega gevraagd of dit volgend jaar wil eisen dat Arriva de planning met de provincie bespreekt, zodat de laatste toezicht kan houden op het inplannen van alle busritten, inclusief voorzienbare extra ondersteunende ritten. Hiermee moet voorkomen worden dat reizigers door drukte en overvolle bussen niet meer meekunnen, zoals dit jaar het geval was.

Onderwerpen: busvervoer, Noord-Brabant, politiek, rituitval, uitholling

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *