Buiten is het 26 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.246 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
24reacties

Sluitingstijden
Zoals Frank gisteravond al meldde bij het log  Mogelijke beperking onbeperkt drinken, mag de horeca in het centrum een jaar lang een uur later  in het weekend sluiten. Bij wijze van proef kunnen kroegen en eettentjes aan de Steenweg, Haven en Markt/Wal een vergunning krijgen om vrijdag- en zaterdagnacht een uur langer open te zijn, tot 04.00 uur dus.
In januari dienden de ondernemers met 29 horecagelegenheden in het centrum een verzoek in de sluitingstijden zelfs helemaal vrij te geven. Volgens hen zijn er op een drukke zaterdagavond in het centrum nog slechts 1500 bezoekers. Hun concurrentiepositie zou zwaar onder druk staan door de ruimere sluitingstijden in de omliggende gemeenten. Dat verzoek werd afgewezen. Er zou dan geen begrenzing meer zijn van het alcoholgebruik, de verwachte overlast voor omwonenden en ook de politie gaf een negatief advies. De ernst en het aantal incidenten zou volgens hen aanzienlijk toenemen.
Toch wilde burgemeester Elly Blanksma de horecaondernemers deels tegemoet komen en besloot daarom tot deze pilot vanaf 1 juli. Achteraf volgt een evaluatie, waarbij de toe- of afname van overlast een belangrijke factor is. De gemeenteraad beslist dan of er definitief ruimere openingstijden komen. Blijkt het tijdens de pilot al mis te lopen, kan de burgemeester de pilot voortijdig beëindigen. Gedurende de pilot-periode worden er geen incidentele ontheffingen meer verleend voor nog latere sluitingsuren.
Zie het besluit Pilot verruiming openingstijden horeca centrum Helmond (pdf). In 2007 hadden we op de weblog al een sluitingstijdendiscussie  die als inspraak voor de gemeentelijke discussienota Sluitingstijden Horeca Helmond (pdf) werd meegenomen.
Veiligheid
Uit onderzoek blijkt dat Helmond het qua uitgaan in het algemeen ruim voldoende tot goed doet. Het uitgaanspubliek (gemiddelde leeftijd 21 jaar) is redelijk tot goed tevreden. Een zeer grote meerderheid van hen voelt zich nooit onveilig op straat, deels vanwege de 31 toezichtcamera’s die er hangen. Ruim de helft van de stappers heeft al alcohol op als men op stap gaat, gemiddeld 6 à 7 glazen.
Op een aantal punten zijn er echter verbeteringen mogelijk, zo blijkt uit het rapport Veilig uitgaan in Helmond 2012 (pdf). Denk hierbij aan de veiligheid van de ondernemers en hun personeel, de verkeersveiligheid op bijvoorbeeld de kruising Veestraatbrug/Kanaaldijk N.W./Steenweg en ook het aantal vernielingen en mishandelingen door stappers moet omlaag. Daartoe wordt er een aantal concrete maatregelen genomen. Er komt een besloten website met horeca-ontzeggingen, horecapersoneel krijgt agressietraining, sneller herstel van defecte openbare verlichting en voorlichting over alcoholmatiging. Ook wordt bekeken hoe het wildplassen aan te pakken en verschillende verkeerssituatie verbeterd kunnen worden. Zie het Plan van aanpak (pdf)
Tenslotte besloot de gemeente dat de proef met weekendterras op de Steenweg wordt verlengd. In de tussentijd wordt het totale terrassenbeleid herzien.

24 reacties:

Waar zijn we toch in godsnaam mee bezig,als je nu alle horeca om 12 gaat sluiten gaan ze vanzelf eerder op stap en heb je snachts al die ellende niet meer,nu is het om 4 uur gesloten dat houd in dat ze nog om 5 uur over straat lopen te lallen ,dat is fijn voor de mensen die thuis proberen te slapen omdat ze keihard gewerkt hebben,is daar ook aangedacht,en denk je nu echt dat ze dan niet naar andere dorpen of steden rijden,in belgie kun je dag en nacht doorgaan,dat is net zo ver als een of ander dorp,als het daar leuker is ga je gewoonweg daarheen punt uit,daar treffen ze hun vrienden uit die omgeving die komen echt niet naar helmond,vroeger was alles om 12 uur dicht en fijn dat we het hebben gehad,gewoon weer terugdraaien,mag ik het telefoonnummer van de burgemeester hebben,zodat ik haar wakker kan bellen als ik ook wakker lig om 5 uur van die trubbelzakken,en dat een paar keer per week ,maar mensen toch.

Beantwoorden
daar gaat mijn nachtrust

En dan nog iets,moet je kijken wat dat met zich mee brengt.extra cusussen,weer een hoop politie op de been(wat dat kost) en dat voor die gasten die nooit willen luisteren,kom op zeg.en dan mishandelingen ,dat gebeurt altijd snachts hoe later hoe meer alcohol en drugs in die strot,oooo nog ’n uurtje langer open hoppa weer een pilletje erin of snuifie,nou bedankt burgemeester ik hoop dat u net zo vaak wakker ligt als ik want ik woon langs een looproute van café gangers en kan geen kanten op om mijn nachtrust te pakken, bah bah.

Beantwoorden
daar gaat mijn nachtrust

Potverdorie. Heeft u een groot probleem?
Wat een negativiteit.
U zet heel stappend Helmond weg als pillen slikkers en snuivers.
En wanneer u in de stad gaat wonen dan is uw nachtrust niet altijd gegarandeerd, dat wist u toen u er ging wonen. Of dacht u in een rustig gebied van te stad terecht te komen? Zijn genoeg rustige plekken om te wonen in Helmond.

Beantwoorden

@Robin Verleisdonk op donderdag 20 juni 2013 om 21:51:
Betreft een onderzoek van lik mijn vestje
– Is het aantal geïnterviewde stappers representatief?
-Natuurlijk zeggen horecaeigenaren dat het allemaal prima in orde is
– Politie zal nooit een brevet van eigen onvermogen afgeven.

Kortom een nietszeggend onderzoek,

Beantwoorden

@ Robin,ik ben me goed bewust van waar ik ben gaan wonen alleen word het nu weer een uur langer trubbelen en wat volgt hier weer op dadelijk onberkte sluitingstijden,kies jij daar voor.en ik woon in een rustige plek alleen door verbouwing een aanpassingen in de stad komen die verrekte stappers daar toevallig altijd langs,weet jij dat van tevoren????geef ze maar alle vrijheid,en laat diegene die elke morgen vroeg eruit moet om te gaan werken maar verrekken,houd wel in je achterhoofd dat die stappers kunnen gaan stappen omdat de harde werkers voor de sociale voorzieningen zorgen,en geef me eens 1 positief punt over dat late stappen t.o.v minder laat stappen.

Beantwoorden
daar gaat mijn nachtrust

Wat een negatieve insteek.

“houd wel in je achterhoofd dat die stappers kunnen gaan stappen omdat de harde werkers voor de sociale voorzieningen zorgen”

Ik stap ook wel eens, betekend dat dat ik daar niet aan bijdraag? Het is heel vervelend dat door verbouwen ze langs uw huis komen, maar das is nu eenmaal het leven in een stad. Vlakbij het centrum wonen en dan verwachten dat er nooit iets zal veranderen is mijn inziens gewoon niet handig. Het is een stad, die kan groeien. Zo was het ook met alle boeren in het eens zo mooie buiten gebied (je zou maar in Brandevoort wonen tegenwoordig).

Dat je er last van hebt snap ik best wel, maar probeer dat dan op een goede manier te brengen. Hoe je het nu brengt kan ik echt geen respect voor je mening hebben. Ook mensen die stappen werken hard, heel hard sommige. Natuurlijk zal er altijd was overlast zijn, maar als het zoveel is dat je er niet van slapen kan woon je toch echt op de verkeerde plaats, vooral als je kijkt hoe “bruisend” ons uitgaansleven is.

Ow, en vroeger is geen geldig argument tegenwoordig, tijden veranderen. Ons vermogen daarin mee te gaan is juist wat ons maakt tot zinvolle burgers 🙂

Beantwoorden

Fijn, dat de jeugd nu langer mag stappen helemaal geen problemen mee. stukje ‘overlast’ hoort daar bij.

Maar waar ik wel problemen mee heb is dat de Oude Aa de opvang plek is voor iedere persoon die of géén geld (meer) heeft of graag iets wil slopen of simpelweg niet mag drinken van zijn geloof. En dan maar meisjes gaan lastig vallen of ruzie zoeken of gewoon schreeuwen omdat het zo lekker echoot.

Hier zie je nooit geen politie en bellen werkt ook niet. eem stukje ‘vrijhaven’ achter de Haven.

Beantwoorden

@johan r dan hoop ik toch echt dat de bij jou in de buurt ook wijzigingen gaan plaatsvinden en dat er pal voor jou deur een taxistandplaats komt voor die o zo rustige stappers,en dat ze ook bij jou langs komen lopen en gaan staan zeiken,dat gebeurt nooit voor 12 uur maar na 12en is het kassa ,keer op keer. hoe ken jij verklaren dat iemand die tot 5 uur op straat loopt kanonzat smorgens om 6 uur gaat werken,niet dus maar die houden wel andere wakker denk daar meer een over na,ik hoop echt dat ze massaal naar een of ander dorp vertrekken en het hier rustig word,het houd niet op man.

Beantwoorden
daar gaat mijn nachtrust

@daar gaat mijn nachtrust. Maak je niet te druk. Hoe later de sluitingstijd, hoe geleidelijker de mensen naar huis gaan. Geen grote groepen (ruzie) tegelijk op straat. Werkt in andere steden goed. waarom hier niet?

Beantwoorden

@daar gaat mijn nachtrust op vrijdag 21 juni 2013 om 16:41:

Als je voor je deur een taxi standplaats hebt woon je wel zo verdomd dichtbij dat je erop had kunnen rekenen dat er ooit overlast zou zijn. En ik heb al overlast voor mijn deur, wegwerken bij mijn kamer in België, elke ochtend om 6 wakker worden vanwege de graafmachines enzo. Dus niet soms, maar 3 maanden lang elke ochtend.

En iemand die om 5 uur straalbezopen is werkt niet om 6 nee, maar das een uitzondering, genoeg nette mensen die wel gewoon zich gedragen.

Beantwoorden

@Johan R,het is niet dat ik een taxistandplaats voor m’n deur heb,maar ik bedoel in het algemeen, ze moeten wel langs lopen om naar die taxistandplaats te kunnen,dit gaat gepaard met een klap herrie en dan moeten ze de fiets ophalen die ze niet 1-2-3 van het slot afkrijgen maar meestal 0.5 uur duurt,en dan nog even iemand mobiel bellen met een gesprek van 1 uur en dat word nu allemaal verlegd naar later in de nacht,want ze zeggen wel om 4 uur sluiten maar dan zijn de gasten nog niet weg,en nu word jij 3 maanden lang elke ochtend wakker,vervelend hé,kun je nagaan als dit een paar jaar duurt.

Beantwoorden
daar gaat mijn nachtrust

Wie gaat dat betalen … een uur langer bier drinken in de kroeg? Als je de gezelligheid in de kroeg wilt laten terugkeren zal de consumptieprijs flink omlaag moeten en de sluitingstijden aangepast worden. Op enkele kroegen na is de stad op vrijdag- en zaterdagavond redelijk uitgestorven; in sommige kroegen kun je een kanon afschieten! Jeugd drinkt thuis in en pikt laatste uurtje nog mee om elkaar nog even te ontmoeten; niet vreemd overigens als je (ruim) twee uur moet werken voor 3 vaasjes pils. Kroegbazen en brouwers schuiven elkaar de zwarte piet toe … schijt … de consument is de horeca beu en kijkt voortaan naar zijn eigen portemonnee! Kom reeds 25 jaar in de horeca … ze maken zichzelf kapot en ik heb geen medelijden meer!

Beantwoorden

@ stapper,dat klopt niet helemaal,ze blijven niet een uur langer in de kroeg ,het word alleen later maar het volk gaat dan ook een uur later de kroeg in ,dus in principe drink je geen uur langer alleen de tijden worden verlegd,en inderdaad het is niet meer te betalen.

Beantwoorden
daar gaat mijn nachtrust

dus met andere woorden voor 12 uur zijn de kroegen helemaal leeg,wat een besluit zeg.

Beantwoorden
daar gaat mijn nachtrust

1 jaar lang ‘Bij wijze van proef’ alle klachten die ik ondervind via deze log:

Zaterdag nacht 31-06-13:
Overlast gehad van hang jeugd ter hoogte van de Intertoys van 01:30 tot 02:30. Onder het moto ben zelf ook jong geweest extra baco achterover gedrukt.

Zondag nacht 01-07-13:
Vanwege harde muziek en slechte karaoke zangers die de voorkeur geven aan Nederlandstalige volkszangers tot zeker half 3 wakker gelegen daarna in slaap gevallen. Geen idee hoe lang het nog doorgegaan is, geen overlast gehad van uitgangsverkeer of hangjeugd.

Beantwoorden

Is er al bekend hoe het eerste weekend langer stappen is verlopen?

Beantwoorden

het zal wel korter stappen worden,afgelopen weekeind bij de kei en de vlegel 1 pils A 2.60 euro,omdat daar een bandje was,waar zijn we in godsnaam mee bezig,maak dit gewoon 2 euro is toch al geld genoeg kom op zeg,in een woord waardeloos en zeer klantonvriendelijk.

Beantwoorden
financieel ontploft

@financieel ontploft. Dan moet je met de brouwers gaan praten. Daar zitten de echte graaiers. 1000 liter via de tankwagen is duurder als jij het in flesjes in de Appie koopt…….en met mooie wurgcontracten kun je daar niet onderuit. Zijn vaak ook nog de eigenaar van het gebouw. Dus kleine minimonoply.

Beantwoorden

@financieel ontploft op dinsdag 9 juli 2013 om 08:26:

Bij Zeezicht kost een vaasje al zeker een jaar 2,60 euro, met of zonder bandje of dj of schaars gekleedde vrouwen. 🙁

Beantwoorden

In de Pilot verruiming openingstijden horeca-centrum Helmond (2013-2014) is vorige week de formulering van een horecagelegenheden iets preciezer omschreven. Deze pilot betreft namelijk de horecagelegenheden die een Drank- en Horecavergunning hebben. Vragen van enkele ondernemers om verduidelijking hebben geleid tot deze aanpassing.
Zie de definitieve versie (pdf) die ook net iets mooier uiterlijk kreeg.

Beantwoorden

@Ruud. Consument is totaal niet geïnteresseerd meer in de discussie wie de euro’s in z’n zak steekt … nogmaals men kijkt naar de eigen portemonnee. De liefde tussen de horeca en consument is een uitdovend kaarsje. Kijkend naar mijn eigen portemonnee … ik kan het wel betalen, maar ik wil het niet meer betalen! Te pas en te onpas worden de prijzen met 10 eurocent of meer verhoogd … ga vooral zo door … horeca je maakt jezelf kapot. Succes!

Beantwoorden

@allen,

Toch absurt dat je voor een biertje €2,60 moet neertellen. De brouwers maken het gehele uitgaansleven kapot, graaiers van de bovenste plank. Maar waarom een pilsje € 2,60 maken ale er een bandje speelt????? Ik snap wel dat de band ook niet voor niets komt spelen, maar ik weet een ding heel zeker als je de consumptie van bier gewoon op € 2,00 laat staan, je per saldo meer omzet draait.
Hopelijk lezen de uitbaters mee!!

Beantwoorden

Zondagochtend omstreeks 04.00 uur zijn twee mannen uit Helmond, van 23 en 26 jaar, en een 22-jarige man, waarvan de woonplaats nog onbekend is, aangehouden op de Watermolenwal voor vernieling en overlast.
Bij de politie kwam een melding binnen van een steekpartij op de kermis. Ter plaatse trof zij de drie verdachten met bloed aan handen en kleding, maar geen slachtoffer. Tevens hadden de mannen een prullenbak vernield. Beveiligers droegen hen over aan de politie. De mannen zijn ingesloten voor verhoor en de politie probeert helder te krijgen wat er voorgevallen is. Bent of kent u het slachtoffer van een vecht- dan wel steekpartij op Helmond kermis, meldt u zich dan bij de politie.

Beantwoorden
veiliger stappen???????

@ ADRIE uitbaters? … uitbuiters bedoel je!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *