Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

6reacties

GGG, Kunst of gewoon vies?

  GGG Helmond

Op 24 juni besteedden wij hier al aandacht aan het texen van de onderkant van de Traverse. We vonden toen dat het uiteindelijke resultaat er mocht wezen. Maar deze gemeentelijke investering is nu al weggegooid geld.
Of wij moeten het helemaal verkeerd zien omdat het een vorm van kunst is die Yomani in een reactie op dat log voorstelde. Kunst die wij eenvoudige Helmonders dan blijkbaar niet begrijpen.

om ons uitsluitsel te kunnen geven.
.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Naw en Vruuger LXXI

veestraathhartkerk.jpg de weblog van HelmondNaw de Veestraat met rechts de winkel van Van Oorschot Mode. Links zat V&D, jarenlang gezichtsbepalend voor de Veestraat. Vruuger was de H. Hartkerk het uithangbord voor deze straat. Die kerk werd op 10 juni 1899 in gebruik genomen en in 1955 vanwege huisboktor afgebroken. De datering van de Vruuger-foto weten wij niet, behalve dat die voor 1952 werd gemaakt omdat toen de V&D werd geopend.

18reacties

Te weinig onderhoud (JC)

De Helmonder is niet tevreden over het onderhoud van zijn of haar dorp, in het bijzonder van het groen. Alleen in het centrum, Dierdonk en Brandevoort valt het nog mee. Daarbuiten gaat het dorp aan verwaarlozing ten onder. Die conclusie kun je trekken uit de Inwonersenquête 2007.
De meeste klachten komen over het aantal prullenbakken, het verwijderen van zwerfvuil en hondenpoep.
Opvallend is dat deze drie zaken ook in 2002 al het slechtst scoorden. In vijf jaar tijd heeft de gemeente dus kennelijk niks bijgeleerd.
Eigenlijk verbaasd me dat niks. Jaren geleden al heeft de gemeente besloten dat groenonderhoud te veel geld kostte. Een tapijt van onderhoudsvrije bodembedekkers –  ja zo heten die – was het gevolg. Weg met alle fraaie bloemen en planten die af en toe om een schoffel, snoeischaar of waterslang vroegen. Er moest op een stormachtige Artimond een dode vallen voordat er haastig achterstallig onderhoud werd gepleegd.
Ik heb daar zelf ook enige ervaring mee. Een jaar of tien geleden werd het gras achter mijn toenmalige flat een keer of vier per jaar gemaaid. Daarna nog hooguit twee keer. Bij mijn huidige woning stond ooit een prullenbak die op een ochtend verdwenen bleek. Navraag bij de gemeente leverde alleen op dat die niet terug zou komen, zonder enige uitleg. Met als gevolg dat ik elke maandagochtend rommel van de straat kan vegen, soms inclusief kots en drugsattributen.
Af en toe komt er een veegwagen door de straat. Die zorgvuldig om alle auto’s, stoepen en hoeken heenrijdt. Eigenlijk wordt dus alleen de rijbaan schoongemaakt. Dat krijg je, als het edele handwerk vergeten is.
Nu wil ik best mijn steentje bijdragen aan het onderhoud van de stad. Ooit hadden we een wethouder die ons elke zomer dringend vroeg de bomen en planten water te geven. Dat hoeft kennelijk niet meer. Onderhoudsvrij groen heeft blijkbaar ook minder water nodig. En dat uit de binnenstad en de kakwijken Dierdonk en Brandevoort minder klachten komen, zal al wel helemaal niemand verbazen. Daar wordt heel wat meer belastinggeld opgehaald dan in het Haagje of Jeruzalem. Maar wat meer aandacht voor het hele dorp zou toch niet slecht zijn.

Was getekend,

12reacties

Stroomstoring in de binnenstad

Stroomstoring in HelmondVanmiddag hebben het stadskantoor, het politiebureau en winkels in de binnenstad (waaronder Jamin, die de winkel dichtgooide) een aantal uren zonder stroom gezeten. Ondermeer op de Traverse vielen de verkeerslichten uit. Bij Stadsradio Helmond is de ontvangst via de ether tot dit moment uitgevallen. De televisie op Kanaal Helmond vertoont in de binnenstad alleen ruis.
Geen stroom betekent tegenwoordig ook: geen koeling, geen bewakingscamera, deuren en slagbomen die niet open gaan en geen computers. Ook de redactie van de weblog had last van een waarschijnlijk daaraan gerelateerde storing. Vanaf ongeveer 1 uur tot half acht zat de redactie zonder internet, telefoon en televisie. Alle 3 van provider UPC.

Meer feiten kunnen we op dit moment niet melden. Wellicht kunnen jullie meer vertellen over (mogelijke) oorzaak en hoe ver de storing zich uitstrekt(e). Wat hebben jullie zelf meegemaakt, wat ging er mis?

Dat wij op de weblog geen aggregaat hebben is al vervelend genoeg. Maar bij instanties als de gemeente en het politiebureau zou je een dergelijke noodvoorziening verwachten. Want, dat zij niet of moeizaam telefonisch bereikbaar waren, had grote problemen met zich mee kunnen brengen. Wat als een noodsituatie zou uitbreken? Een situatie als op zondagochtend 15 april met de grote brand op industrieterrein Hoogeind waar onze burgemeester destijds nogal over repte?

8reacties

Smeulders: Groene picknicks

Column Paul Smeulders

In de politiek neemt een kleine groep politici besluiten die veel mensen aangaan. Het is van belang dat deze beslissingen kunnen rekenen op brede steun vanuit de gemeenschap. Als politicus is het daarom erg belangrijk voeling te houden met de achterban. Voor veel mensen is het een hoge drempel om de trappen van Boscotondo te beklimmen om een raadsvergadering te bezoeken of een fractievergadering bij te wonen. Contact houden met 'de burger' gaat dus niet vanzelf. Iedere politieke partij worstelt er dan ook mee om in contact te komen en te blijven met de mensen in het land, de provincie of de gemeente.

Zo ook GroenLinks in Helmond. Toen we hard nadachten over hoe de kloof tussen politiek en burger te verkleinen, opperde iemand plots een creatief idee: politieke picknicks! Ik zal toegeven dat ik in het begin de nodige twijfels had. Picknicks? Wie komt daar nu op af? Maar het verhaal klonk goed. Vraag interessante sprekers om te praten over zijn / haar werk, bezigheden of visie, omkader dit met live muziek en nodig voor deze bijeenkomsten niet alleen leden van GroenLinks uit, maar maak de picknicks toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Zo wordt de Helmondse burger op een laagdrempelige manier in contact gebracht met de politiek, en andersom.

Ondanks dat niemand ooit politieke picknicks georganiseerd heeft, besloten we het proberen. En waarom ook niet? In Noord-Amerika is picknicken in een park de normaalste zaak van de wereld.

Zoiets bedenken is een ding, het is natuurlijk de vraag hoe het uitpakt. De eerste signalen die me op mijn vakantiebestemming bereikten waren positief: de eerste twee picknicks waren blijkbaar erg leuk! Deze zaterdag was ik voor het eerst aanwezig om van dichtbij kennis te maken met het fenomeen 'politieke picknick'.

Al voordat de sprekers aan het woord kwamen, was het belangrijkste doel van de picknicks al behaald: de picknicks zijn inderdaad laagdrempelig! Het gezelschap bestond uit GroenLinks-sympathisanten, uit mensen die niets met ons op hebben maar juist de sprekers interessant vonden en uit winkelend publiek dat benieuwd was en aanschoof. De picknick ontwikkelde zich tot een sociale happening waar in totaal zo'n 25 mensen kwamen en gingen. Sommigen bleven tien minuten, andere maakten de volledige twee uur vol. De aanwezigen nuttigden een hapje en drankje terwijl ze aandachtig luisterden naar de sprekers Huib van Helmond Jong 2Gether en Rob van – jawel – De weblog van Helmond. Zij hielden een boeiend verhaal over hun initiatief, waarover vragen werden gesteld en discussies over werden gevoerd. Voor mij was de picknick in ieder geval een succes: in een relaxte setting heb ik wat opgestoken over twee interessante initiatieven en heb ik nieuwe mensen leren kennen!

Een politieke picknick in het Helmondse, dat moet natuurlijk verder groeien. Toch zijn we al erg tevreden met wat we nu bereikt hebben. Zonder overmoedig te worden – er zijn pas drie picknicks geweest – lijkt GroenLinks een manier gevonden te hebben om mensen samen te brengen en de politiek voor iedereen toegankelijk te maken.

Ik nodig heel Helmond hierbij dan ook van harte uit om bij de resterende vijf picknicks gezellig aan te schuiven en mee te kletsen, luisteren en lachen. De komende weken komen ondermeer de directeur van de Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO) Jürgen Feuerriegel, voormalig wethouder Jan van den Heuvel en voorzitter van de jongerenorganisatie van GroenLinks Jesse Klaver langs.

Wees welkom!

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

1reactie

GGG, Hobby’s

  GGG Helmond

1 Van onze buren zegt altijd 2 hobby’s te hebben. De ene hobby kenden wij wel, dat zijn haar konijnen. .
Wat haar andere hobby was, kwamen wij van de week pas achter toen we eens naar die konijnen gingen kijken.

voor de andere hobby.
.

11reacties

Wie brengt dit product op de markt?


Het bedrijf dat deze schijfjes ook ontwikkelde is een B.V., dat mag je achter hun bedrijfsnaam zetten, maar dat hoeft niet.


Tussenstand:
4 punten: els
3 punten: Anita
1 punt:en wilma én Klorriemorrie én Helga én allesvanhelmond.nl én Noud
1 punten: én J.E. Mulder én Hanny én Antoon én Ad én Theo

1reactie

Naw en Vruuger LXX

Zwembad HelmondNaw zien we de appartementengebouwen met de naam Kasteel Noord.
Vruuger (1979) was daar de zonneweide van zwembad De Wissen. Toen nog voorzien van enige buitenbaden.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
19reacties

Graag meer kwaliteit en creativiteit (JC)

Het seizoen van de zomeractiviteiten (pardon: ‘evenementen’) zit er weer bijna op.  De mensen achter de Kasteeltuinconcerten, het Caratpaviljoen en zelfs het 0492 podium op de markt zullen binnenkort juichend terugkijken op een succesvol seizoen.
Nu ben ik blij met alles wat in het dorp gebeurt. En genoemde drie vullen elkaar best aardig aan in doelgroep en soort. Er is blijkbaar publiek voor.
Zaterdag ben ik toch maar naar de jazz geweest. Welgeteld drie kroegbazen doen mee op de Steenweg. De eerste waar ik ’n koffie en water probeer te bestellen zegt: “We hebben geen koffie; we zijn een discotheek. Probeer het eens bij de buren.” Op naar die buren waar ik een keurige espresso en een watertje krijg. Niet eens zoveel te duur. Maar dan: “U mag geen glas mee naar buiten nemen.” Kopjes ook niet. Ik heb dus maar mijn bek verbrand aan de koffie, buiten een plastic gehaald – de barman bestond het ook nog te zeggen dat ik dan een biertje moest bestellen – en het water-uit-een-flesje in dat plasticje uitgegoten.
Het is bijna net zo erg als zes rijen wachtenden voor de bar in de kasteeltuin of 45 minuten in de rij staan om daar muntjes te kopen. Vage sateetjes voor veel te veel euro’s. En dan heb ik het nog niet over de kwaliteit van de bands. Laat ik volstaan met te zeggen dat ik blij was thuis op de tv Anouk en the Beatles tegen te komen.
Ik vind het kortom allemaal nogal erg erremoejig. Het aardigst werd dat verwoord door nota bene onze eigen stadspromotor, die onlangs liet weten expres B-bands voor de kasteeltuinconcerten te zoeken. Anders zouden daar maar veel te veel mensen op af komen.
Hoe schrijnend ook, ik vind dat wel een goede omschrijving van ons dorp. De zesjes-mentaliteit heerst hier volop. Waag het niet om boven het maaiveld uit te steken.
Ik zou een lange lijst van uitgeklede plannen kunnen maken. Van doodgeboren initiatieven, in de kiem gesmoorde activiteiten en ter ziele gegane bijeenkomsten. Dat laat ik echter graag aan de lezers over.
Waar het mij om gaat is het volgende: of je het nu wilt of niet, Helmond is al lang niet meer het dorp uit de jaren zestig. Dus zie ik graag wat meer durf, wat meer brille en sprankeling en heel wat meer creativiteit bij het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten. Want ijsbanen, kerstmarkten, jazzconcerten, stadsstranden, gratis concerten enzovoort kom ik volop – en vaak beter – tegen in andere plaatsen. Laten we eens ophouden met alsmaar achter anderen aan te strompelen.
Verzin eens wat nieuws!Nu maar hopen dat het culturele winterseizoen dat nu gaat beginnen wat meer oplevert. Dat ik voor popmuziek niet naar de dorpen hoef maar in mijn eigen Plato terecht kan. Met een Speelhuis dat avond aan avond uitverkochte voorstellingen heeft. Met een winter vol echte evenementen en desnoods ‘manifestaties’. Bij voorkeur niet gekopieerd uit Hasselt of Maastricht.

Was getekend,

1reactie

GGG, Topoverleg Kasteeltuinconcerten

  GGG Helmond

Speurend naar nieuw Helmonds nieuws, stuitte de telelens van onze fotograaf op topoverleg op laag niveau in de Kasteeltuin. 2 Heren met de handen in het haar, figuurlijk gesproken dan.
“Hoe kan het gigantische succes van de laatste serie Kasteeltuinconcerten nog overtroffen worden” zo vroegen zij zich af. Met meer dan 30.000 bezoekers dit jaar, waarvan het laatste concert met ruim 9.000 bezoekers het drukst bezochte Kasteeltuinconcert ooit was.
Een tip van ons: gratis drinken. En daar bedoelen we dan niet mee het water uit de kasteelgracht.

voor de gespotte 2 heren.
.

3reacties

Perry: Misdragingen in Warande

Column Perry Vermeulen Helmond

Wie voor het afgelopen weekend het Eindhovens Dagblad opensloeg werd geconfronteerd met twee artikelen aangaande seksuele misdragingen in ons stadspark, de Warande. Breed uitgemeten op de voorpagina van Helmond Plus stonden ze gebroederlijk onder elkaar: een familiedrama en een zedendelict waarbij een achttienjarig meisje van haar fiets getrokken werd door een smeerlap. Gelukkig kunnen vrouwen aardig schreeuwen: haar noodkreten hebben waarschijnlijk erger voorkomen.

Een en ander gebeurde op de Goorloopweg, een stinkend paadje ten westen van de Warande, bij de sportvelden. Een pad waar je na de avondklok niet meer moet komen als jonge vrouw, maar deze misdaad beging de circa 30-jarige blanke man om negen uur ’s ochtends. Tsja, je kunt met z’n allen 100 plannen uitwerken om dit soort praktijken te voorkomen, maar dergelijke berichten lezen we ook over 25 jaar nog steeds. De reactiemogelijkheid op ed.nl leidde tot diverse proefballonnen maar of er nu camera’s komen, of patrouillerende wetsdienaars, of wat dan ook: men weet altijd wel de wet te overtreden. Het meisje kwam er vanaf met een lichte hoofdwond, hopelijk blijft haar een trauma bespaard.

En dan het familiedrama. Met een nog hogere opvalwaarde stond het vrijdag in de krant: een stiefvader die niet van de jonge dochter van zijn vrouw kon afblijven. Amper geslachtsrijp kon pa zich niet langer beheersen en werd dochter stelselmatig misbruikt. Hij interesseerde zich allang niet meer voor moeder, die de incestpraktijken gelaten bezag en weinig deed aan de benarde situatie. Autoriteiten grepen gelukkig wel in: deze week is het kind bruut bij haar moeder weggehaald. Met touwen is ze in een kar getrokken. En daarmee bestaat het gezinnetje weer uit twee: beide Afrikaanse bultrunderen zijn in het stadspark te bewonderen. Ze zijn moeilijk benaderbaar, stelt de krant. Naar het schijnt heeft pa zijn excuses nog niet aangeboden en ontloopt ma mokkend haar levenspartner. Komt het zien, in de Warande.

Ik denk dat het aangerande meisje deze plek even liever mijdt. Op ed.nl stelde een man dat het meisje wellicht te uitdagend gekleed was, dat ze de aanranding misschien wel zelf had opgezocht. Ik stel voor dat we mensen met dergelijke uitlatingen eens wat nachten bij dat Afrikaanse rund laten overnachten. Laat ze maar eens lekker creperen in een sexy jurkje, met 2 plastic hoorns op het hoofd geplaatst.

Perry Vermeulen

10reacties

Sint-juttemis (JC)

Het is wel leuk, al die nieuwerwetsigheden als internet, weblogs en sms-alert. Maar schieten we daar wel veel mee op? Naarmate alles sneller, jonger en strakker moet, gaat er ook heel wat verloren. Tijd, rust en reflectie. Gezondheid, welbevinden en relaties. Ervaring, diepgang en het oer-Nederlandse ‘gezelligheid’.
Ik heb het gevoel dat kwantiteit steeds meer boven kwaliteit gaat. Iedereen is maar bezig met rennen van de ene ervaring naar het andere evenement, geregeerd door afspraken en agenda’s. Terwijl ik liever af en toe eens stil sta bij het een of ander en eens bekijk waar we mee bezig zijn. Maar ja, ik ben ook van de generatie die graag ‘met een boekje in een hoekje’ zit.
Uit een van die boekjes weet ik dat het vandaag sint-juttemis is. Voor wie het niet weet: ‘sint’ betekent heilige en naast ‘Klaas-van-de-cadeautjes zijn er nog enige duizenden Sinten. Sint-juttemis is de heilige van uitstellen, op de lange baan schuiven, nog maar weer eens een onderzoek doen, eerst het zuur en dan het zoet en genereel dingen die nooit gebeuren.
Daarvan zijn er in de wereld helaas steeds meer, ook in Helmond.
Ruim een halve eeuw geleden ben ik geboren in dit dorp. En ik ben het, al dan niet van dichtbij, altijd blijven volgen. En al die tijd stond ik regelmatig verbaasd, zo niet verbijsterd, over wat hier gebeurt. De ene keer lijkt de tijd in Helmond stil te staan, de andere keer willen we oh zo graag vooraan staan.
Het is een raar dorp, Helmond. En dat is het. De Helmonder praat hard en veel en het allerliefste ‘mauwt’ hij. Veel mauwen en weinig wol op de klos, denk ik wel eens.
Nu raakte ik een poosje geleden aan de praat met de mensen van het weblog van Helmond. Werelden gingen voor me open, techneutisch gezien. Maar inhoudelijk vond ik deze ‘site’ nogal gezapig. En dan ben je dus de pineut om het zelf beter te doen. Vandaar dat ik me toch maar laat meeslepen in deze stroom van nieuwigheden.
Laat ik ook eens modern doen. Laat ik ook af en toe eens mauwen. Ik heb begrepen dat je met een ‘blog’ heel wat mensen kunt bereiken. Dus dat ga ik vanaf nu ook proberen. Om af en toe eens stil te staan bij wat er om ons heen gebeurt. Of juist niet gebeurt.
En op een (b)log kunt u reageren, heb ik me laten vertellen. Dus: heeft u erge ergernissen, wilt u misstanden melden of reageren op mijn schrijfsels? Dat kan. Misschien dat ik dan weer op u reageer. Maar bedenk: Ik heb altijd gelijk.

Was getekend,

2reacties

Naw en Vruuger LXIX

Laan van vredelustNaw een foto van het Zuidende, genomen vanuit de Ameideflat.
In het midden van de foto van Vruuger (1972) zie je Laan Vredelust. Die is afgebroken om plaatst te maken voor Zuidende. Zie ook Naw en Vruuger LXVI. Op de parkeerplaats aan de Molenstraat tegenover de Paterskerk stond eerst het Broedersklooster. Een oriëntatiepunt bij het vergelijken van de Naw- en de Vruugerfoto is het huis in de Kluisstraat waarvan het PHB Naw gebruik maakt.

1reactie

GGG, TomTom

  GGG Helmond

1 Van onze bezoekers is een verwoed motorliefhebber. In zijn vrije tijd mag hij graag veel lange en mooie ritten maken. Vorig jaar met Sinterklaas kreeg hij een TomTom voor op zijn motor. De goedheiligman had hem geen mooier cadeau kunnen geven.
Maar de laatste maanden reed onze motorliefhebber nogal eens verkeerd door verkeerde aanwijzigingen van het apparaat. Uiteindelijk ontdekte hij dat het alleen verkeerd ging bij regenachtig weer. Vrij snel had hij een simpele maar doelmatige oplossing gevonden. Zijn vrouw vindt echter dat die oplossing niet kan. Zij gaat niet meer achterop als hij zijn TomTom voor de regen heeft afgeschermd.

en kijk of dit kan of niet.
.

3reacties

Rieter: Heeft Helmond nog toekomst?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Deze heldere stelling wil ik – uiteraard enerzijds ludiek maar anderzijds ook cynisch – met drie voorbeelden nader onder uw aandacht brengen.

Allereerst voor wat betreft zowel de Helmonders als het 'Hellemonds'. Recente cijfers leren ons dat vandaag de dag nog maar de helft van de Helmonders uit Helmond komt. Dat betekent dat op een bepaald moment in de wellicht al nabije? maar toch zeker verre toekomst er geen Helmonder meer in Helmond zal wonen. En dat zelfde geldt nog veel erger voor het gesproken Helmonds. Van de 'echte' Helmonders spreekt nog geen 10 procent ons dialect.

Een tweede voorbeeld om deze stelling te onderbouwen is de almaar verdergaande sloop van het karakteristieke deel van Helmond. Uiteraard groeide Helmond met nieuwe wijken als Rijpelberg en Brouwhuis. En heeft inmiddels zelfs een welhaast beroemde diagonaal met Dierdonk, Boscotondo en Brandevoort maar het oude Helmond verdwijnt daarentegen ook! Wie op dit moment zich in de binnenstad waagt, waant zich in een of ander binnenstedelijk oorlogsgebied. Hoewel fraaie vernieuwing als Zonnekwartier en Vossenberg er voor in de plaats komt. Laat onverlet dat typische Helmondse woningbouw – indertijd landelijk vermaard als het Mekka van de Volkshuisvesting – zoals Zonnehof, Tolpost of Karel Raymakersstraat daarvoor heeft moeten wijken!

En tot slot zou het niet zo kunnen zijn dat tussen 2025 en 2050 Helmond verworden zal zijn tot een stadsdeel van Groot Eindhoven? En of dat nu ligt aan het mogelijk ontbreken van bestuurlijke kwaliteit in Helmond of juist uit de voortvarendheid van Eindhoven, laat ik dan nog even in het midden. Misschien komt er wel landelijk beleid – mede vanwege een zowel groter Europa als de wereld-economie om grootschaliger te gaan werken. Daarbij zou Nederland nadrukkelijker verdeeld kunnen worden in een aantal grotere regio's waarvan Zuidoost-Brabant – lees: Groot-Eindhoven? – er een van is: wég Helmond!

Ik merk dat de buitentemperatuur de laatste paar dagen is gestegen. Zo ook de warmte naar mijn hoofd. Een zonnesteek? Laat onverlet dat we zuiniger op ons Helmond mogen zijn. Wat zeg ik? 'moeten zijn!'

Ik wens u allen een prettige vakantie hetzij thuis of ergens op de camping of in het buitenland. Hawdoe.

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond