Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Martijn

89reacties

Rieter: Helmondse Piet, zwart of niet?

De kleur van Zwarte Piet. Het is het onderwerp in ons land waar iedereen een mening over heeft. De afgelopen weken is de zwartepietendiscussie weer erg actueel in onze regio. Neem Eindhoven als voorbeeld. Daar gaat de politiek een rol spelen door het alleen maar toelaten van roetveegpieten. Waarschijnlijk omdat ze de demonstraties en de ongeregeldheden die deze discussie veroorzaakt meer dan zat zijn. Logisch natuurlijk dat je daar vanaf wilt, maar Helder Helmond is van mening dat dit niet de oplossing is.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
195reacties

Rieter: Meer betalen en minder afvalservice?

Vorige week hadden we als gemeenteraad een informatieve raadsbijeenkomst. Deze avond stond in het teken van 80 dagen Corona in Helmond. Het college kwam met een toelichting van het corona-beleid wat de afgelopen periode is doorgevoerd. Daarna kregen alle fracties de gelegenheid voor eigen inbreng en reactie op dit getoonde beleid. Het college vreest op financieel gebied voor een grotere kloof in de stad. Lees verder »

37reacties

Rieter: Wel of geen 5G in Helmond?

Helmond heeft het zwaar. Het zijn onzekere tijden waarin we elkaar missen en we toch schouder aan schouder willen staan. Covid-19 raakt ons allemaal. Sommige Helmonders zijn ziek of kennen een dierbare die in het ziekenhuis ligt. Anderen maken zich zorgen vanwege financiële problemen. Helder Helmond hoopt dat iedereen ondanks de corona-crisis toch een fijn Pasen heeft gehad. Hou vol en blijf gezond!Lees verder »

30reacties

Rieter: Referendum de oplossing?

Het is maart 2020. De raadsperiode is daarmee precies op de helft. Twee jaar geleden in maart waren namelijk de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond. U weet wel, die verkiezingen waar Helmond de laagste opkomst behaalde van heel Nederland. Slechts 42,1 procent in vergelijking met een landelijk gemiddelde wat op ongeveer 55 procent bleef steken. Natuurlijk niet iets om trots op te zijn. In de twee jaar dat ik nu in de raad zit voor Helder Helmond is me ook opgevallen dat weinig inwoners direct betrokken zijn bij de lokale politiek. Door weinig vertrouwen in de besluitvorming keerden veel inwoners zich af van de Helmondse politiek. Natuurlijk is de steeds groter wordende kloof tussen politiek en kiezer een landelijke trend. Maar dat maakt de situatie in Helmond niet minder zorgelijk.Lees verder »

20reacties

Rieter: Prioriteiten politie nog actueel?

De afgelopen weken is het weer flink raak in Helmond. Berovingen, steekpartijen, autobranden, overvallen en zware mishandelingen in het centrum. En dan heb ik het nog niet eens over de incidenten met oud en nieuw, de drugscriminaliteit in de wijken of de schietpartijen van verleden jaar. Het is daardoor niet vreemd dat het veiligheidsgevoel bij de Helmonder zo laag is. De druk op de politiecapaciteit wordt steeds groter en heeft zijn maximum bereikt. Dit kwam begin deze maand ook duidelijk naar voren tijdens ons ‘”Buurtcafé Helder Helmond”. In de Fonkel spraken we met Helmonders uit de binnenstad over voornamelijk veiligheid en drugscriminaliteit in Helmond. ‘’Het is 5 voor 12, er moet nu echt wat gebeuren’’, en: ‘’Politie zien we hier nauwelijks, aangiftes worden niet in behandeling genomen’’, waren een aantal zeer rake opmerkingen. Helder Helmond maakt zich daardoor zorgen over de preventieve werking van de politie.Lees verder »

61reacties

Rieter: Helmond, voldoe je tegenprestatie!

Het blijft een lastig vraagstuk: hoe gaan we om met ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De populatie is zeer divers: mensen met een (lichte) verstandelijke beperking, met schulden, met psychische problemen of de zogenoemde ‘klassieke’ bijstandsgerechtigden. Niet al die mensen zijn geschikt voor de (reguliere) arbeidsmarkt, maar een deel wel en dat wil je, mede in hun eigen belang, ook benutten. In 2015 werd voor deze doelgroep de participatiewet in het leven geroepen. De gedachte is dat iemand die een bijstandsuitkering krijgt iets terug moet doen voor de samenleving. Die verplichting zou moeten bestaan in de vorm van een formele tegenprestatie. Als Helder Helmond zijn we het hiermee eens! In hoeverre houdt Helmond zich daaraan?Lees verder »

14reacties

Rieter: Regeert de angst in Helmond?

Iedereen kent wel een wijk waarin achterstand zich opstapelt. Een wijk waar ten opzichte van andere plekken de zichtbare criminaliteit minder is teruggedrongen en de ondermijnende drugscriminaliteit een stevige voedingsbodem kent. Ondermijning is een begrip wat helaas de laatste jaren steeds meer in onze samenleving is ingeworteld. Uit een onderzoek van bureau Berenschot blijkt dat nog niet de helft van alle gemeenten in Nederland de bestrijding van ondermijning prioriteit geeft. Slechts een klein deel van de gemeenten die het wel doen, laat het bij intenties zonder concrete actie. Het is daarom tijd voor actie. Ook in Helmond!Lees verder »