Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7reacties

Helmonds eigen paarse krokodil

In een serie over overbodige regels en hoe de overheid die toepast, schreef de Volkskrant onderstaand verhaal uit Helmond. Wij vinden het opmerkelijk genoeg om het te plaatsen in de categorie Gefundenes Fressen. Helmonds eigen paarse krokodil…

Ambtenaar wil schoonvader niet dood verklaren
door Sara Berkeljon, gepubliceerd op 1 september 2008

‘Als je zeker wilt weten dat mijn schoonvader dood is, kom dan maar mee naar het mortuarium, 2 kilometer verderop. Dan kun je het met eigen ogen zien.’ Erwin Peeters vertelt hoe hij een ambtenaar van de gemeente Helmond toesprak. Een onprettig gesprek, herinnert hij zich. ‘Ik vond het heel moeilijk om beleefd te blijven.’

Na het onverwachte overlijden van zijn schoonvader Lucien Verbakel tijdens een vakantie in de Dominicaanse Republiek, slaagde hij er herhaaldelijk niet in om bij de gemeente toestemming te krijgen voor de crematie. Reden: de documenten waren niet in orde. Peeters: ‘We liepen tegen een enorme bureaucratische muur op. Ik vroeg me af: wie staat hier nou ten dienste van wie? Ik werd hetzelfde behandeld als iemand die zijn rijbewijs is kwijtgeraakt. Als een kind dat zijn huiswerk niet gedaan heeft.’

In 2000 eindigde de eerste vliegvakantie van Lucien en Rietje Verbakel in een drama. In een hotelkamer in de Dominicaanse Republiek overleed Lucien, begin 50, plotseling aan een hartinfarct. Voor de ogen van Rietje rolde een team ambulancebroeders haar man in een vloerkleed en droeg hem weg. Zij moest ter plekke 900 dollar in contanten betalen, en bleef achter met een handgeschreven briefje. Daarop stond het adres van een mortuarium.

Een paar dagen later vloog Rietje terug naar Nederland. Alleen. De overtocht van Lucien verliep moeilijker. Toen eindelijk was achterhaald waar zijn lichaam was, duurde het nog zeven dagen voor hij in Nederland arriveerde. Rietje kon hem niet identificeren, omdat zijn in plastic verpakte lichaam al in verregaande staat van ontbinding bleek. Peeters: ‘Ze hadden elk lichaam kunnen sturen, want hij was totaal onherkenbaar. Toegetakeld. Hij was wel behandeld met formaldehyde, maar waarschijnlijk veel te laat. De Dominicaanse Republiek is bovendien een straatarm land, waar de stroom nogal eens uitvalt.’

En toen begon de ellende eigenlijk pas, vertelt Peeters. Hij besloot al het papierwerk op zich te nemen. Om de benodigde toestemming te krijgen voor de crematie meldde hij zich bij de gemeente aan de balie. Na veel bellen en faxen met de autoriteiten in de Dominicaanse Republiek was het hem gelukt een overlijdensakte te bemachtigen, voorzien van allerlei kleurrijke zegels en stempels.

Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
10reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


LET OP: vandaag (dinsdag 9 september) maximaal 2 antwoorden per deelnemer!
Babbelen kan zoals anders, wij vissen je antwoord met hoofdletter er wel uit.
Elk antwoord vandaag na je tweede antwoord is dus ongeldig.


Tussenstand:
6 punten: Anita
5 punten: els
1 punt:en wilma én Klorriemorrie én Helga én allesvanhelmond.nl én Noud
1 punten: én J.E. Mulder én Hanny én Antoon én Ad én Theo én ans

12reacties

"Ilse is gepromoveerd naar Helmond!"

Vanaf vandaag heeft Ilse hier elke 6 weken haar column met haar bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Ilse alle succes. De column van Perry is er over 3 weken weer.


Column Ilse uit HelmondHelmond, er valt een hoop te zeggen over deze stad….
Zeker als je er pas bent komen wonen!

De eerste reacties van toen ik vertelde dat ik in Helmond zou gaan wonen, “O, je wordt een kattenmepper?” Nu heb ik eigenlijk niks met katten, dus komt dat op zich vrij goed overeen. En ik verwacht dat daarom “de band” met Helmond mij zo aanspreekt. Mensen waren bang dat ik in de WW zou komen, en daardoor niet meer de mensen via internet op de hoogte kon brengen over mijn leventje in Helmond.
Trainingspakken werden in volle winkelwagentjes voor de deur afgeleverd, en de bankstellen stapelde zich op. Met een briefje; “leuke inrichting voor je voortuin en een makkelijke outfit om erbij te gaan zitten.”  Het was Pasen toen ik de beslissing maakte om in Helmond te gaan wonen, hoewel ik me er op verheugde paaseitjes te gaan zoeken, was niets minder waar…
Ik mocht mijn naam op een gouden kettinkje gaan zoeken. En dat letter voor letter! Mijn enige geluk daarbij is, dat ik een korte naam heb.

Daaruit maakte ik op dat voor veel mensen Helmond nog steeds een stad is die bekend staat om deze zaken! Maar voor mij is het dat juist niet. Mijn contact met Helmond is begonnen doordat ik er ben gaan studeren, er vrienden maakte en er ging stappen! Eigenlijk had ik nooit iets met “het platteland” en was blij dat ik aan het studeren was in “de grote stad” Helmond.

Daarnaast vind ik het Helmonds dialect echt geweldig! Wie spreekt het tegenwoordig nog? Hoewel ik elke keer gniffel als ik bepaalde uitspraken hoor, besef ik me dat Helmonds hier serieus een taal is geworden. Tot mijn verbazing zijn er zelfs woordenboeken over verschenen! Het enige wat ik nog mis, is het bandje/cd wat ik in de bibliotheek kan halen om het precies na te praten. Een cursus Helmonds welteverstaan! Ik denk persoonlijk dat ik mij als “niet Helmondse” daardoor beter kan inburgeren in deze cultuur. Of mag ik zeggen dat de Familie Klokgieters hier al gehoor aan heeft gegeven? Wanne?! ….

Aangezien ik tijdelijk geen werk heb gehad, en daardoor veel op de sociale contacten in de kroeg was aangewezen trof ik op een zekere dag een langharige man (inmiddels kortharig) die zich bezig hield met De weblog van Helmond. Deze man was er van overtuigd dat mijn kwaliteiten best in digitale vorm mochten verschijnen op deze weblog. Want ik, als nieuweling, zou nog een frisse kijk hebben op deze gemeente Helmond… En geloof me, fris is deze kijk!

Ilse

1reactie

GGG, Helmond de verboden stad

  GGG Helmond

In het centrum van Helmond mag je niet met een hond lopen, je mag er niet fietsen en je fiets buiten de stallingen zetten is ook al verboden. Ook rokend door de Elzaspassage lopen of op het terrasje bij Paul en Riet zittend is niet meer toegestaan.
Onlangs is daar nóg een verbod bijgekomen. Zelfs het rijden met je F1-wagen door de Elzaspassage is verboden. Je moet uitstappen, er naast gaan lopen en dan maar hopen dat iemand mee wil helpen duwen. Het moet niet gekker worden!

en zie dat wij niet liegen.
.

1reactie

Naw en Vruuger LXXII

De opknapbeurt van de Noord en Zuid Koninginnewal staat op stapel. Mooi moment om eens te kijken hoe het de Helmondse middenstand daar vergaat. Naw zien we Schellekens Naaimachines aan de Noord Koninginnewal, een zaak die al sinds 1926 bestaat. Op de foto van Vruuger (1964) zien we dezelfde naaimachinehandel op dezelfde plaats net voordat het verbouwd gaat worden.

4reacties

Impact moet blijven (JC)

Vroeger, toen ik nog jong was, waren scholieren en jongeren volop actief met het opzetten van sozen, concerten en festivals. Om maar te zwijgen over allerlei andere activiteiten. Na enige jaren stilte, namen de jongelui van Impact dat vaandel over.
Zij hebben de laatste jaren heel wat grote en kleine activiteiten op poten weten te zetten. Daarmee slaan ze twee vliegen in één klap: iets toevoegen aan het schrale aanbod in ons dorp en bewijzen dat jongeren best iets kunnen. Bovendien geven ze het goede voorbeeld. Want tegen alle jongelui die klagen dat in Helmond te weinig gebeurt zou ik willen zeggen: kom van je luie bank af en doe het zelf!
Maar wat las ik even geleden in de krant? De lokale horeca wil niet financieel bijdragen aan volgende edities van het festival. Erger nog: de boel moet maar geprivatiseerd en geprofessionaliseerd worden. Waar heb ik dat al eens eerder op een fiasco uit zien draaien?Bij voorbeeld aan pogingen om concerten te organiseren in het stadion van Helmond Sport en de Veka sporthal. En in Plato natuurlijk.
Is de jeugd eens actief, steken ze de handen uit de mouwen, dan moet dat meteen de nek omgedraaid worden. En zeker als dat een succes blijkt. Dan willen de bestaande structuren het maar al te graag inkapselen en ten eigen nutte uitbaten.
Omdat ze zelf niks kunnen verzinnen, denk ik dan. Omdat ze de moed niet hebben om samen iets van de grond te tillen. Omdat ze niet verder kijken dan hun eigen kleine gewin op korte termijn.
Laten de hoge heren, ondernemers en andere deskundologen zelf maar eens wat verzinnen en doen, vind ik. Intussen moet Impact gewoon blijven en lekker haar eigen ding doen. En daar mogen de horeca, de overheid en het hele bedrijfsleven best wat aan bijdragen. Want het komt ook – en op de eerste plaats – hun ten goede.
Dames en heren bedrijven, sponsors en vooral horeca: kijk verder dan je eigen korte-termijn beleid en kom over de brug met je centen. Niet alleen voor Impact maar ook voor andere initiatieven en instellingen. Per slot van rekening profiteren we daar allemaal van. De horeca in dit geval misschien wel het meest…

Was getekend,

3reacties

Hoeveel mag Gemeentemuseum kosten?

Gemeentemuseum Helmond

Het aankoopbudget van het Helmondse gemeentemuseum (kasteel en Boscotondohal) is sinds de oprichting in 1981 niet meer verhoogd. Voor de collectie en de museumwinkel is slecht 50.000 euro beschikbaar. Geld voor catalogi en andere boekjes is er nauwelijks.
Een eventuele verhoging van de entreeprijs van 4 naar 5 euro heeft al wel enige aandacht van publiek en politiek gehad. Maar dat is slechts 'een druppel op de gloeiende plaat,' zo zegt de museumdirecteur.
Aankomende dinsdag buigt de gemeenteraad zich over de Beleidsnota Gemeentemuseum Helmond 2008-2012 (pdf). Het budget staat onder druk, zo staat in de nota. Ambtenarentaal voor toenemende tekorten. Het gemeentemuseum kost jaarlijks anderhalf miljoen euro, waarvan slechts een kleine zestigduizend euro door inkomsten wordt gedekt. De nota geeft als belangrijkste reden voor de prijsstijgingen de toegenomen kosten van verzekering, vervoer en andere kosten voor wisselende exposities. Verreweg het meeste geld gaat op aan gebouwen en personeel.
Ondanks die problemen is het bezoekersaantal van 33.000 mensen in 2005 gegroeid naar 41.000 in 2007. Opvallend is dat meer dan de helft van de bezoekers kinderen t/m 12 jaar zijn, die ofwel met school ofwel met (groot-)ouders komen.
Als 'ambities' voor de komende jaren noemt de nota vooral het beter ontsluiten van de collectie en het binnenhalen van meer jeugd en 'nieuwe Nederlanders'.
Waarmee de notitie meer vragen oproept dan beantwoordt.
Want wat opvalt is dat voor 2009 en nakomende jaren geen budgetten worden genoemd. Die komen pas bij de voorjaarsnota 2009 op tafel. Om te beginnen kun je je afvragen of de prijsverhoging veel zoden aan de dijk zet. Meestal leiden prijsverhogingen niet tot meer klanten.
Verder heeft de nota opvallend weinig aandacht voor de historische afdeling. Die is altijd al stiefmoederlijk bedeeld maar verdwijnt nu helemaal naar de achtergrond. Wat nu in de kelders van het kasteel te zien is, geeft nauwelijks een beeld van de rijke historie van onze stad. Verder focussen op de alleen ons industrieel verleden, laat de rest van de geschiedenis nog verder uit het blikveld verdwijnen. En de genoemde 'ambities' zijn vooral het voortzetten van bestaand beleid. Over aankopen zwijgt de nota.
Al met al biedt de nota volgens ingewijden een mager financieel plaatje voor magere ambities. De raadsleden mogen nog wel eens goed nadenken en praten over dit plan. Dat het museum meer gaat kosten, oké. Maar wie dat hoe gaat betalen, en vooral waarvoor, is nog een open vraag.

107reacties

Een historische vraag:



Hoe luidt de vakterm van de handeling die de arbeider rechts op de foto verricht?

 

Deze vraag een extra prijs:
Zoals altijd kun je met deze vraag een punt winnen. Geef je, voordat de eerste hint wordt gegeven, het juiste antwoord op deze vraag, dan win je ook het hiernaast afgebeelde boek dat eerdaags verschijnt. Succes!

P.S.
De schrijver stelt dit boek graag ter beschikking. Mocht een hint nodig zijn, zullen we die hint daarom pas donderdag geven.


Tussenstand:
5 punten: els
4 punten: Anita
1 punt:en wilma én Klorriemorrie én Helga én allesvanhelmond.nl én Noud
1 punten: én J.E. Mulder én Hanny én Antoon én Ad én Theo én ans

10reacties

Chahim: Jongeren en de politie

Column Mohammed Chahim PvdA

De laatste tijd komen er steeds meer jongeren naar mij toe die klagen over een agent in de stad die maar al te graag (volgens de jongeren) boetes uitdeelt. Volgens de jongens let hij erg veel op hun en beboet hij ze voor het allerkleinste. Op zich doet de agent slechts zijn werk, maar de jongeren raken steeds meer geïrriteerd. Ze denken dat hij het op hen gemunt heeft en zijn (zoals jongeren nou eenmaal zijn) begonnen met een tegen offensief. Een aantal probeert via jongerenwerkers, raadsleden, collega agenten te bemiddelen en met elkaar te blijven praten. Een ander groep is begonnen met terug irriteren, door bijvoorbeeld hem uit te schelden als hij zich net omdraait.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik alleen het verhaal van de jongeren ken (en inmiddels wat ouderen die ook zijn begonnen met klagen) en nog niet met hem of wie dan ook van de politie te hebben gesproken. Ongetwijfeld zal hij vinden dat hij slechts zijn werk doet en dat de schuld ligt bij (in zijn ogen) de rotjongeren. Waar het is begonnen en wie er schuldig aan is weet ik niet, maar wat ik zie is dat het steeds erger wordt. Oké, ik moet toegeven dat er een aantal vervelende jongeren tussen zitten. De vraag blijft wat je met deze jongeren dan doet. In Nederland wachten we vaak totdat ze iets crimineels doen en gooien ze dan in de (jeugd)gevangenis.

Deze jongeren in Helmond kun je blijven beboeten (je raakt daarmee vaak alleen maar de portemonnee van de ouders). Echter denk ik dat hierdoor de afstand tussen ons en deze jongeren nog groter wordt. We kunnen ook als samenleving er voor kiezen om ze dichter bij ons te halen. Ik ben er van overtuigd dat sommige van deze vervelende jongeren om te bouwen zijn tot een goede straathoekwerker, jongerenwerker of zelfs agent. Wie weet beter hoe met vervelende jongeren moet omgaan die iemand die het zelf is geweest!

Het probleem is dat we vaak te laat zijn. Immers met strafblad kom je nergens aan de bak. Deze jongeren kunnen een toegevoegde waarde hebben in onze maatschappij, we moeten alleen onze ogen openen en toekomst in ze blijven zien. Wellicht zouden we ze de keuze moet voorleggen (volgens mij gebeurt dit in Amerika) tussen een gevangenisstraf of het volgens van een opleiding bij het leger/ de politie. Maar ik denk dat we in Nederland nog lang niet zo ver zijn.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA