Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

De gemeente koopt voor 1 miljoen euro de OLV-Kerk van R.K. Parochie H. Damiaan De Veuster. Sinds 2013 is in dat kerkgebouw theater Speelhuis gehuisvest. De kosten van deze aankoop komen ten laste van het herbouwbudget van een kleine 10 miljoen. Vorig jaar liet wethouder Frans Stienen al weten dat hij met het bisdom en de parochie in gesprek was om dat gehuurde kerkgebouw te kopen. De naastgelegen voormalige pastorie dat onderdeel van het theatercomplex wordt, kocht de gemeente eerder dat jaar al.
Voor wie het niet meer precies weet:
Na de alles verwoestende brand 5 jaar geleden werd in 2012 na wat gedoe  besloten dat het Speelhuis tijdelijk gehuisvest werd in de leegstaande OLV-kerk. Omdat het daar kon én beviel, werd er in 2014 voor gekozen om het theater permanent in dit godshuis te vestigen. Vorig jaar werd de grote facelift bekend gemaakt en sinds een week is de aanbesteding (pdf) van deze ingrijpende verbouwing gestart.
Wil je nu al rondlopen in het vernieuwde Speelhuis dat in de zomer van 2018 klaar moet zijn, ga dan naar Virtueel Helmond. Op dit moment worden de kerktoren en het dak van het kerkgebouw gerenoveerd. Wat er met de Mariaschool gaat gebeuren, is nog even de vraag.

4 reacties:

Leuk dat een oud gebouw een nieuwe bestemming krijgt,en het zorgt ook wel voor een toegevoegde waarde in de theater industrie, maar dat net niet weg dat het een hele hoop geld is wat ook voor 1/3e van de prijs in een nieuw gebouw gerealiseerd had kunnen worden

Beantwoorden

15 jaar klagen dat de capaciteit van het speelhuis te klein is voor een stad als Helmond.
Met regelmaat de media opzoeken in die 15 jaar, dat grotere producties helmond overslaan, dat Helmond echt een groter theater nodig heeft, die past bij een stad van de omvang van Helmond.

De brand van het speelhuis was dan ook de ideale mogenlijkheid om een helemaal up to date theater neer te zetten, waarmee we 25 jaar vooruit kunnen.

Dat up to date theater krijgen we ..en in een prachtig gebouw.
Maar weer met een te kleine capaciteit en podium, die ‘het speelhuis’ al die jaren een doorn in het oog was.
Ging het dan al die jaren alleen om wat gratis centjes los te peuteren?

Beantwoorden

Och, het blijft tenminste een theater.

Beantwoorden

@Dave op dinsdag 12 juli 2016 om 14:54:

Helemaal met je eens. Een prachtig gebouw inderdaad, maar over een jaar of vijf zullen de klachten wel weer komen dat de grote producties wel Eindhoven aandoen en niet Helmond. Met als herhaalargument dat een ambitieuze stad als Helmond toch echt een groter theater nodig heeft. 🙁

Hoewel ik de aankoop van het gebouw best kan begrijpen, ik neem tenminste aan dat kopen goedkoper is dan huren, vind ik het wel vreemd dat de gemeente weer een groot gebouw aankoopt. Ik meende dat het beleid was om het gemeentelijk vastgoed voor een groot deel af te stoten omdat dat geen taak van de gemeente was. Dat lukt maar moeilijk, want verkopen is niet makkelijk in deze tijd. Maar om er dan weer een gebouw bij te kopen, gaat dus tegen dat beleid in.
Stel dat Helmond over een jaar tien besluit dat er een groter theater “nodig” is, dan zit je met een onverkoopbaar kerkgebouw dat piekfijn in orde is gemaakt voor een theater. 🙁 Hoe lang zal de gemeente daar dan mee moeten leuren?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *