Buiten is het 9 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.630 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
26reacties

Het EDAH-Museum en het Draaiorgelmuseum komen in het Van Gend en Loos gebouw tussen het station en de Vlisco. Als alles gaat als gepland is de feestelijke opening komend voorjaar. Dat liet B&W aan de leden van de gemeenteraad weten.
In oktober 2018 leek de wens om de beide musea daar onder te brengen niet uit te komen. Maar inmiddels is met de eigenaar van het pand overeenstemming bereikt. Dit heeft geresulteerd in een huurovereenkomst voor een periode van 10 jaar. De gemeente huurt het pand en stelt het ter beschikking aan de beide musea. De procedure voor de omgevingsvergunning loopt op dit moment en wordt naar verwachting op korte termijn afgerond.
De gemeente, de eigenaar van het pand en de 2 musea werken nauw en constructief samen. De musea richten zich vooral op de inrichting, het doorontwikkelen van hun museale concept en de onderlinge samenwerking. Voor het vormgeven van deze onderlinge samenwerking is een kwartiermaker aangesteld.
De in juni bekend gemaakte vertraging van de nieuwbouwplannen voor De Waart betekent ook uitstel van de sloop van de Gaviolizaal. Het Orgelmuseum kan daardoor voorlopig gebruik blijven maken van de Gaviolizaal. In september volgt meer informatie zo beloofd B&W.
Tenslotte meldt B&W: “Daarnaast hebben wij geconstateerd dat het rijke accordeonverleden van de stad nog niet goed gedocumenteerd is. Daarom wordt momenteel gewerkt aan een publicatie, waarbij de familie van de Helmondse accordeonisten Addy Kleijngeld en Arie Willems betrokken wordt.”

In de reacties hieronder staan updates.

26 reacties:

He gelukkig, en dit kon nog wel eens heel mooi worden.

Beantwoorden

Food court had veel leuker geweest, is het perfecte pand er voor.

Beantwoorden

Geweldig dat het beetje erfgoed wat er is bewaard wordt

Beantwoorden

Leuk dat er weer eens een markant pand van Helmond een publieksbestemming krijgt.
Verzoek aan de eigenaar is om het woekerende onkruid weg te halen, zodat het pand nu al iets van zijn glorie kan laten zien.

Beantwoorden

3 museum stukken op zijn plaats ..in een mooi gebouw ☺🙂
Er word keer iets behouden in helmond …gelukkig

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

@Rob op vrijdag 12 juli 2019 om 17:28:

ik zou zeggen, ga straks als vrijwilliger helpen om het allemaal schoon te houden. Het zal je in dank worden afgenomen. Ik kan het niet vanwege
ouderdom en gebreken.

Beantwoorden

Hopelijk houd het pand zijn karakter

Beantwoorden

Update 1:
EDAH- en Draaiorgelmuseum over ½ jaar in Van Gend en Loos gebouw
B&W stuurde een brief aan de leden van de gemeenteraad inzake de voortgang Van Gend en Loos gebouw. Om in een samenvatting de nuance niet te verliezen, hieronder de volledige brief:

In juli van dit jaar hebben wij u geïnformeerd over de stand van zaken van de herhuisvesting van het EDAHMuseum en het Draaiorgelmuseum. De huidige situatie vraagt om het nader informeren van uw raad.
Hiermee beantwoorden wij ook de vragen die de fractie 50Plus (pdf) op 15 oktober heeft gesteld.
Sinds de zomer is het project in een nieuwe fase gekomen, waarbij meer concreet invulling wordt gegeven aan de inhoud. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de museale inrichting (inclusief ruimtelijke invulling), de bedrijfsvoering en het educatief programma.
Wij hebben grote waardering voor de inzet van de beide besturen. Hun toewijding en passie zijn enorm. Het zijn allemaal vrijwilligers en een dergelijk omvangrijk en complex project vraagt veel van hen. In de raadsinformatiebrief van juli gaven wij aan dat er nauw en constructief wordt samengewerkt. Dat is niet altijd gemakkelijk. De onderwerpen die aan de orde komen, in combinatie met enorme betrokkenheid hebben een aantal punten blootgelegd waar verschillend over wordt gedacht. Concreet gaat het om bouwkundige kwesties, de (toekomstige) exploitatie en de financiering (dekking) hiervan.
Discussiepunten horen bij een dergelijk project. Een constructieve en positieve instelling van alle partners is hierbij noodzakelijk. Dit overigens zonder de discussie uit de weg te willen gaan. In de afgelopen weken hebben wij hierover diverse gesprekken gevoerd met het bestuur van de Stichting Draaiorgels. Interne onrust binnen het bestuur had daarbij een negatieve invloed op de slagkracht. Inmiddels hebben we een aantal duidelijke afspraken gemaakt om dit complexe proces tot een goed einde te brengen.
Wij houden vertrouwen in een goede uitkomst van het project. Met de gemaakte afspraken gaan wij ervan uit dat de samenwerking geborgd is en er geen verdere vertraging wordt opgelopen, zodat de stad over ongeveer een half jaar verrijkt zal worden met twee prachtige musea.

Beantwoorden

Breek da kraakpand af zeg.

Beantwoorden

mooi gebouw ..goed dat het eens word gebruikt

Beantwoorden

Heel erg zonde dat de Gaviolizaal wordt afgebroken !!!

Beantwoorden

Fijn dat er iets met die gebouwen gedaan wordt

Beantwoorden

Gavioli moet blijven , ‘!!!!!!!!!!

Beantwoorden

Dat is geen fijn nieuws in de krant vandaag!!! Daar verschiet ik van!!!
Frans van der Zanden was een hele goede voor het draaiorgelmuseum!!!

—————————————————————-
Museumvoorzitter stapt op
Verbouwplannen leiden tot onenigheid in bestuur draaiorgelmuseum
Frans van der Zanden is opgestapt als voorzitter van het Helmondse draaiorgelmuseum. Hij zat niet meer op één lijn met de andere bestuursleden.

Van der Zanden hield dinsdag de eer aan zichzelf, één dag na een bestuursoverleg met de gemeente.

@fan van het draaiorgelmuseum

We zijn het eens met de onderstaande reactie van onze collega Rob de Bruyn van het Eindhovens Dagblad. Daarom is het grootste deel van jouw citaat verwijderd. Mocht jij (of een ander) iets vinden van onze ingreep, dan is een reactie bij dit topic de plek om daarover je zegje te doen. Reacties over onze ingreep die hieronder worden geplaatst, beschouwen we als offtopic en worden daarom verwijderd.
Zelf hebben we er ook een bloedhekel aan dat/als anderen artikelen of foto’s of andere items van de weblog ‘copy-pasten’ en spreken hen daarop dan ook aan. Meestal achter de schermen en soms doen we dat op het scherm.

De weblog van Helmond 

Beantwoorden
fan van het draaiorgelmuseum

Beste fan van het draaiorgelmuseum,

Door ons hele verhaal hier te publiceren, schend je het auteursrecht. Dat is dus niet de bedoeling.

Mvg,
Rob de Bruyn, Eindhovens Dagblad

Beantwoorden

aanfluiting voor de prachtige renovatie van dit Helmonds Gedeelte Weg met die rotzooi Welke achterlijke ambtenaar wil dat nog intact houden Of renoveer het naar Cacaofabriek voorbeeld

Beantwoorden

Update 2:
De bouw van het EDAH- en Orgelmuseum is officieel gestart
Gisteren was de officiële start van de verbouwing van het voormalig Van Gend en Loos-gebouw tot EDAH- en Orgelmuseum. Het net geplaatste bouwbord werd onthuld, wethouder Antoinette Maas deed een woordje en er werd een glaasje gedronken op project Vermaakperron. Op het bouwbord zie je de laatste impressie, helemaal onderaan een eerdere impressie.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 12 november 2019 om 06:00:

Wie is VGL Beleggingsfonds Helmond op dat bouwbord op die eerste foto? Ik dacht dat de gemeente opdrachtgever was.

Beantwoorden

Mooi dat het blijft staan de panden 😏😊 van gendenloos

Beantwoorden

Kunnen we eindelijk weer eens beginnen in het EDAH museum

Beantwoorden

Succes ermee.
Ik hoop dat het wat wordt en vooral dat alles goed geïsoleerd wordt, want nu is het toch een tochtige, wankele bouwval, lijkt mij!

Beantwoorden

@Piet de Wilde op dinsdag 12 november 2019 om 07:39:

Dat weten we ook niet. Bij de Kamer van Koophandel is de organisatie op dit moment in ieder geval niet bekend.
We stelden die vraag vanochtend aan de deskundige en bij de gemeente wordt ‘as we speak’ naar het antwoord gezocht.

Beantwoorden

Update 3:

De gemeente maakte het filmpje en meldde daarbij het volgende:

Rond de zomer 2020 gaan de deuren open van het Orgelmuseum en het EDAH Museum in het markante Van Gend en Loos gebouw. Hoe het er van binnen uit gaat zien, houden we nog even geheim. Maar dat het bijzonder gaat worden, dat is zeker.

Afgelopen maandag, 11 november 2019, werd een start gemaakt met de verbouwingswerkzaamheden. Wethouder Maas onthulde samen met de eigenaar en vertegenwoordigers van beide musea het bouwbord. Waarna de aanwezigen hebben geproost op de toekomst, onder het genot van een broodje met Jam van d’n EDAH.

Beantwoorden

Superleuk museum moet ik zeggen maar komen er nog wel veel mensen?

Beantwoorden

@Mark Berens op woensdag 13 november 2019 om 13:10:

Dat is de vraag natuurlijk, maar als het niet behoorlijk wordt ondergebracht dan al helemaal niet. In het begin zal het wel bezoekers trekken, want dat is dan vanwege nieuwsgierigheid. De nieuwigheid wil men zien.
De toekomst zal uitwijzen of er veel bezoekers blijven komen. Soms was er nauwelijks volk bij het EDAH-museum en soms was het er behoorlijk druk. Het orgelmuseum ken ik niet. Dus daarover kan ik niet oordelen.

Beantwoorden

@Piet de Wilde op dinsdag 12 november 2019 om 07:39:

Aanvullende op @De weblog van Helmond op dinsdag 12 november 2019 om 10:10: “Het gaat om particuliere investeerders. In het kader van de privacywetgeving verstrekt de gemeente geen gegevens van derden.” Dat liet een woordvoerster van de gemeente ons zojuist weten.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *