Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Naw en Vruuger XCVII

Naw, vanuit de kerktoren van de Sint Lambertus, de voormalig Nederlands Hervormde kerk (uit 1848) waarin nu een advocatenkantoor zit. Rechts het dak van de Rabobank, herkenbaar aan de auto’s die erop staan. De Kasteel Traverse die Naw de Kerkstraat doorkruist, is niet zichtbaar op de foto. Vruuger (1966) zie je dat de aanleg van de Traverse tot het kerkje is gevorderd. In het oog springend is het witte pand op de hoek met De Wiel. De voormalige Sint Augustinus leeszaal was daar gevestigd. De winkels verder de Kerkstraat inmoesten net als de leeszaal plaats maken voor de uitbreiding van de Vlisco.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

2 Helmonders winnen filmcompetitie?

Vanaf vandaag (tot 23 maart) is de stemronde van de 60 SEC. filmcompetitie van Milieudefensie. Samen met het Movies that Matter Festival en VARA’s Vroege Vogels riep Milieudefensie mensen op een film van 60 seconden te maken met als thema “Wat is jouw groene, eerlijke wereld?”
Inzenders maken zo kans op vertoning in de bioscoop of op tv. 2 Helmonders, Mark Verlijsdonk en Geert Blenckers, maakten in opdracht van GroenLinks Helmond het onderstaande filmpje, getiteld Kleine moeite. Hun filmpje zit bij de 41 filmpjes die de site haalden. Voor zover wij konden nagaan, zijn zij daarmee de enige Helmonders.



Een kleine moeite

Mark en Geert vroegen of de weblog hun filmpje wilde promoten zodat het de publieksprijs gaat winnen. Dat doen we graag, Helmonders die iets bijzonders doen helpen we graag.
Wil jij hen ook helpen? Iets meer dan 60 secondes van je tijd wordt gevraagd. Tenzij je het bovenstaande filmpje al bekeek, want dan kost het je nog maar enkele seconden om te stemmen.
Door hier te klikken kom je op de stempagina. Rechtsboven kies je voor Kleine moeite, vul daarna een naam en mailadres in, vink het laatste hokje aan en Stem!
Op 3 april wordt de uitslag van deze filmcompetitie bekend gemaakt op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Zou wel leuk zijn als Helmond op het podium staat.

15reacties

Wie is zij?


Helmond

Geef de volledige naam (= voornaam, eventuele tussenvoegsels én achternaam).


Tussenstand:
4 punten: Els
3 punten: wilma én Anita*
2 punten: Helga*
1 punten: Hans én Noud én Ellen

Een * betekent dat die persoon dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling in ’t Speelhuis.
6reacties

GGG, Huizenmarkt op zijn kop

  GGG Helmond

De internationale kredietcrisis gaat niet ongemerkt aan de Helmondse woningmarkt voorbij.Sommige makelaars beweren zelfs dat de huizenmarkt er volledig door op zijn kop is gezet of nog gaat worden.
Helmond blijkt weer koploper, zoals wij onlangs op Brandevoort 2 constateerden.

voor een uitvloeisel van de crisis of een misverstand.
.

1reactie

Poster voor inzenden voor het WilHelmonds

Vanaf woensdag hangt de bovenstaande poster in Helmond op de plekken waar veel bands, muzikanten, koren, tekstschrijvers, producers etc. komen.
Voor die muzikale mensen is het van belang om dit topic goed te lezen. Zodoende weten zij welke geweldige prijzen er bij WilHelmonds te winnen zijn én weten zij hoe hun nummers moeten worden ingestuurd.
Veel succes!

3reacties

Ilse: Carnaval Helmond

Column Ilse uit HelmondBrabant zou Brabant niet zijn, als er geen carnaval gevierd werd. Met tromgeroffel, toeters en bellen, vrolijke gekleurde pakken, een prins en prinses met hun gevolg, een vrolijk gezicht en met ook vast een hoop alcohol heeft ook Helmond de aftrap gegeven voor carnaval 2009.

Altijd heb ik gedacht, dat Helmond tijdens carnaval “Kattenmeppers-land” of iets dergelijks zou heten, maar na enig speurwerk kwam ik er dan toch achter dat er sowieso meerdere verenigingen zijn hier in Helmond. Toen ik aan een aantal andere inwoners van Helmond vroeg hoeveel het er dan zouden zijn, kon niemand mij daar een exact antwoord op geven.

De eerste naam die mij al snel werd gegeven was C.V. de Keiebijters. In eerste instantie dacht ik dat dit een vereniging was die het leuk vond om wedstrijdjes te houden in het bijten van keien. Maar toen ik vervolgens geen C.V. de tandjestuffers kon vinden ben ik deze gedachte gaan vergeten. Deze vereniging heeft dit jaar als prins Prins Briek XXXVI, alias Joop Kuijpers. Vond het al verdacht, dat ik geen enkele “Briek” ken, en er hier ineens 36 zouden wonen.  Ik vraag me dan toch af,  waarom dan de naam Briek en niet Alexander, Constantijn, Maurits of Bernhard?

Maar er zijn er meer, de volgende waarvan men ook zeker wist dat het een carnavalsverenging binnen Helmond  zou zijn, is C.V. de Kluppels, met als motto van prins Peter II “T(r) append de carnaval dur…” Ik neem aan dat hij hiermee bedoeld dat we allemaal op de fiets moeten gaan als we willen gaan drinken en dat vind ik een nobel streven van Prins Peter! Laten we daar met zijn allen gehoor aan geven!

Vervolgens werd C.V. de Spurriezeiers uit Stiphout opgenoemd. Daar zwaait dit jaar Prins Martien de scepter, laten we hopen dat hij niet te hard zwaait voordat er ongelukken gebeuren…  Ook C.V. `t Barrierke is in het bezit van een eigen (vast ook dorstlustige) hoogheid, genaamd prins Joey die met zijn raad van elf (ik tel er 9 op de website?) gaat voor heel veel lol.

En dat is wat ik jullie ook ga wensen want uiteindelijk gaan we allemaal voor het zelfde doel. En dat is natuurlijk niks anders, dan met carnaval veel lol beleven met elkaar. En dan sluit ik op mijn beste Helmonds deze column af met de woorden:  “Nie Miauwe, gewoon gezellig in Helmond karreneval houwe”

Ilse

8reacties

Sjaak van Buren: humor of kritiek? (JC)

Er is tegenwoordig niet veel voor nodig om als terrorist bekend te staan. Een paar kwajongens die een school ‘bedreigen’, een Smily-reactie op een website richting burgemeester, een mening over het geloof. Al snel schiet bang Nederland in een kramp en dreigt met rechtszaken. Als dat niets uithaalt, gaan we de wet maar veranderen.
De laatste loot aan die stam is het ontslag van columnist Sjaak van Buren door redacteur Jan-Pieter Klumpers van weekblad De Trompetter.
Het presidium van de Helmondse gemeenteraad voelt zich ‘ernstig gestoord’ door de columns van Sjaak van Buren. Het lijkt de Sovjet-Unie wel, in meerdere opzichten!
Begrijp me goed: ik ben geen fan van Van Buren. Ook niet van De Trompetter trouwens.
Maar een medewerker wegsturen omdat die ’te veel op de man gespeeld’ zou hebben, kan wat mij betreft absoluut niet door de beugel. Zeker niet als het om een columnist gaat.Gelukkig heb ik met De Weblog betere afspraken. Bovendien ben ik daar niet in dienst. Dus kunnen ze mij ook niet ontslaan.
De ironie stijgt helemaal ten top als zowel de gemeente als De Trompetter laten weten dat deze klacht en dit besluit ‘volledig buiten’ het contract voor de wekelijkse gemeentepagina staat. Dat dankt me de koekoek. Er is natuurlijk niemand die dat geloofd. Te meer niet omdat juist op dit punt De Trompetter zelf bepaald geen brandschoon verleden heeft.
Ik moet het deze ene keer dan ook met Sjaak van Buren eens zijn: kennelijk kunnen de Helmondse politici slecht tegen kritiek. En veel gevoel voor humor hebben ze ook niet. Het zal wel aan de crisis liggen dat onze bestuurderen zichzelf veel te serieus nemen. En per slot van rekening naderen de verkiezingen ook alweer.
Het is jammer dat deze affaire te laat komt voor de carnavalsoptocht. Ik ga nu echt Helmond ontvluchten!

Was getekend,

1reactie

Naw en Vruuger XCVI

Naw zie je de eerste 3 paalwoningen van Piet Blom. Die staan natuurlijk in Helmond, langs de Kasteel Traverse om precies te zijn, en werden begin 1975 opgeleverd. Vruuger (al voor 1900) stond hier villa De Vuurdoorn, het voormalige landhuis van de familie Fentener van Vlissingen. Deze villa kreeg daarna nog verschillende andere functies. Wat te denken van de kazerne voor de politietroepen van Helmond, het regionaal kantoor van de Heidemij en het gewestelijk Arbeidsbureau? Op 11 maart 1973 brandde dit pand af.

33reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Helmond

Ook vandaag (donderdag 19 februari) maximaal 3 antwoorden per deelnemer!
Elk antwoord vandaag na je derde antwoord is ongeldig.
Morgen mag je weer zo veel antwoorden geven als je wilt.


Tussenstand:
4 punten: Els
3 punten: wilma
2 punten: Helga* én Anita*
1 punten: Hans én Noud

Een * betekent dat die persoon dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling in ’t Speelhuis.

GGG, Opschoonactie fietsenwrakken

GGG Helmond

De Stichting Stadswacht Helmond schoonde vorige maand de fietsenstallingen bij het Centraal Station weer eens op. Zie hun persbericht daarover. Maar liefst 56 wrakken werden verwijderd. Vanwege dit grote aantal zal de actie komende maand herhaald worden.
Het is ongelooflijk hoeveel ruimte er na zo’n opruimactie ontstaat.

voor de fietsenstalling bij het station om zelf te oordelen.
.

11reacties

Tegen wie speelde Helmond Sport hier?


Helmond

Er zijn maar een beperkt aantal voetbalclubs, vandaag (dinsdag 17 februari) daarom maximaal 3 antwoorden per deelnemer! Elk antwoord vandaag na je derde antwoord is ongeldig. Morgen (woensdag 18 februari) geldt trouwens precies hetzelfde: ook woensdag mag je maar 3 antwoorden geven. Ook al wordt er morgen een hint gegeven: de gehele woensdag slechts 3 antwoorden.
Die club wordt meestal aangeduid met 1 woord. Dát woord is het juiste antwoord.


Tussenstand:
4 punten: Els
3 punten: wilma
2 punten: Helga*
1 punten: Anita*én Hans én Noud

Een * betekent dat die persoon dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling in ’t Speelhuis.
8reacties

Chahim: Marokkanen problematiek debat

Column Mohammed Chahim PvdA

Afgelopen woensdag 4 februari vond er op het Fontys terrein Eindhoven een debat plaats over de Marokkaanse problematiek in Eindhoven en Helmond. Het debat werd georganiseerd door het Eindhovensdagblad i.s.m. de Fontys. Ikzelf kan het erg waarderen dat een krant, die normaliter alleen het verslag doet van dergelijke bijeenkomsten, nu zelf het initiatief heeft genomen.

Het onderwerp ging (zoals zo vaak) om probleem analyse. Wat is er nu echt aan de hand met onze Marokkaanse medelanders? Wat is het probleem en hoe gaan we dit oplossen. Op zich is het natuurlijk altijd goed om eerst te kijken naar de oorzaken als je een probleem wil oplossen, maar wat verstaan wij onder "Marokkanen problematiek"?

Tijdens het debat ging het voornamelijk over de Marokkaanse probleemjongeren (volgens de aanwezige jongeren werken en politieman in het panel, ongeveer 100- 150 in Eindhoven en ongeveer 20-30 in Helmond) die in hun eendje onze maatschappij aan het verzieken zijn. Iedereen was voor een harde aanpak en natuurlijk de een iets harder dan de ander. Hier kan ik grote lijnen mee instemmen. Ik denk zelf dat dit probleem zichzelf gaat oplossen. Een van de oorzaken is dat de ouders zich niet zo bewust zijn van de Nederlandse samenleving en de spelregels niet 100% kennen, maar ik neem aan dat deze probleemkinderen (ouders van de toekomst) zich wel bewust zijn van de spelregels en hun kinderen goed zullen opvoeden. Immers iedereen wil toch het beste voor zijn kind.

Als je mij vraagt wat nu echt de "Marokkanen problematiek", dan denk ik aan Fatima, een hard werken meisje die bezig is met haar HBO of WO studie, daarnaast een bijbaan heeft voor 20 uur per week omdat ze haar school zelf moet betalen en ook nog helpt bij het huishouden. Fatima is op zoek naar een baan en wordt keer op keer teleurgesteld (zeker in deze economische zware tijden). Ik denk dat ik meer dan 30 gevallen ken van Marokkaanse jongens en meisjes uit Helmond die moeilijk aan een baan konden/kunnen komen puur vanwege hun uiterlijk of naam. Dit zijn er dus meer dan die probleemjongeren waar ik het eerder over had. Ik zou meer willen vechten voor deze Fatima die iets van haar leven wil maken en iets minder voor die probleemjongeren. Ik denk dat we de ogen van heel veel probleemjongeren kunnen open door Fatima een kans te geven.

Met deze column wil ik niet in een slachteroffer rol vallen. Integendeel! Waar het mij om gaat is dat ik vind dat wij iets van dat belastinggeld dat nu in de oneindige put van de probleemjongeren stoppen moet overgieten naar de excellerende jongens en meisjes in de samenleving. Ik denk dat deze jongens en meisje een voorbeeld kunnen zijn voor toekomstige generaties en goed doet volgen.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA

22reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Helmond

Vandaag (zondag 15 februari) maximaal 3 antwoorden per deelnemer!
Elk antwoord vandaag na je derde antwoord is ongeldig.
Morgen mag je weer zo veel antwoorden geven als je wilt.


Tussenstand:
4 punten: Els
2 punten: wilma én Helga*
1 punten: Anita*én Hans én Noud

Een * betekent dat die persoon dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling in ’t Speelhuis.
1reactie

"Zo zijn onze manieren!"

Stichting SEM debatten in Helmond Hoe zijn jouw manieren?

Op 17 januari heeft de eerste workshop plaatsgevonden “Hoe zijn jouw manieren”. In de 4 weken daarna is een levendige discussie ontstaan over jouw identiteit en multiculturaliteit in Helmond onder leiding van een aantal wetenschappers. Er werden vragen gesteld als; zijn er verschillen, gelden de waarden en normen van toen ook voor deze tijd en wat zegt taal over Helmonders.

In de laatste workshop kijken we terug op wat de uitkomst is van de workshops. Tegelijkertijd wordt er gekeken wat jij kan doen. Wat is jouw aandeel in de identiteit van de Helmonder? Voel jij je een burger van Helmond?

Guno Jones zal deze workshop begeleiden. Hij is verbonden als onderzoeker aan de faculteit geesteswetenschappen, leerstoelgroepen Cultuurgeschiedenis van Europa en Nederlandse geschiedenis.

‘Hoe zijn jouw manieren?’ deel 6: Burgerschap en identiteit.
Zaterdag 28 februari, 16:00 tot 18:30 uur in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.

Stichting SEM Helmond

Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: [email protected]

1reactie

Naw en Vruuger XCV

https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2023/03/molenstraat1961-Helmond.jpgNaw de Molenstraat, gezien vanaf het kruispunt met de Burgemeester van Houtlaan. In het midden de minaretten van de moskee, links de ruiten van het kantoor van Woningbouwvereniging Volksbelang. Voorheen zat daar het kantoor van Woningbouwvereniging De Hoop. Vruuger (1961) stonden links vooral arbeiderswoningen met na de eerste rij woningen de ingang naar de Molenweg.

GGG, Afval moet door

  GGG Helmond

SITA is in Helmond belast met het ophalen van het afval. De ene week is het de beurt aan de groene bak met GFT-afval, de andere week de grijze bak voor al het huishoudelijke afval. Meestal worden deze bakken door bewoners netjes buiten op de juiste plekken bij elkaar gezet.
Een Helmonder maakte ons attent op een ludieke actie van ’n SITA-ophaalploeg. Zij ondervonden enige tegenwerking van een buurtbewoner die zijn auto op zo’n gezamenlijke aanbiedplaats had gezet.

voor de SITA-tegenactie.
.

7reacties

Carnaval? Nee bedankt! (JC)

Ik houd niet van carnaval.
Laatst bezocht ik eens zo’n zittingsavond. Wat héét: dé zittingsavond in het (toen nog) Bavaria House. En wat krijg je voorgeschoteld? Uren ongein, gevat in de meest flauwe, uit het Rijnland overgenomen, ‘rituelen’. Je zit dan op ongemakkelijke stoelen waarin je niks ziet te kijken naar een stel gekken die in rare pakjes de zaal heen en weer rennen. Het hoogtepunt van die avonden is het op de stoelen klimmen. En de bar natuurlijk.
Verplicht leuk doen in rare kleren, het hoeft niet van mij. Op school vond ik het al niks. En dan moet je weten dat ik nog wel enige carnavalsbals georganiseerd heb daar. Met als grote voordeel dat je in de coulissen je werk kon doen.
Later heb ik jaren in de horeca gewerkt tijdens de carnaval. Wat je dan allemaal ziet en meemaakt, beneemt je ook wel de lust tot carnaval. Dronkenschap, agressie, brand, vrouwenjacht, vreemdgaan en ga zo maar door.
De leukste keer vond ik toen een dronken figuur me ‘wel zou helpen’ toen ik met een grote stapel lege glazen door de hossende, zwetende meute door terug achter de bar probeerde te komen. Hij sloeg de hele stapel uit mijn handen. Zonder spijt heb ik de man naar het ziekenhuis zien vertrekken met zijn hele onderarm opengesneden.
De emmer liep helemaal over toen ik dacht een rustige nieuwe woning in het centrum betrokken te hebben. Dat viel dus lelijk tegen toen het tegenoverliggende café een paar joekels van geluidsboxen buiten plaatste waar de godsganselijke dag het Smurfenlied uit schalde. Gek werd ik ervan.
Vanaf dat moment ontvlucht ik de carnaval en zorg ervoor minstens honderd kilometer van Helmond weg te zijn. Van een afstandje bezien, kan ik goedwillend naar deze folklore kijken. Gezien het grote aantal vakantieboekingen in die periode, ben ik bepaald niet de enige. Het enige vervelende is de zooi in de straat als ik terugkom en het klem zitten achter verdwaalde praalwagens onderweg.
Klem achter zo een tractor bedenk ik dan met spijt dat carnaval gezien wordt als het sociale en culturele hoogtepunt van het jaar. Jammer voor Helmond dan.
Ik ben dan ook een weekje weg. Alaaf, zou ik bijna zeggen.

Was getekend,

5reacties

D'n Hellemonder (de tekst)

Helmond, het Helmonds Volkslied, WilHelmonds

Afgelopen week schreef Joris van Laarhoven in het weekblad De Loop een stuk over het nummer ‘D’n Hellemonder’. Het legendarische Helmondse carnavalslied uit de jaren ’60 waar veel Helmonders alleen het refrein van kennen. En toch zijn er twee coupletten geschreven die bij dit nummer horen. In de decennia daarna zijn deze coupletten in de vergetelheid geraakt, dus reden genoeg om ze nu, met de carnaval op komst, weer eens boven water te halen!
Er mag meegezongen worden.

D'N HELLEMONDER (1963)

Refrein;
En dè hit'ie naw gedoan um dèt'ie Hellemonder is,
um dèt'ie ut nie wou weten of um dèt'ie ut nie wis,
mar ein ding dè is zeker dè dut'ie nauw nie mer,
want ut deet'um erges toch un bietje zer.

Hai ha nooit in zun leveun rundje weggegève,
en ik verskoot toen ie plots zei:
vatte gai ut nou mar ein van mij.

Refrein

En mi die dolle dage
moes'ie nen bril-goan drage
normaal dur ut joar dan ging ut wel
mar dan keek'ie zo barstes skèèl

Refrein

33reacties

Weg maar niet vergeten?


Helmond
Welke naam stond op het straatnaambordje dat linksboven het raam zat?

Een klein gemak is dat we dit maal niet op het hoofdlettergebruik letten.


Tussenstand:
4 punten: Els
2 punten: wilma
1 punten: Anita*én Hans én Noud én Helga*

Een * betekent dat die persoon dit kwartaal 2 vrijkaartjes won voor een voorstelling in ’t Speelhuis.