Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

6reacties

Regeren is vooruit zien (JC)

Regeren is vooruit zien, heb ik me wel eens laten vertellen.
Begin juli is de bijna haakse bocht van de Rochadeweg naar de kanaaldijk wat minder scherp gemaakt. De scherpe bocht zorgde niet alleen dat het verkeer opstropte maar was ook levensgevaarlijk. Toch is die bocht een tiental jaren geleden zonder blikken of blozen aangelegd. Terwijl ook toen al duidelijk was dat dit geen oplossing was.
Ik kom meer van die voorbeelden tegen. Vaak bij wegenbouw en planologie maar dat is vermoedelijk omdat ‘iedereen’ weet hoe een goede weg eruit moet zien. De voorbeelden daar liggen voor het oprapen: onbegrijpelijke rotondes (of net-niet-rotondes, zoals bij de Fonkel!), uitvoegstroken die weggehaald worden, slecht afgestelde verkeerslichten, uitzichtloze kruisingen en kaarsrechte wegen met onbegrijpelijke snelheidsbeperkingen. Om maar te zwijgen over slecht onderhouden fietspaden en rondwegen dwars door natuurgebieden.
Wegenbouw is niet het enige gebied waarop ik rare besluiten tegenkom maar laten we ons daar nu maar even toe beperken.
De geschiedenis vermeldt niet wat het aanpassen van de bocht in de Rochadeweg gekost heeft. Dit soort projecten loopt echter al snel in de miljoenen. Over die rare zo genaamde opknapbeurt van de Traverse heb ik het eldersal gehad. Een Luchtbrug die sowieso nooit gebouwd had mogen worden. En daar zit ‘m de kneep: ook toen waren er verstandige mensen die betere plannen hadden. En al die jaren is er niets veranderd. Politici lijden kennelijk aan een blikvernauwing die voorkomt dat ze open staan voor andere mogelijkheden. Al snel praat iedereen elkaar na, van debat is nauwelijks sprake. Dat kan ook nauwelijks anders in een land waarin alles tot drie cijfers achter de komma wordt vastgelegd in collegeprogramma’s of andere akkoorden. Om een lang verhaal kort te houden: graag meer aandacht voor zo genaamde dissidenten. Want die blijken vaak achteraf gelijk te krijgen.

                                                          Was getekend,

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Helmond krijgt stukje Nuenen

landgoed Gulbergen

Nuenen wordt kleiner en Helmond groter. Dat schreef gisteravond PvdA fractievoorzitter Ernst van der Leij in Nuenen na de vergadering van de gemeentelijke commissie ruimte. Het gaat om de nieuwe op- en afrit van de A270 (de weg Eindhoven-Helmond) bij het 'landgoed Gulbergen' (de voormalige vuilstort) en Brandevoort II. Helmond heeft daarvoor een plan gemaakt dat 4 miljoen euro moet kosten. Nuenen draagt daaraan maximaal 510-duizend euro bij.
Om de zaken simpel te houden, worden de vierkante meters waarop de nieuwe afrit komt te liggen Helmonds grondgebied. Van der Leij is daar op zich niet op tegen maar vindt dat zijn burgemeester en wethouders die zaak wel meer open hadden mogen spelen. "Het is niet verstandig dat B&W dit ongemerkt in het voorstel smokkelen. Ik wil wel dat onze gemeenteraad open kan praten over een grenscorrectie."
De zaak ligt gevoelig omdat Nuenen altijd 1 van de voortrekkers was tegen gemeentelijke samenvoeging of grenscorrecties. Pikant is ook dat Geldrop-Mierlo geweigerd heeft mee te betalen aan de nieuwe ontsluiting.
Helmond heeft overigens behalve deze grenscorrectie nog meer plannen in die richting, onder meer woningbouw op Somers grondgebied.

2reacties

Helmondse Helden: Sjef Raymakers

logo of embleem van Helmondse HeldenGeen mens heeft zijn voornaam met zoveel zwier gedragen als Sjef Raymakers (1910 – 2006). Meneer Sjef, zoals hij meestal werd genoemd, zag er uit als een aristocraat – het volkse Sjef hield hem bij de mensen.
        Sjef behoorde tot een van de oudste industriële families van het land. Al in 1777 richtte een voorouder van hem in Helmond een weefbedrijf op, dat tot vandaag standhoudt: de Koninklijke Textielfabrieken Raymakers & Co, waar de laatste Raymakers pas onlangs is opgestapt. Ondanks die eeuwen van winstvergaring was zijn familie niet rijk, beweerde Sjef. Daarvoor moest je namelijk in de handel zitten, en fabrikanten waren vooral gericht op productie. Het is altijd weer grappig om te merken dat iedereen zijn eigen maatstaven hanteert. Sjef woonde bijna zijn hele leven in het witte residentiële landhuis aan de noordzijde van het kanaal, dat gewone stervelingen juist als het summum van welvaart bestempelen.
        Omdat Sjef het achtste kind in een rij van negen was kon hij niet in het familiebedrijf terecht en moest hij een andere levensvervulling zoeken. Eerst studeerde hij voor kandidaat-notaris, blijkbaar met weinig genoegen, want hij startte uiteindelijk een kaarsenmakerij in het ‘aauw fabriekske’ aan de Kanaaldijk. Sjef vlaste echter op een andere rol. Hij was voor notabele in de wieg gelegd; de maatschappelijke plicht riep. Over notabelen wordt tegenwoordig denigrerend gesproken, maar dat waren wel mensen die het algemeen belang nagenoeg pro deo dienden en nimmer avonturen met andermans geld bedreven; ook vette bonussen waren onder hen nog taboe. Lees verder »

2reacties

Rieter: Hellemonds en monumenten

Column Michael Rieter Helder Helmond

Dat ik eind 2006 een eerste poging waagde om het Helmonds dialect tot gemeentelijk monument verklaard te krijgen, was zo gek nog niet! Want onlangs besloot het kabinet dat het Nederlands in de Grondwet zal worden opgenomen. Voor mij een extra-stimulans om met een van mijn vele petten op (fractievoorzitter Helder Helmond of voorzitter Comité Open Monumentendag-Helmond of voorzitter Haw Ut Hellemonds of …) in de nabije toekomst wellicht weer een nieuwe poging te doen. Dat het Hellemonds nog immer volop in de aandacht staat, is welhaast bijna dagelijks te merken. Althans mij valt het heel erg op. Deze week is overigens een week waarbij zowel het Hellemonds áls de monumenten volop in de aandacht staan. Komend weekend is namelijk voor de 24ste maal het jaarlijkse landelijke open monumentenweekend, en daar doet Helmond theatraal vanuit het oogpunt van bevordering van de volkscultuur (ná 2009 het Wilhelmonds) ook aan mee. Tevens wordt bewust in dat monumentenweekend al weer voor de 4e maal Ut Hellemonds diktee gehouden in 't Speelhuis – waar anders! Waarom? Omdat ze van Haw Ut Hellemonds ons skitterende dialect zien als een potentieel monument. En niet zomaar een monument maar misschien wel het summum van immaterieel industrieel erfgoed! Dá's niet helder Rieter, zullen jullie stellen. Terecht. Ik bedoel daarmee het toppunt van niet tastbaar (zoals een stenen gebouw) industrieel erfgoed. Want het is toch met name dankzij het feit dat we als grote fabrieksstad veel Helmonds sprekende arbeiders kenden. En gelukkig nóg kennen! En na het verschijnen van het Helmonds woordenboek eind 2006, was dan ook de tijd rijp ook het gespróken Hellemonds te gaan koesteren. Gelukkig deden en doen heel veel aan carnaval verbonden mensen en organisaties dat al. Maar sinds Haw Ut Hellemonds begin 2007 op het toneel is gekomen, gebeurt dat ook stads-breed. En met succes want zo blijkt in een onlangs verschenen taalboek voor de jeugd náást het Amsterdams óók Ut Hellemonds genoemd te zijn. Voor wie dat nog nooit heeft gedaan is een bezoek aan Ut Hellemonds diktee aanstaande zaterdag 11 september dan ook een aanrader. En wie niet genoeg kan krijgen van de Helmondse cultuurhistorie kan zowel zaterdag 11 áls zondag 12 september van 13.00 tot 17.00 uur meedoen aan een theaterwandeling tussen de opengestelde monumenten door. Op zaterdag door de Bundertjes met als startpunt het Jan Vissermuseum. En op zondag in het centrum, o.a. vanaf de Gaviolizaal maar ook vanaf het kasteel en het Filmhuis. Tot slot: of in 2016 de Traverse, die dan 50 jaar oud is, in aanmerking komt voor de status van rijksmonument, ondanks de recent ondergane transformatie c.q. face-lift, valt echter te betwijfelen.
Hopelijk maakt u ook een mo(nu)ment voor de Helmondse cultuur; hawdoe!

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

6reacties

Nieuws uit West: Project Buiten Om (13)

logo of embleem van Helmonds West under construction

Het is ruim een jaar geleden dat wijkontwikkelingsplannen in Helmond West bekend werden gemaakt. Dit had grote impact op wijkbewoners en leidde tot oprichting van een belangenvereniging. Tijd voor een korte terugblik. Eerst een chronologische opsomming van data en feiten om inzicht te geven in acties die zijn ondernomen om de informatie rondom de wijkontwikkelingsplannen helder te krijgen.

06-07-09: Coördinerend wethouder Helmond West bezoekt onaangekondigd wooneigenaren met de mededeling dat hun huis gesloopt wordt voor de completering stedelijke binnenring
13-07-09: Informatieavond aanvankelijk voor wooneigenaren, maar na beraad, ook voor andere gedupeerden (verenigingen, ondernemers, etc…)
14-07-09: Bekendmaking Wijkontwikkelingsplannen Helmond West (WOP) aan wijkbewoners
10-08-09: Oprichting Belangenvereniging BUITEN(ONS)OM
14-08-09: Zorgbrief van BB(O)O gericht aan B&W, raadscommissie Ruimtelijk Fysiek en de pers
23-08-09: Radio-interviews met leden BB(O)O over WOP t.b.v. Brabant Nieuws (Omroep Brabant)
24-08-09: Tv-opnamen met leden BB(O)O over WOP t.b.v. Brabant Nieuws (Omroep Brabant)
30-08-09: Commissie Ruimtelijk Fysiek is verrast door plan West. Opdracht is niet goed uitgevoerd. (artikel Zondagnieuws)
02-09-09: Verwarring over aantal te slopen woningen (artikel Eindhovens Dagblad)
09-09-09: Gesprek met opbouwwerker over onrust in Helmond West met voorzitter BB(O)O

Lees verder »

1reactie

Naw en Vruuger CLXX

Naw zie je de Sint Trudokerk aan de Dorpsstraat in Stiphout. Het wooncomplex Kloosterwonen staat daar sinds vorig jaar (vanuit deze hoek) prominent voor. Vruuger (rond 1915) stond de Sint Trudokerk (die in 1884 werd ingezegend) daar ook al. Stiphoutenaren poseerden toen nog gewillig voor de foto.

5reacties

Jazz in Catstown 2010

logo Jazz in Catstown Helmond

Zaterdag en zondag is het voor de 28e keer Jazz in Catstown. Op 12 podia zullen ruim 40 bands en artiesten hun opwachting maken. Babette van Veen en Jules Deelder (beiden met band) zijn daarvan de bekendste.
In 2009 kwamen er zo'n 25.000 bezoekers naar dit gratis muziekfestijn. Geen verkeerd aantal zou je denken. Toch valt dat tegen, gezien de 40 tot 45.000 bezoekers in 2008 en de 35 tot 40.000 bezoekers in 2007 (cijfers van ED). Daarbij kreeg Jazz vorig jaar behoorlijk wat kritiek. Over onder meer de muziekprogrammering en de drankprijzen. Ook de collecte 'Een Piek voor Muziek' die werd gehouden om het evenement gratis te houden, kon niet iedereen aanspreken.
Daarom is dit jaar gekozen voor een andere opzet. Het doel is het jazzfestival intiemer en gezelliger te maken. Jazz in Catstown 2010 krijgt meer maar kleinere podia, de vrijdag is vervallen en het muziekaanbod is meer 'jazz-gerelateerd'.
Dit alles in de hoop dat het dit jaar beter is. Het bestuur van Jazz in Catstown heeft gezegd benieuwd te zijn naar de mening van de Helmonders.