69reacties

EDAH & draaiorgels in Van Gend & Loos-pand

Het EDAH-Museum en het Draaiorgelmuseum komen in het Van Gend en Loos gebouw tussen het station en de Vlisco. Als alles gaat als gepland is de feestelijke opening komend voorjaar. Dat liet B&W aan de leden van de gemeenteraad weten.
In oktober 2018 leek de wens om de beide musea daar onder te brengen niet uit te komen. Maar inmiddels is met de eigenaar van het pand overeenstemming bereikt. Dit heeft geresulteerd in een huurovereenkomst voor een periode van 10 jaar. De gemeente huurt het pand en stelt het ter beschikking aan de beide musea. De procedure voor de omgevingsvergunning loopt op dit moment en wordt naar verwachting op korte termijn afgerond.

De gemeente, de eigenaar van het pand en de 2 musea werken nauw en constructief samen. De musea richten zich vooral op de inrichting, het doorontwikkelen van hun museale concept en de onderlinge samenwerking. Voor het vormgeven van deze onderlinge samenwerking is een kwartiermaker aangesteld.
De in juni bekend gemaakte vertraging van de nieuwbouwplannen voor De Waart betekent ook uitstel van de sloop van de Gaviolizaal. Het Orgelmuseum kan daardoor voorlopig gebruik blijven maken van de Gaviolizaal. In september volgt meer informatie zo beloofd B&W.
Tenslotte meldt B&W: “Daarnaast hebben wij geconstateerd dat het rijke accordeonverleden van de stad nog niet goed gedocumenteerd is. Daarom wordt momenteel gewerkt aan een publicatie, waarbij de familie van de Helmondse accordeonisten Addy Kleijngeld en Arie Willems betrokken wordt.”

In de reacties hieronder staan updates.