Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.466 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

19reacties

Het rommelt een beetje in de Helmondse bestuurshoek. Nou is dit geen unieke situatie want in de politiek is immers altijd reuring. Dat is inherent aan ons democratisch bestel dat floreert dankzij de verschillen in meningen en zienswijze en de vrijheid die wij hebben om onze mening te uiten. Wij zijn godzijdank géén Rusland! Van die vrijheid maak ik nu gebruik om mijn hart te luchten over de onnavolgbare werkwijze van ons stadbestuur in de afgelopen weken.

Laat ik beginnen bij de meest recente zeperd: de gemeente Helmond eist van een bijstandsmoeder ruim 2000 euro terug die zij nooit heeft gehad. De rechter floot het college terug omdat deze terugvordering ten onrechte was. De vrouw, die al een belastingschuld had van 170 duizend euro en daardoor onder bewindvoering stond, moest tot aan de rechtbank gaan om deze bizarre claim te weerleggen. Het ED berichtte hier op 3 februari over. (pdf-versie)

Een dag later komt de verantwoordelijke wethouder met zijn verklaring (pdf-versie) die erop neerkomt dat hij niet anders kon om vervolgens de ‘schuld’ neer te leggen bij de uitvoerende medewerkers die zouden ‘‘worstelen met dit soort dingen’’. 

Dit is heel opmerkelijke allemaal. Zeker omdat de wethouder in hetzelfde artikel ook uitlegt dat het terugvorderen niet mogelijk was omdat de bijstandsmoeder en haar kind al op het absolute minimum zaten tot waar terugvordering was toegestaan!

De handelswijze van het college in deze casus is ongeloofwaardig en sluit niet aan bij het sociale imago dat men wil uitstralen en volop communiceert. Je hoeft maar langs het kanaal naar het zuiden te rijden of je komt de billboards tegen hoe goed de gemeente Helmond met partners voor zijn inwoners wil zorgen, want ‘Zo is Helmond’. Of kijk eens op www.Helmond.nl/hulp-bij-schulden. Onder het kopje ‘Betalingsregeling’ staat de veelbelovende zin “Wij kunnen u helpen met het treffen van betalingsregelingen met uw schuldeisers”.

De tweede merkwaardige kwestie is het niet vervolgen van een gewantrouwd zorgbedrijf waar het ED op 17 januari over berichtte. (pdf-versie) Het college bevocht voor de rechtbank tot aan het hoger beroep de toegang tot de boekhouding van de zorgverlener die in 2019 een bedrijfsresultaat van 100 duizend euro boekte. De gemeente wilde de boeken zien, kreeg dit voor elkaar maar deed vervolgen niets met de toestemming omdat het contract met de desbetreffende zorgondernemer in mei 2022 (al) was beëindigd. “Het doel van de gemeente was om adequate zorg aan haar cliënten te realiseren en geen contracten met zorgaanbieders te onderhouden waarbij twijfels waren over de rechtmatige inzet van geld. Dat doel was nu bereikt”, aldus de (andere) wethouder.

Dit collegebesluit veroorzaakte vervolgens een paleisrevolutie. Coalitiegenoten PvdA en SP stelden op 17 januari, alweer enkele weken geleden, kritische vragen (pdf) over deze handelswijze. Nog altijd is er vanuit het bestuur geen antwoord. Daar zal binnenskamers, binnen de coalitie, het nodig over te doen zijn en dat kost tijd want de geledeneren moeten gesloten blijven.

Wat ik nog steeds niet kan volgen is dat een bijstandsmoeder die niets verkeerd heeft gedaan, wordt aangepakt terwijl het college een dubieuze zorgondernemer laat gaan.

Hanneke Hegeman 

19 reacties:

Het lijkt erop dat de betreffende bijstandsmoeder een slachtoffer is van de Toeslagen affaire. Maar zeker weten doe ik dat niet. Het art. uit het ED geeft daar geen uitsluitsel over omdat het premium is en ik dus de rest niet kan lezen.
Zou je het volledige kranten artikel in een link kunnen plaatsen? Want dit is zo n vreselijk vreemd en krom verhaal. Idd niet te volgen.

Beantwoorden

@Tess op maandag 6 februari 2023 om 09:07:

Dag Tess, ik heb de desbetreffende artikelen in het ED nu in PDF aangeleverd. De redactie gaat deze invoegen in het artikel.
Ik hoop dat het probleem hiermee is opgelost.

Dank voor de tip en groetjes!

Beantwoorden

Benieuwd of het ED blij is met het gratis delen van betaalde content.

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op maandag 6 februari 2023 om 11:42:

De pdf-versies van die ED-artikelen zijn zojuist in Hannekes column geplaatst. Nu kan iedere Helmonder die 3 gelinkte artikelen lezen.

Beantwoorden

@Roland. De burgers wel.

Beantwoorden

@ Hanneke Hegeman: Het was dus geen Toeslagenaffaire slachtoffer, maar dat maakt de situatie er niet minder schrijnend. Moet je zien wat een geld en tijd verspillende exercitie dit is geweest van het College van B & W!
Eerst een bezwaar commissie Senzer, die ook de wetgeving blijkbaar niet begrijpt. Zelfs niet nadat er door de bewindvoerder bewijsstukken zijn aangeleverd. Toch doordrammen en gaan voor een beroep bij de rechtbank….ook weer een geldverslindende en tijdrovende zaak. Ongelofelijk wat er gesmeten wordt met belastinggeld van de burgers, want daar worden deze procedures die de door B & W gevoerd worden van betaald. De uitspraak was opvallend al op 10 januari dit jaar. Opmerkelijk dat het zo lang uit de publiciteit is gebleven!!!

En dan te bedenken dat B & W nu bezig is om de bezwaarfase te gaan afschaffen door de burgers de mogelijkheid te geven om zich “ambtelijk “te laten
horen. Maar dan moeten ze wel even bij het kruisje tekenen dat ze niet meer in beroep gaan! Ik vind dit geenfris verhaal, en dan heb ik nog geen tijd gehad om te lezen wat er nou precies met die zorgverlener aan de hand is ( geweest). Daar kom ik later nog op terug.

Beantwoorden

@Roland op maandag 6 februari 2023 om 11:55:

Voor wat hoort wat…. Het ED is vaak aangewezen op tips van lezers die er niets voor krijgen… Dus quid pro quo.

Beantwoorden

Ik vind dat je niet twee casi met elkaar moet willen vergelijken. ‘t een maakt ‘t ander niet minder goed of slecht.
Senzer bestaat uit uitvoerders, ook de juridische afdeling volgt regeltjes en ze durven niet eens een standpunt in te nemen. In mijn ervaring is die onafhankelijke houding ook nauwelijks te verwachten van de onder gekwalificeerde medewerkers.
Gelukkig hebben we de rechters nog. Maar feitelijk is het inderdaad schandalig dat er niet 1 persoon bij Senzer werkt die op dit level kan sturen.
Schaamteloos gepruts.
Over zorg instellingen weet ik ook dat er veel geld in grote zakken verdwijn. Het is pure misdaad.
Allemaal mogelijk gemaakt door linkse drang om geldbedragen rond te pompen en ideologie boven realiteit te stellen.

Beantwoorden

Heel herkenbaar en er zijn nog tal van “te volgen zaken”:
1mio uitgeven aan bloemen en plantvakken.
300k uitgeven aan uitkoop van uitbater om van de opvolger te horen na 5mnd dat ze ermee stoppen.
Slimme stoplichten, die al slim waren, slimmer maken.
Traverse tot 30kmpu weg bombarderen.
Rondweg rond Helmond realiseren zonder extra asfalt aan te leggen.
Wethouder die echt niet naar Helmond zou komen en toch komt onder druk van de opinie (hij was zo stellig vooraf).
Zonnepanelen overal neer “mogelijk” kunnen leggen.
Uitloop bouwkosten (stadion, zwembad, gemeentehuis).

Dat er niemand binnen de gemeente heeft gezegd. “Jongens we laten die 2k zitten want ook al winnen we de zaak, we krijgen nooit geld. Er is nl helemaal niks te verhalen.” Ongelofelijk, en ja, de 2k was inkomen.

Ik kan er vaak de vinger niet op leggen hoe de procesvorming plaats heeft gevonden voordat dit naar buiten komt of kan gebeuren.

Beantwoorden

Alvorens voor zo’n kwestie voor de rechter staat gaan er,zeker als er een advocaat bij betrokken is,maanden overheen. En een uitgebreide informatie uitwisseling.
Niemand maakt mij wijs dat gedurende een dergelijk traject geen momenten waren waarbij de wethouder had kunnen ingrijpen.
Of weet de wethouder niet eens wat zijn ambtenaren uitvoeren? Dat laatste zijn mijn ervaringen in ieder geval wel.
Men zou eens moeten weten hoe de afd BJO te werk gaat.

Beantwoorden

@ JW

Vooral die uitkoop van de vorige uitbater triggert me. Voor 300K?
Wie waren die vorige uitbaters? Lijkt me een uiterst lucratieve constructie heeft de gemeenteraad hier enige bemoeienis mee gehad?

Beantwoorden

@Andre op maandag 6 februari 2023 om 15:36:

Realiteit is toch de rechtse drang om gemeenschapsgeld z.s.m. in de zakken van de aandeelhouders te pompen?
En links heeft in ieder geval nog een ideologie.

Beantwoorden

Kans is groot dat de wethouder pas van dit verhaal hoorde toen het ED vragen ging stellen. Uitvoering ligt nadrukkelijk bij Senzer. Betwijfel of dit soort casussen besproken worden met de wethouders van gemeenten.

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman: Heb je vandaag gelezen wat het antwoord is op de vragen aan het College gesteld door de PvdA en de SP? Beschamend gewoon!

Beantwoorden

@Tess op vrijdag 17 februari 2023 om 08:20:

Ja, ik heb ze gelezen en ik weet ook dat de PvdA inmiddels nieuwe vragen heeft gesteld. Hoe die vragen luiden weet ik niet, die zullen binnenkort wel ergens op internet opduiken zodat we ze kunnen lezen.

Beantwoorden

@henk op donderdag 9 februari 2023 om 18:55:

Dag Henk,

Een beetje een late reactie van me, maar ik ben met andere zaken bezig. Het college / de gemeente is altijd verantwoordelijk voor het controleren van de bedrijfsvoering van zorgaanbieders binnen de WMO en de Jeugdzorg waar zij een contract mee hebben. Dat is vastgelegd in de wet en in de gemeentelijke verordening. Op het moment dat het signaal van fraude binnenkomt, is de gemeente verplicht hier actie op te ondernemen in de vorm van onderzoek. Het is niet relevant of de wethouder dit weet of niet. Het signaal kan ook worden opgepakt door een afdelingshoofd of sectordirecteur die een mandaat heeft. In een goede werkrelatie wordt het college tijdens het onderzoek of daarna geinformeerd. De gemeenteraad heeft vervolgens de taak het college weer te controleren.

Dan over de beantwoording van de vragen van SP en PvdA: daarover is blijkbaar het laatste woord nog niet gezegd en ik weet uit ervaring dat er in ieder geval op één vraag een half antwoord is gegeven. Ben ik het daar mee eens? Nee, maar ik doe er niets mee want ik heb als inwoner van Helmond mijn punt al meer dan voldoende gemaakt.

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op zaterdag 18 februari 2023 om 08:11:

De SP en PvdA zijn niet tevreden over de beantwoording van hun vragen en hebben inmiddels het college om verdere opheldering gevraagd.

https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2023/03/Vraag-09-vervolg-op-vraag-02-PvdA-SP-Gemeente-Helmond-doet-geen-inzage-in-boeken-van-zorgbedrijf.pdf

Beantwoorden

@ Hanneke Hegeman.

Ik ben benieuwd of de antwoorden nu wel komen!
Goed gedaan PvdA en SP👌

Beantwoorden

@Tess op woensdag 1 maart 2023 om 09:28:

En de antwoorden van het college (tweede ronde) zijn binnen. Gedateerd op 20-2-2023 en vandaag gepubliceerd. Goed werk heeft tijd nodig…… en afstemming binnen de coalitie om tot een weloverwogen antwoord te komen, gaat nu eenmaal niet snel……

https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2023/03/VA-9-PvdA-SP-Vervolgvragen-inz.-geen-inzage-in-boeken-zorgbedrijf-gemeente-Helmond.pdf

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *