Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

19reacties

Ruim 3 ton voor 47 harddrugsverslaafden

harddrugsverslaafden Helmond

Moet de gemeente Helmond de verslaafdenopvang De Oversteek zelf willen betalen mocht dat niet meer door derden worden betaald? Die vraag stelde CDA-raadslid Angelique Raaijmakers gisterenavond prominent aan de orde in de vergadering van de commissie Samenleving. Zou dat geld dan niet beter naar bijvoorbeeld de opvang van dementerende bejaarden kunnen gaan, zo vroeg zij zich hardop af.
Het antwoord dat zij van CDA-wethouder Margreet de Leeuw kreeg was feitelijk hetzelfde als 2 jaar terug werd gegeven: dat zien we dan wel, we willen nu weer gewoon doorgaan met deze verslaafdenopvang.
Harddrugsverslaafden met een zeer grote afstand tot de maatschappij krijgen in De Oversteek avond- en nachtopvang. Tevens hebben zij daar een gebruikersruimte. Deze verslaafden met vaak psychische problemen worden geholpen vanuit een menselijk aspect, maar ook om hun overlast in Helmond te beperken.
De Oversteek zit tegenover het politiebureau aan de Kasteel Traverse. Veel Helmonders zullen het niet kennen, weinig Helmonders maken er gebruik van. Uit een evaluatie (pdf) van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Helmond blijkt dat medio 2010 47 verslaafden gebruik mochten maken van de faciliteiten van De Oversteek. Per dag maakten er gemiddeld 14 van hen gebruik van de opvang en 8 van de gebruikersruimte. De afgelopen jaren blijken die aantallen te dalen.
De Oversteek kost 331.135 euro per jaar. Een flink bedrag waarvan de wethouder vindt dat het niet echt efficiënt wordt besteed. Maar gelukkig wordt dit dus nu (en wellicht ook in de toekomst) betaald door een zak met geld uit Den Haag (of elders). En mocht dat veranderen dan komt de wethouder terug naar de gemeenteraad. Het CDA gaat zich beraden of zij met dit antwoord kan leven.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

Van der Zanden: klare taal!

Column Nathalie van der Zanden SP Helmond

Vaagtaal! Kent u het? Woorden die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Woorden waar geen duidelijke betekenis voor staat maar waar u een bepaalde verwachting of voorstelling bij krijgt.
Bij "klare taal" ligt dat anders. Klare taal is ondubbelzinnig, duidelijk, direct.

Vreemd dat we in een tijd waarin we toch vooral onze eigen keuzes willen bepalen, het toelaten dat "vaagtaal" onze keuze zo nadrukkelijk beïnvloedt.

Enkele voorbeelden.
Als u leest: "Wij beloven het onderwijs terug te geven aan de leraren en stellen het kind centraal" denkt u dan aan grotere klassen, leraren op sms-afstand of het afschaffen van leerlingenvervoer?
Wanneer u hoort: "De warmte van een baan is beter dan de kilte van een uitkering", denkt u dan aan massaontslagen bij TNT, jongeren die worden uitgebuit met flexcontracten of bijvoorbeeld de Helmondse pilot loondispensatie waarbij mensen worden verplicht tot werken onder het minimumloon?

Vaagtaal, wat mij betreft!

Binnenkort mag u weer een nieuw Provinciaal bestuur kiezen. Vaak baseert u uw keuze op wat u ziet, hoort of leest via radio, tv, schrijvende pers en het foldermateriaal dat politieke partijen in uw brievenbus (laten) stoppen. Tijd dus voor u om na te gaan welke onderwerpen uit de Provincie voor u belangrijk zijn en of ze in heldere en duidelijke taal worden gepresenteerd. En niet onbelangrijk, sluiten de woorden aan bij de daden uit het verleden?

Wat waren de Brabantse onderwerpen die u het meest aanspraken?
De komst van megastallen, de bestrijding van Q-koorts die veel ophef veroorzaakte in Helmond (zie: www.hellemond.web-log.nl/hellemond/2009/12/q-koorts-slaat/) en de invloed die dit heeft op uw gezondheid? Instemming, ook door Helmond met de verkoop van onze eigen energiemaatschappij Essent aan het buitenland en de miljoenen daarvan die nu naar Brabant Culturele Hoofdstad gaan (te reserveren door Helmond 10 miljoen tot 2018)? Of misschien toch het onvoldoende handhaven van milieucontroles in onze provincie? Aan u de keuze, oprukkende industrie- en golfterreinen of betere bescherming voor water, natuur en landschap. Kortom, er valt wat te kiezen.
Daarnaast speelt er deze keer nog een belangrijk ander aspect mee. Met uw stem bij de Provinciale verkiezingen kunt u laten merken wat u van de regering vindt.

Als u gebruik gaat maken van uw stemrecht, en ik hoop dat u dat massaal gaat doen, wens ik u veel succes bij het scheiden van informatie, en uw zoektocht naar het onderscheid in 'klare taal' en 'vaagtaal'.

Wanneer u de moeite neemt om de verschillende standpunten op en rijtje te zetten, wijs ik u toch even op ons eigen verkiezingsprogramma in heel klare taal.
U vindt het op: www.brabant.sp.nl/VerkiezingsprogrammaSPNB.pdf of doe de "protest" op: www.sp.nl/2011/pro-test/SP_PRO-TEST.swf

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

1reactie

GGG, Gevelisolatie groot succes

GGG Helmond

De bewoners van de appartementen aan het Wethouder van Deutekomplein en de Frans van Bommelstraat zijn ontevreden. Al jaren klagen zij steen en been over kou en nattigheid. De oorzaak van het probleem was onduidelijk. Lag het aan de gevel, de beglazing of de verwarming? Gelukkig heeft hun woningbouwvereniging woCom nu een creatieve oplossing gevonden voor alle problemen. De vraag is alleen: laten die bewoners zich nog wel inpakken?

voor de revolutionaire en kunstige oplossing.
.

Naw en Vruuger CXCI

Naw op de hoek Steenweg / Kromme Steenweg het voormalige restaurant Steengoed van het Brabant House. Nu gesloten (om in april te heropenen als een grandcafé – brasserie) omdat de exploitatie van het Brabant House dinsdag overging van Hutten Catering naar Food for Fun. Links de gerestaureerde gevel van de ‘Scala Bioscope’ zoals dat fraai op de gevel staat.
Vruuger (kort voor 1919) stond links de oorspronkelijke Scala bioscoop van F. Geenen. Daarnaast een pand met een 17e-eeuws geveltje. Op de hoek de herberg die Thijs Geenen sinds 1894 dreef. De laatste 2 panden zijn in 1919 afgebroken toen Geenen zaal Flora bouwde.

9reacties

Wat heeft Helmond aan de provincie?

In de aanloop naar de Brabantse Statenverkiezingen woensdag 2 maart geven de 3 Helmondse lijsttrekkers 4 keer hun mening over Helmondse aspecten. Hieronder hun antwoorden (in de maximaal 140 woorden die zij daarvoor kregen) op de eerste vraag:
Jullie zijn 3 Helmondse lijsttrekkers die een functie bij de provincie Noord-Brabant ambiëren. Maar wat heeft Helmond aan de provincie?

Annegien Wijnands PvdA Noord-Brabant

Annegien Wijnands (PvdA):
"Helmond is een belangrijke stad in Brabant. Zo heeft de provincie, met de PvdA in de coalitie, sinds 2007 meer dan 60 miljoen euro geïnvesteerd in meer dan 20 projecten in Helmond, waaronder de kanaalzone, de cacaofabriek en de automotivecampus. Daarnaast is de provincie ook verantwoordelijk voor het ruimtelijk beleid. Besluiten over bedrijventerreinen (BZOB bos en Diesdonk) en wegenaanleg (de verbreding van N279) worden in Den Bosch genomen. De provincie doet er dus toe! Als u stemt op de PvdA op 2 maart dan stemt u op:

  • doorgaan met investeren in belangrijke projecten in Helmond
  • een actieve provincie, die investeert in de regionale economie en arbeidsmarktbeleid
  • verbreding van de N279 in overleg met de bewoners van de betrokken wijken en oog voor de kwetsbare natuur
  • ruimte voor recreatie in het buitengebied en geen nieuwe megastallen."

Paul Smeulders GroenLinks Noord-Brabant

Paul Smeulders (GroenLinks):
"Ik ben trots op mijn eigen Helmond! De afgelopen jaren zijn er in de stad mooie dingen gebeurt, ondermeer met geld van de provincie. Denk aan de ondertunneling van het spoor bij het station die er gaat komen. Daarnaast speelt de provincie een belangrijke rol in het groen houden van de buitengebieden van Helmond. Ruimte voor groen! GroenLinks is daarom tegen nieuwe bedrijventerreinen op Diesdonk of op de Brouwhuissche Heide. De plannen om een nieuwe woonwijk te bouwen in 't Goor gaan de prullenbak in.
GroenLinks pleit al jaren voor aansluiting van Helmond op het Nachtnet van de NS. Ook in de Staten ga ik me hier keihard voor inzetten. Zo kan iedereen in Helmond blijven wonen, maar toch genieten van de mooie dingen die elders gebeuren."

Ruud van Heugten CDA Noord-Brabant

Ruud van Heugten (CDA):
"De goede samenwerking met de provincie heeft Helmond veel opgeleverd.
In het openbaar vervoersnetwerk BrabantStad is samen met de 4 andere grote steden veel geïnvesteerd. Daar heeft Helmond bijvoorbeeld station Brandevoort aan te danken, en straks de nieuwe stationsomgeving. In de toekomst komt er zo wellicht een HSL vanaf Eindhoven naar Duitsland. Verder zijn er de Groene Campus en de Automotive Campus gekomen. In de verdere innovaties en kennisontwikkeling wordt door de provincie geïnvesteerd. De provincie behartigt de Helmondse belangen (en subsidies) richting Den Haag en Brussel. Verder draagt de provincie bij aan behoud van erfgoed zoals Sluis 7 en de Cacaofabriek. Wellicht komen in de toekomst oude Vlisco- of andere fabrieksgebouwen in aanmerking voor een nieuwe toekomst. Ook in het opknappen van oude bedrijventerreinen heeft de provincie een belangrijke rol. Tenslotte stimuleert de provincie woningen voor starters en zelfbouwers."

22reacties

Helmondse horeca niet rookvrij

roken verboden horeca Helmond

Hieronder de 13 Helmondse horecagelegenheden waarvan Clean Air Nederland een melding kregen dat daar gerookt wordt.
D'n Hap en d'n Tap (Bernadettestraat), Zalencentrum de Geseldonk (Cederhoutstraat), Plaza Café (Havenweg), Café de Kapper (Havenweg), Café Franske (Havenweg), De Vlinder (Havenweg), De Bascule (Havenweg), Buurthuis Sint Anna (Hoogeindsestraat), De Molen (Molenstraat), Zaal Vissers Brouwhuis (Peeleik), Zeezicht (Steenweg), kantine City Sporthal (Watermolenwal) en Muziekcafé (Zuid-Koninginnewal).
Een handig lijstje voor zowel rokers als niet-rokers. De eerste groep weet waar ze welkom zijn, de tweede waar ze niet moeten wezen als ze rook willen vermijden. Natuurlijk vormen deze 13 niet de volledige lijst waar er in de Helmondse horeca gerookt kan worden, maar zo'n lijst kan groeien.

13reacties

Fractievoorzitter GroenLinks stopt ermee

Rudi van der Made GroenLinks Helmond

De fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Helmond, Rudi van der Made, heeft zijn lidmaatschap van GroenLinks opgezegd. De aanleiding hiervoor is de steun van GroenLinks in de Tweede Kamer aan de missie naar Kunduz.
Maandagavond bleek tijdens een drukbezochte vergadering van GroenLinks Helmond dat bijna alle leden tegen deze missie zijn. Het grootste deel blijft uit loyaliteit met de partij, haar idealen en programmapunten nog lid van GroenLinks. Enkele leden overwegen hun lidmaatschap op te zeggen. Zij wachten de uitkomst van het partijcongres van aanstaande zaterdag af. De afdeling GroenLinks Helmond staat niet ter discussie, het gaat uitsluitend over de missie naar Kunduz.
Wat betreft de vertegenwoordiging van GroenLinks Helmond in de gemeenteraad, is besloten dat Van der Made tot september van dit jaar zal aanblijven als raadslid. Samen met Ruud Verhoeven vormt hij tot dat moment de fractie van GroenLinks Helmond. In september zal Ling Ko de plaats van Van der Made innemen, bij terugkomst van haar buitenlandse stage.
Van der Made: "GroenLinks Helmond respecteert de opzegging van mijn lidmaatschap. De afdeling heeft mij unaniem gevraagd om voorlopig haar vertegenwoordiger te blijven in de gemeenteraad. Dat is ook mogelijk binnen de regels van GroenLinks. Ik ben blij met dat vertrouwen. Mijn opvattingen over de noodzakelijke aanpak in Helmond blijven natuurlijk zowel groen als links. Door tot het najaar te blijven als raadslid, kan ik het raadswerk op een goede manier overdragen. Ook daarna zal ik nog betrokken blijven bij de afdeling in Helmond."
Rudi van der Made was ruim 15 jaar lid van GroenLinks geweest, en is sinds maart 2006 gemeenteraadslid.